Lendvai Ildikó igazsága

2015 november 7 4:42 de.14 hozzászólás

Lendvai Ildikó írt egy remek posztot a mandíner blogra. Sajnálkozik felettébb azon, hogy azok az emberek, akik hajdan harcostársai voltak egy tisztességes Magyarországért folyó küzdelemben, most alapvető dolgokban változtatták meg az álláspontjukat.
Gyurcsány hirtelen elfogadhatónak találta az egykulcsos adót, Hiller meg a kerítést. A történet mindhárom szereplője volt elnöke a Magyar Szocialista Pártnak, az együttműködés közöttük azokban az időszakokban kifogástalannak tűnt, most mégis, úgy tűnik, hogy közülük ketten is beszálltak a Nagy Helyezkedésbe, mely a választók kegyeiért folyik. Ha legalább lenne valamiféle hozadéka a dolognak, de nem kell ehhez jövendőmondónak lennem, hogy megjósoljam – ez is csak a demokratikus oldal további erodálásához vezethet, értékelhető eredményre semmiképp.

Lendvai Ildikónak természetesen igaza van – a szocialisták női politikusainak mindig több eszük volt, mint férfi kollégáiknak, a szabályt erősítő kivétel jelenleg Orbánnak dolgozik. Persze csodálkozni nem lehet, a dolgok a maguk útján ballagnak, Gyurcsány lassan már csak Orbánnal való összevetésében baloldali, egyébként meg már megint olyan témában bölcselkedett, mely sem időszerű, sem lényeges nem volt, legfeljebb majd a választási program készítésénél kell állást foglalni benne. De előtte nem ártana tanácskozni azokkal, akik el tudják neki mondani az egykulcsos adó végtelen társadalmi igazságtalanságát (egyébként ezt ő pontosan tudja…), melyet természetesen nem érzékel a saját bőrén.
Hej Marx, hej lét, hej tudat…
Hogy az egykulcsos adó ötlete gyökeret vert a választók fejében? Hát istenem, a parlagfű is gyökeret ver az elhanyagolt földeken, és a magyar választópolgárnál agyánál elhanyagoltabb föld a világon nincs. A pártok vezetői felnyalják a földalapú támogatást, megígérik a parlagfű kiirtását, aztán elfelejtik – és ez folytatódik, da capo al fine… Egy baloldali párt nem állhat olyan elosztási rendszer mellé, mely a gazdagokat folyamatosan még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi, tovább szaggatva ezt a szerencsétlen országot, mely már így is olyan, mint a géprongy szegényebb műhelyekben…

Hillernek meg nincs jobb ötlete az Orbán-féle kerítésépítésnél, jóllehet ez az ötlet büdösebb, mint akármelyik kerítésszaggató.
A kerítés nem megoldás, a tetejében ez olyan, mintha árvíz ellen gátat építenénk a Tisza egy ötvenkilométeres szakaszát, oszt üldögélnénk a gödörben, melyet a víz – ha csak ennyit tettünk ellene, úgyis elönt. Márpedig nálunk mélyebb gödörben Európában kevesen élnek.
Viszont a gátépítő, aki aranyáron építette a gátat, ezen is jól megszedi magát, és ha jönne esetleg az ár, akkor te már csak a sebesen távozó hajó tatját fogod elnézegetni. Természetesen a kutatások ez esetben is kimutatják, hogy a választópolgárok többsége nagy barátja a kerítéseknek, jelentős részük még áramot is vezetne bele.

A kesznyéteni Szabó Barnabás is nagy sikert aratott ezzel az ötletével, valóságos nemzeti hős lett belőle, még miniszterelnök-jelölt is volt.
Hiller előtt beláthatatlanok a perspektívák, ha megugorja ezt a magasságot is. Amúgy is, Orbán tájékán egyre szebben énekelnek a szirének, „Aki Hillerpista, az nem kommunista!” meg „Itt van ez a Tóbiás, aki Hiller-fóbiás!” és hasonlókat. Folyik egymás torkának csendes harapdálása a párton belül.

