Emelt tétek

2015 október 2 6:07 de.125 hozzászólás

Oroszország katonai műveletekbe kezdett Szíriában, egyelőre a légierő bombázta -az oroszok szerint – az Iszlám Állam állásait, az amerikaiak és csatlósaik zenekara szerint a kormányellenes felkelők által ellenőrzött területeket, szerintem meg az sem kizárt, hogy mindkettőt.
Amerika prüszköl, vakarózik, de tenni ellene nem tud, a kockázat ugyanis túl nagy, és ez a szíriai konfliktus nem ér ennyit.
Különösen akkor nem, ha bekalkuláljuk, hogy Amerika a II. Világháborút leszámítva talán csak a Grenada szigetecskéje elleni támadás során volt sikeres, ahonnan katonai erővel elkergetett párszáz kubai kőművest, akik az addig repülőtér nélküli, üdülőparadicsomnak álmodott szigetecskén a kifutópályát betonozták.
A többi háborút pedig leginkább csak a filmvásznon nyerték meg – visszamenőleg.
Reménykedjünk, hogy világháborút nem akarnak kirobbantani, így is elég kártékonyak voltak.

Oroszország felvette a kesztyűt, amit Ukrajnában hajítottak a lába elé, és a maga eszközeivel és lehetőségeivel élve megpróbálja megvédeni az orosz érdekeket, melyek kétségtelenül egy befolyását részben visszaszerezni kívánó nagyhatalom érdekei is egyben – ezidáig nem is sikertelenül.
Jó ideig úgy látszott, hogy beválik Amerika stratégiája, mely azon alapult, hogy a demokrácia érvényre juttatásának szép cégére alatt exportálja az angolszász típusú demokráciát, ezzel együtt pedig gazdasági, politikai és katonai befolyását a világnak azon részeire, ahol nyersanyagra, piacra vagy stratégiai jelentőségű földrajzi pontot talál.
A világnak ezen részén, melyen mi is élünk, az emberek számára rokonszenves a demokrácia elveinek hangoztatása, mégha ezzel a mindennapi gyakorlat lépten-nyomon szembe is megy.
Amerika olyan jogokat vindikál magának, melyek nem illetik meg, olyan eszközöket alkalmaz, melyeket a világ – ha nem ez az állam követi el őket – nettó bűncselekménynek tart és Hágáért kiált.

Így van ez Szíriában is, ahol nem a várt forgatókönyv diadalmaskodott, mert több érdek csapott össze.
Amerika destabilizálni akarta a fennálló rendszert ezért a Líbiában, Irakban bevált módszer szerint felfegyverezte ellenzékét, és ezzel fegyvert adott az iszlám szélsőségesek kezébe is.
Rájátszott a szunnita-siíta ellentétekre is, ami sértette Irán érdekeit, és megpróbálta eltávolítani az oroszok szövetségesét Asszad szíriai elnököt, aki ugyanolyan diktátor, mint a térség többi államának vezetője volt, míg csak fel nem akasztatta Amerika, mint Szaddam Husszeint, vagy meg nem erőszakoltatta és agyon nem lövette, mint Kadhafit, börtönbe nem záratta, mint Mubarakot.
Tán annyi volt a különbség, hogy Szíria egy virágzó, európai mércével mérten is kulturált és vallási fanatizmustól mentes ország volt.
Ma nem ilyen.
Amerika meg fut a pénze után, és követeli Aszad eltávolítását a hatalomból, csa az a differencia, hogy a szír elnököt támogatja Oroszország.
Ennek oka pedig az, hogy Szíria a térségben Oroszország utolsó szövetségese, melytől nem mellesleg egy, az orosz flotta számára – létfontosságú támaszpontot bérel – ez is csípi Amerika szemét.
A nyugati hatalmak – Anglia és Franciaország – természetesen támogatják Amerikát, beszállt a török hadsereg is, ők is bombázzák az Iszlám Állam állásait és mellesleg a kurdokat is, mert az ország nélküli nép katonai megerősödése ellentétes az érdekeikkel.

Irán is harcol, a siíta államvallás jegyében, és a szír elnököt elfogadhatónak tartva, nem feledkezve meg arról, hogy az Irak-Iráni háborúban Aszad apja Irán szövetségese volt.
Izrael hallgat, ami érthető is, hiszen neki ez a helyzet – ameddig nem győznek az szélsőségesek – remekül megfelel, nem érdekelt közvetlen szomszédja megerősödésében.
A helyzet olyan, mint amikor a lakoma résztvevői egy libát tépnek széjjel, Amerika szalad elől a szépen pirosra sütött jószággal, mögötte a többiek és mindenki szeretne egy-egy combot, szárnyat letépni magának…
Amerika és a harc többi résztvevője nem rendelkezik semmiféle felhatalmazással, egyedül az oroszok avatkoznak be a szíriai kormány kérésére.
Ilyen alapon – az oroszokat kivéve – minden ott harcoló állam agresszornak számít, persze ezt nemigen szokta a média propagálni.
Bár mindenki óvatos, de ettől a világ még ott táncol egy világháború lehetőségének szélén, bármikor adódhat egy konfliktus, és az sem biztos, hogy az véletlen lesz, merthogy Obama elnöki megbízatása a végéhez közeledik, jó lenne neki valami látványos eredmény…

Ebben a világpolitikai helyzetben kell a migráns-kérdést is értelmezni, mert ameddig nincs béke Szíriában és Afganisztánban, addig a menekültáradat nemigen fog apadni…
A vallási fanatizmus is hamarabb teret nyer egy szegény, háború sújtotta országban, mint egy békés társadalomban.
Szíriában hajdan békésen élt együtt szunnita, siíta, keresztény – ami károkozás itt történt, annak helyrehozatalára a század hátralevő része nem lesz elég…
Ami meg a geopolitikai harcot illeti, addig nem lesz vége, ameddig Amerika fel nem hagy ezzel a küldetéstudatosnak és demokratikusnak álcázott erőpolitikával.
Mi meg, ugye, fűszál vagyunk az elefántok talpa alatt, bármekkorákat is kiált az ordító egér…

Csak háború ne legyen…

125 hozzászólás

  • Kissé eufemisztikus fogalmazás, hogy Oroszorsz. Ásszád „kérésére” avatkozik be a szír polgárháborúba, illetve hogy a szír nemzetvezető Putyin szövetségese lenne. Legfeljebb csak volt, ma már csak az ország területének talán egy harmadát ellenőrző báb a moszkvai és teheráni rezsimek kezében, amely az oldalán harcoló orosz meg iráni ( Hesbollah/Pasdaran-„Forradalmi Gárda” ) különítmények nélkül már csak a történelem része lenne, líbiai, tunéziai kollégáihoz hasonlóan. Az pedig finoman szólva ferdítés, hogy az arab tavasznak nevezett felkeléssorozatot nyugati hatalmak által felfegyverzett bandák robbantották volna ki. Tunisztól, Tripolin és Kairón át Damaszkuszig vagy éppen Bahreinig, fegyvertelen tömegek tüntettek az utcákon, a tüntetések többek között netes közösségi oldalakon szerveződtek. Ahogyan Turulland se biztos hogy oly jól teljesít, úgy talán a tuniszi, líbiai, egyiptomi, szíriai rezsimek se. Ilyen erővel Orbanisztán, egy szír, iraki, vagy afrikai mércével a kulturáltság és a béke mintapéldája. Persze csak addig amíg a kisemmizett, elnyomott, megalázott tömegek közel-keleti sorstáraikkal ellentétben folytatják a csicska tempót. ( Semmi baj értjük; meg ne merészelje senki kérdőjelezni a puccsista Orbán-rezsim legalitását, s a közönséges kitartott, politikai prosti álellenzék nép kárára történő urizálását, mert baj lesz… utolsó fasiszta/náci és reakciós kollaboráns férgek ) Mi több a kairói, a tuniszi vagy éppen a bahreini rezsimek a Nyugat szövetségesei, tehát nem sok értelme lett volna ezeket szánt szándékkal kívülről megbuktatni, ahogyan mondjuk az egyik legnagyobb közel-keleti pénzeszsákon ülő al-Szaúd család hatalmát se valószínű, hogy a fejlett tőkés Nyugat meg szándékozná dönteni. A felkelések közötti különbség a kormányok világpolitikai hatalmi tömbökhöz való viszonyán kívül, a kormányzati reakciók hevességében volt: ott ahol a kormány fegyvertelen tüntetőkre lövet, a legitimitás és a törvényesség illúziója is semmis; semmilyen JOG nem várja senkitől, hogy ölbe tett kézzel nézze fegyvertelen tüntetők gyilkolását. Pontosan ezért dezertáltak tömegével a líbiai és a szíriai hadseregekből, tehát a felkelést HELYI erők robbantották ki ( Free Syrian Army ). Az egy más kérdés, s ebben kétségtelen Amerika és a „Nyugat” felelőssége, hogy a felkelést eltérítették a nagy részt az Amerika-barát ultrareakciós-feudális Perzsa-öböl menti monarchiák közreműködésével szervezett ( nagy részt külföldiekből álló ) szunnita-iszlámista milíciák, amelyekből az Iszlám állam is kinőtt ( s amely felemelkedéshez a szomszédos Irakban hosszú évek óta folyó szektariánus öldöklés is belejátszott ). Tehát az ottani már már második világháborús időket idéző humanitárius helyzetért egyik nagyhatalom sem kevésbé felelős mint a másik; ez az egész világ közös szégyene.

  • Amúgy nekem úgy tűnik hosszabb távon emberi viszonyokat a Közel-Keleten csak a fejlett tőkés világ szénhidrogénektől való energetikai függőségének való véget vetéssel lehetne teremteni. A rongyrázó, fegyverkező, szarkavaró fasiszta vezérek, feudális emírek, sejkek, mullahok, ayatollahok hatalmának alapját – lévén egysíkú szénhidrogéniparon alapuló, elmaradott gazdaságok, társadalmak – ez adja. E nélkül ezek az országok rákényszerülnének az innovációra, a gazdasági, társadalmi és végső soron politikai változásra. De pont ez az ami a lényegében klasszikus imperialista politikát folytató tőkés hatalmaknak nem érdeke keleten és nyugaton egyaránt. Már csak azért se, mert hiszen Putyin atyuska a természet áldásának – mondjuk valójában szerintem inkább átok – köszönhető petróleum meg gazprom dollárok nélkül szintén nem lehetne olyan nagyon magabiztos. Természetesen az energetikai multiktól behálózott belpolitikailag is egyre autokratikusabb és jobbra tolódó Egyesült Államok és Európai Unió se sokkal különb ezen a téren.

  • Eleftheria: most vagy Turulland, vagy Orbanisztán!
    Biztos, hogy jól alkalmazza az „eufémia” szót?
    amúgy hozzászólása mintha sokkal többet sejtetne tényleges tudásánál, de semmi baj. Lassan hozzászokunk.
    Honnan is okos ennyire? Csak nem valami WIFI forrásról, a Hősök tere környékén? Sétálgatunk, sétálgatunk? Ráadásul az ’56osok emlékművénél? Áronként? Kockázatos…

  • Amúgy a Turulland és Orbanisztán egy Magyarországra nézve jóindulatú szóhasználat, hiszen azt implikálja, hogy nem minden magyar a rezsim híve vagy kollaboránsa.

  • Ille:

    Amúgy a moderáció nem azt jelenti egy öndefiníciója szerint liberális, demokratikus weboldalon, hogy a megjelenő írásoknak az ön ízlésének kellene megfelelniük; mint ahogyan a demokrácia sem azt jelenti, hogy az ország és a nép van a hatalom kedvéért.

  • Fényes úr :
    Az USA EDDIG mindenhol sikeres volt , ahol katonai akcióba kezdett !
    Tessék utána nézni , de inkább sorolom :

    1 Nyugatberlin , amikor Sztálin meg akarta folytani öket : Kitűnő légi hidat hoztak létre a lakosság ellátására , katonai szállítógépek segítségével.

    2 Korea : Szarrá verték a kínaiakat

    3 Vietnám : szarrá verték a VC -t , az kétségtelen hogy nem volt az esetre politikai megoldás, hamarább ott kellett volna hagyni. ( 3 millió vietnámi áldozat , 30 ezer amerikai. Az más kérdés hogy más szemppontból sem volt sok értelme , mert ma az USA és Vietnám egy katonai szövetségbe tömörült a Délkínai Tengeren , a többi ottani országgal együtt.)

    4 Grenada ??! eztet ugye viccből tetszett írni…

    5 Afganisztán : pár nap alatt szanaszét kergették a tálibokat.

    6 Irak első öböl háború : 1-2 hónap intenzív rádióelektronikai harc után gyakorlatilag LEVERTÉK Szaddám hadait, pár száz USA áldozat révén. Ebből a legtöbb azért vplt mert TELJESEN VÉLETLENÜL egy olyan szállodát találtak el SCUD rakétával az irakiak Szaud Arábiában , amiben amerikai katonák laktak.
    Csak miheztartás végett : a szovjet , atomfegyver hordozására is képes SCUD taktikai rakéta hatósugara kb 3-5 száz kilóméter és el lehet vele találni egy nagyobbacska falut.

    7 Irak második Öbölháború: Már nem volt szükség rádióelektronikai harcra , mikor megúnták Szaddám packázását a TÖPFE körül , odamentek és kényelmesen leverték kb 1 hónap alatt.
    1000 USA katona halt meg a fél milliós haderőből. Ennyi ember magában az USA-ban is meghal ennyi ember közül , autó és egyéb balesetekben és bűnügyekben, ezidő alatt.
    MEg merem kockáztatni hogy nagyobb biztonságban voltak akkor Irakban és Afganisztánban az USA katonák , mint otthon.
    Az USA maximálisan elérte a kitűzött katonai célokat mind Afganisztánban , mind pedig Irakban.Az más kérdés hogy utána mi történik. A politikusak szarakodásáról nem tehet Amerika fegyveres ereje.

    Tessék utánanézni , lehet felhagyni az elvakult Amerika-ellenességgel. Az ilyesmi eddig még nem vezetett sehová.

  • Ja..előzőből kifelejtettem :

    Libia megbombázása , kétszer is :
    A féleszű ezredes kijelentette hogy a Tripoli Őböl az Líbia beltengere , ezért ki kell egyenesíteni a két széléről a parti vizek határvonalát.Ezek után hadihajókat küldtek ki merthogy mostmár ővék az egész.
    Az USA erre mondta hogy felejtsék el , de nem hajtott Líbia a baráti figyelmeztetésre.
    Erre az USA kissé lebontotta ( csak figyelmeztetés képpen ) a líbiai titkosszolgálat épületét , de úgy , hogy a mellette lévő két épültnek csak egy-két ablaka tört be, továbbá romhalmazt csinált a városnegyednyi , magas fallal teljesen körbekerített Elnöki Palotából. Vagy inkább palota-komplexumból. Kívülről semmi nem látszódott , de egy barátom akkoriban éppen kinnt volt ott és mesélte hogy felmásztak a falra , ami belül látszott , az rettenetes volt.
    Kadhafi csak azért úszta meg mert egy sátorban western filmeket nézett éppen.
    Erre válaszul a líbiai légierő csapást akart mérni az avianói NATO légitámaszpontra , ahonnan az USA gépek felszálltak . Hogyhogy nem , az összes bombájuk a vízbe esett. Gondolom az automatikus elektronikus védelmi rendszerek eltérítették a rongyfejű légierőt. Csak napokkal később tudatosult a NATO-ban , hogy ez egy támadás volt ellenük. Ezért aztán egy szép nap esti óráiban széjjel bombázták Tripoli kikötőjét. Persze munkaidő után , hogy ne legyenek ártatlan áldozatok.

