Lehetett volna egy felemelő történet

2015 július 13 3:59 du.37 hozzászólás

Ajánlom Figyelőnek – bár semmi köze hozzá – Fenyvesi Glóriának és a többi gyűlölködőnek, remélve, hogy az emberségük több a kormányzati elvárásnál  és a pártpropagandánál – mivel kétlem, hogy ilyennek születtek volna.

Lehetett volna ez egy felemelő történet.
Egy ország megmutathatta volna emberi arcát, erejét, tettrekészségét, önbecsülését. Szerte az országban kinyithattak volna iskolák, tornatermek, közösségi terek. Aki kedvet és tehetséget érzett volna magában segíthetett volna vizet, élelmiszert, ruhát, takarót gyűjteni és szétosztani, vagy akár mesélhetett volna fáradt, reményvesztett gyerekeknek.
A „hatóságok” meg tehették volna a dolgukat. Gondoskodhattak volna a váratlanul az országra szakadt menekülőkről, ápolhatták, gyógyíthatták volna a betegeket, koordinálhatták volna a hivatásos és önkéntes segítőket. És tájékoztathatták volna az országot és a világot, hogy mi és miért történik.
Lehetett volna ez egy felemelő történet.

Hann Péter/Facebook

De nem lett…

37 hozzászólás

  • Ma reggel valahol a Pólus-center környékén olvastam egy, menekültek számára is vélhetően érthető, angol nyelvű óriásplakátot, aminek a hevenyészett fordítása a következő:
    Gyertek nyugodtan Magyarországra, mi kapunk munkát Londonban.
    Upppsssz…

  • A Lizsében öt 10-12 éves, szemlátomást nem honos kisfiú összebújva aludta egy terülőfenyő alatt – elég védett hely, még zordabb időben is, nemhogy kánikulai estén. Éjjel 11 óra körül lehetett.
    Nemsokára megjelent két rendőrautó, és bezsuppolta az álmosságtól tántorgó gyerekeket, és elvitte valahová – csak remélni lehet, hogy valami befogadó helyre.
    Arrafelé csak könnyed bokoralji szexre vágyók és kutyasétáltatók járnak.
    Közülük valaki – gondolom, vaskos nemzetféltésből – felhívta az óberhét. Jobban aludt ettől?

  • sebestyén eszter

    Elég valószínű, h valóban hívták a rendőröket. És azért nem csinált senki semmit, m a foglalkozás elérte a célját: van gyűlölet szimbólum.

  • eszterlánc: ez csak egy kísérő jelenség. A valódi ok a cikk belsejében rejtekezik: valóban lehetett volna – de nem ezzel a kormánnyal, és nem ezzel az alibizéssel. Így eltakarhatók a valódi problémák: a nyugdíjpénztár, a veresiszap károsultak, a brókerbotrányok, az MNB húzásai, de még az is, hova a 3,14csába lett az EU menekültügyek javítására adott pénze?
    Nem, ezek az életben nem fognak semmi felemelőt cselekedni, hacsak le nem hajolnak még pár milliárdért, ami a járdán hever…

  • Felemelő történet?

    De hiszen az a Finkelstein-Habony duó szerint semmi szavazatot, semmi népszerűséget nem hoz…

    Látható a neten, hogy a gyűlöletkeltés sokkal, de sokkal eredményesebb.

  • Ille, ú
    Úgy látszik mégis kiníyitottak néhány termet, mert éppen a mai BBC hírekbn láttam, hogy Budapesten hogyan etetik a menekülteket.
    A bemondó, kifejezetten Budapestet mutatta és a végén. Hungary-ről jelentett.

  • Figyelő
    2015 július 13
    10:36 du.

