Szily Lászlóról és az “unalmas náci-zsidó befeszülésről”

2015 szeptember 11 12:05 de.21 hozzászólás

A Cinkben megjelent Szily Laszlo írása, melynek a lényege ez:

“Minden gonzónál, vicces kutyás cikknél és szellemes beszólásnál fontosabb volt az az attitüd, hogy hiába van markáns – liberális – világnézete, a Narancs felülemelkedik az áporodott, unalmas bal-jobb, náci-zsidó befeszülésen, no meg a pártos újságíráson, mert szabad és okos.”

Lehet azon vitázni, hogy helyes-e Orbán Viktort Hitler-bajusszá lényegülő szögesdróttal ábrázolni, nem dobom fel a talpamat attól, ha valaki azt mondja, nem helyes. Persze az is vita tárgya lehet, hogy csak akkor szabad-e Hitlerezni, ha valaki már gázkamrákat épít, és néhány országot bekebelez, vagy szabad-e már néhány attitűdöt kiragadni, és annak alapján Hitlerezni.

Itt jegyzem meg, hogy néhai Eörsi István berlini szerelmének az volt a problémája az Untergang (Bukás) című fimmel, hogy az Hitlert emberként ábrázolta. Arra az ellenvetésemre, hogy Hitler egy hús-vér ember volt, csak néma megvetéssel válaszolt. Persze, ha Hitler nem ember volt és nem anya szoptatta, akkor minden tilos vele kapcsolatban.

Az is ide tartozik, hogy a The Economist, a Le Monde Diplomatique, a The Guardian nem is egyszer hozta fasiszta hírbe Berlusconit, feltételezem, az olasz (brit, francia) Laszlo Szily azóta ezeket a lapokat soha sem veszi meg.

A Narancs jelenlegi címlapja

A Narancs jelenlegi címlapja

De Szily szerint a Hitlerezés csak kínos (meg kell fordítania a lapot, mintha pénisz lenne a címlapon), de valójában nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy a Narancs nem emelkedik felül az unalmas bal- jobb, “náci-zsidó befeszülésen”, a pártos újságírásban, mert szabad és okos.

Idekívánkozó megjegyzés, hogy Magyarországon, vagy akár máshol náci-zsidó befeszülésről beszélni minden minőséget nélkülöző ócska, aljas szöveg. Mert ha van Magyarországon náci-probléma, akkor az nehogy már zsidó-náci ügy legyen, hanem legyen már náci-demokrata ügy, – ugye, demokratának tartja magát, Szily László – és nehogy már befeszülés legyen, azért egyen s máson túl van ez a kontinens, az Isten áldja meg a szerzőt. De ha ragaszkodik ahhoz, hogy a szóban forgó konfliktus náci-zsidó befeszülésnek minősül, akkor én nem tekinteném kívánatosnak a szerző helyében, hogy egy szabad és okos újság ezen felülemelkedjen, mint ahogy Szily László javasolja.

De még mindig nem ez a mondanivalóm lényege. Hanem az, hogy a Cink szerkesztője számára nem újságírás az, ha az újság pártpolitikai kérdésekben is állást foglal. A narancs kétségkívül ezt tette, – valóban, ahogy Szily írja, volt Gyurcsány Ferenc pártján is, hívott fel az MSZP-re való szavazásra is – de állásfoglalása mellett minden alkalommal hosszasan érvelt. Éppen úgy, ahogy azt a New York Times, vagy a The Economist teszi, ezzel nyilván ez utóbbi kettő is kivívja Szily László mérhetetlen megvetését.

Az érvekkel szemben lehet vitatkozni, de Szily nem érvel, hanem közzéteszi a magyarországi etikailag egyedül elfogadható újságírás zsinórmértékét: Minden politikus hülye és gusztustalan, csak én vagyok okos és szép. Kétségen kívül áll, manapság ennek az újságírásnak van leginkább keletje. Ám senki ne higgye azt, hogy ez a mindenen és mindenkin való felülállás az újságírás művészete. Dehogy. Szily ezzel az állásfoglalásával (a bajusz továbbra is vitatható) csak azt igazolta, hogy ő épp annyira magyar vagy magyarországi, mint mindenki más, akit oly lelkesen szapul.

