Alaptörvény vs. Doktori: én kérek elnézést!

2015 július 27 11:52 du.7 hozzászólás

Egy doktori eskütétel megtagadása kapcsán hosszas írásokba bonyolódni a mai magyar valóság szerint meglehetősen komplex történet. Kende Judit akciójával kapcsolatban először csak a hírverés formája és fogadtatása tűnt furcsának. Majd, a szűnni nem akaró védelmének köszönhetően, utána olvastam a disszertációnak. Kár volt. Így, itt és most, elnézést kérek.

Az első írás „Kérdőjeles grácia-avatás” címmel jelent meg itt a blogon, és ugyanezzel a címmel vette át a Gépnarancs.hu, illetve a Kanadai Magyar Hírlap. Az az írás különben nem is annyira a disszertációval foglalkozott, mint inkább azzal a szociomanipulációs hatással, amit kiváltott. S ami egy pszichológus számára akár dicséret is lehetett volna. Olyasmiket is leírva, hogy. „a helyzet demonstratív voltát, a hölgy politikai ambícióit, de még a véleményéhez való jogát sem vitatom”. Célozva olyasmire, hogy a jelenséget ott érdemes kezelni, ahol van: „politikai tiltakozóakciónak”. Ezzel az írással kapcsolatban érdekes volt azt az interpretációt, véleményt olvasni a Gépnarancson való megjelenésre hivatkozva, hogy az írás „szerzője úgy véli: én az egész doktori képzést azért csináltam, hogy a végén >>egy jól irányzottnak szánt oldalvágással<< nemet mondjak az eskütételre. Hogy hősnek tüntessem fel magam”. Mely Kende Juditnak tulajdonítható gondolat a 168óra honlapján olvasható. A Sándor Zsuzsanna által jegyzett „Mégsem doktor” című telefoninterjú részleteként.

Természetesen eszembe sincs kétségbe vonni Kende Judit jogát, hogy azt véljen arról, amit én vélek, amit akar. Így rajtam a sor, hogy elnézést kérjek. Ország és világ előtt. Azért, amiért nem azt vélem, amit szerinte vélek. Sőt nem csak ezért kérek elnézést, hanem azért is, mert egy másik írásban, mint a bevezetőben jeleztem, igyekeztem tényszerűen felsorolni azokat az adatokat, amelyek elérhetők a disszertáció, a tézisek, illetve a védéskor vélelmezetten érvényben volt egyetemi szabályzat kapcsán. Ez „Disszertációs publikációk a napon” címen íródott, majd jelent meg, az előzőhöz hasonlóan, a Gépnarancs.hu-n, illetve a KMH-nál. De ha már így belejöttem, azért is elnézést kérek, amiért az említett telefoninterjú nem tért ki erre. Holott, például az írás pillanatában letölthető Tézis-füzetekből, a szabályzat előírásai ellenére hiányzó publikációk okozta csomót egyetlen tisztázó kérdés és válasz éles karddal vághatta volna szét. Azért is elnézést kérek, ha valaki most ennek alapján azt hinné, hogy én azt hiszem: célzatosan nem hangzott el, vagy csak nem került ki a netre a kérdés és a válasz. Egész biztosan az lehet az ok, hogy a kérdező és kérdezett egyszerűen nem olvasta azt az írást. Elvégre nem kötelező olvasmány.

Az említett interjú végén megemlítésre kerül, hogy a TASZ vállalta Kende Judit jogi képviseletét. Szabó Máté Dániel billentyűjéből meg is jelent egy szép hosszú írás a TASZ jelenti blogon. Elnézést kérek, amiért csak most olvastam. Azzal a töredelmes vallomással mentve a helyzetet, hogy most sem olvastam volna talán, a Facebook-on egy ismerős meg nem osztja a VasárnapiHírek egyik cikkének ajánlása kapcsán. Különben az egész problémát kikerülhettem volna, ha már az eredeti, Kende Judit-féle, Facebook-üzenettől is megtartóztatom magam. Úgyhogy a világon kívül önmagamtól is elnézést kérek ezennel. A TASZ írása szép hosszan elemzi az eskütétel és az alaptörvény viszonyát, és a személyes hűség megtagadásának viszonyát. Arra a konklúzióra jutva, hogy „ha egyáltalán szükséges volna valamilyen eskü, akkor a tudomány művelőinek a legkevésbé sem egy állam közjogi berendezkedését lefektető alapdokumentumára lehet indokolt felesküdnie, hanem egy olyan értékekre, aminek a tudomány a szolgálatában áll”. Ennek jogfejlődési igazságát, megfelelő ismereteket nem birtokolva nem vonom kétségbe. Pusztán elnézést kérek azért, amiért a TASZ részéről hasonló fejtegetést, és a lelkiismereti szabadság ilyetén védelmét korábban nem olvastam.

Azért is elnézést kérek, ha valaki azt hinné, hogy én most azt hiszem, hogy a TASZ csak most, csak azért bocsátkozott bele ebbe épp most, mert tekintettel van a jelenleg Belgiumban élő doktorjelölt korábbi, aktivista múltjára. Valójában azt gondolom, hogy minden hosszú útnak van egy első lépése. A TASZ számára most jött el az első lépés. Ennyi. A TASZ oldalán olvasható konklúzió szerint „az egyetemnek ezért változtatnia kell a szabályzatán”. Elnézést kérek, amiért feltételezem, hogy a változtatási igény csak az alaptörvényre, és a személyes hűségesküre korlátozódna. Változatlanul hagyva a tudományos színvonalra, illetve az annak becslésére is alkalmas formai követelményekre vonatkozó elvárásokat. Azért feltételezem ezt, mert a TASZ nem jelzi, hogy ez utóbbiakat is besorolná a lelkiismereti szabadság kategóriájába.