  • A nyugati hatalmak, az USA-val élükön a közel-keleti békében érdekeltek, nem a forrongásban, mert a Perzsa-öböl környékéről származó olaj és gáz, ami energiaigényük nagy részének fedezésére szolgál, csak ekkor juthat el biztonsággal a felhasználókhoz, és ekkor viszonylag olcsón.
    Ezzel szemben az ottani felfordulásban érdekeltek azok a hatalmak, melyeknek a térségtől távolabb van olaj- és gázkitermelő helyük, ami bevételük számottevő részét biztosítja. A felfordulás megemeli ezek árát, és növeli e hatalmak jelentőségét a világpolitikában.

    E tényezők mellett persze más, nem tisztán gazdasági, hanem politikai és stratégiai szempontok is szerepet játszhatnak. Például Izrael valóban abban érdekelt, hogy szomszédai ne vele, hanem egymással vagy saját belső bajaikkal legyenek elfoglalva. Azonban az ilyen szempontok soha nem egyértelműek. Minden közel-keleti ország (nem állam) nyerne, ha a térségben béke uralkodna, és békében kereskedhetének egymással. Ez ellen hatnak a vallási (ideológiai) őrületek és az állam aktuális vezető erőinek aktuális, lokális politikai számításai.

  • Eleftheria: még mindig nem látom az „eufémia” szó használatáról szóló magyarázatát.

  • Eleftheria: valóban nem. És?

  • Ami a mindenhol győztes amerikaiakat illeti, a leginkább ideillő mondat:”Az más kérdés hogy más szemppontból sem volt sok értelme”. A győzelmeik eredményét leginkább az alábbi sorokkal lehet jellemeezni:
    „Vár állott, most kőhalom,
    Kedv s öröm röpkedtek,
    Halálhörgés, siralom
    Zajlik már helyettek.”
    A „demokrácia exportjuk” eredménye nulla, viszont a fegyver-üzleteik eredménye nagyon sok nulla, ami előtt néhány természetes szám áll!

  • Endre:
    Teljesen világos :
    A szemét ruszkik keverik ott megint a szart.
    Az oroszoknak gyakorlatilag a Második Vilháb befejezése óta nem volt katonai sikerük sehol.
    ( Leszámítva persze a Béketáborban végrehajtott akcióikat.)
    Dehát pont most vágynak katonai babérokra ? Éppen csak hogy kiemelkedtek a gödörből , az egész Világ pénzügyi segítségével!

  • Lelszi maga ebben a témában indifferens.
    Halványlila gőze sincs semmiről , ez szépen kiviláglik fenti értelmetlenségéből is.

    A maga hülye kifejezésével élve : A „demokrácia-exportjuk” maximálisan sikeres , ugyanis sikerült az ősellenség német és francia népet továbbá a szintén ősellenség német-angol népet baráttá tenni. Sikerült elhárítani az újabb és újabb háborúkat Európa feje fölül.
    Meg lehet nézni milyen országgá fejlődött Japán , természetesen az amerikai technológiák és személet segítségével.
    Délkorea ma már amerikaibb magánál Amerikánál.
    Meg lehet nézni hogy a nem nagy, kb.20-30 milliós nemzet mennyi kiváló terméket nyomat szerte a Világba.Menjen ki az utcára és számolja össze a Hyundai autókat.
    (Utána mennyen be egy szupermarketbe és számolja össze a ruszki , vagy más diktatórikus országok termékeit a polcokon.)
    Sikerült valamelyest normalizálnia Izrael és Egyiptom viszonyát is .
    Mégis mit vár, idióta úr ?
    Hogy majd jön Szent Kleofás és rendet tesz a maguk kedvéért a Nagyvilágban ??!
    Azért mert az ázsiai büszke faj ( beleértve a magafajta Turulban fogantakat is ) nem tud mit kezdeni az önrendelkezéssel , képtelen az önálló szellemi életre , attól még nem az USA-t kell hibáztatni.
    Nézzen magába.
    Ha képes rá segítség nélkül.
    MAgának Lelszi annyi az esze mint egy marék lepkének.

  • Geyza: túlzás. Lélfainak annyi esze sincs. Mit vársz egy fideszesből jobbikossá torzult, igen egyszerű embertől, aki a mai napig abban a tévhitben leledzik, hogy bátran lebuzizhat bárkit, ráadásul simán hazudni képes az ellene indult bírósági eljárásról?

  • Fényes István

    Mint Simicska óta tudjuk, hülyének lenni állampolgári jog.
    De azért itt egyik-másik hozzászóló erősen visszaél ezzel a joggal.
    Sokra becsülöm azokat az idősebb harcosokat, akik még Jókain nevelkedtek, de azért megkérdezném tőlük is: kinek a felhatalmazásával is rendezkedik Amerika a világban?
    Merthogy az nem az ENSZ, az is biztos, nem az adott országok legitim kormánya, az is tuti, úgyhogy szerintem el lehetne ezen is gondolkodni…
    Aki pedig azt hiszi, hogy az arab tavasz a zarab emberek igazságérzetéből fakadt, az nézze meg a mai helyzetet…
    A politika érdekviszonyokat fejez ki, itthon is, a nagyvilágban is.
    Aki erről elfeledkezik az olvasson mesekönyvet…
    :O)))

  • Fényes István,

    „kinek a felhatalmazásával is rendezkedik Amerika a világban?”

    Ezt a kérdést a többi rendezkedő állam esetében is feltehetjük.

    Habár semmi értelme. Nézzünk meg egy, az államokhoz hasonló létszámú személyből álló csoportot. Általában egy-két tagjuk próbál meg intézkedni, mikor szükség van rá (vagy nincs, csak ők úgy látják). Ehhez nem kell formális felhatalmazás. Elegendő, ha képességeik a többiek fölé emelik őket, és a többiek ezt elfogadják. Ez az elfogadás legitimilálja vezérségüket.

    Persze azok is megpróbálnak intézkedni, akiket a többiek nem fogadnak el, és ez konfliktusokat okoz. Ezen túl ellenséges érdekek és indulatok is bőven vannak.

    Ezért a diplomácia megpróbálja a konfliktusokat mederben tartani, formális felhatalmazásokat elérni előzetes egyeztetésekkel. Ebben természetesen a valódi vezérek is szerepet játszanak, akik szintén nem saját érdek nélküli angyalok. De a jogi felhatalmazás ezen a szinten a politika játékszere. Nincs felsőbbség, isteni igazságszolgáltatás. Az erősek saját érdekeik és értelmük alapján fogadják el (vagy sem), hogy tetteiket jogi keretek között, mások szándékait, kívánságait is figyelembe véve korlátozzák.

  • Fényes Pista :
    Hát hogy hülye vok , az rendben van. So’sem vitattam , nem vagyok én lélekturkász hogy tisztem legyen ezt megállapítani, pláne magamról 🙂
    Azonban.
    Mint tudjuk az ENSZ , ( tele idealistával ) kb. annyit ér az USA nélkül mint amennyit a Népszövetség ért annó.
    Mondok példát :
    Sok-sok évvel -évtizeddel- ezelőtt , egy szép napon váratlanul
    az USA bejelentette hogy kivonul az ENSZ oktatásügyi szervezetéből.
    Meg is indokolták szépen :
    Mivel hogy mindenkinek , aki akár 500 Dollárt is befizet ennek az alapjába , jár a szavazati jog: egy ország egy szavazat .
    Namármost akkoriban a SzU „exportálta” az álmarxizmust , főleg a féleszű diktátorok alatt vegetáló infantilis afrikai országokba.
    Olyan országok , mint pl. Urdu-föld vagy mik , akiknek nem is volt egyetemük , rendre az USA ellen szavaztak a ruszkik nyomására. Ezek az országok pár cent befizetése mellett 1 teljes jogú szavazattal bírtak. Amerikát , aki egymaga jóval többet fizetett be ebbe a szervezetbe mint az összes többi ország együttvéve , rendre leszavazták.
    Amerika , ezt megúnva , kilépett. Másnapra értelmét veszítette az ENSZ akkori Oktátásügyi Szervezete.
    Tehát kérem :
    Amerikát az esetek legalább 50 százalékában nem hatalmazza fel senki semmire.
    De azért Délkoreában ENSZ felhatalmazással harcoltak , IRAK-ban erősen ENSZ felhatalmazással verték le az öreg mészárost , sorolhatnám még tovább.
    Összegezve : Ebben a mostani bonyolult helyzetben bátran kijelenthetem : Ami jó az USA-nak , az átalában többé-kevésbé jó a Világnak. Persze mindennek ára van , de a Világbéke azért megér némi bosszankodást nem ?

    Mellékesen Vietnám mostanában „relativizálja” a háborúját Amerikával :
    Láttam egy vietnámi filmet amit a 2014-ik Vietnámi Néphadsereg Napjára készítettek :
    Ebben szépen felsorolták a világraszóló katonai győzelmeiket :
    Miként verték le Diem Bien Phu-nál a franciákat , hogyan kergették széjjel a gyilkos Vörös Khmer bűnőzőket Kambodzsában , hogyan futamították meg a rettenetes kínai armadát valaikor ’79 környékén és a végén pár szóval megemlítik :
    Ja igen..volt még egy háború-féle az USA-val is.De ott nem volt hadüzenet. Ehhez már nem nagyon adnak képanyagot , csak egy vörös zászló leng a lenyugvó Nap előtt, diadalmasan.
    ( Mellékesen a vietnámi csillagos zászló mostanság gyakran lengedez amerikai repülőgép-anyahajók árbócain is, fenn az antenna-dzsungelben , a csillagos-sávos zászló mellett.Persze másfél méterrel lejebb. Ahogy illik.)

  • Kedves Geyza!

    – „Mégis mit vár, idióta úr?” – Nem minősítem Magát sem idiótának, sem úrnak, nem akarom megsérteni!
    – „MAgának Lelszi annyi az esze mint egy marék lepkének.” – Ha a lepkehasonlatot használnám Magára, azt meg a lepkék kérnék ki! Ezért maradok annyiban: a stílus maga az ember!

    Sok mindenben nem értek egyet Fényes Istvánnal, de jelen esetben mindenben! A viszonylagos béke, a viszonylagos jólét, ami a Közel-Keleten és Észak-Afrikában volt, nem volt jó?
    Amerika kiképezte és felfegyverezte az Al-Kaidát, az ISIS-t, fellázította a „demokratikus” ellenzékeket, és tűzbe borította a fél világot! Emberek százezrei halnak meg, milliók válnak hajléktalanná, évezredes műemlékek pusztulnak el! (bár ebben van némi haszon is, hiszen a műkincsek jelentős része piacra kerül, az amerikai milliomosok magángyűjteményeibe is juthat bőven!)
    Egyes vélemények szerint az USA lakosságának 30-40 %-a, közvetve vagy közvetlenül a hadiiparból él. A fegyverkereskedelem dübörög, hiszen mindkét felet ellátják fegyverrel, az újakat pedig van hol kipróbálni „éles” körülmények között!
    Melyik mesekönyvben olvasta a német- francia-angol ősellenségből baráti társasággá válást az USA hatására?
    Gondolom a magyarság gyűlölete teljesen elvette a tisztánlátását, az amerikanizmusa pedig csak fokozza ezt a kórt!

  • Ille István!

    Az Ön stílusában: talán lenne szíves ide másolni a dokumentumot, amiben a bíróság jogosnak találta az Ön vádjait!

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza 10.00/7.pont

    „Ennyi ember az USA-ban is meghal autóbaleset és bűncselekmények következtében.”
    Gondolom e statisztikai átlag-áldozatok közé sorolod az önvédelmi és a más törvényesen, terhát legális úton, állampolgári jogon(!) beszerzett – mondhatnók; nemzeti 🙂 – kézifegyver arzenál által halomra lődözött amerikai állampolgárokat (köztük még gyerekeket) is. Vagy esetleg ezek netán egy külön halmazt képeznek ?
    ˙

    (Forrás: Barack Obama elnök; Leslie Nielsen színművész [alias Csupaszpisztoly], és még sokan mások.)

  • Nna…Fényes Pityu 😀
    Maximálís egyetértését bírod egy vér-nácinak.
    Erre mondták a szoc. idején afféle szemináriumokon:
    ” Efftasak.Valamit nagyon rosszul csinálhattunk mert a kapitalisták tapsolnak nekünk..”

    Tisztelt hölgyeim és uraim :
    Hagyjuk most az utóbbi idők begőzőlt agyú iskolai idiótáit.
    Egy átlag nyugati országban fél millió ember közül egy-két hónap alatt jópár százan meghalnak különféle balesetekben meg egyebekben.
    MEgjegyzem a fegyverviselést az idealista Obama aligha fogja tudni betiltatni , ráadásul aki ölni akar annak nem lesz sohasem akadály beszerezni valahol egy lőfegyvert. Ha meg igen , akkor konyhakéssel fog rámenni felebarátaira.
    Azt is be kéne akkor tiltani ?
    Aztán meg a villákat…ollót..sőt a kanalakat is.
    Mertugyebár azok gyermek kezébe nem valók.

  • „A szemét ruszkik keverik ott megint a szart.”
    – a derék amerikaiak meg szétbombázzák a kórházakat! Ez nem lehet véletlen, hiszen „… az USA kissé lebontotta ( csak figyelmeztetés képpen ) a líbiai titkosszolgálat épületét , de úgy , hogy a mellette lévő két épültnek csak egy-két ablaka tört be, továbbá romhalmazt csinált a városnegyednyi , magas fallal teljesen körbekerített Elnöki Palotából.”

    Ilyen amikor valakinek kétsíkú a világa; vagyunk MI a Bölcsek Kövével, és aki nem ért valünk egyet az mind „egy vér-náci”!

    -„” Efftasak.Valamit nagyon rosszul csinálhattunk mert a kapitalisták tapsolnak nekünk..” -gyanítom Maga volt a Főszónok!

  • A szabadságvágyó és szabadságszerető Kelet-Közép-Európa-i emberek (vagyis nem mind, csak az sz-betűsek) részben jogosan útálják az imperialista hatalmakat és a tőkés kizsákmányolást (bár jobbat nem tudnak helyette), részben a sok évtizedes agymosás következtében zsigeri reflexeikben, érzelmeikben hurcolják ezt az örökséget.

    De ha választanom kell a keleti despotizmus és a nyugati polgári demokrácia között, akkor habozás nélkül az utóbbit választom. Nem dicsőítem az Orosz Birodalom legújabb, elnöknek hívott cárjának tetteit, és nem szidom a nyugati szövetség pragmatikus, és engem is védő beavatkozását.

  • Endre:

    Csörcsill mondá :
    ” A kapitalizmus a lehető legroszabb társadalmi berendezkedés.De tud mutatni valaki jobbat?”

