A zuhanó kanadai dollárról és a neoliberális gazdaságpolitikáról

2015 július 22 10:26 de.9 hozzászólás

Még alig két éve egyenértékű volt a kanadai dollár az amerikaival, ami bevásárlói paradicsommá varázsolta az Egyesült Államokat mindazok számára, akik a határ mentén laknak….és mint ahogy erre korábban utaltuk: ez a kanadai lakosság túlnyomó többsége. De idén szinte szabadesésbe kezdett dollárunk, ami a turizmust esetleg fellendítheti, de jelentős áremelkedéssel jár, hiszen Kanadában az eletronika, a ruha, az élelmiszer, zöldség és gyümölcs nagy része import termék. Az év elején, az olaj árak esése miatt veszített a kanadai dollár értékéből. Három hónap alatt (november és január között) 3,4 százalékkal esett a kanadai dollár az amerikaival szemben.

Január végére 1 USD-ért már 1,17 CAD-ot lehetett kapni, ami eleve hat éves mélypontnak számított.

Júliusra viszont 1 USD már 1,30 CAD-ot ért és ez már részben a Kanadai Nemzeti Bank kamatcsökkentésének hatására történt. Adam Button, A ForexLive közgazdásza elmondta a kanadai közszolgálati televíziónak, hogy számításai szerint még egy 7-8 centet eshet a kanadai dollár, ami 11 éves mélypontot jelenthet az idei év végére. Miközben az USA-ban a növekvő infláció felemelte az amerikai dollár értékét és egyre erősebb a lendület az amerikai gazdaságban, Kanadában az olaj árak csökkenése és a kínai tőzsde labilitása is bedöntheti a kanadai nemzeti fizetőeszközt.

Egy év alatt 17 százalékot veszített értékéből a kanadai dollár.

II. Erzsébet királynő a huszason.

II. Erzsébet királynő a huszason.

A kanadaiak most már nem húznak hasznot az alacsony olaj árakból, hála az egyre gyengülő dollárunknak. Világszerte az olaj tőkepiaci (benchmark) árai csaknem 50 százalékkal alacsonyabbak mint amilyenek tavaly ilyenkor voltak, de Kanadában az árak alig 11 százalékkal csökkentek.

Az élelmiszer árak pedig gyorsan növekednek és a napokban éppen a Winnipeg Free Press című napilap jelezte, hogy ez milyen szorult helyzetbe hozza a kisebb, családi éttermeket és kifőzdéket. Ellenben a közértekkel, melyek akár naponta is könnyen változtathatják áraikat, egy előre rögzített menüvel rendelkező vendéglő nem emelhet gyakran. Például a winnipegi éttermek jelezték, hogy a bacon ára 25 százalékkal növekedett három hónap alatt. A kanadai élelmiszer árak pedig csaknem 4 százalékkal növekedtek, a hús viszont 8 százalékkal drágább mint tavaly nyáron.

Kanada konzervatív kormányának gazdaságpolitikája sem nyújt segítséget, hiszen a rendíthetetlen mantra továbbra is a kiadáscsökkentésre és a nullszaldós állami költségvetésre helyezi a hangsúlyt, miközben az egyre durvább gazdasági mutatók (a Nemzeti Bank előrejelzései szerint zsugorodni fog a GDP) a gazdasági élénkítés fontosságát jelzik.

Stephen Harper, Kanada kormányfője alapvetően Milton Friedman és Friedrich Hayek híve, pedig a 2008-as válságból kivezető útat sem a megszorításokból kövezték ki.

Miközben Harper keménymagja valószínű éppenséggel a Friedman/Hayek féle ideológia maradéktalan követését várja a konzervatív párttól, vannak jelek, hogy az idén októberben megrendezésre kerülő választáson politikai földrengés söpörheti el a csaknem 10 éve regnáló kormányt. És ezuttal nem a liberálisok kerülhetnek hatalomra, hanem a keményebben baloldali Új Demokrata Párt (NDP), mely jelenleg vezeti a felméréseket és 32 százalékos támogatottságával megelőzte a konzervatívokat (29%) és a liberálisokat (26%) egyaránt.

9 hozzászólás

  • tegnap a NYNY polgármester de Blasio arról beszélt, hogy nem kell engedni a korporációk profitéhségének, mert a profit nem kerül be a gazdaságba ugyamnakkor rengeteg kárt okoznak a természetben és a gazdaságban
    ez ugrott be az utóbbi 10 év alatt Canada-ban, a Harper lobby-stái megszüntetnek munkahelyeket, outsource-olják a gazdaságot, és az albertai példa mutattya tönkretesznek mindent a kátrány kitermelése érdekében mialatt a kutyának sem kell a termék de ráadásul káros, nem lehet egy ágazat labilis tevékenységére államot alapítani és fenntartani, megölik a mezőgazdaságot, a kereskedelmet és nincs iparfejlesztés…állandó hír: x korporáció kirúgdossa a dolgozóit mert a profit marad de ahhoz kevesebb kölcség kell ez a világ baromsága és az a korm ány amely ezellen nem lép fel hanem támogattya leváltandó

  • Valószinű a közellgő választáskor Harper és pártja eltőnik, majd az NDP veszi át a hatalmat. Majd meglátjuk, hogy a szocialista vezetés milyen eredményeket hoz majd.
    Én erősen félek tőle.

