Izrael „militarizmusáról” kicsit másképpen

2015 szeptember 27 8:53 de.58 hozzászólás

Úgy vélem, elég szemléletes. A miért is elég jól érthető, még csak angolul sem kell érteni hozzá. Kérdés: honnan ez a körkörös gyűlölet a környező országok irányából?

Mit vettek el tőlük? Vizet? Nem. Földet? Nem. Ásványi kincseket? Nem.  Akkor?

https://www.youtube.com/watch?v=KTp-cdDVb_0
Why Doesn’t Israel just withdraw to the 1948 Borders?

58 hozzászólás

  • Gyula Bognar, Jr.

    Israelnek csak egyetlen egy cselekedete volna elfogadható a Muzulmánok által.
    Öngyilkosság.
    Semmi, de abszolút semmi más cselekedet nem enyhítenél a halálos gyűlöletet, nem teremtene békét, nem hozna semmi változást!
    Ugyanez vonatkozik a Keresztényekre is.
    A Muzulmánok meg akarnak semmisíteni mindent és mindenkit, aki nem tér meg a középkorban dogmává merevedett, primitív, emberi jogokat elvető, gyilkolást parancsoló ember ellenes Muzulmán vallásra, ami a Zsidó-Keresztény kultúra és értékrend homlokegyenes ellenkezője.
    ==
    Akarunk mi Keresztények öngyilkosak lenni, vagy meg tudjuk semmisíteni, vissza tudjuk-e szorítani az Emberiség ma élő egyetlen univerzális ellenségét, a szélsőséges. terrorista Muzulmánokat, akik uralmuk alatt tartanak közel 1.5 Billió embert és ellenségüknek nevelik őket?
    Feladjuk az élethez való jogunkat és kívánságukra öngyilkosak leszünk?
    Israel harcol és sikeres, 5,600 éve, virágzó gazdasági életet és demokráciát teremtett, terrorista Muzulmánokkal körülvéve. Le a kalapot elöttük!!!!!!
    Mi itt az USA-ban inkább Israel példáját akarjuk követni.
    Európa viszont úgy néz ki, az öngyilkosságot választja most.
    Európa pedig úgy viselkedik, mintha lassan be akarna vonulni a történelem könyvekbe, mint a letűnt, harcra képtelen, megsemmisített civilizációk egyike.
    Énekelhetik majd, hogy: الله العظيم

  • Bar megertenek Europaban,hogy Izrael
    a nyugati kultura vedobastyaja a Kozel-Keleten.
    Sajnos, a regi antiszemitizmus ma- Izrael
    ellenesseggel parosul.
    Hihetetlen, de olvastam olyan hozongo velemenyt
    is, hogy Izrael zavarja ki a muszlimokat hazajukbol-
    hogy helyet adjon „nagy” Izraelnek.
    Ugy latszik, az emberi gonoszsagnak- es hulyesegnek-
    nincs hatara.

  • 1. Ez egy propaganda video, bár nem rossz. Mindenesetre Izrael álláspontját mutatja be. Én helyeslem, de ettől még nem lesz döntő vagy meggyőző vélemény.

    2. Gyula Bognar, Jr.: Európa öngyilkossága miben nyilvánul meg? Csak nem abban, hogy be akar fogadni muszlim menekülteket? Mert akkor Kanada és az USA is öngyilkos.

    Szerintem Európa (továbbá Kanada és az USA is) valóban életveszélyes lépéseket tesz, de nem a muszlim menekültek befogadásával, hanem a vallásszabadság torz értelmezésével.
    Megértem eltúlzott megengedő álláspontjukat, mert itt Magyarországon jól látom az önkényes válogatás (befogadás és elvetés) káros és szörnyű hatását, valamint hogy ez az eszköz a hatalmi önkény fenntartására szolgál. De a lelkiismereti szabadságot éppen a lelkiismeretei szabadság biztosítása céljából a szabadság jogrendjének korlátai között kell tartani. Ennek az is része, hogy a vallás gyakorlása nem tartalmazhatja az általános emberi szabadság korlátozását, különösen nem a személyi, gazgasági vagy más okok miatt alárendelt vagy kevésbé cselekvőképes személyekét.
    Például nem kötelezhetők a szülők lányuk csonkítására, és nem fogadható el a vallást elhagyók elleni vérbosszú.

    Vannak az ilyen korlátozásoknak olyan régi hagyományai, melyek az adott társadalomban elogadottak, és nem tilthatók. Például az európai társadalmakban hagyományos volt az asszonyok kendőviselése, a fiatal fiúk rövidnadrágja, a nők szoknyaviselése (a nadrághordás tilalma). E szokások követése Európában nem tilos, de bárki eltérhet ettől, és emiatt nem szenvedhet hátrányt, különösen nem bütetést vagy bosszút.

    Az arc eltakarása is ilyen szokás az iszlám hatósági területeken, *de nem a nyugati országokban*. Ez ellen nyugodtan fel lehetne lépni, és kellene is, mert számos muszlim viseletmód csak a muszlim jog szerint kötelező, amit nekünk nem lenne szabad elfogadnunk, nem lenne szabad megadni magunkat az érzelmi és cselekvő zsarolásnak.

    A viselettel kapcsolatban mostanában kemény harcok folynak, és jogosan, mert ezen keresztül erőszakos vallási propagandát lehet folytatni közterületen. Ez is ellentétes az egyházak és az állam különválasztásának elvével.

    Európa nyugati részét és rokon nyugati országokban a hagyományok alapján általánosan elfogadott a harangozás, pedig az is ezt valósítja meg, ráadásul a polgárok nyugalmának megzavarásával is jár. Ha harangozni szabad, akkor hogyan tilthatnánk meg a minaretet és a müezzint? Hát bizony, megtilthatjuk. Először is, ezek nem hagyományosak ezeket a területeken. Másodszor ezek nyilvános imára szólítanak, szemben a templom zárt terével. Ha megengedjük a minaretet és a müezzint, akkor holnap megnézhati magát (ha még lesz szeme, és nem ütötték ki), aki nem borul imára Mekka felé térdelve a többiekkel együtt. Ezt a vallási zsarolást nem engedheti meg a nyugati jogrend, mert ha megengedi, akkor valóban öngyilkosságot követ el.

    A muszlimok pedig vagy elfogadják ezeket a kereteket, vagy máshol keressenek maguknak menedéket. De aki ezt elfogadja, az be kell fogadnunk.

  • izraeli: ha valaki nem érti meg az animáció információt, azon nem tudok segíteni. Mérföldek, percek, természetes akadályok, a Jordán…

  • endre: propaganda videóóóó? aha. ahogy a pengés kerítés a szlovén határon is csak kísérleti volt, illetve a Mezei Führer szerint ez csak telepítési gyakorlat volt, semmi komoly.
    endre, lehet, hogy nincs tisztában a propaganda-szó jelentésével?

  • Ille István,

    A propaganda nem feltétlenül hazugságot propagál, és nem feltétlenül félrevezető.

  • endre: lekötelezne, ha felvezetné, mi is az inzertben a hazugság és a félrevezetés.

  • LE a pirézekkel !
    ÉJJEN az egyetemes,Szíriuszról ideszármazott nemes fajta!

