Betekintés egy kanadai kisfilm forgatásába… (fotók)

2015 szeptember 21 2:46 du.8 hozzászólás

Volt egyszer egy tizenvalahány éves fiú, aki Pesten élt egy kis amerikai-brit-kanadai-ausztrál társadalmi buborékban a kilencvenes évek derekán. Azt álmodta meg magának, hogy filmrendező lesz, vagy író, vagy esetleg költő. Aztán valamikor egyetemista éveiben – immár Kanadában – rádöbbent arra, hogy meg is kéne valamiből élni…és így gravitált a roppant lukratív történelmi szakma irányába…

Privátban nem csak közéleti, vagy tudományos írásaim vannak, de valahol a fiók mélyén forgatókönyvek is. Régóta vártam arra a pillanatra, hogy forgatókönyvem végre életre keljen. Pont ez történt vasárnap, amikor két tehetséges, fiatal kanadai színésszel, egy kamerással és egy hangmérnökkel neki láttunk egy kisfilmet forgatni David and Franco címen. David egy Ontario-i kisvárosból származik, éppen néhány hónapja diplomázott irodalomból, de munka és családi támogatás hiján, elindul Kanada fővárosába, reménykedve, hogy esetleg ott beindulhat élete és szerény megélhetésre tehet szert. Egy Franco nevű, kétes egzisztenciájú, nagyot mondó „life coach”-tól várja a csodát, aki az eget és a csillagokat is megígéri a kissé naív Davidnek.

A húsz perces kisfilm hallgatólagos módon a Dávid és Góliát történetre reflektál és úgy szintén Margaret Laurence kanadai író The Diviners című könyvére. A Diviners  a peremre szoított emberi életekre és kapcsolatokra koncentrál. Franco és David egész kapcsolata és dialógusa a „tisztességes” társadalom határán, peremén bontakozik ki.

Az egyik színész – aki Davidet alakítja – Daniel Pauley, ő Kingston városából utazott fel Ottawába a filmezésre. Daniel Pauley a kingstoni színházakban már ismert arc, de aránylag keveset szerepelt filmekben. Franco-t pedig egy ottawai zenész és komikus – Joel Walters – alakítja. Talán nem meglepő, hogy a film büdzséje a szerénynél is szerényebb – ez amúgy szinte az egész kanadai filmiparra vonatkozik. Az angol kanadai filmek a sokkal hatékonyabban terjesztett amerikai filmek hosszú árnyékában tengődnek. A kanadai mozik túlnyomó többsége amerikai filmstúdiókhoz kötődnek és hazai filmeket egyáltalán nem is vetítenek. Ellenben a rádióval és a televízióval, nincs olyan törvény, vagy pozitív diszkrimináció, mely a kanadai filmipart erősítené az amerikaival szemben. Igy egy kanadai film elsősorban helyi filmfesztiválok keretein belül kerülhet bemutatásra Kanadában.

És abban bízom, hogy a David and Franco is így kerülhet majd a nézőközönség elé! Biztató jel, hogy amikor kint filmeztünk vasárnap, legalább tucatnyi fiatal kanadai jött oda hozzánk érdeklődve, hogy milyen projekten dolgozunk. Amikor mondtuk, hogy egy kisfilmet készítünk, a reakció mindenhol pozitív volt: szerény lehetőségek közt, de kanadai színészekkel mutatunk be – egy kis kreatív licensszel – egy szeletet a kanadai valóságból.

David (Daniel Pauley) és Franco (Joel Walters)

David (Daniel Pauley) és Franco (Joel Walters)

Daniel Pauley mint David.

Daniel Pauley mint David.

Nincs kijárat, nincsen kiút...Daniel Pauley, mint David.

Nincs kijárat, nincsen kiút…Daniel Pauley, mint David.

Forgatás

Forgatás

Wacky Wanda lakásán bármi előfordulhat...

Wacky Wanda lakásán bármi előfordulhat… (Daniel Pauley mint David)

Ébredés... (Daniel Pauley, mint David).

Ébredés… (Daniel Pauley, mint David).

Joel Walters mint David.

Joel Walters mint Franco.

Egy kis verekedés az ottawai folyó partján... (Joel Walters és Daniel Pauley)

Egy kis verekedés az ottawai folyó partján… (Joel Walters és Daniel Pauley)

Fürdés az ottawai folyóban...ami igencsak hideg szeptember második felében, de Daniel Pauley hősiesen viselte...

Fürdés az ottawai folyóban…ami igencsak hideg szeptember második felében, de Daniel Pauley hősiesen viselte…

Filmezés az ottawai folyó partján...

Filmezés az ottawai folyó partján… (Jake Saunders, a kamerás, látható a képen)

Shakespeare utca. (Daniel Pauley mint David)

Shakespeare utca. (Daniel Pauley mint David)

Csoki és vegyesbolt...

Csoki és Szent Anna vegyesbolt…

Filmezés (a hangmérnök: Cameron Griffin)

Filmezés (a hangmérnök: Cameron Griffin)

Forgatás után, a két színésszel, az ottawai folyó partjain.

Forgatás után, a két színésszel, az ottawai folyó partjain.

8 hozzászólás

  • Sok sikert!

  • Göllner András

    Kíváncsian várjuk a filmet. Sok sikert hozzá :-)Bizonyára jól eshetett legalább egy kis időre kilépni ebből a szorítóbol és nem Orbánék szennyezett közéleti levegőjét szívni.

  • Megérdemled a sikert!Kívánom magunknak is a tiszta levegőt.

  • Majd lehet látni valahol közeljövőben, vagy csak jövőre a TIFF-en, a rövidfilmek között!? 🙂

  • Christopher Adam

    Kösz szépen a kedves szavakat, mindenki!

    HunCanada,

    hát, remélem, hogy majd elő tudunk állni vele egy-két filmfesztiválon! Sőt: van egy magyarországi nemzetközi kisfilm fesztivál, minden évben Budapesten…ha sikerül, ide is beküldeném…

    Meg azon is elgondolkodtam, hogy megkérem a magyar kormány Nemzeti Örökségi Minisztériumát hogy promotolja, ahogy csak tudja. Meg talán Andy Vajna is segítene… Elvégre magyar állampolgár (is) vagyok.

    Na jó, ez csak vicc! 🙂

    De amúgy az egyik jelenetben a két szereplő egy üveg Hungária pezsgőt fogyaszt az ottawai folyó partján, miután verekedtek egy kicsit. Szóval van azért benne egy kis nemzeti feeling! 🙂

  • Mindenesetre gratulálok, hogy elkészült, vagyis készülőfélben van az alkotás! Kíváncsi vagyok majd a végeredményre.
    Hungária pezsgő, magyar állampolgárság, nagyon szép dolog, de ez még kevés Andy Vajnához és az állami támogatáshoz. Minimum egy fideszes pártkönyv kell a legszűkebb családi körödből és akkor van egy kis esély, hogy legalább szóba állnak. Onnantól kezdődik az, hogy valaki fideszileg is magyar és egyenlő feltételekkel pályázik bármire :))

  • Sok sikert a szarnybontashoz!
    Buszkek vagyunk ratok.

  • Chris!
    Megyek segítek a fotózásban.. 🙂
    Sok sikert!