Mit lehet erről írni?

2015 július 18 11:54 de.5 hozzászólás
Lacit évekkel ezelőtt ismertem meg, egy Nolblogon szerveződött baráti társaság – amolyan amatőr tollforgatók és egyéb komédiások – egyik összejövetelén. Mondom magamnak, de ismerős ez a pasas!  Amikor megszólalt – az a jellegzetes hangszín, az a kissé lassú – vagy inkább megfontolt mondatszerkesztés, az a hajviselet –  hát persze, a pasi a TV-ből, messzi ifjúságomból. Örökifjú volt, ráadásul néhányunkat, amolyan későn érő, önjelölt zsurnalisztákat még pátyolgatott is a MUOSZon belül, a maga szerény eszközeivel. Sajnos, önmaga által vállalt visszavonultsága nem adta meg az intenzív találkozások lehetőségét. Persze, mindig biztattuk magunkat, hogy na, majd most, ezen a hétvégén, kimegyünk hozzá, elüldögélünk, elbeszélgetünk, de valahogy ezekből a hétvégékből nem lett semmi. Most már nem is lesz…
Életének 79. évében elhunyt Dr. Halák László Aranytollas újságíró, a MÚOSZ Etikai Bizottságának korábbi elnöke. Kövér Tamás, az Etikai Bizottság elnökének nekrológja.
A 90-es évek közepén az újjáalakult Etikai Bizottság ülésén ismertem meg. Jogászdoktor volt, gyakorlati ismeretekkel, de már akkor megfogalmazta azt, amit egész itteni működésének idejére jellemzőnek tartott: „nem jogászkodni kell itt, mert az etikai grémium mindig a szándékra kíváncsi”. És hozzátette azt is, hogy általában a szakmai szabályok áthágása vezet az etikátlan magatartáshoz. Ez még a nyomtatott sajtó korszaka volt, a panaszok zöme azzal függött össze, hogy egy interjút hogyan etikus megrövidíteni. Sokat dolgozott azon, hogy legyenek iránymutató szabályok. Ha kérték, hogy előbb az etikai grémium ítéljen és azután indítanak pert – megelőzte a jogi érvelést, és azt hangoztatta: lehetünk annál szigorúbbak is de megengedőbbek is –, nekünk a szándék vizsgálata a fontos.

Egy közgyűlési vitában arra hívta fel a figyelmet, hogy amit elhatároztunk, valamiképp kodifikálni is kell; azt mondta: „a római nép Szenátusa nem fogalmaz –, azt valakinek el kell végezni”. A kódexet ehhez a felvetődött panaszok tükrében rendszeresen módosítottuk is, de a közgyűlések kevés törődést mutattak az eredménnyel. Mindazonáltal televíziós múltja lehetővé tette, hogy a médiavilág változásával együtt tudjon haladni.

Szervezője volt annak, hogy a MÚOSZ a többi újságíró-szövetséggel közösen, együttműködve ennek az etikai elvárásnak az élére álljon, az egykori Magyar Újságírók Etikai Együttműködési Testületének alapítólevelét a MÚOSZ részéről ő jegyezte. Ez azóta Média Önszabályozó Testületté alakult át, felöleli a fejlődés kínálta valamennyi területet: az internetes kommunikációt éppúgy, mint a rádiós-tévés világot.

Haladó és baloldali meggyőződése ellenére néha éppen erről a térfélről érték támadások, tapasztalt meg nem értést –, mert mindvégig úgy gondolkodott, hogy a „kettős mérce” alkalmazása megengedhetetlen.

Röviddel az élő adás előtt be lehetett ráncigálni őt egy tévéstúdióba, beszélgetőtársnak és a műsor érdekes lett, számos telefonhívást kiváltó. Mert tudott úgy oktatni, hogy ne legyen tanáros, a hallgatói is szerették. Visszafogott volt, nem hivalgott szenvedélyekkel, mértéktartóan írt és beszélt. Tűrni is tudott: a füredi szívkórház teraszán gyermekkönyvet írt – igyekezett Európára figyelni.

Életműve? Egy gyorsan változó, szenvedélyektől fűtött korban a jó modor apostola volt, eligazodott a Tórában éppúgy, mint az Újszövetségben, a mi szakmai szövetségünk Aranytollasaként, és az etikai grémium tiszteletbeli elnökeként. Most, amikor leírom, látom, hogy mindez mennyire nem kevés.

Az „emlékmás”, a „recall”, ha személyiségének hiánya szóba jön, azt fogja felidézni, hogy úgy dolgozott köztünk és velünk, hogy nem csak olvasta, de írta is a könyveket, s mindeközben az új internetes megjelenési formákról is igyekezett eligazítót megfogalmazni. És mindezért a folytatásban is kissé közöttünk lesz.

Kövér Tamás/MUOSZ

5 hozzászólás

  • Nincs folytatás! Mindennek vége!
    Amit kihagytunk, -„valahogy ezekből a hétvégékből nem lett semmi” – elmarad. Soha nem bocsátom meg magamnak!
    Megszenvedem én ezt már hátralevő életemben.
    Nagyon bánom.
    Dr. Halák László nekem dr. Gáti Zoltán, alias Senki Alfonz.
    Bocsáss meg Istenem, bocsáss meg Alfonz, Drága Zoli!

    (Csülök)

  • A baloldal három értelmiségi ikonját vesztette el az elmúlt napokban. Ferenczy Krisztina, Koltai Tamás és Halák László.
    Ideológiai ketrecük, elfogultságuk miatt nem voltak a jobboldal kedvencei.
    Nyugodjanak békében.

  • Csárli
    véletlenül nem te voltál az aki kilopta a sírból Kádár János koponyáját is ?

  • Geyza: odáig még nem süllyedt, de kétségtelenül megfelelő bátorsággal rendelkezik ideológiai ketrecekről és elfogultságról beszélni egy részvétnyilvánításban. Nyilván valóan meg van hozzá a kellő képzettsége, hogy ítélkezzen. Habár Ferenczi Krisztát, a kiváló oknyomozó újságírót, Koltai Tamás színikritikust ideológiai ketreccel vádolni, khmmm…
    Vagy tán nem bátorságnak hívják az ilyesmit?
    Természetesen egészen másként esik a latba Radnai Márk korántsem ideológiai ketrecbe zárt és elfogult megnyilvánulása, ez charlienál tuti, hogy elfogadható.
    http://magyarnarancs.hu/szinhaz2/nem-csak-koltai-tamast-fenyegette-meg-a-fiatal-szinhazi-rendezo-95373