Egy vélemény ’45-ből, ami ma is aktuális

2015 október 24 1:00 de.38 hozzászólás

Talán napjainkban is meg van a fontossága Márai Sándor sorainak. Pedig 1945-ben írta ezeket közvetlen a felszabadulást követően. Ám olyan, mintha ma írta volna, és a mai Magyarországon. Hihetetlen, hogy véleménye, kritikája, mennyire igaz ma is. Csupán csak a szereplők cserélődtek meg a nevek. Úgy gondolom, nem követek el nagy hibát, ha a KMH olvasói elé tárom Márai sorait, különös tekintettel a mai kurzus történelemhamisító törekvésére és Putyinhoz való törleszkedésére.

„Az oroszok olyanok, amilyenek, semmit nem ígértek nekünk, semmit nem akartak tőlünk, mi üzentünk hadat nekik, s most a fegyver jogán érkeztek hozzánk, legyőzött országba, mely jogcím nélkül megtámadta hazájukat. Nem illethetjük őket szemrehányással. De a magyarok! Az egyetlen ország Európában, ahol a nemzet történelmének legválságosabb pillanatában akadt egy Szálasi-kormány, akadtak törvényhozók, akik iparkodtak megjátszani a legalitás komédiáját e horda számára! Csak hogy a zsákmányt kiegészítsék még, néhány héttel prolongálják létezésüket is, hogy elveszejtsék Budapestet s mindent, ami az országból megmaradt! Ezekkel csakugyan nincsen alku, ezek számára nem lehet kegyelem.
A zsidófaló, nácibarát középosztály most megkísérli, hogy mindazért, ami most történt, a nyilasokra hárítsa a felelősséget.
Nem igaz, hogy a nyilasok a főbűnösök. A nyilasok csak következménye mindannak, amit ez a társadalom az elmúlt 25 évben elkövetett, hogy műveltség, erkölcs és tehetség nélkül érvényesülhessen. A nyilas horda éppen olyan bűnös, mint az a magyar vezető réteg, mely az alkotmányosság palástja alatt Horthy 25 évében szemérmetlenül fűtött, buzdított mindenfajta reakciót. Ez a társadalom ilyen, egyszerűen nem háríthatja el a felelősséget. Most szívesen odadobják koncnak a nyilasokat, hogy meneküljenek. De ilyen olcsón nem menekülnek.

Csak egyről nem beszélnek a parasztok, nagyságosok és méltóságosok: arról, hogy mit szenvedtek az orosz városok és falvak lakosai, s arról, hogy esztendő előtt magyar állampolgárok százezreit rúgták ki lakásukból, elvették minden holmijukat, nyomorúságos batyukkal gettókba, téglagyárakba, disznóhízladákba zárták őket, onnan nyolcvanával, leplombált vagonokba préselték – gyermeket, asszonyt, férfit vegyesen – ezt a nyomorult tömeget, s a vagonokban, égő hőségben hat napig utaztak a lengyelországi deportációs telepek felé, megőrültek a szomjúságtól, anyák szültek a vagonokban, és a gyermek ott hevert halottan az ölükben, s a férfiak tébolyodottan ültek a halottak mellett, húsz százalék volt a vagonokban a mortalitás… S végül az auschwitzi, olmützi Vernichterunslagerekben a gyermekeket, öregeket gázkamrákban megölték, a munkabírókat egy ideig még dolgoztatták, a lányokat, asszonyokat a kísérleti telepen beoltották betegségekkel…

Mindezekről nem beszél senki azok közül, akik most rettegnek a beszállásolástól, és féltik a “zabrálóktól” a lisztet, a fehérneműt.
Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a “jobboldaliság” címkéjével ismert különös valamit, a tudatot, hogy ő, mint “keresztény magyar ember” előjogokkal élhet a világban, egyszerűen azért, mert “keresztény magyar úriember”, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem “keresztény magyar” vagy “úriember”, tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni az államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság minden értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt 30 éves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen. Talán megalkuszik fogvicsorgatva, s mert önző és gyáva: bizonyára hajlong majd az új rend előtt, de szíve mélyén visszasírja a “jobboldali, keresztény, nemzeti” világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni, és aladárkodni a nagyvállalatokban képzettség és hozzáértés nélkül.
Ez a fajta soha nem változik meg.”
Márai Sándor naplója (1945)