  • Christopher Adam

    Amikor a hónap elején Ciszjordániában jártam, a palesztin útikisérőm mondta, hogy tulajdonképpen nem lehet elképzelni egy független és működéképes, magát védeni képes államot úgy, hogy közvetlen szomszédja (Ciszjordánia, illetve egy esetleges Palesztin állam) rendelkezzen szinte az összes hegyvidékkel, Izrael pedig főleg tengerparttal és alfölddel. Ez védhetetlenné tenné Izraelt.

    Csakhogy ha ezt elfogadjuk, és ez a felvetés szerepel a videóban is, akkor a „one state solution”-t kéne alkalmazni Izraelben. Tehát az izraeli zsidók, izraeli arabok és palesztinok mind egy államban élnének, nem lenne soha önálló Palesztina Ciszjordániában. De ez egyben azt is jelentené, hogy megszűnne Izraeli zsidó státusza és többsége.

    Kétlem, hogy a Jewish Standard pont ezt a kimenetelt támogatná, pedig igazán csak két lehetőség létezik: független Palesztina, vagy egy multikulturális állam, ahol előbb-utóbb a zsidók kisebbségben lennének…

    Még egy kis részlet…palesztin utikisérőm ezt éppen Hebron városában mesélte nekem, miközben leültünk egy padra, a hosszú séta után. Néhány perccel később oda jött hozzánk egy izraeli katona és elkérte mindkettőnk útlevelét, illetve személyazonosságát. Én oda adtam kanadai útlevelenket, palesztin kisérőm pedig jelezte, hogy palesztin és palesztin útlevele van. Erre a katona – aki talán etiópiai zsidó lehetett – kicsit kellemetlenül érezve magát jelezte az útikisérőmnek, hogy ő sajnos nem ülhet le erre a padra…mivel palesztin. Mindketten felálltunk és tovább mentünk. Én megdöbbentem ezen, palesztin útikisérő nem csodálkozott, fordult már elő vele ilyen máskor is saját hazájában.

  • Chris,
    kérjél elnézést fatális tévedésedért!Arab kísérőd nem palesztin volt hanem arab,mert ezt a megnevezést a körzet arabjaira a konyharuhás terrorvezér találta ki és sikerült beetetni vele a fél világot.Még nagytudásu és főként tisztességes emberek is mint Te megsérültek tőle.És az hogy a „hazájában” nem ülhet le a padra még barokkos túlzásnak is sok.Nem a pad és nem a leülés.A konyharuhás terrorista gyilkos is egyiptomi volt.Ugyanígy az összes Izrael körül élő arab a 22 különböző arab országból származik.Vagyis a „hazájukat”nem kereshetik itt,mert mi nem vagyunk agyament Európa.Ha ez így folytatódik akkor még tíz évet sem adok és az összes eurábiai országok az arab”idegenvezetők” hazája lesz és Budapesten,Párizsban,Londonban,Berlinben,stb. Te leszel az idegen akinek az arab idegenvezető majd bemutatja a „hazáját”.Örülni fogsz,ha nem Téged fognak a padról felállítani.Ha egyáltalán egy ilyen hitetlen gyaur majdan beteheti a lábát mohammed földjére.

  • Chris,
    még annyit azért megígérek Neked,hogy még a dédunokáid dédunokái is jöhetnek majd akár látogatóba,akár bevándorlókként a szabad, demokratikus zsidó államba,amikor már Európára úgy fognak emlékezni, mint mi az Antarktiszra.Sőt már a ma Izrael közeli arabok utódai is eurábiába menekültek utódai lesznek.Honnan tudom? Az eseményeket próbálom reálisan követni.
    Üdv:Gyuri

  • Christopher,

    Akarva, vagy akaratlanul, de valaszoltal az izraelinek, aki olvasott „… olyan hozongo velemenyt is, hogy Izrael zavarja ki a muszlimokat hazajukbol …”

    A problema nagyon osszetett, ahogy azt te is kivaloan megvilagitottad, es ahogy azt a rovid kis filmecske is magyarazza.
    („Propagandanak” kulonben nagyon gyengecske a film, mert nem az ENSZ, hanem a Nemzetek Ligajanak hatarozatan kellene lovagolni, ha mar nemzetkozi jogot keresunk Izrael letenek es hatarainak jogossagahoz, illetve meghatarozasahoz.)

    Izrael konnyeden annektalhatna a „teruleteket” de akkor (ahogy te is sejteted) allampolgarsagot kene adnia a muzulmanoknak is, amit felo ok el is fogadnanak. (Jelenleg a kelet-jeruzsalemi arabok tobbsege nem el evvel a jogaval.)

    A politikai korrektsegtol meg nem teljesen elvakultak azt is eszreveszik, hogy meg az izraeli allampolgarsagu muzulmanokkal is sok baj van, annak ellenere is, hogy ok a Gaza es a West Bank Vadaskert lakoihoz kepest angyalkak. Pl. lehetne beszelgetni a Knesszet arab tagjairol.
    Bennuk elegge nehez megbizni, hogyan lehetne hat azokban megbizni, akiket mar gyerekkoruktol fogva arra neveltek, hogy a gonosz zsidokat mind meg kell gyilkolni?

    Teljes fuggetlenseget adni a Gaza es West Bank Vadaskerteknek szinten ugyanolyan ongyilkossag, mint az annektalas, ahogy azt a film is magyarazta, es ahogy azt Gaza mai helyzete kivaloan mutatja – no es hozza kell tenni, hogy Gaza meg nem is teljesen fuggetlen. Mi lenne szabadon hordhatnanak oda be barmit, amit akarnak?

    Tovabba, a Molesztin allam tobb okbol is eletkeptelen.
    Az arab orszagok vezetoit csak a zsidok legyilkolasa erdekli, nem a molesztinok sorsa. Nagyon valoszinu, hogy Molesztina csak par napig letezne azutan, hogy az osszes zsidot belelottek a Foldkozi tengerbe, a kornyezo arab orszagok felosztanak azt maguk kozott.
    Tovabba, a molesztin vezetok is korruptak. Teli vannak penzel, az egesz arab vilagban uzletelnek real estate-tol kezdve mindennel, es van egy olyan gyanum, hogy Europaban es Eszak-Amerikaban is vannak erdekeltsegeik. Ugyanakkor Molesztinaban csak palotakat epitenek maguknak. Ami keves ipar epult, azt mind mas, donor orszagok epitettek tudvan, hogy ha odaadjak ra nekik a penzt semmi ertelmesre nem lesz hasznalva.
    Na most, tudvan egyreszt, hogy az orszag eletkeptelen lesz, masreszt hogy az o tortenelmi szerepuk a zsidok legyilkolasa, vajon mit fognak ok csinalni a teljesen fuggetlen kis orszagukban?
    Nem tul nehez kitalalni – szerintem.

