Kerítés-keret a fasizmushoz

2015 augusztus 2 11:00 de.29 hozzászólás

Gréczy Zsolt a blogjábanreflektált az orbáni közélet-környezet munkaszolgálatot idéző tüneteire. Ennek olvastán akár örülhetnék is annak, hogy a pár nappal, Orbán Viktor bálványosi beszéde kapcsán, megfogalmazott véleményemmel nem vagyok egyedül. A jelenségnek, a megfigyelhető tendenciáknak azonban aligha örülhet az, aki a humánum, az emberség értékeit csak egy kicsit is tiszteli.

Az emberek vallás, társadalmi státusz, származás, anyagi lehetőségek alapján való megkülönböztetése ugyanis aligha tekinthető az emberség csúcsának. Így azok, akik bármilyen alapon, emberi minőségükben magukat felsőbb, míg másokat alacsonyabb rendűnek gondolnak, azok alapvetően kiírták magukat az emberiségből. Amellett végletesen ostobák is. A névsort ugyanis olykor mások olvassák. Így előfordulhat, hogy a ma büszkén, és bátran de talpig álarcban terroristásdit játszók egyszer egy másik névsorban, az áldozatok listáján találhatják magukat. De ez igaz a jelenlegi hatalom által hallgatólagosan megtűrt többi pszeudo-militáns, magukat menekültvadásznak, vagy csak éppen igazi magyaroknak beállító szervezetre is. Akármilyen politikai erő van mögöttük. Mert kár lenne eltagadni, hogy a hatalomnak gyakran nagyon kényelmes másokkal kikapartatni a gesztenyét. Azonban az ilyen hatalom képviselőinek sem ártana ismerni azt a történelmi helyzetet, amikor az így kikapart gesztenyét, amúgy frissiben és forrón dugták fel. Mert azt, aki a puskaporos hordó mellett fáklyákkal zsonglőrködik, könnyedén falhoz vághatja a légnyomás.

Amikor tehát Orbán Viktor elkezdett a szélsőségesek irányában gesztust gyakorolni, és tessék-lássék módon fellépni, vagy fel sem lépni az éledő, hétköznapi fasizmuskák ellen, akkor meggyújtotta az első lángokat. Az, hogy most ezzel a tűzzel a menekültek ellen fordult az pusztán véletlen is lehet. Annak a következménye, hogy a menekültek, a háborúk által meggyötört, és mindenki által jól definiálható, kiszolgáltatott és emberi mivoltuk külsőségeiből gyakran kiforgatott százezrek itt vannak. De szinte biztos, hogy hiányukban találnának a vármegyei betyárkápók, és hungarovamzerek más áldozatokat. Ahogy Tusnádfürdőn a vezér meg is ígérte nekik a sorok között. Ha nem lesznek menekültek, akiken gyakorolhatják az embertelenséget, akkor majd mutat más célpontot. Kinevezve az éppen aktuális idegent. Akár az egyes csoportokat is céltáblává téve egymásnak. Az egélsz lakosságra vetítve pedig világosan jelezve annak az igazságát: amikor az emberség eróziója, a félelemkeltés, a megtiprás, a bűnbakkeresés kényelme miatt nem lépnek fel százezrek akkor ugyanezek a százezrek adhatják az új ellenségek gerinchadát. Ahogy a Harmadik Birodalomban sem léptek fel a kommunisták elhurcolása ellen. S a táborok később emberfüstöt okádtak.

Azon leállni vitatkozni, hogy a jelenlegi helyzetben a saját szélsőségeseiket egy még szélsőségesebb egyletbe „roll-out”-olt Jobbik, vagy a hatalmon levő Fidesz képviseli-e vehemensebben az embertelen szemléletet, pótcselekvésnek tűnik. pillanatnyilag. Ugyanakkor nem vitatom, hogy a szélsőséges elemekkel talán jobb kapcsolatot tartó Jobbik tűnhet démonibbnak sokak szemében. Azonban érdemes lenne talán figyelembe venni a korábban említett „mellékkörülményt”. A hatalom hallgatólagos támogatása nélkül aligha alakulhatott volna ki olyan helyzet, amely a reguláris irányítási rendszereken kívül álló, pogrom-kész brigádok megerősödéséhez vezetett. Beleértve azt a támogatást is, ami például a közbiztonság meg nem erősítését jelenti. Azt a passzív támogatást, amely lakossági elfogadását okozta minden olyan erőnek, amely a rendőrségnél hatékonyabb látszattal tudott fellépni. Elfeledtetve sokakkal azt, hogy ezek a csürhék soha nem az adott bűneset elkövetői, hanem az elkövetők vélelmezett származása alapján, teljes rétegek ellen léptek, és lépnek fel. Ennek köszönhetően, akarva-akaratlanul sokak sodródnak a fasizmussal rokon ideológiai alapokon álló szervezetek hálójába.

