Görög a nehéz kő

2015 július 4 2:53 de.14 hozzászólás

Azt szereti ismételgetni Nemzeti Ejakulátum és társai, hogy a 2010-es kormányváltáskor az államcsődtől mentették meg az országot, merthogy éppen olyan állapotban volt az ország, mint Görögország. Hogy ez nem igaz, az egyetlen percig sem zavarta őket, ma is ezt mantrázzák, holott a helyzet alapvetően különbözött és különbözik ma is.

A pénzügyi-gazdasági világválságból – már amennyiben annak vége van – Magyarország megerősödve, remek kilátásokkal jött ki, köszönhetően a Gyurcsány-kormány rendkívül jó, de rendkívül rosszul kommunikált intézkedéseinek. Nem én mondom, a korabeli gazdasági elemzők értékelték úgy, hogy Magyarország a válság nyertese lehet.

A két ország álságos összehasonlítása meg is hozta az eredményét, Kósa és Szijjártó hazug nyilatkozataikkal sikeresen bedöntötték a forintot, mely azóta sem tért magához. Az attrakció előtt 273 forint volt az euró, másnap már 282 forint, így azok akiknek volt befektethető pénzük, irgalmatlan nagyot kaszáltak az árfolyam-emelkedésen, egy nap alatt euróként közel tíz forint nyereséget realizálhattak.Kevés ember rendelkezett annyi pénzzel, hogy ezt a remek alkalmat ki tudta volna használni, talán azoknak volt annyi, akik a Fidesz lélegeztetőgépét üzemeltették a nyolc sovány tehén esztendei alatt, meg hát természetesen a helyzet előállítóinak. Ők ma is remekül éltek a bennfentes kereskedés adta lehetőségekkel, és hogy ez ne jusson eszedbe, hát építtetnek veled egy százhetven kilométeres kerítést.
Jut eszembe, hogyér is adják ma a forintot?

Mindenesetre van hasonlóság a két ország között. Elsősorban a politikai elitek hihetetlen felelőtlenségét tekintve. Görögországban azt a hitet ültették el az emberekben, hogy a jólét – járandóság, hogy ők eldönthetik, hogy továbbra is a megszokott felelőtlenséggel élhetnek, adófizetés nélkül költhetnek orrba-szájba, hogy a felvett hiteleket soha nem kell visszafizetni, hogy nem kell az államháztartást rendbe tenni. Nálunk az államháztartást Gyurcsány és Bajnai rendbe tette, Orbánnak már csak arra kellett vigyáznia, hogy az elért eredményeket ne veszélyeztesse.

Vigyáz is rá. Amit lop, azt a szegények rovására lopja, akik – most úgy tűnik – beletörődnek a megváltozhatatlanba.

Hiába a demokrácia olyan, mint a gyümölcs, míg éretlen, addig savanyú, fanyar és ízetlen…

Magyarországon a probléma a politikai elit korruptságában keresendő – tisztelet a kevés számú , tisztességes kivételnek. Ez tette tönkre az államot, ez tette tönkre a baloldalt, a szakszervezeteket, a politikusokat, a pártokat, ez juttatta hatalomra a – tévesen – a jobboldallal azonosított szervezett bűnözést.

Ennyi a hasonlóság, meg még talán az, hogy a politikusok az utolsó pillanatig bíznak abban, hogy azok, akiknek a kegyelméből még egyáltalán működik az országuk, a végtelenségig tolerálni fogják a bunkó nagypofájúságot, a közös célok látványos negligálását. Tanulságos, hogy Görögország három nap alatt jutott a szakadék szélére, a bankautomaták napi hatvan eurót adhatnak ki, a nyaralók üzemanyag híján sorra adják vissza bérelt autóikat, az utcákon áll a bál.

