Kormányváltás: Elsöprő liberális győzelem Kanadában

2015 október 20 12:05 de.88 hozzászólás

Justin Trudeau – a néhai Pierre Trudeau miniszterelnök 43 éves fia – lesz Kanada következő miniszterelnöke, miután történelmi sikert aratott a Liberális Párt a szövetségi választásokon. Először fordult elő az ország történelmében, hogy harmadik helyről egyből első helyre kerül egy ellenzéki párt és kormányt alakít. Ráadásul ebben az esetben többséget szerzett a Liberális Párt, így stabil balközép kormánya lesz Kanadának és nem lesz szükség semmilyen külső támogatásra a baloldali Új Demokrata Párttól (NDP), amely szinte teljesen összeomlott.

Csaknem tíz évig tartó kormányzás után búcsút mondunk Stephen Harper leköszönő konzervatív miniszterelnöknek és egy új többségi liberális kormány megalakítását – Trudeau vezetése alatt – hozza az elkövetkező hét.

Egy óriási nemzeti lobogó előtt beszél Justin Trudeau, Kanada  újonnan megválasztott miniszterelnöke.

Egy óriási nemzeti lobogó előtt beszél Justin Trudeau, Kanada újonnan választott miniszterelnöke.

A felmérések helyesen mutatták ki, hogy az utóbbi három hét alatt a Liberális Pártnál volt leginkább a lendület. De a liberális földrengés mértéket durván alábecsülték…az NDP teljes összeomlásával együtt. Egyedül a Konzervatív Párt arányait találták el többnyire.

Igy fest Kanada a 2015-ös szövetségi választások után. Piros: Liberális, Kék: Konzervatív, Narancssárga: Új Demokrata (NDP), Világos kék: Bloc Québécois.

Igy fest Kanada a 2015-ös szövetségi választások után. Piros: Liberális, Kék: Konzervatív, Narancssárga: Új Demokrata (NDP), Világos kék: Bloc Québécois.

Eredmények (Mandátumok):

Liberális:  184
Konzervatív: 99
Új Demokrata: 44
Bloc Québécois: 10
Zöld párt: 1

Annyira erős volt a kormányváltó hangulat (a lakosság 70 százaléka megakarta buktatni a jobboldali kabinetet), hogy a két baloldali párt szavazói a legerősebb párthoz vándoroltak át és a 78 napos választási kampány utolsó heteiben ez a kormányváltó erő egyértelműen a Liberális Párt volt.

Az NDP québeci támogatottsága teljesen összeomlott. Miközben 2011-ben még a 75 québeci választókerületek többségét vitte az NDP, hétfő este csupán 10 mandátumot szereztek. Még a Konzervatív Párt – amely a nyolcvanas évek óta gyenge Québecben – szintén megelőzte az NDP-t é 11 mandátumot szerzett. De a Liberális Párt nyerte a körzetek túlnyomó többségét és 47 helyen győzött a francia többségű tartományban.

Ontarioban – a legnépesebb tartományban – masszív győzelmet aratott a Liberális Párt, míg Albertában a Konzervatívok taroltak és úgy szintén Saskatchewanban.

Kedden számolunk be a KMH olvasóinak a pártvezérek, politikusok és elemzők reakcióiról. De ami már biztos: új korszak kezdődik Kanadában.

Tags:

88 hozzászólás

  • Most mar csak az a kerdes maradt, hogy a kanadai zaszlot mikeppen valtoztassuk meg:

    A ISIS fekete zaszlajat hasznaljuk es tegyuk ra a juharfalevelet, vagy a kanadai zaszlora tegyuk ra a felholdat?

    Javaslatokat varok.

  • …. és, úgy tudom, Justinnak voltak és vannak kapcsolatai a montreali magyar közösseggel, úgy mint apjának volt 🙂

  • Szukits Rezső

    Gratulálok Kanada!

  • Szívből gratulálok kanadai barátainknak a fantasztikus – és innen Európából (különösen Orbániából) még fantasztikusabbnak érzékelt – sikerhez!

  • Őszintén gratulálok a józanul és humánusan gondolkodó kanadaiaknak, remélem nem lesz okuk megbánni a döntéseiket!
    Az újonnan felálló kormánynak pedig sok erőt, elszántságot és még több sikert kívánok !!!

  • Figyelemre méltó fejlemény…

  • Már valaki magyarázza meg: A kanadai zsidóság által támogatott Harper bukott meg? ( Ezt Európában az antiszemitizmus erősödéseként könyvelnék el.) De végülis Harper miért is íratott ki választásokat idő előtt?

  • Christopher Adam

    Kanadai,

    Pierre Trudeau-nak valóban voltak erős kapcsolatai a montreáli magyar közösséggel és úgy általában, a kanadai magyarokkal. Többször is elment – például – a montreáli Szent István bálra és kabinetjében voltak kanadai magyarok is.

    De arról nem tudok, hogy Justin Trudeau-nak lennének kapcsolatai a szervezett montreáli magyar közösséggel. Ettől persze még elképzelhető…

  • Tudomásom szerint Justin részt vett a magyar balon mint elsöbálos kisérö, anekdótak szerint két bal lába volt. Azóta pedig legalább egyszer ellátogatott a katolikusokhoz, mivel a templom az ö riding-jában van.

