Belépett a fideszes KMOSZ-ba az Ottawai Magyar Ház

2015 október 21 12:10 de.41 hozzászólás

Izgalmasan kezdődött az Ottawai Magyar Ház (OMH) 2015. október 18-án megtartott tagsági gyűlése, melynek legvitatottabb napirendje pontja az volt, hogy belépjen-e a fővárosi magyar közösségi ház a fideszes politikájáról és az általános kirekesztésről ismert Kanadai Magyarok Országos Szövetségébe (KMOSZ). Az OMH gyűlésére érkeztünk jó néhányan – köztünk jelenlegi és korábbi, illetve alapító tagok egyaránt – hogy komoly aggályainkat fejezzük ki a KMOSZ csatlakozásról, különösen annak fényében, hogy az Ottawai Magyar Ház mindenkit hivatott befogadni, pártpolitikától függetlenül. A KMOSZ éppen ezt a nyitottságot veszélyezteti.

Az OMH KMOSZ-ellenző tagságának egy  része a közösségi ház előtt.

Az OMH KMOSZ-ellenző tagságának egy része a közösségi ház előtt.

Húsz perccel a gyűlés kezdése előtt érkeztünk meg a 43 Capital Drive alatti magyar közösségi házba. Volt köztünk olyan tag, aki a 34 éves OMH első éveire is emlékszik, mégsem tud ma anélkül belépni a közösségi otthonba, hogy ne érje őt atrocitás. Az OMH régi gyakorlata, hogy közgyűlések előtt – sőt az alatt is! – regisztrálhatnak új tagok, illetve megújíthatják tagságukat olyan régi tagok, akik addig nem váltották ki tagsági kártyájukat. Ennek az engedménynek köszönhetően válthatott ki tagságot márciusban Feszty Dániel, a KMOSZ korábbi elnöke a közgyűlés megkezdése után, alig pár perccel egy titkos szavazás előtt.

Ezzel a tudattal mentek többen oda az OMH-ba vasárnap, de miután beléptek az ajtón tudhatták csak meg, hogy Lapohos Tibor KMOSZ alelnök és egyben az OMH elnöke a taggyűlést megelőző csütörtökön hozott meg hirtelen és titokban egy olyan döntést tanácsával, melynek értelmében senki sem léphet be a házba és szavazhat egy adott közgyűlést megelőző három nap alatt. Miután a KMOSZ-referendum előtt pont három nappal hozták meg ezt a döntést, teljesen egyértelmű volt a OMH elnök célja.

Amint közölték velünk azon hírt, hogy többen csoportunkból nem szavazhatnak, határozott kiállással tiltakoztunk az antidemokratikus és önkényuralmi döntés ellen. Egy fiatal magyar kivett egy kamerát és végig filmezte, hogy miképpen próbálják megfosztani az idős, korábbi OMH-tagokat szavazatuktól.

Az KMOSZ-párti OMH Igazgatói Tanácsát észrevehető tanácstalanság fogta el. Lapohos Tibor elnök úr oda ment kamerásunkhoz és fizikailag próbálta el venni tőle kameráját. Ezt csoportunk egyik tagja is fizikailag akadályozta meg és az elnök ekkor azonnal feladta ezen szándékát. Itt fontos megelíteni, hogy volt egy-egy olyan OMH- vezetőségi tag aki támogatta a párbeszédet. Ilyen volt – például – Bánsági Rudolf alelnök, de akár az OMH könyvelője is. Mindenképpen köszönetet érdemelnek.

A délután 3 órára meghírdetett gyűlés csaknem egy órás késéssel indult el, addigra döntött úgy az Igazgatói Tanács, hogy mégis engedik belépni és szavazni azokat akik aznap szerettek volna csatlakozni.

A gyűlés kezdete előtt a Lapohos Tibor által eltávolított Petényi Judit – az Ottawai Magyar Rádió szerkesztője, aki egy nyitott, mindenki számára befogadó és részrehajló politikától-mentes közösséget szeretett volna létrehozni – szót kért, hogy elbúcsúzhasson a tagoktól. Az elnök nem kívánt szót adni Juditnak, de az alulról érkező ellenállás ezt is lehetővé tette.

Közvetlenül Petényi Judit felszólása után a KMOSZ-t ellenkezők egész csoportja felállt és elkezdte énekelni a magyar Himnuszt. Egy kis tanácstalanság után, az Igazgatói Tanács is csatlakozott az énekléshez.

Sajnos a KMOSZ-t ellenzőket folyamatos atrocitások érték a több mint három órán át tartó gyűlés alatt.