Más okból, más forgatókönyv szerint de ez vár ránk is. Eljön az a pont, amikor a mi pávánk nem tud már olyat lépni, hogy ne taposson az Unió tyúkszemére, és akkor nálunk is életbe léphet a görög modell – akkor pedig a mi kis harcimarcink akkorát fog szívni, hogy behorpad Juncker homloka. Titkon érzi is ezt a politikai elit, Lázár nem véletlenül adja elő fékezett habzású násztáncát, készül az utódlásra.Persze az is lehet, hogy Orbán készíti elő a terepet a koronázásához, pedig jobb lenne, ha elhúzna, mint a vadludak, nem várná meg, míg a nép eldurvul.
A románokra mondták, hogy a puliszka nem robban – aztán egyszer mégiscsak, ugye. Mi mindig hepciáskodtunk, de aztán mindig hanyatt vágtuk magunkat a hatalomnak.

Azért voltak két-három napos fellángolások…

Hátha nem haltak ki a tradíciók…

14 hozzászólás

  • Azért a főcím illusztrációját elnézve, nekem annak találó volta ötlik szembe.
    Mármint, a görög őr cipőjén a bojt pont olyan, mint Orbán.
    Ő is csak egy bojt, csak még nem tudja, minek az orrán, de ez bojt mivoltán semmit nem változtat.

  • Ejnye, hogy végre már kimondta valaki:

    „továbbra is a megszokott felelőtlenséggel élhetnek, adófizetés nélkül költhetnek orrba-szájba”

    Bizony. Ez a fő probléma a görögöknél (meg végül is a teljes közép- délkelet- európai régióban), átlagembertől kezdve az értelniségen át a különféle vállalkozókig. A tömeges adófizetés- elkerülés, és az emretelen korrupció.

    Hogy a görögöket nem valami „Idegen Hatalom”, vagy a USA, Zsidók, EU, Ájjemmef, Júnker, Cionisták, Bankárok, Ufók, Brontosaurusok, Menekültek, Mezei hörcsögök, Téridőgörbület, stb. tették tönkre, hanem magukat tették tönkre.

    Mert hát ez van.

    Ez nem „bizonyíték”, de beszédes adalék: angliai angol- angoltanáromtól is hallottam egy jellemző történetet: Görögo- ban volt pár évig, ott angoltanárkodott. Végig azt látta, hogy a görög angoltanárok mit csinálnak: bejön a tanuló, fizet, a tanár meg elrakja a FIÓKBA a pénzt, ahol már eleve annyi stex volt, hogy ez alig fért be.

    Na. És ez megy sok éve, minden szinten. A mindenkori görög államhatalom pedig egyszerűen nem hajlandó tenni semmit az ügy érdekében. Most már persze késő, mivel tömeges munkanélküliség, ki nem fizetett bérek, bedőlt vállalkozások, ilyenek vannak, vagyis, a potenciális adózók száma immár elégtelen. De míg megtehették volna, sem tettek ebben az ügyben semmit.

    Az meg nem megy ám, hogy tízmilliárdos tételekben vesz föl egy állam kölcsönöket, aztán ennek az egyik felét marhaságokra költik, a másik felét meg ellopják – ennek egyféle vége lehet, az, ami most a görögökkel történik. Meg az, ami orbánisztánnal, és a többi tipikus délkelet- európai maffiaállammal is történni fog.

    De érdekes, hogy míg ezek be nem léptek az Unióba, onnan SOHA nem hallottunk csődről, hitelvisszafizetési problémákról, korrupciógyanú miatt leállított kifizetésekről, kivakarózott, nagypofájú bugris retkekről, akik „miniszterelnökként” ugatnak az EU legrégebbi tagjainak is (egen, a Nemzet Örökítőanyaga)…

    Az EU (és elődje, a Montánunió)egy kitűnően működő gazdasági- politikai szövetség volt, míg a közép- délkelet európai maffiaállamokat be nem engedték soraikba. Most meg… látjuk, mi van. A fejlett északnyugati gondolkodásba pedig egyszerűen nem fér be az az ámokfutás, amit ezek az „új tagállamok” művelnek, ezért nem is tudnak velük mit kezdeni – egyelőre. De majd egyszer megtanulják a leckét. Bár ne így lenne, de hát így van.

