A gettósítási gyakorlat példája Európa közepén

2015 szeptember 28 4:12 du.9 hozzászólás

Megnéztem az Urániában szombaton Az érpataki modell (The Érpatak Model) című filmet. Eddig azt hittem, hogy Orbán rothadt rendszere nekem már nem tud újat nyújtani! Tévedtem. A film azt mutatja be, hogy egy minden kétséget kizáróan elmebeteg polgármester a maga csaknem 1800 lakosú településén a szó szoros értelmében élet és halál ura, évek óta viszonylag háborítatlanul garázdálkodik, s amit tesz, azt igazából még csak meg se kérdőjelezi senki. Vajon miért nem akad emberére? Aki ellene tenne valamit. Aki feljelentené. Hol a csudában vannak az emberjogi szerveztek, miért nem állítja le valaki ezt a virtigli náci bolondot? Hogyan lehet képes ebben az országban egy őrült településvezető a feudális kiszolgáltatottság és vasszigor alá hajtani a falu minden lakóját?

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

A holland rendező, az izraeli-holland Benny Brunner, és a német riporter, Keno Verseck dokumentumfilmje egy szabolcsi településen a kirekesztettség térbeli koncentrációját mutatja be, vagyis klasszikus értelemben egy 21. századi gettólétet dokumentál az Európai Unió közepén.

Érpatak lakói fizikai és mentális értelemben megnyomorított emberek, akiket meghunyászkodásra és feltétlen engedelmességre kényszerítettek. Érpatak a náci ideológia újraéledésének kísérleti telephelyévé vált, és ez náci vircsaft ma Magyarországon – nemcsak a film készítői, hanem a vállalt elnevezése szerint – modellként szolgálhat.

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

A nemzetiszocialista eszméket nyíltan bevállaló polgármester és a helyi lakosság közötti viszony példa lehet! A „gettólakók” izolálása, megrendszabályozása ugyanis kulcsfontosságú tényezője napjaink kormánypolitikájának.

A jórészt cigány magyarok lakta településen Orosz Mihály Zoltán polgármester a helyi romák munkakerülő, munkamegtagadó és bűnöző voltát „bizonyíthatja” és hirdetheti. A méltóságuktól, emberi és polgári jogaiktól erőteljes megfosztottságban élő emberek sorsa országunk szörnyűséges múltjára emlékeztet, ami előkészítette a magyar zsidóság tragédiáját. A helyi kiszolgáltatottság, az embertelen körülmények kialakításának indoka is erre utal: a romák „gettósítására”, szegregációjára a többség érdekéből, azaz társadalmi érdekből van szükség.

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

Az érpataki modell – jelenet a filmből.

A romáknak nincsenek hagyományos válaszai az üldöztetés, kirekesztés ismert formáira. Nem tudom, hogy mennyi idő kell annak felismeréséhez, hogy a náci eszmék megvalósításának napi gyakorlata mire vezethet. A romák szervilis együttműködése a hatalommal, a mindennapi követelések teljesítése folyamatosan rontja a helyzetüket. Csak hosszú évek szenvedései árán alakulhat ki közöttük, és az érpatakiak között, ha egyáltalán kialakul a helyi közösség egészséges ellenállási gondolata. Félek, hogy akkor más késő lesz.

A magyarországi holokauszt egyedülállóan gyors lefolyásának legfőbb oka éppen a közösség egészséges ellenállási gondolatának hiánya volt. Ha ennek kialakításához roma honfitársaink nem kapnak szervezett, tömeges segítséget, semmi nem menti meg a társadalmat egy újabb tragédiától.

9 hozzászólás

  • Christopher Adam

    Ha jól emlékszem, az a pár civil ellenzéki aktivista aki felszólalt a polgármester döbbenetes ámokfutása ellen nem csak, hogy meg lett félemlitve, de pár esetben fizikailag is bántalmazták őket. Gondolok például Szőllősi Gáborra (TASZ), akit egy buszmegállóban brutálisan megvertek csuklyát viselő emberek.

    Amikor egyszer angolul irtam erről, jobban belemerültem ebbe a rémtörténetbe mint korábban. Egyszerűen nem találok szavakat arra, ami ott folyik, valóban Európa közepén.

    http://hungarianfreepress.com/2015/08/03/erpatak-a-hungarian-town-living-under-far-right-terror/

  • Garai-Édler Eszter

    Szervezett nemzetközi nyomásgyakorlás kell, tiltakozó akciók, petíciók, memorandumok, sztrájkok, látványos tömegtüntetések! Az egyéni akciókat könnyedén és gátlástalanul leverik. Ezek profi módon működnek!

  • Szívszorító érzés.