    Es ezzel – megoldast keresve – visszaerkeztem az izraeli altal irottakhoz.
    Hadd kerdezzek nehanyat:
    Hany zsido halottat, megcsonkitottat es sebesultet okozott az Arab-Zsido haboru 1921 ota? (Valasz: Nem tudom, de valoszinu boven szazezer felett.)
    Mennyibe kerult, es mennyibe kerul ma Izraelnek a muzulman arabok aranylagos kordaban tartasa? (Valasz: Evente tobb milliardba, US dollarban.)
    Hany ENSZ hatarozatot tudtak volna Izrael gyartani a muzulman orszagok, ha nem elt volna Izraelben egy muzulman sem 1948, es aztan 1967 ota? (Valasz: Talan evi 2-3-at. Ehhez javaslom mindenkinek, hogy olvassa el az ENSZ honlapjan az osszes idevago hatarozatot, mielott vitatkozni kivan rola.)
    Elvesztettuk volna a propaganda haborut akkor is, ha nem lettek volna Izraelben muzulmanok? (Valasz: Nem. Pontosan az o jelenletuk okozta azt. Pl. a „ma ugyanazt csinaljak a zsidok a molesztinokkal, amit veluk csinaltak a nacik annak idejen”, vagy az „Izrael egy apartheid allam”, zsidogyulolok altal surun hasznalt hazugsagok ki sem tudtak volna alakulni, ha nincsenek molesztinok Izraelben. Es „a nemzetkozi helyzet fokozodik”.)

    Tehat a verzoszivuektol megkerdeznem, hogy melyik gonosz a kevesbe gonosz; a ket nep bekes, emberseges szetvalasztasa (a muzulman arabok hazakuldese Arabiaba) vagy a kozel 100 eve tarto adok-kapok, a soha veget nem ero verengezes?
    Mielott a verzoszivu valaszolna gondoljon bele, hogy ez a haboru nem veletlenul tart kozel 100 eve, a muzulman arabok nem veletlenul nem teszik le a fegyvert.

  • Ille István,

    Igyál meg egy erős kávét, és olvasd el újra, amit írtam. Ne tulajdoníts nekem olyasmit, amit nem írtam. Épp azt írtam, hogy egyetértek a filmmel, és nem minden propaganda hazug.
    A többi másról szól, Bognár Gyula írásával kapcsolatban.

    Erősen konfrontatív és ironikus vagy, ami előnyös, de időnként ok nélkül mész neki másoknak. Hatékonyabb lenne, ha előtte többet várnál, és csillapodnál.
    (Nem fogok példákat hozni, nem fárasztom magam vele. Elég most az én példám.)

  • endre, javaslom, azzal pimaszkodjon, akinek kenyeret ad, én nem jól tűröm az ilyesmit.

  • Istvan, az Endrenek valoban nincs igaza. Nem eros kavet kell innod, hanem nyugtatokat szedni.

    Minden baratodbol ellenseget csinalsz minden lathato, ertheto ok nelkul. Mire jo ez neked?

  • Ille István,

    akkor rúgjon seggbe.

    Remélem, nem az a baj, hogy tegezést használtam. A pimaszságot pedig tartsa meg magának. Én is nehezem tűröm, ha higgadtam meggondolt, visszafogott véleményem helyett abba csúsztatással belemagyarázott, ellentétesnek vélt állítással szemben gúnyosan lépnek fel. Ezt próbáltam tisztázni. Emlékeztem mások tiltakozására is, hasonló esetekben. Sőt, én magas is régebben (ha jól csalódom, több, mint másfél éve) mikor védekezési céllal még más néven léptem be ide, nem a rendesen használt e-mail címemről, és teljesen ártatlan kérdést tettem fel, azt félreértve durva gúnyt kaptam válaszul, a kérdésre adott valódi válasz helyett.

    Erre próbáltam rámutatni, és ismétlem: fölösleges ellenséget keresni ott, ahol az nincs, és támadni. Éppen elegen vannak ők anélkül is.

  • Christopher!

    A Palesztina szó lévén római kreálmány, úgy ex has, mely provincián akkor sem élt ilyen nevű nép, amikor a birodalom rátette azt a piszkos kezét.
    Hosszú szünet után későbbi kolonializmus újra Palesztinának becézte ezt a földet, ahol „palesztinok”, mint olyanok úgyszintén nem léteztek, legföljebb arabok. Azok is csak néhány-százezren.
    A hatvanhetes háború során az egyiptomi arab Arafat és társai játszották el az áldozat szerepét magukat palesztinnak elnevezve.
    Tudtommal az egykori 350-ezer létszám azóta 1,5millióra duzadt, miközben – tisztán . p r o p a g a n d a . célból – ezt a nevet használják, mintha ők egy külön nemzet lennének és nem a másfélmilliárdos arab-muszlim kultúrközösséghez tartoznának… Ezt propaganda mesét veszi be a Nyugat egy tudálékos része is..

  • Düboá !

    A mártíromságon kívül arafaték egy terrrorszervezet a „Palesztinai Felszabadítási Szervezet” létrehozása érdekében is eljátszották a vergődő kacsa táncát, majd amikor ez összejött, úghy gyilkoltak a világ összes pontján (egyik alkalommal a nyílt tengeren még egy olasz hajó teljes utas és személyzetét is zsabályosan megsemmisítették, amelyen csupán egy izraeli állampolgár is előfordult.)
    Arafatnak az a jellegzetes (PFSz) kendője azzal a „drótkerítés mintával” igen népszerű közöttük. Nem véletlen hát, hogy az immár bekerített magyar határ még mindig különös vonzást gyakorol a tömegeikre. Rángatják is rendesen, hisz ezért már azt is a magukénak tekintik…

  • Moshe Akiva !

    Jó poén ez a . m o l e s z t i n.

  • Moshe Akiva: a) ÉN határozom meg, kik a barátaim, b) az egész konfrontációm arra megy ki – méghozzá sikeresen – hogy leleplezzem az álbarátokat és az álarc hordozókat, ugyanis előbb-utóbb lepereg magukról a máz.
    Ha úgy érzi, hogy maga nem hord álarcot, csak még rosszabb – magának.

  • endre: maga még csak nem is ellenség. Hogy mit tűr, és mit nem, a maga gondja. Azon felül legközelebb fogalmazzon szabatosabban.

  • Dubois,

    Nincs ra bizonyitekom, de szerintem Molesztina es a molesztin nep Moszkvaban lett „felfedezve”.

    Sukairy es Arafat is elegge nagy bunkok voltak. Mar eleve nehez elhinni, hogy ilyen koztorvenyes bunozok, kozonseges gyilkosok ki tudnanak barmi mast is talalni, mint hogy ki legyen a kovetkezo aldozatuk.
    Ugyanakkor ha megnezed Arafat elso beszedet az ENSZ-ben (ha jol remlik ’70-ben volt) gurulni fogsz a rohogestol. Az meg hagyjan, hogy teli van tortenelmi hazugsagokkal, de amilyen hosiesen kiall a kapitalista imperializmus ellen, az vilagosan mutatja, hogy meg ezt a beszedet is a Kremlben irtak.
    Szerintem az otlet egy orosze volt.

    Nem mintha sokat valtoztatna a tenyeken… 🙂

  • Istvan, leirasod alapjan, hogy miert konfrontalodsz, az a kep alakult ki bennem rolad, hogy valamifele uldozesi maniad van.
    Nem vagyok picologus, de abban biztos vagyok, hogy valami pszihes elvaltozassal kuszkodsz. Es most nem gunyolodom.

