Belharcok a kanadai magyar Fideszben

2015 július 23 1:59 du.27 hozzászólás

Jelentős változásra kerülhet sor Magyarország torontói főkonzulátusán, miközben néhány kilométerrel odébb belharcoktól hangos az Orbán-párti Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) torontói vezetősége. Információink szerint, Gyombolai Péter – korábbi Fidesz-KDNP-s önkormányzati politikus, manapság pedig az Orbán kormány Torontóba kihelyezett „Nemzeti Összekötő Diplomatája” (NÖD) – alig 9 hónapnyi szolgálat után haza lesz rendelve 2015. augusztus 1-én. Gyombolai Péter hazarendelése már azért is meglepő, mert még decemberben levelet váltottunk vele, melyben a következőket mondta lapunknak:

Egy három éves NÖD programtervezet kialakítása zajlik, melyet a nagykövet úrral és főkonzul asszonnyal egyeztetünk.  A nagy távolságok okán a legnagyobb kihívások közé tartozik egyelőre a távolabbi közösségekkel való érdemi kapcsolatba lépés is, valamint a jelentős számú programon való megjelenés biztosítása, hiszen gyakran egy-egy délután, este, vagy hétvégi napon négy-öt olyan rendezvény is van, melyre meghívást kapunk, és amelyeken a NÖD-nek is ott a helye. Ezeken a rendezvényeken való részvételünk nem csak az ismerkedési, tájékozódási szempontok miatt jelentős, de fontos, hogy a program résztvevői is érzékeljék a hazai magyar közösség figyelmét, támogatását, szimpátiáját.”

Arról még nincsenek információink, hogy ki veszi át ezt a feladatkört Kanadában és, hogy milyen egyeztetéseket folytat Ódor Bálint ottawai nagykövet annak érdekében, hogy az Orbán kormány a jelenlegi fokozott éberséggel figyelhesse a jövőben is a kanadai magyarságot. Érdemes megjegyezni, hogy miközben Gyombolai Péter távozik, egy másik, nagy port kavart köztisztviselő – Oláh Lajos – folytathatja kanadai tevékenységét. Információink szerint Oláh Lajos valójában a magyar Belügyminisztériumnak dolgozik, feltehetően innen Kanadából is.

Gyombolai Péter. Fotó: Facebook, a Diaszpóra Tanács Kanadai Társelnökének oldaláról.

EXIT. Gyombolai Péter. Fotó: Facebook, a Diaszpóra Tanács Kanadai Társelnökének oldaláról.

Mindezzel egy időben, konfliktus alakult ki a KMOSZ-on belül, ráadásul a Kőrösi Csoma program miatt. A Kőrösi Csoma programon keresztül küld a magyar állam – magyar adófizetői pénzen – több tucat fiatalt a diaszpórába, „magyarság ápolás” céljából. Ausztráliától Kanadáig küld az Orbán  kormány fiatal „ösztöndíjasokat” a helyi magyar templomokba, magyar házakba, kultúrkörökbe, iskolákba és cserkészetekbe. Van olyan szituáció, ahol a kormányilag szubvencionált „ösztöndíjasok” lényegében külhoni magyarok magánvállalkozásait erősítik, miközben jelentéseket írnak és küldnek Magyarországra a helyi magyarokról. Információink szerint Torontóban az történt, hogy a KMOSZ két alelnöke – Bede Fazekas Zsolt és Dancs Rózsa – azon vesztek össze, hogy „osztozni” kellett volna egy darab fiatal ösztöndíjason. De ez nem sikerült és mély konfliktus lett a végeredménye. Kívülről nézve, meglehetősen pimf ügynek tűnik, hiszen mind Dancs Rózsa, mind pedig Bede Fazekas Zsolt a Fidesz kanadai magyar keménymagjának számít. Tehát nem ideológiai, vagy filozófiai konfliktusról van szó, hanem szimplán összevesztek az Orbán kormány helyi „ösztöndíjasán.” Mindketten igényt tartanak egyre.

A sors furcsa iróniája, hogy végül talán pont egy olyan kormánypárti program fogja felrobbantani a helyi fideszes fiókszervezetet, mely papíron éppenséggel a „magyarság összekötését” szolgálná.

Bízunk benne, hogy minél hamarabb megoldódik a konfliktus és, hogy hamarosan egy újabb NÖD-öt üdvözölhetünk Kanadában!

27 hozzászólás

  • Kerekes Sandor

    Ila berek, nadak, erek, Nöd elöttem, Nöd utanam.

