Az ordító egér

2015 november 1 11:43 de.26 hozzászólás

Valami olyasmi történik 2015-ben kormányzati kommunikáció szinten – mert hát, a királyi média nem magától kussol – mint a legvadabb szocreál időkben, amikor is a Szovjetuniót illető kritikai megnyilvánulások nem kaptak teret a médiában, ám a Kreml válasza igen.

Colleen Bell beszédéről mélyen kussolt a királyhű média, bezzeg, a kakadu reakciójától hangos a sajtó!

Persze, kaptak meghívót az eseményre, de nekik nem tűnt érdekesnek. Ugyan már, mi a franc lehet érdekes az amerikai nagykövet előadásában?
A szar ügy az, hogy Collen Bell – a kis naiv – azt is világossá tette, hogy az USA igenis szeretné már látni azt a bírósági ítéletet, ami az általuk állami szintű korrupcióval gyanúsított, és valami – Orbánilag – érthetetlen okból az USA-ból kitiltott személyek esetében születik.

Mi erre a válasz kakaduéktól? Mi közötök van hozzá? Na ja. Mi aztán rohadtul büszkék vagyunk., nekünk azután ne mondja meg senki, mit csináljunk!Ráadásul igencsak hangosan cincogunk, persze, felettébb szittyaként. Az a hülye elefánt meg nem akar megijedni a kisegértől.

Persze, ha a kirgiz kormány mezőgazdasági helyettes államtitkárának harmadik titkára Magyarországra látogat és felavat egy sertésól ajtót, az vezető hír a közszolgálati médiában.
Nyilván  lehet keménykedni amolyan kakadu módra, de a diplomácia nem így működik, pláne, ha barátok és stratégiai partnerek vagyunk. Habár ez az utóbbi nem egy biztos alap Orbánéknál. Sajnos, a kakaduval nem lehet beszélni, mivel nem egy értelmes lény, de látványos a frizurája.

Azért félreértés ne essék: Szíjjártónak nincs annyi vér a pucájában, hogy így elő merje adni magát. Ez az egész a Kárpát-medence Oroszlánjának agyszüleménye volt, megmutatva, hogy de rohadt kemények is vagyunk! Nem mellesleg még azok is kihúzzák magukat ennek a marhaságnak hallatán, akik amúgy nem rokonszenveznek Orbánékkal, de most nagyon büszkék: ez az, fiúk, így kell ezt!
Ja, hogy ezzel – és a hasonló keménykedésekkel – évekre megrontja a magyar-amerikai kapcsolatot? Na és? Őt nem érdekli.

Volt régebben egy angol film, címe: Ordító egér.
Ebben a klasszikus szatírában, Grand Fenwick parányi hercegségének hercege és miniszterelnöke kitűnő tervet eszel ki arra, hogyan mentsék meg országukat a csődtől. A terv a következő: hadat üzenni Amerikának, elveszíteni, majd begyűjteni a háború utáni segélyt. Az egyetlen probléma az, hogy a főparancsnoknak elfelejtik megemlíteni azt az apró részletet, hogy a háborút el kell veszíteni.
A főparancsnok egy légitámadás gyakorlat idején érkezik New Yorkba, hogy túszul ejtse a híres tudóst és asszisztensét és megszerezze az általuk fejlesztett szuperfegyvert. Ekkor azonban szembe kell nézni az új problémával: mi legyen akkor, ha megnyerik háborút.

Na, kérem, nekünk is van egy ordító egerünk. Úgy hívják: Orbán Viktor. Hercegsége neve pedig: Grand Piti ( külföldieknek: Orbanisztán)

Ja, hogy mi is a lényeg? Ez.

26 hozzászólás

  • Így van István.. De már rég elértünk odáig, hogy ez az ország komfortzónája, ami persze tragikus, de majd amikor hirtelen valami felfordul, akkor lesz csak nyílvánvaló. Nehéz optimistának lenni…

  • Ez az a film, amiben elhangzik a mondat:
    „Vigázz, a kicsi hajó támad!” ?

  • sebestyén eszter

    @Miklos ,

    valóban. Több cikket írtam magam is, hogy ez a komfortzóna. Amíg ezt az ellenzék nem ismeri föl, vesztes ügyet dédelget.

