Isten szolgái, merre jártok?

2015 augusztus 4 6:15 de.25 hozzászólás

Isten bizony, (tudom, második parancsolat, de hátha nem hiába?) nem vagyok vallásellenes, sőt, bizonyos szempontból irigylem is a hívő embereket – ezt már sokszor leírtam – mert nekik még akkor is van egy kapaszkodójuk az életben, mikor én már minden reményt elvesztettem.
A vallásos embereket ennyire azért nem irigylem, de megértem, hogy sokan vannak olyanok, akik számára a tételes vallás segít eligazodni a világ dolgaiban, viselkedésmintát és útmutatást ad az élet bonyolult helyzeteiben, eligazítást ad, hogy hogyan viselkedjen a vallásos ember élete során.
A vallásos emberek mindig kerestek maguknak lelki vezetőt, egészen a sámánokra visszamenőleg, akik ettek egy kis gombát, dobokat püföltek, majd forogtak kicsit a saját tengelyük körül és révületbe estek, akik pedig nézték a produkciót, azok azt gondolták, hogy a fennakadt tekintetű szent ember megtalálta az utat az Istenhez, vagy az Istenekhez.
Ezért aztán jobban tisztelték, mint a törzs legnagyobbat szellentő tagját, megkímélték a munka fáradalmaitól, kövérre hizlalták és ha bajuk támadt, hát kikérték a tanácsát.

Később enyhültek a követelmények, és a vallás helyi képviselőjének az iszlám keringő dervisein kívül nem kellett veszélyes produkciókkal legitimálni magukat, elég volt a szent élet, némi szemforgatás, komoly és komor ábrázat, néha kegyes feloldozás – de többnyire inkább fenyegetés mindenféle halál után bekövetkező rémségekkel.
Néha persze a renitenseknél ennek időpontját kissé előrehozták és a hajdani liba-áldozatok mintájára megsütögették a delikvenst, igaz, meg nem ették.
Mára a vallások helyiérdekű változatai sokat szelídültek, a pap hiánycikké változott, a kötöttségek száma csökkent, az Úr csodát tett, a feleség helyett a házvezetőnőt adta a hit felkent bajnokainak, a máglyák tüzének pótlására pedig az erre vágyókat kinevezte lelkésznek a Szabadság térre.

Vége van a vallásháborúknak is, a felekezetek remekül megvannak egymással, maguk előtt tolva a katolikus egyház hazai fiókszervezetét úgy fejik az államot, mint Julcsa a tehenet, hogy profánabb hasonlat eszünkbe se jusson.
Ellenben itt volnának az egyház funkciói.
Rendben, a katolikusok – némi pénz ellenében – a szentségeket kiszolgáltatják, a protestánsok hirdetik az igét, és támogatják a szélsőjobbot, a zsidók el vannak foglalva saját belharcaikkal, ha túl sokan vannak a pályán, akkor a felesleget kiküldik a politikába, ott folytatják a háborút – szokásaik rabjaként egyazon oldalon, de leginkább egymás ellen.
A feltörekvő hazai egyházak meg kiegyezve a hatalommal és feladva szilárd erkölcsiségük egy elenyésző részét, megadják a királynak, ami a királyé, majd tartják a markukat a rájuk eső részért.
Kinek Isten a barátja, könnyen üdvözül.
Mindenesetre könnyebben, mint aki a rádiójában csak káromolja az Urat.

Ha jól körülnézünk, akkor az egyházak elmúlt huszonöt éves tevékenysége a tollasodásban érhető tetten. A különböző kormányok úgy feltollazták őket, mint soproni diákok a hattyú szobrát vizsgaidőszak előtt. Eredménynek tekinthető még, hogy Horn Gyula egyik – vélhetőleg tudatmódosult percében nekik ajándékozta a főkegyúri jogot, mely Szent István óta megillette a magyar államot. Így aztán az maradt nekünk egyházjogilag, mint a hetedik gyereknek, pénzt adhatunk, de beleszólásunk nincs az internacionalista egyház ügyeibe.
Talán nem is baj, legalább nem tudják a társadalomra fogni, hogy miért csökken híveik száma, ami nem egyenlő a templombúvár rizskeresztények számával.