„Menjetek vissza Moszkvába”–üvöltötte asztalaink felé az egyik KMOSZ-párti tag.

„Na, ezek aztán nagy kommunisták!”–ordította egy másik keménymagos asszony.

„Szarháziak”–kiabálta felénk több alkalommal egy idős asszony.

A folyamatos atrocitások ellenére – amelyet Lapohos Tibor sajnos nehezen tudott kezelni – többször felszólaltunk és érveltünk. Sőt – megerősítettük azt is, hogy a Kőrösi Csoma Program (KCSP) helyi ösztöndíjasa – Kovács Kata – nincsen a teremben, ugyanis mindannyian tudjuk, hogy kötelessége jelentéseket írni a helyi magyar közösségről, melyeket havonta továbbít – rólunk készített fotókkal együtt – Orbán Viktor Miniszterelnökségére. Lapohos Tibor – aki egyben KCSP-s mentor – megerősítette, hogy a KCSP képviselője valóban nincsen jelen, hanem éppen a könyvtárban vigyáz gyerekekre.

A gyűlésen összesen 95 tag volt jelen és az OMH teljes tagsága jelenleg 198 személyből áll. A taggyűlés akkor döntésképes, ha a tagok legalább 20 százaléka vesz azon részt.

A KMOSZ csatlakozásról titkos szavazással döntöttünk. A végeredmény:

A KMOSZ tagság mellett: 73 szavazat
A KMOSZ tagság ellen: 22 szavazat

A szavazás érvényes és eredményes volt. Ezek alapján az OMH be fog lépni a kanadai magyar Orbán-pártiak szervezetébe.

Legközelebb 2016 márciusában szavazhat az OMH a KMOSZ-tagság meghosszabbításáról, ekkor lesz ismét alkalma a háznak véleményt mondani erről a témáról.

Tags:

41 hozzászólás

  • szerény kérdés: mit és miért akartok bármit is ezzel az izével? magam részéről nagyon jól megvagyok az ilyen gittegyleti tagság meg hasonló izék nélkül, ennek eredményeképpen rólam nem tudtak sehovásem semmiféle információt küldeni, de ha ott lettem volna letoltam volna a kamerát a lapohos torkán…utána kiléptem volna onnan ahová nem léptem be

  • most jutott eszembe, másik kérdés: mit csinál a zorbán és bandája az ottawai képekkel és információkkal?

  • Ehhez csak gratulálni tudunk. Így kell építeni a diaszpórát. Egy nem tagadható, hogy kormányunk eredményes politikát folytat. Volt kétség??

  • Rendkívül szomorú szívvel olvastam ezt a riportot.
    Úgy látom a történelem ismétli önmagát.
    Torontóban már egyszer tanúi voltunk hasonló dolgoknak.
    Annak bírósági tárgyalás lett a vége, mely új választásba torkollott, mely eredményeként a régi elnököt illetve alelnököt a közösség 5 évre kizárta a MH tagjai sorából.

  • Nagyon szomorú dolog. Mi a túrónak kell egy ilyen kmosz gittegylet? MIT csinálnak? Lasd, nemrég volt Edmontonban egy óriási nyugat Kanada magyar néptanc fesztivál, amit minden évben más nyugat Kanada város szervez. Magyarországrol is hozattak profi zenészeket, néptancosokat. És ezt mind a Kmosz segtéseg nélkül, mert, NINCS SZÜKSÉG A KMOSZRE!!!!! Csak a közösséget tépi széjjel.

  • Göllner András

    @Maros Zoltán

    Bár a kanadai nép nemet mondott a megfélemlítés, a megosztottság politikájának, Orbán Viktor Pártja, kanadai helytartója – Ódor Bálint – a magyar adófizetők százmillióit tovább szórogatja e tájon, hogy bezsebelje a FIDESZ számára a helyi magyar közösségek vezetőit, kiszorítsa a közösségi életből mindazokat akik nem a FIDESZ, és Orbán nagykövetének sípszójára menetelnek. EZ az ami sajnálatos – a torontói Magyar Televíziónak, a külömböző helyi adóknak, erre a gyalázatos magatartásra kellene felhívniuk a helybéli magyarok, illetve a kanadai közvélemény figyelmét.