  • Collen Bell újat nem mondott. Társadalmi ingerküszöböt el sem éri. Üres szólamok maradtak. A „demokrácia” mint kifejezés egysütetű lett a rasszizmus, fasizmus, nácizmus és társ szavaival. Kiüresedett. Új megközelítés kell sajnos. Habsburg Ottó szavaival élve: Térképre kéne csak ránézni ahhoz, hogy Közép – Kelet Európát próbáljuk megérteni. Moszkva még mindig közelebb van mint Washington. Akármi is történjék, a magyar politikai elit az elmúlt 100 évben sem tudta, hogy hová tartozzon, Nyugathoz vagy Kelethez.

  • sebestyén eszter

    @giorgio,

    az nem lehet, hogy a nyugati szabadpiac-felfogás és a keleti autoriter magatartás az érem két oldala, és nem pedig érdekellentét?

  • giorgio: hát éppen ez az, hogy semmi újat nem mondott, ugyanis semmi nem változott Orbán színre lépése óta, sőt.
    A társadalom ingerküszöbét meg csak hagyja, mert Magyarországon olyan nincs, minden esetre jól hangzik 🙂

  • Collen Bell előadása a Corvinus-on csak pusztába kiáltott szó volt. Semmi hatása nem lesz most sem.

    Az USA magyarországi nagykövete ma már „csókolózott” Szijjártóval (a nagykövet kérte a kihallgatást) és kvázi ezt mondta a külügyminiszternek: „Nem kell megijedni, nem is gondoltuk komolyan”

  • kisferi: Csak úgy barátilag: Te ezt komolyan mondtad? Nem fogom merkérdezni a forrásod, mert lehetetlen.
    Azok, akik bagatellizálják ezt a kinyilatkozást, azok még előbb-utóbb látni fogják, hogy csak úgy ilyet nem lép az amerikai admin. Van ennek igenis magyarázata, de persze ne várjuk, hogy ők most hirtelen megoldják az ország gondjait ezzel..

  • Tud valaki választ a kérdésemre?
    Arra emlékszem, hogy a kicsi hajó valóban támadt, nyílzáport zúdított a modern hadihajóra.
    Ez az a film?
    (Tisztán egyéni szociális problémám, bocs.)

  • Bánfi M. ezt irja:
    „,,,csak úgy ilyet nem lép az amerikai admin. Van ennek igenis magyarázata…”
    Van egy komolytalannak tűnő magyarázat: „Az impotens birodalom” hisztije. De csak tűnik komolytalannak.

    Komolyra: Az USA (EU) nem talál érdemi fogást az orbáni adminisztráción, ezért kell elővenni újra és újra az unalmas lerágott csontokat: média-ügy, korrupció, alkotmány biróság átépitése, atomerőmű épitése, határzár, stb.
    Ezek a világ minden országban valamilyen formában felvethetők (az USA-tól Törökországig amely szintén Nato-tag-:)
    Ha az USA admin. komolyan gondolja amit C. Bell felolvasott mit tehet? 1) Nato csapatokkal lerohanja a Nato tag Mo-t? Mo nem Iraq, Afghanistan, Észak Afrika, Syiria, Ukrajna, stb? Ez esetben az új és egyre jelentősebb Kelet-európai blokk a magyarok mellé állna. 2)Importálja Mo-ra is a demokráciát a kudarcos bolseviki „boldoggá teszlek ha bele is döglesz” elv szerint egy olyan Kelet európai országba ahol működő demokrácia van „kis hibákkal”? 3)Pénzügyileg megfojtja Mo-t és kormányválságot csinál? Akkor jön a Jobbik amitől az USA úgy fél mint ördög a szentelt viztől. Az USA-t igazából csak egy dolog érdekli Mo-n: Csak a Jobbik ne kormányozzon. Akkor már inkább Orbán.

    Igy tehát szerinnem fog tenni semmi megint az usa-admin és örül, hogy a magyarok (még ha fél szivvel is) együtt menetelnek az új háborúba az amikkal Oroszország ellen. Mert igazából minden usa-mozgást a Russia-ellenesség motivál – ez nyilvánvaló.
    (Elnézést, ha hosszúra sikeredtem).

  • kisferi:
    idiótának teccik lenni ?

  • Igen, valóban nem lesz semmi foganatja – mert meg sem érint az ország ingerküszöbét !
    Tulajdonképpen érdemes lenne választ keresni arra, hogy mi az, ami viszont kiüti az ország ingerküszöbét ? Minek kellene történnie, és ki által, hogy itt komolyan „ellegyentalálva” az az ingerküszöb?

