Ilyen kép Magyarországon soha nem készülne el…

2015 október 24 3:00 du.23 hozzászólás

A héten Kanada leköszönő konzervatív miniszterelnöke – Stephen Harper – együtt koszorúzott utódjával, a liberális Justin Trudeau-val Ottawában a kanadai parlament és főváros elleni terrortámadás első évfordulóján. Ottawában Nathan Cirillo káplár, Québecben pár nappal korábban pedig Patrice Vincent tiszthelyettes halt meg, amiután iszlamisták megtámadták őket. A 24 éves Cirillo-t az ottawai háborús emlékmű előtt lőttek le, az 53 éves Vincent-et pedig a québeci Saint-Jean-sur-Richelieu-ben gázolták el szándékosan 48 órával korábban.

Többszázan gyűltek össze Ottawa belvárosában csütörtökön, hogy megemlékezzenek a mártírhalált halt kanadai katonákról. A megemlékezők között volt David Johnston, Kanada főkormányzója, valamint Stephen Harper leköszönő kormányfő és liberális utódja, Justin Trudeau. Pár napja ért véget a 78 napos választási hadjárat, de a két politikai ellenfél együtt helyezte el a koszorút ott, ahol Cirillo-t tavaly megölték. A kanadai lapok – bal és jobboldaliak egyaránt – egyöntetűen mutattak rá a két ellentábor közti szolidaritásra, két régi ellenfél csendes, egyszerű gesztusára.

„A ceremónia egyszerűen gyönyörű volt…előrelátó és egyben méltóságteljes”–jegyezte meg Patrice Vincent testvére, Louise.

Justin Trudeau, Kanada újonnan megválasztott liberális miniszterelnöke a baloldalon és Stephen Harper leköszönő konzervatív kormányfője a jobboldalon. Egyött koszorúztak... Fotó: CTV News.

Justin Trudeau, Kanada újonnan megválasztott liberális miniszterelnöke a baloldalon és Stephen Harper leköszönő konzervatív kormányfő a jobboldalon. Együtt koszorúztak… Fotó: CTV News.

„Parlamentünk szimbóluma annak, hogy mi milyen nép vagyunk. Tavaly parlamentünket is megtámadták és Önök közül sokan bátorsággal igyekezték azt megvédeni. Úgy mint ahogy Önök közül többen az Ottawában és Saint-Jean-sur-Richelieu megsebesült emberekhez igyekeztek, hogy őket is megmentsék. Tavaly októberben sokan azt mondták, hogy Kanada örökre megváltozott. De szerintem ez nem igaz. A kanadai nép törődő és bátor. Ez soha nem fog megváltozni”–mondta Johnston főkormányzó.

Megható volt együtt látni a két miniszterelnököt és egyben arra gondoltam, hogy ez az emberi gesztus Magyarországon valaha lehetséges lenne? Lehet, hogy még tizenöt évvel ezelőtt igen, de ma már aligha készülhetne el ilyen fotó az Óhazában.

23 hozzászólás

  • Valóban megható látni Kanada együvé tartozását.Ez nálunk is így van még akkor is ha a széles néprétegeknek van alja is.Biztos vagyok benne,hogy így van Kanadában is.Általában ilyen népi összetartozás eggyé kovácsolódott népeket jellemez.Nézetem szerint ilyen kép nem készülhetett volna el SOHA az unterlandban.

  • Bizony nem torténik ma sem meg Magyarországon.
    Amig hasonló hozzáírások vannak, mint itt is az 56-ra emlékezve, addig nem lesz egyérzelmű a magyar.

  • Egyérzelmű a magyar?
    Szerencsére még akkor sem volt,amikor majd mindenki náci vagy náci szimpatizáns volt,mint manapság is.Akkor is éltek és ma is élnek tisztességes EMBEREK magyaroszágon.Sajnos kisebbségben.Ebbe akár a valóban demokratikus országokban élők is arányosan a „hazaiakhoz” besorolhatók.Klárika,engem ne sorolj közétek,mert én csak egy külső kárörvendő vagyok.

  • Göllner András

    Orbán és a FIDESZ magartása jut eszembe e kép láttán – ugyanis, ők egyszer sem voltak hajlandóak a demokratikus ellenzéki pártokkal együtt ünnepelni 56-ot a magyar parlamentben. Az 50. évfordulót arra használták, hogy egy puccs kisérletet tegyenek Budapest utcáin. Semmit sem tanultak a mai napig Bíbó Istvántól.

  • Göllner András!

