Színházi fotók 46. — Sába királynője a Magyar Állami Operaházban

2015 október 24 12:18 du.2 hozzászólás

Goldmark Károly

Sába királynője

I. felvonás
Terem Salamon palotájában
Szulamit, a Főpap lánya, izgatottan várja vissza vőlegényét, Asszádot, aki Salamon király parancsára épp Sába királynőjének palotabeli látogatását készíti elő. A fiatalok esküvője másnap esedékes. Asszád visszatér a palotába és elmondja Salamon királynak, hogy a libanoni cédrusok árnyán beleszeretett egy titokzatos nőbe, és már nem szereti Szulamitot. Salamon azt tanácsolja Asszádnak, hogy ne kövesse ezt a fellángolást, hanem tartson ki korábbi elhatározása mellett, és vegye feleségül Szulamitot.
Sába királynője kísérete élén megérkezik a palotába. Ahogy köszönti a királyt, fellebbenti fátylát, és Asszád meglátja, hogy ő maga az a titokzatos asszony, akivel útja során találkozott. De a királynő úgy tesz, mintha nem ismernék egymást, ami összezavarja a fiatalembert. A király fogadást ad a királynő tiszteletére.

II. felvonás
A palota kertje, éjjel
Sába királynője titkon kijön a kertbe az ünnepségről. Épp Asszád közelgő házasságán jár az esze, amikor szolgája, Astaroth, szól neki, hogy Asszád a közelben van, majd a szolga csábító keleti dallamokkal, „mágikus hangokkal” odacsalja a fiatalembert úrnőjéhez. Asszád és a királynő fűtött beszélgetésbe kezd, amely szenvedélyes ölelésbe torkollik. Légyottjukat a Templomfelügyelő szakítja félbe, amikor napfelkeltekor Izrael gyermekeit imára szólítja.
Összegyűlik az esküvőre a násznép. Asszád és Szulamit esketése már majdnem véget ér, amikor feltűnik Sába királynője, hogy átadja nászajándékát. A királynő továbbra is idegenként kezeli a fiatalembert, aki teljesen eszét veszti. Istenkáromlást követ el: a királynőt nevezi istenének. Felháborodás vet véget az esküvői szertartásnak, és Asszádot elvezetik, hogy megkapja méltó büntetését, amely valószínűleg: halál.

III. felvonás
Salamon király udvarában
A Sába királynője látogatásának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat egy balettel folytatódik. A királynő aggódik Asszád sorsáért, és Salamont kéri, adjon bocsánatot neki. A király nemet mond és a királynő bosszút forralva távozik. Szulamit társnői körében bánatos dalt énekelve lép az udvarba. Ő maga az Úrnak szenteli immár életét, de mielőtt útnak indul, Asszád életéért könyörög. Salamon titokzatos próféciával válaszol, melyben Szulamit jövőjét írja le. A zaklatott lány elhagyja a palotát és a sivatag felé veszi útját, megsiratni sorsát.

IV. felvonás
A sivatagban
Salamon megkegyelmezett: Asszád büntetése halál helyett száműzetés. Sába királynője Szulamit sivatagi laka közelében talál az ifjúra, akit megpróbál meggyőzni, menjen vele. De Asszád ellenáll a csábításnak és megbánja tetteit, a haláltól várva megváltást Isten ellen vétett bűneire. Miközben Szulamitért imádkozik, egy vad homokvihar csap le rá. Mikor a lány és társnői rábukkannak, Asszád már alig él. A férfi szerelme bocsánatát kéri, melyet meg is kap, épp mielőtt a szeretett nő karjában eléri a halál.

(forrás:színház)

Karmester

Szennai Kálmán / Kovács János

Évad szereposztás

Salamon király

Szemerédy Károly / Kelemen Zoltán

Főpap

Fried Péter / Palerdi András

Szulamit

Bakonyi Anikó / Sümegi Eszter

Asszád

Nutthaporn Thammathi / László Boldizsár

Baal-Hanan

Rezsnyák Róbert

Sába királynője

Gál Erika / Németh Judit

Astaroth

Zavaros Eszter / Töreky Katalin

Templomfelügyelő

Cserhalmi Ferenc

Rendező

Káel Csaba

Koreográfus

Venekei Marianna

 

Fotók: Gergely Bea

Sába királynője az Erkel Színházban 038

 

Sába királynője az Erkel Színházban 041

 

Sába királynője az Erkel Színházban 061

 

Sába királynője az Erkel Színházban 106

 

Sába királynője az Erkel Színházban 122

 

Sába királynője az Erkel Színházban 159

 

Sába királynője az Erkel Színházban 161

2 hozzászólás