  • Göllner András

    Érdekes lesz követni a magyar kormány helyi csaposának – Ódor Bálintnak – kommunikációs bukfenceit miután kedvenc társalgó partnérét két lábbal fenékbe rúgták a kanadai választók, és egy olyan politikai párt került a hatalomba melynek értékei homlokegyenest eltérnek Orbán „illiberális” értékrendjétől. Tavaly, Ódor főnöke a Liberalizmust döglött kutyaként aposztrofálta és az „illiberális” államforma alakítását tűzte ki kormánya céljáúl. A magyar Parlament Elnöke, Kövér László, aki útban van Kanada felé, hogy e tájon ünnepelje 56-ot rendszeresen az AIDS virushoz hasonlítja a Liberálizmus követőit. Ezek a kijelentések nem okoztak komolyabb gondot a konzervatív Harper kormánynak, de az új, Liberális kormány számára ezek a kijelentések bizonyára érdekesnek fognak tünni. Az átverésre szakosított Orbán féle gépezet természetesen megint be fog indulni egy új slágerrel, hogy eljátsza mennyire egyivású, immáron a kanadai liberálisokkal. Hogy ezt a csalit képes lesz e lenyeletni a kanadai Liberális kormánnyal az a jövő kérdése. Igyekszünk majd segíteni nekik, hogy jobban odafigyeljenek az átverőkre mint elődjük.

  • Úgy van, ahogy Christ írta, az apa többször volt a magyar bálon, mert a bál rendezősége meghívta miniszterelnöksége alatt.
    A kanadai magyarok többsége Liberális pártiak.
    Ami a magyar követ helyzetét érinti, SEMMI köze nincs a magyarországi követnek, a kanadai kormány milyenségéhez. Mint a többi kanadai nemzetiségüeknek sem.

  • Mégegy, Justin soha nem volt a magyar bálon,mint elsőbálos.
    Mivel egyik lányom egykorú vele, és a bálokon résztvettem, ezt tényként állithatom.

  • Üdvözlöm a változást. A változás jó, mert lehetőséget ad egy új szemlélet kialakítására.

  • CHE

    2015 október 20
    6:38 de.
    Igen, így van! A liberális Justin neve folytán,ezen kivül fiatal, jóképű és dinamikus, nem volt Harpernek semmi esélye, akár ki támogatta.

  • Figyelö, ez nem igy van

  • …de nem baj, mindegy, ezen nem fogunk összeveszni 🙂

  • Figyelő
    2015 október 20
    10:16 de.

    Ódornak valóban nincs köze a kanadai kormány milyenségéhez, viszont az Orbán-rezsim a Harper vonalat szerette volna továbbra is látni. Egy illiberális állam küldöttjeként egy többségében liberális kanadai kormány viszont napi kényelmetlenségeket okoz, ily módon visszacsatolva van köze hozzá. Immár nem lehet felelőtlenül Kanadában a magyar diplomatáknak pusztán populizmusból a liberális szót tovább csépelni. Kb. ennyi..

  • Chris: lehet, hogy a liberális csak Magyarországon szitokszó?

  • Christopher Adam

    István, ez valóban igy van. Kanadában a liberális párt volt Kanada messze legsikeresebb politikai pártja, az egész XX. századot dominálta. Nem ismerek olyat, aki szégyelné itt, hogy liberális beállitottságú.

  • a feminista is szikszo Magyarorszagon

  • Kanadai, lehet, hogy kicsit leegyszerüsitettem a témát, de hidd el hogy igy van.

  • Moholy, Semmi új nincs a liberális szemléletben, ami évtizedekig uralmon volt Kanadában. Az országnak ez kell.
    Minden ország megérdemli a kormányát, amit választ!

  • Figyelö, lehet hogy nem pont elsöbalos kisérö volt, de hogy 1990 vagy 91ben Justin ott volt a balon, az biztos. Kb harmadik montreali baratom irogatja ezt a facebookon, akik emlékeznek rá hogy ott volt a balon, és nem mint egyzserü vendég, hanem valamilyen módón résztvevö volt.

  • jesszusom, ez még idézni se tud rendesen!
    „Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt megérdemel.
    Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi! De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor a nemzet aljas vagy műveletlen.
    Gróf Széchenyi István”
    Mondjuk, az aljasságot nemzeti szinten kizárom, mert csak a kormány és pártja az. Szavazói – ahogy közönyös agymosottjai is – csak műveletlenek. A kormány oktatáspolitikája keményen dolgozik is azon, hogy azok is maradjanak.
    Ehhez csatlakozva, igaza van Kertésznek, vagy igaza van?

  • kanadai: hagyd a francba. Ha Bencsics másképpen emlékszik, akkor az úgy volt 🙂
    Mérvadó személyiségek állítják, hogy már Hammurapi törvényeit is ő foglalta írásba, mert azok a szerencsétlenek még a szóelválasztás nyelvtanát se ismerték 😀

  • Ille, senkit sem idéztem. Saját véleményem !

  • Figyelő: annál rosszabb, maga tanulatlan 😀

  • Szeretem Kanadát , mégha innen a távolból is kell …
    FIGYELNEM
    a dürrenmatti Öreg Högy látogatásait…

  • A legjelentosebb eredmenye Trudeau-nak a marijuana legalizalasa lesz.
    Neki fontos, mert nem akar azon izgulni, hogy esetleg lebukik egy ilyen aprosagon.