    Nem is azért jártak ők jogra és a Bibó kollégiumba, hogy a jognak szellemében, a „Bibós demokráciát” szívják magukba: ahonnan ők jöttek ott ez nem volt mérvadó ennek nem volt értéke – amolyan úri huncutságoknak számítottak, és számítanak ma is amiért nem adnak semmit a boltban !- sokan vélekednek így a demokráciáról és a jogállamról.

    Úgy voltak ők liberálisok fiatal demokrataként is, mint a papucsom: akkor erre volt vevő ( valamelyest!) a társadalom mert új volt, ismeretlen volt, és amit nem értünk az vonz!
    Aztán mikor már nem fűzte hozzá különösebb érdeke – váltott!

    Az 50. évfordulóban tanúsított magatartása több mint gyalázat volt – nem csak mert önös érdekétől vezérelve meghiúsította sokak őszinte emlékezését, messzemenően lejáratva az országot a külföldi delegációk előtt – hanem ha tehette volna a félországot lángba borítja – és nem az ő belátásán múlott hogy ez nem jött össze!

    A legocsmányabb húzása azonban az volt, hogy mindezt másnak a nyakába akarta varrni – a mai napig kreált büntetőügyekkel, és „álvizsgálatokkal” próbálja meggyőzni a közvéleményt vagy inkább saját magát (?) arról mit csinált az ellenzék, na pláne Gyurcsány,amikor a napnál világosabb mire ment ki a játék, és aztán midőn nem járt sikerrel, hogy próbálta az ellenkezőjét elhitetni?

    Sajnos sokan vevők rá ahelyett, hogy egy cseppet józanul gondolkodnának – minden világosabb lenne!

  • Tudomásom szerint ma csak egy ellenzéki párt van Magyarországon.
    Sajnálatos valóban, hogy ezt a pártot nem lehet összehasonlitani a kanadai ellenzéki párttal.
    Természetesen, ez onnan adódik, hogy Kanadában, hál Isten, nem volt 45 éves balodali uralom, mely sok magyar embert börtönnbe, akasztófára vagy menekülésre kényszeritett.

  • na igen. Ebből is látszik, hogy Klára néni tudása erősen hiányos 🙂

  • Klára néniért ne aggodjon.
    A maga helyében másért aggodnék…

  • Figyelő
    2015 október 25
    11:35 de.

    Álljunk meg egy szóra:

    Figyelő „..Tudomásom szerint ma csak egy ellenzéki párt van Magyarországon..”

    Azért ezt bogózzuk már ki, hogy melyik az az egyetlen ellenzéki párt Magyarországon, amelyre gondol… már, ha csak egy van valóban..

    Csak azért, mert olybá tűnik, hogy kedves Figyelő legalább annyira ismeri és látja át mondjuk Üzbegisztán politikai berendezkedését és viszonyait mint Magyarországét.

  • Kettő volt, az MSZP és a SZadesz. Mintha az egyik kimúlt volna?!
    Vagy tévednék?

  • Göllner András

    @Figyelő

    Igen, tévedik, vagyis megint mint nagy rendszerességgel, azt tudatja, hogy tudatlan. Nem csak figyelmetlen hanem halvány gőze sincs mi történik akár e tájon, akár odahaza a politikában. A Jobbikról teccet hallani ? A Demokratikus Koalícióról ? Az Együttről ? Az LMP-ről ? Hol teccik Figyelgetőzni ? A Montreáli Magyar Nagybizottság kapualjába, hogy oda senki se tegye be a lábát Orbán Viktor hívein kívűl ? Ha egy kezdő diákom olyan figyelmetlen lenne mint ön, úgy repülne az osztályomból, hogy még a lába se érné a földet. Szedje már kicsit össze magát. Nagyon ciki, hogy ennyi hülyeséggel grasszál ezeken az oldalakon.

  • Göllner, én nem tartom KOMOLY elleznéknek a maga által felsorolt pártokat, mert azok csak nem rég keletkeztek és mást sem tesznek, mint egymással veszekszenek.
    Engedtessék meg nekem az a véleményem ami van.
    Ezenenkivül, visszautasitok minden személykedést és valótlan hírek terjesztését.
    Nem vagyok a Bizottság tagja, gyűléseire sem járok.
    Ja, és örülök, hogy nem vagyok a diákja, erről jut eszembe, mikor is ment nyugdíjba?

  • Figyelő
    2015 október 26
    2:31 du.

    Részemről meg van engedve mindenkinek a saját véleményének kinyilatkoztatása, csak ilyenkor tessen valahogy jelezni, pl. a fenti esetben hogy az ön világképe szerint Magyarországon egyetlen ellenzéki párt van ma… azért hogy az olvasó tudatában legyen, ha a valóság talajáról el kell rugaszkodni az ön egyedi és ezek szerint teljesen szürreális világlátásába.

