Apátia ellen

2015 július 12 12:54 de.14 hozzászólás

Már nem nézek híradót, nem olvasok újságot! Már csak a macskámért megyek Pestre, meg ilyesmiket írnak kommentként az amúgy az országért a népért felelősségérzettel megvert emberek, akik mára elveszítették a hitüket, a lelkesedésüket, a jókedvüket. Nem is tudom, mit lehetne tenni ez ellen a jelenség ellen, de valamit tenni kellene, hiszen ez maga a kollektív öngyilkosság.
Ha valaha is a magyar demokraták, a magyar baloldal ismét meghatározó társadalmi tényező szeretne lenni, akkor ezt nem lehetne hagyni, ez ellen tenni kell.
A közöny, az apátia, a beletörődés a társadalom legyilkolásával egyenlő. Aki ezt hirdeti, az azt a hitet kelti, hogy tehetetlenek vagyunk. A katona, aki nem a győzelem tudatával indul egy csatába, halott katona, még azelőtt, hogy lövésre emelte volna fegyverét.

Kedves kommentelőm írta, hogy megdöbbentette a szélsőjobbos csürhe magabiztossága, még a rendőrökkel szemben is. Én ezen nem csodálkozom.
Ők a stadionok adrenalinfüggő népe, akik rendszeresen gyakorlatoznak, akiknek a mérkőzés csak alkalom a verekedésre, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy elmaradt mérkőzés esetén is képesek összeverni és összeveretni egymást és önmagukat. Ők 2006 kukagyujtogató, kődobáló csőcseléke, akik ma is képesek lennének megismételni az attrakciót.
Remélem, előbb-utóbb sajátkezűleg fel is gyújtják majd a hálás kormányfőtől – randalírozásuk ellenszolgáltatásaként – kapott stadionjukat. A rendőrök mára megtanulták a leckét: nem a törvény az úr, hanem a politikai szándék, ezért hát nem érdemes a csőcselékkel foglalkozni, ha rendőr vagy, csak vesztes lehetsz. Sérült egódat meg csenevész cigányok vegzálásával gyógyítgathatod: hol a bubufék a biciklidről, kokeró?

Itt már tüntetésről senki sem beszél, bezárhatnak iskolákat, halálra ítélhetnek a várólistáikkal, fenyegethetnek a nyugdíjad megkurtításával – semmi sem számít. Sunnyogsz és hallgatsz, hálás pofákat vágsz, ha olyan szerencséd van, hogy nem rúgnak seggbe – emellett olyan vagy, mint az aranyhal, gyakorlatilag nincs memóriád. Elfogadtad, hogy egy kormány azzal kezdje második ciklusát, hogy annyi a programja, hogy folytatja azt, amit idáig csinált, miközben mindenki tudta, hogy odáig csak lopott, hazudott és pofátlankodott, ezért hát sok okod a méltatlankodásra nincs.
De arra lenne okod, hogy tiltakozzál az újjáéledő nyilasmozgalom, a nácizmus, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet ellen, még azelőtt, hogy körbeérne a kerítés körülötted.

Hidd el, mi vagyunk többen, csak hát, ha úgy viselkedünk, mint a birkák, akkor egyetlen farkas is képes legyilkolni a fél nyájat. Úgyhogy ne mondjad, hogy neked már mindegy, hogy téged már nem érdekel a politika, mert a politika a te életed, a gyermekeid, unokáid sorsa és jövője. Ha az érdektelenséged hangoztatod, elbizonytalanítod a környezetedet.

Jön az ősz. Vizsgáld hát felül a politikai álláspontodat és találd meg azokat, akikről el tudod hinni, hogy a te érdekeid akarják képviselni. És ha megtaláltad őket, menj ki velük az utcára, hívj magaddal másokat is és ordítsátok, hogy meghallja a világ, hogy ez itt egy épülő börtön, ahol a rabokkal építtetik a kerítést. Akciózz, mert a mozgalmakat (mellesleg a pártokat is ) a tétlenség öli meg. Akciózz, mert a fiatalok nem kedvelik a sok pofázást, de szívesen leöntenek, felborítanak, eltolnak, húznak bármit, ha értelmét látják a tiltakozásnak. Ha a szélsőjobb a menekülttáborok előtt akciózik, szervezz te is oda élőláncot és érd el, hogy a rendőr kiálljon melletted. A törvény melletted van, a törvény szolgáit meg rá kell venni, hogy juttassák érvényre.