    Akkor lesz ENNEK a sajnálatos helyzetnek vége, amikor Orbán és helytartói abbahagyják a párt-politikailag motivált közösségi aknamunkájukat Kanadában és a pluralizmus szellemiségét tükrözve, elsősorban a helybéliekre hagyják sorsuk alakítását. A hazaszeretet nem kizárólag a FIDESZ szeretetből áll. Ne kelljen senkinek se szégyelkeznie e tájon, ha a magyar liberális pártot, adja Isten, Gyurcsány Ferencet szereti – aki elvégre szintén miniszterelnöke volt hazánknak. Akkor lesz végre pezsgős közösségi élet e tájon, ha a helyi magyar vezetők végre belépnek a 21-ik századba, és nem a két világháború közti felsőbbrendű, Horthy-féle szellemiség, hanem kanada és a modern demokratikus világ értékrendje szerint szorgalmaskodnak. Tanulhatnának valamit az Írektől, Olaszoktól, Németektől, Franciáktól Spanyoloktól akik ma már nem a régi fasiszta vezetőiket Istenítik hanem fiataljaik szája, íze szerint alakítják közösségi életüket. Kanada a Liberalizmus elvei mellett voksolt. Orbán ezekkel az elvekkel homlokegyenest ellentétben menekelteti a hazai és az itteni embereket. Orbán és csatlósai a liberékisokat AIDS vírus hordozóiként emlegetik publicisztikájukban. Egy ILLIBERÁLIS államformát óhajtanak a magyarokra ráerőszakolni, Putyin mintájára. Azt próbálják mindenkivel elhítetni hogy a magyar az illiberalizmusra kattan Ideje, hogy megmutassuk Orbánnak és helytartójának hol a kijárat. Ebben nagyon fontos szerepet játszhatna a torontói magyar televízió.

    Én nem sajnálkozom, hanem gratulálok az ottawai kis bátor csoportnak, hogy ők az első lépést megtették ezen az úton – hátat fordítottak a félelemnek, megosztottságnak, és kijelentették, hogy elegük van az egyeduralomból, az egyívásúak diktatórikus vezetéséből. Reméljük egyre több kanadai magyar fogja őket követni ezen a példamutató úton. Ennek a fejlemények örülnünk kellene, nem sajnálkoznunk. Ami sajnálatos, az, hogy úgy tünik, az új torontói Magyar Ház ls teljes egészében a FIDESZ ízlését követi, olyan emberekhez köti szekerét, mint Kövér László akiről sok mindent el lehetne mondani de azt nem, hogy demokrata. Aki ex-nyilasokat koszorúzik és temet újra, az maradjon innen távol. Ami sajnálatos az, hogy pont egy ilyen embert választott védnökének a torontói Magyar Ház.

  • A fenti cikk és a hozzászólások hihetetlen módon bizonyitják a magyar alap tulajdonságot, a széthúzást!
    Ilyenkor, fájó szívvel gondolok 1956 okt.23-ra, az egyetlen összetartásra, amit hosszú életem folyamán tapasztaltam a magyarok között.

  • Köszönöm Göllner András, hogy ilyen jól és érthetően megfogalmaztad. A tisztelet mindenkinek egyformán kijár, nemcsak a mostani miniszterelnöknek, hanem az előzőeknek is. Érvényes, demokratikus szavazás után kerültek a kormány élére akkor.
    S a tisztelet kijár minden embernek, s az azt jelenti, hogy szabadon kérdezhet, kialakithatja véleményét és azután szabadon cselekedhet.
    Nem akarom elhinni, hogy ettől az emberi jogunktól még itt is meg akarnak fosztani. Nem ezért hagytuk el Magyarországot.

  • minden esetre az egyiknek lesz fedél a feje felett 😀

  • Göllner András

    @Petényi Judit

    Szeretném megnyugtatni, hogy a rossz szándék a kanadai magyarság egy kis töredékében, és egyre zsugorodóbb részében él. Meg vagyok győződve arról, hogy kanadai magyar testvéreink legtöbbje jó indulatú, tisztességes ember akik tisztelik kanada értékeit, a szólásszabadság, az esélyegyenlőség, a szabad politikai verseny, az emberi méltóság felsőbbrendűségét. Nincs azzal semmi baj, ha e tájon valaki tiszteli a jelenlegi magyar miniszterelnököt. Miért is ne tisztelhetné ? Csak ne hazaárulózza le, ne közösítse ki, ne hasonlítsa az ördöghöz, azokat akik netán egy más politikai pártot – uram bocsáss, egy liberális politikust, mint Gyurcsány Ferencet merészelik isztelni, akár szeretni. Miért is ne tehetnék azt szabadon, miért kell őket ezért megbélyegezni, meghurcolni ?

