Megosztva és egymásra uszítva

2015 július 11 5:20 de.18 hozzászólás

Azt kérdezi tőlem volt osztálytársam, nem tűnt-e fel nekem, hogy 1989-től a mai napig társadalmunk egyik alapvető ismérve a megosztás és az egymásra uszítás, nyíltan, vagy burkoltan. Érveit hosszan sorolta, ha nem is időrendi és fontossági sorrendben, de minden féleképpen figyelemre méltóan. Hogy kik fütyülték ki és miért annak idején egy ötvenhatos megemlékezésen Göncz Árpád köztársasági elnököt és, hogy mind ebből mit profitált Orbán Viktor, az megérne egy külön tanulmányt. Mint ahogy az is, hogy mennyi miépes adja szavazótáborának gerincét a mai kormányzó pártoknak. Hova tűnt a MIÉP, az SZDSZ, a Kisgazda Párt, az MDF? Mi lett a szavazóikkal, hová adták voksaikat? Mi lett azokkal, akik pártszíneiket úgy váltogatták és váltogatják a mai napig, mint más rendes ember az alsóneműjét?

Hol van a baloldali egység? Kik igazoltak át balról a radikális jobboldalhoz és mennyien? Mivé lett a Szolidaritás, a Bajnai féle pártkezdeményezés, az EKA, mivé lett Szili és Bokros Lajos? Kinek az érdeke, hogy megalakult az Elégedetlenek Pártja, a Humanista Párt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Magyar Szociális Zöldpárt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a két Munkáspárt, a Negyedik Köztársaság Párt, a Nemzeti Munkáspárt, a Zöld Baloldal, a Szociális Unio és sorolhatnánk még a végtelenségig. Kinek az érdeke, hogy szétforgácsolódjon a hazai ellenzék, különösen a baloldal, az az oldal, amely az emberi méltóság tiszteletét előbbre helyezi a nemzeti hitvallásnál, amely a szolidaritás elvét hirdeti a gyakorlatban is, az elesettekkel, a kirekesztettekkel szemben, amely a fékek és ellensúlyok létét nélkülözhetetlennek tartja és a szociális gondoskodást fontosabbnak, mint a saját zsebek degeszre tömését.

Hogy a fideszesek delegáltak-e fizetett ügynököket a baloldal szétveréséhez, bomlasztásához és gyengítéséhez azt tényszerűen ma még nem lehet bizonyítani. De, hogy kéjes vigyorral, fülig érő szájjal élvezkednek azon, ahogy a baloldal egymást marcangolja, tépdesi szét, az már nyilvánvaló. Ha megfigyeled kicsiben a facebookon lévő, magukat baloldalinak, demokratának valló csoportokat, oldalakat, mindez jól látható. Keresetlen, olykor trágár, obszcén szavakkal illetve egymást, vélt, vagy valós sérelmeiket kiteregetve, érzelmi túlfűtöttséggel, józan eszüket vesztve esnek egymásnak baloldali érzelmű emberek! Politikai szerencselovagok, közéleti gigolók blogolnak, szervezkednek, ütve – vágva azokat, akiknek tegnap még a hátára kapaszkodva próbáltak érvényesülni. Sértett pártfunkcik piszkítanak abba a tányérba, amelyből tegnap még falatoztak, melléjük szegődött fogadatlan prókátorok szövegelnek, erősítve bántott lelkeiket.

A Fidesz-KDNP finkelnsteini felvértezettséggel röhög a markába mindezen és aratja a babért ebben a káoszban, amit a baloldal magának is gerjeszt. A tegnap még örömfotós üti, vágja régebben oly szeretett pártjának ügyvezetőjét azzal a sületlenséggel, hogy „Nem lehet még Repülős Gizi néninek sem a személyiség jogaival viccelődni. Gizi néni nem közszereplő.”

Egy főhisztis

Egy főhisztis

Aktivisták, mezei párttagok, eltévedt szimpatizánsok tömege hisztériázik nap, mint nap a széles nyilvánosság előtt, feltüzelve önkéntes, vagy küldött provokátorok által gerjesztett kommenteken, bejegyzéseken. A jobboldali populisták legnagyobb örömére agyalják egymást szüntelen, a mai napig. Egységbontó, összefogás roncsoló, erőt pocsékoló magatartás ez, sehová nem vezető.