A nyári hőség után jön a hűvösebb ősz, neked kellene felforrósítani. Nézd meg hát, hogy kik után indulsz, és ne menj olyanok után, akik csak a saját pecsenyéjüket akarják sütögetni, vagy közel akarnak kerülni a gazdaság és politika összefonódásának kissé bűzös kondérjához. Légy megfontolt, de ne feledd: ha nem csinálsz semmit, abból nem is lesz semmi. Tegyél hát valamit, amivel elő tudod segíteni ennek az ótvaros, korrupt rendszernek a lebontását, a demokrácia helyreállítását. A tett a lényeg, legyen bármilyen kicsi is, legyen bármennyire kevés is az elkötelezett társ a harcodhoz.

Legyél vízcsepp és vigasztaljon, hogy amivel szemben állsz, az nem kőszikla, hanem csak egy szarhegy. Monumentális, de mégiscsak szarból van, aki arra járt érezhette ma a szagát az Andrássy úton. Szét lehet bontani, és ha ehhez elég sokan vagyunk, akkor viszonylag hamar. Mindig az első lépés a legnehezebb, de anélkül nincs menetelés a győzelem felé.

Lépjél hát!

14 hozzászólás

  • Sajnos társadalmi folyamatokkal szemben kevés a szép szó.
    A vérzivatar , ami a tejjel-mézzel folyóban sajnos várható , majd kigyógyítja a magyart apátiájából…talán. Egy kis időre.
    Aztán úgyis minden kezdődik elölről , miközben a környező országok szépen elhúznak mellőlünk , nyugatias irányba.

    Itten a román csecsemők megdarálásáról elmélkednek egyesek , miközben nem veszik észre hogy a román határ mentén megfordult a naponta munkába indulók iránya. Már innen kezdenek át járogatni a napi betevőért.

    A volt Jugoszlávia átesett a vérzivataron. Az USA.-nak kellett belevágni a pofájukba , hogy megértsék : sokkal jobb dolog békében fejlődni és feladni a nacionalista baromságokat.
    Úgytűnik megértették a leckét.

    Mi annyira senkik vagyunk , hogy az USA a kisujját sem fogja mozdítani azért hogy majd itten rendet teremtsen. Valószínűek tartom hogy a románokat , szlovákokat fogja erre felkérni.

    Csakhogy MOST nem lesz ’19.-es Vörös Hadsereg , hogy megállítsa őket. Lesznek helyettük energiaital-függő izomagyúak , akiknek a szégyenletes futásán fog röhögni az egész világ.
    Aképpen , ahogy a nagypofájú Szerb Hadseregen is röhögtek mikor a horvátok szarrá verték őket.Vagy ahogy a kínaiak Vietnám északi területeinek elfoglalására küldött inváziós alakulatain is röhögtek , amikor a Vietnámi Néphadsereg úgy megverte őket , hogy mindenüket hátrahagyva futottak vissza, mint a nyúl.

  • Mester, ki után menjünk, kik után induljunk ősszel, adj már tanácsot?!