Soha többé nem olvasok Cinket! Hja, megszűnt? Volt sok cikke, amelyet szerettem, a mai után nem bánom egy cseppet sem. Már csak azért sem, hogy ez úton igazoljam: én sem vagyok különb, reménytelenül magyar vagyok magam is.

Eörsi Mátyás

21 hozzászólás

 • Nagyon jo iras. Kar, hogy keves ilyen politikus es szemelyiseg maradt az orszagban, mint Eorsi ur. Nem itt tartanank. Az kar, hogy az ellenzeken belul ez van – Orban modszere jol mukodik – oszd meg es uralkodj.

 • Daniel,
  Eörsi ÁVH-s, magyarokat kínvallató tiszteket pátyolgató személyisége nem mindenkinek jön be. Nem véletlenül küldte a nép parkolópályára.

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Nem minősíthető “Hitlerezésnek” Orbánt párhuzamba állítani azzal a berlini bunkerben magát főbelövő gonosztevővel.
  A Herman Rauschning egykori dancigi kormányzó, Hitler bizalmasa voltam című magyarul is megjelent könyvében lefestett egyéniség kísértetiesen fedi a (szerintem a csakis őt majmoló) magyar Führer nemcsak mentalitását, de politizálási módszereit – beteges machivellizmusát – és diktatórikus vezetési “stílusát” is…
  Aki azt a könyvet olvassa, közben képzeletében akár Orbánt is oda tudja képzelni. Csupán egyszerű személycsere, és vizuális fantázia kaland az ilyesfajta behelyettesítés…

  megj.

  A könyv az 1933-as megválasztását megelőző évek Hitlerét ábrázolja…

 • charlie: ezen azért még dolgozzon egy kicsit 🙂 Elárulná, hogy honnan ismeri Eörsi munkásságát? Önszántából nem hiszem, esetleg jobbikos pártértékelésekből, az meg nem számít. Szóval?
  Ráadásul, ha már ekkora tudású entellektüelnek próbálja magát – kevés sikerrel – feltüntetni, mit szól Figyelő Vona vezérét illető, mélyre hatoló analíziséhez, meg a nagyon szimpatikus, minden bizonnyal lényeglátó korábbi hozzászóló SS minősítéséhez?
  Mintha ezeket benyelné, de lelkesen lobogtat zászlót az idegengyűlölet mellett, hát nem érdekes?

 • Azt nem értem miért kell efféle csárli-féle ” prejudikálásoknak ” megjelenni itten ?
  Az ilyesmi a Bíróságok dolga nem pedig elborult agyú neo-náciké.
  Különben is ez már súrolja a személyiségi jogokba gázolást.

 • Geyza: Simicska jelentette ki: Magyarországon mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. Ebben élen jár az egész kabinet. A MODEM se tiltja. Akkor meg?

 • Közismert tény, hogy az Eörsi és Társai Ügyvédi Iroda munkatársai között két volt ÁVH-s tiszt is akadt. Dr. Bárd Károly mellett – egészen visszavonulásáig – a hírhedt dr. Bauer Miklós is itt dogozott.
  Ez még a közismerten erős gyomrú Magyar Bálintnak is sok volt.
  ……
  Vona minősítése részükről felületes maradt, ezért kár lenne a “habot vernem”.
  …..
  Ille úgy látom a magyarok szeretete, az európai nemzetek vagy a miattunk való aggódás, magánál egyenlő az idegengyűlölettel. Dr. Juan Antonio Vallejo-Nágera, annak idején könyvet írt arról, hogy a baloldali gondolkodás kezelhető pszichológiai betegség.

