Színházi fotók 47. — Mikszáth különös házasságai a Turay Színházban

2015 október 29 10:04 de. Színházi fotók 47. — Mikszáth különös házasságai a Turay Színházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mikszáth különös házasságai címet nem véletlenül adta Görgey Gábor a Mikszáth Kálmánról és Mauks Ilonáról írt színművének. A cím választásánál tudatosan „kölcsön vette” Mikszáth Különös házasság című 1900-ban írt regényének címét az író életéhez igazodva. Ugyanakkor, ahogy Mikszáth kétszer vette feleségül Mauks Ilonát, ennek a darabnak is most lesz a második bemutatója ugyanazokkal a szereplőkkel, vagyis Mikó Istvánnal és Piros Ildikóval.

Mikszáth műveire jellemző az anekdoták laza fűzére. Görgey Gábor ugyanezt a stílust választotta. Mikszáth műveiből árad a derű, ami árnyaltan, finoman egyesíti a bánatot és a vidámságot. Ugyanez a keserédes derű árad Görgey színművéből is.

Milyen kapcsolatok fűzik Mikszáth műveihez? – kérdeztem Mikó Istvánt, aki Mikszáthot alakítja a darabban.

A Színművészeti Főiskola elvégzése után a Különös házasság című filmben, még nagyon fiatalon, Bernáth Zsigát alakítottam, aki a főszereplő, Buttler gróf (Benkő Péter) barátja. Persze nem ez volt az első találkozásom Mikszáth műveivel. Sokat olvastam tőle, mondhatom, hogy az egyik kedvenc íróm. Amikor Mikszáth szerepére készültem, mégegyszer átolvastam néhány művét és rájöttem, hogy hihetetlenül aktuális író. Olyan módon látja az emberi lélek rejtelmeit, mint kevesen. Sziporkázó szellemesség jellemzi a történeteit. Karakterei is szinte egyedülállóak. A darabban a felesége megkérdezi Mikszáthot, hogy szerinte mi a világirodalom legjobb alkotása, „a Jó palócok tőlem!” Válaszolja Mikszáth szerénytelenül, de jogosan. Hihetetlen jók az írásai. Mivel képviselő is volt, a parlamentről szóló szellemes műveiben nagyon jól jellemzi, hogy mi folyik ott. Észrevételei ma is helytállóak. Én a regényeket mindig jobban szerettem, mint a novellákat, de amióta ezt a szerepet először eljátszottam és Mikszáth novelláit is elolvastam, megszerettem ezt a műfajt. Gyöngyszemei az irodalomnak.

Mikor született meg ez az előadás?

A Madách Színházban mutattuk be először 1999-ben Görgey Gábor író rendezésében. Néhány évig ez volt az egyik legnagyobb sikerű előadás, amiben játszottam. Mikszáth figurájával könnyen tudtam azonosulni, mert nem csak az írót, hanem azt a világot is szeretem, amiben élt. Ez egy nagyon jól megírt színmű de nem hagyományos módon. Mauks Ilona visszaemlékezései idézik meg Mikszáth figuráját és közös életük fontosabb állomásait. Ez a szerep, ez a darab most újra megtalált. Elsősorban a Mauks Ilonát alakító Piros Ildikónak volt az ötlete, hogy tizenhat év után újítsuk föl a Mikszáth különös házasságai–t. Ő is nagyon szerette a darabot és jó partnerei vagyunk egymásnak. Szeretünk együtt játszani.

Nehéz tizenhat év után újra felidézni a szöveget és a figurát?

A figura nem távolodott el tőlem, talán a szöveg egy kicsit. Én az a típus vagyok, aki megnyomja a „spongyát” az agyában, hogy a már nem játszott előadás szövegét „kinyomja”. Ennél az előadásnál azonban bennem maradt minden, ahogy Piros Ildikóban is. Annak idején azt éreztük, hogy jó lenne ezt még játszani és maradt bennünk egy kérdőjel… mikor folytathatjuk az akkori sikersorozatot…

Mikor?

 Október 31-én mutatjuk be újra a Turay Ida Színházban. Nyilván elsősorban az idősebbeknek fogjuk játszani, de remélem, hogy a fiatalabb korosztály is érdeklődni fog az előadás iránt, hiszen sok mindent megtudhatnak a korról, Mikszáthról és az ő művészetéről anélkül, hogy unalmasnak találnák. Tartalmas szórakozást kívánok minden korosztálynak!

Szabó Anikó

(forrás: színház)

Szereplők:

Piros Ildikó – Kossuth – és Jászai Mari díjas Érdemes művész

Mikó István – Jászai Mari díjas

Rendezte: Görgey Gábor

Fotók: Gergely Bea

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 017

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 036

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 050

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 089

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 161

MIKSZÁTH különös házasságai a Turayban 184

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed