Ha elindul a vonat…

2015 szeptember 4 9:43 de.40 hozzászólás
Ha elindul a vonat… Na ugyebár, a vonatok elindultak a Keleti pályaudvarról. Lehet persze azt mondani, hogy van, akinek már semmi sem elég jó. S tényleg. Ahogy a kerítésállítás kapcsán egy szociológiai provokáció képe rajzolódott ki, a rendőrség visszarendelése, visszalépése a vonatoktól sokkal inkább az aljas szocioprovokáció szintlépésére hasonlít.
Fenntartva, hogy a kormányzati döntések, függetlenül attól, hogy milyen körmondatokkal veszik körül, alapvetően a menekültek csapdába ejtését szolgálták.  A valós okokat talán soha nem fogjuk a maguk valójában megtudni. De talán jobb is, ha nem. A végeredmény szempontjából különben szinte mindegy is. A frusztrált tömeg feltartóztatása a pályaudvarnál azt mindenképpen elérte, hogy a vonatok elérhetővé válásakor a tömeg rászabaduljon a felszabadult felszálló pályára. Az az érzésem, hogy erről bőségesen készültek felvételek. Olyan felvételek, amelyekkel az egyik oldalon majd demonstrálni lehet a kormány hihetetlen humanizmusát, míg a másik oldalon a tömegjelenet segíthet a menekültekről kialakítandó dehumanizált ellenségkép megerősítéséhez. Aljas húzás lenne. Az. Mert a nagy humanizmus-mítosz építésekor nyilván nem fogják hozzátenni, hogy ez olyan, mint a morbid vicc a macska faroknál fogva történő pörgetéséről. Arról valószínűleg nagy hallgatás lesz, hogy a tömegjelenetek, a bizalmatlanság, az azonnali távozni-akarás nem jöhetett volna létre, ha a kormányzat nem a nemzeti ketrecbe terelt, szabadon frusztrálható baromként, hanem emberszabású lények, emberi méltósággal rendelkező sokaságaként kezeli a menekülteket.
Nem feledve persze azt sem, hogy eközben gőzerővel megindult azoknak a törvényeknek az előkészítése, melyek gyakorlatilag mindenki ellen szólnak. Nem kifejezetten a menekülteket helyezve a célkeresztbe, hanem a menekültsokkra hivatkozva, de a teljes társadalom sakkban tartását szolgálva. Többek között erre is felhasználható volt a kialakított csapda-helyzet. Az ugyanis kalkulálható reakció volt, hogy a frusztrált tömeggel való packázás előbb-utóbb kiéget pár biztosítékot. Akkor pedig máris lehet hivatkozni arra, hogy a szemét menekültek miatt kell megnyirbálni a mindenkit érintő szabadságjogokat. Már júliusban borítékolható volt, hogy „a rendpárti fordulat irányába kellően megdolgozott gombnyomogató félautomaták meg fogják szavazni ezeket a törvényeket, és amennyiben ez bekövetkezik, a menekültek vonatoztatása is új értelmet nyerhet.
Mégpedig azért, mert a vonatok nem juthatnak el a jelen ismeretek szerint Nyugat-Európába. A menekültek tehát hiába szolgáltak akaratlan statisztaként a dehumanizáló filmforgatáshoz. A valós, általuk elérni kívánt célt ezekkel a vonatokkal, ha más döntés addig nem születik, nem fogják elérni. Ez nyilvánvalóan csalódást keltő és a frusztrációt fokozó hatással fog bírni. Van azonban pár egyéb hatása is ennek a félútig vonatoztató megoldásnak. Olyan hatások, amelyekre szinte biztosan számítani lehet, és amelyek sokkal inkább egy előre kidolgozott, és a humanizmustól igen távol eső forgatókönyvbe illeszkednek.
Az első nyilvánvaló hatás, hogy a Budapesten megnyilvánuló, a tömeges szolidaritást kinyilvánító civil csoportoktól fizikailag eltávolítják a menekülteket. Tulajdonképpen egyfajta elszigeteltséget idézve elő. Az elszigeteltség pedig köztudottan rombolja a személyiséget. A menekültek bizonytalanba utaztatása különösen azok felé aljas húzás, akik fokozottan kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ilyenek a traumatizált felnőttek, és mindenképpen ilyenek a gyermekek. A menekültekkel utazó gyermekek esetében civil segítség esélyének csökkentése persze nem csak a személyiséget, hanem akár az egészségi státusz alakulását is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Arról ugyanis nincs hír, hogy a határt át nem lépő vonatok utasait összkomfortos tábor, minden igényt kielégítő orvosi szolgálat, és teljes ellátás várná. Az eddigi gyakorlat alapján a kormányzat inkább arra számít, hogy most elindultak Budapestről, aztán majd csak lesz valami.
S ezzel elértünk egy második nyilvánvaló hatáshoz. Az infrastruktúra, akár csak védett aluljárókban megnyilvánuló hiánya esetén a tömegesen érkező menekültek a nyugati határ közelében spontán, vagy alig szervezett tömegként jelenhetnek meg. Eltekintve persze attól, hogy a belügyi erők majd csak megoldják legalább a formális szervezést. Ami óhatatlanul az egyenruhás tömeg fokozott vizuális megjelenését okozza. Ami önmagában is provokálólag hathat a csalódott tömegek szempontjából. Ugyanakkor rossz előérzettel tekinthetünk a jövőbe akkor, ha a paramilitáns hordák odakeveredésére is számítani lehet. Nem vitatva persze azt a várható hatást sem, hogy a környékbeli lakosságot is frusztrálni fogja a mesterségesen ott megakasztott tömeg.
Itt léphet képbe a törvénykezéshez visszacsapódó harmadik hatás. A megfelelő törvényi előkészítéssel regionálisan vagy akár országosan meghirdethetővé válik egyfajta rendkívüli állapot. Abban a pillanatban, ha a menekültek részéről az első pofon elcsattan. Bármennyire is a hatalmi provokáció kiszámítható eredményeként. Ez ugyanis akár láncreakció-szerű hatással is bírhat. Márpedig ebben a pillanatban minden összeállna ahhoz, hogy egy akár szélsőségesekkel támogatott hatalmi puccs bekövetkezzék. Mondhatni úgy, hogy a kerítésépítéssel megkezdett csapda tetejét végképpen lecsukják. Mindenkire, aki az országban van.
S a legújabb hírek szerint megállt a vonat