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Geyza !

  Neo-náci ? Inkább csak náci. Ne szépítsük őket !

  .

 • charlie: és? A Fideszben meg több tucat igencsak jó elvtárs, a régi, szép MSZMP-s időkből. Gondolom, ismeri a listát. Bocs, de ki is az a Magyar Bálint?
  Nem, kisfiam, Vona minősítése nem maradt Figyelő – és nem a többes szám – részéről felületes. Buta, és kész – by Figyelő 🙂
  Biztosan van ilyen, kérdés, kijafasz ő? Csak nem ez a gyökös francoista? Antonio Vallejo-Nájera (1889–1960) was a Spanish psychiatrist. Ja, nem, a fia: Es hijo de Antonio Vallejo-Nágera, psiquiatra y militar que dirigió los Servicios Psiquiátricos del Bando nacional durante la Guerra Civil española. Éppolyan nacionalista segg, mint az apja, és mint maga.
  Megértem vonzódását, egy pszichiátriai kezelés – bár meglehetősen eredménytelennek tűnik – magának se ártana.
  Hogy maga mit és hogyan lát, érdektelen, jóval túl esik a kompetenciája határain.
  Sorozatosan házhoz jön a ló nemiszervéért, nem is értem, miért erőlködik? Ráadásul ezt eddig még miért nem vették észre a szponzorai, veszteském?
  Asszem, ideje lesz nekik jelezni, kútba dobott pénz a maga finanszírozása.

 • Tisztelthölgyeimésuraim :
  A ” neonáci ” meghatározás nem újkeletű.
  A II-VH. utáni évtizedekben nevezték így azokat , akik nem a hitlerájban szocializálódtak de mégis megmérgezte őket ez a szellemi pestis.

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Geyza!

  Tudom, de ennek ellenére állítom, hogy a mai helyzetben kár a dolgokat nem a nevén neveznünk, mert még úgy járhatunk, mint az egykor létezett “veimarinak” nevezett köztársaság naiv politikusai és a “hívő” tagozatuk.

  A szépítgetés csak árt. Ahogy Illyés Gyula írta:
  “csak tetőzi a bajt, ki elfödi”.
  Ilyen elfödés a kozmetikázás is…
  Sőt a mai kaotikus történések és jelenségek közepette az a demokrata dolga, hogy ha bolhát lát, akkor is elefántot kiáltson, nehogy aztán már suttogni se hagyják őt… Fel kell rázni az embereket, a tömegeket ebből az apolitikus, tespedt állapotból. Most amikor legújabban már (csak) “ultráknak” becézgetik a náci huligánokat. Itt, ezen a fórumon is tapasztaltam, mégpedig az egyik cikkírónál ezt a farkasvakságot.

  Másrészt, a dolog lényege nem az, hogy adott náci mikor lett azzá, avagy időben mikor gyakorolja Adolf bátyja hagyományát, h a n e m . az, hogy egyáltalán a magáénak vallja azokat. Netán azt az akár csak egy-két sarkalatos gyilkos “nézetet”, és szimbolikát amelyeket a náci “klaszikusok”, mint Horthy, Gömbös, Mussolini, Franco, Klebersberg, Hóman Bálint, Bárdossy László vagy Szálasi és a többi hasonló ideológus bűnöző rájuk hagyományozott.

  üdv.ThGyu

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Ui

  Apropó Franco:

  Mert Magyarországon mindenki röstelli kimondani a tutifrankót úgy ahogy az van, inkább körülírjuk. Ugyi, sose tunni, hónap kik vetik a szemünkre a ma kimondott igazságunkat… 🙁

 • Che, tökéletes lenyomat a “demokratikus baloldalról”, ha nem ők vezethetnek egy népet, kivetkőznek emberi mivoltukból.
  De mi legyünk türelmesek, a gerontológia szabályai rájuk fokozottan érvényesek.