    Én különben eléggé hittem a „létező” szocializmusban , mígnem egy szép napon maga Gorbacsov ismerte be a Peresztrojka keretein belül azt , hogy cirka 20 millió ukrán földművesnek kellett meghalnia ( gyerekek öregek aszonyok férfiak ) a sztálini elvek kedvéért.
    Akkor azt mondtam hogy elég. Akkor inkább legyen amerikai szemlélet.Az sokkal kevesebb gyilkosságot kíván meg.
    Egyszer ezt előadtam az AN -en valami Lelszi-szerű szófacsarónak , mire azt válaszota :
    „Amerika ? Mikor pedig ott volt Sacco és Vanzetti ,a Rosenberg házaspárról már nem is beszélve ?? Tehát egykutya mind a kettő ! ”
    Az ilyen Lelszi-féle barmok még nem láttak koponya-hegyeket.
    Vagy ha igen , akkor csak röhögtek rajta.

    Ennek dacára azért hiszek a Marxista ALAP tézisekben ,bár szerintem kb. 500 év múlva jöhet el az ideje.
    De addig szerencsére úgyis kipusztul az emberiség, tehát megnyugodhatnak a Lelszi féle istenverte jobberek.

  • Gejza, rosszul idézett.
    Churchill azt mondta, hogy ” legrosszabb intézmény a demokrácia, de nincs jobb nála.”

  • Geyza!
    Jogosan írja előző bejegyzésében, hogy „ennek dacára azért hiszek a Marxista ALAPtézisekben, bár szerintem kb. 500 év múlva jöhet el az ideje.”
    A tudomány nem előidézi a természet, a társadalom, és úgy általában a diszciplínák megnyilvánulásait, csak feltárja és rendszerezi azokat.
    Tehát egy tudományos igazság nem annak függvénye, hogy mennyire hiszik azt (Geyzák, Terik, Endrék, stb.) mert az már akkor is létezik, amikor az adott terület kutatója még a világra sem jött. A társadalom állapota a maga adott korszakában ugyanúgy törvényszerűségekre épülő evolúció eredménye, mint a természet adott tér és időbeli minősége is az. Utóbbit évmilliók, míg a társadalmat gyökeresen csak évszázadok fejlődése dönti el.
    A marxizmus más korábbi irányzatok, filozófiák beépítésével és felhasználásával felkutatta a társadalom fejlődésének törvényszerűségeit és következtetéseket vont le belőlük a további fejlődés vonatkozásában is. Így történt ez többek között a globális (imperialista) kapitalizmus vonatkozásában is, minek okán előre megjósoltak óriási horderejű gazdasági és társadalmi mozgásokat és változásokat. Aminek például ma is tanúi lehetünk, annak bár egyes technikai részleteivel nem lehettek tisztában, ám a lényegét tekintve felismerték és tudták az előbb, vagy utóbb bekövetkező megvalósulásukat. Bekalkulálták magának a kapitalizmusnak a pozitív irányú fejlődését is, ami a – dolgozó – tömegek érdekvédelmi szervezetei és a polgári demokrácia körülményei között működő állam(ok) közötti egyezségek révén megfelelő körülmények között megvalósulhatnak kihatva ezzel az egész társadalom fokozatos fejlődésére, sőt az időben nagyobb léptékű evolúciójára is. Gondoljuk csak meg az ipari forradalom óta milyen hatalmas változások történtek a tőkés osztály és munkásosztály közötti viszonyban szociális engedmények vonatkozásában… Egyben azonban biztos, hogy nem engedhettek, mégpedig a kizsákmányolás mértékét illetően, hiszen abban a kapitalizmus, a működő gazdaság l é n y e g é r ő l kellett volna, hogy lemondjanak.
    Itt húzódik az a cezúra, amely nem ugorható át, és az adott társadalmi körülmények között. Ezt nem lehet átlépni, meghaladni, de még súrolni sem. Ez ma még tabu. Mégis, a globális kapitalizmus körülményei között is a társadalmi evolúció éles konfliktusok közepette egyre ehhez a határvonalhoz közelít, lassan tendál abba az irányba, amit az eddigi óriási fejlődést (pl. fontossági sorrend nélkül: általános nyugdíj, eü.ellátás, általános választójog, megszabott munkaidő, stb.) is figyelembe véve sem tudja senki, hogy az majd mikor következik be…
    Még egy megjegyzés: többek közt Kuba, Grenada és Vietnam példája azt is bizonyítja, hogy a tőke nem adja ingyen az eddig tett engedményeit sem, és a harcát az elért állásaiért globális keretek között is állhatatosan, de tovább folytatja.
    És akkor itt van még az egyik kommenttárs által is említett adat, miszerint az amerikai társadalom 30-40%-a közvetlenül is érdekelt a katonai-gazdasági-komplexum működésében és működtetésében, mely tényadat még makacsabbá teszi a „hadállások” örökös fenntartásának a szándékát.

  • Geyza, amit a berlini légihídról írsz, az a kapitalizmus pragmatikus természetét tükrözi. Gondoljunk csak bele, 3 évvel korábban még Sztálinnal vállvetve harcoltak Berlin ellen.
    Nehogy már valamiféle emberbaráti szándékot sejtess emögött is az USA részéről. Nagyon is hidegháborús lépés volt ez, hiszen azt is ők maguk indították el már 45-ben, hogy az addig szövetséges Szovjetuniót kényszerhelyzetbe hozzák… 180°-os fordulattal kikiáltották az I.számú közellenségnek, amivel végső soron korszerű hadipar kiépítésére kényszerítették azt, és nukleáris veszélyt zúdítottak az egész világra.
    Mindezt az USA Roosevelt halála miatt bekövetkezett elnök és szemléletváltása idézte elő.

  • A légihíd praktikus célja az USA berlini meggyökeresedése volt.

  • Hasogassunk csak.
    Légy tökén a szőrszálat.

  • Geyza!

    Ha most Amerika sem jön be, akkor megint hátra arc és jöhet Abu Bakr al-Bagdadi?
    Szerencsére csak a Maga-félék világa fekete-fehér!
    „Az ilyen Lelszi-féle barmok”-é színes, még ha soha nem is voltak vörösök! 🙂

  • Néhání gondolatom lenne, a Marxizmus jelen, vagy jővőbeli állapotáról.
    Nagyjából tanultam és ismerem az elvet, de itt leegyszerüsitem, gyakorlati szempontra.
    Gyakorlatilag azért bukott mega Szovjetunioban és más szociálista országokban az eszme, mert gyakorlatilag kivihetetlen. Csakis, masszív diktatura alatt lehet kényszeriteni erre a társadalmat. Egy egészen egyszerű oka van.
    Az individum az emberekben.A kapitalizmus ereje is ebben van. Tehetséges, szorgalmas egyének fedeztek fel többnyire minden fontos haladő technikai, győgyszeripari stb. találmányt.
    Ugye a marxizmus nagyjából megbukott, néhány nemzet kivételével, ahol a diktatorikus államforma erőleteti azt. A nép nyomorog, kivétel csak a vezető pozióban lévők lehetnek.Minden az állam kezében van, az osztja ki a javakat, vagy nem, a lakosságnak, ha jónak látja.
    Mi van a kapitalizmusban? Tehetséges és szorgalmas egyének viszik elő a haladást minden vonalon és természetes, hogy azoknak juthatnak az eredmények után, a jobb , magasabb beosztás, fizetés és vagyon. Az USA-ban pl. vannak családok akiknek még az őseik értek el nagy eredményeket,s természetes, hogy a családok utódai öröklik a javakat és magasabb poziciókat. De mindig volt egy olyan ős, aki megalapozta a gazdaságot.
    A kapitalizmusnak ez az ereje, az individumok egyéni munkája és eredménye.
    Sajnos, ezt felejtette el teljesen Marx és az ő elvei.

  • Lelszi tudjuk , maga sokszínű. De legalábbi kétszínű , attól függöen kinek kell benyalni.

    Figyeljünk csak a Marxizmusra !
    Ha meg akarjuk érteni , előbb el kell olvasni Jézus tanait.

  • Voronyezs:
    A légihíd praktikus célja a nyugatberlini…pardon..a berlini amerikai, angol és francia megszállási zónák lakóinak a megmentése volt , praktikusan az éhhaláltól.
    De okoskodjék csak kis elavult vöröskatonám…

  • Voronyezs:
    Hálával tartozom a Vörös Hadsereg hőseinek mert életüket adták tömegesen ,azért hogy leverjék a nácizmust,ezért élhetek pl. én.

    De ami ’45 április 4-ike utáni években következett , azért már nem biztos hogy hálásnak kellene lennem.

    Az USA gyakorlatilag kihúzta abból a hatalmas szarból a Szovjetúniót, amibe a Hitlerben feltétlenül megbízó Sztálin vitte bele.
    Akkor adott neki -irdatlan ember és hajó áldozatok révén- olyan , akkoriban ABSZOLUT csúcstechnikás fegyvereket és fegyverrendszereket, amikor a szovjet ipar -akkori szóhasználatal- éppen tengelyen volt , az Ural mögé.
    A Vörös Hadsereg ’40-’41 ben gyakorlatilag fegyvertelen volt a Wermachttal szemben és őrnagytól felfelé nem volt képzett parancsnoki állománya sem. Mindez Sztálin bűneiből fakadt.
    A magadfajta okoskodóktól számtalanszor halottam hogy dehát mit számított az a mindössze 4 százléknyi hadianyag , amit az össz-felhasználásban jelentett az USA adománya ?
    Hát csak annyit , hogy ha egy zászlóaljnak van 500 darab fapuskája , akkor semmire sem megy vele az ellenséggel szemben , de ha kap valahonnan 25 gépfegyvert , akkor már ki tudja húzni valameddig. Amig az országa összeszedi magát és elkezd gyártani valami használhatót a katonáinak.
    Az oroszok hiába szálltak fel az i-16 Ratáikkak ötvenével tömegesen, két három Me-Bf109 simán leszedte őket. Mindet.
    Kacsavadászat volt szinte.
    Ekkor kaptak az USA-tól 650 km végsebességű Hurricane vadászokat például.
    Ehhez képest nem hinném hogy 100 százalékig CSAK az USA rosszindulata miatt következett be a hidegháború.

  • Figyelő! Tegye meg azt a szívességet, hogy fesse már le nekünk a feudalizmus természetét is, ahogy a kapitalizmussal is megtette. Annak ismeretében talán rájön a két rendszer különbségeire de az azonosságaira is…

  • Geyza ! 5,35

    Ma már nehéz lehet a „ruszkikat”, mint fő ellenséget elkönyvelni a világ előtt, mint azelőtt, Hisz immár 20 éve nem a szocializmust építik, ma már ők is kapitalisták… Akkor hol van itt az ellentmondás ?
    Azelőtt mindig a kommunizmusra, mint minden baj forrására mutogattak, ma viszont már hol orosz keresztapákról hol pedig csinos ámde rendkívül gonosz kémnőkről regélnek a filmbámuló tömegek megdolgozása érdekében…
    Sajnos már nem két világrendszer áll szemben egymással, hanem két önálló nemzet. Ebből is inkább az USA néz fogást keresve még mindig ferde szemmel Oroszországra…

  • Jó és alapos cikk.
    Nem is annyira régen – de jóval 2001.09.11. előtt – a csecsen háború idején felmerült a remény, hogy Amerika és Oroszország legalább ebben, az iszlám elleni harcban majd előbb, vagy utóbb, de összefog. Leányálomnak bizonyult… „Szeptember 11-én” aztán már ők is megkapták a magukét mindkettejük közös ellenségétől. Aztán 2013-ban amerika is megérezhette a csecsen szeparatista muzulmánok bombáinak a gyilkos szelét.
    Ez lehetne az a „közös terület” amelyen a két nagyhatalom végre újra együttműködhetne, talán rájön erre az USA is, ha megszabadul a rögeszmés beidegződéseitől.

  • voronyezs

    2015 október 4
    1:11 du.

    Nem látom be, hogy miért szükséges leírnom a feudalizmust, hiszen ez a fogalom csak a szocializmus kereteiben szerepelt.
    Ma is vannak Angliában, Franciaországban, az USÁ-ban stb.hatalmas birtokok magánkézen.

  • Geyza!

    Ez a kijelentése: – „Lelszi tudjuk , maga sokszínű. De legalábbi kétszínű , attól függöen kinek kell benyalni.” azért is furcsa,mivel néhány napja pont Maga ismerte be, hogy Gorbacsovig Maga az oroszoknak nyalt, azóta az amiknak! A következő damaszkuszi változás után jön al-Bagdadi!

    Ez meg külön érdekes: -„Ekkor kaptak az USA-tól 650 km végsebességű Hurricane vadászokat”!
    – a Hurricane angol gyártmányú gép volt, több mint 14.500 db -ot gyártottak.
    – A legyártott brit gépekből a kölcsönbérleti törvény keretében több mint háromezer darabot átadtak a Szovjetuniónak.

    Arany szavaival élve: „Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak”!

  • Látom Lelszi fiú, böngészted a Googlit…mert az jó barátod neked.
    Asszed most megfogtad az isten fa…lábát az okoskodásoddal?
    További kellemes szőrszálhasogatást.
    Azzé látom kellett pár nap mire összeszedted ezt a szép kis tirádát.
    Kérdés: Megdolgozol e te jól azért a kis pénzecskédért ?
    ( Elég undorító tevékenység , mit ne mondjak..dehát mintahogy szarkaparók is kellenek a falusi klotyókba , ugyanúgy szükség lehet szellemi trágyahordozókra. Aminek ékes bizonyítéka a magafajták példátlan elszaporodása minden hazai fórumon.)

  • Megjegyzem idióta Lelszi az USA fizette az angolok EGÉSZ világháborús számláját.
    Magas rizikójú befektetésnek tekintette , ezért nagy volt a háború után fizetendő kamat is. Mit tudható a korabeli dokumentumokból , Németországban már rég szabadon lehetett kapni húst tojást ilyesmiket a boltokban , addig Nagybritanniában még mindig jegyre adták a vajat meg hasonlókat.
    Nyögték a háborús hitelt az USA-nak és közben hálásak voltak neki, mert jól tudták : Többszörösen ad az aki gyorsan ad.
    Tehát , ha hasogatni akarjuk a légy tökén a szőrszálat , az USA adta azokat a rohatt Hurikánokat…nomeg egy rakás P-51 Mustángot is ( amint hallottam valahol ) és Sherman tankokat is , nem is beszélve azokról a maga korában PÁRATLAN rádióberendezésekről , amelyek frekencia-szintézerrel működtek. Ilyesmiről akkoriban senki nem is hallott. Főleg nem a nácik. Ezek a rádiók aztán ( a Videoton gyártotta őket a Varsói Szerződésnek ) a hetvenes évekig szolgálatban maradtak, annyira jók voltak.

    Magyar változata : R 154 Molibdén, kicsit lejjebb az oldalon:

    http://josic.kalasnyikov.hu/forum/viewtopic.php?f=49&t=216&st=0&sk=t&sd=a&start=90

    De egyébként amik az oldalon láthatók, nagyrészét volt szererncsém szakmányban javítani katonakoromban.Beleértve a mai szemmel nézve is igen komplikált Molibdént.

    ( Hamár Gogli , legyen Gugli..nemigaz tudóskám? )

  • France and Britain, NATO’s two main European powers, are understood to be willing to see the alliance use its new 5,000-strong rapid reaction force beyond NATO borders, potentially helping stabilize post-conflict governments in Libya or Syria.