Nagy az írástudók felelőssége, hogy a neten megjelenő, kimondott és leírt szó milyen hatást vált ki, mennyire szavazatvesztő, vagy gyarapító! Ezért aztán súlya van mindennek, mint az arccal és névvel együtt vállalt szövegelésnek éppúgy, mint a névteleneknek. Így aztán lehet igazsága volt osztálytársamnak abban, hogy feltűnt neki a megosztás és az egymásra uszítás az elmúlt évtizedekben, a mai napig bezáróan. A lényeg, hogy legyen ellenségkép, szól a finkelsteini intelem! Ez élteti az illiberális államot építő mostani hatalmat. Nem kellene a demokratikus oldalon, egymás között is ezt alkalmazni, ideje lenne a megosztást és az uszítást itt is befejezni!

Adorján György

18 hozzászólás

  • Ebert Terézia

    Nagyon hülye emberek vannak Magyarországon!

  • sebestyén eszter

    Ez a cikk nagyon ott van!

  • Apropó, kifütyülés !

    Egy, a Göncz Árpád köztársasági elnök Úr árpádsávos kifütyülésében – videók tanúsága szerint is – résztvett az akkor még ifjú titán immár feltűnt az M S Z P vezetése környékén, mint „tanácsadó”. Harangozó Tamás most meg már nemcsak a vezetőség egyik oszlopa, de a parlamenti frakció vezetőjeként működik, nyilatkozik a párt nevében a médiákban,ill. sajtótájékoztatókon.
    Egy interjú során arról is mesélt a riporternek, hogy az ő apja mennyire jobboldali meggyőződésű…
    Miféle személyzeti (humán „erőforrás”) munka folyhat(ott) ebben a pártnak titulált székház szövetségben… ? Vagy az alkalmazásánál – mert először csak alkalmazott tanácsadóként forgott a pártben – elég volt annyi is, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkezik, meg hogy mennyire „agilis ez a srác”..? – Ez a pártépítésük maga a kiállított szegénységi bizonyítvány… !

    Akárhányszor látom, a tévében, önkéntelenül is pontosan a fenti . c i k k . m o n d a n i v a l ó j a . tolul az agyamba, és azt kérdezem, hogy hölgyeim és uraim véletlenül nem a weimari köztársaságba tévedtünk ?

    .

  • Ez már tisztára Weimar előszobája…

  • Ez ellen a demokratikus úton megdönthetetlen diktatúra ellen mindenképp összefogással kellene védekezni.
    Talán a legegyszerűbb az lenne, ha egy közös célt hangoztatva lépne fel: Az orbáni diktatúrát megszüntetni és a NY-Európában honos elvek szerinti demokráciát létrehozni.
    Így lehet összefogás, akár európai politikusok bevonásával is, akik így a parlamentünkbe és a kormányunkba is kerülhetnének az átmenet garanciájaként.
    Szerintem nemcsak én, hanem a demokratikusan gondolkodók jelentős része is inkább megbízna néhány ilyen külföldi politikusban, mint néhány már bemocskolt, vagy beszürkült politikusban (még ha ma részéről elfogadhatónak is tartja az ember, de az irányzatok konszenzusa érdekében erre is hajlandó…).

    Az pedig, hogy hitler fejét gyerekkorában megsimogatta volna valaki, hogy aranyos kisfiú, vagy de érdekesen tud festeni, még nem róható fel!