    Van ilyen, rengeteg önkéntes segédkezik az utcákon, a pályaudvarokon. Egyet azonban észre kell venni. Az önkéntesek és a segélyszervezetek nem egyenlőek a magyar kormánnyal, amely prédává tette a máshonnan érkező, a túlélésért küzdő menekülteket. Sajnos. Ille írása erre utal és nem a példamutató segélyszervezetekre és önkéntesekre, akiket a BBC méltán mutogatott, mint Magyarország megmaradt becsületét. Alma és körte. Ille Almát mutatott, Figyelő meg a körtét rá, mintha egybevágna vele.:(

  • Figyelő: kik is etetik a menekülteket? Ugye, nem az állami nemiszervek? Esetleg talán a szolidáris társadalmi és segélyszervezetek – miközben a BBC valami álszeméremből nem mutatja az odakint habzó szájjal őrjöngő jobboldali szélsőségeseket, és elfelejt arról is tudósítani, hogy egy segélyszervezetes aktivistát a rend dicső őrei előállítottak a kapitányságon, és szép szóval figyelmeztették, hogy hagyjon fel áldásos tevékenységével, mert legközelebb nem lesznek ilyen kedvesek és bájosak!

  • Mocskos,rabló,embertelen fideszes-kdnp-s banda:a hazai szegényekkel sem bánnak jobban,miből gondoltátok,hogy az ál-keresztények megtérnek???

  • sebestyén eszter

    @István,
    egyről beszélünk „Így eltakarhatók a valódi problémák: a nyugdíjpénztár, a veresiszap károsultak, a brókerbotrányok, az MNB húzásai, de még az is, hova a 3,14csába lett az EU menekültügyek javítására adott pénze?” — én is így értettem azt, h gyűlölet SZIMBÓLUM, hiszen éppen ezért találták ki őket. Komolyan mondom, ez elvileg 1938 lenne, DE, mivel az egyén participálva van (ő hívja ki a rendőrséget), ez már 1944-es hangulat.

    Remélem a Pupu Apátia ellen 3. c, dolgozatában (mivel én az Use,vagy semmise c-t annak folytatásának vélem) már lesz valami MÉG komolyabb dolog, mint “Én meg azt mondom, hogy nem kell ehhez kétharmad, a többségi döntés birtokában nyugodtan ki lehet mondani a diktatúra kialakításához vezető jogszabályok érvénytelenségét és tenni mellé egy-két bátor hatalmi lépést is, beleértve a diktatúra létrehozásában bűnrészes államhatalmi szervek vezetőinek azonnali őrizetbevételét.”, pedig már ez is nagyon ott van.

    Ui.: „hova a 3,14csába lett az EU menekültügyek javítására adott pénze?” — pl. Rühel(l)ke számláján, Svájcban.

  • sebestyén eszter

    @HunCanada és @Figyelő,

    egyrészt valóban önkéntesek, másrészt a külföldi tudósításokból valóban nem derül, h azok. ha pedig nem derül ki, mert külön nem teszik hozzá, akkor valóban azt a látszatot keltik, mintha a kormányzat szervei lennének.

  • A GYERTYA FÉNYE IS MELEGÍT
    …avagy, a magyarok ősi szolidaritását többé senki ne vonja kétségbe!
    .

    A 2010-es, ún. „diszkótűz” után az egykori Marx – mai nevén Nyugati – téren, a volt szórakozó hely előtti dísz kövezeten mécsesek és gyertyák százai emlékeztettek a tragédiára. Sokan zarándokoltak oda, hogy leróják a kegyeletüket. Még a jóságos Orbanini Vezér és Kancellár, na meg az ő szűzies tekintetű, s mindig lesütött szemű b.neje is – biztos személyesen bementek a gyertyaboltba, hogy ott majd, persze a kamerák tüzénél meggyújthassák azokat…

    Egyszóval, az egyik ilyen kegyeletteljes, -2C°-os hétköznap estéjén, az akkor épp aktuális meghatódott zarándokok gyülekezetének a háta megett, a fel-fel villanó mécshomályban, időnként láthatóvá vált az ottani aluljáróból a Fid SS-hatalom által frissen kitiltott és onnan hatósági erővel kipaterolt, csomagolópapírba, és más hasonló alkalmatosságokba takaródzott egyik hajléktalan magyar-ember alvó sziluettje…

    .