    Others nations, including Poland and the Baltics, want a permanent NATO presence on their territory to act as a credible deterrent to any further effort by Russian President Vladimir Putin to gain influence in former Soviet states.

    =”Turkey urges NATO to keep up its Patriot defenses”, By Robin Emmott, Sabine Siebold and Phil Stewart,
    Reuters, Thu Oct 8, 2015 8:29am EDT, http://www.reuters.com/article/2015/10/08/us-mideast-crisis-syria-nato-idUSKCN0S20HJ20151008

  • Most látom, hogy többen oroszbarátok itt a hozzászólók között is. Nem vagy az oroszok ellensége, mert elvből egyetlen népnek sem vagyok ellensége, de azért lenne néhány megjegyzésem:

    1. Van, aki csak azért oroszbarát, hogy USA- és nyugatellenességét kiélhesse.

    2. Ebben természetes lépés az oroszbarátság (mármint a mostani orosz *államhoz* fűződő barátság, nem az orosz emberekhez), mert annak lényege a kapitalista gazdaság és a liberális, demokratikus jogállam tagadása.

    3. A liberális és demokratikus jogállam tagadásának és a kapitalista gazdasági rend tagadásának forrása kettős.

    Az egyik forrás a jó kis privilégiumok visszasírása vagy megtartásának igénye, újabban új privilégiumok szerzésének igénye (mások rovására, természetesen, mert csak úgy lehet).

    A másik forrás a liberális és demokratikus jogállamokban és kapitalista gazdasági rendben is elkerülhetetlen egyéni (és gyakran csoportos) tragédiák elkerülésének, megoldásának vágya, azon az alapon, amit Marx, Engels és mások is oly alaposan és szívhez szólóan propagáltak.

    Sajnos ez utóbbi elképzelés Marx alapos elemzése és kétségbevonhatatlan igazságai ellenére is súlyos tragédiákhoz vezetett, mert az ezirányú kísérletek egytől egyik az első forrást erősítették a jogállammal és a demokráciával szemben.

    4. Az orosz állam nem egyszerűen egy másik nemzetállam, mint az USA konkurrense, hanem továbbra is a prekapitalista despotizmus egyik bástyája (a sok közül), s így sokkal nagyobb veszélyt jelent a nyugati hatalmakra, mint azok egymásra.

    Ez ugyanolyan, mint Magyarország és a nyugat viszonya. Nem arról van szó, amit a hazug orbáni propaganda hirdet, hogy nyomják Krah.. bocs, szegény kis hazánkat, hanem arról, hogy Magyarországon a jogállam és a demokrácia megsemmisítése folyik (nagyrészt megvalósult), Magyarország a jogállam és a demokrácia ellenségeivel szövetkezik, és csak a kényszerítő körülmények tartják formálisan a NATO és az EU keretei között.

  • Geyza!

    „( Elég undorító tevékenység , mit ne mondjak..dehát mintahogy szarkaparók is kellenek a falusi klotyókba , ugyanúgy szükség lehet szellemi trágyahordozókra. Aminek ékes bizonyítéka a magafajták példátlan elszaporodása minden hazai fórumon.)”
    – Ez már megint hazabeszélés, önigazolás? Ne szégyellje, ez a stílus Maga, (az ember)!?

    „Azzé látom kellett pár nap mire összeszedted ezt a szép kis tirádát.” – Nem ülhetek mindig a számítógép előtt, várva, hogy egy renegát mikor kezd el fröcsögni!

    „Én különben eléggé hittem a “létező” szocializmusban , mígnem egy szép napon maga Gorbacsov …. Akkor azt mondtam hogy elég. Akkor inkább legyen amerikai szemlélet.” – Ilyen könnyű köpönyeget forgatni, – egyeseknek, s utána még az ilyenek szidják a többi köpönyegforgatót!

    „Tehát , ha hasogatni akarjuk a légy tökén a szőrszálat , az USA adta azokat a rohatt Hurikánokat…” – Guglival vagy an nélkül, az angolok adták a Hurricane-okat. A hurikánokból meg csak szeretne néhányat az oroszoknak adni! 🙂

  • Csak azt nem értem Lelszi hogyan tudsz végigmenni úgy az uccán hogy közben nem borulsz fel attól a hordónyira dagadt egódtól.
    Ha már regenátokat keresel, nézzél már körbe a parlamentben jó ?
    Én kispofám a Néphadseregben léptem ki a KISZ-ből. Fel tudod ezt maga fogni ?
    ( Ennek dacára ÉN megkaptam ott a legmagasabb szakmai elismerést , fenntebb vázolt tevékenységemért. ÉS leszerelés után is sírdogáltak párszor hogy mennyek oda dolgozni mint civil technikus. Nem seggnyalás miatt . Ami a maga természete.Mint azt korábban elismerte.)
    Különben olvasgasd maga továbbra is a Googlét , ha már abba az üres fejében nem marad meg semmi. Informálódjék , alakítsa ki a véleményedet azoknak a segge által amiket (vagy akiket) nyaldos.

  • Lelszi:
    Fennti undormányában miért felejtete le hogy mit is ismert el Gorbi : a 20 millió ukrán parasztot , akiket a sztálini rendszer alatt nyírtak ki.
    Ja hogy EZ már magának szóra sem érdemes !
    Csak az számít hogy nekem , mint normális embernek , ez már megfeküdte a gyomromat.
    Persze a magafajta ajjas gondolkozású náciknak az ilyesmi smafu.
    Mintahogy smafu volt 6 millió zsidó kiirtása is.
    Már nagyon várja 2018-at mi ? Reméli hogy utána valami jó kis halálbrigádokkal ámokfuthat éjszakánként ?

  • Mint említettem – nem értem, melyik szót nem értette belőle – ezen a fórumon nincs helye. Még pozitív vélemény esetén se. A Moderátor.

  • Geyza: rákerestél már Lélfaira a faszbúkon? Nem kell neki halálbrigád, elég, ha kimegy az utcára, és a gyerekek láttán megállnak a növésben, a leheletétől kipusztulnak a dísznövények, és mentális környezet szennyezése okán igazából a Katasztrófavédelem vegyi mentesítő egységének kellene szorosan követni, de nincs rá elég kapacitásuk.
    Az pedig, hogy a gondolkodása náci lenne, barokkos túlzás. Lélfai nem gondolkodik.

  • Ille!

    Rakja már fel a buzizása bírói végzését!
    Eddig azt hittem több ai IQ-ja mint a Geyzáé, tévedtem! Bocs

  • Te Illepityu 😀
    Nem ér nekem annyit ez a szarházi hogy még turkásszak is utána.
    Bőven elég nekem az, ha e helyen elmagyarázom neki időnként hogy ő egy senki.
    ( Persze kukkot sem ért a jóindulatú figyelmeztetéseimből és továbbra is itten próbálja növeszteni a mellényét.)

  • Lélfai: maga is jól tudja, hiszen a maga közbenjárására történt (gondolom, jobbikos elvtársi kapcsolatait élesítette be) hogy az eljárás szép csendben megszűnt, anélkül, hogy erről engem, vagy magát, a vádlottat, értesítettek volna. Saját maga jelezte ezen a fórumon, hogy meg is kérdőjelezte ezt a döntést a bíróságon, de nem indokolták meg – vagy, ha igen, arról egyedül csak maga tud.
    Tehát a végzéssel kapcsolatos iratbemutatás kötelessége magát terheli.
    De, hogy lássa, milyen segítőkész vagyok, íme, az üggyel kapcsolatos megnyilatkozásai:

    Hozzászólás: 2015-06-12 – 12:10 du.
    Ille István
    Elfelejtette “Szolgálati Közleményben” lehozni, hogy 2014.01.02-án a Ráckevei Járásbíróság Önt hivatalosan is beszámíthatatlannak ítélte!

    Hozzászólás: 2015-06-13 – 10:13 de.
    Ille István
    Úgy tűnik mindketten lemaradtunk valamiről, Határozatot én sem kaptam csak Tájékoztatást!
    Én sem kaptam semmilyen tájékoztatást egészen 2015.04.29-ig, pedig többször is érdeklődtam, emailben és faxon is. Panaszt nyujtottam be a tájékoztatás hiánya miatt, erre jött egy válasz, melyet nem tudok ide beilleszteni jpg. képként.
    A lényeg: “… a bíróság tájékoztatja Önt, hogy az eljárás befejezésre került 2014.január 2. napján.”
    Mivel indoklás nincs, gondoltam, elmagyarázták Önnek, nem elég valótlanságokkal vádolni valakit, azt bizonyítani kell!
    Na innentől tehet újra “spamba”! Ha kíváncsi a “Tájékoztatásra”, adjon egy email címet, elküldöm.

    (Természetesen megkapta a mail-címemet, de valamilyen okból a mai napig nem kaptam meg a tájékoztatást.)

    Erre a kettőre adott, egységesített válaszom:
    Hozzászólás: 2015-06-12 – 2:49 du. | Válasz lelszi hozzászólására
    Lelszi: sajnálatos módon elfelejtették megküldeni az ítéletet, így eddig nem volt róla tudomásom, de hétfőn első dolgom lesz lekérni a bíróságtól. Gondolom, meg van az archívumban. Igazán jól jönne, mivel ennek az ítéletnek birtokában már elég sok mindent elkövethetek, mert hát egy határig büntetlenséget biztosít.
    Még egyszer nagyon köszönöm, kedves Lélfai Szilárd, hogy felhívta a figyelmemet erre a súlyos mulasztásra!
    Segítene nekem egy kicsit? Szíveskedjen ide idézni a Határozat számát, úgy könnyebb lesz rákerestetnem.
    Ugyan egy csöppet furcsállom, hogy a bíróság az új év első munkanapján már ítéletet hozott egy, a per tárgyát nem érintő ügyben, mivel a maga becsületsértési pere még első fokra sem került – hiszen eladdig még csak a békéltető volt meg – de maga biztosan jobban informált. Vagy megint lemaradtam valamiről? Esetleg valaki beszámíthatatlansági indítványt adott be ellenem?

    Ennyit Lélfai szavahihetőségéről. Megértem, nem nagyon kedvel – sokan vannak így vele, de hát, majd csak feldolgozom ezt a lelki traumát – de azért nem kellene hülyének néznie senkit.

  • Geyza: nem kell utána turkászni, elég, ha csak egy kicsit is lehajtod a vízbe hullott faleveleket – ilyenkor, ősszel, van elég – és máris meglátod: ott úszik a vízen…

  • http://www.theguardian.com/world/2015/oct/10/putin-russia-syria-oil-prices

    „Yes, this is about Russia’s international standing, but more importantly it is also a long-term play for higher oil prices and, ultimately, a flow of oil dollars into Russia to strengthen his popularity at home.”

    „… The more he can entrench himself in the Middle East, the more he can exert control over energy markets. With Iran and Iraq in his sphere he can begin to force Europe to rely on him again for supplies.

    Prolonged war in the Middle East would serve Putin’s interests perfectly. The deeper and more widespread the conflict, the more world oil and gas prices are likely to rise, helping him stage an economic recovery at home and render the sanctions useless.”

  • Ille István!

    A hülyének nézés, vagy bunkónak tartás az nem ugyanaz! Én soha nem néztem hülyének Magát!
    – „(Természetesen megkapta a mail-címemet, de valamilyen okból a mai napig nem kaptam meg a tájékoztatást.)”
    – Az email címét nem kaptam meg, pedig június 1-ig visszanéztem a beérkezett üzeneteket. Most elküldtem csatolt file-ban a bíróságtól kapott válaszukat.
    – „ez a csatolt file az egyéb mappába kerül, – a gép írta ki, – mivel nem vagyunk kapcsolatban a Facebook-on.”

    „A biztonsági őr a bankban csak jelképes szerepet játszik, mivel nincs fegyvere, max. a felvilágosítás és rendtartás a dolga.”
    – Egy ideig fegyveres biztonsági őr voltam, többek közt az OTP-nél, de ezek szerint az nem bank! 🙂
    – A fegyveres biztonsági őr, pl. bankrablás esetén felszólítás nélkül lőhet, (nem úgy mint a rendőrök), az ügyfelek és a dolgozók biztonságának betartása mellett.

    – A többiben igaza van, „Nyugdíjas nem jókedvében megy el biztonságinak, valszeg kevés a nyugdíja. A biztonsági cégek szívesen alkalmazzák őket, mert alig kell utánuk járadékot fizetni. Pszichológiai vizsgálat csak a fegyveres biztonságiaknál kötelező. Elhízott biztonsági? Hmmm…talán tekintélyt parancsoló?”

  • A Facebook-on küldtem el, ida nem tudom betenni!

  • Lelszi.
    Mi a jó abban hogy körberöhögteted magad és még fáradságod is van rajta ?
    Mértnem nézel inkább TV-t.
    Annyi a jobber-csatorna…igazán nem értelek.

  • Te Geyza! Honnét a bá
    natos lócsöcsből vetted azt a sok marhaságot, amit az USA „győztes” háborúival kapcsolatban összehordtál? Főleg a koreai, a vietnámi, az afganisztáni, és a második Öböl háborúkkal kapcsolatban? Tod, a google a legjobb barátod..
    Merthogyám a koreai háborúban 51-től valóban visszaszorították az északiakat, még Phenjant is elfoglalták, viszont olyannyira „megverték” a háborőba az északiaknak segítséget nyőjtó kínaiakat, hogy miután azok beszálltak, egészen az eredeti határokig szorították vissza az ENSZ haderőket. (Ami 8O%-ban az amerikaiakból állt, de másik húsz ország is résztvett benne..) Még annyit, hogy az 53-ban kötött tűzszünet van érvényben a mai napig, vagyis az észak-dél háborúnak folytatása lehet- bármikor..
    Vietnam.. Vietnamban 58 ezer amerikai katona vesztette életét, a nevüket megtaláléhatod a washingtoni emlékművön. Valóban, kb hárommillió a vietnámi áldozatok száma, amiből két és fél millió civil volt- ezen eléggé nagyvonalúan átléptél. Ahogy azon is, hogy a 73-as párizsi egyezmény után- amikor az USA elfogadta, hogy kivonja a csapatait,- az amerikaiak továbbra is harcolásztak arraság. Ezért indított egy átfogó offenzívát az északi katonai vezetés, aminek eredményeként a dféli kormány lemondott, az amerikaiak pedig pánikszerűen hagyták el Vietnamot.. (Egy újabb győzelem..)
    Afganisztánban olyan gyorsan, és annyira győztek, hogy a mai napig harcolásznak a kéksisakosok a talibokkal, meg az Al Qaidával..
    A Második Öböl háború.. Az amerikaiak négyezer katonát vesztettek, az iraqi áldozatok száma kb 15O ezer- ebből nyolcvanezer körül van a civilek száma.. A háborő addíg valóban fáklyásmenet volt, amíg csak bombázgatták Szaddam bázisait, a gondok akkor esték meg magukat, amikor háztól-házig kellett harcolászni, amikor öngyilokosós merénylők, házikészítésű és amerikai (!!) gyártmányú aknák nehezítették az amik dolgát. A háború nem hurcolászta ezőttal magával az ENSZ áldását, így az addig Kuwaitban állomásozó különbözú nemzetek egységei szépen hazamentek. Gyakorlatilag az angolok és az amerikaiak vívták a háborút,- meg két speciális lengyel alakulat.
    A Szaddammal loyális katonak hozzávetőlegesen kétszázötvenezer tonna fegyvert és hadianyagot vittek magukkal,- ez a mostani IS tulajdona lett..
    Érdekelne azis, hogy az iraqiaknak honnét a búbánatosból lett volna SUD rakétájuk, mikor az Iraq-Irán háborúban az amerikaiak szerelték fel őket?
    Suba-subaru, az első Öböl háború élvezte a nemzetközi támogatást, meg az ENSZ áldását, a második nem.. (Az indíték is megérne egy misét, de majd eccer máskor..)
    A fentieknek- mielőtt nekiállsz harcolászni a dolgon- nézz utána.. Ahogy említettem, a google a legjobb barátod. Ha mindent nemis, de a legtöbbjét megtalálod annak, amit írtam..