 • charlie: nyugi, öcsi, először is Che nem a maga oldalán áll, ő von Haus aus utál mindent és mindenkit, másodszor a maguk nemzedéke (+/- 5 év) genetikai problémák és agyi degeneráció miatt fog elkorcsosulni, így továbbélésre képtelenné válni.
  Mondja, maguk, ott a Jobbikban, milyen emberi mivoltukról tesznek tanúbizonyságot Betyárseregestől, Védőrségestől meg a bánat tudja még, hány hátulról bátor frusztrált turulban születettestől?

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  charlie!

  A maga által itt idézőjelbe tett demokratikus baloldal nem feltétlenül akar vezetni, de a jobboldali diktatúrát, amit maguk gyakorolnak “illiberális demokrácia” címen, vagyis ezt a fábólvaskarikát nemcsak el, de meg is veti. Mert tudja, hogy az ilyen és hasonló kreálmányok a történelemben eddig mire vezettek. Kirekesztéshez, elnyomáshoz, majd “patakvérhez” – nyilas hatalomhoz.
  Amit ez, az önök uborkafára mászott vezére lassan már 30 év alatt – az “ifjú kommunistától” a fasiszta vezér szerepkörig – eddig produkált, az nem válthat ki osztatlan sikert legföljebb az ilyen, fid-SS és Jobbikos bajtársi koalíciókban, mint ez a maguk nyíltan be nem vallott véd és dacszövetsége. Különösen azért nem fogadható el, mert ismerjük a történelem ilyen és hasonló szennyes hordalékait, mint ez is. Sokan közülünk már a saját bőrén, de családtagjai elvesztésén keresztül is megélte a náci, illetve horthysta ideológusok és hordáik garázdálkodását.
  Tehát ez az ösztönös ellenállás nem a gerontológia tárgykörébe tartozik, hanem éppen ellenkezőleg, ahogy a szintén a maguk példaképei által elveszejtett költő mondja:
  “Élnek még itt csecsszopók, kikben megnő az értelem.”

 • Tisztelt Hölgyeim…!

  Igen, azóta megnőtt bennünk az értelem. Sajnos tisztán látjuk és halljuk a jobboldal fortyogását és mocskos üzelmeit…

 • tisztelt…!
  Egy-egy társadalom több ezer év alatt kialakult immunrendszere mindig válaszol az őt ért támadásokra és köztudott, hogy a szélsőséges válaszok olyankor fogalmazódnak meg, amikor a “hidegvizes” borogatás már eredménytelennek tűnik a pusztító kór ellen. A család, a közösség és a nemzet a tartópillére a megmaradásunknak, gyerekeink jövőjének, akik ez ellen törnek, azok!! nem tanultak a történelemből.
  ” Az önök uborkafára mászott vezére nem válthat ki osztatlan sikert…” Hát osztatlan sikert még soha, senki nem tudott kiváltani a társadalomból, de azt kár lenne tagadni, hogy csak egy maréknyi, előremutató gondolat nélküli kisebbség maradt vele szemben.
  A bölcs nép őt is elzavarja majd, ha az “immunrendszere” jelez.

 • Erre, a fotón szereplő címlapra a CÖF vasárnap tüntetéssel válaszolt, melynek a vezérszónoka érdekes éppen Bayer Zsóci udvari főnáci volt.

 • Pistikék!
  Azért az az “és?” az egyik komment elején sok mindent kifejez. Viszonyulásotokat az ötvenes évekhez, az ÁVH-hoz, az erőszakhoz, körmös Bauerhez, a demokráciához.
  Nem véletlen, hogy ti már csak olyanok vagytok, akik se előre, se hátra. Büdös komcsik, akik azt hiszik magukról, hogy ezzel a dumával támogatókat képesek szerezni.
  http://bit.ly/1M7O44c

  Van pofája Gallicusként kommentelni, pedig csak [email protected]

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.