    100%-ban egyetértek a kedves Figyelővel – legyen már végre békesség a montreáli magyar Nagy Bizottság köreiben is, tanuljanak már valamit Bíbó Istvántól, és ne a gyülölet, a félelem, a megvetés hanem a szeretet írányítsa lelküket azokkal szemben akik netán egy másik politikusra kattannak mint ők – nem Horthy Miklós vitézi rendjét, Szállasi Ferenc szárnysegédjét, vagy Orbán Viktor egyeduralmát tekintik a demokratikus Magyarország alfájának és omegájának. Miért kell pont Október 23-án vagy bár mikor idejönnie és a gyűlölködést szítnia olyan embernek mint Kövér László, akinek egy jó szava sincs a magyar demokratikus ellenzékhez, és csak azt tudja hajtogatni hogy azok férgek és akasszák fel magukat ?

    Tény, hogy legtöbb hazánk fia, vagy lánya e tájon már rég óta nagy ívben kerüli helyi közösségeit azokért a vezetőségi magatartásformákért amelyekre odafenn utaltam. Sajnos, pont ezeknek a magatartásoknak a fenntartását pénzeli oly nagy rendülettel a FIDESZ, és e párt helyi csaposa, Ódor Bálint. Neki köszönhetjük, hogy övék a vár és mindenki másé a lekvár. Reméljük egyszer csak vissza tér e tájra is a józan és mérsékelt ész és nem a közösség átverői hanem jó szolgái fogják uralni a tájat.

  • Igen, Figyelö, eddig jól megvoltunk a KMOSZ nélkül is. Amióta létrejött, csak veszekedés van.

  • Göllner András

    2015 október 21
    1:15 du.
    Én már régen nem veszek részt a montreali Bizottség gyűlésein, nem tudom megitélni állitása igazságát-
    Viszont a montreali magyarok körében nem érzek semmiféle megkülönböztetést, vagy széthúzást amiről ír.
    De, egy kicsit kéne gondolkodni is.
    T.i. a panasz úgy látom, a mai nagykövetség ellen szól, ami MINDENKOR a jelen kormányt képviseli. Ma a Fidesz kormány küldi ki külföldre képviselőtit. Gyurcsány alatt, az akkori kormány képviselői voltak jelen Kanadában.
    Majd, ha a jelenlegi kormány elmegy s más van helyette, annak a képviselői reprezentálják Magyarországot.
    Amennyire én látom, semmiféle gyűlölkődés nincs Kanadában a kirendeltség részéről. Nem olvastam ilyen nyomtatványt sem inetrneten,sem újságokban.

  • Kanadai, nem tudok a veszekedésről de az érdekelne ki a kezdeményezője ezekenek?
    Ha vannak egyének, akik képtelenek belátni politikai bukásét egy általuk támogatott pártnak, vagy párt vezérnek, arról nem tehet a győztes párt támogatója!
    Remélem, érthető voltam.

  • Figyelő
    2015 október 21
    2:22 du.
    Akkor vak vagy…
    Az elmúlt hatvan év- kevés kivétellel- másról sem szól…

  • A problémákat értelmes emberek párbeszéd keretében oldják meg. Leülnek és megbeszelik a vitás kérdések. Ahol az egyik fél ezt elutasitja ott gond van. A kmosz már Feszty idejében elutasitott minden párbeszédet a velük nem szimpatizalokkal. Nem tudom, hogy ez változott-e azóta, hogy Vaski lett az elnök. Bár valamelyest biztosan, hogy az ottawai rádióban hallható volt egy hosszú interjú Bede-Fazekas Zsolttal mint kmosz alelnokkel. Talán érdemes lenne ismét próbálkozni egy megbeszélés osszehivasaval.
    Az a baj, hogy néhányan azt hiszik, ha pozíciót kapnak akkor ők döntenek mindenben és ezek a döntések megfellebezhetetlenek. Ha valaki mégis kritikus hangot éjt, az hazaáruló, magyar ellenes, idegenszivu, kommunista, stb.stb. Természetesen ezek az indulatos és kellően nem művelt illetve intelligens emberek hozzaallasa. Normális ember azt mondja, gyere üljünk le és beszéljük meg a dolgot és jussunk megegyezésre.