  • Christopher Adam

    Moshe, a gunyolódást (a második részt) töröltem. Tartsuk be mindannyian a személyeskedéstől teljesen mentes beszélgetést. Ha ez láthatóan nem fog menni, akkor napokon belül fel fogom függeszteni a KMH-ben a kommentelési funkciót és csak szerkesztőhöz intézett leveleket fogunk lehozni, időközönként. Ez nem lenne ideális állapot és nem szivesen tennék ilyet – hiszen az interakció fontos szerepet játszik az internetes újságokban – de ha értelmes, tényekre alapuló és higgadt beszélgetés nem lehetséges, akkor más megoldás nem marad.

  • Moshe Akiva: hogy magában milyen kép alakul ki rólam, teljesen érdektelen. Ráadásul nincs is abban a helyzetben, hogy bármi féle pszichiátriai kórismét felállítson rólam.
    Leszarom, hogy mi a véleménye, és, hogy gúnyolódik-e.

  • Christopher Adam,

    Moshe-nak írt levelével egyetértek. Csak azt kérem, hogy Ille is hagyja abba a lekezelő hangot. Nem vagyok nebuló az osztályában. De én sem használok ilyen hangot azokkal, akik fölött némi ellenőrzési jogom van.

    Akik a honlappal össze nem egyeztethető hangot használnak, vagy véleménybe rejtve közölnek elfogadhatatlan indítványokat, azokat nyugodtan ki lehet törölni a lekezelő és sértő hangnem nélkül is. Annak használata olyanokat is sért, akik ezt talán nem érdemlik meg.

    Ehhez a kérdéshez többet nem szólok hozzá, bármit is ír erről Ille, vagy Ön.

  • Chris: de, marad. Simán kivágni ezt az álzsidó provokátort, nem fog összeomlani hiányától a kommentfal, sőt, szegényebb se lesz.Szerinted az akivák, charliek, kiss pálok és többiek értelmes, tényekre alapuló beszélgetésre alkalmas partnerek?

  • endre: egyetértek, ne is szóljon hozzá.Amúgy nem is fogadnám be tanulónak az osztályomba. Nem üti meg azt a szintet.
    De ezek ellen, gondolom Mojselevel egyetértésben – nem lenne kifogása:
    fenyeske
    [email protected]
    37.76.24.211
    Hozzászólás: 2015-09-28 – 11:28 de.
    izraeli zsido csinalta a hazug filmet rohadek magyar zsido kurvak osztonzesere

    A gettósítási gyakorlat példája Európa közepén
    fenyeske
    [email protected]
    37.76.24.211
    Hozzászólás: 2015-09-28 – 11:26 de.
    ti , rothedek zsidok hamisitottatok ezt a filmet te rohadek zsido kurva garai eszter

    A gettósítási gyakorlat példája Európa közepén
    fenyeske
    [email protected]
    37.76.24.211
    Hozzászólás: 2015-09-28 – 11:24 de.
    gollner , csinalj buziorszagot izraelbol , magyarorszag neked nem hazad , sose volt sose lesz akar zsido akar svab naci vagy

    Egy igen magas szinten mocskolódó pártbéli társuk hízeleg ennyire, ráadásul ez az elmebeteg féreg itt szorult Budapesten, pedig már rég Floridában kellene rohadnia. Persze, csak én vagyok az, aki maguknak nem megfelelő hangnemben kommentel, igaz?
    Emlékeztetem rá, korábban veszettül lekezelő és gúnyos volt maga is – igazán nem érthető, miért, mert azért képességei erre nem adtak okot. Azután szépen lepergett magáról is a máz. Mojselen meg soha nem is volt.
    Szóval, van még kérdése?

  • Csak meg annyit tennek hozza Christopher
    beirasahoz, hogy bar a {heber} kozmondas azt tartja,
    hogy „a vendeg eszrevesz minden fonaksagot{hibat}”
    megis, erdemes meghallgatni, mi a „palesztinok”
    velemenye- sajat magukrol.
    Vajon „palesztinok”- vagy reszei az „umma arabije”nek?

    https://www.youtube.com/watch?v=Oo4yiUHs1HE

  • Meg egy megjegyzes.
    Tobbszor kertem vitatarsaimtol
    mas forumon, ahol eleg sok „Palos Trend”
    tipusu hozzaszolo „osztja az eszt”-
    hogy nevezzenek meg mar egy „palesztin”
    kiralyt,hadvezert,koltot,tudost,allamferfit,
    stb.
    Mai napig varom a valaszt.
    Meg egy megjegyzes.
    A tobbseg szerint- 2 megoldas letezik-
    fuggetlen Palesztina vagy multi kulturalis Izrael.
    Nem egeszen- csak felnek mas megoldastol.
    22 arab allam „nem tudott” befogadni 711.000 „palesztin”
    menekultet{akik az arab allamok tamadasa kovetkezteben
    1948-ban valtak menekultte} – mig Izrael befogadta
    es talpra allitotta a 870.000 zsido menekultet
    az arab orszagokbol,akik mindenuket otthagytak.
    Kozottuk olyan allamokbol mint Irak,ahol 2000 eve eltek.
    Mig a „palesztinok”nak az ENSZ- kulon intezmenyt
    allitott fel- errol „nem hallottak” sem az ENSZ-ben
    sem az EU-ban.
    Miert lehetett Europaban- a 2-ik Vilaghaboru
    utan -repatrialasrol beszelni? {lasd svabok}
    Annal is inkabb mert Jordania lakossaganak 70%a
    pl. „palesztin”.
    Jo,mondjatok-a Kozel-Kelet nem Europa.
    Fel lett ajanlva a „teruletcsere” is-
    zsidok altal surun lakott terulet-Izraele
    arabok altal surun lakott terulet-palesztinoke.
    Ebbe sem egyeztek bele.
    Hogy miert?
    Fogozkodjatok meg!
    Ugy latszik- jobb nekik a „kirekeszto”Izraelben-
    mint az arab testvereknel.

  • Chris, amit irtam az Istvanrol all, mint a 16 eves fiu …a.

    Ugyanakkor furcsallom, hogy az Istvan sokkal durvabb beszolasait nem moderalod. Az en viccem, amit kihagytal az o kirohanasaihoz kepest semmi, es ha mas nem is, de sokkal sophisticated-ebb.

    Hozzatennem hogy (ha nem csak nagyoskodni akart, hogy o milyen jo emberismero) amikor valaki konfrontacio utjan probalja megismerni az embereket, ott mar eleve valami komoly baj van vallon felul, mert azt senki sem varhatja el ep esszel, hogy valakit tamadva o majd az illeto legjobb, vagy akar a legrosszabb tulajdonsagaira fog rajonni.
    De ez meg ez sem nem lenne tul nagy problema nala, ha a konfrontacio emberi hangnemben menne. De o csak hulyezni, marhazni, lekezelni tud… oh es meg egy dolgot, hogy aztan mindezzel a tetejeben o vadolja azt akibe belekotott.

    „Magasabb” szintre emeli ezt mindezt azzal, hogy olyanokkal akassza ossze a bajuszt, akikkel tkp mindenben egyetert. Tkp. meg en is sok mindenben egyetertek vele, o csak tul szuklatokoru, hogy eszrevegye ezt. Mindenkiben ellenseget keres.