  • sebestyén eszter

    Alapvetően: a magyarok tanult tehetetlenségben* szenvednek, eleve nemzetkarakterünk. Erre tevődött rá (1.): 2006 őszén 50-en balhéztak a TV-székháznál, majd az azt követő évek nemzeti ünnepein 300 fősre duzzadt a „tömeg”, csak brutálisak voltak, ez felnagyította. A magyar értelmiség és politika pedig álszent módon nem kelt ki ellenük. Ezzel, hogy ez brutális volt, plusz a média felerősítette és az értelmiség kussolt (aki nem, az Gyurcsányt hibáztatta) felvitte az ingerküszöböt, ez megfelel a kísérletben (*) az áramütésnek. Ezért az eleve tanult tehetetlenségben lévő nép baloldali bázisának a tehetetlensége fokozódott. Erre tevődött rá (2.): következő fázis a Szolidaritás, amikor nem volt mesterségesen felnagyítva a jelenség, mivel valóban plebejus tömeg volt az utcán, amivel a baloldali-liberális politika nem tudott mit kezdeni, szintén szerintem — lehet, h naivan — tanult tehetetlenség az ok. Ezért aztán manipulációval szétválasztották a párost. 2014 tavasza–2015 tavasza közt csináltunk egy kutatást, legkésőbb ősszel (de lehet, h még augusztusban) megjelenik, amelyből kiderül: a magyar, ill. a magyar baloldali és liberális bázis is fogadókész a radikalizmusra** (nem szélsőségességre), ami azért jó hír, mert ki lehet(ne) rángatni vele a tanult tehetetlenségből a bázist. Akkor most érdemes végiggondolni, hogy mit csinált a magyar politika azzal, hogy szétszedte az Árok-Kónyát. A vizsgálat kitér arra is, hogy egyértelműen szétszedték őket, és most figyeljetek: ezt egyik politikai aktor se cáfolta, de még csak nem is tagadta: tettüket azzal indokolták, hogy veszélyes vadembrek*** voltak. Egyébként tavaly adott a Kónya egy sírós interjút a Bánónak****, amiben — lehetőségeihez képest — elég őszintén beszél a szétszedésük politikai motivációiról. Miért érdekes e mozgalom, egész pontosan annak szétverése a tanult tehetetlenség jelenségének fokozásában: mert a népet szólították meg, nem glosszé kesztyűs értelmiségi faszkodás volt, így a társadalom mélyrétegeire hatottak (szemben a 2006-os mesterséges hisztériakeltéssel vagy a — sosem létező — millával és az összes álcivil tüntetéssel). Mi lett a Szolidaritásból 2015-re? Ez: http://kanadaihirlap.com/2015/03/17/marcius-15-a-burger-king-az-uj-pilvax/ –> Gyakorlatilag a mozgalmat sikerült degradálni — és így megkülönböztethetetlenné tenni a többi hisztitől — ahogy e cikk szerzője fogalmazott blogján, Milla 2.0-vá… –> Megjegyzendő, hogy a tanult tehetetlenséget fokozza pl. az idei márc.15-ei műbalhé, mert elhitetni az egyénnel, hogy csinált valamit (kiment az utcára), miközben valójában nem. S mint említem a lábjegyzetben(*), hogy a kutyás kísérlet a depresszió igazolására készült, akkor ezzel az analógiával egy ilyen tüntetés olyan, mint amikor depressziósnak az a legnagyobb eredménye, hogy felhúzza a redőnyt.

    *röviden itt: http://andalodo.hu/stressz/a-tanult-tehetetlenseg/
    (egyébként nem patkányok voltak az eredeti kísérletben, hanem kutyák, és a depressziónak a mechanizmusát hivatott modellálni)
    **módszertan: szemantikus differenciál
    ***ilyet, így ebben a formában senki nem mondott, én egyszerűsítem le, és csak itt
    ****http://www.atv.hu/belfold/20140429-konya/hirkereso

    Szintén nem vitatkozni akarok Pupuval, mi több, jó, hogy megpróbál _mozgósítani_, csak kilátástalannak tartom.

  • Természetesen a cikk mondanivalójával messzemenőkig egyetértek – bár nem kevés lelkierő kell ahhoz, hogy Magyarországban egy cseppnyi reményt is lássunk. Én nem látok semennyit, de akkor is csinálni kell, akkor is meg kell próbálni.

  • sebestyén eszter

    @Geyza, amikről írsz, vérzivatar eddigi elmaradása, várjuk a megmentőt (USA) stb. mind a tanult tehetetlenség megnyilvánulása.
    Ergo nagyon kíváncsi vagyok az általad emlegetett MOST-ra… Egyébként mikor MOST?

  • sebestyén eszter

    @Che, azóta még a révész megveréséről is kiderült ugye, h nem igaz, csak részegen elesett, feltételezhetően nem is aznap, hanem másnap stb.

  • sebestyén eszter

    „Verésről viszont szó sem volt, a kórházban még semmiféle külsérelmi nyom nem látszott rajta, csak másnap ment be a feje búbjáig bekötözve a parlamentbe. Amikor a környező utcákban támolyogni látták, az is a részegség miatt lehetett (talán ebben kell keresni az állítólagos „lapockatörés” magyarázatát is?), de sajnos az erre vonatkozó bizonyítékokhoz az orvosi titoktartás miatt nem juthatott hozzá a szerző. Az egész Révész-ügyben egyetlen hiba történt a hatalom részéről: amikor Kuncze Gábor bocsánatot kért a mártíriuszozásért.”
    http://mandiner.blog.hu/2012/11/28/a_reszeg_revesz_martiriusz_igaz_tortenete_ilyen_orszag_pedig_nincs_cccxlvi

    ÉS EZ A MANDINER!

  • Eszter:
    Dolgozatomban a ” MOST ” egy komplexebb kifejezés.
    Részletezem :
    A mostani hazai szituációban , vagy az abból következő eseménysorban. Továbbá hogy nem AKKOR ( 1919-ben ) hanem a mostani évezred tízes-huszas éveiben nem lesz olyan erő Magyarországon , aki képes lenne megállítani bárkit is.