A fene megette, mennyire igaz minden sora ma is! Tán ő a hibás? Attól tartok, nem. Minden esetre a mai rezsim kísértetiesen úgy működik, ahogy Márai anno leírta. Mondjuk, gázkamrák és KZ-ek nélkül. De igény biztosan lenne rá…

38 hozzászólás

  • Teljesen jogos ez az aktualizálás.

  • Márai Sándor(emléke legyen áldott),
    nem véletlen,hogy nem bírt egy aljas nép körében élni.Mentálisan nem volt magyar.Gyűlöletet nem,de undort és elhatárolódást fejez ki minden szavával a gyilkos hordától.

  • Ma egész délelőtt a FORTEPAN fényképtárat „nézegettem” a Neten. És most elolvasva Márai örökbecsű tanulságait, megelevenedtek azok a nehezen megfogalmazható gondolataim is amelyek az 1938. és 1945. között keletkezett fotók láttán érlelődtek meg bennem.
    Nem akarom itt most elismételni a mester rövid jegyzetét, ezért csak annyit mondok, hogy az 1945-ös év minden fotójához képaláírásként hozzá lehetne csatolni.
    Mindenkinek ajánlom Fortepan.hu/1945.évszámot, ahol több-száz fénykép mutatja be a „nem, nem soha” jegyében lefolytatott politika és szabadságharc hozadékát, a végsőkig szétharcolt ország és főváros végső porait és földi maradványait…

  • Külön ajánlanám Moshe Akiva figyelmébe Márainak „a jobboldali mentalitást” elemző gondolatait a második bekezdésben. Ugyanis kommenttársunk az egyik minapi kommentjében, eléggé el nem ítélhető módon, a fasizmus és a nácizmus jobboldali jellegét próbálta kétségbe vonni, miközben a nácizmus és baloldaliság közé egyenlőséget tett. Feltenném most a kérdést, hogy ugyan, Márainak ezt az itt olvasható eszmefuttatását sem tartja eléggé autentikusnak az állítása cáfolataként ?

  • ps,

    Cáfold őt Akiva !

  • Jegyezzük még meg azt is itt, hogy egy kassai illetőségű polgár Márai Sándor mondja itt a világ szemébe, hogy jogcím nélkül üzentünk hadat és támadtuk meg az oroszok hazáját… Pedig Kassa bombázását Horthyék állítása szerint az oroszok hajtották végre, ami okot szolgáltatott a Horthy bagázsnak a Szovjetunió megtámadására.
    Márai e remek írásában tulajdonképpen a Horthy rendszer egész 25 évéről rántja le a szépítő leplet, mely rendszerre Orbanisztán Kormányzóság, mint az első-számú példaképére, úgy tekint fel.
    Lássuk be, mentalitásában és gondolkodásmódjában már utól is érte…

  • sebestyén eszter

    Nagyon örülök neki, hogy itt KMH felületet ad minden olyan írásnak, ami szembemegy a fősodorral, miszerint mindenért Orbán a hibás (cserélhető Gyurcsányra, tehát nem a személy a fontos), ehelyett szembenéz és szembenézet.

    Itt a KMH-n egyre többen vagyunk, de máshol nem nagyon látom ezt.

    Lassan ki lehetne adni egy szerkesztett kötetet a tematikában a KMH-n megjelent írásokból (hátha a birka indexolvasó is észreveszi): MI CSINÁLJUK, EMBEREK, MI VAGYUNK ILYENEK.