  • Kerekes Sandor

    Na varjal csak Hann Peter, nem annyira borzaszto a helyzet, mint amilyennek latszik.
    Szombaton delutan felhivtam a lanyom, hogy segitsen, azutan o kitudakolta a facebookon, hogy mire van szukseg. Vacsora utan szep komotosan nekivagtunk, elmentunk a Nyugati Palyaudvarra. Ott, a mar felholt onkentes lanyok gyorsan megadtak az instrukciokat es azzal mar rohantunk is a szupermarketbe. Megvettuk ami szerintuk es szerintunk is hasznos lehetett: paradicsomokat, kenyeret, fogkefeket, banant, (rengeteg banan kell!) almakat, meg a tobbit. Idokozben egy asszony megszolitott es csatlakozott hozzank, mert, mint mondta, segiteni akart, de nem volt biztos abban, hogy egyedul hogyan csinalja. Fizettem, majd a bejarat elotti padon nekialltunk csomagokat csinalni.
    Hamarosan a koverkes biztonsagi or erkezett, hogy belenk kosson. En felvettem vele a harcot, a lanyom pedig csititgatott, az ort vegul eltanacsoltuk, de mindvegig folyt a munka.
    Ugy husz perc mulva, a kesz csomagokkal egyutt visszamentunk a palyaudvar ele, eppen idoben. Egy ujabb vonat erkezett, ujabb menekultekkel, ezuttal kisgyemekes csaladok. A csomagok jol jottek.
    Ezutan kisvartatva megkertek, hogy egy csoportot vezessek at a Deli Palyaudvarhoz, ahonnan a a bicskei menekulttaborba mehetnek jelentkezni. Huszonhatan voltak, egyikuk, egy huszas koruli srac nagyon sulyos, lazas beteg.
    Nagy megnyugvassal, de kielegitetlenul mentem haza ezutan. Ugy ereztem, hogy habar ezzel a csoporttal en mar nem tehettem tobbet, altalaban tobbet szeretnek csinalni. Holnap megint megyek.
    Ebbol szamomra a fontos tanulsag az, hogy az en kormanyom, parlamentem, rendorsegem, magyar gardam lehet olyan aljas es olyan undorito, amilyen csak akar lenni, hogy en mit es hogyan teszek az kizarolag rajtam mulik. Nyilvanvaloan sokan masok is hasonlokeppen gondoljak, minden lepesnel ott voltak az onkentesek, a tolmacsok es az erdeklodok, akik tovabbi segitseget kinaltak, ugy huszpercenkent erkeztek.
    A magam ura vagyok, es akarmit is tesz a kormany, en is teszek rajuk.

  • Ezzel a kormánnyal és egész tolvaj csürhélyével, csak az utálat jár nekünk. Szinte hiába a „kisemberek” segítsége, a nemzetközi porondon az nem látszik.

  • Ille, azokat is mutatták, a habzó szájuakat is. Láttam Jobbikos csűrhét akik kiabáltak.
    Ami az etetést illeti, nem tudom, állami volt e vagy prívát.
    A lényeg, hogy volt aki etesse ezeket.
    Az állam NEm bír el menekültek ezreit eteni és jól tartartani.
    A bevándorlók NEM munkás emberek, többsége soha nem dolgozott.
    Erre fel kell készülniük, az államnak kell majd eltartani őket.

  • Figyelő: megint keveri a bevándorlókat és a menekülteket. Reménytelen eset.
    A kerítés költségéből évekig lehetne menekültek ezreit – átmenetileg – táplálni, de ez magának magas.

  • Kerités már elkésett ezek szerint, ott vannak szép számmal, kivánok egy családos szomszédot belőlük.

  • Figyelő: magának meg egy toleráns orvost, aki nem utalja be azonnal terápiás kezelésre, hanem megpróbál apránként még normális embert csinálni magából! Nehéz dolga lesz, erős szerek nélkül nem sokra fog menni.

