Fischer Ádám Kossuth-díjas világhírű karmester újra a Szabadság téren

2015 szeptember 8 8:08 de.1 comment

Ezennel Fischer Ádám az Eleven Emlékműben beszélget velünk! Gyertek, osszátok meg és tudósítsatok róla! A Jobbikról: gyakran feltett kérdések és hibaelhárítás címmel az Eleven Emlékmű beszélgetéssorozat indított.A Jobbikról szóló sorozatunk első részében Fischer Ádámmal és Kőszeg Ferenccel beszélgetünk (2015. szeptember 14., hétfő 18:30–20:30 – Szabadság tér, Budapest.)

A meghívó és az esemény további részletei itt megtekinthetőek.

„Él az, aki eleven”

AZ ELEVEN SZABADSÁGRÓL Fischer Ádámmal és Kőszeg Ferenccel A SZABADSÁG TÉREN, AZ ELEVEN EMLÉKMŰBEN szeptember 14-én este hétkor: „A szabadság mindig a másképp gondolkodók szabadsága.”

Csaknem száz éve írta le ezt a mondatot Rosa Luxemburg A szociáldemokrácia válsága című alkotásában, ahol a szociálsovinizmust bírálta.

Sokak szerint a baloldali liberalizmusnak ez a mondat a gyökere.

A szabadság akkor eleven, ha mások szabadsága is. Az élet nem lehet ott szabad, ahol másképp gondolkodni nem szabad. Ezért a szabadság híveinek a velük szemben állók jogait is meg kell védeniük. Ez a szabadságért tenni akarók kötelezettsége jó ideje már.

Napjainkban sajátos kérdéseket vet fel ez a kötelem. Amelyekre együtt keresi a választ egy nyilvános beszélgetésen Fischer Ádám karmester, a Magyar Helsinki Bizottság tagja és Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság megalapítója és első elnöke.

Fischer Ádám a Szabadság téren.

Fischer Ádám a Szabadság téren.

A kérdések, amelyekről biztosan szó esik:

– Szabad-e, érdemes-e, szükséges-e a Jobbikkal vitázni egy demokratának?

– Szabad-e, érdemes-e, szükséges-e figyelmen kívül hagyni a nézeteiket?

– Ha nem szabad, nem érdemes és/vagy nem szükséges velük vitázni, mennyire lehetséges izolálni őket?

– Figyelmen kívül hagyható-e a csaknem egymillió Jobbikra szavazó választópolgár véleménye?

Hogy mi mindenről beszélnek még, az a részvevőkön is múlik.

Házigazda: Édler Eszter

A Jobbikról szóló sorozatunk második részében Juhász Attilával, a Political Capital vezető elemzőjével beszélgetünk (2015. szeptember 17., csütörtök 18:30–20:30 – Szabadság tér)

Náci, szélsőjobboldali, radikális populista?

Milyen párt a Jobbik?

Kik a szavazói, hogyan változott szavazótáboruk összetétele az elmúlt években?

Hogyan változott a Jobbik politikája 2010 után?

Miben áll a sikerének titka?

Miért nem talál fogást a Jobbikon a FIDESZ és a demokratikus ellenzék?

Hogyan szorítható vissza a Jobbik?

Melyek a szélsőjobboldal elleni harc hatékony, innovatív „jó gyakorlatai”?

Házigazda: Rényi Ágnes

***

Az Eleven Emlékmű csoportot a Szabadság téri, német megszállási emlékmű elleni tiltakozás hívta életre. A csoport első flashmobja során a Szabadság téri emlékmű kijelölt helyszínére köveket, mécseseket, emléktárgyakat, valamint két fehér széket helyezett el. A székek a társadalmi párbeszéd szükségességét szimbolizálják. Később, amikor elkezdődött az emlékmű építése, a csoport 12 fehér széket tett ki a térre és elindította azt a beszélgetésfolyamot, amely azóta is rendületlenül tart. Kezdetben főleg a történelmi emlékezet és a társadalmi felelősség kérdéseiről beszéltünk, később – a székek és a résztvevők számával – a témák köre is bővült.

Az elmúlt egy évben minden fontos társadalmi kérdés szóba került. A beszélgetésekhez szakértő vendégeket hívtunk/hívunk, akik témafelvetéssel indítják el a diszkusszív folyamatot. A Szabadság téren folyó beszélgetések mindenki számára hozzáférhetőek, azokba bárki bekapcsolódhat. Az általános hozzáférés garantálja a vita spontaneitását, elevenségét és sokoldalúságát. A nyilvános térben alkalom nyílik olyan emberek találkozására, akik egyébként egymástól társadalmilag teljesen elszigetelten élnek. Márpedig a vélemények elmozdulására – amire a társadalmi változáshoz szükség van –, csak a különböző csoportok, kapcsolathálózatok érintkezési pontjain van esély. Ezeken a metszéspontokon természetesen feszültségek is adódnak, ezért a beszélgetéseket egyszerű moderációs szabályokkal igyekszünk kordában tartani.

Eleven Emlékmű – az én történelmem

Eleven beszélgetés

Eleven beszélgetés

1 Comment

  • „Miért nem talál fogást a Jobbikon a Fidesz…?”

    Először is a fidSS nem is keres fogást a Jobbikon, mert az Orbán második énje, tehát a sötét árnyéka önmagának. Az a szerepe, hogy ő-helyette mondja ki a kimondhatatlant…
    ˙
    .

    Utószó:
    A Vezér még soha nem határolódott el az őt ellenzékben is maximálisan támogató hugyosok gyülekezetétől és vezetői szélsőséges megnyilvánulásaitól, nácizmusától.