    De a fent említett össznépi összefogás is másodlagos, hiszen a folyamatos csalásaikkal és annak fenntartott lehetőségével mint említettem a diktátor diktatúrájával nem eltávolítható demokratikus úton.
    Áltathatjuk magunkat 4 évente, vagy ritkábban rendezett választások hiú reményével, de azok soha sem hozhatnak korrekt eredményeket, mert mindig annyit fognak csalni, úgy és annyiban fogják átírni a választások törvényét és szabályozórendszerét amennyi a győzelmükhöz kell.
    És nem egymást kell az akkori sikertelenségünk kapcsán hibáztatnunk, hiszen normális közegben az nem jelenthetett volna problémát!
    Ellenben bedőlve az orbáni rendszer diktátumainak, a szerinti új szabályokat elfogadva, csak ezt a diktatórikus rendszer fennmaradását, tovább-betonozódását segíti akaratlanul is mindenki, főleg ha celeb, meghatározó személyiség, akinek a véleményére adnak!

  • Don Golo!

    Úgy gondolod, ill. tudod, hogy Harangozó Tamás a kifütyülők között volt ?
    Ő azonos a tanácsadóval – vagy két emberről írsz: egyik a valamikori tanácsadó, a másik HT aki mára a párt oszlopos….stb stb?

    HT-ról igen vegyes a véleményem, bármit, meg annak az ellenkezőjét is eltudom képzelni róla – de némi gondolkodás után arra a következtetésre jutottam, hogy ’92-ben max.10 éves lehetett (bár nem tudom pontosan ma hány éves) ezért a hivatkozott kifütyülő mégsem ő lehetett!?

    Az MSZP személyzeti politikája sajnos tényleg érthetetlen : van ott kb 4-5 ember, akiről nem is értem, mit keres még mindig ott – amúgy tökéletes a nihil.
    Harangozó Tamás egyébként nemrégiben azzal verte ki a biztosítékot nálam, amikor egy reggeli Tv műsorban (ATV) emlegette …ezeket a néniket, meg bácsikat…. – utalva a párt „öregjeire”,(Lendvai, Kovács L. stb) ill azok esetleges szerep vállalására a pártban !

  • Elégedetlenek Pártja

    Sajnálom hogy a szerző a cikk megírása előtt nem keresett meg bennünket, az Elégedetlenek Pártját! Így csak a tájékozatlanságáról győződhettem meg!

    Vagy írni bármit lehet tisztelt írástudó? „Kinek az érdeke, hogy megalakult az Elégedetlenek Pártja,”

    És igen, súlya van mindennek, és ezt kéretik szem előtt tartani mielőtt olyanról mond véleményt, amit nem ismer!

    Tóth István
    Elégedetlenek Pártjának az elnöke

  • Az MSzP szerencsére lassan fel fog borulni , mint egy büdösbogár az országút szélén.
    ÉS ki fog emelkedni egy VALÓDI szociáldemokrata és liberális baloldal.
    Vagy nem .

  • sebestyén eszter

    szerintem molnár zsoltra gondolt.

  • Tóth István: tényleg? A cikkszerző tájékozatlan lenne? Véleményem szerint meg maga szövegértelmezés problémákkal küzd, a szerző ugyanis egy a sok közt említi meg az Elégedetleneket. Kifejtené, kinek az érdeke? Nomeg, mennyi párttámogatást is kapnak az elégedetlenségükért?
    Árulja már el nekünk, milyen súlya is van mindennek? A pehelysúly felett, persze. Mit is tettek azért, hogy ismertté legyenek?
    Tetszik az eligazító modora. Majd szem előtt fogjuk tartani – már, ha lesz mit 😀

  • sebestyén eszter

    @Elégedetlenek Pártja,

    ezzel a kommenttel alátámasztottad a szerzőt. ha ugyanis nem igaz az állítása, akkor miért nem cáfolod. pl. egy csinos link a programról igazán elfért volna itt.
    ez a hozzászólás tipikusan beszélni, de nem mondani semmit.

  • SE

    Molnár Zsoltot már régen két lábbal egyszerre kellett volna kirúgnia minden, valamit magára adó pártnak, így az MSZP- nek is!

    Miután mostanság nem igen látni, kevesebbet fontoskodik, azt hittem, már megvált tőle a pártja !

    Minden oka megvolna rá, hiszen a választások előtt nem akármilyen szívességet tett Fidesznek!