40 hozzászólás

  • Hét, a helyzet az, hogy az oka a káosznak, nem a magyar hatóság, hanem a német bizonytalanság.
    T.i. Még hétfőn, sőt kedden is Merkel német kancellár azt mondta, minden menekültet szívesen lát Németország. Majd szerda óta az ellenkezőjéről határozottt, és nem akar több menekültet látni a határnál. A magyar hatóság pontosan Merkel véleménye szerint cselekszik, előbb mehettek a vonatok Németország felé, de mióta pont a forditotját akarják most a németek, nem engednek senkit tovább.
    A hiba csak az, hogy ezt senki sem közli arabul a menekülteknek.

  • Sajnálatos, hogy csak a menekültek egy része beszél arabul. A magyar hatóság nem Merkel kedvére, hanem Orbán uszítására cselekszik úgy, ahogy cselekszik, mivel egyértelmű célja a krízishelyzet eszkalálása, mi által majd elérheti az általa hőn áhított rendkívüli állapot bevezetését, mely ugyan alattvalói szabadságjogainak korlátozásával is jár, de ez a Führert nem igazán izgatja. Nyilvánvaló provokáció az egész. Ráadásul ez a kókler 10 milliónyi menekültről delirál. Ideje lenne a szoftverfrissítésnek.

  • Simay, legalább te MENEKÜLJ !!!!

  • Ille, abszolut hülye és részrehajló az elmélete.
    Nem ártana valahogy többet olvasnia, hogy ismereteit bővitse.
    Nem elég a Népszava, vagy a Népszabadásg ezek szerint.

  • A másik része milyen nyelven beszél? Angolul? Nem hinném, de ha igen, angolul tudó is biztos van a magyarok között.

  • A másik része milyen nyelven beszél? Angolul? Nem hinném, de ha igen, angolul tudó is biztos van a magyarok között.
    Ja, és Bicskén azért állt meg a vonat, mert a német határt lezárták.-Merkelt szidjátok.-

  • Hölgyeim és uraim,
    többek javaslatára Figyelő, azaz Bencsics-Faragó Klára kommunikációs bojkott alá kerül, vagyis, az általa írott kommentek – a szólás- és sajtószabadság miatt, amit oly gyakran hangoztat – kikerülnek a fórumra, de nem képezik vita tárgyát.
    Bármilyen ilyen célú próbálkozás lombtárba kerül.