  • Figyelő kedves, akkor azt árulja el nekem, hogy pár hónappal ezelőtt amikor az ukrán-orosz konfliktus volt, akkor miért mondta a magyar kormány, hogy Magyarország felkészült kb. 175 ezer menekült fogadására, ha megindulna az áradat. Sőt 4 (négy!) órán belül az ország 3 (három!) megyéje azonnal fogadni tud 10 ezer embert. . Mi változott az ukrán válság óta? A keleti menekültek másféle menekültek mint a déliek? Vagy csak arról van szó, hogy rájöttek politikusaink, hogy a mostani helyzet eltúlozásával egészen jó gyűlöletkampányt építhet a magyar kormány, mellyel még évekig szipolyozhatják a magyar embereket? Nem értem, hogy most a töredékét sem tudjuk ellátni, mint pár hónappal ezelőtt, akkor most melyik a hazugság a kormánynak? A mostani vagy a nem is oly távoli ukrán menekültes kommunikáció? Továbbá azt sem értem, hogy ha hasít a gazdaság, akkor a töredéknyi menekült miért okoz fejfájást, ráadásul EU-s pénz is van rá dögivel, hogy megoldjuk tisztességesen ezt a helyzetet.

    Szóval igazából azt kérdezem és nagyon érdekel a meglátása a kérdésben, hogy hogy a fenébe nem tudunk most 30-40 ezer menekültet sem elhelyezni és tisztességgel ellátni, amikor Ukrajna irányából a nagy és mindenható Magyarország meg képes kisujjal is ellátni kb. 175 ezer menekültet, ha és amikor arról van (volt) szó?

  • Figyelő, maga a tipikus demagóg – amikor már elfogynak az amúgy is gyenge érvei, nekiáll „vegyél magad mellé egy családot” szöveget nyomni.

    Nem, nem veszek magam mellé pl. egy afgán családot, mert nem az a dolgom, és mert ezzel semmi meg nem oldódna. Azzal oldódna meg, ha drága kormányunk felhagyna a nácikra hajazó uszítással, a rémhírterjesztéssel, a hisztériakeltéssel, és amúgy jó keresztény polgári módon megadná azt a minimális segítséget a már bejutott menekülteknek, ami az alapvető civilizációs és kulturális normák szerint elvárható lenne egy olyan kulturált, tehetséges, vendégszerető, intelligens, befogadó, barátságos nemzettől, amilyennek szeretjük hinni magunkat.

    Persze ez is csak tipikus magyar öncsalás. Nem vagyunk vendégszeretőek és utáljuk az idegeneket. Ez az igazság. És buták és ostobák vagyunk mint a sár,a civilizációnk az, hogy szabadon lehessen zsidózni a kocsmában, intelligenciánk pedig odáig terjed, hogy egy felcsúti tapló vezetheti az országot.

    Én sem szeretném, ha korlátlanul idejönnének mindenhonnan a világból. Én sem szeretem, nagyon nem szeretem, hogy szaporodik a mecsetek száma Európában. Nekem sem tetszik, hogy beilleszkedésre képtelen tömegek vannak európai nagyvárosokban. Épp eleget éltem Afrikában, hogy nagyon európai akarjak lenni és féltsem Európát. De ha már az a helyzet, hogy idekerült a menekült, akkor csak egy viselkedés lenne az elfogadható: hogy akármerre is veti a sorsa, akár visszatoloncolják, akár továbbmehet nyugat felé, okkal mondhassa azt, hogy Magyarországon ha nem is örültek a jelenlétének, legalább emberi módon bántak vele, nem verték meg, nem alázták meg, nem szolgáltatták ki rasszista barmoknak. Azt kéne elérni tömeges méretekben, amit az egyikük mondott: hogy amióta elindult, Magyarország az első ország, ahol emberséggel találkozott.

    Nem kell szeretni őket, nem kell nyakló nélkül befogadni akárkit, de ez nem ment fel bennünket a humánum alól.

    A keresztény nagyegyházak pedig elmehetnek a fenébe. Remélem az utolsó ítéletkor megkapják, amit megérdemelnek.

  • HunCanada

    2015 július 14
    4:40 du.
    Kérdésére a válasz:
    Ukrajnában 1.5 millió magyar él állitólag.(Kárpátalja stb)
    Természetes, hogy közelebb érzi a magyar az ukrajaiakat, mint a bevándorló idegeneket.

