Egy asszony, aki megmenthetné a magyar gazdaságot

2015 augusztus 16 6:14 de.13 hozzászólás

Az arab tavasz már lefutotta a magáét és nem nagyon foglalkoztatja a világsajtót. Minden évszázadnak megvannak a maga szerencsés, avagy szerencsétlen diktátorai. A valamikori „sivatagi király”, aki Maohoz hasonlóan megírta a maga „zöld könyvét” , Moammer Kadhafi már a múlté. Ám mesés vagyona még mindig a család még életben levő tagjainak a titkos számláin fial.

Kadhafi a semmiből emelkedett fel egy olajtermelő arab állam első emberévé. Egy vérnélküli forradalom után ő lett Libia korlátlan ura. Idrisz király elűzése után 1969-től ő lett Libia elnöke. A megszólítás így helytelen, mivel soha sem használta ezt a titulust. A libiai forradalom vezére megszólítást használta.

Születési helye és ideje sokáig nem volt konkretizálva. Az al Kadhafa földműves család gyermekeként látta meg a napvilágot Szurt sivatagi településen egy beduin sátorban. Katonatiszti pályára lépett. Példaképe Gamal Nasszer volt. Volt egy olyan elképzelése, hogy a két országot egyesíteni fogják és ő lesz a hadügyminiszter. Négy hónapot tanult egy egyiptomi katonai akadémián.

Miután Libiában felverekedte magát a csúcsra, megpróbálta tervét megvalósítani. Nasszer halála után Szadattal nem tudott zöldágra vergődni. Szadatnak valahogy „orra volt” és hiába mondta neki Kadhafi, hogy ő csupán csak a hadügyminiszteri posztot akarja, Szadat nem akart vele tárgyalni. Eközben Algériában is próbálkozott, de ott is eredménytelenül. A nagy terv hogy Egyiptom és Libia egy közös államban egyesül, nem valósult meg sohasem. Helyette egy feszült viszony alakult ki Egyiptommal és Algériával, majd még Tunéziával is.

Kadhafi magánéletéről – egészen haláláig – csak keveset lehetett tudni. Csupán annyi volt tudható, hogy két házassága volt. Az első az iszlám szokásainak megfelelően kötetett meg. Feleségét csak az esküvő előtt egy héttel ismerte meg. Egy gyereke született. A házasság hat hónap után felbomlott. Kadhafi a hatvanas évek vége felé Titó jugoszláv elnök vendégszeretetét élvezte. Katonatiszti iskolán tanult és később Titó hitelre fegyverezte fel a libiai hadsereget. Tankokat és helikoptereket adott Kadhafinak. Itt ismerte meg második feleségét, a magyar származású Farkas Zsófiát, akit később Szafiyára arabosítottak. Nagyapja még a monarchia idején került a Bosznia-Hercegovinai Mostarba. Tanárként dolgozott. Zsófia itt látta meg a napvilágot, magyar apa és horvát anya gyermekeként. Valószinű, hogy itt ismerte meg későbbi férjét, Kadhafit.

A házasságuk után persze gyorsan kellet szerkeszteni egy hivatalos életrajzot is Zsófia számára. Ebben már mint Szafiya Farkash el Barassi, egy kelet libiai gazdag beduin család gyermekeként volt feltüntetve. Az teljesen mellékes dolog volt, hogy a Farkash név abszolute nem volt érthető az arabok számára, mint ahogy az sem, hogy a környéken senki sem hallott az el Barassi családról. Szafiya nem is nagyon mutatkozott a sajtó vagy más médiák előtt. Lehetséges, hogy hiányos arab nyelvtudása miatt. Viszont gyakran lehetett látni fotókon, filmeken amint hatalmas kíséretével beduin falvakat látogat. Hét gyermekkel ajándékozta meg a forradalom vezetőjét. Hat fiú és egy lány. Kadhafi 1971- ben kötötte meg házasságát Zsófiával, ám ő még közvetlen környezetével sem érintkezett a negyven év házasságuk alatt. Az arab tavasz elérte Kadhafi birodalmát is. Kadhafit és három fiát megölték, a negyedik libiai börtönben, nagyon kevés kilátással arra, hogy valaha is szabadon engedik. Szafiya a többi három gyerekével egy horvátországi kisvárosban telepedett le, közel ahhoz a területhez, ami ma is megosztott a horvátok és bosnyákok közt.

