Szily Lászlóról és az „unalmas náci-zsidó befeszülésről”

2015 szeptember 11 12:05 de.22 hozzászólás

A Cinkben megjelent Szily Laszlo írása, melynek a lényege ez:

„Minden gonzónál, vicces kutyás cikknél és szellemes beszólásnál fontosabb volt az az attitüd, hogy hiába van markáns – liberális – világnézete, a Narancs felülemelkedik az áporodott, unalmas bal-jobb, náci-zsidó befeszülésen, no meg a pártos újságíráson, mert szabad és okos.”

Lehet azon vitázni, hogy helyes-e Orbán Viktort Hitler-bajusszá lényegülő szögesdróttal ábrázolni, nem dobom fel a talpamat attól, ha valaki azt mondja, nem helyes. Persze az is vita tárgya lehet, hogy csak akkor szabad-e Hitlerezni, ha valaki már gázkamrákat épít, és néhány országot bekebelez, vagy szabad-e már néhány attitűdöt kiragadni, és annak alapján Hitlerezni.

Itt jegyzem meg, hogy néhai Eörsi István berlini szerelmének az volt a problémája az Untergang (Bukás) című fimmel, hogy az Hitlert emberként ábrázolta. Arra az ellenvetésemre, hogy Hitler egy hús-vér ember volt, csak néma megvetéssel válaszolt. Persze, ha Hitler nem ember volt és nem anya szoptatta, akkor minden tilos vele kapcsolatban.

Az is ide tartozik, hogy a The Economist, a Le Monde Diplomatique, a The Guardian nem is egyszer hozta fasiszta hírbe Berlusconit, feltételezem, az olasz (brit, francia) Laszlo Szily azóta ezeket a lapokat soha sem veszi meg.

A Narancs jelenlegi címlapja

A Narancs jelenlegi címlapja

De Szily szerint a Hitlerezés csak kínos (meg kell fordítania a lapot, mintha pénisz lenne a címlapon), de valójában nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy a Narancs nem emelkedik felül az unalmas bal- jobb, „náci-zsidó befeszülésen”, a pártos újságírásban, mert szabad és okos.

Idekívánkozó megjegyzés, hogy Magyarországon, vagy akár máshol náci-zsidó befeszülésről beszélni minden minőséget nélkülöző ócska, aljas szöveg. Mert ha van Magyarországon náci-probléma, akkor az nehogy már zsidó-náci ügy legyen, hanem legyen már náci-demokrata ügy, – ugye, demokratának tartja magát, Szily László – és nehogy már befeszülés legyen, azért egyen s máson túl van ez a kontinens, az Isten áldja meg a szerzőt. De ha ragaszkodik ahhoz, hogy a szóban forgó konfliktus náci-zsidó befeszülésnek minősül, akkor én nem tekinteném kívánatosnak a szerző helyében, hogy egy szabad és okos újság ezen felülemelkedjen, mint ahogy Szily László javasolja.

De még mindig nem ez a mondanivalóm lényege. Hanem az, hogy a Cink szerkesztője számára nem újságírás az, ha az újság pártpolitikai kérdésekben is állást foglal. A narancs kétségkívül ezt tette, – valóban, ahogy Szily írja, volt Gyurcsány Ferenc pártján is, hívott fel az MSZP-re való szavazásra is – de állásfoglalása mellett minden alkalommal hosszasan érvelt. Éppen úgy, ahogy azt a New York Times, vagy a The Economist teszi, ezzel nyilván ez utóbbi kettő is kivívja Szily László mérhetetlen megvetését.

Az érvekkel szemben lehet vitatkozni, de Szily nem érvel, hanem közzéteszi a magyarországi etikailag egyedül elfogadható újságírás zsinórmértékét: Minden politikus hülye és gusztustalan, csak én vagyok okos és szép. Kétségen kívül áll, manapság ennek az újságírásnak van leginkább keletje. Ám senki ne higgye azt, hogy ez a mindenen és mindenkin való felülállás az újságírás művészete. Dehogy. Szily ezzel az állásfoglalásával (a bajusz továbbra is vitatható) csak azt igazolta, hogy ő épp annyira magyar vagy magyarországi, mint mindenki más, akit oly lelkesen szapul.

Soha többé nem olvasok Cinket! Hja, megszűnt? Volt sok cikke, amelyet szerettem, a mai után nem bánom egy cseppet sem. Már csak azért sem, hogy ez úton igazoljam: én sem vagyok különb, reménytelenül magyar vagyok magam is.