  • cornelius

    2015 július 14
    4:57 du.
    Közöttünk az a különbség, hogy én öszinte vagyok, és nem hipokrata, mint akik megjátszák a „vendésgszeretőt”.

  • Figyelő: nem, maga nem őszinte, maga egy minden emberséget nélkülöző gyűlölködő, pusztán azért, mert a véleményünk úgy általában baloldali. Az ilyesmitől maga kiütéseket kap. Az is zavarhatja, hogy KMH nem hajolt be az orbáni seggnyalók közé – amik közt igen előkelő helyet foglal el kiskegyed – és képes humánus módon reagálni az orbáni antihumanizmusra, ami, lássuk be, nem csak a menedékkérők irányában nyilvánul meg.
    Nem, magát senki nem tartja hülyének, a hülyeség ugyanis születési rendellenesség, de maga tudatosan fejlesztette ki magában környezetre ártalmas mivoltát. Igen sajnálatos, hogy „magyarként” teszi ezt. Maga inkább piréz.
    Engem utálhat, mivel a kezdetektől kezdve erősen kritizáltam hozzáállását, de mit kezd a többiekkel? Össztüzet kapott, nem tűnt fel?

  • Amikor az önkéntes segítőket is kizavarták a pályaudvarról, hogy ők csak ne osztogassanak vizet, nos akkor az 1944-es események jutottak az eszembe. Akkor is tiltották, hogy valaki élelmet vagy vizet adjon a vagonba zsúfolt családoknak.

  • Miazisten van már megint evvel az oldallal ?
    Bencsics-csetté deformálódott ?!

  • Kerekes úr :
    Egészen elérzékenyültem a sztoridon.
    És szégyellem magam hogy nekem nincs lehetőségem ilyesmire.

  • Kedves Figyelő, „össztüzet kapott, nem tűnt fel?” szöveg ne keserítse el, vagyunk egy páran a magyarság oldalán is akik egyetértenek Önnel, csak kicsit többször vagyunk moderálva.
    Cornelius ezt írja: „Nem vagyunk vendégszeretőek és utáljuk az idegeneket. Ez az igazság. És buták és ostobák vagyunk mint a sár,a civilizációnk az, hogy szabadon lehessen zsidózni a kocsmában,stb,stb”
    A tények ezzel ellentétben: évente 10-12%-al nőtt a vendégéjszakák száma hazánkban, az utóbbi öt évben megduplázódott, ahogy az izraeli repülőjáratok is. Valamiért nem félnek a kocsmában zsidózóktól. Akik jönnek vendégek, úgy is vannak kezelve, szeretve, a betelepülőket meg köszönjük nem kérjük, van már történelmi tapasztalata a magyarságnak ez ügyben.

  • Geyza: azzá, természetesen a legnagyobb demokrácia jegyében. Nomeg, bemutatva, hogy milyen Klára néni, amikor elszabadult hajóágyú 🙂

  • Megette a fene az olyan demokráciát , amiben egyes hülyék azt nyilatkozzák a Parlamentben :
    ” Inkább meghalok de nem engedem hogy hogy az ellenségeim ne kapjanak szót ” …/G.Fodor , az ország egyik fő rombadöntője/

    A Weimari Németországban is addig addig kaphattak szót a hitlerisák , mignem lángba borították a fél világot.

    A harmincas évek Népszövetsége is addig addig pátyolgatta a fasizmust , mígnem odalett az egész Népszövetség.
    És mintha senki nem tanult volna ezekből az eseményekből…

  • Ille, gyülőlet bennem soha nem volt, még az iránt sem, aki ellenem ment.Azt hiszem, itt is magáról beszél, magában van ilyen érzelem azok iránt, akik nem értenek egyet magával.
    Én demokráciában élek és megszoktam, hogy mindenkinek lehet SZABAD véleménye, anélkül , hogy valaki személye ellen forduljon.
    Az otthoni magyarok ebben nagyon lemaradtak!