Nem fogadták kitörő örömmel, hogy visszatért hazájába, noha egyes becslések szerint mintegy harminc millió US dollár van a titkos számláin. Beadta kérelmét, hogy visszakapja horvát állampolgárságát. A horvát állampolgárság megszerzése nem különösebben nehéz, ám mindez ideig nem kapta meg. Zsófia igazolni tudná, hogy magyar felmenőkkel is rendelkezik, mely alapján magyar állampolgárságért is folyamodhatna, feltéve, hogy a magyar nyelvet még valamilyen szinten beszéli, illetve érti. Valószinű, hogy Orbánék ezen kérését nem utasítanák el, hiszen ennyi pénz fejiben még akár nemesi rangot is kaphatna. Elképzelhető, hogy esetében még az állampolgársági törvényen i módosítanának, mondjuk, lex Farkas címen. Egyenlőre nem ismeretesek ilyen irányú tervei a mesés örökséggel rendelkező özvegynek. Ám ki tudja? Könnyen lehetséges, hogy a még ma is mutatós özvegy egy magyar politikus vagy nagytőkés feleségeként fog feltűnni a magyar gazdasági/politikai palettán. Ahogy az osztrák lottó reklám is mondja: alles ist möglich – minden lehetséges.

Forrás: Internet

13 hozzászólás

  • Uttyan már kééééérem!

    Csak 30millió dollár? (8,5milliárd?)
    Orbán magánvagyona ennek többtízszerese, vagy százszorosa!
    Még kósa, pintér és lázár vagyona is külön-külön a sokszorosa! A szerencsejátékos rambómilliárdosról nem is beszélek!
    Pedig mindannyian legálisan csak havi százezreket, 1millió körül kaphatnának a dokumentumok alapján hivatalosan.
    Statáriális esetben ezért őket fejenként ötször -hatszor főbelőnék!

  • Csóringerkám…

  • Na ne tessenek már ilyen félvállról kezelni. Ez a harminc milka csak az amiről már van tudomásuk a médiáknak és másoknak. Ha ez esetleg 30 milliárd? Az már kicsivel több ugyi. Nem az a filléres nőszemély aki szereti ezekben a vállságos időkben a valódi vagyonának számértékeit mások orrára kötni. A felsorolt urak is ugye nem kürtölik világgá, hogy mi az amit pluszba a tejbe aprítanak. csak a morzsákról tudnak mindenütt. De hogy az a valóságban mennyyi is csak saccolni tudják.

  • A cikk érdekes szálra villant, de kissé nagyzolós. A hölgy ezzel a vagyonnal valahol a magyar 100-as csapat alsó negyedében helyezkedne el.
    Szerző: Pénzért nemességet többnyire a kiegyezés után vásároltak maguknak, asszimilálódott zsidók, ha elég pénzt és érdemet (iparosítás, adakozás közcélra stb.) tudtak felmutatni, Király adta a címet, az meg úgye 19 óta nincs… Horthy a vitézi címet találta ki, de azért ez mégis más… azaz jó régóta óta nem ismerünk ilyen eljárást… szóval nem ollan eccerű ilyesmit beszerezni.

    Maximum valami érdemrendet lehet vásárolni, esetleg díszdoktorit (azt bármikor), viszont az nem örökölhető, és erre mondják, ha a különbséget zongorázni tudnám, én lennék a Liszt Ferenc.

    Andy: Ami OV-t illeti, a több százszoros vagyonnal elég komoly érdeklődést váltott volna ki… hagyjuk ezt inkább meg írói tevéknysége részeként…

  • enterprise 2015 augusztus 16 10:00 de.

    „ … Pénzért nemességet többnyire a kiegyezés után vásároltak maguknak, asszimilálódott zsidók, ha elég pénzt és érdemet (iparosítás, adakozás közcélra stb.) tudtak felmutatni, … „

    Azért azokat a (nem zsidó) nemesi családokat se feledjük el, amelyek valamikor a múltban sokkal „nemesebb” módon, asszo-nyuk/lányuk lepedőjével (hajlandóságával) érdemelték ki a büszkén viselt nemesi rangot.

