S szólott az ellenzék(iség): Miaúúúúú

2015 október 22 4:01 du.1 comment

A politikai hírek oldalvizein evezve a nap a cicaharcok jegyében telt. Tulajdonképpen mindkettő, amelyik szembejött a neten az ellenzéki témával foglalkozik, és az egyik szinte cseppben mutatja meg a másikban feldolgozott magyar gőztengert.

Nem elírás gyanánt. Nálunk ellenzéki gőzhengerről szó sem eshet. Tényleg legfeljebb tengernyi gőzről beszélhetünk csak. Felhalmozásilag. Aztán hébe-korba kidudorodik valahol a szelep, és elcsattannak a szellemi pofonok. Aztán, mintha mi sem történt volna, minden marad a régiben. Az ellenzéki parlamenti képviselők felveszik a fizetésüket. A demokrácia jegyében. A bloggerek kiheverik az egymásnak feszülést, és továbbra is nagy ívben le se sz@…k egymást. Csak immár szellemileg megerősödve. Felmentve magukat egy heveny sértődés által az alól, hogy esetleg vitatkozni kellene a veszekedés helyett. Amely, jól tudjuk, úgy kezdődött, hogy mindenki csak visszaütött. A jelen esetben az egyik blogger szerint a népharag fogja elsöpörni Orbán rendszerét. Majd erre válaszul megszületett egy cikiző írás. Hangot adva annak a stratégiai becsípődésnek, ami a passzív bojkottban látja a rendszert leváltó megváltás kulcsát. S jőve a cikizőt lebunkózó válasz. Pattogatott kukoricát, hamburgert, sört vagy kólát tessék! Esetleg egy kis denevérorrot?

Mintha csak a „nagyokat” látnánk, hallanánk. a párbeszéd jottányit sem haladt előre, de már mindenki ezerrel megsértődik. A másiktól. Meg sem próbálva elfogadni, hogy valahol a kettő közt lehet az igazság. S mielőtt bárki meggyanúsítana a dologgal: eszemben sincs eljátszani azt a csőszt, aki mindenit kizavar az erdőből, és mindenkinek megmondja a frankót. Személy szerint baromságnak tartom az ilyen egymásnak uszulásokat, de eszemben sincs senkit lebeszélni az ilyen önmegvalósulásokról. Elvégre még az is lehet, hogy ezzel kerüli el a gyomorfekélyt, vagy az agyvérzést. Tehát tessék csak tessék. A közönségnek ropit, sósmogyorót tessék! Málnaszőrrel. Garantált műmálna. Bogyómászó poloska távolról sem láthatta!

Azért az iszapbirkózás szünetében érdemesebb lenne azon is elgondolkodni, hogy az orbanizmus egyre kevesebb egyéb utat hagy szabadon a nyugis, legalább szemre demokratikus megoldások előtt. Alkalmasint akkor is eljöhet az a népszavazás a maga flaszterből felkapott szavazócéduláival, ha az összes blogger a csendes mormogás mellett dönt. Ami érthető, mert ki a fene szereti betöretni a fejét. Sokkal kényelmesebb álláspont a harcok csitultával kimenni az utcára és beleltárazni a veszteségeket. Netán az apróbb győzelmeket. Amihez a passzív bojkott szinte biztosan nem vezet el. Nem csak azért, mert a képviselői fizetés elég vonzó lehet a közmunkás-bérhez képest. Hanem azért sem, mert egy igazán autoriter, és konszolidált hatalmat baromira nem érdekel az a parlament, amely nyomokban ellenzéket is tartalmazhat. Azért persze el lehet polemizálni ezen a fajta bojkotton. Főleg pár ezer kilométer kockázatcsökkentő távolából. S egy percig sem vitatva el a jogot senkitől, hogy Bartus proféta nézeteit magáévá tegye. Arról, hogy az otthon ülés, kertben kapálgatás fogja megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Ezt a választások előtt sem hittem, és máig sem győztek meg a semmit sem tevés magas röptében szárnyaló ideológiájának nagyszerűségéről. De ettől még ugyanúgy lehet efelett is elvi csatákat folytatni, mint afelett, hogy ki anyázott mívesebben a blog-világban. Fülemülenyelvet? Hot-dogot?

De különben tényleg csak vihart kavarva az éjjeliben. Ami különben tényleg a nagyoknak is a sajátja. Ahogy a Bajnai árva gyermekeinek aposztrofált kis csapat esetében is. Mely aposztrofáló írással nyugodtan egyet érthetünk annyiban: ritka szép gyűjtemény az egymás mellé, és önmagával sem egybehangzó megnyilatkozásokat illetően. Világosan jelezve azt a tünetet, hogy a vezérelvű ellenzék, a vezérek kipotyogása után elkezdte keresni a maga vezérkéit. Kis ellenzék kis vezérekkel és nagy szólamokkal jár. Igazi cicaharcként. De legalább abban biztosak lehetünk, hogy amíg a Milla zaccából visszamaradt ellenzéki politikusok gondolják levezényelni a nagy semmit, addig Orbán vára is biztonságban van. Ettől az ellenzéktől egészen biztosan. Útlevelet? Kakukktojást?

1 Comment