Ami nekem hiányzik, az a saját tanításaik átültetése a gyakorlatba, hogy csak a legutóbbi esetet nézzük, a migránsok ügyét. Tisztességes pap ilyenkor gyűjtést szervezne, ott lenne a rászorulók között, próbálna vigaszt nyújtani, segítséget adni. Ezt kívánná az erkölcs, ezt kívánná a tisztesség, és bár nem vagyok hivatott erről nyilatkozni, de ezt kívánná a Názáreti is.
Az igét ugyanis nem csak hirdetni kellene, de ragozni is.

Isten erdélyi szolgái most kaptak egy va… valószínűtlenül magas summát tőled, a pedagógusok járandóságának kifizetése meg akadozik, hát akkor elvárható tán, hogy amikor zeng az ég, a templomok homályából óvakodjanak ki a tettek mezejére, és tetteikkel dicsőítsék az Urat.
Nem, nem a Viktort, hanem aki a balján ül!
Biztos vagyok benne, hogy a sok hívő megtalálná az utat a normalitáshoz, az emberi viselkedéshez, megtalálná az utat Istenhez, ha lelki vezetői erre inspirálnák őket.
Ideje lenne megnyilatkozni és a gyűlölet támogatása, vagy a sunyi hallgatás helyett a szeretetet hirdetni ember és ember között, meg irgalmaskodni, segíteni, az elesettek érdekében befolyást érvényesíteni, Istenhívőnek és embernek lenni.
Mint hajdan a katakombákban ez divat volt.

De el lehet menni a Pápához is, tanácsért.
Olyan magas követelmény lenne ez?

25 hozzászólás

  • Elsőnek, válasz a cikk címére:
    Isten szólgáit szétverték a nyilasok, a kommunisták és elrontották a liberálisok.
    Ne keressük őket.
    Vannak még itt-ott elszánt,lelkes „szolgák”,de csak igen kevesen.
    Pápa könnyen adhat tanácsot a Vatikánból a bevándorlók védelmére, de a kis európai államok, képtelenek eltartani, ellátni idegen vallású és kultúrájú egyéneket, munkával és jóléttel.
    Ezek az ezrek , akik most elárasztották Európát, nem illenek be az ezeréves európai kultúrába és társadalomba.
    Egyben biztosak lehetünk, hogy a jővőben más Európát fogunk találni, mit eddig ismertünk.

  • Öregapa vagyok már magam is, de megjegyeztem – és életem során sem korrigáltam – az én öregapám szavait:
    amíg egy hely is van a pokolban, pap nem kerülhet a mennyek országába!

  • Aptyuka
    Ez a te problémád…

  • Nagyon jó írás!

  • A mai Tárki felmérése alapján a bevándorlókkal legtoleránsabb csoport a hetente templomba járóké.

  • charlie: ámen 😀

  • Isten szolgái maguk verték szét magukat, és maguk rontották el magukat – nem kell itt áldozatot játszaniuk, és felesleges a bűnösöket mentegetni, mert aki ezt teszi, maga a legnagyobb bűnös !

    A náciknak, meg a kommunistáknak is megvoltak a maguk bűnei – de spéci az Isten szolgáihoz nem sok közük volt,nem több mint bármi máshoz!
    Nekem úgy tűnik nekik önállóan, elengedett kézzel sikerült ami sikerült!

    A mérhetetlen hatalom és pénzéhségük, a gátlástalanságuk melyet ferde életvitelüknek köszönhetnek, tette őket azzá akik !

    Őszinte tisztelet a kivételeknek, melyek – ha nem is sokan – de még vannak, és talán lesznek is!

    Ám a katolikus vallás előírásai olyan próba elé állítja az Ő Istenének a szolgáit, melynek csak nagyon kevesek tudnak/akarnak megfelelni – ezért aztán egy mesterségesen hazug világban élnek, és torzulnak !

    Őket kár szólítani, ma éppen máshol és mással vannak elfoglalva, mint illenék!