Eörsi Mátyás

22 hozzászólás

  • Nagyon jo iras. Kar, hogy keves ilyen politikus es szemelyiseg maradt az orszagban, mint Eorsi ur. Nem itt tartanank. Az kar, hogy az ellenzeken belul ez van – Orban modszere jol mukodik – oszd meg es uralkodj.

  • Daniel,
    Eörsi ÁVH-s, magyarokat kínvallató tiszteket pátyolgató személyisége nem mindenkinek jön be. Nem véletlenül küldte a nép parkolópályára.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Nem minősíthető „Hitlerezésnek” Orbánt párhuzamba állítani azzal a berlini bunkerben magát főbelövő gonosztevővel.
    A Herman Rauschning egykori dancigi kormányzó, Hitler bizalmasa voltam című magyarul is megjelent könyvében lefestett egyéniség kísértetiesen fedi a (szerintem a csakis őt majmoló) magyar Führer nemcsak mentalitását, de politizálási módszereit – beteges machivellizmusát – és diktatórikus vezetési „stílusát” is…
    Aki azt a könyvet olvassa, közben képzeletében akár Orbánt is oda tudja képzelni. Csupán egyszerű személycsere, és vizuális fantázia kaland az ilyesfajta behelyettesítés…

    megj.

    A könyv az 1933-as megválasztását megelőző évek Hitlerét ábrázolja…

  • charlie: ezen azért még dolgozzon egy kicsit 🙂 Elárulná, hogy honnan ismeri Eörsi munkásságát? Önszántából nem hiszem, esetleg jobbikos pártértékelésekből, az meg nem számít. Szóval?
    Ráadásul, ha már ekkora tudású entellektüelnek próbálja magát – kevés sikerrel – feltüntetni, mit szól Figyelő Vona vezérét illető, mélyre hatoló analíziséhez, meg a nagyon szimpatikus, minden bizonnyal lényeglátó korábbi hozzászóló SS minősítéséhez?
    Mintha ezeket benyelné, de lelkesen lobogtat zászlót az idegengyűlölet mellett, hát nem érdekes?

  • Azt nem értem miért kell efféle csárli-féle ” prejudikálásoknak ” megjelenni itten ?
    Az ilyesmi a Bíróságok dolga nem pedig elborult agyú neo-náciké.
    Különben is ez már súrolja a személyiségi jogokba gázolást.

  • Geyza: Simicska jelentette ki: Magyarországon mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. Ebben élen jár az egész kabinet. A MODEM se tiltja. Akkor meg?

  • Közismert tény, hogy az Eörsi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársai között két volt ÁVH-s tiszt is akadt. Dr. Bárd Károly mellett – egészen visszavonulásáig – a hírhedt dr. Bauer Miklós is itt dogozott.
    Ez még a közismerten erős gyomrú Magyar Bálintnak is sok volt.
    ……
    Vona minősítése részükről felületes maradt, ezért kár lenne a „habot vernem”.
    …..
    Ille úgy látom a magyarok szeretete, az európai nemzetek vagy a miattunk való aggódás, magánál egyenlő az idegengyűlölettel. Dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera, annak idején könyvet írt arról, hogy a baloldali gondolkodás kezelhető pszichológiai betegség.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza !

    Neo-náci ? Inkább csak náci. Ne szépítsük őket !

    .

  • charlie: és? A Fideszben meg több tucat igencsak jó elvtárs, a régi, szép MSZMP-s időkből. Gondolom, ismeri a listát. Bocs, de ki is az a Magyar Bálint?
    Nem, kisfiam, Vona minősítése nem maradt Figyelő – és nem a többes szám – részéről felületes. Buta, és kész – by Figyelő 🙂
    Biztosan van ilyen, kérdés, kijafasz ő? Csak nem ez a gyökös francoista? Antonio Vallejo-Nájera (1889–1960) was a Spanish psychiatrist. Ja, nem, a fia: Es hijo de Antonio Vallejo-Nágera, psiquiatra y militar que dirigió los Servicios Psiquiátricos del Bando nacional durante la Guerra Civil española. Éppolyan nacionalista segg, mint az apja, és mint maga.
    Megértem vonzódását, egy pszichiátriai kezelés – bár meglehetősen eredménytelennek tűnik – magának se ártana.
    Hogy maga mit és hogyan lát, érdektelen, jóval túl esik a kompetenciája határain.
    Sorozatosan házhoz jön a ló nemiszervéért, nem is értem, miért erőlködik? Ráadásul ezt eddig még miért nem vették észre a szponzorai, veszteském?
    Asszem, ideje lesz nekik jelezni, kútba dobott pénz a maga finanszírozása.