  • A pénz minősítése szerintem ,mindig spekulációkon alapult. Nem szabad komolyan megijedni. Már többször tapasztaltam ezt a jelenséget.
    Az élelmiszerek árai, nemcsak Kanadában hanem az USA-ban és ha jól tudom Európában is nagyon emelkedtek.
    Nem látok összefüggést a kettő között.

  • sebestyén eszter

    úristen! hayekista a kormányfő? ezt nem is tudtam. lehet, mégsem magyarországon a legrosszabb minden? nálunk egy hayekista ül csak a parlamentben, de a baloldal juttatta be a veszprémi időközin, navracsics helyére jutott be.
    egyébként nálunk – szerencsére – kevesen vallják ezt a nézetet, összesen 20-an vannak, kéthetente üléseznek egy belvárosi kávézóban, és semmi másról nem szól a csevejük, mint sajnálják egymást per magukat. amit nem is nagyon bánok, mert így sose lesz belőlük semmi, meg egyébként is a jobbik elszívja előlük a levegőt.

  • Én azt tapasztalom , hogy az USD erősödik példátlanul.
    Lassan egy az egybe váltják már az EURO.-t és az USD .-t.
    Nem egézsséges ez.
    Ráadásul az USPS pofátlanul megdrágította a szolgáltatásait.
    Amit meg tudtam venni a Válság előtt Amerikából 7 USD szállítási költséggel , azért most 12 Dollárt kérnek. Ez rengeteg…ha figyelembe vesszük Dollár drágulását is.
    Valahogy nem veszik észre Amerikába hogy a hülyeségük miatt csökken a kereskedelem ?
    Kínából pl. sok mindent INGYEN szállítanak bárhová , ráadásul olcsóbb ugyanaz a termék Kínából mint az USA.-ból.

  • T.Figyelő !

    Van benne valami, hogy a pénz értékjelzők kissé manipuláltak is lehetnek, ám azért ezek mögött mégiscsak ott dolgozik a reálgazdaság és a tőke. Ezen kívül több intézet egybehangzó számításait mégsem becsülhetjük le a saját vágyaink tükrében.

    Ami az élelmiszer árakat illeti, hát a fene sem hinné, hogy pl. a kukorica világpiaci ára mennyire kihat a hús árára pedig ez a logikus.
    …És ezen a ponton üt be a gebasz…
    Az etanol gyártás alapanyaga, a kukorica, mely gabonanövény árára rendkívüli felhajtó erővel bír az e termék (a tiszta energia) iránt egyre jobban megnyilvánuló kereslet.
    A tengerinek viszont mint alapvető táplálék, illetve takarmány alapanyagnak az így, a „spontán” gazdasági logikára visszavezethető növekvő ára a növénynek éppen ezt a korábbi, természetes jellegét szorítja háttérbe, azaz átsorolja őt – legalábbis egy jelentős hányadát – az élelmiszer szektorból az energia szektorba. A termőföldek nagysága pedig határt szab ennek a növénynek is, végtelen mennyiség márpedig ezért sem termeszthető.
    Ennek következtében, ez a torzulást szenvedett mezőgazdasági és az élelmiszeripari szerep, tehát mindkét említett ágazatra kiható, folyamatos áremelkedést zúdít, ami később akár robbanásszerű, sőt katasztrofális következményeket is kiváltó eseményeket gerjeszthet a világ, de különösen az éhségöveztek lakosságát érintő területein…
    Az eredeti kérdést illetően tehát ez is azt bizonyítja, hogy a kukorica ára kihat az élelmiszeripar teljes vertikumára, kegyetlenül megdrágítva annak termékeit, ami egyáltalán nem valamiféle jószándék, hanem a könyörtelen, méghozzá nemzetközi kereslet és kínálat törvénye, és a mindent, de mindent és mindenütt átszövő, országfüggetlen nemzetközi és öntörvényű tőke kérdése…

    .

  • Geyza 8,11

    A kínai állam keze direkt módon avatkozik be a kereskedelembe (is), míg az USA a szabad kereskedelem politikáját gyakorolja…

    .

  • ui.

    Mindennek ellenére a kínai áruk legnagyobb megrendelője az USA.

    .

  • Az szép, h a CAD 11 éve mélyponton lesz rövidesen, de inkább azt mondja meg valaki, mikor fordul a trend. Az USD az egekben, az EUR, CAD a mélyben. Érdemes lassan CAD-ot venni? Vagy EUR-tAki 2013-ban USD-t vett az ma kb 25% profitot realizálhatott (így tettem – vesd össze a banki kamattal, kevesebb, mint 2 év alatt…).