  • Nem, nödit nem adjuk vissza! Egy ilyen jóképű bácsi maradjon csak itt. Az a természetes, szeretettől áradó mosolya nélkülözhetetlenné vált számunkra. Na mindegy, csak el lesz Kanada egy fő KGB-s nélkül..
    El is felejtettem, hágy millióba is kerül egy ilyen ifjú káder? Tizenvalahány? Persze ha mind a két keménymagos kormány kiskirály kapna egyet, valószínűleg a szögesdrót kerítés rövidülne már…
    Elgondolkoztató, hogy a két köménymagosnak itt Torontóban több ezer követője van, vajon innen nem tudnának kis fidesz tanoncokat-cselédeket verbúválni? Igaz, hogy az már nem lenne konzisztensen hányingerkeltő, hogyha valamit fizetni is kellene nekik, nem a jómódú otthoni magyarok közpénzéből történne.

  • sebestyén eszter

    „Mindketten igényt tartanak egyre.” — szerintem is. Itthon is ez van köztük. Egymás farkasai. Tovább megyek: Milgram-kísérlet.
    A vég kezdete.

  • hehehe. Mégis, mi értelme van Kanadában a Fidesznek, mint szervezetnek? Rendben, megélhetési fideszesek – ne mondja nekem senki, hogy nem kapnak a Lendvai utcából anyagi támogatást – de amúgy mit tudnak elérni?
    A magyarság kovásza, összekötése? Dancs, Bede-Fazekas? Ugyan, kérem, még viccnek is rossz. Max. viceházmesterek.

  • Olyan ez mint a szentmise részetek legyen benne.

  • Pista, ide mégsem írnám le, de a Főszerkesztő úr tutti, hogy teljeskörű felvilágosítást tud Neked adni ezekről, ami valóban onnan nem látszik.

  • Hát én nem is tudom….
    Úgy látszik Montreal messze esik Ottawától és a Fidesztől on-blok,mert semmi ilyent nem tapasztalni errefelé.
    A követségeken általában változtatják az embereket.Van kit hazahívnak (más posztot találtak neki), van akit kineveznek.
    Mindenestre, soha nem volt olyan felhajtás és vendégeskedés, mint Dr. Vastagh követ idejében.
    Akkor viszont, senki sem írt arról, hogy szocialistát akarnak nevelni a kanadai magyarokból.

  • Göllner András

    Kedves Ille Pista:

    Van mind erre egy nagyon jó kanadai kifejezés – egymás fürdővizét isszák a kiszomjazottak. Aki távol él Kanadától annak mindez talán tényleg semmit sem jelent – azok viszont akik itt élnek és nem ezekkel a kádból szakadtakkal lubickolnak, azokat megrókáztatja a művelet. De ettől függetlenül, korábbi hozzászólásod arra késztet, hogy felhívjam a figyelmedet valamire.

    Úgy önti a kanadai kádba a piszkos vizet – az adófizetők pénzét – a Fidesz, mint egy megtébolyodott mágnás a tisztikaszinóban. A különbség csupán az, hogy a mágnás a saját pénzét kártyázta el, a Fidesz viszont a Te pénceddel szórakozik. A Fidesz célja egyszerű – szavazatokat akar vásárolni a következő választáson, és Veled fizetteti meg ennek az árát. Saját bevallása szerint Kb 1 millió diaszpóra szavazatra vadászik. Már 2014-ben is a diaszpórának köszönheti a két-harmadot (A diaszpóra szavazatok 97%át seperte be tavaly). Nem vagy kívül álló, a művelet közvetlenül érint Téged és mind azokat akik odahaza élnek.

    A Fidesz kanadai bőkezűségének van egy másik célja, ami ha sikerül, szintén rajtad fog csattanni, Pityu. A magyar adófizetők pénzén próbálja a Fidesz bespájzolni magának a kanadai konzervatív kormány nemzetközi támogatását – azt hogy elfogadtassa a többi atlanti-szövetségi kormánnyal azt, hogy a Fidesz a jogállamiság és a társadalmilag felelős konzervatizmus megtestesítője. Ezt a támogatást próbálja megvásárolni az általad nyújtott adófizetői pénzből – pl azzal a 25 millával amelyet a napokban adott a kanadai konzervatív kormány egyik kedvenc projektjéhez – hogy ennek fejében meghívassa a felcsútit ide, hogy előadja magát, megtapsoltassa magát, Kanada országházában. A Te vesztedre, saját túlélésére játszik e tájon az általad kishuszárnak becézett lóhátas. Ami itt folyik az nagyon is összefügg azzal ami odahaza folyik. Világos?

