Kerítünk…helyszíni riport

2015 augusztus 12 3:20 du.26 hozzászólás

Megtekintettem a határt. A magyar állam szegénységi bizonyítványa. Néhány csoport katona és börtönőr, és talán öt közmunkás húzná fel a kerítést délelőtt 10-kor, ha lenne drót. 8-kor kellett volna kezdeni, de csak most értek ide — mindegy, mert drót sincs. De ha van, olyan veszélyes vele dolgozni, hogy folyamatosan ott állomásozik a katonai orvos, naponta több veszélyes sebesülés van — az építők részéről.

A katonák és a határőrök természetesen nem nyilatkoznak, de azért elmondják — a határőrök –, hogy ketten vannak egy 3,5 kilométeres szakaszra, ha valaki el akar futni, ők nem tudják megfogni. De nem akarnak elfutni: néhány tucat afgán ül az árok partján, két rendőr „vigyáz” rájuk. Reggel öt óta ott ülnek, várják a buszt, ami majd elszállítja őket. Dél van. Enni és inni nem kapnak. A rendőröknek is adnék vizet, de köszönik, az van nekik.

Az egyik faluban, ahol a kisbolt víztartalékát felvásároljuk, hímez-hámoz az ember, nem akar működni a pénztárgép. Mondjuk, nem baj. Csak azért, mondja emberünk, mert a minap is, a NAVosok kimentek itt a másik boltba, hát angolul beszéltek és Euróval fizettek, tisztára migránsnak adták ki magukat, aztán jól megbüntették ötszázezer forintra a szegény boltost. A következő faluban probléma ugyan még nem volt a migránsokkal, de az baj, hogy szemetet hagynak maguk mögött, ha néhány óra hosszat várniuk kell a buszra, sőt oda is vizelnek! (mert hát hová…) A falu kezd elfáradni tőlük, mondja a helyi középosztály. A helyben dolgozó, de Romániából ingázó vendégmunkás hölgy viszont megértőbb, ahogy a szerb háborúból menekült férfi is.

De vannak itt más érvek is. Néha leszakítanak egy gyümölcsöt, hát jó, hogy csak egy-kettőt, de aztán ezrével jönnek, elfogy a gyümölcs. Átmásznak érte a kerítésen — kérdezem a helyi középosztályt. Nem, hát át nem másznak, csak leszakítják. Viszont ahogy éjjel jönnek át, a kutyák mind ugatnak, nem lehet aludni.

Szegeden a MigSzol várja a bebuszozott migránsokat. Vizet és szendvicset oszt, valamint mosakodószert, pelenkát, ami kell, tájékoztató papírokat, aztán felszállítják őket a Budapestre tartó vonatra. Ha nem volnának ott ezek a civilek, nem tudom, mi történne: egy lélek nem foglalkozik a menekültek irányításával rajtuk kívül.

Ha a magyar állam szeretne valamit kezdeni ezzel a tényleg problémás helyzettel, felvehettek volna embereket, akik processzálják a menekültek papírjait, határőröket és sofőröket, bérelhettek volna több buszt, elhelyezhetnék őket olyan helyen, hogy ne menjenek át falvakon. Meg lehetne mindezt oldani abból a másfél milliárdból, amit a kormány elköltött az eddigi kampányra. De majd a civilek megoldják…

Babarczy Eszter

26 hozzászólás

  • Eszterke, nem volt magácska a zöld határnak még csak a közelében sem ! Ilyen halovány paneles helyszíni beszámolót ritkán olvasni. (May Károly megálmodta sziú indiánok és baráti apacsai egyenesen pironkodnának ha róluk volna szó, mint migránsokról)
    Gyakran járok le a MP-i segélyezés kapcsán, a szegedi Pályaudvaron bármikor szívesen felveszem a mikrobuszomra és elfuvarozom. Mindig jól jön a segítő kéz.

  • Che, mondja, miért hazudik? Nomeg, késik a levezetése a cikkem gyűlöletkeltő mikéntjéről!