Ebben akkor is tetten érhető a kormányzati felelősség, ha sokan a Jobbikot tekintik annak a mumusnak, aki ellen harcolni, fellépni szükséges. S amely Jobbik, a centrum felé mozdulva, és látszólag elszakadva a szélsőjobb vehemensebben pogrompárti tömegeitől, elkezdte a politikai ráncfelvarrást. Amikor tehát a rasszista, fasiszta, kirekesztő ideológiák ellen fellépők a Jobbik, mint címke ellen lépnek fel, alapvetően lépre mennek. Mert számukra a Jobbik vezetése meglengetheti a zászlót: elszakadtunk a szélsőségesektől. Miközben az embertelen ideológiák, a szélsőségesek képviselte szemlélet tovább szedi áldozatait. Még nem szó szerint a Duna-parton, de már erősen ráfordulva az arra vezető útra. Jelenleg még csak a személyiségeket, az emberség szolidaritási hálóját rombolva. Holott a megoldás alighanem az lenne hogy nem pártcímkék, logók ellen kellene fellépni, hanem jól megfogalmazható értékek mellett. Amellett, hogy a Homo sapiens minden példányában tisztelni kell tudni az embert. S azt, hogy érték EMBERNEK lenni. Azt, hogy nem lesz emberebb valaki attól, ha meg tud verni, meg tud alázni másokat. Ellenben sokkal aljasabb, szemetebb lesz akkor, ha kiszolgáltatottakat aláz meg, vagy él vissza a kiszolgáltatott helyzettel.

A hatalom, a kormányzat jelenleg hallgatólagosan elfogadja a nemzet önjelölt kápóinak létét. Miközben a Fidesz köpönyegéből előokádott Jobbik elindult középre, a kormányzati szerep felé. Fenntartva a hallgatólagos támogatást minden olyan szervezet felé, amely a népcsoportok elleni uszításban találja meg az önmegvalósítási lehetőségét. A tiltakozó mozgalmak zöme pedig illedelmesen lohol a Jobbik nyomában, és üldözi a párt címkéjét, miközben a fekete homályban éled a neo-horthyzmus, zajlik a nyilas eszmékkel rokon ideológiák reneszánsza. A táncrendben világosan látható leosztás mentén: A kormányzat és a Jobbik, magára vonva a tűz nagy részét, a támadások eltérítésével védelmet biztosít a majdan szerepet kapó szélsőséges szervezeteknek. Jelenleg így egyfajta macska-egér játék zajlik. S nem az antifasiszta erők látszanak nyerésre állni. Nagyrészt azért, mert az energiák jó részét felőrli az egymás érveinek mérlegelése, és olyan viták eldöntése, hogy a rabokkal, közmunkások odakényszerítésével megvalósított kerítés-építés már munkaszolgálat lesz-e, vagy a keretlegények feltünését is meg kell várni?

29 hozzászólás

  • Tisztelt Szerkesztőség!

    Köszönöm a küldeményt, de továbbá nem kérem.

  • Kezd olybá tűnni, hogy igaza van annak a külhoni elemzőnek, aki azt mondja, nem a Jobbik a veszélyes, hanem Orbán.
    Most a jövőtől függetlenül, teljesen érdektelen, hogy a Jobbik milyen kapcsolatot tart fenn ezekkel a neonáci szerveződésekkel, mivel se pro, se kontra nem tud tenni semmit.
    Ám Orbán tehetne, de ő, a pusztai Néró, inkább révülten bámul a lángokba. Semmi féle zeneszerszámon nem játszik, így legalább annak élvezetétől megkímél minket.

  • knoll: leiratkozni csak maga tud.

  • Bocsánat, de azt hittem demokrácia van Magyarországon.
    Persze, előbb azt kéne tudni, mi a demokrácia és a többpárt rendszer.
    A Jobbikra nem tud hatni a Fidesz, hogy eltűnjön, mert JOGÁBAN áll létezni. Hozzáteszem, sajnos.
    Minden európai országnak van egy szélsőséges jobboldali pártja. Így Németországnak, a franciáknak az olaszoknak, stb. Lehet őket utálni, de vannak.
    Ami meg a cikk íróját illeti, enyhe paranojában szenved.

  • Figyelő !