    Érdemben pedig annyit fűznék hozzá, hogy nem az tesz valamely pártot ellenzékivé, hogy mennyi ideje alakult, vagy, hogy kevesebbet veszekszenek, hanem a Parlamentben betöltött szerepe.

    Szívesen ismertetem önnel a Parlament összetételt, hogy a valóság közelebb kerüljön önhöz is:

    Tehát

    Kormányzó erő: Fidesz-MPSZ & KDNP
    Ellenzék: MSZP, Jobbik Magyarországért Mozgalom, LMP
    továbbá frakcióval nem rendelkező, de a Parlamentben jelen lévők: PM, Együtt, DK, Liberálisok
    A Jobbikon kívül együttesen a fentieket szokták nevezni még demokratikus ellenzéknek is, de ez már csak egy bónusz infó.

    Tehát jól látszik, hogy van itt még jó néhány ellenzéki párt ill. erő a magyar politikai palettán.

    Egyébként meglepett, hogy az MSZP-t emelte ki a kivégzett SZDSZ mellől ott a fentebbi írásában. Az MSZP semmivel sem emelkedik ki a többi ellenzéki párt közül a politikai súlyával. Ezért nem is értem, hogy miért gondolja egyedüli ellenzéki pártnak az MSZP-t. Ön szerint?

  • Köszönöm, a részletes tájékoztatást.

    Miért emeltem ki az MSZP-t mint „fő-ellenzék”? Hát nem az?
    A legnagyobb, a lerégibb párt ami van. A többi párt nem rég keletkezett, potlásként.
    A Jobbikot szeretem elfeljteni, mert nem ér sokat.

  • Ja még annyit, nem értem miért kell 3 párt külön?
    Az Együtt, a DK és a Liberális, miért nem egyesül?
    Mind a három egy ideát képvisel.

  • Figyelő
    2015 október 27
    3:43 du.

    Szívesen. Az MSZP tényleg a legrégibb, de már nem a legnagyobb. A Jobbik nevezhető ma Magyarország második legnagyobb politikai erejének, a támogatottság tekintetében, így ők a legnagyobb ellenzék – de ez csak elviekben van így, hiszen a gyakorlatban számos ponton kiegészítik, segítik a Fideszt.
    Jogos a másik kérdés. Pontosan azért nem egyesülnek, mert nem teljesen azonos ideákat követnek ezek a pártok, vagyis vannak eltérések még köztük is. Persze egy jobboldalról szemlélődő számára valóban teljesen egyformának, egybevágónak tűnhetnek ezek a tőle balra lévő pártok.

    Ha ennek ellenére egyesülnének akkor előbb-utóbb súrlódások lennének, hiszen demokratikus felfogásuk nem engedi meg azt a fajta „pártfegyelmet” amit a Fidesz-KDNP kialakított magának, hogy nem enged teret más gondolatoknak, ötleteknek a vezérelveken kívül a saját tagjainak. Ellenkező esetben az a Fideszes tag, aki másként kezd el gondolkodni (netán tisztességesen), azt megbüntetik. Így működik a gépezet, aki párton belül nem ellenkezik és végrehajt azt tenyerükön hordozza a Párt és tejben-vajban fürösztik, hát hülye lenne bárki is kockáztatni ezt a kiváltságot. Egy kicsit elkanyarodtam, de talán ez még az egyesülés kérdéskörébe belefért.

  • Tudod, én arra emlékszem, hogy mikor az 56.os forradalom, gyözelmi állapotban volt 10 napig, akkor hamarjában nem is tudom hány párt alakult. Tisztán emlékszem a Kisgazda pártra például, meg a Kommonista, meg a Szocialista, s Isten tudja még hány párt volt rövid időn belül.
    Szerintem ez a széthuzást mutatja, ami jellemzi a magyarokat.
    Na, meg sokan szeretnek kis kakasok lenni a szemétdombon.

  • Juj, ne, Klárika! Rémes! Már megint egyetértünk!

  • Figyelő!

    Abból már van egy – a szemétdomb elég nagy, a kakas eléggé kicsi, viszont kukorékol ahogy a torkán kifér!
    Erre a dombra, no meg a „kiskakasi szerepkőrre” nem sokan kívánkoznak!

    A pártokról: a DK – azaz Demokratikus Koalíció ma talán az egyetlen valóban demokratikus elveken működő olyan párt, melynek tényleges tagsága és támogatottsága van, a többiek PM, Együtt, „Liberálisok”, LMP – sajnos inkább elméletben, mintsem a valóságban létető pártok!