  • Lélfai: megint mellé, rossz helyen vigyorog. Hogy mi volt a búr háború idején, lényegtelen, ráadásul nem függ össze az OTP mivoltával. Pont a maguk fajta zsíragyúak miatt vették le a fegyvert a banki őrökről, ugyanis az első volt, hogy őket fegyverezték le. Ha a biztonsági őr akkora seggfej, hogy lövöldözni kezd – negyedévenkénti lőgyakorlattal a háta mögött, ahol legalább 20 lőszert elhasználhat – egy ügyfelekkel teli bankban, akkor megérdemli, hogy a szolgáltató saját halottjának tekintse, mert biza, rövid úton halott lesz. Nem elég a szabályzatot ismerni, Lélfai, hanm gondolkodni sem árt, ami, ugyebár – mint a mellékelt ábra mutatja – a maga fajtáknál nem igazán megy.

  • Lélfai: pech. A faszbúkon nem kommunikálok olyanokkal, akiket nem ismerek (bár magát ismerem, de nem engedek hozzáférést a maga fajtájának).
    Küzdjön meg a feladattal, küldje el a szerkesztőségbe. Nyugi, Chris nem fogja elsüllyeszteni.

  • falusi!

    – hiába magyaráz annak aki az amerikai győzelmeket a Rambo és James Braddock filmekből ismeri, az újabb kori politikában, a terroristákat Joshua McCord vagy Scott McCoy irtja ki! 🙂

  • Geyza

    – „Mi a jó abban hogy körberöhögteted magad és még fáradságod is van rajta ?”
    – Még mindig jobb mintha sírnának a hülyeségemen, igaz amiket irkálsz az nem kerül fáradságodba!

  • Ille István

    „Ille István
    2015 október 9
    9:02 de.
    Geyza: rákerestél már Lélfaira a faszbúkon? Nem kell neki halálbrigád, elég, ha kimegy az utcára, és a gyerekek láttán megállnak a növésben, a leheletétől kipusztulnak a dísznövények, és mentális környezet szennyezése okán igazából a Katasztrófavédelem vegyi mentesítő egységének kellene szorosan követni, de nincs rá elég kapacitásuk.
    Az pedig, hogy a gondolkodása náci lenne, barokkos túlzás. Lélfai nem gondolkodik.”

    Ezek alapján beismerem súlyos tévedésemet: a fenti hozzászólása tényleg moderátorhoz illő, témába vágó, személyeskedésektől mentes, szakszerű! Igazi Illés vagy Geyzás!

  • Falusikám:
    Továbbra is tartom amit az USA ghyőztes háborúival kapcsolatban állítottam.
    ÉS nem a Gugliból veszem az információimat , erre mérget vehetsz.
    Sajnálom őregem.
    Ez a véleményem.

  • Voronyezs:
    Engedd meg hogy kissé ellentmondjak Neked :
    Nem ” faji ” alapon néz a Nyugat ferdeszemmel az Orosz Birodalomra , hanem annak politikiai törekvései miatt.
    Emékezzünk : a Grúz Válság előtt az orosz katonai küldöttség
    OTT ÜLT A NATO LEGFELSŐBB TERVEZŐ BIZOTTSÁGAIBAN , természetesen csak mint megfigyelők. De meg voltak hívva !!!
    A Grúzia elleni eléggé méltatlan kis háborúcskájuk után tanácsolták onnan őket el.
    A Nyugat azért nézett ferde szemmel a régi Szovjetúnióra és azért néz ma ferdeszemmel Putyin birodalmára , mert más országokban fegyverrel próbál érvényt szerezni akaratának.

  • Lélfai,javaslom, kukkantson majd bele a postaládájába. Érdekelne a véleménye az abban található mailről, persze, csak privátim.
    Ami a magával történő személyeskedést illeti: ahhoz személyiség is kellene, ami, ugyebár, a maga esetében…

  • Geyza
    2015 október 12
    4:42 de.

    Ha tartod, az más.. Derekadra azért vigyázz.
    Azé ide nézzél be, hátha találsz benne érdekes dolgokat..
    http://www.foia.cia.gov/collection/vietnam-collection

  • Falusi:
    Nem tájékozódok olyan web-oldalakról amelyeknek nem tudok meggyőződni a valóságtartalmáról.
    Viszont annak idején , mikor ezek az események zajlottak , elég sok könyv és elemzés jelent meg róluk. Ráadásul , kivéve a második Öbölháborút , még itten szocializmus volt.
    Tehát ABSZOLUTE nem állt érdekükben a korabeli katonai és egyéb szakíróknak dicsérni az USA-t.
    Mindent elolvastam pro és kontra , abból szűrtem le és alakítottam ki a véleményemet.
    Falusikám:
    Én annó beszéltem olyan , Vietnamban szogált tiszttel , aki csak annyit mondott : Ha a politika engedi , három hét alatt leverik a VC-t ( Viet Cong.Csak a gyengébbek kedvéért.)
    A VC-vel volt kb. három vagy négy REGULÁRIS ütközete az Amerikai Fegyveres Erőknek , ezekben a VC , megfejelve az Északvienami Reguláris Haderővel alakulataival, katasztrófális vereségeket könyvelhetett el. Irdatlan ember-veszteségekkel.Aztán persze mindig összeszedték magukat. A politikai vezetés nem engedte hogy üldözzék a Demarkációs Vonalon túlra őket.
    Talán nem akartak nyílt háborút , kitudja ma már.

    Az USA általában ELÉRI a kitűzött katonai céljait.Aztán jönnek a se hal se hús politikusok és rendre elcsesznek mindent.
    Az oroszoknál fordítva van : Katonailag semmit nem tudtak elérni, kivéve a kicsi Grúziával szemben , aztán az ENSZ-ben addig jajveszékelnek amíg megesik rajtuk a félhülye délamerikai meg belsőafrikai diktátoroknak a szíve és melléjük állnak.

    Az , hogy MA ki és miket híresztel a NET-en , hidegen hagy.


    Mint ahogy az sem nagyon érdekel hogy az ilyen LELSZI-féle senkik mikor kinek a seggéből kinyalt információkat propagálnak.

    Falusi:
    De különben nyugodtan terjesszed ezeket a hatvanasévek-beli ” szemináriumi brossúráidat ” , ettől még semmi nem fog megváltozni. Valahol azt olvastam :”Az USA hadereje olyan rettenetesen nagy , hogy miatta nem tud kitörni a Harmadik Világháború.”
    Ebben lehet valami , mert az USA egymagában jóval többet költ a haderejére mint a Föld összes többi állama együttvéve.
    Csak harcirepülőgépből van neki vagy 22000 .Állítólag.

  • Mai hír :
    A Dicsőséges Putyini Birodalom jegyzéket intézett Angliához , mert kiderült : Tűzparancsa van a Brit Légierőnek akkor , ha BÁRKI által veszéjeztetve érzik magukat.
    Ez annyit jelent :
    A NATO légioltalmat fog adni azoknak a szíriai mérsékelt erőknek , akik harcolnak a kormány ellen és most Putyin azzal hogy ő segít a NATO-nak az IS leverésében , ezeket a csoportokat bombáztatja az IS helyett.
    Ez várható volt.
    Pillanatnyilag 4 darab vadászbombázóra tellet a ruszkiknak, ahhoz is repteret kellett oda építeniük.
    Ennyi ” fecske ” ugyan még ott sem hoz nyarat , de jól jellemzi a putyini vezetés alattomosságát.
    Bartus Laci attól tartott még régebben, a bombázás előtt, hogy ebből akár Világháború is kerekedhet.
    Én ettől nem tartok , csak egy újabb orosz fiaskótól. De már megszokhatták Afganisztánban, a mudzsahedekkel szemben.

  • Figyelő! okt 5 1,01

    „Angliában, Usában, és Franciaországban is vannak hatalmas földbirtokok.”

    Csakhogy ezek a tőkés gazdaság részei, így aztán nem is hasonlíthatók össze a . h a t a l o m h o z . k ö z v e t l e n ü l . kapcsolódó feudális nagybirtokkal, amelyre az egész hűbéri rendszer épült majdnem 2000 éven keresztül.
    A tőkés birtokos jellemzően bért fizet a mezőgazdasági bérmunkásnak, alkalmazottainak, míg a földesúr a majdnemhogy tulajdonát a birtok részét képező jobbágyát, annak családját dolgoztatja éppen a megélhetés határán… A két gazdasági rendszer küszöbén ún. béres, napszámos, idénymunkás formájában már kialakulóban volt a bérmunkás, aki bármikor munka és lakóhelyet változtathat (pl.ha van munka a városba is költözhet), tehát „jogai vannak. A jobbágy röghöz kötött jogviszonyban áll urával miközben az ura és az állam által rá rótt szigorú kötelezettségeket kénytelen teljesíteni.
    A technika, ill. a mezőgazdasági technológia fejlődése következtében a falusi (bérmunkás) tömeg kiszorul és a városban kénytelen letelepedni, növelve ezzel a földtől már teljesen elszakadt, tehát a jellemzően városi munkásosztály létszámát.
    Egy azonban biztosan közös mindkét gazdasági formában, hogy a tulajdonos mindkét formában kizsákmányolja a dolgozó munkáját.

  • Továbbá:

    A feudális (nagy)birtokot szigorú ősi törvények védték az elidegenítéstől és elaprózódástól…
    A „”tőkés földbirtok”” már adható és vásárolható, elkótyavetyélhető. Normális esetben rajta a piac törvényei uralkodnak. Már nem képezi alapját egy gazdasági és hatalmi rendnek. E viszony létrejötte és megvalósulása kényszerítette ki a dzsentri réteg létrejöttét, mely egykori földesúri osztály városivá válván, az üzlethez mégse értvén, görcsösen kapaszkodva régi elvesztett hatalmába, sokszor semmittevő, ámde a politikába durván belekontárkodó, a közéletben keményen sz..keverő életet folytatott, igen jelentős szerepet játszva a XX. századi magyar történelem alakulásába.

  • Ezzé mondom mindig : FIGYELNI kell Marx munkáira !
    Aki nem ovassa , hülye marad.
    A Marxizmusnak nagyon sok hasznos fejezete van , amit az USA közgazdaságtudománya átvett. Csak épp erről nem nagyon beszélnek a mai Magyarországon.
    Amerikában a Második Vilháb után elhatározták hogy kissé megreformálják a kapitalista termelési módot.
    Egy sor közgazdasági tudományos intézetet hoztak létre , a társadalmi jelenségek felderítésére és matamatikai-statisztikai törvényszerűségeinek a megismerésére. Ehhez segítséget adtak Marx megállapításai.
    Eredmny : rendkívül bonyolult közgazdaságtudomány viszont a ’29-es nagy válság óta nem volt világgazdasági válság .
    A mostani válság sem a kapitalista termelési módból fakadt , hanem néhány amerikai bank elcseszett hitelezési poitikájából. Ez egy ún. ” bizalmi válság ” , idő kellett mire a kisebb bankok megint mertek -jóval szígorúbb feltételek mellett- hitelezni.
    De a kapitalizmus eredeti rákfenéje, a túltermelési válság valahogy kuvvául nem akar kialakulni.

  • Ille István
    2015 október 10
    1:03 de.
    Válasz! (az egész „levél” a fenti dátumon keletkezett.

    „Lélfai: maga is jól tudja, hiszen a maga közbenjárására történt (gondolom, jobbikos elvtársi kapcsolatait élesítette be) hogy az eljárás szép csendben megszűnt, anélkül, hogy erről engem, vagy magát, a vádlottat, értesítettek volna.”

    1. Nincsenek jobbikos kapcsolataim, sem a bíróságokon, sem máshol.
    2. A magyar Bíróságokról, s így a Ráckevei Járásbíróságról sem feltételezem, hogy bárkinek „elvtársi kapcsolat” alapján kedvező döntést hoznának.

    ” az eljárás szép csendben megszűnt, anélkül, hogy erről engem, vagy magát, a vádlottat, értesítettek volna.”

    – Ezt én valóban furcsának találtam, ezért feltételeztem, hogy Maga kapott egy végzést, melyben a bemutatott bizonyítékaim alapján, a Maga által koholt vádakat alaptalannak találták, az eljárást megszüntették. Azt nyilván nem írták volna le, hogy beszámíthatatlan aki ilyen váddal bíróságra megy, pedig ez az igazság! Ha valaki a „világ egerének” hiszi is magát, hazugul összeállított vádakkal nem sokra megy!

    „Saját maga jelezte ezen a fórumon, hogy meg is kérdőjelezte ezt a döntést a bíróságon, de nem indokolták meg – vagy, ha igen, arról egyedül csak maga tud.”

    Ez a mondata is mutatja, hogy nem képes értelmezni a legegyszerűbb mondatokat sem a maguk egyszerű valóságukban!
    1. Semmilyen döntést nem kérdőjeleztem meg, eleve nem is kaptam csak tájékoztatást!
    2. A tájékoztatásban csak az megszüntetés ténye szerepelt indoklás nélkül.

    „Válasz lelszi hozzászólására
    Lelszi: sajnálatos módon elfelejtették megküldeni az ítéletet, így eddig nem volt róla tudomásom, de hétfőn első dolgom lesz lekérni a bíróságtól. Gondolom, meg van az archívumban.”

    1. 2015.06.12. óta már jó néhány hétfő eltelt!
    2. Nem felejtettem el csak nem volt rá lehetőségem! A másolat nem illeszthető be a KMH levelező programjába, a Szerkesztőség Email címét nem ismeri fel a levelező program.
    3. Konzekvensen „Ítéletről” beszél a „Tájékoztatás” helyett! Ez vagy rövid távú memória zavar, vagy csak fogalomzavar?

    „ Igazán jól jönne, mivel ennek az ítéletnek birtokában már elég sok mindent elkövethetek, mert hát egy határig büntetlenséget biztosít.”

    – Beszámíthatatlanság esetén valóban sok mindent megtehet!
    „Ennyit Lélfai szavahihetőségéről. Megértem, nem nagyon kedvel
    – sokan,vannak így vele, de hát, majd csak feldolgozom ezt a lelki traumát – de azért nem kellene hülyének néznie senkit.”

    – Ha a Maga szavahihetősége megközelítené az enyémet, akkor nem vádolt volna hamis állításaival a bíróságon, ha normális lenne el sem ment volna a koholmányaival oda. Magát sem nézem hülyének, aki nem normális, azaz más normáknak felel meg, az nem okvetlenül hülye! Egyszerűen beszámíthatatlan.

