Szigorúbb nyelvtörvényvek jönnek: a multiknál kötelező lesz a francia szlogen

2015 június 22 8:12 de.2 hozzászólás

Québec kormánya úgy döntött, hogy szigorítanak a nyelvtörvényeken és hamarosan minden olyan multinacionális hipermarket, lánc, vagy vállalat, amely angol névvel vagy védjeggyel rendelkezik, francia szlogent lesz kénytelen feltüntetni a neve mellett az üzlet homlokzatán, illetve reklám anyagaiban. Tehát olyan nagyvállalatok mint a Best Buy, Old Navy, Costco vagy éppen a Walmart lesznek érintve a szigorított nyelvtörvény által. Québec liberális kormánya szerint a francia többségi tartományban bejegyzett vállalatok 20 százaléka kizárólag angol nyelvű védjeggyel rendelkezik. Ugyanakkor számos multinacionális cég már korábban is oda biggyesztett angol nevéhez egy francia szót, ezzel kívánták tiszteletben tartani a nyelvtörvények szellemét. Például Québecben a Starbucks Coffee „Café Starbucks”-ként jelenik meg. És nagy kanadai üzletláncok gyakran francia fordítást használnak Québecben. Igy lett The Bay-ből La Baie.

„Nem fogjuk arra kötelezni a külföldi vállalatokat, hogy fordítsák le franciára védjegyüket. Ugyanakkor el akarjuk érni azt, hogy minden üzlet homlokzatán legyen jelen a francia nyelv”–mondta Hélène David, a tartományi kulturális minisztere.

A kormány 2016-ra szerené bevezetni a szigorított nyelvtörvényeket és jelezte: valószínű, hogy állami támogatást nyújt azoknak a cégeknek, melyeknek az átállás komoly költségekkel jár.

Franciául köszöntik a látogatókat Québec határán.

Franciául köszöntik a látogatókat Québec határán.

A liberális kormány szigorítása tulajdonképpen válasz a Francia Nyelv Québeci Hivatala által elveszített perre. A hivatalt a Walmart, a Best Buy, a Gap, a Toys ‘R’ Us és a Costo vitte bíróságra, amiután felszólítást kaptak a legnagyobb multinacionális vállalatok, hogy fordítsák le védjegyeiket franciára. A multik erre azonban nem voltak hajlandóak és a bíróság is megerősítette, hogy nem kötelezheti őket erre a hivatal.

Ezért találta ki a kormány azt, hogy fordítás helyett, egyszerűen ügyeljenek arra, hogy az üzletik homlokzatán – legalább valahol – legyen francia szöveg. A kormány jelezte: nem fogja regulálni a szöveg méretét, vagy annak pontos elhelyezését, így tehát lehet akár az angol elnevezés mellett, vagy az alatt.

Korántsem olyan agresszív a liberális kormány szigorítása a nyelvtörvényeken, mint korábbi intézkedések a Parti Québécois kormányok alatt. Például 2012-ben olyan szigorítást tervezett a québeci kormány, mely megvonta volna az önkormányzatoktól a jogot, hogy angol nyelvű tájékoztatást is adjanak a lakosságnak, amennyiben az angolok aránya helyileg nem éri el legalább az 50 százalékot.

Mint ahogy Don Macpherson, egy québeci angol publicista a napokban írta: a jelenlegi liberális szigorítás nem a valóságról szól, hanem a szimbólumokról. Hiszen egy politikai, hazafias üzenetet küldenek a szigoratás által. Azt jelzik, hogy ez itt a mi területünk, ahol a francia nép és nyelv – Észak Amerikában egyedi módon – többségi és domináns státust élvez.

2 hozzászólás

  • Christopher Adam

    2015. június 21-én a következő kommentek érkeztek a fenti cikkre:

    4 COMMENTS

    Figyelő
    2015 június 22
    10:25 de.

    Igen, ez valóban sajnálatos.
    Nagyon csodálkozom, hogy most a liberális kormányí akarja ezt bevezetni. Nekem szimpatikus volt a mostani quebeci miniszterelnök.
    Nem hittem volna, hogy a PQ politikáját akaja folytatni.
    Valószinű, hogy tiszta politikából, meg akarja nyerni magának a PQ szélsőséges tagjait.

    Che
    2015 június 22
    11:04 de.

    És még milyen racionális is …:
    Qu’est-ce que c’est que ca ?

    Starchild
    2015 június 22
    12:08 du.

    Legjobb lenne ha véglegessen kiválnának. Semmi szükség rájuk és semmi haszon belőlük az országnak. Nem fog senki se sírni utánnuk.

    Ille István
    2015 június 22
    1:22 du.

    Szlogen…affrancba…én valahogy a szlogent a nyelv megcsúfolásának, megrontásának tartom.
    A maga anyanyelvét még éppenhogy csak tanuló, de már olvasni-érteni képes gyerek ugyan mit fog pl. ebből levenni:
    Marchez plus, mangez moins?
    Pensez globalement, agissez localement?
    HARIBO C´EST BEAU LA VIE, POUR LE GRANDS ET LES PETITS?
    stb.
    Ja, hogy csak a védjegyről van szó?
    „JesuisCharlie”…

  • Starchild, nem adok igazat.
    T.i. Quebec a második legindusztriáliasabb tartománya Kanadának.
    Az utóbbi évtízedekben onnan jöttek Kanada miniszterelnökei is.
    Normális esetben, semmi baj a franciákkal, a francia nyelv csak többletet jelent az országnak.
    Sajnos, mint mindig, a politikusokkal van a probléma.