    Éppen abban rejlik az ellentmondás, hogy a finom kifejezéssel szélső˙-jobb – valójában náci, potenciális gyilkosok – nyíltan hirdeti, hogy az antidemokrácia platformján állnak, nem demokratikus párt, tehát nem is kérnek a demokráciából, csupán éppen annyit, amennyi mind-közelebb juttatja őket a totális hatalomhoz…
    Volt már ilyen a történelemben. Éppen Németországban, amikor a polgári demokráciát valló és sajátosan – inkább buta naivsággal – értelmező, úgynevezett Weimari Köztársaság jogrendszere, olyannyira ragaszkodott formalitásokhoz, hogy végül is a nácizmus hatalomra juttatásának a bábájává avanzsált… E történelmi tény, pontosan megfelelt Hitler és Goebbels menetrendjének és elvárásának. Utóbbi ezt a tervet már évekkel korábban(!) úgy ecsetelte, hogy „a demokráciát a saját eszközeivel fogjuk elpusztítani”. Meg is tették, és nemcsak a német demokráciával művelték mindezt a galádságot, de az egész világot is majdnem lenyelték…
    ˙

    Megjegyzés:
    Orbanini azon kijelentése, miszerint egy demokráciának „nem kell liberálisnak lennie, lehet az illiberális is” na, ez a fából vaskarika tökéletesen megfelel a fenti hitler-goebbelsi tézis egyik, méghozzá nem is kis-horderejű lépcsőfokának.

    .

  • Dubois: ha még hozzávesszük azt is – részben Figyelő kétkedésére reagálva, mi szerint azt hitte, Magyarországon demokrácia van – hogy valóban, demokrácia van, csak éppen irányított demokrácia, még árnyaltabb lesz Orbanini portréja.

  • Figyelő
    2015 augusztus 2
    1:38 du.

    Attól, hogy valaki paranoid, még lehet, hogy tényleg üldözik.
    Jut eszembe, a „cikk írója paranoid” megint csak cimkézés és nem cáfolat 🙂
    Alkalmasint a Jobbik betiltása egy dolog. A praamilitáns neoSA-kezdemények betiltás a másik. Az utóbbiak betiltása éppenhogy a demokrácia védelmében Orbán és Pintér egyik legfőbb kötelessége lenne.
    Ha pedig bebizonyosodik, hogy az antidemokratikus, rasszista neofasiszta hunagrokápóknak a Jobbik politikai illetve tevőleges segítséget nyújt, akkor a Jobbik is simán betiltható lenne.
    De Orbán ehhez túl hitleri és gyáva.

  • náci, potenciális gyilkosok, antidemokrácia, totális hatalom, Weimari Köztársaság, nácizmus hatalomra juttatása, Hitler és Goebbels, elpusztítani, hitler-goebbelsi tézis, paranoid, paramilitáns, neoSA, antidemokratikus, rasszista, neofasiszta, hunagrokápó, hitleri,stb.
    ….
    Ha valakinek nem elég ennyi az utóbbi kommentekből az esti borzongáshoz, egy kis segítség.
    A 444 blogocska tudósít a „Hunyadi Önkéntes Határvadász Egység” meghirdetett akciójáról. Fotós, videós mindenki lesben állt, erre kiderül négy gyerek érkezett, pacsiztak egyet, azt hazamentek. Pedig a klaviatúrák beizzítva, címlap kész, külföldi vonalak szabaddá téve, aztán megint sehol semmi.
    Remélem ezek után nem valami hamis zászlós művelet jön.

  • „irányított demokrácia,”???

    OK. volt egy jó vicc még a Kádár- kor vége felé. Így szólt:

    A demokrácia meg a „korlátozott demokrácia” olyan viszonyban van, mint a b…szás meg az elb…szás.

    Érthető, ugye.

  • charlie
    2015 augusztus 2
    4:11 du.

    TommyCica hősei a Keleti pályaudvarnál a saját bevallásuk és FB-üzeneteik szerint élvezkedtek azzal, hogy megkergették a védtelen, kiszolgáltatott menekülteket.
    Orbán tusnádfürdői beszédéről felvételek vannak.
    A gárda belügyesek által védett eskütételéről szintén.
    stb.

  • sebestyén eszter

    @István, 2015 augusztus 2 12:52 du.

    > „kezd olybá tűnni…” — szerintem ez egész biztos, hogy így van. Veér András volt, aki ezt nagyon rég megmondta. Most pedig már a körülményeket és feltételeket is ő támasztja.

    @Andy Mage,
    jössz itt a fránya logikával, meg holmi tényekkel. Mi a szösz mindez némely kommentelő érzelmeihez képest?

    @Figyelő,
    jogában áll létezni (igen, sajnos), de a Fidesz támogatja, mi több táplálja. Szerintem egyébként azért, mert saját brandje megkopott, és abba a pártba akarja átjátszani a hatalmát pár legfontosabb emberével.
    Arról pedig, hogy minden általad felsorolt országban létező jelenségről beszélünk (és a paranoiáról együttesen): Jörg Haider szerinted véletlenül halt meg?

    @Dubois,
    ez az Orbanini egészen zseniálisan írja le egy szóban a lényeget. El kéne terjeszteni, főleg, ha értik az emberek (véleményformálókra gondolok). Én már ilyenekben egyre kevésbé bízom.

  • Olvasótársak !