    Amikor komoly baj van, egyetlen pap sem hallatja a hangját,a biztonságos fedezékből szemlélik a világot, és mérhetetlen szemforgatások közepette „imádkoznak értünk” – értünk akik közül nagyon sokan tisztább és őszintébb életet élünk, mint amilyet egy egy isten szolgája eltudna képzelni!

    Amíg pedig ciki az emberiség problémájával foglalkozni, -ide oda pápai tanács – a lé mégiscsak máshonnan csorog, addig nem is várja senki fia Isten szolgáinak közbenjárását, a bajban lévők érdekében !

    A gond, hogy az emberek ez is megtudják magyarázni…..!

  • Figyelő, maga még mindig a kis „európai államok”miatt jajgat, akik nem tudnak ennyi idegen vallású és kultúrájú „egyént” ellátni munkával jóléttel ?

    Maga tényleg ennyire ostoba – és főleg unalmas?

    Ki beszél itt eltartásról, jólétről? Ezek az emberek dolgozni akarnak/szeretnének és nyugalomban élni: még mindig nem érti hogy MENEKÜLTEKRŐL beszélünk ?
    Konkrétan az életüket, a családjaikat mentik – mentenék, és akkor maga idegen vallással és kultúrával érvel hónapok óta, mint akit felhúztak ?

    Hát sosem esik le, hogy maga is menekült, csak egy kissé szerencsésebb volt annak idején ?!
    Minden oka megvan ezek után, hogy rohanjon a templomba,Isten szolgáinak a kezét csókolgassa, meggyónja a „bűneit” – már amit maga annak tart – és sűrűn hányja vesse magára a keresztet, mint jó keresztényhez illik !

    Úgy egyébként miféle európai vallásról és kultúráról
    értekezik folyamatosan, ami nem fér össze az „idegenekével” ?

    Csak nem épp arról amit feljebb úgy jellemzett, hogy a nyilasok és a kommunisták szétverték, a liberálisok elrontották – tudom, Isten szolgáival kapcsolatosan érvelt így, de hát miféle kultúra és vallás az amibe ez belefér ?
    Mire lehet büszke ilyenformán az európai nép ?
    Arra lehet/ne, ha Figyelő aggodalmai ellenére is emberek módjára viselkednének, és legalább ki ki tehetsége ér ereje szerint próbálna segíteni a kiszolgáltatottakon !

    Teljesen mindegy, hogy egy európai állam kicsi vagy nagy – ki ki ereje, és tehetsége szerint+

  • A kereszténységnek alapvető kötelessége az IRGALOM, mint az az irgalmas szamaritánus (igaz, Ő még zsidó volt) legendájából is leszűrhető tanulság – lenne. Nincs tehát helye mérlegelésnek, ha emberi életekről, egészségről és az embertársi (felebaráti) szeretet van terítéken.
    ˙

    Emlékeztetnék arra is, hogy 1989. februárjában bizonyos Kozma Imre „atya” – állítása szerint azonnal – az NDK menekültek segítségére sietett az NSZK nagykövetség kertjébe. Akkor most meg hol a fenében bujdosik ez az „atya”, amikor már lassan milliók áhítozzák ugyan eme egyháznak a segítő kezeit? Lehet, hogy mérlegel, azaz személy-válogat ez az istenadta szent ember, amikor azt a bibliából néki különösen tudni illenék, hogy Isten nem személyválogató. Vagy istenments, csak nem politikai megfontolásból részerehjló Padre Kozma az >apostoli protonotárius<? De bizony, csak ez lehet a magyarázat.
    Viszont úgy tűnik, hogy ez a részrehajlás már a jelenlegi római főnökének sem tetszhet, aki szavakban máris elítélte a menekültek üldöztetését…

  • Figyelő! A nyilasok mind katolikusnak, de legalábbis kerszténynek kereszteltettek meg a kereszetségben – ugyebár ?