  • Ezt azért lehetett (és lehet) megtenni, mert a magyar politika egésze olyan, hogy tetszik neki. A hatalmon levő társaság eltűri vagy támogatja, a meglevő jogi eszközöket nem használja ellene. A civil tiltakozást nem akarja hallani, sőt, éppen a civil önszerveződések elnyomására használja fel az ilyen és hasonló szervezeteket.

    A nemzetközi tiltakozás aligha segít ezen. Ha éppen taktikai szempontból hasznos, akkor a hatalom majd kissé kozmetikázza a helyzetet, de valószínűbb, hogy csak ügyesebb propaganda-eszközöket kreál.

    A magyar társadalom részben jó alanya ennek a rendszernek, részben a Stockholm-szindróma hatása alatt áll, részben pedig tehetetlen.

    Ez nem fog megváltozni, míg valami nemzetközi válság során külső hatalom erővel be nem avatkozik. A katasztrófa elkerülhetetlen.

  • Osztán Érptak lakosságát is tessék megkérdzeni akik hálásask mert nem tünik el a matrac nem lopják el a tyúkot,és nem ütik agyon az öregasszonyt 200 forintért !
    A többi csak liberális nyámmogás.
    Nincs itt semmi politika.
    Tények vannak,élni kell ugy ahogy.
    Könnyű az 5.kerületböl osztani az észt.
    MAGUK A CIGÁNYOK IS JOL ELVANNAK,nincs itt semmi megfélmlitettsé,g hiába kapálozik egy idegen értékrendü film forgatókönyve.

  • kiss péter: szebb jövőt 😛 mondja, maga szerint lesz?

    „A Jobbik havi 22-23 ezer forintban maximálná azt az összeget, amelyet havonta fordít egy migránsra az állam.
    Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta:
    jelenleg egy migránsra átlagosan naponta 4300 forintot költ az állam, vagyis kétszer annyit, mint például a magyar álláskeresők támogatására.
    A Jobbik ezt elfogadhatatlannak tartja és azt szeretné elérni, hogy a migránsokra szánt kiadásokat a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegében maximálják, ami a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 százaléka, jelenleg 22-23 ezer forint – fejtette ki Z. Kárpát Dániel.
    Jelenleg 129 000 Ft jut egy migránsra egy hónapban. Ha ez a Jobbik által kívánt 22-23 ezer forintra redukálódna, akkor a napi 4300 Ft helyett kb 730 forint jutna egy főre.
    Az ellenzéki politikus emellett ismételten kijelentette, hogy pártja zéró toleranciát hirdetne a migrációs kérdésben, vagyis egyetlen migránsnak sem engednék, hogy Magyarországra vissza-, illetve letelepítsék. Z. Kárpát Dániel ezzel összefüggésben felszólította a kormányoldalt, hogy azonnal nyilatkozzon, elfogadná-e a migránsok kvóták szerinti európai szétosztását, valamint miként cselekedne, ha Németország több tízezer migránst toloncolna vissza Magyarországra.”

  • A cigányok Gyöngyöspatán is a Jobbikra szavaztak a balhék utáni választáskor , mert azt mondták nekik hogy a Jobbik majd véglegesen megoldja a cigánykérdést.
    ( Hiába : ha valaki tanulatlan , akkor ott nincs mit tenni. Azok ott még soha nem hallottak az ” endlözungról” )

  • A társadalom miért nem lép fel ellene? Ma a bíróságok minden polgármester (Orosz) által benyújtott keresetet vizsgálat tárgyává tesznek, nemhogy élből elutasítanák.És megszámlálhatatlan ügy van, mert ez az alak mindenkit perel,aki róla negatív véleményt alkot.
    2011-ben a 168 órában volt egy cikk róla a fent említett dolgai végett, és akik hozzászóltunk, + a főszerkesztőt beperelte.
    Így jutottak hozzám el 2013-ban, amikor bevitt a rendőrség, mert nem voltam hajlandó a pali végett egy lépést sem tenni.
    A kihallgató korrekt volt, csak kicsit nem értette a dolgok lényegét. Mindenhogy a nick nevemet akarta megtudni, mert a sok feljelentett közül „nem tudták” én melyikük vagyok.Kétségek között hagytam.
    Hihető, ha már eljutottak hozzám?
    És mindezt azért mert darutollas Horthy bohócnak jellemeztem a mindenhol fellelhető képei után.
    Szerintem ez egy kísérlet, amit a hatalom támogat, hogy nagyban is alkalmazni tudja ha itt lesz az ideje.
    Undorító, és egyben félelmetes amit ez az ország lassan hagy beteljesülni.

  • Kertész Ákos

    Drága Bumburi, örülök, hogy rád találtam, nagyon jól emlékszem rád az Amerika Népszavából, amikor még ott nagy kommentelés folyt, a 14-es vaálsztások előtt. Én csak a nick nevedet tudom, neked meg nem árulom el az én nick nevemet, de mi mindig egyetératettünk.
    Remélem sokszor olvashatlak még!