    Itt az elmúlt évek folyamán olyan súlyú, mennyiségű, és minőségű sokk és megrázkódtatásözön hullott az emberek nyakába hazugság, ígérgetés és melléduma formájában, hogy mára oda jutottak, hogy semmi nem érinti meg őket komolyabban, a tűrőképességük falait nem feszegeti semmi! Nincs már olyan, hogy valamire azt mondják, ez már tényleg sok…. na ezt már nem !

    Ezzel persze senkit nem akarok felmenteni a „gondolkodás terhe alól”, mert eleve nem lett volna szabad hagyni idáig fajulni a dolgokat, most a kisebb bajt talán sikerülne némileg kezelni, de tényleg azt tapasztalom, hogy olyan módon elöntötték az országot a populista frázisokon alapuló mindentudás gyalázatos eszméi, hogy bárhova nyúlnának is falakba ütköznének.
    Miután pedig tenni ellene nem akarnak, mivel már nem is tudnának – legalábbis különösebb áldozatok nélkül – bevették tehát a lesz@rom tablettát és fülüket farkukat behúzva berendezkedtek a túlélésre.

    C.Bell nyilvánvalóan figyelmeztetésnek szánt szavai talán minden ötödik polgárig jutottak el – azokban sem biztos, hogy mélyebb nyomot hagytak, de hogy kevesen gondolkodnak el azon hogy miért mondja amit mond, és mi lehet ennek az oka, folyománya, az majdnem biztos !
    Elég beleolvasni néhány oldal ezzel kapcsolatos cikkének kommentjeibe : hajmeresztő az ott tapasztalt színvonal!
    Pedig ezek is emberek, azaz szavazati joggal rendelkező magyar állampolgárok!

    Pár éve Kertész Á. okos, de kíméletlen soraira melyet félreérthetetlen szándékkal írt, valóban egy ország fortyant fel, ha nem is olyan értelemben mint kellett volna – ehhez képes C.B. higgadt, szalonképes tényközlései pusztába kiáltott szavak. Amikor a Híradó ehhez a részhez ér,kvázi „amíg ez az amerikai p…a nyomja itt a sódert” addig szaladnak el a WC-re, isszák meg a következő pohár valamit, elintéznek néhány gyors telefont, mert hogy mingyá’ kezdődik az édesélet vagy a barátokközt, esetleg az akármilyensó sokadik ismétlése – nekik aztán ez a hülye liba ne okoskodjon, menjen haza és ott ossza az észt…”
    Magyarországon vagyunk, néha az az érzésem, itt az anyatejjel szívják magukba az emberek a közönyt, az érdektelenséget, a sajátos „nemzetiérzést”
    az irigységet és az önzést, míg nem élemedett korukra gondolkodni teljesen elfelejtenek.

    giorgionak teljesen igaza van, a demokrácia, sajtószabadság, vagy jogegyenlőség stb már semmit nem jelent -ahogy vélik sokan „azért semmit nem adnak a boltban” – tehát nincs kézzel fogható értéke a többi nem számít!

  • Végülis ugyanazt mondjuk – árnyalatnyi különbségekkel. Talán annyi, hogy CB. beszéde nem a sleppnek szólt, nem a társadalom felfordítása volt a szándék. Ez diplomácia, aminek általában diplomáciai hozadéka szokott lenni. Feri, egyértelmű, hogy ennél jobban most nem is akar beleavatkozni az otthoni dolgokba. Eszükbe se jut egy mélyebb befolyás. Ugyan mit is nyerhetnének vele?

  • sebestyén eszter

    @Besancon,

    az „ingerküszöbtelenség” oka, hogy egy leszedált ország ez a miénk.

    idén is írt egyet KÁ., szerintem az kifejtettebb, ha lehet ilyet mondani, talán jobb is.

  • ‘s megin’: Jól szóltál Eszter.
    CB-ről és ingerküszöbről beszélni naív butaság egy mondatban. KÁ, Bartus, Göllner, és még néhányan igen tiszta és kemény mondanivalóval se érik el a nép 95%-ának ingerküszöbét, de legalább bennünk hagyja meg a pislákoló reményt, hogy még nem halucinálunk, amikor a saját értékrendünkről és hitvallásunkról beszélünk, gondolkodunk.
    Besancon: Igen, azok KÁ megnyilvánulások megmozgattak nagy energiákat, de sajnos szerintem pont az ellenkező irányban a kívántnak. Emlékszem, hogy én mit kaptam még akár a barátaimtől is, amikor kiálltam sorai mellett..