  • sebestyén eszter

    @Dubois,
    „Pedig Kassa bombázását Horthyék állítása szerint az oroszok hajtották végre, ami okot szolgáltatott a Horthy bagázsnak a Szovjetunió megtámadására.” — ezt én is kiolvastam belőle.

  • sebestyén eszter

    @voronyezs,
    különös, h neked ez tetszik, mivel ha én állítok ilyet, szerinted fölényes vagyok, meg _nemtutodénhányjelzővel_ szoktál még illetni. miközben azt se veszed észre, h a fölényt épp magad mutatod, mert mellékmondatba oda teszed, h nem is tudod, mire föl (vagyok ilyen meg olyan, meg amolyan), magyarán azt állítod kuss a nevem. amiről márai (ez esetben avi ben g.) ír, annak az eklatáns példája vagy te is. (->”mi vagyunk a tábor és az ellenség”)

  • Nem tudtam,hogy hol az idézet vége,csak a végén vettem észre a jelet…

  • Gyuri10 Nem egy megnyilvánulásod figyeltem,mind hibátlan.Üdv:maximalista barátod,-D.S.

  • Dubois

    2015 október 24
    11:35 de.
    Én másképp látom Mária írását-
    A Horthy korban volt Máraianak legnagyobb sikere Magyarországon, pl. még senkinek nem volt saját autója, de neki már volt.
    Soha nem élt ilyen jól és nem méltányolták így a munkáját.
    Gondolom, befolyásolta álláspontját felesége származása.
    Ha többet olvasunk Máraitól, akkor a szovjetről és másokról is leértékelően írt.
    Márai munkáit, naplóit egy egész nyáron olvastam és tanulmányoztam, majd telefonon is beszéltem vele San Diagóban. Az év áprilisában Márai estet rendeztem, de sajnos, Ő ezt már nem élte meg, februárban lőtte főbe magát.

  • Gyuri10

    2015 október 24
    6:31 de.
    Márai Sándor 1948-ban hagyta el az országot, mert valóban a komcsi időben nem tudott ott élni. Minden könyvét zuzdába tették!

  • Ma is oda tehetik.Wass Albertek és nyírő józsefek mellett nincs helye.

  • Gyuri, az irodalom nem politika, Nyirő Józsefet nem olvastam soha, de nem is érdekel.

  • Klárika,
    a katasztrófa egyik jele Nálad,hogy ennyit értesz belőle. A politikából és az irodalomból egyformán.

  • deák s.
    Köszönöm az értékelésedet.Sajnos eddig nem találkoztam a neveddel. Kár! Remélem a jövőben ez is változni fog.

  • Klárika,
    megint a számokkal van a baj.Márai 1948 ban amikor a „komcsik”még nem tehették zúzdába a műveit nem tudhatta,h 1950 ben ez meg fog történni.(Amiben nem vagyok biztos,hogy egyáltalán igaz!.)Ha Te ott voltál a zúzdázás közben,az más!

  • Gyuri10

    2015 október 26
    11:11 de.
    Ahogy írtam Márai tanulmányaim folytán minden művét elolvastam, és minden naplóját.
    Nem tudom, hogy a történelmi értesüléseid milyenek, de igen, 1948-ban, Márai minden művét zuzdába küldték. Ezt Márai írásaiból vettem.

  • Figyelő,
    még az is lehet,hogy a zúzda igaz,de 1948-ban még egy kezdetleges magyar demokrácia bontogatta szárnyait.Nem sok sikerrel,mert az 1949-es választásokat az MKP nyerte meg és a kommunista diktatúra 50-ben kezdődött.A kommunistáknak 50,51 előtt még államosításra sem volt erejük.A könyvzúzdát összetéveszted az 56-os könyvégetésekkel. Az 56-os forradalom és szabadságharc lincselői meglincselték a kőrút és szófia utca sarkán levő HORIZONT könyv üzletet is.A kőrút közepén nagy halomba gyűjtve gyújtották fel a könyvek ezreit,melyekről nem többet csak annyit tudtak,hogy könyvek.Mellesleg annak idején Németországban a nácik is ezt csinálták.Tehát még ez sem HUNGARIKUM.