    Persze lehet vitatkozni, ami a „legjelentosebbet” illeti, hiszen ha o is marad legalabb 10 evig, akkor be lesz biztositva, hogy Kanada 2050-2060 korul mar muzulman orszag lesz, Sariaval, krumplis-zsakkal es egymas gyilkolasaval.

  • Moshe, itt az ideje, hogy menekülj innen. Vagy … várd meg, mig a marijuana legális lesz, amint elszivsz egy párat, rögtön elmúlik az üldözési mániád. Különben én ismerek olyan egyént, aki motorbicikli balesetből kifolyólag lebénúlt, és állandó fájdalommal él. Ő pl. alig várja, hogy legálisan vehessen marijuanát, hogy csillapithassa fájdalmát. Van rokonom Kaliforniába, akinek krónikus hátfájására az orvosa irja fől. Sokkal kevesebb mellékhatása van, mint jónéhány hagyományos fájdalomcsillapitónak.

  • eléggé undorító már ennek a mojszének ez az állandósult görgyöcs marakodása-fröcskölődése.

  • Állítólag Salamon Béla (a humorista) mondta, mikor Magyarországon dekriminalizálták a homoszexualitást, hogy akkor ő kivándorol.
    Megkérdezték tőle, hogy miért, és ezt válaszolta:
    — Nem várom meg, míg kötelező lesz.

  • endre Ha tényleg Ő mondta, elég furcsa megjegyzés, egy zsidósága miatt diszkriminált ember szájából. Ha csak nem egy rossz viccnek szánta, szűk körben. Van aki a lelkét eladja egy jó poénért.

  • endre, talán attúl félt Salamon Béla hogy a homosexuális férfiak majd úgy viselkednek vele mint úgy általában a magyar pasik a nökkel….. 🙂

  • Mellesleg, úgy tudom a mariujana ma már legálisan kapható orvosi ajánlásra. Sőt, a TV-n láttam egy ilyen üzletről képet.

  • Geyza: ugyan, csak egy kicsit frusztrált. Bezzeg, ha lenne egy nője…

  • Salamon Béla vicce
    A vicc nem a homoszexualitásról szól. Az csak a vicc apropója.
    Megértéséhez ismerni kellene az akkori (párt- és kormányzati) kommunikációs szokásokat.

    Ha annak idején valamit megengedtek, az emberek várhatták, hogy hamarosan kötelező is lesz. (Valami vagy tilos, vagy kötelező.)
    Olyan ez, mint amikor most kijelentik valamiről, hogy megvédik. Na, akkor sürgősen menekíteni kell, mert nagy bajban lesz, elveszik, megszüntetik stb.

    De tudtommal Kanadában nem olyan a helyzet, hogy a legalizált marihuana fogyasztását kötelezővé is tennék. Csak eszembe jutott a vicc, nagyrészt Moshe Akiva írásainak olvasása nyomán.

  • igen, orvosi ajánlatra kapható, de más módon is 🙂 és ez az ami majd legalis lesz. Talán ennek az adóbevételével helyre lehet állitani a CBC-t és a müvészet finanszírozását 🙂

  • A konzervatívokkal együtt bukott a – Magyarországon hatalom és álellenzéke, valamint a reakciós társadalmi többség által szentségként tisztelt – neoliberális gazdasági-szociális modell ( amely egyes helyeken mint pl. Hunniában politikai illiberalizmussal is teljesen természetesen együtt jár ). Még jó hogy az óceán túlpartján vannak, hiszen még úgy járnának mint a görögök az uniós atyai intelmek ellenére megválasztott SYRIZA miatt.

  • Nem hiszem, hogy Salamon Bélát, vagy bármelyik magyar színészt zsidóságáért diszkriminálták volna!
    A magyarországi liberalizmus nem ugyanolyan mint a kanadai, csak a nevük, de a programjaik egy része elég veszélyesnek tűnik! hiába válogatják ki például az iszlamistákból a magasabban képzetteket, a Dzsihad Joe is egyetemet végzett, második generációs muszlim!
    A marihuána a nem betegeknél, jó esetben csak az első lépcsőfok!
    A szociális ígéretekhez biztos meg lesz az anyagi fedezet.
    Ettől függetlenül sok sikert Nekik!

  • Göllner András

    @Geyza

    A Mojszé nem mojszé hanem moj. Rá kell egyet fújni oszt begörcsöl. Szerintem valamikor egy puputeve vérét szívta egy oázis szélén, ott szedett fel valamit amitől idegbajos lett.

    Kanada valóban egy nagyszerű ország, és főleg azért, mert itt a politika nem teljes egészében a néphülyítésre, az átverésre szakosított. Természetesen itt is akadnak ilyen palánták, de azokat elég gyorsan kihúzzák a veteményesből.

  • Kanada nagyszeru orszag. Hat igen.

    A bevallott munkanelkuliseg 6-7% korul lehet, ezek azok, akik a felmereskor eppen kapjak a munkanelkuli segelyt.
    Nem tartoznak bele a szocialis segelyt kapok, es azok, akik nem farasztjak magukat a szocialis segely megkeresevel, mert a lopas, rablas, esetleg koldulas egyszerubb, vagy meg mindig a szuleik tartjak el oket, meg 30 eves korukon felul is.