  • Nem igaz, hogy „a nyilasok szétverték isten szolgáit”.
    Az egyházak, de különösen a katolikus, folytatva a magyar középkor hagyományait, nemcsak végig asszisztálták az azt megelőző majdnem 25 év ellenforradalmat, de szoros együttműködésben kivették a részüket annak ideológiai és propaganda tevékenységében is, melynek csúcsán aztán ember-százezreket nem csupán sorsüldözöttekké, de a . r e n d s z e r . hivatalos üldözöttjeivé, emberi jogaiktól, majd végül az életüktől is megfosztottakká tettek. Ezen kívül megáldották a háborús fegyvereket és az oda küldött seregeket is.
    A nyilasok hatalmi őrjöngése . i d ő b e n . ennek a szégyenletes negyed évszázadnak mindössze az 1 %-át tette ki…

  • endre: érdekes a katolikus egyház hozzáállása, még érdekesebb Beer püspök álszentsége…

  • Tegnap este Tarjáni Péter az”Egyenes Beszéd”-ben elmagyarázta, hogy a menekülteket az ember csempész maffia hogyan tudja rábeszélni erre a borzalmas népvándorlásra.
    Nem kell hozzá más, mint hogy egy csapat fegyveressel megtámadnak egy települést, néhàny embert megölnek, majd távoznak. Ezek után megjelennek a megoldást kínáló segítők és máris betelt az utazó létszám. És ettől még durvább módszerek is léteznek. Ez az üzletág elmondása szerint kb 10 mlárd $ ptofitot termelt a maffiának öt év alatt. Ezek után itt a megugrasztott menekültek kapnak még egy kis kiképzést a keresztényi szeretetből a magyaroktól bónuszként, csakhogy érezzék a törődést. A magyar kormány a népesség nagy hányadának az egyetértésével folytat gyűlölet kampányt ellenük, ahelyett, hogy nemzetközi összefogással akadályozná meg ennek a maffiának a működését. Akkor nem hagynák el hanyat-homlok az otthonukat ezek a szerencsétlenek. A kormánynak tudnia kell ezekről az elüldözési módszerekről, mégis csinálja a gyűlölet kampányt. Az ostoba szemellenzősök pedig előírásszerűen ajvékolnak, és annyi arrogáns hülyeséget hordanak össze, amiből magasabb hegyet lehetne építeni, mint a Himalája.

  • Hát aki tagadja, hogy a nyilasok üldözték z egyházakat, az téved. A koncentrciós táborokban, bizon szép számmal voltak papok.
    Mindszenty József herceprímást, a nyilasok Sopronkőhidán hallgatták ki, mert többszáz zsidót mentett meg.
    Egy ott lévőtől tudom, biztosan.
    Úgyan ezt a Hercegprimást meg, a kommunisták itéltéák életfogytiglanra, és meztelenre vetkőztetve verték a kihallgatáskor.

  • málnaszőr
    A szamaritánusokat az „igazi” zsidók nem tekintették maguk közül valónak, mert gyanúsan lazán vették a parancsolatokat, kokettáltak bizonyos bálványokkal, együttműködtek bálványimádókkal.
    Abban a történetben az utazó, a pap, a levita, meg persze az ezeket előhozó Jesu törvénytudó vitapartnere volt vitán felül zsidó. Jesu zsidóságát épp azért vonták kétségbe, mert nem nézte le és nem útálta ki szamáriai kortársait.

  • Az „Egyenes Beszéd” – az egyik nagy elismert, történelmi hyperkerssztény bizniszegyház teljhatalmú tulajdonosának magántévéjén a hitelesség netovábbja… Persze nyilván az embercsempész maffia felelős a második világháború óta legsúlyosabb nemzetközi konfliktusokért, amelyek a Közel-Kelet és Afrika nagy részeit lángba borították. Hogy tényleg mekkora egy g@ci ez az atévés banda…