    Itt van az Endre esete. 100%-os (nem 99) az egyetertes koztuk, az Istvan csupan felreertett valamit. Az Endre tobbszor is probalta megmagyarazni neki, normalis, emberi hangon, hogy csupan felreertesrol van szo, erre o tovabbra is pocskondiazza az Endret.
    Nem ismeri az „elnezest kerek” fogalmat. Nem tudja beismerni, hogy tevedett.

    Nem a hozzaszolasokat kell – szerintem – leallitani, hanem a Faltoro Kost, aki az egyetlen ezen a site-on, aki nem tud emberi hangnemben vitatkozni masokkal, nem tudja beismerni a hibajat, es meg a legjobb barataiba is belekot minden ok nelkul.

    De hat ez a te site-od, a te dontesed.

  • Göllner András

    Csak röviden jegyezném meg, hogy egyszerűen agyrém ami itt folyik a vita és párbeszéd nevében. Nem értem miért kell ilyen indulatosan, durván, közönséges módon sértegetniük egymást a vitatkozó feleknek, ÉRTELMES érvelés helyett seggberúgásokkal handabandázni. Miért kell lemenni kutyába ha valaki netán olyat mond amivel nem értünk egyet ? Egyetértek Christopher Adammal, hogy ha a beszélgetés ilyen szintre sülyed, nem érdemes folytatni a műfajt. Az ilyen fajta diskurzust már a szomszédos kocsma WC falán is megtalálhatjuk, minek akkor idejönni……

  • Göllner András: ismered azt a mondást, hogy úgy kezdődött a verekedés, én csak visszaütöttem?
    Akiva a kanadai zsidóságot tükrözi elég szépen. Ez többségben egy jobboldali, konzervativ közösség, aki most már igazi barátot lát Orbán Viktorban. Vele kellene értelmes vitát folytatni?
    Ugyan, kérem…

  • Dubois,
    évekkel ezelőtt egy judaika-szakértő mondta nekem, hogy a „palesztin” szó a „filiszteus”-ból származik.
    A neten keresgélve most egy ilyen tanulmányt találtam:
    http://epa.oszk.hu/02300/02387/00026/pdf/%C5%90si%20Gy%C3%B6k%C3%A9r_2005_3_029-032.pdf
    A tanulmány célja kissé kétséges számomra, de a hivatkozások hitelesnek tűnnek. Mindjárt az elején, a 4. bekezdésben hivatkozik Hérodotoszra.

  • Dubois!
    Orulok,hogy vegre visszatertunk a temahoz-
    es {egyelore} nem veszekszunk-csak igy tovabb.
    A lenyeghez szolva- mai tudasunk szerint-
    a filiszteusok- Egei tengeri nep volt.
    A bibliai Kaftor-tudomasom szerint- Gorogorszag.
    A filiszteus szo- a heberben-פלשתים-plistim-
    betolakodot jelent.
    Palesztina-Hadrianus csaszar ota kozismert,aki leverte
    Bar Kochba szabadsagharcat Roma ellen {i.u 132-135}
    es buntetesul-bosszubol- Provincia Judeat- a zsido
    nep osi ellensegerol-Palesztinanak nevezte.
    Hogy visszaterjunk napjaink zurzavaros Kozel-Keletjehez,
    erdemes megnezni egy egyiptomi student velemenyet,
    aki szerint-Izrael nem az ellenseg- es a gyulolet
    oka- az irigyseg.

  • Bocsanat, bonhomme-nek cimeztem.

  • bonhomme,

    Hozzaszolasodbol latszik, hogy te is ketkedve fogadod a torteneszek eredmenyeit.

    Ehhez tennek csak hozza nehany dolgot.
    Az antropologusok elmeletei elegge gyengek, ami azt is mutatja, hogy rengeteg elteres, surun ellemondo elmelet alakul ki ugyanarrol a bizonyos leletrol, site-rol, vagy korrol kozottuk.
    Tobbsegunk ezen elteresekrol nem tudott regebben, mert az uralkodo nezetet vallok a tobbi nezetet ad acta tettek, a tobbi antropologust pedig eltevelyedettnek, vagy egyenesen pseudoscientists-nek kereszteltek el. (Az emberek mindig is „embersegesen” bantak az ellenfeleikkel.)
    Manapsag meg lehet keresgelni az interneten a masfele ertelmezeseket is, de sokat kell vele totojaszni.
    Persze vannak esetek, amikor valoban az uralkodo nezet tunik a jobbnak, de van amikor nem.

    A masik „aprosag” maga a Biblia. Addig amig az konnyen feltetelezheto, hogy bizonyos dolgok leirasaban a „profetanak” semmi oka nem volt hazudnia, vagy kitalalnia valami zoldseget, a Bibliat, mint objektiv forrast (forrasmuvet?) egy komoly tudosnak – szerintem – nem lenne szabad hasznalnia.
    Lehet persze vitatkozni, de meg a Biblia irasanak idopontjara vonatkozoan is vannak szamos elmeletek. Ezek kozul egyik-masik odaig is „elfajult” hogy szerinte az *egesz* zsido Bibliat a 2. Templom lerombolasa utan irtak. (Nem mondom, hogy en ebben hiszek, csak hogy van meg ilyen is.)

    Visszaterve az antropologiara es az Izraelben torteno kutatasokra, a legtobb antropologus, amikor talal egy, az elso vagy masodik szazadbol romot Izraelben, kapasbol a Biblia leirasa alapjan probalja megadni a rom nevet. Pl. egy szep nap „megtalaltak” a Nain nevu varosnak a romjait, ahova eljutott Jezus is. (Lukacs 7.11-12: ” És lõn másnap, hogy méne Nain nevû városba; és az õ tanítványai sokan menének õ vele, és nagy sokaság. Mikor pedig a város kapujához közelített..” )
    Mivel a romok arra mutatnak, hogy a helyisegnek sosem volt fala (tehat nem lehetett varos, es nem lehetett kapuja sem) elkezdtek lelkendezni, hogy „no lam, a kereszteny Biblia” tevedett, csak fikcio. Az eszukbe sem jutott, hogy esetleg nehany km-el arreb meg elokerulhet egy masik rom is. (Arrol nem is beszelve, hogy ok, mint a Bibliat fikcionak nezok, hasznaljak a Bibliat, mint megbizhato adatforrast.)
    No es rengeteg ilyen „ertelmezes” fordul elo.

    Ami a filiszteusok eredetet illeti szinten nagyon kell vigyazni. Amiota (1964) a molesztinok lettek a filiszteusok, az arab propaganda hatalmas penzeket ol bele ebbe a projektbe. Lefizetik a legjobbnak tartott antropologusokat es torteneszeket, es azok gyartjak is az uj elmeleteket nagyuzemi szinten.
    Barkinek, aki vitatkozni akar ebben a temaban a vadakkal, vagy a vad-drukkerekkel, ajanlanam hogy olvasson regebben irt antropologiai es tortenelmi munkakat a temaban, olyanokat, amiket meg 1945 elott irtak. Es keszuljenek fel a hazugsagokra, miszerint „uj kutatasok bebizonyitottak…”)
    A keresest konnyebbe teszi, ha arra keresunk ra, hogy „mikor haltak ki a filiszteusok”, vagy „mi tortent a filiszteusokkal”.
    Ok feltehetoen meg kozvetlenul az Elso Galut bekovetkezese utan eltuntek, beolvadtak mas nepekbe. Es erre kell elsosorban ramutatni. Egy kihalt nepnek nem lehetnek utodai, egy beolvadt, eltunt nepnek az utodait pedig nem ismerheti senki sem.