    Vegyük pl. a Grippenjeinket. Pardon. A Grippeneket. Egy pilóta úgy nyilatkozott pár hete, hogy ami ezekkel folyik jelenleg , az nem légierő hanem légierölködés. De ugyanez érvényes mindenre. Afganisztánban szépen leszerepelt a magyar kontingens. Járműveket is az USA adott nekik. A harcot meg kerülik.
    De majd kiállítanak a határra nehány gulyásszaftot fingó leányszázadot , hogy védjék meg a gyepűket.
    ( Ezt a mondást valahol olvastam pár éve , azóta is fel fel röhögök ha eszembe jut.)

    Az kétségtelen : az idiótikus hazzay álértelmiség az , aki NEM figyelmeztet arra hogy mi várható ha ez a trend folytatódik : a Jobbik jön felfelé mint a talajvíz.
    Bolgár Gyurka a Klubrádióban volt az éllovasa ennek a szégyenletes ” kommunikációnak ”
    Mindent tagadtak / tagadnak ami pedig ismeretes a történelemkönyvekből ha ilyen szitu alakul ki.

    ( Istenem.. add hogy tévedjek! )

  • sebestyén eszter

    @Geyza,
    így már értem.
    félreértettem, azt hittem a most, az csak időhatározó, de ezek szerint folyamathatározó:), azt valahogy sejtettem, h vmiért naggyal van írva.

    a grippenes bekezdést vágom, nemcsak szimbolikus, hanem állapotjelölő is (utalva első kommentedre), egy fórumon, magam is próbáltam pont ezt pedzegetni (az volt az aktualitása, h egymás után 3 csődöt mondott), alapvetően az egy valamiféle szakmai közösség, tehát politikailag vegyes, és tudod mit mondtak (még a balosok is), h összeesküvés-elméleteim vannak. mindenre volt egy csak-szerű magyarázatuk, pl. a gépek CSAK nincsenek karbantartva és így tovább.
    egyébként orbán éppen azzal magyarázza az ország és főleg a gyengék éhen döglesztését, h nincs katonaságunk, s ha nincs akkor erős gazdaságra van szükség.
    és az eredmény: http://www.hetek.hu/belfold/201506/tenyleg_egy_tundermese_de_csak_felig

    amit az értelmiségről írsz: szerintem olyan nincs. van egy művelt réteg, de szűklátókörűek és idealisták. ez utóbbi hiánya okán én nem nevezném őket értelmiségnek.
    pusztán a műveltségtől még nem értelmiségi valaki.
    plusz kinőtt az on-line értelmiség, a fele érettségizett, és csak azért, mert életükben egyszer találkoztak kenedi jánossal vagy bitó lászlóval és ezt fel is töltik a fb-ra, attól kezdve értelmiségiek. viszont baromi hangosak…
    csak egy pld., ami kicsit referál a fenti bekezdésre is meg erre is: amikor írtam a tóásós cikksorozatot (az itt a KMH-n nincs), nem mondom meg kik, de sokan kérdezték, hogy miért éreztem fontosnak, milyen szándékkal tettem, h a hírszerzés elé odabiggyesztettem, h polgári. na, csak egy pld. a sokból, h az állítólagos értelmiség mennyire HÜLYE. (érted? azt hitték, politizálok vele, egy politikai jelző…)

    amúgy szerintem nem tévedsz…

  • Eszter:
    Azért is írtam hogy ” álértelmiségi ”
    Mert amikor pl. egy atomtudós a bozonokat boncolgatja , akkor értelmiségi.
    Amikor meg elkezd ki ki szólogatni a népnek az ő elefántcsonttornyából , akkor az én olvasatomban már csak álértelmiségi.

  • sebestyén eszter

    értem. figyelmetlen voltam…
    és kihagytam azt is,h tisztelet a kivételnek. ill. tovább szűkítve nem is gondolom, h egyáltalán nincsenek, csak értelmiségi gettókban, a mainstream médiában meg az álértelmiség nyomul.

  • A cikk super, Cornelius is, mint mindig, de Che… Olvasd már el az igazi hitelest. Ami itt van, az próbál annak tűnni, csak az igazsághoz kevés köze van… Összel ki után induljunk? Többesszám elsőben? Miért únod a Békamenetet? Akkor indulj az ellenkező irányba, máris jó helyen leszel:)

  • Csak ismétlésképpen:

    Folytatjuk!

    Folytatjuk, híveim! Előre a múltba!
    Ha tehát azt mondom: ugorjunk a kútba,
    buzgón helyeseltek, s máris megteszitek,
    s lelkesedéstekben észre sem veszitek,
    hogy milyen keményen át lettetek kúrva.