Már a mérhetetlen ambíciójú Szanyi is bejelentkezett a lassan mérhetetlen párt elnöki pozíciójára, aztán, hogy ő lenne-e a megoldás a párt válságára, azt az Úr maga se tudja tán. Szanyi a szocialisták Fülig Jimmyje, aki remekül ért a hajózáshoz, oltári nagy pofonokat tud osztani, de a hajó legénysége képtelen elviselni a gondolatot, hogy kapitány legyen belőle…

Valamiért olyan ismerős ez a helyzet.
Két és fél évvel a soron következő választás előtt a demokratikus oldal már megint nem azzal foglalkozik, amivel kellene, hanem improvizálgat, felelőtlenül ötletel, pávatáncolgat Orbán háremében, helyezkedik, ahelyett, hogy egy mindenki számára elfogadható, jól kommunikálható és nagyon konkrét választási programon dolgoznának, aztán keresnének csendben egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki egyik párt fizetési listáján sem szerepel – ha nem túl nagy kívánság ez, még a Fideszén sem.

Lendvai Ildikó tisztán látja a helyzetet-
Pártja legnagyobb dicsőségére úgy szokta aláírni a posztjait, kommentjeit, hogy „volt országgyűlési képviselő.”
Na, ez a szégyen…

14 hozzászólás

  • A cikk jó, egyetlen problémám ez:
    „a demokratikus oldal már megint nem azzal foglalkozik”
    Hol van itt demokratikus oldal?!
    Vendégoldal talán…

  • sebestyén eszter

    Lendvainak mindig, na jó, legtöbbször igaza van. Most a valóság az, hogy Hiller azt mondta, nem tetszik neki a kerítés, majd kérdezte tud-e valaki jobbat?
    Gyurcsány pedig lamentált az egykulcsos adón. Andor Mihály kiváló cikkben mutat rá GyF. vekengésére: http://gepnarancs.hu/2015/11/szembemenes/

  • Istennek mindennel és mindenkivel célja van.
    A FIDESZ-szel például az a célja neki , hogy ők el erodálják , le ” szedálják ” a jelenlegi ál-baloldali pártokat.
    Merthogy pllanatnyilag ezek a legfőbb akadályai egy új , valóban demokratikus oldal felemelkedésének.
    ( Ezt a Bartuslaci mondja , ő csak jobban tudja , tanult lelkésznek is.)

  • Lehet, hogy elkerülte valahol a figyelmemet, de nem látom a cikkíró nevét feltüntetve az oldalon. Ezt a cikket dr. Tinnyei István, a népszerű PuPu írta.

  • sebestyén eszter

    @Geyza,

    „a sorscsapások álruhás áldások”, ezt meg a kínaiak mondják. 🙂

  • Fényes István

    Hát ez bizony az én hibám, mert amikor idekeveredtem, még PuPu voltam mindenfelé, és nem akartam a nickem körül lengő balladai homályt eloszlatni, ezért apai nagyapám írói álnevén regisztráltam.
    A kép az enyém, meg az élettörténet is.
    Aztán a facebook úgy döntött, hogy véget vet a dínomdánomnak és kikövetelte a valódi nevem – megkapta – most boldogabb lehet, úgy hiszem…
    Én meg elnézést kérek tőletek, gyakoroltam az illegalitás korára, már csak harminc álvevet kell produkálnom és beérem Ságvári Endrét…

    :O))))

  • Maria Anikó Benkő
    2015 november 7
    1:22 du.
    Pedig ottvan.. Az írás alján, a profiljával egyetemben.
    Igaz, – itt Fényes István néven..