  • Lelszi te most cikket írtál ide ?
    Minek ?
    A cikk a topic tetején található.
    Furcsa vagy….

  • Geyza !

    „De a kapitalizmus eredeti rákfenéje, a túltermelési válság, most kuvvára nem akar kialakulni.”

    Úgy tudom, hogy az elmúlt évtizedben a globalizáció jegyében, „pillanatnyilag” Kínába át, vagy . k i h e l y e z e t t . t ő k é s . küzdőtéren hatalmas gyárakat, üzemek sokaságát kellett bezárni milliós nagyságrendű munkás elbocsájtás mellett, ami nem éppen igazolja az állításodat.

    Más kérdés az, hogy ma, a tovább és mégtovább terjeszkedő globalizmus szakaszában hová is kellene sorolni az elkerülhetetlen ciklikus munkanélküliség jelenségét, amely a túltermelés kísérő jelensége és velejárója. Mert attól még, hogy egy válságjelenség nem az adott tőkésvállalat „székhelyén” jelentkezik, attól még az az ami…
    …Hogy az exportált tőke éppenséggel húszezer kilométerrel odébb, „idegen környezetben” is, ugyanúgy viselkedik mint odahaza, hát lássuk be ez nem a pech, hanem törvényszerűség kérdése… Az már édesmindegy, hogy a piac hektikus kiszámíthatatlanságára, vagy a túltermelésre kenjük a dolgot, a kettő ugyanaz, minthogy a folyamat másik szereplője a munkás is ugyanaz, mint volt a kezdetekben. Ha a kellemetlenségre egy kevéske homokot szórunk, attól még az ott fog szaglani és bele is léphetünk…
    Kedves Geyza!
    Méghogy, a mostani válság sem a kapitalista termelési módból fakad, hát azt kétlem. Mert azt kell mondjam, hogy mi váltja ki egy betegség tüneteit az már édesmindegy. A bank és ipari tőke összefonódása a kapitalizmus legtermészetesebb velejárója, ami ha szabályozzák, féken tartják, akkor jótékony hatással van a gazdaságra. Ez azonban nemzetközi – azaz globális – méretekben már irtózatos nehézségekbe ütközik, illetve már majdnem lehetetlen.
    Írod, hogy „az USA ma annyit költ a haderejére, mint a föld összes állama együttvéve.” „Meg hogy az a 22000 harcirepülő…” Hűha !
    Azon túl, hogy ez így egy csöppet sem pozitív megítélése egy amúgy csodált, és demokratikus rendszernek, sőt, gondolkozz el azon is, hogy emögött az arzenál mögött ott vigyorog a túltermelési válságok elkerülését megcélzó állami levezetőcsatorna, az úgynevezett >gazdasági-katonai komplexum<, amely mindenestül, és szervesen foglalja magába a fentebb elbeszélteket.
    Ha pedig Oroszországot és Amerikát hasonlítgatod egymással, ne feledd, hogy két, más-más fejlődési szakaszában járó tőkés rendszert hasonlítasz össze, ami fölösleges okoskodás… Az egyik egy gyerekcipőben járó, a másik már több mint 200 éves "kialakult" imperialista kapitalizmus. Épp ezért, amikor pedig az egyiket . b i r o d a l o m n a k . titulálod, hát ne vedd el ezt a kitüntető és indokolt címet pont a világ legerősebb nagyhatalmától se.
    Üdvözöllek! V

  • Geyza!

    Csak válaszoltam, mivel illik, – mint az elején is jeleztem, – az Ille 10-i megtalálására. Ha ez nem ide tartozik, az Ő megkeresése sem.

  • Geyza okt 12 7,29

    A „ruszkik” azok nem, ezzel szemben a jenkik, azok fegyverrel szerezhetnek érvényt az érdekeiknek? Oszt miért is ? He ?

  • Voronyezs:
    Csak tudnám mi köze az ingatlanépítési hitelezésnek a gyáriparos nagytőkéhez.
    ( Hacsak nem a téglagyárak globális , mindent megfojtó összefonódása hehehe )

    Kína:
    Hááát…kétségeim vannak abban hogy Kína nem e a 19.-ik századi vadkapitalizmus modelljét használja állami szinten , abbéli reményében hogy hirtelen mindent leszakítson , amit csak lehet.

    Jenkik Ruszkik :
    Inkább a jenkik jöjjenek mint a Putyinizmus-Sztálinizmus.

  • Lélfai: köszönöm a segítséget. Mivel ismételten – nagy nyilvánosság előtt – becsületembe gázolt, beszámíthatatlannak nevezett, semmi akadálya a becsületsértési eljárás újra indításának. Sajnálatos módon képtelen felfogni, hogy ide korábban beidézett közleményét, mi szerint a ráckevei bíróság – és ez maga állítja – engem beszámíthatatlannak minősített, bizony, hamis állítás.
    Hozzászólás: 2015-06-12 – 12:10 du.
    Ille István
    Elfelejtette “Szolgálati Közleményben” lehozni, hogy 2014.01.02-án a Ráckevei Járásbíróság Önt hivatalosan is beszámíthatatlannak ítélte!

    Nos, a vád kettős: becsületsértés, és a bíróság megrágalmazása – franc se tudja, ez milyen paragrafus alá tartozik, de majd ott megtalálják.
    Még egyszer köszönöm a közreműködését.

  • Geyza !

    A fejlett kapitalizmusban minden mindennel összefügg. Legalábbis egy olyan komplex rendszerben, mint pl. az USA. Röviden, a nagymértékű, sőt gigantikus, fedezet nélküli (vagy hamis fedezetű) „építőipari” gyáripar< sem juthat a mindennapi termeléshez szükséges éltető forgótőkéhez, mely circus viciosus folyamat az egész gazdaságban a fizikai . d o m i n ó . jelenséghez hasonlóan bedőlések és csődök sorozatát indítja el… (fontossági sorrend nélkül: se bér, se kereslet, se alkatrész, se szállítás, csökken a kínálat…stb.)
    Mindezt még fokozza a globális tőke áramlás jellemzően mai, digitális jellege és módja is, ahol dollár-milliárdok a másodperc töredéke alatt váltanak gazdát úgy, hogy azt ember szinte követni is képtelen , miközben az ellenőrizhetetlenség mögött meglapul a hamis manipulációk sokasága is… A forgalomban érdekelt bróker (alkalmazottként is) szinte mindenhatóként rendelkezik akár olyan milliók felett, amelyek ha dőlnek, dől vele nemcsak a bankja, de minden más is…
    Soros György nyilatkozta pár héttel a világválság kitörése előtt, hogy "a világgazdaság ma egy hatalmas színes szappanbuborékhoz hasonlít, amelynek elég egy gombostű, hogy kipukkadjon".

  • Geyza !

    A ruszki és jenki témában én mást kérdeztem. Miért csúsztatsz ?

  • Don Golo : Te most a Voronyezs-kollega vagy ?
    ( Merhogy nekije válaszoltam jenki-ruszki témában és még most , jópár órával utána is tartom amit mondtam.)

  • lelszi:
    Maga nem válaszoltál , hanem kiköhögtél egy cikornyás nem-is-tudom-én micsodát , kilóméter hosszan.

  • Nem, de neki igaza van abban, hogy „amit szabad Jupiternek fegyverrel, azt miért is ne volna szabad a kisökörnek?”.

  • voronyezs
    2015 október 4
    3:02 de.

    „nem engedhettek, mégpedig a kizsákmányolás mértékét illetően, hiszen abban a kapitalizmus, a működő gazdaság l é n y e g é r ő l kellett volna, hogy lemondjanak.”

    Nem a kizsákmányolás mértéke, hanem ténye. A mértéke koronként változhat. Marx szerint mértéke szükségszerűen nő, ha jól emlékszem (a munkásosztály relatív /és abszolut/ elnyomorodása). A növekedése a versenyből következik (következne). (Szerintem a piacon kívüli hatalmi tényezők ez ellen hathatnak, vagy más szemmel: a formálisan piacon kívüli tényezők is a piac részei.)

    „Ez ma még tabu.”
    Ez amegfogalmazást azt sugallja, hogy ez elhatározás kérdése. Szerintem világos, hogy nem az, és Marx szerint sem. Ez a kialakult tőkés rendszer alapeleme, és maga a rendszer (nem a rendszert szándékosan fenntartó személyek, intézmények, hanem maga az állapot) tartja fenn. Ezzel nem azt mondom, hogy ez jó. Csak azt, hogy így van.

    „Kuba, Grenada és Vietnam példája azt is bizonyítja, hogy a tőke nem adja ingyen az eddig tett engedményeit sem, és a harcát az elért állásaiért globális keretek között is állhatatosan, de tovább folytatja.”

    Valóban nem adja, ha rajta múlik. De ezek az említett csatamezők nem a marxi tőke és munka közti harc terepe, hanem a tőkés rendszerben kialakult polgári demokratikus jogállam és a prekapitalista despotizmus közti harcé.

    Ha a munka oldala a tőke ellen a prekapitalista formációk szövetségeseként lép fel, akkor eleve kudarcra van ítélve. Ilyen hatalmakkal a tőkés államok is szövetkeznek céljaik eléréséhez, de úgy, hogy saját rendjüket nem adják fel.

    Amíg a munka oldala a nem tud felvázolni egy olyan rendet, ami mind a prekapitalista, mind a kapitalista berendezkedésen túl mutat, addig reménytelenül erőlködik. A feloldás nem jöhet a polgári demokratikus jogállamot tagadó erők felől, hanem csakis a jogállamon belülről, a tőke/munka rendszer fejlődésének eredményeképpen. Marx is így gondolta, és bizonyára úgy fogalmazna, hogy a tőkés társadalom méhében születik.

  • Endre ! 3’02

    KÖSZÖNÖM ! A rendkívül alapos és tanulságos választ.
    Már az ilyen eszmecserékért is érdemes ezen az oldalon (a KMH-n) szörfölni…

    >V< 🙂

  • Endre !

    Azért annyit még megkérdeznék, hogy melyik, ill. milyen más tőkefogalom létezik és dolgozik, mint A Tőke?

  • voronyezs,
    Köszönöm.

    A tőke / munka dialektikus párhoz illesztettem a marxi jelzőt, nem pusztán a tőkéhez.

    Tehát tőkén (nem az ilyen című könyvön) itt azt értettem, hogy az ő felfogása szerinti tőke. Vagyis ezen nem egyszerűen a profittermelésre alkalmas vagyont értjük, hanem azt a társadalmi szerepet, osztályt és szerveződést, ami a „munkával”, vagyis a munkavállalókkal, azok munkájával, és azok társadalmi szerepével stb. szembeállítva és ugyanakkor csakis vele együtt, egységet alkotva létezik. A tőke – munka páros alkotja a tőkés termelési mód alapját, ez annak meghatározóan fenntartó és mozgató ellentétpárja. Ezért ír alapvető osztályokról.

  • Geyza
    2015 október 12
    10:21 de.
    Ebbe csak most futottam bele..
    Szal. Aszondod, hogy a Pentagon által nyilvánossá tett információk neked „hatvanasévek-beli ” szemináriumi brossúrák”.. 😀
    Pöpec ! 😀
    Majd tájékoztatom őket a nemtetszésedről. 😀
    Tod, lovagom, én az információs forrásaimat nagyonis megválogatom. (Szakmai ártalom.)Továbbá volt némi rálátásom a dolgokra még akkoriban, amikor aktív voltam, és úgy szólt a titulusom, hogy „Commanders in charge of executive officers”.
    (Eza szemináriumi brossura murvára tetszik.. Majd terjesztem.. ) 😀

  • voronyezs
    2015 október 20
    6:14 de.
    Hadd segítsek..(Nemárt, ha az ember ismeri az anyanyelvét..)
    Van néhány..
    Tőke, hosszabb időre befektetett pénz vagy egyéb anyagi vagy szellemi jószág, az alapvető termelési tényezők egyike, Karl Marx nagy hatású műve, a szőlő fás szára, a zongora húrjait kifeszítő, fából vagy fémből készült keret. 😀

  • Falusi !

    „Nem árt ha az ember ismeri az anyanyelvét”, írod nekem és no lám Te meg kihagyod a tőkesúlyt meg a szellemi tőkét is – ejnye, ejnye… 🙂

  • T. Endre !

    Kösz’ a kiegészítést, és úgy gondolom, leszögezhetjük, hogy az utolsó-előtti mondatod az egész vita, dialektus kulcsa. Vagyis,
    a tőke-munka páros,
    az érdekek mezsgyéjén fejti ki a feszítő erejét,
    a kapitalizmus bármely eddig ismert bármely „történelmi változata” során – még a digitális világban is – megtartja a vezető kulcsszerepét a gazdasági folyamatban. Nemzeti körülmények között ugyanúgy, mint globális körülmények között.

    Üdv: >V<

  • voronyezs,

    Igen, erről ugyanazt gondoljuk.
    A tőkés termelési mód ma egész más, mint Marx idején, sokkal tőkésebb, sokkal kevésbé ragadt a feudális felépítmények maradványaiba, és ez megváltoztatta a társadalmi osztályok (csoportok) kinézetét, szokásait, rétegződését stb. A hagyományos fizikai munkásosztály aránya lecsökkent, szerepe leértékelődött, kezd elmosódni a határ a vállalkozók és az alkalmazottak között, erre példa akár nálunk is a kényszervállalkozó, és van, aki személyében hivatalosan is egyik helyen alkalmazott (munkavállaló), másik helyen részvényes. Sok közbülső fokozat van a hierarchiában. Az alapvető viszony, ami a termelést vezérli, mindezeken keresztül is a tőke/munka ellentét.

    Korábban is széles rétegek estek kívül az egyértelmű tőkés / munkás osztályokon, pl. a hivatalnokréteg, a fegyveres erők, egyéb állami alkalmazottak, de a tőkés rendbe még be nem illeszkedett önálló parasztok és mikrovállakozó iparosok is. Ezek mind most is megvannak.

    A marxisták hagyományosan szeretik egyik vagy másik csoportot (osztályt) a tőke vagy a munka oldalán állónak feltüntetni, de én ezt túlzásnak tartom. Lehet, hogy helyzetük arra kényszeríti például a hivatalnokréteget, hogy társadalmi konfliktusokban munkaadóik érdekei mellett lépjenek fel, de ez csak egy hajlam, és esetenként megfordulhat. Helyzetük valójában az alkalmazotti osztályhoz sorolja őket, csak esetleg itt-ott kivételezettek, ugyanúgy, mint régen a magasan képzett szakmunkások.

    Azt sem hiszem, hogy a tőke/munka küzdelem feltétlenül a munkáltató/munkavállaló szerepek ellentétében valósul meg, és különösen nem hiszem, hogy ezek valamilyen fegyveres harcából vagy erőszakos forradalomtól kellene várnunk az ellentét feloldását és egy más termelési mód létrejöttét. Forradalomra akkor kerül sor, ha az a más mód már létrejött, és a régi haszonélvezői erővel tartják vissza a felépítménynek az új rendhez igazítását. Nem szükségszerű, hogy ez történjen.

    Lehet, hogy a különféle vállakozási formák sokaságában már ott rejlik az új mód, csak még nem látjuk. Én biztos nem látom még.

  • voronyezs
    2015 október 21
    5:24 de.