    A nem-indian lakossag minimum 10%-a teljesen elzullot, elhulyult, lebetegedett a kabitoszerektol, amiket a rendorok orra elott arulnak szanaszet az orszagban. (A „haboru a kabitoszerek ellen” meg rossz viccnek sem jo.) Ezek nagy resze otthontalan, vagy utban van afele, munkakeptelen, vagy hamarosan az lesz.
    Az indianoknak, illetve a felvereknek minimum fele ugyaniyen modon totalkaros, kiveve, hogy a rezervatumban eloknek legalabb van fedel a fejuk felett.

    Az „oktatast” olyan szintre sikerult lesullyeszteni, hogy lassan elerjuk, hogy a tanarok is analfabetak lesznek, pedig pont normalis oktatasra lenne szukseg, hogy ez ne folytatodjon meg tobb generacion keresztul.

    A szerencsesek, akiknek van meg munkajuk kenytelenek masfel, vagy 2 allast vallalni, csak hogy ki tudjak fizetni a lakasaikat, szamlaikat, buszberleteiket es az ennivalojukat. Persze vannak akik jol keresnek, mint pl. az allamnak dolgozok, akiknek rendszeresen jar a fizetesemeles, kozel ingyen a fogorvos, a gyogyszer es kapnak meg egyeb juttatasokat is. A minimum oraberert, vagy attol alig tobbert dolgozonak sajat maga kell kifizetnie a fogorvost, amit persze nem tud megtenni. De a minimum orabert nem emelik olyan mertekben, mint az allami alkalmazottak fizeteset.

    Kozben az orszag el van adosodva. Nyugdijat emelni nem fussssa, csak – mint fenn irtam – az allami alkalmazottak fizeteset.
    Ezt az allapotot persze mindket nagy part fenntartotta eddig, es amikor es ahol az NDP-nek nevezett komcsi part hatalomra jutott, ok is. Tobbek kozott ezert nem mentem el szavazni soha.

    Most, hogy sikerult bevalasztatni egy part-time drama tanart miniszterelnoknek, aki eleteben nem dolgozott, de kivaloan tud marijuanat szivni es mas orszagok erdekeit figyelembe tartani, azt hiszem semmi ok az aggodalomra.

    No es persze mindezt jol elturik itt is, mert itt ugye nincs agymosas, csak Magyarorszagon.

  • lelszi Ezt még Zázrivecz és Novák nemzettestvér sem merte tagadni. De azért mert te nem hiszed a zsidótörvényt, attól még volt.
    „Zsidó nem lehet színház igazgatója, művészeti titkára, dramaturgja… ugyanígy a filmet előállító, forgalomba hozó vagy előadó vállalatok igazgatója, az igazgatási tennivalókat ellátó művészi ügyvezetője…”

  • Moshe Akiva: „No es persze mindezt jol elturik itt is, mert itt ugye nincs agymosas, csak Magyarorszagon.”
    Végre egy kompetens mondat 🙂 Csak az előtte lévő példa sántít: soha nem ment el szavazni, tehát magának kuss van. Mi a francokat nyafog, ha a nép szava döntött? Vagy az magának smafu? Amúgy Orbán se dolgozott életében még egy percet sem.
    Amúgy a többi felsorolását akárha Orbanisztánra is írhatta volna. Biztos be tudja helyettesíteni a tételeket.

  • llanfair:
    Mindig mondom hogy ez a lelszi egy vérnáci , csak Illepityu mindig kijavít ebben engemet.
    Merthogy ő egy jólelkű , mindenkiről csakis a csupa-jót feltételező ember.

  • llanfair

    Én speciel ’45 előtt nem éltem, Salamon Bélára és a többi jobbnál jobb színészre csak az ötvenes évek közepétől emlékszem, erre és az utána következő időkre gondoltam.

  • Geyza

    Inkább legyek „vérnáci” mint egy bugris „vérgeci”!

  • Vissza Kanadához: Köszönöm a videót Moshe!
    Én is pesszimisztikus vagyok Canada miatt.
    Sajnos, az emberek nem gondolkodnak.

  • Na.
    Csakhogy végre beismerted.

    ILLEPITYU….Figyeltél ugye ?

  • Istvan,

    Nem osztom a nezetedet, miszerint aki nem valaszt, annak nincs joga reklamalni. Ezt errefele is hangoztatjak persze.

    Szerintem eppen a total kiabrandultaknak van csak igazan joguk reklamalni.
    Aki elmegy valasztani, aztan kerdes nelkul beletorodik az eredmenybe, hagyja, hogy tonkretegyek az orszagat, hogy megnyirbaljak a szabadagjogait, elsikkasszak az adojat …stb… annak valoban nem kell reklamalnia, es nem is reklamal tobbnyire. O csak orul, hogy gyozott a demokracia.