  • Eszter:
    ” Amibe nem pusztulunk bele , az megerősít ”
    / Valami filozófus mondta./

  • Fényes Pista :
    Én nemtom mi van evvel a Facebookkal , eddig négy levelet írtam rajta régebbi személyes ismerőseimnek , egyre sem jött válasz.
    Az IWIW -en mindenki válaszolt , még ha nem is ismertük egymást.
    LEgalább annyit hogy „bocs de nem ismerlek”
    Szar ez a Facebook…úgylátom.
    (Persze hogy nem adtam meg az ÖSSZES személyi adatomat , hülye azzé nem vagyok teljesen)

  • Én úgy tudom, hogy Pupu azonos az itt cikkező Fényes Istvánnal – aki éppen doktor is lehet hiszen (többek között)jogász is, kérdés, használja e!

    Lendvai egyébként tisztán és világosan gondolkodik – ami nem lenne meglepő hisz sokan vannak így, – de ő általában azt is mondja amit gondol! Ezzel viszont nem sokan vannak így!
    Hogy ezt az embert ilyen módon nélkülözi a pártja – saját akaratából!- az a jelenlegi MSZP-t ismerve nem meglepő, csupán elgondolkodtató: egyáltalán milyen társaság az aki ezt a luxust megengedheti magának ?
    Harangozó Tamás nálam akkor verte ki a biztosítékot egy életre, amikor a párt idősebb, tapasztaltabb (és tegyük hozzá intelligensebb) tagjainak „hátrébblépéséről” értekezett, oly módon hogy „… ezek a nénik, bácsik..” stb

    Az eredményt pedig látjuk.

  • Maria Anikó Benkő: valóban. Azonban közlöm, hogy a szerzőnek joga van ezen a fórumon más név alatt megjelenni. Ettől még teljes jogú szerzőtársunk, és írásainak közlése nem minősül plágiumnak.

  • Sajnos úgy látom, hogy az egyik kedvenc bloggerem, PuPU most hibázott, hisz Lendvai Ildikótól kontrol nélkül átvette a „Gyurcsány hirtelen elfogadhatónak találta az egykulcsos adót” kijelentést. (bár Lendvai Ildikónál sem tudom, hogy ezt miből következtette ki)
    – Gyurcsány kijelentése a NOL-on úgy szól, hogy „- Baloldaliként progresszívadó-párti vagyok. De érzékelem, hogy az egykulcsos adó mennyire belemászott az emberek fejébe, azokéba is, akiknek nem kedvez. Az a dilemma, hogy lehet-e szembemenni a többséggel az igazságosságra hivatkozva. Ma óvatosabb lennék ebben, mint a tavalyi választási kampányban. Azért, mert úgy látom: a választók többségének a fejében a többkulcsos adó adóemelést jelent.”
    – Andor Mihály a gépnarancsban kritizálva Gy.F.-et, dialektikus következtetéssel, megfellebbezhetetlenül azt írja, hogy „Akinek ilyen dilemmája van, az már tudja a választ is: nem fog szembemenni a többséggel.”
    Egyébként meg levezeti, hogy „A keresők húsz százalékának (vagyis a gazdagoknak) jelentősen nőtt a jövedelme. Minden közvélemény-kutatás nélkül bizton állíthatjuk, hogy nekik nagyon a fejükbe mászhatott. Tíz százaléknak szinte észrevehetetlenül kis mértékben nőtt a jövedelme – itt tehát fejbemászásról szó sem lehet. A keresők hetven százalékának viszont nőtt az adóterhe, és így csökkent a jövedelme.” A kijelentésnek a számszerű adataival nincs is baj, csak az a fránya fejbe mászás az, ami gondot okozhat, hisz a legtöbb média Orbánék kezén van, a mérvadónak számító netes médiák (HVG, 444! stb. amit a „demokratikus oldal” olvasói látogatnak, élükön a Hont-ok és Seres-ek már korábban, Gy.F. kormányzása során is az egykulcsos mellett tették le a garast. Ugyan most nem beszélnek mellette, de ellene sem. És miért is beszélnének róla, ha fóbiájukat Gy.F. ellen kiírhatják magukból. Az egy ATV televízió és a Klub rádió, amely a lakosság jobb esetben 1/5-ét éri el, pedig nem éppen Gy.F. lamentálásáról beszél, és mint T. Bolgár úr legutóbbi Gy.F. riportjánál is tapasztalható volt, azzal az érdekfeszítő kérdéssel ugranak Gy.F.-nek, hogy „miért szólalt meg?”, s ha megszólalt, akkor „nem érzi-e magát hiteltelennek”. …Na Andor Mihály éppen ebből a szemszögből nem állított igazat fejtegetésében.
    – PuPu-nak sajnos abban sincs igaza, hogy számon kéri az „echt” baloldali programot attól a Gy.F.-től, aki kifejtette, hogy az „MSZP-vel való szakításom fő elvi oka az volt, hogy azt mondtam: csináljunk a szocialista pártból a centrumra is nyitott demokrata pártot, míg az MSZP akkori és mai vezetésének az a vágya, hogy elmenjen a hagyományos baloldal irányába.”
    A DK-ról is azt mondja, hogy az egy balközép Európai értékeket képviselő párt. PuPu-nak még azt kellene megmagyaráznia, hogy pl. Kerék-Bárczy Szabolcs miért is lenne baloldali Kádári értelemben (hisz PuPu számára egy viszonyítási pont)? Hisz pl. tőle is azt várja, hogy abba az irányba szavazzon, bár tudjuk, hogy ő egy demokrata a centrumból, aki előtte az MDF körül is megfordult.
    Sajnos úgy látom, hogy az egyik kedvenc bloggerem, PuPU most hibázott, …s beismerni sem szeretné, hogy hibázott. Kár!