    Részben igaz. Viszont nem a teljességre törekedtem, csak a marxi kapcsolattól vonatkoztattam el..
    😀

  • Endre!

    Az általad említett közbülső fokozatok a hierarchiában a lényegüket tekintve csak formális finomítási kísérletek, amelyek a dolognak éppen lényegén nem változtatnak.
    Az egyik ilyen trükk, nevezzük elhomályosító ködgyertyának, pl. Magyarországon a kényszervállalkozónak az a típusa, akit a . r e n d s z e r . oly szerepre kárhoztat, hogy akár a puszta munkaerejét, de a tudását is „mint vállalkozó” 🙂 adja el egy másik vállalkozónak, kis, vagy nagytőkésnek és erről neki számlát is adjon. Ez a konstrukció, vagy csalás, már a rendszerváltás kezdete óta azt a látszatot kelti, mintha ő egy önálló akarattal rendelkező vállalkozó volna, pedig ő, mint ennek az „áldozata” a valóságban nagyon is kényszer alatt cselekszi, amit tesz, mert nincs más választása… Ez a fajta gazdasági viszony a kényszerítésnek, illetve a tőke-munka feszültségnek egy, a papírformától valóban eltérő, ámde rendkívül pofátlan [szerintem hungarikum] formája, amely „rendszer” pontosan az eredeti tőkés-munkás viszonyt hivatott elhomályosítani. A központi, állami statisztikában ez – a valóságban munkaviszony – úgy szerepel, mint két független vállalkozás korrekt, szabad és „szerződéses” gazdasági viszonya 🙁 , holott csak egy „közönséges” munkaviszony. Ezek száma idehaza ma már sok-tízezerre rúg, melynek során a munkavállaló elesik olyan munkaügyi és szociális lehetőségektől, vívmányoktól amelyek amúgy , az alkalmazottat [istenments; a munkást] a törvény által már megilletnék és védenék is.

    A másik pedig, ami a „hagyományos fizikai munkást” illeti, ahogy írod, hogy elhomályosodik ez a hagyományos, állítólag csak „marxista” szerepe. Márpedig ami, mint osztályt illeti, hát az bizony a távol-keleten, mit pl. Kínában is a marxi papírformák szerint, minden kamu munkaviszonyt, az „átmenetet”, még a látszatot is mellőzve, igenis úgy létezik a maga prózai valóságában, ahogy azt a jó öreg ezt a viszonyt anno már feltárta. Hangsúlyozva, hogy nem vallotta, hanem csak fölfedte.
    Tehát semmit nem változtat a lényegen az, hogy tőke és munka között éppenséggel hány földrajzi kilométer húzódik, attól ők még úgy tartoznak össze, mint kétpetéjű ikrek az anyjuk hasában ahol az anya, maga a rendszer, a kapitalizmus. Ott még a jelenségek is, az állítólag már rég lejárt(?) és elavult(?) marxi időkre emlékeztetnek a filléres éhbértől kezdve az egyik pillanatról a másikra bekövetkező (mint a legutóbbi milliós létszámú) tömeges elbocsájtásokig.
    Igen abban igazad lehet, nem zárható ki az sem, hogy közvetve a kínai munkásnak akár, egy más országban már kisrészvényessé avanzsált, azaz rész-tőketulajdonossá, kvázi tőkéssé vált munkás IS lehet az őt kizsákmányoló munkáltatója. Ám ennek a statisztikai átlagtól jelentős eltérést mutató jelenségnek a nem jellemző – kivétel – kategóriában van a helye. Márpedig a kivétel csak a szabályt erősíti.

  • Ui

    Az a tíz-húszezer km távolság fenti ellentétpár alkotóit, ti. munkáltató/munkás, távol-keleti éhbér foglalkoztatás esetén is csak fizikailag választja el egymástól, amit a banktőke digitalizációja simán áthidal. A munkás számára a látható ellenfél a közbeiktatott helyi, nemzeti tőkés osztályban, vagy az államkapitalista államban testesül meg, ami úgyszintén nem változtat a folyamat osztály jellegén.

  • Falusikám:
    Majd megfejtem amiket felhoztál , de most nem tudok ehhez a -ma már- totálisan értelmetlen és „akadémikus” , kissé hosszúra nyúlt okfejtéshez hozzászólni.
    Meg nem is nagyon akarok.
    Unalmasnak találom , boccsedli 😀

  • Endre:
    Hozzászólnék az oroszokról írt kommentedhez:
    Marx és Engeles levelezésében ( kiadta: Kosúth Könyvkiadó,1974 )
    világosan benne van :
    ” Az elnyomás szele mindig Keletről fog jönni „

  • Én is úgy vettem észre, hogy a nagy orosz szeretett most divat lett, mert utáljuk Amerikát. Most Amerika a rossz, az orosz a jó. Értem?

  • Az USA is szereti az oroszokat…valamennyire.
    Mert még nem verték le azt a 4 nyamvadt harcigépüket , amikkel az USA helyi „liblingjeit” ritkítják.
    Dehát -mint tudható- fejlett légvédelmi rendszert odatelepíteni nem túl nagy feladat.
    Most -szerintem- azért tárgyalnak a ruszkikkal mert türelmesek…egy darabig.

    A Világtörténelem eddigi példái alapján az USA meg izraeli harci rendszerek verték le az orosz teknikákat. Nem gondolnám hogy ez most megfordulna , mikor pedig 10 éve még akkora szarban volt Oroszország hogy az egész világnak kellett összeadni a pénz , nehogy államcsődbe kerüljön. Mert ugye azt azzé nemakarhatnók.

  • Ezt a Top Gun-ban is láthattuk! 🙂

  • llanfair

    Szerinted a TTIP miatt kellene szeretni az USA-t, vagy a „népvándorlás” beindítása/kiprovokálása miatt?

  • lelszi Egyetlen nagyhatalmat sem szeretek. De azért mert Amerika rossz, azért az oroszok nem lesznek jók. Most a magyarok nagy része örül, hogy az oroszok megint nagyfiúk akarnak lenni.
    Ilyen feledékeny a magyar? Putyin mint jófiú? Valamelyik nagyhatalmat mindig imádni kell a magyarnak?
    Annak örülnék, ha ezek a „nagyfiúk” végre összefognának a békéért. De azt leshetem.

  • Hát igen Lelszi.
    Ha valaki annyira ostoba hogy elismerten pilóta-operettekből meríti a „szaktudást”
    Javaslom hogy forgassál szakmunkákat a modern elektronikus hadviselésről. Több is jelent meg magyar nyelven , továbbá a Zrínyi Katonai Akadémia ( nem ám futball-akadémia meg kolbásztöltő-akadémia) különféle , NET-en olvasható diszertációjiban is sűrün van szó ilyesmiröl.
    Múvelődj nagyokos. Hisz tudod : a Google jóbarátod.

    Másik idiótaságod :
    A népvándorlást nem az USA provokálta ki hanem a ruszki-bérenc Asszád , aki addig addig gyilkolgatta a saját népét , mígnem egyszer elszakadt ott a cérna. De a magadfajta ostoba ember az ilyesmit fel sem képes fogni.

  • voronyezs,
    Ezekben nincs köztünk vita.

    Ettől függetlenül, komolyan gondolok két jóslatot: egy korábban írtat és egy másikat is:

    1. A másik: A tőkés rend még messze nem vált egyeduralkodóvá a Földön. Lehet, hogy politikai és katonai értelemben uralkodik vagy kontrollál, de még mindig óriási tartalékai vannak olyan embertömegekben és területekben, melyekben még nem a tőke/munka viszony a meghatározó. Az Orosz Birodalomban és a Kínában kezdi átvenni az uralmat, de még nem ért a végére. Még Kelet-Európában is küszködik. Közép-Afrika, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Közép-Kelet is a tartalékok közé sorolható.

    2. A korábbi: Nem a tőkés hatalom és a munkásosztály elnyomása elleni felkelés (forradalom) vet véget ennek a rendnek. Akkor lehet vége, ha a vállalkozó/alkalmazott viszonynál hatékonyabb forma jön létre. Hatékonyságon nem a profitrátát értem, hanem az annál sokkal szélesebben ható következményeket. Nagyon sokat számít egy ország teljesítő képességében az ország lakosainak jóléte, biztonságérzete (és valódi biztonsága), nyugalma, kezdeményező képessége és hajlama, önbizalma, mások iránti bizalma (ugyanakkor ítélő képessége és ébersége), az információkhoz való hozzáférése stb.

    Azok a kezdeményezések, melyek e tényezőket rombolják, és „ideiglenesen” diktatúrát vezetnek be, államosítanak (vagyis rabolnak), központosítanak, bizonytalanságba taszítják mind a vállalkozókat, mind a munkavállalókat, bizalmatlanságot terjesztenek, korlátozzák az információ áramlását és monopolizálják a hírközlést, ideologizálják az oktatást stb., mind kudarcra vannak ítélve, mert még legdurvább, legnyíltabb kapitalista rendszer is ezerszer hatékonyabb náluk.

    A rossz hatékonyságú rendszerek erőltetése súlyos bűn azok ellen, akiket e rendszerek maguk alá gyűrnek. Ezek csak a diktátorok és az oligarchák kisded gyönyöreit szolgálják.

  • USA-ellenesség

    Szerintem még mindig az elmúlt 90-100 év ideológiai elnyomását nyögjük.

    Az USA, a gaz kapitalista, a szivarozó és nagyhasú tőkés (ráadásul nyilván a zsidó világösszeesküvés aktív ügynöke) az ellenség, pfúj! Elaknásította a Haiphongi öblöt! Felderítő gépeket küld területünk fölé (amiket néha lelövünk, hurrá!). De majd Angolában jól elagyabugyáljuk a hős kubai harcosok közreműködésével!

    Katonai egységünk táviratot küld az USA követségére vagy egyenest a State Departmentbe: Szabadságot Angela Davisnek!

  • Endre:
    Gorbacsov találta mondani ezt még jó régen , amikor pozícióban volt :
    ” Mi itt beszélünk a szocializmus megvalósításáról , más országok ( TŐKÉS ORSZÁGOK ) medig szép csendben majdnemhogy megvalósítják azt.
    Pl Svédország és hasonló államok. „

  • Lelszi-nagy-okos :
    Csak az előzőhöz :
    Hallottál már a „FLIR” rendszerről ? Amit a hírhedt Martin-Marietta cég készített az USAF harcimarcijainak a gépeire ?
    Ez úgy nézett ki mint egy torpedó, el lehetett dobni ha valami problémája akadt a pilótának.
    Az a „pod” tele volt elektronikával. Előre és hátrafelé néző mikrohullámú és infra radarokkal meg képalkotó berendezésekkel továbbá mindenidőjárás melletti éles képet adó vakleszálló brendezéssel.A legnagyobb tejfehér ködben vagy éjjeli hóesésben borotvaéles , tűzvezetésre alkalmas képet adott arról hogy mivan a gép előtt és alatt. A nagyfelbontású távoli infra-videó képalkotó CCD minden egyes pixelje mögött egy mikroprocesszor volt !! EL TUDOD EZT KÉPZELNI tudóskám ?
    És mindezt kb. harmincöt évvel ezelőtt. Tudod mije volt akkor a ruszkiknak ? Olyan szar fedélzeti radarjaik , amivel 25 kilométerre láttak előre.Ennyire tellett a szovjet csúcstechinának.Mikor egy F14 Tomcat kilőtt 85 kilóméterről egy Phoenix félaktív önirányításút valamelyikre , azt sem tudták honnan jön az áldás.Ráadásul valami nyolc célt tudott az F14 pilótától függetlenül figyelemmel kísérni és a pilóta engedélyétől függően megsemmisíteni. Ismétlem hogy értsed : kb 85-90 Km.ről. Azt a szar kis 25 kilómétert is csak akkor tudták „bevilágítani” ha épp nem járt arra egy EF111 Raven. Vagyis az amcsik megengedték nekik a fedélzeti-radar használatot.Mostanra csak azért vannak normálisabb elektronikus warfare dolgaik , mert a COCOM megszűnte után a Világ legnevesebb alkatrészkereskedőjnél, az USA-béli Digi-Key nél fillérekért megrendelhetik azokat az alkatrészeket , amikről odáig csak álmodozhattak. Nem a levegőbe beszélek , már én is rendeltem tőlük ezt azt.
    Gondolod idióta úr , hogy közben Amerikában meg megállt a fejlődés ?
    Méghogy guntop vagy miafranc…féleszű..

  • Szinte már 10.24./1,55 bejegyzésem szerves folytatásaként, tegnap brit uralkodó hatalmas pompával fogadta a Kínai Kommunista Párt, azaz a Kínai Népköztársaság elnökét, ahol a királynő és az elnök a két ország egymás méltatásában bővelkedő beszédben simogatták egymás tökélyét, de természetesen méginkább a tőkéjét…
    Tévedés ma már azt gondolni, hogy itt két világrendszer találkozásáról van szó. A kínai „népköztársaság” tulajdonképpen már túl van a közeledés, a konvergens rendszerváltás időszakán és gyakorlatilag nagy népi – korporatív – összefogással inkább tökéletesíti az államkapitalizmus rendszerét.
    A sok-milliárdos megállapodás pedig valójában megállítani hivatott a kínai kapitalizmus kezdeti csetlését, botlását, az óriási kényszer gyár-leállításokat és munkás elbocsájtásokat… Mivel tudjuk, hogy a brit tőkének óriási szüksége van a rendkívül olcsó kínai munkaerőre, ez a megállapodás igen nagy lökést ad majd e távol-keleti óriás gazdasági előrelépésében feltehetően egy új kínai csodát gerjesztve, amely a Cty of London és az állami beavatkozás révén nemcsak a bezárt kínai gyárak újranyitását, magánvállalatok feltámadását, de még újabbak nyitását is magával hozza.
    Mindez az állam ellenőrző és korrekciós tevékenysége a tőkés gazdasági rend ciklikus válságjelenségei fölött, annak megőrzése és fenntartása érdekében, a következő világgazdasági ciklus kezdetéig… Akkor majd újra éneklik az egymásnak szóló dicshimnuszokat és indulókat – mindegyik a maga világnézete szerint…

  • Endre 10,24/3,20

    E bejegyzésed minden szavával egyetértek.

  • endre ! Azért azt csak elhiszed, hogy világ legfejlettebb tőkés gazdasága képtelen meglenni a fegyvergyártás, eladás, illetve a katonai megrendelések nélkül nélkül, ami már önmagában is – tehát, ha még nem okvetlenül felhasználóként is tekintünk rá – valami válságtényezőt feltételez a rendszer szintjén. Ez valami olyasmi, mint a nélkülözhetetlen infúzió a betegnél.
    Nélküle ugyan létezhetne az a tőkés konjunktúra?