    A fent röviden vázolt összefüggésnek felismeréseként működik ez a lap is, és nem azért mert úgy önmagában bárkit is érdekelne kinek a farvizét issza Bede-Fazekas és a Dancs Rózsi. Maradok tisztelettel,

  • Göllner András, ha lenne olyan kedves, leírni azt a tényt, KINEK és MIKOR adott a magyar kormány 25 milliót Kanadának? És ha van rá forrása, közölje velünk, egyszerű halandókkal.
    Előre is köszönöm.

  • Göllner András: köszönöm az infót. Az 1 millió diaszpórást kétlem, összességében se jön ki annyi, azon belül a Fideszre szavazók – Romániát kivéve – lényegtelen számossággal bírnak. A 2/3 egyetlen mandátumon múlott, azt pedig a kilóra megvett erdélyiek szolgáltatták – bár a 400ezer szavazásra jogosult még így se mind a Fideszre adta le a voksát.

  • Figyelő
    2015 július 24
    1:28 du.

    Kedves Figyelő. Bár nem nekem tette fel a kérdést, de hogy mielőbb információhoz jusson ezért besegítek önnek. Tényleg adott 25 milliót Magyarország Kanadának a kommunizmus áldozatainak emlékére, az Ottawa központjában felállítandó emlékművére. Néhány napja, talán max. két hete tele volt vele a két ország sajtója. Forrás így tengernyi.

  • Pista, András leírta ugyanazt – valószínűleg még élesebben, mint Chris tette volna, amire céloztam. Én 100%-ig osztom András véleményét és igazán nem adott okot arra, hogy tényadataival bárki is kételkedjen, mert ő egy alapos tudós, aki nem fog számokkal dobálózni, mint egy lefizetett KSH-s.. Még mielőtt azt mondod, hogy ez az én elfogult véleményem, olvasd el még egyszer András írását és hozzál fel valami elvi, tartalmi ellenvetést. Nehéz dolgod lesz és valószínűleg ez nem is a Te szereped lenne… Te moderálod az újságot, a szavadnak súlya van és te csípőből lövöldözöl? Mert ha még a Te számaid rendben is vannak, ami persze csak egy racionális megközelítés. Hogy tetszik a 97%? Aminek András mindenhol leírja a magyarázatait. Ez fontosabb, mint a csupasz számok, amelyek persze sehogyse elragadóak..

  • HunCanada, Én is mindennap olvasom a sajtót. de ezzel a hírrel itt találkoztam.
    Viszont, ebben az esetben, Göllner elferditette a hírt, azaz nem mutatott arra, hogy MIRE küldték!

    Gondolom, minden olyan állam ami a kommunizmus alatt szenvedett, éppen így küldött erre a célra.

  • Figyelő
    2015 július 24
    10:58 du.

    Valóban több érintett ország is ad erre az emlékműre, viszont a magyar felajánlás az összes közül a legnagyobb és kiemelkedő mértékű.

  • Miklós, azt hiszem, ezt benézted. Én se csípőből, se másképpen nem lőtten Andrásra, csak megkérdőjeleztem, hogy akad-e egyáltalán a diaszpórában 1 millió szavazásra jogosult, azok mind felvetették-e magukat a listára, és el is mentek szavazni. Annak idején úgy emlékszem pont én voltam, aki súlyoztam a főbb diaszpórák szavazati arányait. Elenyészőek voltak, kivéve az érdekből Erdélyből szavazókat. Ha András úgy gondolta volna, hogy ellene szólok, szerintem megemlíti.

  • Pista, nem sok értelme lenne szemantikázni, de nyelvtanilag az András 1 milliója már a kormány jövő terveire vonatkozott. A következő mondatában: Már 2014-ben… – ír, mint múlt idő.. Egy szó mint száz, nem hiszem, hogy csak az én véleményem egyezik Andráséval, hogy ez a közpénzen való szavazat vásárlás, a szavazási törvények megváltoztatásával gyalázat és ebből még 1 is sok, nem hogy akár 7 szazezer.. De mint céloztam rá, a számokon túl ekkora tömeg agymosása még további károkkal is jár. Innentől kezdve a Maros Zoli által felkarolt diaszpóra politika is egy kissé más megvilágításba kerül, mivel így a diaszpórába pumpált óriási összegek kifejezetten pártállami érdekeket képviselnek. Ami az én szememben tisztán többszintű hazaárulás.

  • Miklós, egyetértek.

  • Ismétlem: A tervezett kanadai emlékműre adott pénz a magyaroktól NEM a Több, más ország pénzével együtt. NEM a magyar diaszporába ment, hanem a kanadai kasszába!
    Tehát fenti állitásaik, hamis rágalmak.

  • Hollósy Gerti

    Szolgálati közlemény!