    Ami a „nep szavat” illeti, hadd alljon itt egy video, ami a legutobbi „valasztasokat” mutatja, amikor Skocia el akart szakadni Nagy Britanniatol. A video elejen latszik, hogy az „igen” szavazatokat a „nem” szavatokhoz teszik, kicsit kesobb latsz egy not, ahogy a jelek szerint szegenyke nem tud kulonbseget tenni a „YES” es a „NO” szo kozott, aztan atpakolgatja a mar egyszer letett szavazatot a masik halomba.

    https://www.youtube.com/watch?v=vPEXX0d7qhw

    Ehhez hozzatennem, hogy a 19.-ei valasztasokon nekem 5 vagy 6 part kozul lehetett valasztanom. A valasztocedulan a nevek mellett allt egy nagyobbacska karika, amit ceruzaval kellett kisatirozni, vagy kipipalni. Szerinted mennyire nehez kiradirozni a ceruzaval satirozott karikat, es kisatirozni helyette egy masikat?

    De hat a nep szava dontott. Csak nem tudjuk, hogy melyik nepe, es abbol is hanynak a szava szamitott.
    Obama elvtarsad ugyanis mar regota bekuldte Kanadaba a „tanacsadoit”, hogy segitse a Kenderszivastol Elhulyultet.
    Vajon ugyanolyan „tanacsokat” adtak a kis kanadai hulyegyereknek is, mint az iraki Maliki elvtarsnak is annak idejen? (Gy.k.: Maliki szinten Amerika kegyeltje volt, es csodak csodajara az iraki nep „megvalasztotta” ot annak ellenere is, hogy o shi’ita muszlim, Irak pedig messze tobbsegeben szunni es azok gyulolik a shi’itakat. De lehetne beszelni az elso „fuggetlen” afgan valasztasokrol is.)

    No es akkor meg van egy masik oka is annak, hogy nem tulexem valasztasokkor itt Kanadaban. Nalunk valasztasi korzetek alapjan dol el ki lesz a miniszterelnok. A megnyert korzetek szama szamit, es nem az ossz-tobbsegi szavazat. Igy elofordulhat, hogy amig az orszag 60%-a X-re szavaz, Y fog nyerni, mert tobb korzetben nyert Y.

    En ilyen bohockodasban nem szoktam resztvenni. Most is csak azert mentem el, mert Harper Izrael mellett all, a Kenderszivastol Elhulyult pedig Izrael ellen van.

  • Kedves Figyelo!

    Szivesen. 🙂

    30 eve vagyok itt Kanadaban. Harper volt az elso ez alatt a 30 ev alatt, amelyik nem volt 100%-ig gazember, es meg gerinces is volt, ami a nemzetkozi politikat illeti.

    Ha valoban a nep akarata gyozott, akkor a nep megerdemli amit kapni fog most. Ugy latszik nem emlekeznek az elozo „liberalis” kormany botranyaira, a vizfeju Kretyo alatt.
    Ezek csak lopni tudnak, vagy baromsagokra kolteni a penzt, bar az uj miniszterelnoknek a kenderszivas is jol megy.

    What could go wrong – kerdezne a hottentotta, ha tudna spanyolul.

  • Moshe Akiva Nem kötekedés képen kérdezem, de arról van tudomásod, mennyi alkoholt fogyaszt a másik jelölt? Nem védem a marihuánát, de az alkohol semmivel sem jobb. Csak az a baj, hogy törvénytelen?

  • A kanadai „liberális” nem a magyar „liberális”

  • kovács sándor

    ?

  • kovács sándor: ???

  • llanfair

    2015 október 23
    6:26 de.
    Ahogy elnézem és fiygelem Harpert a „másik” jelőltet, aki t9bb mint 10 évig miniszterelnöke volt Kanadának, nem hinném, hogy nagy alkoholista lenne.
    Viszont, ha a Liberális párt politikának NINCS más politikai terve, vagy érdeme, csak a mariujana legalizálása, igen szegényes képet mutat a kanadai politikáról általában,

  • kovács sándor

    Remélem nem törlik bejegyzésemet , mint a másikat.
    Köszönöm Tisztelettel!

    A lepényhal meg utoljára 😀 Sajnos, a KMH nem hajó, aminek ballasztra van szüksége a fenéktérben. A Moderátor.

  • kovács sándor

    Ön nagyon okos ember !
    Ez a liberalizmus : más véleményt nem tűr !
    Üdvözlöm Tisztelettel!

  • llanfair:
    Az alkohol csak akkor káros ha szerencsétlen , fagyoskodó , az uccán tengődő és életéről már lemondott hajléktalan akar meginni valamiket.
    ( Mert más már nem maradt neki )
    Erre mondja a rendes böcsületes keresztény jómagyarember a kezét előre nyújtó rongyosnak :
    ” Hogy képzeli ?? Csak elinná !
    Aztán haza megy , kiszáll a kocsijából , felveszi a suhogós joggingot és lemegy a cimborák közé.
    Valamikor éjfél után tántorog haza..
    De másnap már friss és fitt , odabe a szaros irodájában.

  • kovács sándor: valóban, én nagyon okos ember vagyok, ezt tudom, nem szükséges hízelegnie.
    Azonban a liberalizmus nincs kötelezve arra, hogy értelmetlen töltelékszövegekkel bajlódjon. Én ráadásul még liberális se vagyok, csak egy rohadt libsibolsi cenzor 🙂

  • Nahát Illepityu….TE libnyák vagy ?
    Pedig aszittem vidéki nemesúr …

  • Geyza: mi több, de genere 🙂

  • illepityu:
    Én meg degenerá..izé..há nem elfelejtettem a szó végét ?