  • A nagy szervezett vallások amúgy is mind a feudális, mind a tőkés osztálytársadalmak aktuális társadalmi, politikai viszonyainak, törekvéseinek a természetfeletti igazolását szolgálják. Az egyik legalapvetőbb ezek közül a „családi értékekről”, a nemek társadalmi szerepével kapcsolatos szentfazekaskodó intelmek, amelyek nem véletlenül állnak a világon majd minden vallás figyelmének középpontjában, hiszen a társadalmi vagyoni és osztály viszonyok alapjáról van szó… Ez fakultatív módon kiegészülhet a más vallások és etnikumok elleni uszítással. Pl. annak idején a kereszténység és az iszlám is igazolásul szolgált a Szaharától délre eső afrikai nagyüzemi rabszolga kereskedelemhez, méghozzá egy Mózes első könyvében található részlet ( Noé fiaival kapcsolatban ) szabadon való értelmezésével ( a moszlimoknál a megfelelő Korán magyarázatok alapján ) alátámasztva.

  • Figyelő !

    Belátom, annyiban igazad van, hogy voltak közöttük, akik a tíz parnacsolat valóban komolyan véve, mégiscsak képesek voltak cselekedni. A te példáidon túl ilyen volt (a már boldoggá avatott) Salkaházy Sára nővér is, aki az általa bújtatott, ill. a nyilasok által mégis elfogott zsidók közé állva, inkább a Dunába lövette magát is… Ám az Egyház tagjainak nagy többsége ezt nem így értelmezte. Mert, ha komolyan veszik legalább a szeresd felebarátodat parancsát, akkor az egész egyháznak legalább eszmeileg (lévén a hungaristák is keresztények voltak) egy-emberként lett volna kötelessége legalább gátat szabni, már két évtizeddel korábban és folyamatosan a hungarizmus előre törésének és az emberi agyak szennyezésének. Azért legalább, mert a többségüknek lehetősége lett volna arra is, hogy a templomokban „Isten házában” elrejtsék, megmentsék az egész magyar zsidóságot. Erre megvolt a megfelelő alapterület is…
    Végülis XII.Pius sem adta ki az e tárgyban már megírt enciklikáját amely ha meg is jelenik, nyilvánosságot kap, minden katolikust talán belátásra bírt volna. Más kérdés az, hogy az igazán hívő és istenfélő, vallásos embernek nincs szüksége papi beavatkozásra, csak a saját,a Bibliához köthető lelkiismeretére. Szóval, mindössze ez hiányzott 1944-ben a papok és a hívek többségéből, amikor hagyták mészárszékre vinni azt a félmillió embert, azaz a felebarátjaikat.
    Persze tisztelet a kötelességét mégis teljesítő, említett tisztalelkű . k i v é t e l n e k.
    .

  • Elftheria !

    A „bibliai idők” a rabszolgatartó társadalom történelmi(!) időszaka. Ezért nehezen várható el a szent könyvek szerzőitől, hogy az ő egész életük mindennapjaiban megélt és ezért természetesnek vélt, ma már teljes joggal sajátosnak és igazságtalannak tekintett társadalmi igazságtalanságot elítéljék.
    Ám finoman szólva is furcsa, hogy az újszövetségi evangélisták, akik valahol állítólag a „szegények és üldözöttek szószólói” lennének – a kereszténység még ma is ezt hirdeti magáról – mégsem pótolják műveik eme súlyos hiányosságát, és a rabszolgaságon mint üvegablakon néznek keresztül, tudomást sem véve annak igazán égbe kiáltó és mérhetetlen társadalmi igazságtalanságán, sőt… Valamely igehelyen, Jézus példaként említi a jó, meg a rossz szolga esetét a gazdájuk által egy alkalommal megőrzésre rájuk bízott egy-egy talentumnyi ezüst helytelen és helyes kezeléséről*… [Innen a talentum, mint a tehetség szinonimája.] Aztán Pál, a kereszténység igazi megalapítója, az egyik beszédében egyértelműen fel is szólítja a rabszolgákat, hogy
    „legyenek uruk jó kiszolgálói, tűrjék el az ebből adódó szenvedéseiket, hisz haláluk után mindeme földi szenvedésért majd Krisztusban lelnek igazi kárpótlásra, míg urukra onnan vár csak majd igazi szenvedés.”
    Tehát nem csupán tudomásul veszik a rabszolgatartást, mint az emberi munka totális kizsákmányolását, a legtermészetesebb isteni elrendeltetésként, de még biztatja is annak elszenvedőit e rendszer elvi elfogadására is…
    A ma aktuális, napi egyházi gyakorlat is, ugyanígy az elrendeltetés platformjáról osztja ketté az embereket szerencsésekre és (most éppen:) menekültekre…
    ˙

