A kanadai közszolgálati televízió jövője: a jobboldal masszív átalakítást javasol

2015 szeptember 30 12:27 du.7 hozzászólás

A CBC kanadai közszolgálati televízió a tíz éves konzervatív kormányzás alatt is megtartotta többnyire liberális profilját. Tény, hogy Stephen Harper miniszterelnök Konzervatív Pártja soha nem volt a CBC, illetve a francia nyelvű Radio-Canada lojális barátja és támogatója. Szerintük a magántelevízió csatornák és hálózatok elszívják a kanadai televízió közönség túlnyomó részét, a CBC és Radio-Canada szerepe pedig maximum a híranyagok készítése kéne, hogy legyen, nem pedig a különböző kulturális, vagy szórakoztató programok vetítése.

Amennyiben többséget szerez Harper pártja az október 19-ei választáson, könnyen lehet, hogy a brit, vagy esetleg az amerikai model váltja fel a CBC/Radio-Canada jelenlegi állami finanszírozását. Ha a brit modelt alkalamazzuk, akkor a kanadaik felkészülhetnek arra, hogy mindenki aki otthon tévével rendelkezik, egy különadót, vagy „licensing” díjat fizethet ezentúl. Ez a pénz pedig a közszolgálati televízióhoz lenne átutalva, függetlenül attól, hogy az adott állampolgár valaha bekapcsolja-e a CBC-t.

Az amerikai model pedig azt jelentené, hogy a CBC olyan lenne mint a PBS: a nézők adományaiból „dobnák össze” a pénzügyi alap jelentős részét. Szerintem mindannyian ismerjük ezt a modelt Észak-Amerikában, hiszen a Kanada/USA határvidéken fogható a PBS. A telethon-féle maratoni pénzgyűjtő akciók, amikor élő adásban gyűjtenek adományokat, egy ismert műfaj. De a CBC-nél ilyet eddig még soha nem alkalmaztak.

Az ellenzéki Liberális Párt korábban azt javastolta, hogy a szövetségi állam költsön fejenként plusz 40 dollárt évente kanadai adófizetői pénzből a CBC-re. Jelenleg 33 dollárt költenek fejenként, minden kanadai után a közszolgálati tévézésre. A liberálisok ezt az összeget 73 dollárra emelnék, ha kormányra kerülnek. Ugyanakkor a liberálisok valószínű a magáncégek reklámait teljesen megszüntetnék , vagy erre ösztönöznék a CBC-Radio Canadát.

A CBC Radio-Canada montreáli épülete. Fotó: Paul Chiasson / THE CANADIAN PRESS.

A CBC Radio-Canada montreáli épülete. Fotó: Paul Chiasson / THE CANADIAN PRESS.

Stephen Harper azonban a kampányban az alacsony nézettségre mutatott, amikor szóbakerültek a CBC pénzügyi nehézségei. Elmondta, hogy az állami szubvenciónak vannak határai és most már a CBC feladata, hogy megoldja saját problémáit. Hubert Lacroix, a CBC vezérigazgatója nem kivánta kommentálni a kormányfő szavait, ugyanakkor elutasította, hogy a pénzügyi nehézségek a csökkenő nézettség miatt alakultak volna ki. Az elmúlt két évben 700 állás szűnt meg a CBC Radio-Canadánál, a hiány a 130 millió dollárt is meghaladja. Az esti órákban, amikor általában a legmagasabb a tévézők száma, a kanadai lakosság 5,3 százaléka kapcsolja be a CBC-t. A többiek magánadókon tévéznek. Ez egy 40 százalékos csökkenés a CBC számára az elmúlt néhány évben.

A CBC-t 1932-ben alapította meg a kanadai szövetségi kormány, mivel tartottak az egyre erősödő amerikai kulturális és szórakoztató ipartól, ami Kanadát is dominálni kezdte. A CBC legfontosabb célkitűzése az olyan programok készítése és bemutatása, amelyek „jellegzetesen kanadaiak” és „a nemzeti tudatosságot erősítik a kanadai lakosságban.”

És, hogy mit is jelent a „jellegzetesen kanadai” televíziózás? Azt hiszem, hogy ez a CBC produkció Magyarországon is ismerős…bizonyára a kilencvenes évekből egy egész magyar generáció ismeri!

Tags:

7 hozzászólás

  • Chris,

    Talan nem hiszed, de szerintem eszre sem venne a kanadaiak 90%-a, ha lezarnak a CBC-t. Ha szolnanak nekik, hogy le lett zarva, szerintem 99%-uknak nem fajna a szive utana egyaltalan.

    Az ugyan igaz, hogy kb 2-3 evvel azutan, hogy Harper lett a miniszterelnok, a hirado elkezdett hirado lenni vegre, es nem az arab, valamint „baloldali” (nem irok bolsit) propaganda szocsove, de meg igy is nagyon gyengecske.

  • Christopher Adam

    Ez lehet, hogy igy van. De a The National c. esti hiradójuk szerintem minőségileg a legjobb az országban. Az „At Issue Panel” például messzemenőleg profibb mint a több ilyen elemezői kerekasztal.

    És ott van rajta mindig az Andrew Coyne, aki konzervativ elemző.

  • Judith Kopacsi

    Tévedsz Moshe. Rengeteg kanadainak hiányozna úgy a CBC rádió, mint a TV. Ismeröseim közül, velem együtt mindenki csakis CBC rádiót hallgat.Te hány programot tudsz felsorolni, amit idáig rendszeresen követtél?

  • Judith, en a 630 Ched-et szoktam rendszeresen hallgatni a radio adok kozul. Mast amugy sem nagyon lehet, mert csak az agybeteg pop-zene megy rajtuk.

    A Tv musorok kozul csak a hireket nezegetem neha, de tulzottan nem erdekel, mert a hirek 99%-at elhallgatjak, es ugyanazt a feloras, vagy egy oras osszeallitast ismetelgetik egesz nap.

  • Részemről, a CTV híreit nézem, igen ritkán megyek a CBC-re. Különben, megfigyelhető, hogy a CBC a mindenkori kormány kritikusa és kicsit ellenzéke. Nem csak a Harper kormányé.
    Harper jól teszi, ha mellőzi. Beszédeit nem hozza le, és csakis kritizálni tudja a kormányt.
    A furcsa csak az, hogy a CBC az az állomás amit a kormány anyagilag fentart!

  • Kálmán Lakatos

    Szerintem ha a Kanadai miniszterelnöknek hiányzik a hír a cbc.ből leadhatná hogyan használják ki a kanadai adófizetők pénzén leforditott hamis magánokiratokat,hogyan élnek vissza a Kanadai családon belüli eröszak áldozataival ,hogyan típorják meg az emberi jogokat ,nem Kína fele kellene mutogatni ,hanem enek az emberjogi országnak a saját maga táján kellene söpörni,van elég bízonyítékom sajnos velem is megtörtént s nem tudom azóta sem a nagylányom és az én becsületemet vissza kapni ,sőt nem láttam gyermekeimet sem 11 éve ,pegig a Kanadai szövetségi bíroság vissza adta az apai jogaimat mégis haza küldtek,hogy ne derüljön ki az igazság

  • Kálmán Lakatos

    Ha esetleg valaki tudna segíteni hová küdhetnék egy email megköszönöm.Egy kanadai tv csatornára ami igen nézett