  • Figyelő Kedves Figyelő. Nekem nem tetszett a liberálisok programja. Csak részleteket olvastam, de azok engem nem győztek meg. Sem az arckendő, sem a marihuána nem elfogadható számomra. Az pedig, hogy szinte mindenkinek pénzt ígért, ha rá szavaznak, az sem volt túl szimpatikus. Az Izraellel való kemény szembeállás is erősen populistának tűnik.(ha tévedek valamiben, ne kímélj)
    Harpert nem akarom bántani, mert nem ismerem. Nem tartom, de nem is tarthatom alkoholistának. De a nyertest sem látom kenderszívástól elhülyültnek. Egyszerűen nincs rá bizonyíték, hogy egy joint több kárt okoz az agyban, mint egy dupla whisky.
    Egyébként a kanadai lakosság 77 százaléka iszik. A felnőtt férfi lakosság 18 liter tiszta alkoholnak megfelelő italt iszik meg évente (WHO riport 2014). Miért a miniszterelnökök lennének kivételek, mikor nekik még pénzük is van finom italokra? Szerintem megint a mérték a kulcs.

  • Geyza Van egy barátom, aki mindig ad pénzt egy alkoholistának, ha kér tőle. Mint mondja, NEKI tényleg szüksége van az italra.

  • llanfair: az oldalzsebben mindig tartok 200 forintot, ha odajön egy „Fedél nélkül” újságot áruló, neki adom. De, ha valaki kenyérre kér, de látszik rajta, hogy beszélni alig tud a betöltöttségtől, nem hatódom meg. Attól se, ha csak az a kétszáz hiányzik a vonatjegyhez, hogy haza tudjon utazni.
    Cserébe, ha valaki piára kér – és őszintén megmondja – hát miért ne? Rövid mámor, de legalább addig is könnyebb neki a világ terhe. Meg tudom – ha nem is a saját bőrömön tapasztalva – milyen szenvedés egy idült alkoholistának a pia hiánya.
    Láttam már kocsmában, vagy bolt előtt remegő kezűt, akinek két kézzel kellett fognia a feles poharat, patront, hogy a szájáig bírja vinni. A második után kisimult az amplitúdó.

  • Ille István Úgy gondolom én is, ha már adok neki pénzt, akkor arra költi amire akarja. Ha italra, akkor italra.
    Egyszer pénzt kért tőlem egy alak buszjegyre. Adtam neki egy buszjegyet. Hűűűű, amit mondott nekem. 😀

  • 😀 Egyszer – gyalogosan – én is jártam így. Kért kenyérre pénz. Mondtam, kísérjen el, ott van a bolt, veszek neki akár két kilót is, meg hozzá fél kiló zsírt, legyen mit rákennie. Nem kísért el.
    Valamikor a hatvanas években a balatoni MÁV-vonalon – tán Siófok-Budapest-Siófok viszonylatban – dolgozott egy tőből csonkolt lábú koldus. Csonkjait erős bőrbocskor burkolta, két kesztyűs kezén lendítette előre magát az ülések közti folyosón – akkoriban un. termeskocsik jártak – és képeslapot árult. Egyszer valaki nem fogadta el tőle a képeslapot, ő meg a pénzt, mint egy magvető, elegáns mozdulattal szétszórta az ülések alatt.
    Ugyancsak önérzetes koldus volt. De talán nem is koldus…

  • llanfair
    2015 október 23
    2:16 du.
    Pedig mit küzdök, hogy javuljon a statisztika…
    Mostis van kilencliter birsalmapálinkám…
    Karácsonyig talán kitart..

  • Moshe Akiva
    2015 október 22
    9:01 du.

    Ennyit Harperről..(Aki gerinces, és nemgazember…)

    http://www.whynotharper.ca/

  • Kedves falusi,

    Megneztem az altalad kozzetett site-ot, de semmi konkretum nem volt rajta. Allitolag a Harper-nek volt valami „contempt of the Canadian Parliament” problemaja, de amikor a Globe & Mail cikket ki akartam nyitni, aszonta, hogy: ” The page isn’t here”.
    A tobbi rovid iraska is csak ures vadaskodas volt, szoval nem tudom mire gondoltal.

    Mellesleg, en ezt irtam: ” … nem volt 100%-ig gazember, es meg gerinces is volt, ami a nemzetkozi politikat illeti. ”
    Eszrevetted a ” nem volt 100%-ig”, es a „nemzetkozi politika” reszt a hozzaszolasomban? Ezek ugyanis elegge fontos reszeik annak a hozzaszolasnak.

  • Istvan,

    Ugyan nem sejthetem, hogy mit vagtal ki, amikor a Kovacs Sandor nevu uriember irasat nem engedted be, de ettol fuggetlenul tiltakozom!
    Meg ha a legdurvabb zsido, cigany, muszlim, vagy barmi-ellenes gyalazkodas is, hadd dontsuk el mi itt kozosen, hogy az illeto urnak van-e ertelmes es jogos felvetese!

    Bizzuk a cenzurat az inkviciora – szerintem.