  • Fényes Pista :
    Had szóljak hozzá hogyha lehet , persze mellékes témában :
    A görög bankautomatákból NEM lehet kivenni 60 Eurót , mert trükkös módon nem töltenek beléjük 50 Euro-nál kisebb címleteket.
    Erre mondaná bólogatva a 70-es évekből a viccbéli, Magyarországra visszalátogató csikágói üzletember nagybácsi , amikor az aluljáróban a sütemény-automata elnyelte a két Forintosát :
    ” Ögyes „

  • Több okból sem biztos, hogy a DEMOKRATIKUS baloldali ( s nem szélsőbaloldali, hiszen a programjuk a második világháború utáni európai szociáldemokráciához képest szinte halovány rózsaszínű keynesiánus jellegű ) SYRIZA-t és a fasiszta magyar rezsimet közös nevezőre kellene hozni.

    Amúgy éppen úgy, ahogyan nem a Fidesz hozta rendbe a 2008-9 táján korrigált magyar költségvetést ( amúgy talán Bajnaiéknak, Gyurcsányéknak se lett volna túl könnyű dolguk ha az uniós és a nemzetközi intézmények így keménykednek velük mint a görögökkel ) ugyanúgy nem az alig fél éve kormányon levő SYRIZA tette tönkre Görögországot. Amely kormány azóta folyamatosan az egyik legnagyobb többletet produkáló költségvetést tartja fenn az unióban s soha nem volt arról szó, hogy nem törlesztenék az államadósságot, valamint végig az eurózóna-beli tagság mellett foglaltak állást ( ha bár egyáltalán nem biztos hogy ez gazdaságilag kedvező Görögország számára ). Persze az ördög abban van, hogy milyen feltételekkel fizetnek és hogy az uniós intézmények ( illetve lényegében Németország ) POLITIKAI zsarolásra használják fel Görögország gyengébb pozícióját. Az egész válsághelyzet nem csak Görögországról szól ( görög korrupció ide vagy oda – a nemzetközi pénzügyi szektor meg nyilván a korrupciómentesség netovábbja… ) hanem a közös európai fizetőeszköz és intézményrendszerének komoly közgazdasági és jogi elhibázottságáról. A jogi elhibázottság elsősorban azért, mert az Európai Központi Banknak, az Európai Bizottságnak de a Valutaalapnak sincs semmi demokratikus felhatalmazása arra, hogy egy demokratikusan választott kormány számára megszabja mire mennyit és hogyan költsön abból a pénzből amelyet kamatostól visszakapnak ( ellentétben mondjuk az „Európai Kohéziós és Strukturális alapokkal” amelyek vissza nem térítendő SEGÉLYeket osztanak és amelyet mifelénk az unió különösebb ellenállása – mit ellenállása, kritikája – nélkül vághat zsebre Lázár minisztériuma… ). A közgazdasági elhibázottság pedig elsősorban azért, mert különböző fejlettségű országok különféle monetáris és költségvetési politikákat igényelnek. A görög gazdaság számára például az euró ugyanúgy felülértékelt mint a magyar számára. De még olyan fejlett országok se lelkesednek valami túlzottan csatlakozni mint a Nagy Britannia, Dánia , Svédország amelyek számára nem annyira felülértékelt. Az eurón és az unión kívüli bankcsődöktől szenvedő és Görögországhoz hasonlóan az államcsőd szélén táncoló Izland pár éven belül kikeveredett a válságból – lévén, hogy nem kényszerült a „troika” intelmeit megfogadni . De például az eurós Szlovákia és a koronás Csehország közül is az utóbbi áll jobban. Amúgy Keynes óta tudott, hogy recesszió idején, a vég nélküli megszorítások a büdös életbe nem fogják elindítani a növekedést; a költségvetési nullszaldó vagy többlet önmagában semmit nem jelent. Ezt amúgy ma is elismerik tekintélyes ( és tisztességes ) közgazdászok ( még a Valutaalap is ) – akik nyilván nem a görög korrupcióban érdekeltek. Görögország amelynek gazdasága az utóbbi években 25 százalékkal zsugorodott, a második világháborút és az azt követő polgárháború óta nem volt ilyen helyzetben. Amúgy ha már történelem: a keménykedő Németország nem igen élvezhette volna az ötvenes-hatvanas évek „Wirtschaftswunder-jét”, ha a háború utáni súlyos anyagi ( és morális ) adósságával olyan elnézőek lettek volna a nagyhatalmak mint most ők Görögországgal… Tehát nem kell a lusta görögök című aljas demagógiát ( már csak azért sem mert hiszen több a heti munkaórák száma Görögországban mint Északnyugat-Európa nagy részén – beleértve Németországot, Ausztriát ) nyomatni; ezt meg lehet hagyni a korrupt uniós uralkodó osztályokat szolgáló pán-európai jobboldalnak, vagy éppen Schmitt Máriának, aki egy helyen ” a túlzott igényű és lusta” magyar dolgozók című kijelentéssel igazolta a magyar fasiszta rezsim ember és nép ellenes politikáit. Amúgy jó lenne, ha Magyarországon az értelmesebbek ráébrednének, hogy ki hol áll az európai politikában, amikor a demokratikus jogállami és általában véve humanista értékeket nyíltan tagadó orbáni fasizmust le se szarja ( sőt inkább titkon örül neki, lévén hogy szó nélkül hajtja végre azokat a gazdaságpolitikákat amelyeket Görögországra kényszerítenének ) ugyanaz az uniós elit, amely felmossa a padlót Görögországgal. Az pedig hogy a görög válság kapcsán egyesek még katonai puccsot is emelgetnek ( esetleg titkon szeretnének? ), az az unió történetének eddigi legmélyebb pontja. Lesz ennél lejjebb…?