  • Istvan,

    Elenk tevedes! A kanadai zsidosag tobbsege a baloldali partokra, elosorban a Liberal Party-ra szavaz, de vannak koztuk azert Israel-barat zsidok is.

    Hozzatennem, hogy a mar Kanadaban szuletett zsidok egy jelentos resze viszont elegge Izrael-ellenes, a tobbsege pedig kozombos, akarcsak Amerikaban.
    Meg az ortodox zsinagogaban is elofordult, hogy amikor a rabbi Izrael mellett mert szolni, felugrott az egyik ferfi, ramutatott a felesegere (a nok reszere fenntartott reszben) es utana ramutatott az ajtora. Nagyon fel volt dulva szegeny es el is mentek gyorsan.

    Az egyik, Izraelbol bevadorolt zsido no panaszkodott egyszer, hogy „a kanadai zsidok meg vanak hulyulve, Izraelt tartjak hibasnak mindenert”, es bar ez elegge nagy altalanositas, es nem tudom hannyal beszelt, gondolom, hogy nem veletlenul mondta.

    Azok akik Izraelt okoljak mindenert viszont garantaltan nem jobboldali zsidok, hanem az arabok segget csokolgato partok egyikenek a tagjai.

  • Sajnálom,hogy bele ütöm az orrom mások levelezésébe,de amit Moshe Akiva ír olyannyira igaz,hogy még kénytelen vagyok hozzátenni,hogy a magyarországi zsidók is csak a saját seggük féltése miatt Izrael ellenesek.Olyant is ismerek aki merő zsidóság szégyenlése és letagadása miatt eladta a gyönyörű villáját Magyarország egyik legszebb üdülővároskájában,mert”túl sokan tudták,hogy zsidók vagyunk” felkiáltással.Vettek helyette a holt-dunaág egyik proli környékén egy akkora kis telket,hogy a hyundai getz autójukat sem tudják bent parkolni.A vityilló pedig akkora,hogy ha egy harmadik ember is be akar menni,egy üveg konyakot ki kell rakni.Itt viszont egyenlőre azt gondolhatják,hogy az ott lakók „nem tudják,hogy zsidók vagyunk”. Szóval köztünk is van képviselője a Scharf Móric féle állatfajnak.És ezek hírnévnek is örvendő tanult emberek.

  • Még annyit hozzáteszek,hogy sajnos a Jó Isten minket is megvert ehhez hasonló belső ellenséggel.Szerencsére igen kis kisebbségben vannak.Amit nem értek,hogy miért nem települnek szittya földre és miért pont Nálunk rontják a levegőt.Nyelvtanulási kurzust szívesen nyitnék nekik.Persze lehet,hogy onnan is hamar tovább vándorolnának. Pechükre most az arabok foglalnak új hazát.Ezért kénytelenek minket boldogítani.

  • Gyuri,

    Az oregapam a 2. Vilaghaboru utan annyira begozolt az amerikai zsidosag passziv (illetve nehanyuk valamelyest negativ iranyban aktiv) magatartasa miatt, hogy megszakitott minden kapcsolatot a zsidosaggal.
    Apam folytatta ezt.

    Mikor en vallasok kozott kutakodva eljutottam a zsido vallashoz apam lehulyezett, mondvan: „Minek, hogy aztan majd megoljenek teged is csaladostul? Orulj neki, hogy senki sem tudja, hogy zsido vagy!”

    El meg a Soah emleke…

  • Christopher Adam

    Körülbelül ez volt az én családom hozzáállása is. Apám, nagynéném és nagymamám azt adták át nekem, hogy családunk „ősi, erdélyi magyar református gyökerekkel rendelkezik” és hogy nagyapám „meghalt a fronton.”

    Azt nem mondták, hogy az ősi protestáns erdélyi magyar gyökerek elvezettek egészen Dachau-ig és a budapesti gettóig.

    Amikor megkérdeztem apám unókatestvérétől, hogy mivel magyarázható ez a hozzáálás, azt mondta hogy az ő generációja egy patyolat tiszta, gondnélküli családi múltat akartak átadni a gyerekeknek és unókáknak.

  • Chris,
    ezt a témát oda és vissza ismerem.Anyósom az 1980-as évek elején,(1984-ben már 75 évesen meghalt)túl három házasságon,hivatalosan megváltoztatta a LEÁNYKORI nevét,és felvette annak a falunak a nevét,ahol elődei éltek.Ez is egyik fajtája a menekülésnek a zsidóságtól.Ez az oda.A vissza az,hogy 1943-ban Nagyanyám,Anyám és én is(6 évesen)kitértünk.Római katolikussá vedlettünk.Anyám elküldte Apámnak a munkaszolgálatba az új-katekizmust,hogy Ő is térjen át. Az én Drága Apám,akire büszkén gondoltam és gondolok amíg élek, vissza írta,hogy nem foglalkozik virtuális elméletekkel. Akit a zsidók Istene nem tud megmenteni,azt a katolikus Isten is elveszejti.Hát sem ez,sem az nem segített az emberi nem sátán vezette aljas gyilkosai ellen.A háború befejezte után a budapesti főrabbi javaslatára mind a hárman alaposan megfürödtünk és így sikeresen lemostuk a keresztvizet.Nekem még külön a Váci úti fertőtlenítő intézetbe is kellett megfürödnöm,mert a gettóban megrühesedtem.A cionista mozgalomba,3 évvel később,(46-ban)már teljesen, mindentől megtisztulva kerültem.Soha többé nem lettem rühes.

  • Az én apám nem tagadott le semmit a rettenetes múltból.
    Ezért -szerénytelenséggel állíthatom- tisztán látok ezekben a kérdésekben , egészen kis korom óta.
    Álláspontom nem változott az elmúlt évtizedek alatt.
    Az kétségtelen , hogy a a ’67-es háború kezdetén még eléggé relevánsak voltak az érzéseim , ( akkor még nagyon fiatal voltam és nefeledjük : a „vadkommunizmusban” éltünk, a propaganda minden nap ment a korabeli „médiákban” .) De a végén nagyon halkan csak annyit mondott a faterom : ” Azért, úgylátszik mégsem annyira gyávák a zsidók, ellentétben a goebbels-i propagandával .” Ez a halk kis beszólás meglehetősen megváltoztatta a véleményemet Izraellel kapcsolatban.
    Mit is tagadjam ,jó érzés egy győztes fajhoz tartozni. Istenem..mindannyian gyarló emberek vagyunk.