  • Ugyan nalunk „budos” zsidoknal tilos az ilyesmivel kerkedni, vagy akar tudtara adni a „celzott” szemelynek, de mivel a zsido nevemmel irok ide, beleszallok en is az adomanyozas temajaba.

    Eloszoris ugye, nekem sajnos nincs megadatva, hogy barmikor segitsek. (Hadd ne reszletezzem.)
    De az meg van adatva, hogy amikor eppen van, akkor barkinek. Es olyankor engem nem erdekel, ha az illeto reszeg, vagy be van allva valamelyik csodalatos kabitoszertol, es nem is fogom kioktatni, vagy ellenorozni, hogy mire kolti a penzt, amit adok neki.

    Hadd meseljek el egy kis tortenetet: Ugy 2002-ben kijott Magyarorszagrol egy homoszexualis cigany par. Mindketten a noi nembol, az egyikuk neve mondjuk Mari. Mivel akkoriban igencsak el voltam foglalva a Magyarorszagrol jott ciganyok menekultugyi kerelmeinek forditasaval, valamint elvittem oket a cocjalis segelyhez, aztan lakast keresni, aztan az aramellato, a telefon, es a kabel-ceghez, es ezeknel mindenhol ki kellet tolteni papirkakat es forditani, elegge jol osszebaratkoztam az akkoriban erkezo ciganyokkal.
    Egy szep nap – szerencseje volt, fizestesnap utan par nappal – felhivott a Mari, hogy kolcsonker 100 dollart. Mivel volt, hat atmentem hozza, es megkert, hogy vigyem el ot a legkozelebbi pia-boltba, ami egy kocsma mellett volt. Ahogy leparkoltam, egy fel-reszeg hapsi vidaman odajott hozzam a lehuzott ablakhoz es kert par dollart. En adtam neki egy huszast.
    A Mari ledobbenve megszolalt: „Na de Miki bacsi (igy hiv), hiszen el fogja inni az egeszet!”
    A Mari talan azota is csodalkozik.

    Nalam mar ugy kb. 1990 ota laktak otthontalanok, vagy olyanok, akiket ha nem fogadok be otthontalanok lettek volna. Az egyik, jelenleg velem lako, fiatal, del-afrikai neger no az egyikuk.
    Nem mondom, jartam porul is. A legutobbi, egy Thailand-ben szuletett, de Kanadaban felnott fiatal csaj megszivatott, de az ilyesmi elofordul.

    Ma reggel a nagykovetsegem elott (mert ket hete kineveztek nagykovetnek) elhaladt egy kisgyereknek tuno leanyka. De megallt, nekialltunk beszelgetni, es nem nagyon kellett bizonygatnia, hogy otthontalan. A kis rovid bemutatkozo dumcsi utan kerdeztem, hogy van-e penze, van-e ennivaloja? Rendes kislany (allitolag 22 eves, de szerintem inkabb 16-17) nem probalt meg lelejmolni, mutatta, hogy valaki mar korabban ma odaadta neki a munkaba szant uzsonnajat.
    Tehat atmentem az egyik kozeli boltba, ahol van bank machine, vettem ki penzt es adtam neki 20 dollart. Leirtam neki a cimemet, hogy el tudjon jonni legalabb furodni es enni valamit, ha ugy adodik.
    Mindezt anelkul, hogy kerte volna. Ugyanis, a „budos” zsido elkepzelesek szerint, ha mar kernie kell, ott valami nagy baj van.

  • Moshe Akiva: nyugodtan tiltakozhat. Éntőlem elmehet Hágába is, de előbb, ha javasolhatom, olvassa el a MODEM-et – már, ha képes értelmezni.
    Jelzem, ez a fórum nem a maga által ismert párttaggyűlés, ahol a tagság dönt.
    Azon felül én is felkérem, hogy hagyjon fel a csendőrpertuval. Nem jól tűröm.
    Persze, ha ezzel szándékosan provokál, nyilván el fogom küldeni – per du – a kurva anyjába 🙂

  • Ille István

    Szerintem, Moshe Akíva kezdettől (legalább három éve) tegezi magát, ahogy engem is és a többi olvasót is. Sose volt senkivel tiszteletlen, sőt kimondottan finom és udvarias. Viszont maga következetlen, ha több év után kéri rajta számon a megszólítást.
    Moshe, mint vészkorszakot túlélt zsidó, még sose szidta a magyarokat, nem gyűlölködött, nem volt igazságtalan, sőt Radnótihoz hasonlóan szereti hazáját. Szomorú, hogy a KMH-n bizonygatnia kell, hogy élete során rasszra és vallásra tekintet nélkül – ha tehette – segített másokon.

  • jani: Akiva nem finom és udvarias, hanem finomkodó és gúnyos. Akiva három éve neveletlen, én meg most untam meg. Az, hogy szeretné a hazáját, valahogy okoskodó megnyilvánulásaiból nem tűnik ki elég markánsan.
    Nem bizonygat ő semmit, amúgy sem érdekli a kutyát sem, hogy mire képes, amikor – valóban rasszra és vallásra való tekintet nélkül – lő minden irányba.
    Ami a másokon való segítést illeti: messziről jött ember…Egy valamit azonban folyamatosan bizonyít: mindenkinél mindent jobban tud.
    Radnótival való összehasonlítása meg, már megbocsásson, sérti a költő emlékét!