  • Azzé hazudik , mert biológiailag olyan neki a felépítése.

  • Geyza: pedig valamikor milyen jó elvtárs volt 🙁

  • „Colleen Bell megdicsérte a Belügyminisztériumot

    Az emberkereskedelem a modern kori rabszolgaság egy szörnyű formája, amelyet az Egyesült Államok partnereivel, köztük Magyarországgal együttműködve gyökerestől fel akar számolni – mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete csütörtökön a Sziget fesztiválon, a Belügyminisztérium által rendezett sajtótájékoztatón….

    Erősíteni az együttműködést

    A Magyarországról kiinduló emberkereskedelem célországainak számító Hollandia, Ausztria, Nagy-Britannia, Belgium és Svájc diplomáciai képviselői a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy nemzeti hatóságaik együttműködnek a magyar állami és civil szférával az emberkereskedelem megakadályozása és kezelése, valamint az áldozatok segítése érdekében. Colleen Bell külön megjegyezte, hogy számára kiemelten fontos kérdés az emberkereskedelem elleni fellépés, mivel korábban aktív tagja volt az embercsempészek áldozatává vált nőket és gyerekeket segítő egyesületeknek.

    …A nagykövet dicsérte a Belügyminisztériumot, amiért más lépések mellett a Szigeten felállított sátrában végzett figyelemfelhívó és megelőző tevékenységével is hozzájárul az embercsempészet megelőzéséhez. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a kérdés kezelése érdekében a magyar hatóságoknak erősíteniük kell az együttműködésüket a civil szervezetekkel, az áldozatokat segítő csoportokkal és az embercsempészet feltárásán dolgozó újságírókkal is.” /MNO

    (Babarczy Esztertől korrekt megmozdulást még nem láttam)

  • Babarczy Eszter tényekről írt – azok meg, mint tudjuk makacs dolgok! Amennyiben ez nem korrekt, tessék cáfolja meg, vajon mi a nem korrekt állításaiban.
    Babarczy Eszter a „saját kárán tanult” -néhány éve még nem is értette mi a gond a Fidesz 2/3 – val!
    Aztán múltak a hetek hónapok( nem kellett sokkal több hozzá) és Babarczy Eszter bocsánatot kért, töredelmesen megkövette mindazokat akiket kritikával illetett, mert kezdeteitől nem értettek egyet Orbán, és mint olyan a Fidesz módszereivel.

    Colleen Bell néhány hónapja él Magyarországon, nagykövetként!
    Ellátogatott a Szigetfesztiválra ( bizonyára álruhás Mátyás királyként ) és ott látott egy belügyminisztériumi sátrat: ebből rögtön levette, hogy egy célért harcolnak, a probléma „jól van kezelve”!

    Bizonyára sokkal korrektebb a megmozdulása, mint azé a publicistáé aki véve a fáradtságot elutazott, és direkte összehordott hetet, havat mindent ami esetleg a kormányra / úgy is mint Belügyminisztériumra rossz fényt vetne!

    Nos a lehetőség adott, még tart egy pár napig a 40 fok, szerintem utazzon el Che is meg enterprise is meg az összes kétkedő tisztán látó – korrekt, és vágja ki a nagypiszkos igazságot, mi hogy van ?

  • Ja, és még valami!

    Kedves Che, a „magácskát” szerintem hagyja a fenébe, az már viccnek is szakállas, főleg idétlen !

  • Besancon: Che elvtársnak fejlett kritikai érzéke van, szemináriumokon edződött.
    Igaz, cáfolni eddig még semmit nem tudott, mi több, érvei se nagyon voltak, de felettébb öntudatosan adta elő a nagy semmit.
    Che elvtárs vonalas elvtárs. Két vonalas. Ráadásul párhuzamos vonalas.

  • Cseelvtárs egy seggfej.

  • Geyza: dehogy, csak káder. Vonalas, és úgy maradt.

