Az őslakosságra is vonatkozik a határellenőrzés

2015 október 29 10:04 de.4 hozzászólás

Nem kerülhetik ki a határellenőrzést az USA és Kanada közti nemzetközi határon, az Ontario, Québec és New York határmentén lévő Mohawk közösség lakói – döntött Peter Griffiths, Ontario tartománybeli bíró. Az Akwesasne rezervátumot – melyről a KMH-ban képes beszámolót közöltünk a tavasszal – a nemzetközi határ kettészakítja, pedig az őslakosság szerint ez egy közösség, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államokban élnek-e, vagy a kanadai oldalon annak tagjai. Két Akwesasne-i nő próbálta átlépni a határt anélkül, hogy bejelentkezett volna a kanadai Cornwall határállomásnál, és tették ezt azzal az érveléssel, hogy „az őslakosság alanyi joga, hogy szabadon mozoghasson saját területén belül,” függetlenül attól, hogy ott húzódik meg az Egyesült Államok és Kanada határa. Az a fő gond, hogy a Szent Lőrinc folyó közepén lévő Cornwall sziget Kanadához tartozik. Amennyiben ide szeretne utazni bárki az amerikai oldalról, először át kell menni a folyó kanadai oldalára, ott bejelentkezni a határállomáson, utána pedig visszafordulni és megközelíteni a szigetet. Amikor közösségi rendezvények kerülnek megrendezésre a szigeten, mindenkinek külön utat kell tennie a folyó túlsóoldalára, pusztán azért, hogy bejelentkezzen a kanadaiaknál.

A kanadai határállomás korábban Cornwall szigeten volt felállítva, de éppen azért költözött át a Szent Lőrinc kanadai oldalára, mert a Mohawk nemzet heves tiltakozásba kezdett az ellen, hogy kanadai erőszakszervek felfegyverezve legyenek jelen a rezervátum  területén, amely szerintük lényegében szuverén.

Peter Griffiths azonban elutasította a szabad mozgásra épülő érvelést és szerinte a legfontosabb tényező ebben a kérdésben a nemzetbiztonság. Márpedig az Akwesasne terület és a Cornwall-i határátkelő igencsak hírhedté vált az ember, fegyver és drog csempészetben.

Az Akwesasne rezervátum kanadai oldala. Fotó: C. Adam.

Az Akwesasne rezervátum kanadai oldala. Fotó: C. Adam.

„A bizonyíték egyértelmű: a térség integritása kerül veszélybe, hogy ha nem köteles minden személy aki Kanadába kíván belépni arra, ahogy azonnal jelentkezzen a határállomásnál”–mondta Griffiths.

Akwesasne Mohawk Tanácsa (Mohawk Council of Akwesasne) azonban abszurdnak tartja a kanadai hatósági szigort. A Cornwall-i határátkelőt használók 70 százaléka a Mohawk nemzethez tartozik és a szigor komoly nehézséget okoz a közösség számára. Rengetegen a rezervátum területén naponta többször kénytelenek átlépni Kanada és az USA határát és átesni határellenőrzésen.

A Kanada és az Egyesült Államok közti határt nem fogadja el a Mohawk, illetve az Iroquois nemzetek jelentős része. Például 2011-ben Joyce King felháborodott azon, hogy kanadai határellenőrök nem fogadták el hivatalos személyazonossági igazolványként az Iroquois nemzet által kiállított „útlevelét”. A kanadai határellenőrök „fantáziának” nevezték a dokumentumot, mely megjegyzés felháborodást okozott a közösségben.

4 hozzászólás

  • Nem igazán értem a helyzetet.

    Több megoldást is el tudok képzelni a csempészet elkerülésére:

    1. Az USA és Canada megegyezik a terület átadásában: vagy az USA-hoz, vagy Canadához tartozik, és akkor csak az egyik oldalon lesz határ. A másik fél máshol kap cserébe területet (határkiigazítás).

    2. Az USA és Canada közösen elismeri a rezervátum önállóságát, ekkor annak mindkét határán határőrség lesz: lesz USA-Akwesasne határ és Canada-Akwesasne határ.

    3. Visszaállítják az eredeti határt, és egyetlen határ lesz, ami kettészeli Akwesasne területét. Volt már ilyen a világtörténelemben, most is van bőven. A Mohawkok-nk akkor el kell dönteniük, hogy Canada vagy USA polgárok akarnak lenni. Számukra külön kishatár-átlépési könnyítéseket lehet bevezetni.

    De szebb lenne, ha a két ország között nem kellene csempészéstől tartani, hanem nyílt határok működnének, mint a schwengeni övezeten belül.

  • sebestyén eszter

    Chris, ez egy teljesen természetes igrendi eljárás, de (!) ezt Mo-on nem lehet leírni vagy elmondani, mert akkor náci vagy. lásd vonatkozó tematikájú cikkem dél-amerikát illetően. kövképp: ma Mo-on az a divathóbort, ha betartod a szabályokat náci vagy. ezen semmit se változtat, ha baloldali és liberális értelmiség ezzel ellentmond. azaz, ha ellentmondasz (törvénytisztelő baloldali vagy liberális értelmiségként), kicsinálnak. nem magamról beszélek (én ebben a tematikában nem nyilvánultam meg), de több nagy formátumú ember ment rá erre. I-SZO-NYÚ. nincs ember és isten. nincs szürke. csak fehér és fekete.

  • sebestyén eszter

    @endre,

    van még schengeni övezet? 🙂