Unortodox politika: Montreál polgármestere légkalapáccsal ment neki a postának

2015 augusztus 15 12:07 du.13 hozzászólás

Hamarosan megszűnik országszerte Kanadában a postai kézbesítés, bár a baloldali ellenzék ígéri, hogy ha októberben leváltják Stephen Harper konzervatív miniszterelnök kormányát, akkor a posta körüli radikális leépítést leállítják és visszafordítják. De Montreál polgármestere – Denis Coderre – nem várta meg a balliberális ellenzék esetleges győzelmét október 19-én. Pénteken kiment Montreál egyik elővárosába – ahol a Kanadai Posta már felállította a hamarosan használandó „közösségi postaláda” talpazatát, ahonnan a kanadaiak a kézbesítés megszűnése után felvehetik leveleiket – és egy légkalapáccsal szétverte a konstrukciót.

Denis Coderre , Montreál polgármestere (középen) a közösségi postaláda beton talpazatát verte szét egy légkalapáccsal. Fotó: CBC.

Denis Coderre , Montreál polgármestere (középen) a közösségi postaláda beton talpazatát verte szét egy légkalapáccsal. Fotó: CBC.

Coderre 1997 és 2013 között a Liberális Párt parlamenti képviselője volt, mielőtt Montreál polgármestere lett. Az 52 éves politikus ellenzi a postai kézbesítés megszűnését és szerinte a Kanadai Posta agresszív módon, konzultáció nélkül próbálja elhelyezni a közösségi postaládákat Montreál területén – sokszor parkokban – anélkül, hogy kérné az önkormányzat engedélyét.

„Azt csinálnak, amit csak akarnak, aztán bele suttogják füledbe, hogy milyen szívesen együttműködnének veled. Ez marhaság és ez nem fog menni”–mondta Coderre a Kanadai Postáról, akciózása után.

„Azt mondják, hogy konzultálnak. Halló?! Otthon van valaki? Bármit megtesznek, amit csak akarnak, ráadásul kegyetlenül és arrogánsan”–tette hozzá Montreál polgármestere.

Coderre már korábban a Twitteren bejelentette, hogy ki fog menni a Parc de l’anse-à-l’Orme-ba, ahol „egy problémás városi fejlesztésen fog javítani.”


A polgármesteri hivatal aztán bejelentette, hogy hasonlóképpen járnak el valamennyi új közösségi postaládával Montreál szigetén.

Az akciót támogatja számos elővárosi polgármester. Közöttük pedig a leghangosabb Peter Trent, az angol többségű Westmount település polgármestere, akinek városa csatlakozott egy québeci önkormányzatok által indított bírósági perhez a Kanadai Posta ellen.

„Ideje van elhúzni a nagyvállalati fátyolt és kijelentette, hogy a Kanadai Posta a miénk, a mi tulajdonunk, mint állampolgárok, és kormányunk pedig minket hivatott képviselni”–mondta Trent.

A montreáli kerületi és külvárosi polgármesterekből, illetve vezetőkből álló testület – la Commission sur le développement social et la diversité montréalaise – már korábban azt javasolta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekénben, hogy a Kanadai Posta ne tudja elhelyezni az új kollektív postaládákat.

Van ahol viszont saját kezeikbe vetta sorsát a montreáli lakosság. Dorvál külvárosban halomyi földet dobtak az egyik ilyen postai létesítményre, ezzel akadályozták az építkezést és elhelyezést.

Közben választási témává emelték a postai kézbesítés megszűnését és ha ez valóban központi témává válik, akkor komoly bajban lehet a kormányzó jobboldal.

13 hozzászólás

  • Na, a Magyar Posta is „megéri a pénzét”. Se ajánlott, se sürgősségi levelet nem hoz ki még egyszer, mint azt régebben tette. Sőt, ezeket meghatározott, néhány nap után vissza is küldi a feladónak. De-bezzeg – és szerencsére – a pénz-utalványt, vagyis a pénzt, azt hosszabb ideig tartják ott, hisz az nekik is forgóeszköz, ámde kétszer azt sem viszik ki…

    Sajnos az E-forgalom, a Net – na meg a csomagküldő vállalkozások hada – jól megcsappantotta a posták feladatait az egész világon, és ahelyett, hogy ők is komoly korszerűsítésekkel alkalmazkodtak volna az új helyzethez, inkább jelentősen összébb húzódtak, ami éppen az ő – a postások, kézbesítők, végeredményben dolgozók – munkahelyeit látszik fenyegetni. Mind emellett deklaratíve is csökkentik a vállalt felelősségüket a küldemények biztonságával kapcsolatban…

  • KORDON BLUED: ezt azért cáfolom. A küldeményi értesítéseken ott áll, hogy kihozzák ismételten – külön díjazás ellenében.