  • Folytatva: az e kemény, kíméletlen igazság kimondása Kertész Ákostól még a gyengébb gerincű ellenzékieknek is olyan tükrőt tartott, amiben megutálták magukat és lemorzsolta őket..

  • Besancon: nem, hogy az ország ingerküszöbét, de a kormányzati médiáét és a kormányzatét se érte el, csak akkor kezdtek el hőbörögni (másnap), amikor kiderült, hogy biza, az egész nem maradt meg a Corvinus falai közt! Amúgy az MTI is kapott meghívót, de nem tartotta érdemesnek tudósítót küldeni, de még más sajtókból – ami azért korábban szokása volt – se vette át. Piti.

  • sebestyén eszter

    @Miklos Banfi,
    te is jól. „CB. beszéde nem a sleppnek szólt, nem a társadalom felfordítása volt a szándék. Ez diplomácia (…)”.

  • C. Bell (az USA) szavai a Corvinuson azért a pusztába kiáltott szavak, mert az orbáni-admin tudja, csak a Nato-tagság okán kritizálhatják őket a tengeren túlról (Szijjártó: „… Magyarország nem az USA tagállama…”). Ti. ha a Nato tagság adna alapot az usa-adminnak a kritizálásra akkor milyen „non paper”-t kellene átadni (pld) a „demokratikus” és szintén Nato-tag Törökországnak?

  • kisferi: mondjuk, Szíjjártó szavai nem egészen a tagállamiságról szóltak, hanem az előadás komplex felfogására való képességének hiányáról és a pökhendi pimaszságról.

  • 444.hu:
    „A magyarországi amerikai nagykövettől Victoria Nuland, Európa-ügyi államtitkár konfrontatívabb hozzáállást vár”

    Ez olyan, mint amikor egy kigyúrt agyú izompacsirta (usa) megfenyeget egy kisfiút (Mo), hogy megpofozza ha nem úgy viselkedik ahogy az neki tetszik.

    Ne legyen kétsége senkinek: Az izompacsirta fog győzni. Azonban az igazság (az univerzális és emberi) fog-e győzedelmeskedni?!

  • kisferi:
    Nem muszály az USA csapatában játszani.
    De amíg ott játszunk addig ő mondja meg a frankót.
    A NATO nem Varsói Szerződés , bármikor ki lehet onnan lépni.Amúgy sem teljesíti Mo. azokat a feltételeket a NATO-n belül , amiket elvárnak tőle és megígért a csatlakozás fejében.
    De efelett szemet hugy az ” izompacsirta „.
    Aszongya : Hát azok a csóró keleti fiúk..nincs nekik pénzük de sebaj…
    Nade hogy még ráadásul le is köpköditek minduntalan a cipőjét ??!

  • kisferi:
    Nehogymár Törökországhoz mérjed magatokat.
    Nehogymár előírjad az USA.-nak hogy hol milyen elgondolások mentén politizáljon.
    Ordító-feri
    Egérke feri
    Kisferike.

  • kisferi Ne haragudj, de ez úgy butaság ahogy van. Tehát a kicsi úgy ugrál, ahogy akar?

  • Geyza:

    > De amíg ott játszunk addig ő mondja meg a frankót. + > Amúgy sem teljesíti Mo. azokat a feltételeket a NATO-n belül , amiket elvárnak tőle és megígért a csatlakozás fejében.

    Na, ehhez még add hozzá, hogy csomó tevékenységet hoztak Mo-ra (leplezetten -vagy hogy mondjam, biztos érted), K+F, informatika, mesterséges intelligencia, gyógyszer, kémia… mind ki van herélve, felszámolás alatt. Vezetőik meghurcolva. (A sajtóban erről semmi nincs.) Mi ezzel a baj? Rövidtávon munkahelyet vesz el + egyetemek is profitáltak belőle. Hosszútávon a magyar megint tudott volna kiemelkedő talentumokkal szolgálni a világnak.

    És ők a mélymagyarok, mi? Nem, az ország vezetése nem mélymagyar (ez a marketingjük). Ezek mélyoroszok.

  • Mélymagyarok?

    Mélyoroszok?

    Mélyzsebűek.