  • sebestyén eszter

    Sajnos Pupu, az van, h most „csak” Európa válságára kell szűkíteni, mert a Vén Anya van bajban, méghozzá, nagyban, ekképp pedig minden jel arra mutat, h ez Orbánnak kedvez, én most úgy látom, hősként fog kiszállni, per se csak ideig-óráig, de ez 2018-ig kitarthat.
    Lásd pl.: magad is írtál a kerítésről minap, meg arról, hogy megannyi módszer lehetne ehelyett a loppantyú helyet, említed,pl. SZ-100 – ast, ami számomra módszerek implikatúrája :-), vagy nem, csak úgy hozzáképzeltem… 😀 😀 Tehát, ha maradunk ennél a példánál, nézzük meg, mi történt, történik: az EU elvetette az Orbán által ellenzett, a többi baloldalinak nevezett, itthoni ellenzéki párt által preferált kvóta rendszert (a DKban és az MSZPben biztos vagyok, az LMPre nem emlékszem, és most nem is nézek utána) -> olyan, mintha menne Orbán után Európa. Pedig nem. -> Valami egész másról van szó szerintem. 🙁
    Amúgy meg igazad van az alaptézisben, mert azt csinálják „ott” délen kis hasonlattal élve: házastársak vagyunk, veszünk egy közös lakást full hitelre, végig te fizeted a törlesztőket, majd válunk, te rám hagyod a lakást, majd ezek után még a lakás árát is elkérem (csak azért, h legyen 16 havi fizetésem).
    Az ott azért van idézőjelben, mert: ők ott délen, mi itt délen… Nos, ha most Orbán jó fiú (szemben az „ott”-okkal), akkor mi itt délen megdicsőülünk, lásd pl. a tranzitország feltartja a menekülthullámot (szarnak egyesek arra, hogy nálunk ez milyen módszerrel történik), s majd még erősödik is a forint.
    Ja, az más kérdés, hogy ebbe az eddigi százezreken kívül további 1-2 millióan — szó szerint — belehalnak…

  • sebestyén eszter

    @Eleftheria, van igazságod több helyütt, de ha nekik mindent lehet, az azt jelenti, hogy azt mi fizetjük meg. Nemcsak a francia és többi, mi is. Nálunk pedig sokkal alacsonyabb az életszínvonal. Most tényleg én – mint eu-s állampolgár – fizessem a görög néni nyugdíját, miközben az én hazámban egy gyerek meghal az éhségtől vagy egy betegségben? Tehát miközen itt sel se nő egy új nemzeték, vagy szórványosan, addig tartsam el a görög 80 évest? Per se erre az lehet a demagóg válasz, h én Eu-ellenes vagyok. Hát, a francokat vagyok az! Vagy lehet az a válasz, h akkor csináljuk mi is azt, amit a görögök, de soha nem fogjuk, mert nem ilyen a történelmi tudat, a középkor óta zsugorodunk — és mindig mindent hagyunk magunkkal megtenni. De így se akarom fizetni a görögök adósságát.

