A niqab vita bedöntheti a baloldalt Québecben?

2015 szeptember 27 8:54 de.3 hozzászólás

Három nappal a harsány francia nyelvű kormányfő-jelöltek vitája után – ahol az egyik fő téma a muszlim arckendő viselése volt – észrevehetően csökken a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) támogatottsága Québec tartományban. Mint ahogy arról beszámoltunk, az NDP kormányfő-jelöltje – Tom Mulcair – határozottan kiállt azon jog mellett, hogy egy muszlim nőt nem lehet eltiltani a kanadai állampolgársági eskütételtől, ha úgy dönt, hogy a ceremónia alatt arcát teljesen eltakarja egy niqabbal.

Ez nem egy népszerű álláspont Québecben, ahol az identitáspolitika hatása és a szekularizmus a legerősebb Kanadában. A kormányzó Konzervatív Párt és a szeparatista Bloc Québécois lényegében együtt támadták Mulcairt álláspontja miatt, és úgy néz ki, hogy sikeresen elbizonytalanítottak olyan szavazókat, akik készen álltak az NDP mellett voksolni.

Niqabot viselő nők tiltakoznak Montreálban egy szekularizációs törvény ellen. Fotó: Peter McCabe / Canadian Press.

Niqabot viselő nők tiltakoznak Montreálban egy szekularizációs törvény ellen. Fotó: Peter McCabe / Canadian Press.

A legfrisebb Nanos felmérés szerint, még mindig az NDP vezet Québecben, 35,7 százalékkal. Ez viszont egy közel 4 százalékos zuhanást jelent, pusztán három nap leforgása alatt, ami szignifikáns, hibahatáron kívüli változás. A Liberális Párt 28 százalékon áll a francia többségű tartományban, a Konzervatív Párt 18,2 százalékon és a Bloc Québécois 16,4 százalékot könyvelhet el magának. A kormányfő-jelöltek vitája óta eltelt három nap alatt a szeparatisták támogatottsága 3 százalékkal, a konzervatívoké pedig 2 százalék ponttal növekedett.

A québeci változások országos szinten is éreztetik hatásukat. Az összes kanadai választó között a Liberális Párt 33, a Konzervatív Párt 32 és az NDP 28 százalékon áll. A Zöld Párt 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik és egy mandátumot szerezhet a választáson.

A CBC közszolgálati televízió mandátumbecslő szakértője – Éric Grenier – szerint, még mindig a Konzervatív Párt szerezheti a legtöbb mandátumot (123 képviselője lehet az új parlamentben). A Liberális Párt 103 és az NDP 106 mandátumot szerezhet.

Közben a Bloc Québécois maximális politikai hasznot akar húzni a niqab-ügyből és ráérzett a párt, hogy az NDP-hez szállingózott baloldali québeci szavazók egy része „hazatérhet” a szintén balos, de szeparatista és erősen szekuláris Blochoz, amennyiben továbbra is tematizálja a helyi közbeszédet a muszlim arckendő.

A Bloc Québécois új kampányfilmje viszont – egyesek szerint – egyenesen rasszista és iszlámofób.

De a niqab vita az angol kanadai bulvársajtóban is fontos téma. A Toronto Sun szerkesztői határozott álláspontban szólaltak fel a niqab-tilalom mellett.

„Ebben az országban értékeljük azt, hogy amikor egymással találkozunk, akkor látjuk a másiknak az arcát. Látjuk egymás arcát, amikor kezet fogunk, de akkor is, amikor bírósági tárgyaláson állunk szemben vádlónkkal”–érvel a Toronto Sun.

A napokban muszlimok is véleménycikkeket írtak kanadai lapoknak arról, hogy miért támogatják a niqab-betiltását az állampolgársági eskütétel alatt.

„Egy muszlim anyaként – aki ifjúsága alatt egyszer sem látott bárkit niqabot viselni Pakisztánban – döbbenten figyelem, ahogy a kanadai bíróság beadta derekát az iszlámistáknak, akik kimondottan gyűlölik a nemek közti egyenjogúság értékét. Amióta 25 éve Kanadában élek, egyre több muszlim nőt látok, akiket az ártalmas fekete sátorral fojtogatnak, amelyet úgy magyaráznak el a naív, fehér kanadaiaknak, mintha ez az öltözék egy lényeges, központi muszlim gyakorlat lenne. A niqabnak és a burkának semmi köze az Iszlámhoz”–írja Raheel Raza a Huffington Post kanadai kiadásában.

De van egy másik szemszög is…

„A niqab vita erősen túlértékelt, média-vezérelt és az olyan ügyek elterelését szolgálja, melyek sokkal jelentősebbek. Nem múlik Kanada jövője, sem pedig öröksége azon, hogy egy ember eltakarja-e, vagy sem az arcát, az állampolgári eskütétel alatt”–mondta Rex Murphy publicista korábban, a CBC híradójában.

Érdemes ma is – a választások előtt három héttel – elgondolkozni szavain…

Tags:

3 hozzászólás

  • legalább az uccákon és közterületeken lehetne 21. század és secularizáció, a többi magánügy otthon vagy a templomokban…a fátylak divatbemutatója, különösen mióta egy közülük való mongya nem is tartozáka semminek, ugyanúgy mint a turbán anno, cum trucc, mert ők harcolnak érte és nem volt senki aki legyőzte volna őket, a kislépések taktikája…és a béka máris puhára főtt

    no religion is a fashion show, or clothing advertisement

  • Számomra megfejthetetlen, hogy a „baloldaliságnak”, mint világnézetnek egyáltalán mi köze van az arab, illetve a középkorias muzulmán világhoz, a burkához, a szaudi milliárdosokhoz, az egyiptomi „tavaszhoz”, 09/11-hez és leginkább mi köze van a sariához (stb) ? Milyen alapon is lenne már szolidáris ezekkel a csöppet sem haladó tényezőkkel ? Aki pedig mégis így érez, annak több köze van nagy Szulejmánhoz, mint Rosa Luxemburghoz…

  • A hibát ott látom, hogy a JOBB ÉS BALODAL elnevezés a Konzervatív és Liberális pártot akarja érteni. T.i. Ez a helyi nevük.