Azért persze feltételezem azt is, hogy amennyiben formai okokból az egyetem esetleg a doktori eljárás megismétlését kérné, akkor a TASZ nem asszisztálna a formai problémák politikai üldöztetésként történő beállításához. Mert, ami a vélelmeimet illeti, azok halmazában az is benne van, hogy bár a mozgalmárság és a tudományos munkásság megfér egy fejben, egy életútban, de nem egymás helyett, hanem egymás mellett.

Én kérek elnézést!

7 hozzászólás

  • Azért furcsa lesz, ha pont azzal fogja kitörni valaki Kende Judit pályájának a nyakát, hogy meg akarja védeni.
    Mert minél többet védik, a nap is erősebben fogja sütni a vajdarabkákat.

  • sebestyén eszter

    Ezúton kérek – mint szintén érintett – én is elnézést.

    Elnézést kérek az összes újságíró nevében.

    Elnézést kérek a Doktori Iskola nevében.

    Elnézést kérek az Országos és intézményi Doktori Tanács nevében.

    Elnézést kérek a teljes akadémiai intézményrendszer nevében.

    Elnézést kérek a TASZ-tól, amelyet 2004 óta támogattam adóm 1 százalékával.

    Elnézést kérek az összes oklevelet és tudományos fokozatot szerzett embertől Kende Judit nevében, mivel ő szar alaknak tartja őket az eskütétel miatt.

    Elnézést kérek minden törvénytisztelő állampolgártól, aki betartja a Magyarországon hatályos jogrendet, mivel az eskütétel alkalmával erre kell felesküdni, nem pedig az Alaptörvény intézményére.

    Elnézést kérek a TASZ-tól azért is, mert megfeledkeztem az első éjszaka jogáról 1992-ben.

    Elnézést kérek attól is, akit ez megilletett volna, bár a TASZ erről még fejtette ki álláspontját.

    Elnézést kérek attól az embertől is, akinek felelőtlenül odaadtam magam szerelemből, megfeledkezve az első éjszaka jogáról.

    Elnézést kérek az összes tanáromtól és diákomtól, akikre figyeltem és akik figyeltek rám, hogy a tudományos kommunikációs aktusok mindegyikénél megfeledkeztem arról, hogy olyan ez, mint az első éjszaka joga.

    Elnézést kérek Kende Judittól, mivel még mindig úgy tűnik, hogy a projekción – mint elhárító mechanizmuson – keresztül vetíti ki agresszióját a külvilágra. Harcban áll a teljes akadémiai és jogi környezetével, ezért folyamatosan védekezik, és felháborítónak érzi, hogy folyamatosan ütközik másokkal, miközben ő szegi meg a szabályokat és keresi a konfrontációt, mint a viccbéli sofőr, aki megdöbbenve állapítja meg, hogy minden autó szembe megy vele az autópályán.

    Elnézést kérek.

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,

    nem védi senki. látszik a 168 Óra, a TASZ és a VH cikkéből is, hogy meg és félre vannak vezetve. ezt pedig mindenkivel csak egyszer lehet eljátszani.

    előbb vagy utóbb úgyis elkerülhetetlen, h valaki megszólaljon az országos (!) doktori tanácstól, amit kende folyamatosan úgy manipulál a médiában, mintha azonos lenne az intézményi (!) doktori tanáccsal. és szerintem abban semmi kivetni való nincs, h ezt egy újságíró nem tudja.

  • sebestyén eszter
    2015 július 28
    8:06 de.

    Nem is annyira az újságírókra gondoltam, hanem a mindenkit lehülyéző kommentelőkre, az érvrezisztens trollokra, a mindenütt megjelenő hit-kereskedőkre, stb.
    Akik együtt többet tudnak rombolni, mint a kürtök Jerikó alatt.

  • sebestyén eszter
    2015 július 28
    4:38 de.

    Egyébként, ha elgondolom, hogy mit össze lehet bénázni az első éjszaká(ko)n….
    Lemondtam volna anno róla, még akkor is, ha nem csak legenda 🙂

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,
    re 2015 július 28 8:37 de.

    „Akik együtt többet tudnak rombolni, mint a kürtök Jerikó alatt.” — a kezdeti motivációm nekem is ez volt, nem is érdekelt semmi más ebben. Sajnos azonban a sztori nagyon túlszaladt ezen, most már azokat is amortizálja Judit a saját intézményén kívül, akik jóhiszeműen szóba állnak vele, lásd. Sándor Zsuzsanna, Kertész Anna…

    re 2015 július 28 8:40 de.

    Az enyém természetesen olyan csodálatos és elsőre értett/tartalmas volt, mint, ahogy elképzeltem. 😀

  • sebestyén eszter
    2015 július 28
    8:59 de.

    Múló emlék sokszor már az élet,
    s irigylem azt, aki előtt lépek

    🙂