  • Zsidosagom-soha nem volt titok elottem.
    Apamat-aki munkaszolgalatos volt-csak keprol ismerem.
    Unokabatyam,aki elsonek alijazott-mint maapil-
    es harcolt a Haganaban-kesobb kihozatta szuleit
    es occset,utanuk ozvegy anyamat es engem,es egyetlen
    megmaradt nagybatyjat-igy vigasztalt,mikor az
    elso evekben-neha-elcsuggedtem: ” Emlekezz, es soha
    ne feledd,mit tettek apaddal!”
    Mikor az egyik site-on nehany honapja,emlegettek
    a magyar hadsereg elesett katonait a Donnal,
    „csendesen” megjegyeztem,hogy anyam occse,ott esett
    el,mint munkaszolgalatos-es meg az a tisztesseg
    sem jutott ki neki,hogy fegyver legyen a kezeben.
    Erre egy „jo indulatu” jobbikos-kb,igy valaszolt
    „ahol fat vagnak-forgacs is hullik”.
    Szegeny nagyapam,akinek felesege,nagymamam, meghalt
    a gettoban,es verzo szivvel varta vissza gyermekeit
    es unokait- igyekezett megtartani az unnepeket-
    es osszetartani bennunket-a maradekot.
    Geyza postjahoz csak annyit.
    En is,mint tobbsegunk- „hithu kommunista”
    fiatal voltam.
    A Rajk pernel- meg nem sokat ertettem.
    Mikor 1956-ban visszatertem az iskolaba-
    2 erdekes dolog tortent.
    1} Bocsanatot kertek Rajk ozvegyetol es fiatol.
    2} Egy osztalytarsnom,akinek anyja parttitkar
    volt, azzal fogadott: „A zsidok mind parazitak”.
    Mivel ifju korunkban- nincs sok eszunk-
    fel akartam pofozni. Egy masik {zsido}osztalytarsnom-
    szedett le rola.

    Kozben Anyam, aki visszament a munkaba,ezt a falfeliratot
    latta- „Icig,most nem viszunk Auschwitzig.”
    Azt hiszem, ez volt az utolso csepp.
    Alijazasunk elott elbucsuztam{mar gimnazistakent}
    volt osztalyfonoknomtol,aki {akkor meg nem ertettem}
    vallasos zsido asszony volt,es kepzettsegenel fogva-
    egyetemi katedran lett volna a helye.
    Nekem mindeg ezt mondta :”Neked jobbnak kell lenni-
    mert zsido vagy.”

    Bucsuzasnal bevallottam,hogy felek,mert nem
    tudom,hogyan fog alakulni a sorsom.
    O, az en oreg,bolcs tanarnom,igy inditott utnak:
    „Ne felj,gyemekem! Ha fiatal lennek-mennek veled.”

  • מרים!
    Majd mindezt végig „élveztem”én is.Azzal a differenciával,hogy 56-ban visszafogadott a cionista neveltetésem.Így aztán én szerveztem meg néhányunk alijázását. 16 hozzám hasonló nem fajtisztát sikerült kimentenem a Marina di Ravennai menekült táborból a pogromra készülő szittya forradalmárok karmai közül.A pogrom kivitelezése előtt 3,4 órával. Dehát…ez egy hosszabb történet.Sok előzménnyel és egész életem tovább vitelével…

  • Igen,Gyuri, a te torteneted sem minden napi,
    es sok kozos pont van benne.
    Cionista multad megtanitott a szervezesre
    es a harcra.
    Bar ismerek cionistakat akik nem alijaztak,
    vagy kesobb- jeridaztak.
    Nekunk annyibol volt szerencsenk,hogy eleg
    fiatalon erkeztunk ahhoz,hogy tokeletesen
    megtanuljuk a nyelvet es gyokeret eresszunk.
    Anyam, aki 40-en felul alijazott, mar nehezebben
    tanulta a nyelvet, de itt parra talalt,dolgozott,
    otthont teremtett- es meg megerte 3 dedunokaja-
    a masodik szabre nemzedek szuleteset.
    Egyszer megkerdeztem Ot: „Ha akkor,mikor
    Mengele elott hajtottak,tudtad volna,
    hogy megszuletik majd a zsido allam,mit ereztel
    volna ?”
    Valasza egyszeru volt. „Vigaszt.”

  • Igen מרים,
    a vigasz életet,regenerálódást,a mi esetünkben hazát,jövőt ad. Családunk elpusztított tagjait vissza kapni nem lehet.De itt van a jövő,a valódi vigasz.A három gyerekem,a négy unokám (az ötödik hasban)és az első,egy éves dédunokám.Ezért volt érdemes harcolni,a megsemmisülésből kiszakítani magunkat.Ezért teszünk meg mindent, értsd:MINDENT a jövő generációink életben maradásáért az idők végtelenjéig.

  • A legutobbi hirekrol szolvan-ugy latszik
    nagyon meg kell valtoztatni politikankat-
    bar mit mondanak sajat balosaink es mas „szep lelkek”
    es a kemeny kez politikajat alkalmazni a novekvo
    terror es foleg- az uszitas ellen.

  • מרים!
    mindig megtaláltuk,most is meg fogjuk találni a megoldást.Az iszlám-náci és velük együtt a magyar és egyéb neo-náci csürhe már készítheti a minket elítélő reputációikat az ENSZ nevű sóhivatal üléseire.Abu mázen elszabadította a sédet. Mi fogjuk visszarakni.Az viszont nekik fog fájni.

  • Sajnos, ahogy en latom, Izraelnek nem hagyjak, hogy gyozzon egyszer es mindenkorra.

    A harom nagy haboru idejen irodott ENSZ hatarozatok, illetve az azokhoz valo vitak szovegeit olvasva az a gyanu alakult ki bennem, hogy meg a „legjobb barat” is mindent megtesz azert, hogy Izraelben allandosuljon a feszultseg, a haboru, a gyilkolaszas es oles.

    Meglepne, ha foleg most, a kis zsidogyulolo amerikai elnok meg hatralevo idejeben ez megvaltozna. De nehezen hinnem, hogy akar a Trump is megengedne Izraelnek, hogy kuldjek haza a muzulmanokat es annektaljak a szoban forgo teruleteket.

    Az pedig nyilvanvalonak latszik, hogy amig egy nemzetkozi cocjalis segelyen elo agymosott gyilkos banda Izrael foldjen el, ott beke nem lesz. Eleve nem lehet, mert epp azert kapjak a cocjalis segelyt, hogy gyilkoljak a zsidokat.

  • István,
    elnézésedet kérem,de a Moshe Akiva nevű beíró nekem egyáltalán nem tűnik provokátornak.Lehet,hogy itt-ott nem pontosan érti a témát. Nagyon örülnék ha igazam is lenne.Köztetek átfutott a fekete macska. Én mint hívatlan prókátor örülnék,ha megtalálnátok a korrekt(baráti) hangot.Erre is volt már példa,tehát nem lehetetlen.Nem várom el a hívatlan prókátor fizetését.
    Baráti szeretettel üdv:Gyuri.

  • Gyuri10: Moshe Akiva megjelenése óta provokál – mondjuk, ez az én véleményem. A témákat pontosan érti, és szándékosan adja hol a dacos zsidót (még zsidóságában is kételkedem, mert ahhoz, biza, eléggé gyökértelen a megjegyzései alapján), hol az européert, hol a meg nem értett okostörpöt, pedig ő – szerinte – tényleg mindent jobban tud. Olvastál tőle bármit is, ami ezen a fórumon megjelent, és ő egyet értett volna vele?
    Mellesleg nagyon nem bírja a búrámat – kicsit érzékeny a lelke – de nem igazán izgat. Ráadásul, mivel ezt kinyilvánítottam, már ez is személyeskedés.