  • Che
    2015 szeptember 4
    10:21 de.

    Pattogsz? Kicsibogár.

  • Éljen a szólás szabadság, éljen a haza!

  • Andy Mage: pattog, hát. Van ilyen bogár is. Elég alacsony rendű életforma.

    Még finom is voltál vele. Én konkrétan kecskeszarra gondoltam vele kapcsolatban 😀

  • Eközben meghalt az egyik bevándorló, beverte a fejét a sínbe, miután elesett. Közben szurkolók egyenpólós tömegei (Magyarország feliratos) gyülekeznek Budapest több pontján a magyar-román mérkőzésre hangolva.
    Csak azért is Hajrá Magyarok.

  • Figyelőt már többen elküldték oda, ahova való, de magától nem megy. Ezt annak írom, aki útnak is tudná indítani:
    Eleget olastunk tőle, eleget tanultunk belőle. Nincs szükség ennél többre. Hamarosan naphosszat ilyesmit fogunk hallgatni és olvasni, akár akarjuk, akár nem. Legalább itt ne kelljen!

  • endre: azért, mert begyepesedett, rögeszmés jobboldali és vad baloldal gyűlölő, nem tilthatom ki, elvégre ez egy liberális lap.
    Majd meglátjuk, hogy fogja magát a búra alatt érezni, ahonnan lassan kiszivattyúzzák a levegőt!
    Azt, remélem, Te is jelképesen írtad, hogy irkodmányaiból tanulni lehetett bármit is?

  • charlie: hogy manapság milyen könnyen elesnek ezek a MENEKÜLTEK – fogja már fel végre, hogy nem bevándorlók – és főleg ott, ahol egy sín húzódik! Esetleg segített neki valaki? Talán ét akarta segíteni a sínpálya túlsó oldalára?

  • Vasárnap estére Ausztria is megkapja a leckét: többezres migráns tömeg lépi át a burgenlandi zöld-határt… Jó lenne, ha Avi is befogadna egy családot, meg a Lendvay Pali is !

  • Igen, meg lehetett tanulni, milyen a makacs butaság. Nem feltétlen valódi butaság, bár legtöbbször azzal jár. Hanem makacs: butának tetteti magát akkor is, ha nyilvánvaló a tettetés.

  • Che: ennyi? Csak a pimaszkodás? Romlik az ázsiója, kicsi huszár, már kezd a korábbi munkásőr színvonalára visszaesni 😀

  • charlie:
    „Az első diagnózis alapján a Bicskénél elhunyt menekülttel nem az eséskor szerzett sérülések, hanem tüdőembólia végzett. Az ötven éves pakisztáni férfinek négy gyermeke volt, az elmúlt években Szaúd-Arábiában dolgozott, gyakorlatilag rabszolgaként.”
    Ez a rövid hír két dologra is rávilágít: charlie nevű jobbikos agymosottunk előszeretettel kétes információkat közöl ezen a fórumon. Azok, akik érdeklődnek, hogy ugyan, miért nem keresnek menedéket a szomszédos gazdag országokban, szintúgy megkapták a választ.
    Persze, kétséges, hogy felfogják-e?

  • endre

    2015 szeptember 4
    11:31 de.
    egyet elfelejt kedves Endre,
    már nem élünk a Kádár rendszerben, ahol a másik véleménye mindig rossz volt.
    És ha valaki mást mondott,ami a kormánynak nem tetszett megbüntették.

    Ha majd kitilt Ille innen, természetes, hogy tudatom a kanadai magyarokkal, mire vigyázzanak.

  • Endre: ugye, te is érzékeled, hogy a szövegértése nulla? Hiába, a kor…Nomeg, az a vérfagyasztó fenyegetés! Jujj, de félek!

  • Nagyon jól értettem Endre szövegét.
    Egy baj van csak, az én szövegemet nem értik.

  • sajnálom, de Figyelővel a kommunikáció – mint korábban írtam – megszűnt.
    Ha gondod van vele, keress meg privátban. A Moderátor.

  • „charlie nevű jobbikos agymosottunk előszeretettel kétes információkat közöl ezen a fórumon.”
    …..
    Ille ez a „besározása” se jött be:
    http://hvg.hu/itthon/20150904_Meghalt_egy_menekult_Bicskenel
    ……
    Ha pedig már a liberálisok sokadik hírértelmező felülete is hazudik, azt ne rám kenje.