  • Göllner András

    @Figyelő

    Nagyon is érthető volt asszonyom, mint akkor is, amikor kifejtette sajnálatát azért,hogy ma már nem lövik agyon az olyan fajta hazaárúlókat mint szerénységemet. Nem a kifejezésével a gond Figyelő, hanem figyelmetlenségével. Nagyszerűen tud mondatokat szerkeszteni, csak bődület amiket mond. Remélem én is érthető voltam és sikerült ezáltal megnyugtatnom őnt. További jó lubickolást az akváriumban, már csak egy pár nap és újfent ott lesz köztük kedvenc ottawai csalijuk 🙂

    Az egyenes gerincű, mindnyájunknak jó példát mutató ottawai szabadúszóknak pedig további jó egészséget, jó kedvet, és bátorságot. Várjuk a további tudósításokat Christopher Adam, Petényi Judit és társaiktól 🙂

  • A fenti vélemények bizonyitják azt, amit igyekeztem feljebb leírni.
    Leülni és beszélgetni?

    A válaszok, egyszerű példák arra, hogy képtelenség.

  • @Figyelo
    Mégegyszer, én értelmes és intelligens emberekről beszéltem.

  • falusi

    2015 október 21
    6:31 du.Igazad van részben. Két eszmei világ áll idekint is egymás ellen, a baloldal és a jobboldal.
    Az utobbiról annyit, hogy azok akik kijöttek ide, nagy részük politikai menekült. Olyan is van köztük, aki valódi baloldaltól menekült, azaz, az akkori baloldal le akarta tartoztatni.
    Gyengébbek kedvéért, az akkori baloldl alatt a Kádár rendszert értem.
    Akik a rendszerváltás óta jöttek ki, inkább gazdasági érdekek, jobb élet reményében távoztak.
    Azt el kell felejteni, hogy olyan magyar aki „menekült” az majd a Gyucsány pártiakkal akarna beszélgetni. Van azért remény, mert az előbbiek, már őregek és nem soká élnek már.

  • Figyelő
    2015 október 22
    1:43 du.

    Elfelejti, hogy volt 25 éve egy rendszerváltás, egy teljes politikai reset Magyarországon. Hogyan akarja összeerőszakolni Gyurcsányt (ill. Gyurcsány pártiakat) a Kádárral csak azért, hogy igazolja a mára, a mai helyzetre sehogyan sem illeszkedő eltorzult és elavult világképét?

    Mindazonáltal megint azt bizonyítja, hogy az ön oldala képtelen a párbeszédre és/vagy Maros Zoltán megállapítását is alá támasztja minden bizonnyal.

  • @Figyelő

    Az 1956-ban kijöttek mindössze 4%-a volt politikai menekült.
    1968 óta Kanadába kijöttek száma kb 3-szor annyi mint az 1956 környékén kijöttek száma.
    Az elmúlt 8 évben Magyarországot elhagyok száma több mint 12-szerese az 1956-ban ugyanezt tevők számánál.

  • Figyelő
    2015 október 22
    1:43 du.
    Tod, galambom, az a legnagyobb baj, hogy sem te, sem az egykori 56-osok többsége nemtud tud átlépni ezen a jobboldal-baloldal baromságon.
    Nem Gyurcsány és pártja a baloldal, ahogy nem Orbán és pártja a konzervatív. Demokráciákban. Magyarországon nincs- és a tudomány jelenlegi állása szerint- egy darabig nemis lesz demokrácia. legalább is nem nyugati értelemben vett demokrácia.
    A különbség a te korosztályod és a fiatalabb generációból kikerülő emigránsok között az, hogy neked fogalmad sincs a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években végbement változásokról, az akkor ott élő emberek életkörülményeiről, jövedelméről, biztonságáról.
    Nyolcvankilenc után elvesztette a diaszpóra a legnagyobb összetartó erejét, az egységes gyűlöletet a hazai viszonyok, a szocializmus, a kommunizmus, az oroszok iránt. Akik a hetvenes-nyolcvanas években emigráltak, már nem bólogattak lelkesen, vagy hitték el, hogy odahaza még mindíg orosz fegyveresek járják az utcákat, ellenőrzik a reptereket, és elevenen sütögetik azt, aki nem kommunista.. Ha valamelyik fiatal megprübálta elmagyarázni az akkori viszonyokat, azt kiútálták, lehurrogták, kikiáltották kommunista bérencnek. És azok voltak mindíg a leghangosabbak, akiknek max annyi volt az ötvenhatos tevékenységük, hogy szúrósan néztek a rendőr lovára.
    Annyit mondták, ismételték, hogy a Forradalom az oroszok, a szocializmus ellen kezdődött, hogy mára már legtöbben hiszik is. Pedig aki ott volt, benne volt az tudja, hogy nem.. Bizonyíték rá a munkástanácsok megalakulása közvetlenül a rádiónál kezdődő harcok után, Nagy Imre, vagy Kádár részvétele az új kormányban.
    Ez a fiatalabb generáció már látta a fejlődést is, az átlagpógár, a vidéki gazdálkodó, a gyárimunkás életének a fejlődését, gyarapodását. Erről a vasárnapi szentmisén, vagy a Forradalom emlékestjén nemesett szó.
    A Kékújság, vagy az Amerikai Népszava sem írt erről.. A nyolcvanas évek elején még mindíg lebombázott, golyónyomokat viselő Rákóczi útról írtak, vértivó kommunistákról, csengőfrászban élő magyarokról..
    Ezt a fiatalabb generációt már nem volt egyszerű sírvafakasztani az árvalányhajas sírvavigadással, nekik Nyírő József, vagy Wass Albert a világon semmitsem mondott, viszont olvastak Sütő Andrást, Tamási Áront, meg másik féltucat jótollú, társadalomkritikákat megfogalmazó írót, költőt.
    Nem attól lesz valaki „balos”, hogy liberális, vagy csak egyszerűen demokrata, hogy ateista, vagy csak nem vevő az álságos ájtatosságra.
    Akik éltek néhány évet, évtizedet a Forradalom után odahaza, egészében látják a mostani kormány- és az előző kormányok- hibáit, tévedéseit, csalásait, lopásait, a korrupció egekbeszökését, a létbizonytalanságot, a nyomort, a kiszolgáltatottságot- és ezzel egyidőben a bundás indulatok elterjedését..
    Ehhez nemkell „oldalinak” lenni, elég azis, ha valaki nem vak és süket.
    Ps. Tod, nekem semmi gondom az izmusokkal. A baj mindíg az istákkal van..