  • sebestyén eszter:

    Bocs, de ezt honnan veszed, hogy a magyar adófizetőknek kell kisegíteniük Görögországot? Mint fentebb is írtam, az új athéni kormány egyáltalán nem tagadja meg az államadósság törlesztését, csak a feltételeken van a vita. Amúgy az a kormány amely költségvetési többletet tud felmutatni ( mint most a görög ) az nem nyújtózkodik tovább, mint ameddig a takarója ér, de például kit érdekel az ha mondjuk a brit kormánynak van jó pár százalékos költségvetési HIÁNYA… Persze amit szabad a Jupiternek…

    Magyarország, amúgy azon EU országok közé tartozik amelyek többet kapnak – vissza nem térítendő támogatások formájában – mint amennyit befizetnek ( ha nem így lenne Orbanisztán/Lázárisztán úgy húzna el az EU-ból mint a huzat ) az unió közösébe…

    Tehát épp annyira okai a görögök Magyarország problémáinak, mint a Magyarországra irányuló – nem létező – menekültáradat. Amúgy az európai uralkodó körök részéről a cél éppen a hasonló cipőben járók közötti szolidaritás létrejöttének megakadályozása. Orbánék lényegében éppen azt a gazdaság és szociálpolitikát valósítják meg ( sztahanovista buzgalommal, hiszen Magyarország még csak nem is eurozóna tag ) a legbrutálisabb formában, amelyet az ezzel szemben ellenálló Görögországra oktrojál a „troika/eurogroup” . Csak egy kis turulkodás ( menekültezés, cigányozás, zsidózás, buzizás, trianonozás stb. ) és folyamatos dezinformációs kampány a primitív műveletlenségben tartott tömegek legalantasabb ösztöneinek felszítására s mindenféle fekália megetethető Dózsa György népével… Ez nem új dolog. Szerintem nagyon jellemző a magyar „ballib ellenzéki értelmiség” ( legalább is nagy részének ) értelmi és morális színvonalára Frau Merkel és uniós intézményekben ülő kollégáinak imádása; annyira nagyon képben vannak kivel fúj egy követ az orbáni rezsim. Persze lehet, hogy tényleg képben vannak a kollaboráns gazemberek, épp azért mondják amit mondanak…

  • Amúgy különösen undorító az ultrakorrupt, velejéig antidemokratikus, fasiszta Magyarországról mocskolni azt a Görögországot, amely 20. századi antifasiszta múltjához, demokratikus, népi ellenállási hagyományaihoz képest Magyarország… …hát finoman szólva korlátolt, emberellenes, mélységesen reakciós, szociáldarwinista beállítottságú társadalom, ahol mindig is ( ez mutatkozik meg sokak hozzáállásában a görög válsággal kapcsolatban is ) az erősebbnek ( vélteknek ) való hízelgő benyalás volt az érdem.

  • A SYRIZA amúgy marxista, anarcho-kommunista, szakszervezeti gyökereivel együtt is mára egy a reálpolitikai körülményekhez igazodott, a tőkés rendet nem meghaladni, csak reformista politikával emberarcúbbá tenni szándékozó progresszív, már már balliberális erővé evolválódott. Ezzel szemben az európai politikai spektrum tolódott veszélyesen jobbra; amúgy az európai elit által képviselt neoliberális gazdaságpolitika, a legreakciósabb társadalmi „illiberalizmussal” jár kéz a kézben. Erre Orbánék a maguk cinizmusával tökéletesen ráéreztek: ők minden dezinformációval ellentétben az európai neoliberális, reakciós kurzus hű követői…

    http://www.kettosmerce.blog.hu/orban_viktor_haboruja_az_illegalis_gazdasagi_migransok_ellen_avagy_hogyan_tartsuk_fent_az_europai_st

