A KMH főszerkesztője az Ottawai Magyar Rádióban (hanganyag!)

2015 augusztus 24 6:35 de.5 hozzászólás

Vasárnap interjút közölt velem Petényi Judit, az ottawai CHIN Radio FM 97.9 magyar adásának szerkesztője. A rövid beszélgetés a nemzeti ünnepek mai jelentőségéről szól, különös tekintettel arra, hogy éppen vasárnap került sor az augusztus 20-ai magyar állami ünnepre az Ottawai Magyar Házban. A vasárnapi adásban még felköszöntötték az ottawai magyarság egyik legidősebb tagját – Ilonka nénit – aki a nyáron töltötte be 103. életévét! Névnapja alkamából köszöntötték egy dallal. Szintén szóbakerültek az ottawai magyar közösség közelgő programjai és elhangzott Demjén Ferenc Fly, Fly című dala angolul (magyarul: Kell még egy szó).

Ime egy részlet a vasárnapi magyar adásból, melyben a velem készült interjú is hallható:

Petényi Judit néhány hete vette át a fővárosi magyar adás szerkesztését Dombi Károlytól, aki több mint tíz éve vezette a heti egy órás műsort. Petényi Judit 1984-ben emigrált Kanadába és először 1987-ben költözött Ottawába. Eredetileg Balassagyarmatról származik. Két felnőtt fiú édesanyja, hivatásos pedagógus.

A vasárnapi adás teljes, egy órás hanganyaga itt hallgatható meg, illetve innen tölthető le. Az adást élőben hallgathatják a CHIN Radio FM 97.9 MHz hullámhosszán, minden vasárnap reggel 7 órától, az egész Nemzeti Főváros Térség (National Capital Region) területén.

Sok sikert kívánunk Juditnak a fővárosi magyar adás szerkesztéséhez!

CHIN Radio Ottawa FM 97.9: Magyar nyelvű adás minden vasárnap, reggel 7 órától a Nemzeti Főváros Terségben.

CHIN Radio Ottawa FM 97.9: Magyar nyelvű adás élőben minden vasárnap, reggel 7 órától a Nemzeti Főváros Térségben.

5 hozzászólás

  • Göllner András

    Sok sikert Petényi Juditnak. Nagyon jó példát mutat mindnyájunknak. Gratulálok ünnepi műsorához.

  • Örülök, hogy Ottawában is van magyar rádió adás.
    Sajnos, eddig erről sem tudtam.
    Remélem sikerül majd a kanadai magyar médiának közösen azon dolgozni, hogy erősödjék a kanadai magyar közösség összetartozás érzése, egymás tisztelete ugyanakkor különbözőségünk elfogadás mellett.
    Sok sikert a rádiónak!

  • Göllner András

    A kanadai magyar közösség akkor lesz erős, ha rájön arra, hogy az összefogás nem abból áll, hogy összefogva nyaljuk a Fidesz fenekét,hanem abból, hogy tiszteletben tartjuk az eltérő nézetek békés egymásmellett élését, azok bátor memérettetését.

    A vita és párbeszéd egy közösségépítő erő. E nélkül nincs újjászületés.Sajnos a kanadai magyar közöségi vezetők legtöbbje a vitát közösségbomlasztásként, a közösségi élet „szétkúrása”-ként értelmezi. A kanadai magyarság akkor fog újjászületni, ha hangadói bátorságra, akár a vezetők elleni kritikus szellemi magatartásra serkentik a közösség tagjait. A haladás nem hátrafelé meneteléssel, a Horthy rendszer értékeinek pátyolgatásával, hanem a modern világ gondolatmentének útvonalán jöhet csak létre. A gőgös, önkritikát mellőző, egyoldalú, idejét múlt szemléletek irénti tolerancia nem segíti hanem hátráltatja a közösségépítést. A rinocéroszok túlélését szolgálja. Az összefogás nem jelentheti azt, hogy ktitika nélkül fogyasztjuk azoknak a hülyeségeit akik a szakadék széléig vitték a kanadai magyar közösségeinket. Példaként a KMOSZ-t és a KMOSZ-ba tömörült közösségeket sorolnám ide, akik immáron csak a Fidesz-KDNP-Jobbik szélhámosok finanszírozásával képesek fenntartani magukat. Szekértolói a Fidesz- autokráciának, amelynek köszönhetően, már nemsokára egymillió ember hagyja el hazáját, mert képtelen odahaza megélni és lenyelni azt a hazugságot, hogy Magyarország jobban teljesít. Petényi Judit műsora azt mutatja be, hogy nem kell félni a másként gondolkodóktól. Bemutatja, például, hogy Christopher Adam, ellentétben az egykori montreáli közösség vezetőjének állításaival, nem a Sátán szolgája. Bár csak többen lennének azok akik hozzá hasonló módon gondolkodnak.