  • sebestyén eszter

    @Besancon, sztem azért látod kevesebbet, m nincs kampány és ő volt annak a főnöke. most „csak” az egyetlen „mszp-vezette” parlamenti bizottság elnöke.
    azt _nem tudom_, h tesz-e most is szívességeket, de a tóásó ügybe belebukott a bolív belügyminiszter és a rendőrfőnök is.
    itthon hallottál a ügyről bővebben valamit? 🙂
    melyik bizottságot vezetheti? 🙂

  • Nagyon tetszik. Egysszóval a jobboldal bűnös abban is, hofgy a baloldal széthúz és már sok, sok ilyen párt létesült. Gratulálok.

  • Figyelő: köszönjük! Végre sikerült megint nem megértenie egy írás lényegét 😀
    Kétségtelenül figyelemre méltó az a konok kitartása, hogy nem hajlandó egy cikk valódi mondanivalóját értelmezni, kizárólag a maga elképzelésének megfelelő részletekbe ragad bele, de abba nagyon!
    Mondja, ezt hogy’ sikerült az évek során úgy kifejleszteni magában, hogy másoknak nem tűnt fel?

  • sebestyén eszter

    @Figyelő,

    ez a cikk az egyébként baloldali A.Gy-től egy nagyon kemény arcon törlése a baloldalnak. lényegében azt írja, hogy rég kezdődött az, aminek most eredménye per következménye van.

    olyan neveket említ meg, bizonyos kontextusokban és konkrét szituációkban, akik maguk adták el magukat (legtöbbször nem is a pénz, hanem a sértettség volt az ok), így utat nyitva a jobboldalnak, h tovább vásárolhassanak fel — rajtuk keresztül — embereket (vagy ezeken az önmagukat odaadó embereken keresztül zsarolhassanak meg további embereket), és így szép lassan felfalták a baloldalt.

    egyébként azt belátom, és ezért nem hibáztatlak téged, hogy nagyon vájtfülűnek kell lenni e cikk olvasásához, még hazai olvasóként is.

    vegyünk az említettek közül, csak egy példát, szili katit. (nem személyeskedni akarok, csak az összeset nem tudom levezetni, plusz esete plasztikus.) gyakorlatilag beleőrült, h nem lehetett köztársasági elnök. kit hibáztat? gyurcsányt. mi történt valójában? gyurcsány — akihez valóban nem áll közel a szili-féle népies bal — a körmeszakadtáig küzdött sólyom ellen, hogy meggyőzze a szdsz és az mszp egy részét szili mellett.

    kiket kellett (volna és nem lehetett) meggyőzni? ezt nagyon hosszú lenne kifejteni, ezért az egyszerűség okán ajánlom a következőket:
    1. Reflexiók egy remek vitairazhoz alatti első 3, egymásba simuló komment. nem másoltuk egymást vagy nem egymásra reflektáltunk, mivel a kommentek későn mentek ki, akármennyi idő különbség van köztük, egymástól függetlenül írtuk.
    2. Use, vagy semmise cikk alatti endre, cornelius és az én kommentjeim.

    ha ezeket összeolvasod, akkor egyértelműbb lesz minden számodra.
    nem szemtelenkedni szándékozom e kommenttel, hanem ami miatt nem értheted teljesen e cikket, még idehaza is többnyire látens dolgok, és ezért csak segíteni akarom a megértést.

  • T. Besancon ! /6,10

    Köszönöm, hogy szóvá tetted a kommentemet, mert v a l ó b a n . n e v e t . tévesztettem, amiért Harangozó Tamástól ez úton . k é r e k . b o c s á n a t o t.
    A történet igazi kifütyülős szkinhed szereplője (helyesen) M o l n á r . Z s o l t . volt, és a komment részletei is az ő 1992-es Kossuth-téri ténykedését tartalmazza… (A riport is vele készült.)
    Tehát az MSZP személyzeti munkájáról alkotott véleményem ettől függetlenül nem változott.

    .

  • Nagyon érdekes, figyelmemet felkeltette, az a tény a cikkben, hogy mindenki MEGVESZ valakit, valakiket.
    Úgy látom, nem is állnak rosszúl anyagilag a pártok, ha ennyi pénzt tudnak elherdálni, emberek megvételére.