    Kedves Kerekes Sándor! Általam megfejthetetlen okokból folyamatosan hozzám érkezik egy Neked címzett levél, a technika ördögének jóvoltából és nem tudom továbbítani sem, mert mindig visszajön az általam ismert e-mail címedről. A levél meg csak jön és jön. Már van kereken 30 db, e pillanatban. Vicces és nem zavar, de vajon meddig?

  • Göllner András

    Pista, Miklós:

    Asszem tisztázódtak a dolgok. Az egy milla diaszpórás szavazat a Fidesz 2018-as célkitűzése – még nem vagyunk ott, de erre megy ki a játék, és egyértelmű, hogy a Fidesz közpénzekből saját esélyeit finanszírozza a versenytársakkal szemben. Egy normális országban az adófizetők két lábbal rugnák fenéken egy ilyen pártot, Magyarországon erre jóformán oda se figyelnek az emberek. Ezt tettem szóvá.

    A Figyelő hülyeségeivel, alúlinformáltságával nem óhajtok foglalkozni. Én tényekkel és nem szélkakasokkal szoktam foglalkozni. Orbénék kőkeményen hajtanak a Harper kormány támogatásáért. Be szeretnék etetni Harperékkal, hogy Konzervatív értékrendet képviselnek, miközben Putyinnal és a Kinaiakkal egy tálból eszegetnek. Beszeretnék etetni Harperékkal hogy zsidóbarátok, miközben odahaza szobrokat emelnek a magyar anti-szemitizmus hőseinek.Orbán főtanácsadója azt hírdeti, hogy Irán’t támogassuk, és azon ábrándozik, hogy de jó lenne ha a Fehér Ház helyén már végre kecskék legelnének. (Ezeket már több helyen bebizonyítottam konkrét idézetekkel – nem fogom mindezt mégegyszer papírra vetni – köztudott információ, és az is, hogy Orbán miután meghallotta, hogy mit mondott a tanácsadója, nem seggberúgta, hanem megveregette a hátát) Mi kőkeményen hajtunk arra, hogy bemutassuk a Harper kormánynak és a többi politikai pártnak, hogy Orbán kormánya Kanada közvéleményének átverésén fáradozik, az észak-atlanti szövetség értékeivel szembe menetel, és azokat tekinti hőseinek akik több tízezer kanadai katona halálát okozták a második világháború során. Minket nem lehet átverni ezzel a haza, egyház, család, anti-kommunizmus szöveggel amit egy KGB vezér kiagyalt Oroszországban, és amivel most egy szintén komcsi család sarja odahaza eteti a népét és az itteni geriátrikus tömeget. Egy csirketolvajjal van gondunk, aki előbb utóbb le fog bukni.

  • Hollósy Gerti

    azóta 35 db

  • Göllner András

    Jaj, elfelejtettem mondani, hogy Hajrá Magyarok ! Ami késik nem múlik.

  • Göllner, a „témyeit” ismerjük. Köszönjük, de annyi hamís adat és állitás nem vesz le mindenkit a lábáról. Harperről nem látszik, de egy smart pasas. Pillantnyilag kevésbé érdekli Göllnerék által terjesztett hamís hírek, mivel a választás oktoberben fontosabb számára.

  • Göllner András

    Mi van Figyelő, többesszámban figyel ? És mégis átverték ? Nehogy aztán még valami oda is égjen a rezsón. Harperékat nagyon érdeklik a tényekkel alátámasztott érveléseink. Gyakran egyeztetünk. Zavarja ? Tisztességes munkát végzünk Örizzük és védjük az igazságot, a hazát, népünk becsületét, tiszteletét. Maga meg csak szépen rotyogtasson a fazekában, az úgy is csak Önt érdekli, csak saját légterét szennyezi.

  • Hála Isten, Steven Harper egy okos ember. Utálja a komcsikat és az oroszokat.
    Erősen kétlem, hogy bedől Göllner féle rágalmaknak, amit a mai magyar kormányról híresztel.

  • Figyelő !

    Az azért mégiscsak tény, hogy Orbán egymaga alapította a hungarista [magyarul náci] Jobbik elnevezésű pártot, mert szüksége volt egy ilyenre, a saját szalonképességének a megőrzésére, illetve a saját nácizmusának az álcázása érdekében. Ezt a csürhét már uralkodásának kezdetén megajándékozta az [udvari] „ellenzék” kitüntető címmel és az élére kinevezte Vona Gábor kisnyilast, aki azóta már a Vezér óvó szárnyai alatt nagy nyilassá cseperedett, és esze ágában sincs ellenzékieskedni a jótevőjével szembe, csak úgy tesz, mintha…

    .

  • KORDON BLUED

    2015 augusztus 19
    12:01 du.
    Ajánlom, nézzen utána, MIKOR alapult meg igazán a Jobbik?!