    * Ez a talentum rege rávilágít a kereszténység sanda és hamis értékítéletére a gazdasági érték, pénz és a kamat valójában jogos és logikus mivoltának – persze csak szóban való – a teljes tagadásában is. Évezredeken át üldözték a kamatot és a pénzgazdálkodást, miközben a pénzkezelést, váltást és banktevékenységet rendeletileg is – maradjon nekik a bűn alapon – a mégiscsak nélkülözhetetlen zsidókra hárították, akiket aztán a propagandájukban többek közt épp ezért ítéltek el és mocskoltak…
    Ezek után, sokak számára ma is megfejthetetlen talány, hogy a keresztény Medici család pénzváltókból(!) mégis miként futhatott be ekkora világi karriert…?

  • Málnaszőr !

    „a kereszténység hirdeti magáról, hogy a szegények és üldözöttek szószólója”

    Úgy látszik, hogy a teljesen vagyontalan, puszta életét tekintve is abszolúte kiszolgáltatott rabszolga az evangélisták és apostolok, főleg Pál szemében nem számított sem szegénynek, sem pedig üldözöttnek és elesettnek…
    Ők csak a „szabad szegényeket”(?!) képviselték. 🙂

    .

  • Dngoló !
    Ugyan véletlen e az a tény, hogy az Újszövetségben egy árva szó, annyi nem esik Spartacusról és az ő több-tízezres „elátkozottak seregéről”, akikről valóban állítható az, hogy a kor igazi szegényeinek és elesetteinek a védelmezői, tetteikkel pedig tényleg a valódi szószólói voltak. Ha tehát valakit akkoriban, Jézus előtt néhány évtizeddel, szintén messiásnak, azaz latinul „krisztusnak” nevezhetnénk, aki ugyancsak egy kereszten végezte a pályafutását, hát az bizony csak Spartacus lehetne, még akkor is, ha az ő lázadásának egyetlen elve a sajátmaguk felszabadítása a rabszolgasors alól anélkül, hogy a harcoló rabszolgáknak a akár folytatásról egy betű, de még annyise fogalmuk is lett volna. Éppen ez a hiányosság lett „mozgalmuk” veszte.
    A kereszténység, illetve az evangelisták és az utód ősegyházak szemében (a birodalomban immár a harmadik) rabszolgalázadás a számukra azonban már „túl sokat fogott”. Nekik eszük ágában nem volt a bevett társadalmi viszonyokon változtatni, sőt az ő céljuk homlokterében, régi vallásosságuk megtartása mellett mégis, inkább a kortárs zsidóságtól való különállás hangsúlyozása állt. Attól a zsidóságtól, amely ősi múltjából adódó jogaira hivatkozva a vallási és a nemzeti szuverenitásáért harcolt szintén a Római birodalom ellen.
    „Ki fegyvert fog, fegyver által vész el” alapján a keresztények egy eleve hamis békességet ajánlottak és hirdettek a római elnyomással szemben. Inkább vállalták a mártíromságot, mintsem „az Isten által eleve rendeltetett” császári hatalom elleni lázadást.

  • A talentum, ókori mértékegység, kb. 60kg.

    Nagyon megbízhatott a rabszolgáiban, ha ennyi ezüstöt hagyott náluk megőrzésre…

    .

  • málnaszőr

    2015 augusztus 7
    11:02 de.
    Igaza van abbban, hogy ezt a személyt kifelejtettem. De ismertem még sok olyan embert, aki bujtatta őket. Pl. az édesanyém is, egy fiatal lányt bujtatott egészen 1945-ig..

  • Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, Lázár Jankó, Isten jobbkeze, melyet az Úr precíziós feladatokra használ, egy darab papír közbeiktatásával.