  • falusi: nem véletlenül írtam korábban, hogy minden migráns generáció ’45-től ’89-ig azt a politikai nézetet és világképet vitte magával és kövült bele, ami távozásakor élt benne.
    Eklatáns példa erre Bencsics. Képtelen bármit másképpen látni, mint ahogy ’56-ban látott.

  • Köszönöm, falusi, mint 56-osok unokája, én is pont igy látom

  • A cocalista vezetők még legalább nyomtak némi ideológiai maszlagot a lopás mellé. No, meg a kisembernek is megengedett volt a cserekereskedelem – ki mit lopott a gyárbúl alapon – a hiánygazdaságban.
    Ma már ideológia sem kell a lopások mögé. Az illeberális állam kikiáltása gyenge próbálkozás. A kisembernek meg koporsószög se maradt.

  • HunCanada,
    Ismeri ezt a régi jó magyar mondást? „Kutyából nem lesz szallona!” 25 év után sem.
    Emlékszem pl. Dr.Vastagh Gábor Gyurcsány idejéből, a kanadai magyar nagykövet szavaira. Egy garden partyn találkoztam Vele mikor itt volt . Ő mondta, „Ő mindig kommunista volt és az is maradt.”

    Én 14 éves koromban már letéptem az iskola folyósóin a lázitó plakátokat. Én is az maradtam, ami voltam.
    Szerintem, mindenkinek joga van az lenni, amit ő jónak lát.
    Feljebb, csakis engem tólnak itt le álláspontomért, hány h.s.is volt ellenem, megróvó, kioktató stb.?
    Beszélgetés ezt jelenti?
    Talán, éppen ezért nem akarnak egyesek leülni „beszélgetni?”

  • Figyelő
    2015 október 23
    12:44 de.

    Értem és megértem azt amit mond. Viszont az is igaz, hogy mindig kettőn áll a vásár, mint tudjuk. Tehát azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha önt kioktatják, megróják annak mi lehet az eredője? Mire lehet a reakció azok részéről akik önt megróják? Természetesen mind a két félnek közeledni kell (bármilyen témában) egymáshoz, toleránsan, kulturáltan, máshogy valóban nem lehet értelmesen beszélgetni, mert ha ezek hiányoznak akkor pár mondat után sárdobálássá válik az egész. Én úgy látom, hogy ön vaskalapos és nem kíván semmi mást befogadni, vagy egyáltalán meghallani ami az ön elképzelésével, világképével nem azonos. Pedig higgye el, ez okozza azt, hogy olyan reakciókat kap -ha kap -, és ez a gátja a beszélgetésnek. Amíg meg sem próbál alkalmazkodni és el sem tudja képzelni a beszélgetést, addig értelem szerűen ön az aki a kulturált párbeszédet elutasítja. Innentől pedig a kérdés nem kérdés.