  • Figyelő: magának nem véleménye van, hanem rögeszméje. Rendben, nincs magában gyűlölet, csak a szabad véleményét hangoztatja, amikor gyűlölködve szólal meg. Érdekes lehet…
    Viszont nem igazán tagadhatja, hogy megjegyzései emberségének totális hiányáról tanúskodnak. Valamikor kihalt magából a tolerancia, a humanitás, az együttérzés, a felebaráti szeretet.
    Akar beszélni róla?

  • Bencsicském nem maga mondta itt egyszer ? :
    „Miért kell hisztériázni azon egyeseknek , hogy mások megünneplik Hitler születésnapját? ”
    Hiszen csak egy születésnap , nem több.

    Maga és a gyűlölet-mentes emberség..ugyan ne röhögtessen má..

  • Figyelő
    2015 július 14
    10:38 du.

    Imádom az önnel való diskurzust, mindig belefut valami félelmetes butaságba, vagy csak szimplán ellentmond saját magának. Másfél millió magyar Ukrajnáááában? Soha sem volt.

    1910-ben Ukrajnában 185 ezer magyart számoltak össze. 2001-ben pedig 150 ezer magyar lakott Ukrajnában, vagyis épp az egy tizede annak ami az ön fejében nagyon tévesen él. Kárpátalján soha nem élt ennél lényegesen és főleg nem tízszer annyi magyar ahogy ön képzeli, vagy állítja. Másfél millió magyar????? Lehet a processzorával van a gond, nyomjon egy reset-et, aztán hátha 150 ezer lesz az ön data állományában is az ukrajnai magyarság lélekszáma, valósan.

    Ez csak egy szimpla észrevétel volt, most reagálnék is a válaszára. Erre: „Ukrajnában 1.5 millió magyar él állitólag.(Kárpátalja stb)
    Természetes, hogy közelebb érzi a magyar az ukrajaiakat, mint a bevándorló idegeneket.”

    Az természetes, hogy a magyar a magyart közelebbnek érzi talán, de ez nem válasz a kérdésemre. A kérdés az volt, hogy hová tűnt el a 175 ezer fő menekült befogadására felkészült magyarországi kapacitás pár hónap alatt? Mert a kormány azt állítja most, hogy nem bírja a jelenlegi „áradatot”, és jóval kapacitás felett vannak a táborok. Még egyszer tehát: Hová tűnt a belügyminiszter által nagy büszkén hangoztatott 175 ezer menekültek ellátására történő kapacitás és a négy óra alatti 10 ezer fő gyors ellátása, akkor amikor valódi menekültek fogadása égető volna. Ez a hazugság, vagy a korábbi kormányzati kommunikáció menekült befogadása ügyében? Ez itt a kérdés.

  • HunCanada: szerinted Bencsics el fogja ismerni, hogy hülyeséget írkált?
    Amúgy, ha az adatok igazak – miért ne lennének azok – akkor a teljes kárpátaljai magyarság kitelepítésén kívül még befogadnánk jó pár ruszint, vagy ukránt?
    Nem igazán értem, Orbánék honnan szedték ezt a baromságot, és most miért nem csoportosítják át az erőforrásokat – már, ha megvannak?

  • Charlie megmondta a tutifrankót: 10-12%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, tehát vendégszeretőek vagyunk.

    No, kedves csárli, ne tévessze össze a fizetős turistát a vendéggel. Az ugyanis egészen más kategória.

    Ha esetleg a betelepülők iránti kiszólásával zsidózni méltóztatott volna, kérem, ne tegye! Árt a vendégszeretetének.

  • cornelius
    „No, kedves csárli, ne tévessze össze a fizetős turistát a vendéggel.”
    Dehogy tévesztem. Nálunk az a vendég akit meghívunk, gondolom a hívatlan vendéget maga se szereti.

  • A hívatlan vendéget én sem szeretem, de ettől még embernek tekintem, és nem valami lélek nélküli fehérjehalmaznak, akibe bárki belerúghat a felcsúti szaros csizmájával.