  • Gyuri, ha annyira gyűlölöd a magyarokat, miért jársz ide?
    Semmi értelme olvasni a rosszindulatú megjegyzéseidet,.

  • FIGYELNI kell a klasszikusokra :
    ” Magamat kigúnyolom ha kell , de …. stb..stb.. ”
    / Rosztand-öcsi írta anno /

  • Klárika,
    1001-ed x is leírom csak Neked és lassan,hogy meg is értsed:senkit nem gyűlölök,mert a gyűlölet önemésztő.Én sokkal jobban szeretem magamat,mint hogy gyűlölködjek.Ezzel szemben még mulatok is azokon a szittya agyon magyar tökfejeken akiket gyűlölet nélkül,de mély undorral lenézek és néha fricskázva az orrukat felbőszíthetek. Egyébként azért is”járok ide”,mert tudtommal ez nem a Te csárdád. Ellenkezőleg,ha Téged ki akarnának innen penderíteni,bizony privát levélben kérném Christ is és Ille Pistát is,hogy ne tegyék.Ne büntessenek engem a mindennapi utálatadagom megvonásával.Újra lassan bár nem szótagolva értésedre akarom adni,hogy fel is foghassad: Nagyon jó barátaim vannak magyar országon.Elképzelheted, hogy Veled ellentétes oldalon állnak.Magas korom ormán ülve hadd legyen már nekem is egy kis ártatlan szórakozásom.

  • Gyuri10:
    Magas az orom..izé..korom..hehe

    Vers..Vers..Vers..

    Egy magas orom orrán ülök a magas korom kormán.
    Kérdés ,hogy tűri a Kormány?
    Jár e nekem nyugmány ??

  • Gyuri10: a fene se akarja innen Klára nénit kipenderíteni. Élő példa a dogmatikus és memóriaproblémás jobboldalira. Hadd játszódjék, mások is jól szórakoznak rajta 🙂

  • Megnyugtató.
    De én csak azért vagyok itt, mert a 60 év igazságát nem akarom elferditeni, mindenféle propaganada szövegtől.
    nagy gyakorlatom van a propagandák időszerű befoyásától, ami engem, hála neveltetésemnek, soha nem tudott befolyásolni.

  • Egész véletlenül, Márai Sándorral kapcsolatban voltam, már feljebb emlitettem.
    Ő éppen úgy utálta a bolzsevizmust, mint én.
    Természetes, hogy a nácizzmust is (mint én).
    Egyik naplójában irt erről, de már az emigrációban.

  • Figyelő !
    2015.okt.27.2:21

    Ha ilyen kitartóan írogat – értelemtől függetlenül – legalább figyeljen már oda, a rohadt életbe, hát nincs egy ép mondata ! Erre már nem jó duma, hogy 60 éve kinn él, és felejt, itt nem rossz szóhasználatról van szó (általában) mert az csak egy dolog, nem is arról,hogy egy t-vel vagy kettővel ír valamit rosszul, hanem alapból rossz a ragozás, rossz a szórend, kihagy szavakat, egyik tagmondat nem következik a másikból : abszolút szétesett és rossz a mondat szerkezet! Értelmetlen – érti?
    Annak, amit okt 27.2:21-kor írt, őszintén mi az értelme?

    Ne bazírozzon arra, hogy miután nagyjából ismerjük a gondolatmenetét, és az „érdeklődési körét” kb kitudjuk következtetni – már aki még szán rá némi figyelmet – hanem ha a „közhöz szól” tegye azt úgy, hogy érteni is lehessen ! Nem ártana néha visszaolvasni, nem maradt e ki valami és ha kell akár szótárral is leellenőrizni a helyesírását, ha már kajdiból nem megy.