    Ön azt állítja, hogy a kommunista az kommunista marad, de ez a Fideszbe átmenekült kommunisták tömegek tekintetében nem zavarja? Még egyszer mondom 25 éve rendszerváltás volt, elhatároztuk, hogy elutasítjuk az előző rendszert és egy teljesen újat építünk a demokrácia alapjaival. A mai baloldalnak semmi köze azokhoz, de még eszmékben sem akik miatt ön 14 évesen plakátokat tépett le. A magyar politikai berendezkedés már negyed évszázada megváltozott ahhoz képest is, amit ön hátrahagyott. Felnőttek generációk és a legfiatalabbak akik most kerülnek vagy a közelmúltban kerültek be, nem hogy az előző rendszerben diplomáztak, hanem egyenesen a rendszerváltás után születtek.
    higgye el az értelmes párbeszéd hasznosabb mint a „vaskalaposdi”.

  • Göllner András

    @Figyelő

    Ha a nevére sem emlékszik Vastagh Úrnak, hogyan is emlékezna már arra, hogy mit is mondott a témában, egyáltalán mit értett, önnel szemben, a kommunizmus kifejezés alatt ? Gondolom Vastagh PÁL szavai nem zavartatták abban, hogy tovább koktélozzon a követségi garden party-n. Az utóbbit bezzeg nagyon szeretik a helyi vezetők – bármilyen hülyeséget lenyelnek a pogácsa mellett, hogy a nagykövetségen feszíthessenek, shmoozolhassanak. Ez mindíg is így volt, most is így van. A jelenlegi FIDESZES nagykövet, Ódor Bálint és elődje, Pordány László, abban különböztek Vastagh Páltól, hogy Vastagh sosem próbált bárkit kirekeszteni a kanadai magyar közösségekből. Nem cenzúrázott, listázott, nem próbálta egyívásúvá tenni ezt a közösséget – tisztelte a szabad véleménynyílvánítás játékszabályait. Egy demokrata volt. Nem azt a pökhendi vita-módszert alkalmazta, mint Ódor embere a tavalyi Concordia egyetemi fellépésén. Orbán mostani nagykövete még a levelekre sem válaszol amelyek nem főnöke talpnyalóitól jönnek hozzá. A Kanadai Magyar Demokratikus Charta barátságos, tisztességes hangnemben köszöntötte kinevezése alkalmából és jelezte, hogy nyitott a párbeszédre – a mai napig nem kapott választ levelére. Ezt Vastagh Pál és elődjei sose tették volna meg a FIDESZ, vagy a Horthy rendszer éllovasaival szemben e tájon. Ódor és Pordány elődjei nem a kirekesztés, a megfélemlítés, a megosztás hanem a befogadás elvét követték, nem pártpolitikában hanem nemzetben gondolkodtak. Hittek a pluralizmus elveiben, betartották a dipomáciai képviselet nemzetközi szabályait. Erre at etikai tartásra alkatilag klptelen a jelenlegi nagykövet. Egy politikai átverésre szakosított gépezetet szolgál, a világ második legkoruptabb vezetőjének szócsöveként helytartójaként grasszál e tájon, a magyar adófizetők millióit osztogatja, szórja hogy politikai tőkét kovácsoljon korrupt főnökének. (Orbán Putyin után most került fel a listára, mint a világ második legkoruptabb vezetője. Erről itt lehet olvasni http://www.sztarklikk.hu/kozelet/orban-lett-a-masodik-legkorruptabb-a-vilagon/213545/)

  • Kedves Maros Zoltán!

    Nagyon érdekelnének ezek az adatok, amiket leírt. Hol lehetne ezeknek jobban utánanézni?

    „Az 1956-ban kijöttek mindössze 4%-a volt politikai menekült.
    1968 óta Kanadába kijöttek száma kb 3-szor annyi mint az 1956 környékén kijöttek száma.
    Az elmúlt 8 évben Magyarországot elhagyok száma több mint 12-szerese az 1956-ban ugyanezt tevők számánál.”

  • Moholy

    2015 október 23
    3:13 du.
    Maros Zoltán egy magyar ellenes propagandát hisz el úgy látszik.

    A 200 ezer menekült mindenfelé elment, sokan PL.Ausztráliába mentek, de 36 ezren Kanadába.

    Természetesen nem mindenki volt politikailag exponált,de a forradalom leverése után, a sok orosz tank Budapesten NEM volt biztató.