  • Egy fenét büntették meg.
    Leszarták hogy ki mit mond.

  • Figyelővel nem kommunikálunk. Hiába való és reménytelen, hát maradjon magának. A Moderátor.

  • charlie: ezt benézte rendesen. A HVG se a halál okáról, se annak előzményéről nem írt. Az előzetes vizsgálatok szerint a szerencsétlen tüdőembóliát kapott, az meg igencsak ritkán szokott a sínekbe verődött fejtől keletkezni.
    Az, hogy a HVG tájékozatlan, nem az én bajom, hanem a magáé, ha rá hivatkozik.

  • Moderátor, Ideje lenne már, ha némelyik magyar felébredne. Megszünt a diktárotorság hazánkban.
    Mindenki azt mond, ír ami neki jól esik.
    A másik hiba, hogy nem realizálja a moderátor, hogy halál unalmas lesz a blogjuk.
    Csak a bológatok lesznek jelen.
    Sajnálatos jövője egy jól induló blognak.
    Ezt, Christopher is tudja.

  • Istenítik Orbánt a brit kommentelők!
    …..
    Nagy Britannia – Keményen odamondanak a brit kommentelők… a saját vezetőiknek. A Daily Mail online kiadásának nagy, a menekültekkel – egyebek mellett a magyarországi helyzettel foglalkozó – cikke alatt rengeteg meglepő kommentet találtunk. Orbán Viktort akarják miniszterelnöküknek…
    ….
    A Die Welt online felületét rendszeresen moderálni kell, mert annyi az Orbánt támogató hozzászólás.

  • charlie: Svájcból meg kitiltanák, mi több, a Magyarországnak nyújtott pénzügyi támogatást is beszüntetnék. Az hogy Angliában is vannak hülyék, az ő bajuk.

  • Mindeközben a baráti Ausztriában:
    „Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kampánynyitó rendezvényén megadta az alaphangot a választásokhoz: „A menekültek befogadása tönkreteszi Ausztriát, munkahelyek szűnnek meg, újabb kulturális sokk vár a lakosságra” – mondta Heinz-Christian Strache, a párt elnöke és egyben bécsi polgármester-jelöltje.

    A magyar miniszterelnökkel egybehangzóan Strache a „nyugati keresztény identitás elvesztésének veszélyeiről” beszélt, egyértelművé téve, hogy az általa „októberi forradalomnak” nevezett reménybeli őszi választási győzelem radikális változást hozna Bécs és a menekültek viszonyában is.

  • charlie: utolsó figyelmeztetés! Az is pártpropaganda, ha uniós ország szarjankóit hozza ide!

  • Elnézést, ezt nem tudtam.
    Esetleg egy mellékletben felsorolhatná őket, mert így könnyű hibáznom.
    Az mehet, hogy Svájc helyett a baráti Iránba látogat a jövő hónapban Orbán Viktor? Elkíséri a parlament magyar–iráni baráti csoportjának elnöke Gyöngyösi Márton, (Jobbik).

  • charlie: ne játssza az eszét. Nem, fiacskám, maga nem hibázik, nem véletlenül sorolja fel a külhoni széljobb pártok „dicső” eredményeit.
    A baráti Irán…aha. Éntől, legfeljebb kiröhögik.
    Az pedig, hogy a parlamentben van magyar-iráni baráti csoport, ráadásul az elnöke egy jobbikos, tagjai szintén jobbikosok, a szégyen kategóriába tartozik, csak maguzat égetik, úgyhogy éntőlem az is mehet.
    De, hogy egy kicsit én is segítsek:
    „Ami a sokak által emlegetett, ám nyilvános adatok alapján alig elemezhető pártfinanszírozás kérdését illeti, Irántól nem áll távol a számára fontos külföldi radikális szervezetek anyagi finanszírozása(v), és a Jobbik is rendelkezik olyan érdekérvényesítési képességgel a magyar politikai rendszerben, amely jól jöhet a magyarországi üzleti érdekeltségekkel rendelkező iráni üzleti körök számára.”
    A többit itt olvashatja. http://politicalradical.cafeblog.hu/2014/03/31/a-jobbik-es-iran-kapcsolata/ Majd szóljon, ha egyetlen sorát cáfolni tudja.
    Mondjuk, az, hogy Svájc helyett annak fényében, hogy közel áll a persona non grata kiharcolásához, barokkos túlzás.