  • István,
    a M.A.-val kapcsolatban csak annyit,mint Klárikáról is.Némelykor igazat adok neki,némelykor,ha csípi a szemem azt is megmondom. Többnyire csak akkor szólok bármely témához,ha érint vagy ha abszolút blődségnek tartom.Akikkel pedig kommentelek vehetik nagy megtiszteltetésnek az ellenségesek közül,mert mint néhánynak már megírtam,hogy „hülyékkel nem tárgyalunk”.Neveket nem említek,mert nem akarok a személyeskedés”bűnébe”esni.

  • Istvan, valami alapveto felreertes allhat koztunk.

    En speciel nem csodalkozom azon, hogy a kommentalo’k tobbsege nem azt irja, hogy „ragyogo, mindennel egyetertek”.
    Ez egyreszt a sztalini Kreml-re emlekeztetne, masreszt szinte semmi ertelme nincs.
    En azert kommentalok, mert nem ertek egyet valamivel, vagy hozza akarok fuzni valamit, ami szerintem fontos es kimaradt. Ugyanezt varom el a tobbitol is, default-bol.

    Mellesleg, kb egy hete, hogy a Chris irt egy cikket, amihez azt hiszem en voltam elso kommentalo. Viszketett a ket mutatojjam hegye, hogy megirjam: „Jeee, hat hiszen tudtok ti irni targyilagos cikkeket is egy ***Hirlapban***, velemenykozles nelkul, csak a hirt! Miert nem csinaljatok ezt mindig igy?” de aztan nem irtam hozza. Elsosorban azert, mert nem akartam a szambol segget csinalni, hiszen a megjeleno cikkek meg 10%-at sem olvasom el, tehat igazabol nem tudhatom, no meg hat ugy voltam vele, hogy miert pont azt basztassam, aki legalabb tudja, hogyan kell egy ujsagcikket megirni.

    Tehat csak fel a fejjel, ne izguljal, vannak cikkek amikkel egyetertek en is, csak azokhoz nem szolok hozza, mert minek?

    Tovabba, amikor latom, hogy nem tudjuk egymast meggyozni, akkor az „abban kell megegyezzunk, hogy ebben nem egyezunk meg” elv alapjan nem vitatkozom tovabb, mert a korkoros vitanak sincs sok ertelme.
    Gunyolodni viszont en is tudok, ha valaki mindenaron ki akarja azt belolem hozni.

    Oh, es meg egy dolgot: Annak idejen oriasi szerencsevel sikerult csak leerettsegiznem Magyarorszagon. A magyar irasbeli erettsegi dolgoztomba olyanokat irtam, amit aztan a szobeli vizsgan a veresszaju komcsi magyar tanarom ugy minositett, hogy „maga B. az irasbeli dolgozataban rendszerellenes es felforgato eszmeket hirdetett meg”.
    Tovabba kozolte, hogy csak az igazgato ur szemelyes engedelyevel vizsgazhatom le, o nem engedte volna.
    Tehat en mar regota felforgato vagyok, ezt az egyet, jol kiszurtad. 🙂

  • Moshe Akiva,
    okt. 4. 9:23
    beírásod harmadik és negyedik bekezdése szín igaz.

  • Nem konnyu napokat elunk-az utobbi hetekben
    az orszagban.
    Jol esik latni- az osszetartast.
    Biztatasul- egy ujsagcikket kuldok-melyben egy jordaniai
    sejk- aki Cfat forabbijaval beszelget – elmondja,
    hogy a Koran szerint {idez is belole} Izrael orszaga-
    a zsido nepe.
    Nem talaltam magyar forditast, de tobbsegetek-
    eleg jo angollal bir.
    A lap aljan-van egy video clip- heber forditassal.
    Remelem-erdekel.

    http://elderofziyon.blogspot.co.il/2014/02/jordanian-sheikh-allah-gave-land-of.html#.Vh0olOyqqkq

  • Izraeli,

    Orulok, hogy ilyen muszlimok is vannak.

    A videoban elhangzik valami olyasmi, hogy az nem igaz, miszerint a Koran eltorolte, vagy hatalytalanitotta a Torah-t es/vagy a Kereszteny Bibliat.

    Haaaat, ugye lehet arra hivatkozni, hogy Mohi szerint Mozes es Jezus is profeta volt, es ez azt sejteti, hogy a muszlimok hisznek a Zsido es Kereszteny Bibliaban. (Azt most hagyjuk, hogy a keresztenyek szerint Jezus kicsit tobb volt, mint profeta.)
    Viszont a bibliai torteneteket atkoltotte a Mohi es egesz mas torvenyeket iktatott be, arra hivatkozva, hogy Allah neki ujra megmondta az igazat. Ugyanis Allah mar megmondta ketszer is, egyszer Mozesnek, aztan Jezusnak, (akik persze mindketten muzulmanok voltak) de aztan a gonosz zsidok es keresztenyek atirtak Allah szent konyvet.
    A muzulman logika szerint persze ez nem szamit a Biblia eltorlesenek, vagy hatalytalanitasanak.

    De amire ez a sejk hivatkozik igaz, az 5. Szurat illetoen. Csak valamit eltuloz a kisoreg, amikor azt mondja, hogy Allah a zsidoknak adta azt a foldet az Itelet Napjaig. Nem az Itelet Napjaig adta nekik. A Koran 26.59-ben szo sincs Itelet Naprol:
    ” Thus. And We caused to inherit it the Children of Israel. ”
    Arrol nincs szo, hogy kesobb esetleg Allah merges lett a Zsidokra es elvette toluk a foldet.
    Nem veletlen, hogy amint a Szentfold az Umma resze lett alig-alig turtek ott meg zsidot a muszlimok egeszen a 19. szazad kozepeig.

    Mohi a medinai periodusa soran ket Medina korul elo zsido torzset szamuzott, a harmadikat pedig kiirtotta, arra valo hivatkozassal, hogy amikor a mekkaiak megtamadtak Medinat, benne Mohival, a zsidok ilyedtukben megszegtek a Mohival kotott szovetseguket es atpartoltak a mekkaiakhoz. Ha ez igaz, ezt meg meg is ertenem.
    De aztan Mohi kiirtott minden mas zsido torzset is az egesz Arab Felszigeten. Arra milyen oka lehetett, ha szerinte Kanaan a zsidosag foldje, amit Allah adott nekik az Itelet Napjaig?

    Aztan ugye van nehany olyan vers a Koranban, ami szerint az osszes hitetlent ki kell irtani. Ebbe a zsidok is beletartoznak.
    Akad nehany mas resz, ami szerint a zsidok ki lesznek irtva az Itelet Napjan. Meg a kovek es a fak is szolni fognak, hogy „Oh bekeaktivista, egy zsido bujik mogottem, gyere ide es old meg!”.
    Egy masik Koran vers szerint a legmocskosabb, leggonoszabb nep a zsido a vilagon.

    Na de persze lehet mindezt sokfelekeppen ertelmezni. 🙂