  • Tisztelthölgyeimésuraim :
    A ” neonáci ” meghatározás nem újkeletű.
    A II-VH. utáni évtizedekben nevezték így azokat , akik nem a hitlerájban szocializálódtak de mégis megmérgezte őket ez a szellemi pestis.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza!

    Tudom, de ennek ellenére állítom, hogy a mai helyzetben kár a dolgokat nem a nevén neveznünk, mert még úgy járhatunk, mint az egykor létezett „veimarinak” nevezett köztársaság naiv politikusai és a „hívő” tagozatuk.

    A szépítgetés csak árt. Ahogy Illyés Gyula írta:
    „csak tetőzi a bajt, ki elfödi”.
    Ilyen elfödés a kozmetikázás is…
    Sőt a mai kaotikus történések és jelenségek közepette az a demokrata dolga, hogy ha bolhát lát, akkor is elefántot kiáltson, nehogy aztán már suttogni se hagyják őt… Fel kell rázni az embereket, a tömegeket ebből az apolitikus, tespedt állapotból. Most amikor legújabban már (csak) „ultráknak” becézgetik a náci huligánokat. Itt, ezen a fórumon is tapasztaltam, mégpedig az egyik cikkírónál ezt a farkasvakságot.

    Másrészt, a dolog lényege nem az, hogy adott náci mikor lett azzá, avagy időben mikor gyakorolja Adolf bátyja hagyományát, h a n e m . az, hogy egyáltalán a magáénak vallja azokat. Netán azt az akár csak egy-két sarkalatos gyilkos „nézetet”, és szimbolikát amelyeket a náci „klaszikusok”, mint Horthy, Gömbös, Mussolini, Franco, Klebersberg, Hóman Bálint, Bárdossy László vagy Szálasi és a többi hasonló ideológus bűnöző rájuk hagyományozott.

    üdv.ThGyu

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Ui

    Apropó Franco:

    Mert Magyarországon mindenki röstelli kimondani a tutifrankót úgy ahogy az van, inkább körülírjuk. Ugyi, sose tunni, hónap kik vetik a szemünkre a ma kimondott igazságunkat… 🙁

  • Che, tökéletes lenyomat a „demokratikus baloldalról”, ha nem ők vezethetnek egy népet, kivetkőznek emberi mivoltukból.
    De mi legyünk türelmesek, a gerontológia szabályai rájuk fokozottan érvényesek.

  • charlie: nyugi, öcsi, először is Che nem a maga oldalán áll, ő von Haus aus utál mindent és mindenkit, másodszor a maguk nemzedéke (+/- 5 év) genetikai problémák és agyi degeneráció miatt fog elkorcsosulni, így továbbélésre képtelenné válni.
    Mondja, maguk, ott a Jobbikban, milyen emberi mivoltukról tesznek tanúbizonyságot Betyárseregestől, Védőrségestől meg a bánat tudja még, hány hátulról bátor frusztrált turulban születettestől?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    charlie!

    A maga által itt idézőjelbe tett demokratikus baloldal nem feltétlenül akar vezetni, de a jobboldali diktatúrát, amit maguk gyakorolnak „illiberális demokrácia” címen, vagyis ezt a fábólvaskarikát nemcsak el, de meg is veti. Mert tudja, hogy az ilyen és hasonló kreálmányok a történelemben eddig mire vezettek. Kirekesztéshez, elnyomáshoz, majd „patakvérhez” – nyilas hatalomhoz.
    Amit ez, az önök uborkafára mászott vezére lassan már 30 év alatt – az „ifjú kommunistától” a fasiszta vezér szerepkörig – eddig produkált, az nem válthat ki osztatlan sikert legföljebb az ilyen, fid-SS és Jobbikos bajtársi koalíciókban, mint ez a maguk nyíltan be nem vallott véd és dacszövetsége. Különösen azért nem fogadható el, mert ismerjük a történelem ilyen és hasonló szennyes hordalékait, mint ez is. Sokan közülünk már a saját bőrén, de családtagjai elvesztésén keresztül is megélte a náci, illetve horthysta ideológusok és hordáik garázdálkodását.
    Tehát ez az ösztönös ellenállás nem a gerontológia tárgykörébe tartozik, hanem éppen ellenkezőleg, ahogy a szintén a maguk példaképei által elveszejtett költő mondja:
    „Élnek még itt csecsszopók, kikben megnő az értelem.”