  • Le5I1eL

    Ok,
    ha már a méltatlan(elenyésző)vonalat említette, akkor az sem árt ha megemlítjük, mi volt a méltó út. Nemességet komoly dolgokért adományoztak, ami általában a hazáért/királyért (abban az időben közjogilag átfedésben volt haza fogalmával is), magyarul önfeláldozóan, a közjóért, köz ügyért, közös eszmékért tett „nemes” bátor, okos, példamutató vitézi (harcos), országgyarapító (gazdasági) stb. cselekedetet, vagy cselekedeteket – pl. szentföldi vitézkedés, tatár, török, német, cseh stb., elleni küzdelem során.
    Ezek a cselekedetek adománylevélbe foglaltattak, a család büszke volt rá, s pozitív példaként nevelő hatása volt generációkon keresztül.
    A nemesség az előnyök mellett nagyon komoly kötelezettségekkel járt (hadbavonulás ha kell) ahol általában nem az utolsó sorokban szerepeltek…
    A kommunizmus mindent elkövetett, hogy devalválja fogalmat – akárcsak a kerszeténységnél, ez sem jött össze.

  • Uborkaszezon….

  • Che: az. Gondoltam, magának ez is jó 😀

  • Már majd egy nap eltelt ebből a hétből, és sehol egy Orbán-cikk. Múlt héten öt is volt.
    Érdemes gondolni a függőkre.

  • charlie: magára gondoltunk. Tudja, megkíméljük attól, hogy megerőltesse magát. Amúgy mintha maga is lazítana, semmi jobboldali propaganda, semmi sörözés Gódorral…nem lesz ez így jó, komám, tessék hozni a normát, mert a pártközpontban morcosak lesznek!

  • enterprise 2015 augusztus 16 10:55 de.
    .
    Bevallom, nem akartam folytatni ezt a „társalgást”, de nem tudom „lenyelni” az említetteit.

    Nem tudom elfelejteni az adományokkal „jutalmazottak” mellett százával és ezrével névtelenül életüket áldozókat.
    .
    Akik adományt sem kaptak, és ha túlélték „a hazáért/királyért … a közjóért, köz ügyért, közös eszmékért tett “nemes” bátor, okos, példamutató vitézi (harcos), országgyarapító (gazdasági) stb. cselekedetet, vagy cselekedeteket – pl. szentföldi vitézkedés, tatár, török, német, cseh stb., elleni küzdelem”-eket, mehettek vissza robotolni önállóan életképtelen uraik javára.
    .
    „A kommunizmus mindent elkövetett, hogy devalválja fogalmat – akárcsak a kerszeténységnél, ez sem jött össze.”
    .
    Téved. . Önmagukat „devalválják”.
    .
    Nem véletlen hogy nagy történelminek nevezett, harácsoló egyházaink, evangelizációs munkájuk -egyre csökkenő hívőik számában megmutatkozó,- növekvő hatástalanságát, mint történelmükben annyiszor, most is a hatalomhoz dörgölőzésben remélik megállítani, visszafordítani.
    .
    Azon kevesek, akik nem kerülhettek bele a hitükkel kereskedők „körébe”, bármennyire is megnehezedett tevékenységük, büszkék lehetnek rá.

  • Le5I1eL: hagyd a francba a bigott fideszesét. Most éppen nyaral, és boldog, hogy csak a fedélzet tisztán tartását bízták rá, és nem rakták le ballasztnak a hajófenékbe – pedig ott sokkal több hasznát vennék 😀
    Ráadásul ilyen zavaros dolgokat tud írni, hogy „markéns kiállása ellenére tisztelettel fogadják”, holott ez lenne az evidencia, nomeg, hogy „fajsúlyos politikus”. Nos, kétségtelen, annyira fajsúlyos, mint a szar, ami mindig felúszik a víz tetejére 🙂

  • Ille, mint annyiszor igazad van.
    .
    Belátom, vesztettem. Önmagammal szemben. Kb. 1 hzétig bírtam, hogy ne válaszoljak.
    .
    Gyenge vagyok. Hagynom kellett volna továbbúszni a felszínen, „mint a szar, ami mindig felúszik a víz tetejére”.