  • falusi Birsalmapálinka? Kíváncsivá és iriggyé tettél. Még sosem kóstoltam. Igaz ritkán iszom más alkoholt mint whiskyt, és bort étkezéshez. Most egy üveg Calvadost vettem, mert kíváncsi voltam Maigret főfelügyelő kedvencére. 🙂
    Kilenc liter karácsonyig? Sokat énekelnék. 😀

  • Moshe Akiva
    10:56 du. Az utolsó mondatodhoz. Nem mehetek mindenkihez oda segíteni, akiről gondolom. Nagyon sok embert sértenék meg.
    Volt kollégámnak gyakorlatilag leszakadt a lába. Szerencsésen visszavarrták, de sokáig járt járókerettel. Egyik nap a nyugatinál a kezébe nyomtak egy százast. Nagyon szégyellte magát.
    Ahhoz, hogy segítsek valakinek, nem árt ismerni előbb a körülményeit, hogy ne sértsem meg. Mi nagyon szegények voltunk gyermekkoromban, de édesanyám sosem kért és fogadott el segítséget. Inkább dolgozott napi 16 órát. Így annak segítek, aki szóban kéri, vagy ráutaló magatartása ezt sugallja.

  • Ille István (vs. Moshe Akiva)

    „gúnyos. Akiva három éve neveletlen”
    „mindenkinél mindent jobban tud”

    Bagoly mondja verébnek.

    Továbbá Ille István sem éppen udvarias vagy jóhiszemű.

    Ettől még persze nem kételkedem benne, hogy a kovács sándor névtől olyasmit vágott ki, ami nem való a képernyőre. Ennyire nagyon is megbízom benne.

  • Jani, en a 2. Vilaghaboru utan szulettem, nem eltem at a Soah-t.

    llanfair, en sem megyek oda senkihez felajanlani penzt. A fenn emlitett kislany jott hozzam, ruhat kerni.

    Mielott valami rosszra gondolnal, 3 hete, hogy „nagykovetkent” dolgozom. (A ceg szerint vagyok „ambassador”, nem en talaltam ki.) 🙂
    Nyugat-Edmonton legszakadtabb negyedenek egyik bevasarlo-kozpontjaban van a „nagykovetsegem”. Ez egy ablaktalan, heavy-duty fem-bodega, belehelyezve a parkolo kozepebe. Se viz, se villany, se futes a nagykovetsegen 🙂
    Ide hordanak a kornyebeliek adomanyokat, tobbnyire ruhat a jotekonysagi cegnek, amelyiknek dolgozom. Tehat a kislany szeretett volna turkalni, de nem szabad. Elbeszelgettem vele kb egy oran at, rendes volt, nem akart levenni, tehat elhatarotam, hogy felajanlok neki egy kis penzt es hogy eljohet hozzam legalabb megfurodni minden nap, ha akar. De nem jott – eddig.

    Ha mar borrol van szo en az argentinai Mendoza kornyeken keszitett borokat ajanlanam. (Ha jol remlik te is kanadai vagy.) Bar a chilei borok kozott is van 1-2 jo bor.
    Mar regen nem vettem, mert tul oreg vagyok a cefrezeshez, igy nem emlexem a nevukre, de konnyu megtalalni a finom valtozatokat. Eloszoris mind voros bor, masodszor nem a legdragabbak kozott van, harmadszor, azokrol van szo, amikben nincs mesterseges iz. (Undoritonak talalom a pl. szilvaval izesitett bort, raadasul nagyon valoszinu, hogy mesterseges is az az iz.)
    A legfinomabbnak azt talaltam, amit tolgyfa hordoban erleltek. Anyira finom, hogy sajnaltam froccskent inni, pedig a froccsot szerettem a legjobban fiatal koromban.

  • Moshe Akiva
    „Ugyanis, a “budos” zsido elkepzelesek szerint, ha mar kernie kell, ott valami nagy baj van”

    Ezt Te írtad. Erre válaszoltam. Ha félreértettem, elnézést.

  • endre: nem kellene.

  • Moshe Akiva irja:
    „Bizzuk a cenzurat az inkviciora – szerintem”. Szerintem (és mások szerint) is.

    “Nem értek egyet a véleményeddel, de mindent megteszek azért, hogy elmondhasd.” Ismerős mondat?!

    Éljen a szólás szabadságának a joga!

    Moshe! Ott a pont.

  • kisferi: valamit nagyon félreért. A szólás szabadsága sehol nincs deklarálva, a magyar alapizében pláne nincs. Javaslom, kukkantson be az orbánhívők oldalaira, meg fog lepődni 😀

  • Hiányolnám Moshe beíarásait, mindig intelligensen és visszafogottan írt!

  • Ille!
    A szólás szabadsága a liberalizmus (egyik) alap eszméje, ha esetleg még nem hallott róla. Lehet, hogy a „magyar alapizében pláne nincs” benne de az deklaráltan nem is liberális.
    Ez a fórum a szubjektiv kitiltásokat tekintve illiberális?!
    Esetleg 3T-s?

  • endre :

    erre hallgass :

    Ille István
    2015 október 25
    12:48 du.

    endre: nem kellene.