  • Nem tudok különbséget tenni az ilyen nüánsznyi árnyalatok között.
    Tudod Illepityu én egy egyszerű kétkezi munkás vagyok.
    ( Egyik kezemet lefoglalja a sör.)

  • Geyza: bementem a sarki bádogoshoz (borozó, bádoggal szerelve, alig rosszabb, mint a velencei ólomkamrák, de jó a fröccse), erre azt kérdi a gazda, balkezest, vagy jobbkezest kérek? Mondom, balkezest, mert a jobb még remeg egy kicsit a leesett vércukorszint miatt. Erre aszongya: nincs szerencséje, mert ma a jobbkezes fröccsöt adjuk akciósan 🙂

  • Ménemkértél sört ?
    A kriglinek mindegy…

  • Geyza: háme borozó! Amilyne formám van, ha sört kérek, olyan korsóban kapom, aminek belül van a füle 😀

  • Illepityu:
    Neked kezd megártani a meleg.
    Nomega sör.
    Hehe.

  • De akkor kívül kell lennie a sörnek !!

  • Besancon:
    Babarczy a témát erőteljesen torzította, szájíze szerint.
    Naponta 1000 feletti bevándorlót fognak el, ez nem menne „hogy ketten („határőr”) vannak egy 3,5 kilométeres szakaszra, ha valaki el akar futni, ők nem tudják megfogni” – ez ebben a stílusban nem menne…
    Az egész problemát bagatellizáló, lekezelő stílus – kell még a „szegény boltos” sztori is, a félmillás NAV bírsággal a hangulatkeltéshez – hetet egy csapásra – jelentéktelennek tünteti fel a kérdést, mely ma Európa, s Mo legkomolyabb gondja…
    Babarczynak láttam régebben több TV megmozdulását, mind torztükör volt, lehetőleg olyan környezetben, ahol ellenvélemény nem hangozhatott el…
    B.-nak, inkább azzal kellene foglalkoznia, mekkora a felelőssége az USA politikának (s az akkori csicska Európai politikusoknak – Blair, Sarközy stb.) ebben az órásira dagadt bevándorlási hullámban. Ehhez sem átlátása, sem bátorsága nincs.

  • enterprise: maga reménytelen. Tud különbséget tenni a bevándorló és a menekült – na jó, legyen, illegális határátlépő – közt? Nem tud, még csak fogalmilag sem.
    De azért nekiáll okoskodni. Kicsi huszár, eddig 274 bevándorlási engedélyt adtak ki. Talán ez segít magának. Tudja, ennyien vannak a Magyarországra bevándorlók.
    Mellesleg, ha ennyire jól kiismeri magát a bagatell és fontos témakörökben, elárulná, hova lett bagatell 3ezer milliárd forintnyi nyugdíjpénztári betét?
    Magának tudnia kell!
    Ja, és még mindig adós az elcsatolt területek hasznosíthatósági listájával. Csak nem lehet ennyire nehéz egy ilyen okos, tájékozott embernek, mint maga, összeírni?

  • enterprise!

    Úgy látom cáfolni érdemben nem tudja B.E.-t, aki – mint már írtam – tényeket írt le,mit látott a határnál, azaz mit tapasztalt!
    Ön szerint ez erőteljes torzítás, de hát olyan nincs, hogy valaki kicsit terhes…ugye?! Tehát vagy 120 határőr van ott aki „elfog”, vagy éppen 2 – olyan megint nincs hogy miközben ott vannak 120- an, Eszterke direkte 2 darabról ír! Ez így túl könnyen ellenőrizhető lenne, ennyi eszük még a leghülyébbeknek is van – szerintem!

    Az összes többi adalékkal( észrevételével) együtt így kéne vizsgálni – beleértve az adóhatósági nüanszot – amely mint tudjuk hihetetlennek tűnő dolgokra képes, meg annak az ellenkezőjére is!