    Itt most Figyelő és Charlie is mindent elkövet a fasiszta veszély elbagatellizálásának az irányába… hogy.pl. szélsőjobb mindenütt van, és bele kell törődni. …Meghogy mindössze négy srác volt ott a náci happeningen – bagatell…
    Szeretném azt gondolni, hogy ez a cinikus magatartásuk csupán az ún. weimari köztársaság kispolgári naivságához hasonló, bohém engedékenység, és nem a többi olvasó éberségének az elaltatását célozza…
    Azonban a „weimari” és a . m a i . bagatellizálók között, van egy hatalmas különbség, hogy míg előbbiek nem ismerhették a hatalomra jutott nácik megnyilvánulásait a „hatalmi természetét”, addig a ma legyintgető kortársainknak már – ha más nem is, de tanulták és tudják – ismerniük kell a történelmet. Azt a borzalomtömeget, amit a nácizmus és a hungarizmus, először csak fondorlatos politikai manőverekkel és eszközökkel majd, a hatalomban már a legkegyetlenebb, nyílt véres terrorral és háborús hódítással zúdított a világ népeire.

    Az ilyen sunyi – egyszerű . v é l e m é n y n e k . á l c á z o t t – próbálkozások leleplezhetők. Nem szabad elsiklani mellettük, és feltétlenül foglalkozni kell velük, mert Weimar, München és Nürnberg szelleme újra itt lebeg Magyarország felett.

    .

  • Andy Mage!

    Minden itteni hozzászólásod teljes egészében: 🙂 és 5*

    .

  • DonGolo!

    Na persze, azért az tegyük hozzá, hogy azok „bohém és naiv weimari köztársaságiak” is ’28-tól mégiscsak olvashatták a Mein Kampfot…
    Persze akkoriban már az SA is besegített a megfélemlítés és a polgárinak álcázott hatalmi irányvétel hitleri politizálásába…

    Hitler első nyilvános kancellári megjelenései is még frakkban és cilinderben zajlottak…

    .

  • DonGolo: charlieval foglalkozzon a Köjál, a rovarirtás hozzájuk tartozik. Figyelő outsider, hadd csóválja itt a farkát, max. izomláza lesz.
    Ha valaki leragad a számosságnál, és nem magát a tényt – hogy erre lehetőség van, és a hatóságok nem tesznek semmit (kvázi egyetértenek) veszi górcső alá, az – finom szóhasználattal élve – felületes és nem érti a lényeget. Persze, ha szimpatizánsról van szó, miért is értené?

  • Jó írás!
    Viszont találtam benne egy hibát:
    A Gréczy-írásra mutató link tévesen azonos a második („terroristásdit” szón található) linkkel.
    Az első link helyesen ez lett volna:
    http://www.sztarklikk.hu/greczy_blog/orban-ujra-inditja-a-munkaszolgalatot/200605

    More attention, please! 🙂

  • joti: köszönjük, javítjuk.

  • sebestyén eszter

    2015 augusztus 3
    12:42 de.
    Érdekes dolgokat írtál rólam:
    „…Szerintem egyébként azért, mert saját brandje megkopott, és abba a pártba akarja átjátszani a hatalmát pár legfontosabb emberével…”
    Nekem semmit sem jelent a Fidesz. Van a dolgokról véleményem, ennyi.

  • basszus, Figyelő már régen csúsztatott ekkorát! Még, hogy neki semmit nem jelent a Fidesz, ez a hét vicce 😀

  • Montrealban, valóban semmit sem jelent. Ha hiszi, ha nem.

  • Egy szerencse, hogy a szerzőt nehéz magyarellenesnek cimkézni. Ha valóban nyelvében él a nép, Ő nem csak a tartalmában alkot remekművet, de a nyelvhasználata és stílusa is bámulatos. Dicsérni nem divat, mert hozzászoktunk, hogy a talmit, ócskát is dicsérik – meg különben is – gusztustalan, mint a liberalizmus…
    Hadd tegyek mégis kivételt.
    De hát mi lenne itt fegyelő nélkül. Tiszta nyalatkozás:)

  • sebestyén eszter

    @Figyelő,
    re 2015 augusztus 3 12:28 du.

    Nem rólad írtam, hanem NEKED (ott a kukac az elején, azaz neked) a Fideszről.

  • Figyelő: nem Montreálról van szó, magáról, és feje közelségéről Orbán ánuszához.

  • Ille, tudjuk iről van szó. Sajnálom, világosan írtam, ha nem érti, a maga baja.

  • Figyelő: ne röhögtessen 😀

  • Hamarosan, nem fog röhögni, ha tele lesz a helység muszlim bevándorlókkal.

  • Figyelő: melyik helység? A konyha, vagy a WC?

  • Majd meglátja.

  • ___123___Kerites-keret a fasizmushoz___123___