  • endre! Ja, hogy ezt miért is kérdezem? Hát „az elmúlt 90-100 év ideológiai elnyomását” említed, mint az úgynevezett USA ellenesség forrását. Nem hiszem hogy feltétlenül USA-ellenesnek kellene ahhoz lenni (pl.én sem vagyok az), hogy fölfedezzük, hogy az említett Birodalom gazdasági felfutása a New Deallal kezdődött, aztán a II. Világháborúval robbanásszerűen az első helyre került, majd a hidegháború éveiben kőszikla keményen szilárdította meg a vezető szerepét a világgazdaságban.
    Nem kell tehát ahhoz USA ellenesnek lenni, mert ez az összes tényező >a fegyverkezést< feltételezi az eredmények mögött. Angela Dawis és Cuba és Grenada és Vietnam és a többi pedig, az említett szinteken, mind a két oldal propaganda gépezetinek a hangját tükrözi, nem eltakarva azok igazságtartalmát, hátterükben fegyverropogással. Mert ezek mind jók voltak, az biztos, a fegyverkezés bővítésére és "modernizációjára" – az elavult fegyverzet lecserélésére -akár még a régiek felhasználása nélkül is. Egyébként érdekes történelmi összefüggés az is, hogy – a tőkés rendszert leszámítva – nem volt a történelem során még olyan termelési mód, amely a gazdasági rendszere szintjén lett volna érdekelt a fegyvergyártásban.

  • DonGoló!

    Tudod e, hány alkalmazottat is foglakoztat ez az „ágazat”, ha egyáltalán beszélhetünk még egy külön ágazatról..?
    Mert mindent bele kell ám számolni a *gazdasági-katonai komplexum* territóriumába, amely ennek létezésében csak egy icipicit is érdekelt.
    Aki tudja, adja át !

  • Voronyezs !

    Mára már az USA . m i n d e n . m á s o d i k . állampolgára rendelkezik valamilyen részvénnyel. E ténynek – az Endrével folytatott párbeszédetek szempontjából – két aspektusa is elgondolkodtató.
    1./ Bár a jobboldal tagadja ezt, de kétségtelen, hogy ebben egy távol-majdani, közösségi tulajdon felé mutató tendencia van kialakulóban…
    2./ Fenti tényezőből fakadó ellentmondás ugyanakkor, de tagadhatatlan tény, hogy ez a közösség a nemzeti – kis és nagy – tőke, közös tulajdon felett gyakorolt hatalmát is mindennemű etikai skrupulus nélkül, racionálisan használja fel akkor is, amikor a fegyverüzlet állam által támogatott óriási lehetőségeit a legvégsőkig kihasználja.

    Egy megjegyzésem lenne még az itt fentebb másoktól is elhangzottakra, mégpedig arra, mi szerint az utóbbi válság „nem tartozik a klasszikus, illetve ciklikus tőkés gazdasági – túltermelési – válságok körébe”. Óriási tévedése ez a beírónak (azt hiszem Geysa), mert ebben az esetben a finánctőke alól szaladt ki a ló. Vagyis itt nem a gyáripar, hanem az alul-szabályozott(!!!) bankszektor, még pontosabban a banktőke „”túltermelése”” következett be, a szuperszonikus, a követhetetlen digitális adatáradat hatására is.

  • DonGolo,

    Ez marhaság, már elnézést a kifejezésért. Persze, az „ágazat” kiesése aktuálisan nagy katasztrófa lenne, mert sok ember él ebből. De megszűnése után elegendő idővel más töltené be a helyét. Japán gazdasági sikere részben épp annak köszönhető, hogy keveset fordít katonai célokra.

  • BrunszvikTeri,

    Igen és is így gondoltam.

    A ciklikus válság kifejezést soha nem értettem. Az ismétlődő válságot érteném, a ciklikust azért nem értem, mert hiányzik mellé (legalábbis nálam, mert nem értek hozzá), szóval hiányzi mellé a magyarázat, hogy miért ciklikus, és mi a ciklusidő. Mert én már olyan vagyok, hogy csak azt mondom cklikusnak, ami valami időbeli vagy egyéb oksági szabályosságot mutat fel az ismétlődésben. Ha időnként elhalad felettem egy madár, az ismétlődés, de ha nem találok az ismétlődés között szabályt, akkor nem mondom ciklikusnak.

    A gazdasági folyamatok ciklikusságára analog vagy népszerűsítő magyarázatot Bródi Andrásnál találtam (Lassuló idő, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1983.) Most e hozzászólás miatt rákerestem, és találtam szakszöveget is:
    http://unipub.lib.uni-corvinus.hu/437/1/Kszemle_CIKK_1215.pdf

    Lehet, hogy ez kemény magyarázat a válságok szükségszerű ismétlődésére, nem tudom. (A termelt mennyiségek és az árak ciklikus változására bizonyára.) Egyelőre nem látom, miért lenne szükségszerű a válságok ciklikus kialakulása.
    De ha ez az elmélet indokolja, akkor más gazdasági rendszerekben is megvannak ezek a válságok, csak gazdaságok kívüli hatások elterelik róluk a figyelmet.

  • B. Teri!

    Talán inkább hiperszónikus sebességet akartál-volt mondani a telhetetlen, ugyanakkor globális brókervilág machinációinak az ecsetelésére ?
    A bróker a modern világ – alkalmazott(!) – ügynöke nem táskákkal lépcsőt mászva, kilincselve, mint anno Willy Lomann Az ügynök halálában, hanem egy teremben ülve gombokat, billentyűket nyomkodva kínálja, ill. adja el a portékáját, amely nem is az övé, hanem bankjáé, vagy/és annak befektetőié esetleg betéteseié.
    A világon a másodperc töredéke alatt több-ezer ilyen „billentett üzletkötés” realizálódik és ez az, ami a csőd kockázatát jelentős mértékben hordozza, figyelembe véve azt is hogy a megkötött üzlet mögött esetleg nincs is fedezet…
    Ki tudná követni, még inkább ellenőrizni, hát-még garantálni az ilyen szempillantás alatt a Föld túloldaláról gazdát cserélő „portékák” millióit ? A ma már a bróker mandzsettája alól kikandikáló arany Rolex sem garancia, hisz tízezer kilométerről már az sem látszik.
    A színes szappanbuborék előbb, vagy utóbb kipukkad és a láncreakció, a gazdasági világválság maga, a kibern-etikus 😀 világsztrádán már be is következett…

    Üdv: >V<

  • Endre !

    Hogy a gazdaságban katonai-gazdasági komplexum helyét bármi képes lenne betölteni, annak egyetlen feltétele, az arra „a bármire” megnyilvánuló mértékadó kereslet lenne, amely szerinted megegyezik a katonai igényekre vonatkozó mindenkori
    1. mérhetetlen mértékű kereslettel,
    2. állami, politikai eszközökkel gerjesztett kereslettel.

    Talán, az egyetlen ilyen méretű tényező az űrprogram további bővítése lehetne, amelyhez már jóval nehezebb indokokat generálni. Mind amellett a gazdaság, a termelőerők jóval kisebb szegmensét képes megmozgatni, így a társadalompolitikai hatása is jóval szűkebb a katona-gazdasági hatásánál.

    Nem ismerem a katonai-gazdasági arányt japán gazdaságban. Megpróbálok utána nézni. Ugyanakkor a japán militarizmus volt az, amely volumenével meghaladta a náci csoda termelési mutatóit. Márpedig mindkettő a kapitalizmus talján virágzott ki.

  • Endre !
    Nem gondolom, hogy a klasszikus közgáz meghatározás szerintei ciklikusság feltétlen azonos idő periódusokat feltételez. Inkább csak arra gondolnék, hogy újra és újra bekövetkező válság jelenségek tarkítják… Ez pedig tagadhatatlan.
    Még a csillagászati ciklusok is mutatnak időbeli eltéréseket, pedig valaha azt gondolta az ember, hogy a kozmosz az maga tökély, és amikor kiderült, hogy mégse stimmel, akkor időnként éppen a tökéletesség hívei állították át naptárt, mígnem véglegessé nem vált a napok 4-évenkénti korrigálása…

  • Szerintem a válságok ismétlődése a tőke – nem okvetlenül a tőkés – telhetetlen természetében rejlik. Talán úgy is mondhatjuk, a tőke nem ismeri a htárt. A szabályozatlan – zabolátlan, öntörvényű – tőke kitöri a kereteit.

  • BrunszvikTeri,

    Igen, ez egy plauzibilis indoklás. De nem tudok olyan gondolatmenetről (ez az én hibám is lehet), ami szerint szükségszerű e válságok ismétlődése.

    Annyi biztos, hogy a gazdaság – mint a társadalom része – nem tervezhető, de legalábbis semmiképp sem tökéletesen, és a túltermelés elkerülhetetlen. A túltermelés voltaképpen az aránytalan, vagy téves elosztás megjelenési formája az árutermelő gazdaságban.

    Mindig van némi túltermelés, és ez az ár csökkenését vonja maga után, mint ahogy a hiány az ár növekedését. A válság akkor következik be, ha sokáig nem ismerik fel az aránytalanságot, az nagy mértékűre duzzad, és amikor kiderül, azonnali tömeges reakciót okoz. Ez olyan, mint a földrengés, amelynél lassan felhalmozódó energia hirtelen szabadul fel.

    Ha az aránytalanságot hamar észreveszik és korrigálják, vagy ha észrevétel után még van mód a fokozatos korrekcióra, a feszültség lassabb levezetésére, akkor nem robban ki válság. A társadalom önszervező képessége ezt elvben lehetővé tenné.

  • A baloldalon hagyományosan szokás szidni a tőkés társadalmi rendszereket, különösen a túltermelési válságokat, a szegények (a munkavállalók) kizsákmányolását stb., és nem veszik észre hogy nem a tőkés rendszer sajátosságairól beszélnek, hanem az árutermelő gazdaságról, ami a munkamegosztás fejlődésének eredménye.

    A tőkés rend megszüntetése, felváltása valami tervezett gazdasággal szintén a célok közé tartozik, de valahogy nem ment át a köztudatba, hogy a tervezés központosítást feltételez, az pedig mindig a szabad piaci viszonyok olyan torzításával jár, ami csak növeli a válságok kialakulásának esélyét.

    A kizsákmányolt munkavállaló valóban kizsákmányolt, de ezen nem lehet segíteni, vagy legalábbis eddig nem sikerült. A piaci viszonyok érvényesítése és a verseny állami biztosítása eddig a leghatékonyabb módszer a jobb élet minél általánosabb biztosítására, a társadalmi osztályok (rétegek, csoportok) közti minél nagyobb mobilitás megteremtésére.

    Ma nem is a kizsákmányolt alkalmazottak vannak a legnehezebb helyzetben, hanem a munka világából kiesett, képzetlen, tájékozatlan tömegek. Ezek visszahozására javasolták a feltétel nélküli alapjövedelmet. Erről sem jót, sem rosszat nem tudok mondani, mert nem látom át következményeit.

  • DonGolo,

    Termelni olyasmit kell, amire van kereslet. Sajnos hadeszközökre és gyakorlatokra van, meg túl gyakran a háborúra is.

    Kétségtelen, hogy a keresletet „gazdaságon kívüli eszközökkel” is lehet fokozni. De mióta ember az ember, a hadieszközök (esetleg eredetileg csak mint vadászezközök) mindig fontosak voltak. Ha egyszer az ember legnagyobb ellensége (a mikrobákból eltekintve) az ember, akkor szükség van védelemre.

    Az is igaz, hogy az erkölcsi avult hadiszerszámok eladhatók fejletlenebb vidéken, és ezzel csökkenthető a költség. Ezt nem csak erkölcstelen gyakorlatnak tartom, hanem tévedésnek is, mert így még többet kell majd költeni. Ez az államok rövidlátó politikája, vagy az állami hivatalnokok romlottsága, partikuláris piaci érdekek korrumpáló hatására.

    De fölösleges a hadiipart bűnbaknak kikiáltani.

    Ha van igazság abban, hogy a kereslet mesterséges fenntartásával lehet csak konjunktúrát fenntartani, akkor az valóban az árutermelő (jó, legyen tőkés) gazdaság alapbaját jelenti. Ennek lényege, hogy javakhoz az elosztási elvek szerint csak megfelelő értékű termelés révén lehet hozzájutni („aki nem dolgozik //vagy nem termel hasznot//, az ne is egyék”), és termelésnek csak a profittermelés számít, vagy legalább a nullszaldós árutermelés. Ha már a jólétben nincsenek további vágyaink, akkor megáll a többlettermelés, és akkor nincs jogcímünk a fogyasztásra.

    De én ebben nem hiszek. Inkább az a helyzet, hogy sokak alapvető szükségletét nem tudjuk kielégíteni, és épp azért, mert azok kielégítése nem kifizetődő, viszont részben épp azért nem kifizetődő, mert e sokaknak nincs megfelelő jövedelmük. Körben forgó okság. De ez valóban csapda. Ha nem kötjük teljesítményhez a fogyasztást, akkor elmarad a teljesítmény. Ha ahhoz kötjük, akkor is elmarad, vagy az emberek egyre növekvő része kimarad a forgalomból. Ebből még nagy robbanás lesz (forradalom, ha úgy tetszik).

  • T. Endre!
    11,17 és 1,11 idejű bejegyzéseid akár zárszónak is megfelelnének, annyira tökéletesek.
    Azonban itt még a fegyver, ill. a háborús . ü z l e t , biznisz öngerjesztő jellegére egy példával kell utaljak, ami egyáltalán . n e m . m a r h a s á g . a gazdasági konjunktúra föllendítése vonatkozásában. Ebben a látszat kedvéért még az állam is érdekelt.
    A háborút polgári értelemben (tehát a saját területén) nem szenvedett(!) USA GDP-je 1945-ben – szemben a földig rombolt szövetségesekkel és ellenséggel egyaránt – szó szerint az egekig szökött. Itt tehát a hadipari-gazdasági komplexum hatása „tisztábban” mutatható ki, mint pl. Angliánál, Németországnál v. Japánnál. Ezért szokták azt mondani, hogy a II. Világháború egyetlen nyertese az USA volt, míg a SzU, mint egy másik – az eredeti terminológia szerint – „termelési mód” szereplőjeként, épp emiatt, törvényszerűen ugyanennek a legnagyobb gazdasági vesztese lett.

    Illusztráció gyanánt álljon itt egy rövid kimutatás az USA háborús GDP alkulásáról:
    Míg 1940-ben csupán……30-billió $ volt,
    1945-ben már…………780-billóra rúgott, aztán
    1950-ben megint „csak”..100 billó $-ra ment vissza.

    Ennek az ára az ember veszteségeket itt most nem számítva, többek közt az az elhasznált és el sem használt hadianyag is, mely utóbbi készleteket képezve állt (vagy avult el) a hadsereg, még pontosabban a megrendelő állam raktáraiban. E készletek egy jelentős részét még a Vietnami háborúban is hasznosítani tudták…
    Ami egy cégnél a készletgazdálkodás részét képező selejtezésben testesül meg, ugyanaz egy tőkés nagyhatalomnál a korábban fel nem használt fegyverkészletek is – ha van rá mód(!) – háborúban, egy „célszerű kiselejtezésében” mesterségesen nyert megkönnyebbülés révén és jut levegőhöz, mint adott nemzetgazdaság létező része… Mindez pedig, ha tagadjuk, ha nem, rendszerspecifikus jelenség.

  • DonGolo,

    Igen, ez nagyon szép kimutatás.
    A többit pedig köszönöm.

  • T.Endre és Geyza !

    A mai számban, „Tíz bizonyíték, hogy egy hamis gazdaságban élünk” című írás repülő szőnyegén esetleg folytathatnánk az USA gazdasági és politikai tájain fent megkezdett izgalmas kalandozásainkat…

    Üdv: DG 🙂