Körkörös bukta

2015 szeptember 25 12:01 de.14 hozzászólás

Nem kell az EU-nak Orbán milliárdokból felépített határzára. Leszavazták a GYODÁT a miniszterelnökkel együtt. Ausztria még abba is beleegyezik, hogy Magyarország simán átengedje az országon a menekülteket, ha kerítés nélkül nem tudja a határait ellenőrizni. A kormányfő eddig úgy érezhette nyerésben van a bevándorlás-ügyeknek köszönhetően, de tévedett. A bírókat, a rendőröket, az ügyészeket, a honvédeket hívhatja haza. Ja és a kerítést lehet bontani.

Orbán Viktornak csütörtök hajnalig minden oka megvolt arra, hogy nyeregben érezze magát. Mióta elkezdett mindent uralni a menekültügy, a belpolitikát tekintve tarolt a Fidesz. Magyarország külkapcsolatait és nemzetközi helyzetét nézve azonban már nem volt ilyen egyértelmű a kép, de már itt is voltak bíztató jelek. Az éjszakai Uniós csúcs azonban egy dologra félreérthetetlenül rávilágított: Európa nem kér Orbán kerítéséből.

Az EU inkább azt mondja, ha csak a kerítéssel tudjuk a menekülteket feltartóztatni, akkor inkább engedjük át őket Ausztriába és Németországba. Ezzel a jótanáccsal Magyarország megússza azt, hogy teljesen körbebástyázza magát szögesdróttal, ugyanakkor a délkeleti végeken már meglévő fizikai határzár súlyos és drága mementóként nehezedhet a további kormányzásra és a Der Spiegel által már csak „Kerítéskirály”-nak becézett Orbánra. Valóban ebből a vetületből a miniszterelnököt jól csőbe húzták a tanácsadói.

A politika világában igazából egyetlen hasonlóan karakteres politikai álláspont emelkedett ki: a német kancellár Angela Merkelé. Az Orbán–Merkel-párosítás a nyugati sajtóban még úgy is tényezővé tette a magyar kormányfőt, hogy a kommentárok a Gonosz szerepét osztották rá a Jóval szemben. Orbán úgy állította be magát, mint aki egyedül védelmezi Európa határait, és aki egyedüliként képviseli a realitást a menekültkérdésről szóló naív európai párbeszédben.

Holott valójában úgy tűnik csak egy dolog volt fontos: az, hogy a menekülteket ne toloncolják vissza a dublini egyezmény értelmében Magyarországra. Az érdekelte a kormányt a legkevésbé, hogy regisztrálatlanul mennek az újonnan érkezők Németország irányába. Nem hagyta magát befolyásolni attól a kritikától sem, miszerint Magyarország embertelenül bánik a menekültekkel, és a beszólásokat legfeljebb kikérte magának hűséges külügyminiszterén keresztül.

A legfontosabb, miként szerda éjjel Orbán Viktor csalódottan magyarázta, nem ment keresztül: mégpedig az, hogy a görög határokat közös, nemzetállamok felajánlásaiból feltöltött erők védjék. Ehelyett az eredeti bizottsági javaslat ment át: a frontországokban (Görögország, Olaszország) november közepéig olyan hotspotokat alakítanak ki, melyek elvégzik az ujjlenyomat-felvételt és regisztrációt. Ez Orbánnak annyiban kedvező, hogy Magyarország, ha minden igaz, nem lett frontország, hanem az EU ténylegesen megpróbálja Olaszországban és Görögországban elvégeztetni a munkát – amihez minden támogatást megadnak. Kiderült ugyanakkor, hogy az EU nem tart igényt Orbán kerítésére: az osztrák kancellár kerek perec megmondta, ha csak kerítéssel tudjuk a menekülteket megállítani, akkor inkább engedjük át őket – megfelelve egyébként az ENSZ menekültügyi konvenciójának, amely a menedékkérők előtt nyitva tartja a határokat, és egyedileg kell elbírálni az ügyeiket.

A kerítés jelentéktelenné válása mellett Orbán szempontjából eltörpül minden. Az is, hogy az EU nem kíméli magát, és euró-százmilliókat fizetve a gócpontok közelében igyekszik megoldani a problémát, és segíteni a menekülteken – ahogy egyébként Orbán is javasolta. Nem esett szó Oroszországról, melynek a szerepvállalására Orbán külön kitért. (Arról viszont igen, hogy rendezni kell a viszonyokat Szíriában, de például Franciaország szerint nem – az oroszok által támogatott – Aszaddal). Az európai kvótarendszert, melyet Magyarország nem szavazott meg, de a róla szóló határozatot végrehajtja, gyakorlatilag minden további nélkül véglegesítették. Az Orbán által vizionált világkvóta nem lesz, de nagyon sok ország nemcsak pénzt ajánl fel, hanem Ausztráliától Brazílián át Kanadáig és az USA-ig befogad menekülteket is.

Az uniós csúcs elhallgattatta – legalább erre az estére – a V4-eket (melyek közül Lengyelország nem csatlakozott az Orbán vezette alkalmi koalícióhoz). Brüsszel tulajdonképpen kétséget sem hagyott afelől, hogy a V4-ek tiltakozása, vagy épp Horst Seehofer bajor miniszterelnök Orbán melletti, néhány órával korábbi kiállása nem európai szint – és hogy az árnyékbokszuk valójában a hazai ringközönségnek szól. Ami délután Orbán részéről még nagy mondásnak tűnt, a merkeli menekültpolitika morális imperializmusként való megbélyegzése, éjszakára nevetség tárgyává változott az uniós közös nyilatkozatot látva. Európa kinyilvánította, a „jogi és fizikai határzár” nem konform, egységes menekültügyi eljárások kellenek.