    Különösen a „Liberálisok” tetszenek, jó az elnevezés, akikről nevük alapján
    bárki feltételezhet egy meghatározható létszámú tagságot, és egy kézzelfogható támogató bázist. Nos, egyik sincs.

    Az LMP pl parlamenti ellenzéki párt – valójában egy Orbán kezére játszó semmilyen társaság akinek hangoskodása kimerül a parlamenti „megmondásokban” ( Schiffer pl remekül tud óbégatni és ferdített fejjel rángatózni ) – valójában ez semmire nem elég, viszont jól el vannak ! Szerintem nem is akarnak többet – szerepelnek, véleményt nyilvánítanak, „ott vannak minden kilométerkőnél….” -ennyi!
    Felelősség nulla, viszont a napi szájtépés, magamutogatás megvan – mondhatnám megdolgoztak a pénzükért, mely a végzett munkához viszonyítva nem is kevés!

    Az MSZP annyira régi mint maga a rendszerváltás – ők akkor alakultak,tagjai közt bár előfordultak volt MSZMP-sek,ma már nem igen vannak, jobbára az elveket magukénak valló fiatalabb korosztály, többnyire iskolázott, nyelveket beszélő, gondolkodó réteg – bár nekem sajnos az juteszembe róluk, hogy ha valóban használják azt a gombócot a két válluk között, miért nem csinálnak semmit, ill.ha valamiért ez lehetetlen, miért nem dobbantanak egy használhatóbb dinamikusabb társaság kellős közepébe, ahol el is érnének valamit.

    A valóban megrögzött „kommonisták” ( ahogy Ön írja) már többnyire kihaltak, vagy otthon fogják a fejüket annak láttán amit az utódpárt csinál, ill. nem csinál….

    Az a sok valamikori MSZMP tag, aki a rendszerváltáskor jött rá, hogy tulajdonképpen ő mennyire meg volt vezetve, és miután „önérzetre ébredtek” asztalra csapkodva a párt könyvüket szaladtak szerte- szana mindegyik más- más pártba, hogy demonstrálják, ők aztán nem lettek az utódpárt tagjai stb stb – mára szinte mindet felszívta a Fidesz, amely viszont nem túl finnyás és gátlás nélkül ömleszti magába az ilyen olyan volt párt tagjait, azok meg némi ideológiai magyarázat után jól elvannak mint a befőtt!
    A Fidesz tagságának meghatározó prominensei közül az első 10-15 helyen garantáltan olyanokat találsz akik valamikori MSZMP tagok voltak, de mára ha tehetnék még a szót is csak selyempapírral „fognák meg”!

    Hát ezért hiteltelen a Fidesz, ezért értelmezhetetlen itt a jobb és bal oldal, helyesebben nincs is olyan !
    Itt a Liberálisok nem azt jelentik mint ott Kanadában – egy darab képviselőjük ül a parlamentben az is listáról, nyugodtan mondhatom érdemtelenül – valójában annak a pár embernek aki esetleg a tagságukat adják, már köze nincs sem elveiben sem „összetételében” a néhai SZDSZ tagságához, elképzeléseihez!

    És ezért hiteltelen az ellenzék is, mert gyenge, kevesen vannak és bármilyen jó /rossz elképzeléseik is vannak, képtelenek kivitelezni a fentiek és a nagyon ostoba ám igaz magyar módra történő széthúzás miatt! Mindegyikük a maga gesztenyéjét akarja sütögetni, aztán csodálkozik, hogy nyers marad!
    Nem az a gond, hogy az egyes kispártok nem egyesülnek, az még hosszútávon elképzelhető, hisz ideológiai különbségek azért adódnak – hanem, hogy a cél érdekében sem képesek legalább időlegesen összefogni – és ez így már elképesztő mert amiből ők esetleg hiúsági kérdést csinálnak az a mi bőrünkre megy!
    Ennyi!

  • hehehe látszik, hogy nem követi a magyarországi belpolitikát 🙂 Ezek az életben soha nem fognak közös platformra állni. Hogy miért nem: Mert magyarok.

  • Besancon

    2015 október 28
    9:09 de.
    Köszönöm. Intelligens, érthető beszámolóját a mai párt-állásról.
    Mégis, azt hiszem nekem van igazam…..

  • Mégegyszer a cikk címéhez:
    Kanadában soha nem volt bolzsevizmus. Magyarországon már többször.

  • Irigykedem: Ha most ideírnám, hogy Kádár afroamerikai volt, akkor 30 hozzászólás arról szólna, hogy nem?
    Apropó, mi is volt a cikk??:) Ja, igen: Christopher, mégis kire gondoltál 15 évvel ezelőtt?:) Orbán még Horn Gyulával? Hát még a Hócipőben is nehéz elképzelni:)