  • sebestyén eszter

    @Eleftheria, a Kettős Mérce azóta nem hiteles számomra, amióta megírta, h az évtizede visszavonult Kuncze Gábor vonuljon vissza.:-) Nu, így alapozd a tudásod a Kettős mércére. Változatlanul azt állítom, hogy több mindenben igazad van (DARABJAIBAN!), de ezeket a darabokat nem szintetizálod. Pl. azt írod, többet kapunk, mint visszafizetünk. Nos, az EU nem egy pénztárca, HANEM ún. költséghelyek vannak benne, ugyanúgy, mint a nemzeti ktg-vetésben. Túl sokat vita 2 okból nem lehet köztünk: 1. több mindenben igazad van, de szintetizálatlan a tudásod, nyilván nem dolgoztál olyan helyen, hogy ezeket lásd, 2. sokkal több emberrel szeretnék vitatkozni, mint veled. 🙂
    Szerintem te jó arc lehetsz, csak fiatal, vagy nem fiatal, de éretlen — vagy valami ilyesmi…

    A Syriza kapcsán pedig egy legfinomabban sem elhanyagolható tény, ahogy az ún. kerítés kapcsán is sokan elfeledkeznek róla: MAGYARORSZÁG NEMCSAK EU, HANEM NATO TAGÁLLAM IS!!

    Kéretik az elemzéseknél figyelembe venni. 🙂

    És még egy „apróság”,hogy a NATO NEM EGYENLŐ az USA-val, a magyar sajtó pedig így állítja be.

    Kéretik a fiatal, értelmes kollégától, Eleftheriatól megnézni: mikor is hátrált meg Ciprasz? Mert az EU-tól soha napján kiskedden. Amikor azonban megszólalt a NATO… Per se ehhez nem elég a magyar nyelvű médiának nevezett szarkupacot olvasni… :-S

  • A NATO egyenlő az USA-val.
    Kicsi példa , amire még élénken emlékszem a korabeli újságokból.
    ( Akkoriban még voltak hírek a Magyar Sajtóban.)

    Tehát.
    Javier Solana , ( végzettsége fizikus ) akkori NATO főtitkár a magyar NATO tagság többszöri felvetése kapcsán ( mert nagyon féltünk az oroszoktól , pedig ők éppen eléggé békésnek tűntek ) kijelentette hogy Magyarországnak még legalább három évet várni kell hogy bevegyék a NATO-ba.

    Ekkor gyött a koszovói válság.Az USA -nak hirtelen kellett egy légibázis , ahonnan elláthatja az alakulatait . Először a NATO tagállam Görögországhoz fordult , ahol pedig dühödt tiltakozások voltak az amerikai nagykövetség előtt merthogy bombázzák a testvéri szerb népet.
    Ez tehát ugrott.

    Utána -értelemszerűen- ahhoz az Ausztriához folyamodott egy kicsi kis légitámaszpontért , akit 1954-ben a hajánál fogva rángatott ki a nagy orosz medve ” öleléséből ”

    Az Osztrák Parlament azzal kezdett el obskurálni , hogy -feltéve bár de nembiztos hogy megengedve- HA az amerikai katona kimegy eltávozásra a városba , egyenruhában mehet e , vagy muszáj legyen neki civil ruhában menni azért , hogy ne zavarja az osztrák semlegességi érzéseket és függetlenségi önérzetet.
    Közben az idő telt…az USA egyre kellemetlenebb helyzetbe került.

    Ekkor jött Horn Gyalu bácsi és laza mozdulattal odadobta Taszárt .
    HÁROM HÉTTEL KÉSŐBB megkezdődtek a NATO és Magyarország között a felvételi tárgyalások. Javier Solana elnökölt ezeken…

    ( Hja kérem ha az USA összemorcolja a szemöldökét…nincs az kis spanyol főtitkárocska aki ellen merne mondani.)

  • NATO=USA: elég durva leegyszerűsítés, azzal együtt, hogy példázataid megállnak.

    Ha ez ilyen egyszerű, akkor most a hollandok meg a németek marakodnak az EU-n, hogy ki veszi át annak hatalmát?

    Szerintem nem lehet ennyire sematikusan nézni a dolgokat, mert akkor azok mindig csak tovább egyszerűsödnek, aminek az eredménye a torzulás.

    A kommunikáció nem más az infotársadalomban, mint reziduum, ha pedig eljutunk ezen leegyszerűsítésekig akkor a komm. komplex függvényében mindig minden a negatív-negatív tartományba esne. Ennek következményeit nem kell részletezni szerintem.