Kis kanadai mediterrán – Igy vészeljük át a kánikulát a fővárosban (Képriport)

2015 augusztus 18 10:56 de.3 hozzászólás

Fecskében süttette a már így is vérvörös testét egy középkorú férfi a strandon, miközben egy mellette lévő régi fekete magnóról zengett az ABBA.

„I work all night, I work all day, to pay the bills I have to pay, Ain’t it sad; And still there never seems to be a single penny left for me; That’s too bad…”–szólt a dal, miközben pár méterrel odébb egy farmerben és hosszú újjú ingben felöltözött idősebb, portugál, vagy esetleg olasz kinézésű férfi nagy sóhajjal leült egy kerti székbe és törvényt szegő módon kinyitott egy doboz sört. (Kanadában nem lehet alkoholt fogyasztani közterületen, már pedig a Westboro Beach mindenképpen ennek számít.

A Westboro Beach egy önkormányzati strand az ottawai folyó partján, 6 km-re nyugatra az ottawai belvárostól. Fotó: C.A.

A Westboro Beach egy önkormányzati strand az ottawai folyó partján, 6 km-re nyugatra az ottawai belvárostól. Fotó: C.A.

Puha homok, az Ottawai folyó (az Outaouais) kényelmes, sekély vize és erdős területek a strand mindkét oldalán – ez jellemzi a Westboro Beach-t, ami pusztán 6 kilométeres távolságra fekszik Ottawa belvárosától. Westboro 1949-ig független település volt, de ekkor olvadt be Ottawába. Kicsit ambiciózus község lehetett az egykori Police Village of Westboro, hiszen eredetileg Skead Mills-nek hívták, de ez az elnevezés nem nagyon tetszett a helyi, viktoriánus középosztálynak. Azért lett belőle Westboro, mert a montreáli Westmount-ra emlékeztette őket, ami már akkor is Kanada egyik legelegánsabb települése volt.

Érkeznek a Westboro Beach-re a hőhullámban. Fotó: C.A.

Érkeznek a Westboro Beach-re a hőhullámban. Fotó: C.A.

De a kánikulában nem számít túl sokat az elegancia, a 31 fokban egyre többen érkeztek a nap folyamán az önkormányzat által fenntartott és ingyenes Westboro strandra. Ahogy a hőmérséklet és a páratartalom emelkedett (az utóbbi már a 80 százalékot is meghaladta délután), a strand mellett felállított bárban is megnőtt a jéghideg daiquirikért sorakozók száma. Bevallom, én is hozzájuk csatlakoztam…kínomban.

Daiquiri a kanadai kánikulában...Westboro Beach. Fotó: C.A.

Daiquiri a kanadai kánikulában…Westboro Beach. Fotó: C.A.

Puha homok várja a látogatókat az önkormányzati strandon...belépő díj nincs, így mindenki előtt nyitva áll. Fotó: C.A.

Puha homok várja a látogatókat az önkormányzati strandon…belépő díj nincs, így mindenki előtt nyitva áll. Fotó: C.A.

A strandon napozott, röplabdázott, társalgott és a sekély, aránylag langyos vízben úszott Ottawa lakosságának széles skálája–idős asszonyok, akik menekültek klimatizáló rendszer nélküli lakásukból, biciklivel érkező fiatal házaspárok, népes muszlim családok akik illatos ennivalóval érkeztek otthonról, egyetemisták megsárgult regényekkel, akik lassan megjönnek a közelgő tanév kezdetére és azok, akik a strand körüli erdős részeken, elaludt tábortűzek mellett marihuánát szívtak.

A Westboro körüli erdőben kissé tűrhetőbb a kanikula. Ide jönnek néhányan marihuanát szivni. Fotó: C.A.

A Westboro körüli erdőben kissé tűrhetőbb a kanikula. Ide jönnek néhányan marihuanát szívni. Fotó: C.A.

Vadvirágok a strand körül. Fotó: C.A.

Vadvirágok a strand körül. Fotó: C.A.

Nem ismerek sok olyan nagyvárost, ahol a belvárostól tényleg egy köpésre – minden irányban – ennyi védett zöld terület lenne a lakosság számára, mint Ottawában. Ha nem is nyüzsgű metropolisz Kanada fővárosa, ha még a lakossága mai napig egy millió alatt van (900 ezernél tartunk), a térségben lévő gazdag természeti látnivalók perspektívájából valóban verhetetlen Ottawa.

Védett zöld területek veszik körül a Westboro Beach-et. Fotó: C.A.

Védett zöld területek veszik körül a Westboro Beach-et. Fotó: C.A.

3 hozzászólás

  • Adam! Bárcsak én tudnék olyan jól angolul, vagy bármely más idegen nyelven, mint ahogy Te magyarul! Éppen ezért egy pici megjegyzés. A férfi nem „sütötte” magát a napon, hanem „süttette”. (Ez a „sütni” műveltető módja, érthető is, amit írtál, de a jelentés különbség azért létezik.) Vedd ezt a Kanadában született gyönyörű nyelvhasználatának tiszteletéül.
    Nálunk tegnap este ért véget a 37-39 fokos kánikula, végre! Csakhogy óriási özönvíz érkezett Budapestre, elárasztva az aluljárókat, de az utak, utcák jó részét is. Ahogy mondják, 1 óra alatt zúdult a városra az augusztusban szokásos eső egy hónapra való adagja! Sok helyen leálltak a villamosok, trolik, buszok, és az egyik metróvonal egy szakasza is. Pár kerületben beáztak a trafók, nincs áram. (Nálam van, mint látható.) A mi – időjárásilag legalábbis – nyugalmas Kárpát-medencénkben ez nem megszokott, de komolyabb baj nem történt. Kár persze esett: sok autót kellett kimenteni az áradatból, sok helyen elöntötte a víz a pincéket – meg az ilyen helyeken lévő kocsmákat. Szerencsére a Sziget – ahol az idén több mint 400 ezren fordultak meg – éppen vasárnap zárt, így az ott mulatókban sem esett kár.

  • Christopher Adam

    Köszönöm a javitást, talalom! Ezeket az árnyalatokat nem mindig érzékelem a magyar nyelvnél…bár igy valóban logikus a magyarázat! Mindjárt korrigálom!

  • már megszületett az első mém a budapesti belvízihelyzetről – amit a BKV mind e percig nem tudott uralni:
    piszkosul utáltam, amikor a Lehel-téren Hosszú Katinka teljesen szabálytalanul jobbról előzött le 😀