  • KORDON

    A magyar vasút is hasonló cipőben jár, mint a Posta…

    Mindez igazolja azt a tézist is, amely ellen a fidSS olyannyira ágál, hogy „az állam a legrosszabb gazda”.

    .

  • Gyula Bognar, Jr.

    Talán érdemes volna minden Canadai lakosnak egy US postafiókot bérelni és akkor teljesen meg lehetne szüntetni a Canadai Posta intézményét, így évente milliárdokat megspórolna Canada kormánya.
    Nálunk, ahol postafiókok vannak, ott postaláda is van. Minden nap, akár hétvégén is átruccanna minden Canadai a Világ leghosszabb védtelen határán (3,987 méföld, 6,419 km) az USA-ba és felvenné, bedobná levelét a postafiókból és a postaládába.
    Veszteséges, de még mindig működik, (és jól) sőt, Szombaton is kézbesít a US Postal Service.
    P.S. Végre kiírtak $6.3 Milliárdos pályázatot lecserélni a 25-28 éves kis Gruman postai járgányokat, 180,0000 modern kézbesítő kocsikra.
    A USPS külön szerződéssel, Vasárnap is kézbesiti az Amazon.com csomagjait.

  • István!

    Az is baj, és a szolgáltatás gyengülését, azaz az én állításom helyességét jelzi, hogy amit az előtt külön díjazás nélkül, most már csak pénzért tesznek meg…

    .

  • Dubois: a magyar vasútnak egyetlen nyereséges ágazata volt, az a teherszállítás. Nem véletlenül azt szervezték ki először.

  • Naa azért csak ne ” ekézzük ” a Magyar Postát.
    Nekem jók a tapasztalataim , pedig kb. 13 éve napi rendszerességgel küldök és kapok küldeményeket.
    Szóval legalább ami jó , azt ne szidalmazzuk.

  • Megértem a kandai posta problémáját. Kis és nagy vállalatok NEm a postán küldik leveleiket, vagy csomagjaikat,hanem interneten és magán vállalkozokkal, mert az olcsobb.
    A kanadai posta NEm akar többet kérni a prívát levelekért, meg csomagokért, mert tudja, hogy van olcsobb is. Mióta az internet nagyban működik, a posta bizony nagyban lecsökkent a forgalma.Tehát, a bevétele is.

  • Mifelénk vidéken az ajánlott leveleket 7 nap múlva ismét kihozza a postás, minden külön gíj fizetése nélkül!

  • erre gondol?
    „ezt követően a sikertelen kézbesítéstől számított 5. munkanapon (nem naptári napon!) a kézbesítést megismétlik,”
    Tudja, ez a levélkezelési szabályzat nemcsak maguknál működik így 🙂

  • Mindenetre, szép cselekedet. Nálunk ki se hozzák az ajánlott levelet, érrte kell menni a postára. Csak egy kártyát dobnak be, hogy ilyen érkezet a címre.

  • Nem kérdés, hogy a közösségi szolgáltatásokat az élet változásaihoz kell igazítani. A kérdés az: hogyan? Könnyen belátható, ha egy postás egy területre 20 levelet visz ki 20xX forint/dollár bélyeg áráért, az még elegendő lehet a fizetésére, ruhájára, stb. Mígha gyakorlatilag ugyanannyi idő alatt ugyanoda már csak 2 kiszállítható küldemény van, 2xX pénzért, akkor a postás fenntartását csak a közös pénzből lehet megoldani. Így közvetve az is fizet a kézbesítésért, aki nem veszi igénybe. Árnyalja persze a képet, hogy a posták állami tulajdonúak, ahol a „bélyegpénz” javát a kinevezettek fölözik le, nem a gyalogpostás. Szerintem ésszerű volt a mozgóposták felállítása kicsi falvakban, ahol meghatározott időben helybe megy a postásautó. Sok helyen nemcsak a postát intézik, gyógyszert is kivisznek a városi patikából, kisebb vásárlásokat is elvállalnak.

  • A 2000-es évek elején odáig „zűllött” a Magyar Posta, hogy a délelőtt feladott bpi levelet időnként du-ra kikézbesítette, vagy max másnapig.
    No, erre üzembe helyeztek egy új, korszerű logisztikai központot (Bp-en kívülre), amellyel sikerült ezt több, mint 1 hétre „felgyorsítani”, s közben nyilván a költségek is „csökkentek…”.
    Úgy látszik ez nemzetközi jelenség – az üzletszagra a dög körül zümmögő magáncégek sok állami szolgáltatást tesznek tönkre, a módszert outsourceolásnak hívjuk – a lényege a nyereséges tevékenységek fokozatos kiszervezése, mellyel szép lassan padlóra lehet küldeni a rendszert.
    Védekezni csak lelkiismeretes államirányítással lehet – úgy látszik Kanadában sem mindig van ilyen?