  • Ille, legalább olvassa el amit belinkel:
    „….a párt – feltételezett és sosem bizonyított!! – iráni forrásból történő finanszírozásának híre, amelyet csak az erre hivatott állami szervek tudnának vizsgálat tárgyává tenni.
    Aztán:
    „A párt gazdálkodásával több szervezet is foglalkozott korábban, sajtóinformációk szerint Gulyás József (SZDSZ), az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának korábbi tagja úgy vélte, hogy a bizottságban korábban, azaz 2010 előtt felmerült a párt orosz- vagy iráni forrásból történő finanszírozása, ám konkrét részletek!! tisztázására nem került sor. Ugyancsak sajtóértesülések szerint a Jobbik pénzügyei terítékre kerültek a CIA-nál!! is 2009-ben.
    ….
    Ille a sejtetés kevés, bizonyítani kell. A cikk is elismeri, hogy ezt nem tudja.

  • charlie: ennél a pontnál le is ragadt. Ráadásul ott van az állami szervek kitétel. Ezzel annyi is a vizsgálatnak. Gondolja, hogy a Jobbikot majd vizsgálni fogja bármelyik állami nemiszerv? Ne röhögtessen! Higgye el, a sejtés is elég. A cikk nem ismer el semmit, csak felsorol információkat. Megmondaná, miből tartja fenn magát a pártja? Ja, hogy azt maga honnan tudhatná? Igaza van, nem tudhatja, ahogy nem tudhat semmit a párt magasabb politikájáról. Maga csak egy a papagájkommandóból. Mi köze az egészhez? Csak egy lelkes csinovnyik 😀

  • Ille
    „Ráadásul ott van az állami szervek kitétel. Ezzel annyi is a vizsgálatnak. Gondolja, hogy a Jobbikot majd vizsgálni fogja bármelyik állami nemiszerv?”
    2009-ben minden állami szerv (+CIA) a baloldal kezében volt, hogy lebuktassa Jobbikot, ha lett volna miért.
    Nem tette, na miért?
    ….
    „Megmondaná, miből tartja fenn magát a pártja? Ja, hogy azt maga honnan tudhatná?”
    Képzelje, tudom. Egy városi alapszervezet gazdálkodását belülről ismerem A-Z-ig, a többi is hasonló módon működik.
    Nem részletezem, mert az már propaganda lenne.

  • charlie: azért csak próbálja meg. Még a végén kiderül, hogy nem csak egy kis fogaskerék 😀
    2009-ben, fiacskám, még működött a demokrácia és a maga által említett állami (gazdasági vizsgálatra jogosult) szervek függetlenek voltak. Maga összejeveri az orbáni érával. A CIA nem érdekel.

  • Az alapszervezet elnöke kap költségtérítést (kb.40-50ezer) a központtól, más senki. Bevétel a tagdíj, ami minimális. A város három kocsmárosa, egy ABC-s, egy tüzépes, egy körzeti orvos, négy pedagógus, egy kerékpár szervizes, egy autószerelő, egy informatikus, egy grafikus és egy nyomdász fedezi saját zsebből a kiadásokat.
    Minden rendezvényünk ilyen módon szervezett, ha a központtól (regionális igazgató) kérnénk segítséget, lehet hogy kapnánk, de még nem volt ilyen.
    Ha koncertet rendezünk, (évi kettő, három) megkapjuk kedvezményesen a műv.házat, a bevételt meg elosztjuk a fellépőkkel. Választáskor kiadvány, óriás plakát (6 helyen, 15000 per db) mind saját zsebből megy, nekem is van egy, amit már a büszkeségem sem engedné, hogy más fizesse. Persze ez csak önk. választáskor van, az országos választás központi rendezésű.
    Van egy „hozzánk közel álló” egyesület, az kap önkorm. támogatást, évi 100-150 ezer „hagyományőrző tevékenységre”.
    Röviden ennyi.

  • charlie: ennyiből egy szánalmas vidéki alapszervezetet lehet működtetni. De a pártot ki finanszírozza? Tudja, az egy másik szint.
    Mind1, hagyjuk. Ez nem cáfolat semmire.