    Egyet tudok, engem völegényem rábeszélése vitt ki, mert nem akartam öreg Nagyanyámat és Apámat otthon hagyni.

    Viszont, nem megyek ki vele,s valami történik ha otthon maradunk, soha nem bocsájtottam volna meg magamnak.

    Az érdekes az, hogy Apám szerint, 57 januárjában engem két civilruhás úr keresett, de akkor már kint voltam.

  • Kedves Figyelő!

    Szívem szerint arroganciájára rávágtam volna, hogy én is a „magyar ellenes propagandának” hiszek…, de nem. Ilyen kései órában nem egészséges az agyhúgykő.

    Semmiféle hivésről vagy propagandáról nem volt szó. Adatok. Neem, nem hasracsapás, hanem adatok. Tudom, hogy ez misztikus szó Önnek, de ha egyszer kipróbálja többet már nem tud leszokni róla.

    Az „engem két civilruhás úr keresett” monológot már olvastam.
    A Ctrl-C Ctrl-V gombok nyomogatásával bárhová beillesztheti.

  • Biztos, hogy kifizette a villanyszámlát? A díjbeszedőnél civil ruhások dolgoztak!

  • Moholy

    2015 október 23
    11:47 du.
    Na ja! De ki szüli az adatokat?
    Milyen forrásból?
    Nem tegnap születtem, Úram!

  • Figyelö, a fiatalabb generáció, azaz a 40 alatti talán csak gyerek volt a kommunizmus alatt. Ök már más világban nöttek fel mint Orbán meg Gyurcsány, akik még az úttörö, KISZ, MSZMP alatt lettek felnöttek. Lehet hogy rájuk lehet azt mondani hogy kutyábol nem lesz szalonna de a fiatalabb generáció már más: beszélnek idegen nyelveket (és JÓL!), utaznak, külföldi gyetemeken tanulnak/tanultak, több információhoz és új ötletekhez hozzájutnak, gyorsabban, egy nyiltabb országban nöttek fel, ahol 56rol lehetett beszélni.
    Nem lehet mindent ilyen fekete fehéren nézni.

  • Kanadai, fiatalabb generációt ismerem, nekem 4 gyerekem és 4 unokám van. A fiatal a szüleitől szívja be az alap értékeket és az alap meséket is.
    Vajon, az én utódaim miért nem baloldaliak?

  • .HunCanada

    2015 október 23
    8:44 de.
    Érdekes olvasmány a fejtegetése. Sajnos, MAI tapasztalatom, (nem a régi), változatlanul számomra a baloldal, azt képviseli, azokat az ősi elveket valja amiben én nem hiszek s amit elvetek.
    Ez már így lesz, amig élek.
    Én az 56-os forradalom szellemében élek még ma is.
    Megéltem és tapsztaltam az akkori baloldal filózófiát gyakarlatban is, nem csak elméletben.
    Belőlem a „demokratikus szocializmus” emlékét nem lehet kiírtani!
    A mai szocik is ezt hírdetik . Én ezért, 6 ezer km. távolságba mentem hogy soha ne érjen utól.

  • Még valami. A mai magyar politika Magyarországon teljesen hidegen hagy, se pro, se kontra véleményem nincs róla. Nem foglalkozom vele.

  • Fidesz kommunista voltát nem kisértem figyelemmel, de valószinű ők abban a korban születtek és éltek, hogy ajánlatos volt, annak lenni.
    Persze olyan is van, ha valaki csalódik az előbbi párt elveibe.
    Én egyik magyar pártot sem ismerem és védem. Nagyon messze élek onnan.
    Én csak az elvekről beszélek és annak a megvolasitásáról.
    Magyarországon SOHA nem volt demokrácia, így a szabad világban, nehéz megfelelő útat és módot találni. Angliában létesült először a demokrácia sok, sok évvel ezelőtt. Ők már tudják a lépéseket hogyan, miképp.
    A magyarok most tanulják.

  • Figyelő
    2015 október 27
    3:33 du.

    ” Angliában létesült először a demokrácia sok, sok évvel ezelőtt. ”

    Émmeg,- amilyen hülye vagyok,- aszittem a görögöknél…

  • falusi
    2015 október 27
    5:53 du.

    😀 Biztosan a görögök csak a szót találták ki, hogy majd az angolok évszázadokkal később egy politikai rendszert alakítsanak ki erre a furcsa és tartalom nélküli üres görög szóra, hogy δημοκρατία (demokratia) . :)))

  • Figyelő nem állít olyat, amit nem látott a saját szemével…