Boldog Hálaadást kíván a Kanadai Magyar Hírlap!

2015 október 11 1:27 du.3 hozzászólás

Kanadában 1957 óta számít hivatalos állami ünnepnek a Thanksgiving, illetve franciául a Jour de l’action de grâce, amikor az aratásért adunk hálát. A kanadai szövetségi Parlament mondta ki – immár 58 évvel ezelőtt – hogy október második vasárnapján, illetve hétfőjén „a Mindenható Istennek adunk hálát a bőséges aratásért, amivel Kanadát megáldotta.” Már korábban is megünnepelték a Hálaadást Kanadában, de az 1957-es proklamáció előtt, inkább október végén, illetve novemberben került erre sor.

Hálaadás Kanadában.

Hálaadás Kanadában.

A Thanksgiving nem csak saját családunkról és a legszűkebb környezetünkről szól, hanem a jótékonyságról is. Winnipeg városában például 60 ezer doboznyi élelmet osztanak szét a település és Manitoba tartomány rászorulói számára. A Winnipeg Harvest nevű szervezetnek többszáz önkéntese van és idén 27 ezer kilogram élelmet osztottak ki.

De vannak egyéni kezdeményezések is. A múlt héten egy óriási tűzvész semmisített meg több mint száz ember lakását a British Columbia tartománybeli Port Moody-ban. Összesen 50 lakás semmisült meg a Mountain View Co-op Housing-ban. Ennek fényében Chantal Falk – egy helyi lakós – úgy döntött, hogy meghívja Hálaadás vacsorára saját házába az összes érintett családot, annak ellenére, hogy egyiküket sem ismeri. Összesen 125 vendéget vár vacsorára és amikor elterjedt a kezdeményezés híre, a helyi közértek, illetve szupermarketek is beszálltak és ingyen élelmet szállítottak neki a vacsorához.

Ez a kanadai Háladás valódi szelleme: egy családi ünnep, vallásos és nem vallásos embereknek egyaránt, amely a tágabb közösség sorsáról sem feledkezik meg.

Boldog Hálaadást kíván a Kanadai Magyar Hírlap olvasóinknak!

3 hozzászólás