Orbán különutas erődemonstrációját nemcsak Brüsszel hárította el, végeredményében a román, a szerb és a horvát kapcsolataink is megsínylik.

( Esti Újság-HVG ) Facebook

14 hozzászólás

  • Orbán: „Nem emlékezünk arra, hogy lenáciztak bennünket, ami egy osztrák politikustól mégiscsak abszurd.” Azt mondta, hajlandóak vagyunk arra, hogy elfelejtsük a hazugságokat, mintha mind nem történt volna meg, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”.

    Ez az ember kétségtelenül elmebeteg.

  • Georgina Bojana

    A kár az, hogy ezt csak mi tapasztaljuk, írjuk és mondjuk.
    Akiknek ez feladata lenne, azok hallgatnak némán, mint a sült hal.
    De miért?
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Ille, marha komoly helyekről informálódik, így persze lemarad az érdemi részekről. Elmebetegezheti Orbánt, de el kell ismerni még a mi oldalunkról is, hogy remek győzelmet aratott.

  • charlie: mégis, kik felett?

  • Hát akik úgy gondolták, hogy remek hot spot-ot lehetne csinálni Magyarországból.Ehelyett kénytelenek három görög szigeten berendezkedni. Hurrá!

  • charlie: a hozzászólásának mi köze a cikkhez? Ráadásul kétlem, hogy halovány fogalma lenne a hot-spotról. Mi lenne, ha szépen elmenne csicsikálni, ahogy az a maga korabeliektől elvárható? Tudja, ezen a pályán nagyfiúk játszanak. Maga csak azt hiszi, hogy beveszik a játékba csak azért, mert magáé labda 😀
    Ráadásul nem is a magáé 😛

  • Közben kiderült, hogy Bécsben a szocialisták könyörögtek Orbánnak, ne találkozzon a népszerűségi listákat vezető Szabadság Párt elnökével, aki kegyesen lemondta az előre beharangozott találkozót Strache-vel. 🙂 🙂

  • Kedves Ille Író Úr! Azt azért az embernek pártkötődésétől és világnézeti hovatartozásától függetlenül el kellene ismerni hogy a baj nagy! Ilyen még nem volt a történelemben. Ha naponta tízezrek érkeznek Európa területére az már nem bevándorlás, hanem invázió! A dialektikus materializmusnak van egy nagyon igaznak tűnő tétele: -A mennyiségi változás egy ponton minőségi változásba csap át.- Szemléletes példának a vízmelegítést szokták említeni. Amikor a vizet melegítjük hőfoka egyre nő de még mindig víz marad. De amikor éléri a 100 fokot, a víz gőzzé válik tehát minőségi változást szenved.
    Így van ez a bevándorlással is. Európában már most 25 millió idegen van. Számuk elérhet egy olyan szintet amikor már ők fogják az őslakosokat integrálni a saját kultúrájukba és nem fordítva. Európa jelen vezetői elbeszélnek egymás mellet migránsügyben. Tehetetlenségük jóvátehetetlen változást fog előidézni. Orbánt lehet utálni, de mégis csak azon dolgozik hogy az Ivó utcába ne költözzenek idegenek.

  • fakopács: attól tartok, hiányosak a helyismeretei az Ivó utcát illetően. Azon kívül nem gondolom, hogy Orbán vezér ezen dolgozna, de, ha mégis, köze?
    A baj nem ettől, hanem az orbáni politika által meghülyített pórok empátiahiánya következtében nagy. Mert most csak a migránsokat gyűlölik, de ugyan, maga szerint felhagynak-e a gyűlölködéssel, ha elfogynak?

  • Le fogják verni az iszlámnácikat oszt akkor hazamehetnek.
    Újjá építeni az országukat.

  • Válaszom Ille úr az, hogy nem gyűlölünk senkit, de nem kívánjuk őket szomszédunknak. A Nobel-díjas Kertész Imre ezt írja a Végső kocsma c. regényében. „Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik.” Tovább nem idézem, de nem kellene Őt még is meghallgatni?

  • fakopács: nem. Akit meg kellene hallgatni, az St. István intelmei, miket Imre herceghez intézett. Valamivel nagyobb formátumú volt, mint Kertész.

  • Én azt is hallottam valahol hogy St. Istvánnak tulajdonított intelmek hamisítványok. Aki egy Nobel-díjat elér annak azért van formátuma. A trianoni területveszés nem lehet annak következménye hogy tárt karokkal fogadtuk a betelepülőket, de azok nem integrálódtak a magyarságba?

  • fakopács: hát persze, hogy hamisítvány. Már annak idején is gyártottak ilyesmit. Azon azért elgondolkodhatna, hogy milyen alapon is adták meg azt a Nobel-díjat? Leginkább ellensúlyként. A Sorstalanság utolsó négy oldala hordoz mondani valót, a többi egy lapos helyzetleírás.
    A trianoni koncepciója meg – már megbocsásson – jó nagy marhaság, és komoly történelmi ismerethiányról tanúskodik.