    Írjon kevesebbet és kevesebbszer – de annak legyen eleje, vége és közepe, és úgy általában szóljon valamiről,de azt már hanyagolhatná, hogy hol mindenhol volt ott, hogyan tépte le a „lázító” plakátokat az iskola folyosóján, és miért vetette börtönbe az AVO – miután a”legfelső bíróság” galád módon elítélte -fiatalkora ellenére !

    Ezt már mind tudjuk, de ezek tényközlések ( már amennyiben..) ám az indoklás azaz a magyarázat rendre elmarad, pedig többen is ( pl Ille) rákérdeztek a különböző cikkek kapcsán és most, hogy 56-ról több cikk is megjelent, Ön ismét „felütötte a fejét” – megállás nélkül hablatyol, és hiába is olvasnám szívesen midig ugyanoda jutunk !
    Ha csak állít valamit – ami már önmagában is kétséges – de a kérdésekre egyértelmű és világos magyarázatot nem ad, akkor totál hiteltelen amit összehord.

  • Okt.27.2:27
    Figyelő!

    Na ez a másik gyöngyszem, feljebb erről beszéltem !
    Mondja mit utált Ön ? A „bolzsevizmust és a nácizzmust” ?
    Leírni nem tudja – miért higgyem el hát, hogy értelmezni tudná?

    Ennek a hsz-nek az értelme pedig mindössze annyi, hogy Márai is utálta a bolsevizmust és a nácizmust – miként Ön! És ?
    Akkor már rokon lelkek ? Tudja még hányan vannak a földön akik mind egyiket, mind a másikat utálják, ( pl én is )és nem közöljük alapvető felfedezésként,mert hisz ez a természetes !

    Szerencsétlen Márai – akinek a műveit Ön annyit tanulmányozta, hogy egészen a Márai est megrendezéséig vitte – most forog a sírjában! Hiába volt az erőlködés, mert Ön mindössze annyit fogott fel Máraiból is, hogy a Horthy „korban” élt a legjobban, hiszen még senkinek nem volt autója, amikor neki már volt…. Az Ön Márai – beszámolója ugyanis másról nem szól.

    Elmés megállapítás, ezért kár volt a műveit és a naplóit olvasni, ezt bármelyik korabeli pletykalapból megtudhatta volna.

  • Jol megirta ez az ipse.
    Mintha ha csak egy mai libsi nyávogna.
    Jo hogy itt,Egyházashetyén senki nem ismeri ezt a fószert,de azt igen hogy ide ,ebbe az országba nem jön se feka, se bárki aki nyuzná rolnuk a bört,mint élösködö,mint a az agymosott németeknél akarják..A cigányok, azok mások övelük már elég sokat kinlodtunk,de ismerjük öket mind a rosszpénzt.De másnak coki,kivül tágasabb.

  • Besancon

    2015 október 28
    7:10
    Kissé figyeljen. Amit Márairól írtam, az a cikk idézetre volt válasz.
    Sehol sem írtam, hogy ennyit tudok csak róla.
    A baj az, hogy magának csak ez maradt meg.
    Megprobáltam röviden írni arról is, hogy Márai, minden kort megkritizált, ha kicsit több művét elolvassa az ember.

  • kis paja te valamiféle náci vagy itt ?

  • hehehe a falu bikája egyházasfacomtudja-mucsáról rendelkezik hogy mi a frankó.

  • Avi:
    Nyugi.
    Egyesek már tervezik a gázkamrákat.
    Nézd meg ezt a kiváló példányt itt fölül.

  • Geyza: dehogy, csak egy neohungarista ideológus 🙂

  • Illepityu:
    Az nem ugyanaz ?

  • Geyza: nem. A náciknak volt valami ideológiai alapjuk, ráadásul meglehetősen tiszta – germán – vérvonallal rendelkeztek. A mi hungaristáink vérvonala meg meglehetősen kevert 🙂

  • kiss paulus a saulusból nem származhatsz,tehát szennynek naggy vagy és nem kiss. Kár,hogy sémi eredetű nevet választottak neked a bibliát sem ismerő világra trottyantóid.