  • Az is jó lenne, ha a Göllner András mások véleményét sem kritizálná és éppen úgy elfogadná, mint ahogy elvárja a vele nem egyetértő csoporttól.
    És nem működne ellenük.

  • Göllner András

    Figyeljen Figyelő:

    Arra várhat nagyon sokái,g hogy én az Ön és társainak ordas hülyeségeiről dicshímnuszokat zengjek. A vélmények ütköztetése, megmérettetése nélkül nincs demokrácia, nincs fejlődés. Az önök által megfogalmazott összefogás az egyívásúak receptjét követi, azt jelenti, hogy mindenki bólogasson szépen önökre, tapsolja meg azt a sok baromságot aminek hangot adnak aggastyánjaik, vitézeik, a Horthy-féle felsőbbrendűségtől duzzadó nagymamáik, mikőzben udvariasan teázgatnak a szép herendi készlezteikből melyre bizonyára nagyon büszkék. Önöknek nem az igazság vagy az igazságosság a fontos, hanem az, hogy milyen edényben tálalják a marcipános süteményt. Úgy lenyelik Orbán hazugságait mint a halak a bedobott morzsákat az akváriumban. Önök azt szeretnék, ha az önök által okozott közösségi élet kihalásának láttán mi azt mondanánk, hogy ez az, csak így tovább gyerekek, tényleg nagyszerű amit művelnek Detre Gyuszi bácsival ott együtt a Guizot utcába, vagy Bede Fazekas stúdiójában !!!! Nem fogjuk ezt mondani Figyelő. Erre az élete végéig várhat, nem fog bekövetkezni. Garantálom !!! Tudom, hogy imádnák, ha mi is be állnánk a sorba a Fidesz talpát nyalogatni, a Lezsák Sanyikat dicsőíteni, különféle ajándékok és hamis lózungok fejében azt állítanánk, hogy Magyarország jobban teljesít. Ha ez lenne az igazság, akkor miért húzott el majdnem 600,000 honfitársunk az elmúlt 5 évben Orbán paradicsomából, és miért jelzi a mai magyar fiatalság több két harmada, hogy ha tehetné követné külföldre a testvéreit? Tudja mit csinált az Önök hőse? Elkurta egy generáció életét, elkúrta a magyarok nemzetközi jó hírnevét, egy rossz viccet csinált a magyar demokráciából !!!! Ezt csinálta és ezért még fizetni fog !!! Ezért nem dícséret hanem fenékberúgás jár!!! Amit Orbán odahaza művel azt itt önök kicsiben próbálják megvalósítani, de sajnos erre már nincs önöknek erejük. Egyre kevesebben vannak. Abba az utcába járnak mint mint a rinocéroszok. Nem kívánok sok sikert az önök közösségromboló munkájához. Remélem előjön majd egyszer egy magyar emigránsokból álló generáció itt Kanadában is, melyik az Olaszok, a Franciák, a németek, az Írek és többi e tájon élő népességhez hasonlóan, nem barátságtalan kirekesztéssel, hülyeséggel hanem vidámsággal és ésszel, az élet sokszínűségének tiszteletbentartásával fog közösséget építeni magának.