  • Tisztelt Hölgyeim…!

    Igen, azóta megnőtt bennünk az értelem. Sajnos tisztán látjuk és halljuk a jobboldal fortyogását és mocskos üzelmeit…

  • tisztelt…!
    Egy-egy társadalom több ezer év alatt kialakult immunrendszere mindig válaszol az őt ért támadásokra és köztudott, hogy a szélsőséges válaszok olyankor fogalmazódnak meg, amikor a „hidegvizes” borogatás már eredménytelennek tűnik a pusztító kór ellen. A család, a közösség és a nemzet a tartópillére a megmaradásunknak, gyerekeink jövőjének, akik ez ellen törnek, azok!! nem tanultak a történelemből.
    ” Az önök uborkafára mászott vezére nem válthat ki osztatlan sikert…” Hát osztatlan sikert még soha, senki nem tudott kiváltani a társadalomból, de azt kár lenne tagadni, hogy csak egy maréknyi, előremutató gondolat nélküli kisebbség maradt vele szemben.
    A bölcs nép őt is elzavarja majd, ha az „immunrendszere” jelez.

  • Erre, a fotón szereplő címlapra a CÖF vasárnap tüntetéssel válaszolt, melynek a vezérszónoka érdekes éppen Bayer Zsóci udvari főnáci volt.

  • Pistikék!
    Azért az az „és?” az egyik komment elején sok mindent kifejez. Viszonyulásotokat az ötvenes évekhez, az ÁVH-hoz, az erőszakhoz, körmös Bauerhez, a demokráciához.
    Nem véletlen, hogy ti már csak olyanok vagytok, akik se előre, se hátra. Büdös komcsik, akik azt hiszik magukról, hogy ezzel a dumával támogatókat képesek szerezni.
    http://bit.ly/1M7O44c

    Van pofája Gallicusként kommentelni, pedig csak [email protected]

  • Lehet, hogy en vagyok hulye, de aki nem tartozik se a az eszeveszett jobb, se az idiota baloldalhoz, az nem magyar? Igen, ez magyarorszag ujkokori tragediaja, hogy ezek a szeleken allo, hangos kisebbsegek kenyszeritik a tobbseget valamitole idegen valasztasara, elfogadasara. Nem politizaloknak nyilvanitjak a kozepen levo tobbseget ezzel kenyszeritve magukat besorolasra valamelyik agymosott taborba. Parterdekek menten. Miert kellene az atlagmagyarnak jobbos vagy balos part-propagandat magaeva tennie? Magyarorszagnak volt egy prosperalo par evtizede – a kiegyezes utan (1867-1914, a gyengebbek kedveert) A mai napig, amikor egy valamikori fejlett magyarorszagrol nosztalgiazunk, ertelemszeruen ennek az idoszaknak az eredmenyeit citaljuk. KIEGYEZES! vagyis a szelsosegesek – jobbosok, balosok ki lettek löve! Akik minden mast, mit amiben ok hisznek ocsarolnak! Nincs kulonbseg barataim, koztetek, semmi, csak a mez! Az orszagot egy Fradi-Dozsa meccs csatatereve silanyitjatok! Ezert lehetett a miniszter (nemzetvezer) egy stadion-epito elmebeteg, vagy a masik oldalrol kisz-titkar meg hasonlok! Azota az idoszak ito csak szelsoseges maniosakot kellene hogy megertsunk es tiszteljunk – egymassal ezt akarjatok elfogadtatni. Es akik nem fogadjak be ezeket, az szerintetek nem magyar! Kun Belakat, Horthykat, stb. Nagy Imret ez az orszag rogton kivegezte – ki es hol beszel most rola? Igen, a >>szurke emberek<< nem viselik a harsany bolondokat maguk korul, a normalis, kozepen allo demokratikus szemelyekbol nem lehet popsztart csinalni, olyanokat akiknek mindig szuksege van a csahos kutyak seregere maguk korul – picsaba mar veletek! Ez a csordaszellem, a bandakba verodes igenye! A jobb es baloldal, nem mas mint az ugato vonito, masokat megfelemlito, egymassal acsarkodo bandakba verodott hordak! Akiknek mindig kell valami ellenseg, mivel magukat csak ugy tudjak identifikalni (meghatarozni) hogy há talalnak valami ellen-tabort, akik ellen vannak! Ez a cementjuk, az osszekoto erejuk, mivel masuk nincs, megnevezheto epito eszmejuk. Huliganizmus!