  • Dog:
    A baj ott van hogy a magyarok többsége nem képes kikalkulálni azt hogy mi a jó neki.
    Itten -akár állami szinten is- mindig szívesen áldoztak 1000 Forintot azért , hogy megtakarítsanak 100 Forintot.

  • Geyza:

    Inkább „A baj ott van hogy a magyarok többsége nem képes azt kikalkulálni,” hogy az országnak mi lenne a jó!
    – Valóban a 300Ft-os vizitdíj az sok, és inkább vállalja az alacsony színvonalú eü. ellátást, de a 300Ft-ból nem enged.
    – Emlékszem még 2006 körül egy forumon a téma az volt, hogy az akkori kormány hátrányos kistérségekben tehergépjármű vezetés oktatását akarta bevezetni, hogy az ott élő képesítés nélküli emberek is kapjanak használható szakmai képzést, hisz nagy a munkanélküliség. A forum egyes kommentelői rögvest azt kérdezték, hogy miért őket képzik, és miért nem pl. a kommentelőt, miközben jobban járt volna a kommentelő, ha a munka nélküli munkába áll a képzés után, s adót fizet, minthogy segélyt kapna az kommentelő befizetett pénzéből.
    – Az pedig, hogy mi lenne a jó neki, az mindenek felett áll, és ez az önzést, illetve a S.I. faktort erősíti. …Persze azzal megfejelve, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is.
    Pedig csak „négy szócskát” kellene megfogadni egy nagy költőnktől… „A HAZA MINDEN ELŐTT” (Kölcsey Ferenc 1833)

    És hiába szeretné bárki is elmondani akár médián keresztül, hogy az önzés, az ország hosszútávú érdekének figyelmen kívül hagyása, a pillanat uralása akár populista ellenségképek felmutatásával mennyire káros az országnak, sajna nem tudja még elmondani se, mert még a sajátjai is elterelő kérdésekkel bombázzák, s nem arra kiváncsiak, hogy mit is szeretne mondani.
    Sajnos még oly szívemhez közeli blogger is, mint PuPu a „http://www.pupublogja.hu/2015/11/lendvai-ildiko-irt-egy-remek-posztot.html” blogján úgy szól az egyik kommentelőhöz, hogy az az érzésem, mintha a célja az lenne, hogy „leverem, mint vak a poharat”… és ez sajnálatos…