    A problémát a legkevésbé sem lekezelni, ill bagatellizálni óhajtó Babarczyt, ill munkásságát megítélni most nem szándékozom, szerintem Ön sem , mindössze arra tettem kísérletet, hogy felhívjam a figyelmét arra, hogy egyetlen újságíró sem ír/hat ENNYIRE MÁST mint amit ténylegesen tapasztal!

    Az meg már csak hab a tortán, hogy mi magyarok (ahogy látom Ön ennek is egy különleges példánya ) mindig marhára vágjuk, hogy kinek éppen mivel kellene foglalkoznia: no lám, azt is hogy tudja, Babarczynak mi lenne a feladata!? Miért is?

    Ám nincs kizárva, hogy a fentieken kívül más egyéb is foglalkoztatja B.E.-t, de ha épp a határzár a téma és azt tekintette meg akkor nem írhat az Ön által elvárt bármi más témáról!
    Mindent a maga idejében és helyén!

  • enterprise

    2015 augusztus 16
    2:01 de.
    Egyetértek.
    T.i az USA és szövetségesei, kiníyirták a bevándorló népek diktátorait, akik féken tartották őket.
    Most elszabadultak és oda mennek, ahová akarnak.

  • Besancon
    2015 augusztus 14
    7:38 de.

    …nem értjük egymást. Babarczy a keritést anyázza, keveri a szezont a fazonnal(NAV – hogy jön ide?), s közben egész Európa már azon gondolkodik, hogyan lehetne megállítani a bevándorló hullámot…

    Tudom, lesznek, akik átvágják, átugorják, átrágják (nem kívánt rész áthuzandó, kiegészítendő) – de biztos, hogy a kerítés töredékére fogja csökkenteni a hozzánk irányuló forgalmat… (mint ahogy az történt az USA, Izrael, Bolgár stb. határon. Ezért épül. S azért, mert az EU tehetetlen, impotens.
    S ezen BE anakronisztikus, csúsztatós, agymosós posztja nem változtat.

    (Ille: aki elhagyja Afrikát, Ázsiát bármely okból (menekült/politikai vagy gazdasági) – s Európába szeretne letelepedni, az bevándorló)

  • enterprise: nem. Bevándorló majd akkor lesz, ha letelepedési engedélyt kapott bárhol is. Tudja, befejezett történés, státuszba kerülés. A menekült ezen a státuszon kívüli, ráadásul léte folyamatos történés. Javaslom, e tárgyban olvasson Remarque-ot, talán megérti a különbséget.
    Érdekes, a németek a letelepedési engedély megadásáig csak az asyl, ill. asylant kifejezést használják.
    Szólni kellene nekik, hogy maga jobban tudja 😛

  • Kár a menekült kifejezésen rugózni, a helyes szerintem a gazdasági menekült. Az is helytelen megközelítés, hogy az életét félti az illegális bevándorló, mivel a többmillió hadbanálló mind idejöhet ezzel a jelszóval, aztán velünk mi lesz? Szóval én a bevándorlást max. csak azonos kultúrkörből engedném próbaidővel, bűnözéskor automatikus kiutasítás, az eltérőek pedig csak kölcsönösségi alapon jöhetnének.

  • charlie: nem tűnt fel, hogy senki nem rugózik a menekült elnevezésen? A menekült az menekült, a bevándorló meg bevándorló. A kettő sem fogalmilag, sem státuszilag nem azonos.

  • Most meg ártunk és ormányunk elhatározta, hogy határvadász (?!) egységeket állít fel a rendőrség kebelén belül.
    Azon felül, hogy igencsak dohos szaga van, tessék mondani, miért nem lehet visszaállítani a határőrséget? Ők ugyanis nem vadásztak, hanem őriztek.Ja, hogy a határőrségnél gond lenne a tűzparanccsal, a határvadászoknál ez pedig evidencia – mert hát, mit is csinál egy vadász? vadászik. mire? teljesen mindegy, a cél: leteríteni! (kérdezzék meg Semjént)- tehát, miért is kell ezt a rossz ízű elnevezést visszahozni?

  • Azért valami eredménye mégiscsak van a kerítésnek…