Párizs: Miért pont….menekültek?

2015 november 15 5:15 de.58 hozzászólás

A párizsi merényletsor sok szempontból éppolyan mérföldkő lehet, mint az ikertornyok elleni egykori támadás. Valószínűleg a conteo-k tekintetében is hamarosan követőjévé válik annak. Aztán az elméletek gyártói természetesen megveregethetik a vállukat, ha igazolódik valami. Nem feledve persze, hogy a köz elé igencsak kevés információ fog jutni.

Az indok egyszerű, bárki által belátható. Nagyjából az, amit nálunk azzal szoktak összefoglalni, hogy „nem szolgálná a nyomozás érdekeit”, ha több információ kerülne ki. Miközben szinte biztos: néhányak szerint még így is túlinformált a média, és azon keresztül a közvélemény. Holott a másik oldalon nagyon is elvárható lenne az információk közreadása. Még ismert kockázatok közepette is jobb tudni a kockázatról, mint a bizonytalanság. Az a fajta bizonytalanság, amiben nagyon kevés az állami vállveregetés: sose bánd, mi tudjuk, látjuk, megvédünk. Már csak azért is, mert az utca emberének ez kevés. Arra ugyanis aligha adható racionális válasz, hogy: ha utólag ilyen rohadt okosak vagytok, akkor legalább a felét nem lehetett volna előtte? Ugyanakkor egy reális információ-visszatartásnak mégis lehet létjogosultsága. Nem feledve persze, hogy minden információs rés az összeesküvés-elméleteknek kedvez.

A szelektív információ-csepegtetés pedig a manipulációknak. Ahogy a hatás-szemléltetéshez elég volt a hazai fórumokra rápillantani. Még ki sem hűltek a vértócsák, amikor a hazai trollok már verték a dobot: a menekültek miatt van az egész. Néhányan gondolom egyenesen a pápához is elindultak volna a petícióval, hogy most azonnal avassák szentté Orbánt a Viktort. Holott az elég egyszerűen belátható, hogy a menekültek szerepe a terrortámadásban nem lehetett túl nagy. A többség olyan körülmények közül jön, ahol az IS kézközelben van. Ha azt akarja szolgálni, nem indul útnak. Viszont ha nem akarja szolgálni, akkor elemi érdeke lebuktatni az IS ügynökeit. Neki nagyobb nyugalmat biztosít, és szinte biztos jelzése a jóhiszeműségnek. A menekültek közé vegyített ügynök számára tehát kilométerenként nő a lebukás veszélye. A menettel közlekednie tehát nem kifizetődő. A Kósa-recept szerint repülővel érkező háborús menekült meg nehezebben győzi meg a fogadó országot az ő sanyarú sorsáról.

Aztán ott vannak a merényletek. Több helyszínen, igencsak koordináltan történtek. A menekültek esetében pedig mindig ott van a kockázat: átterelik őket máshova. Esetleg épp rosszkor. Kicsit életszerűtlennek tűnik, hogy egy menekült nem megy a többiekkel, mert neki még van némi robbantgatni valója. Nyilván egy cseppet sem lenne feltűnő. Aztán ott vannak a merényletek ismét. A robbanószerkezetet be kell szerezni, elő kell állítani. Ha boltból összerakható, akkor is kevésbé feltűnő, ha helyismerettel és nyelvismerettel bíró a beszerző. Mert azért csak feltűnne, ha valaki egy francia szótárral a kezében indulna el több liter, nagy tisztaságú, acetont vásárolni a valószínűleg használt triacetone triperoxide (TATP)-hoz. Ahelyett, hogy levenné a drogéria polcáról. Apránként. Meg aztán nehéz lehet menekültködni úgy, hogy közben egy mini-labort is vonszol magával valaki.

Azóta különben legalább egy terroristáról kiderült, hogy francia állampolgár volt. Az autót bérlő szintén. Egy másikról az derült ki, hogy valószínűleg montenegrói. Így, miközben természetesen nem kizárt a menekültekkel érkező futár, provokátor, és más ügynök, azért a gyűlölet-ipar képviselői nem okvetlenül állnak nyerésre. Még akkor sem, ha menekültektől kölcsönvett, netán hamis útleveleket is találnak majd az összeégett romok között. Véletlenszerű körülményekre rászervezni egy összehangolt támadás-sorozatot nem tűnik túl ésszerűnek. Az IS-t futóbolondok és stratégiai hatökrök gyűjteményének képzelni meg ostobaság lenne. Még akkor is, ha a gyűlöletre és lenézésre kondicionált, nyakon viselt sütőtökökben ez kellemesen visszhangzana. De akár már egy korábbi municiólopás is az előkészületek része lehetett. Már csak azért sem lehetnek rossz szervezők és stratégák, mert képesek voltak a korábbi szervezetek által telepített sejteket életre kelteni. Ha ugyanis nem a menekülthullámmal érkeztek az elkövetők, a beszerzők és felkészítők, akkor több éves, de inkább évtizedes munka lehetett kialakítani a konspiratív szervezetet. Márpedig az Iszlám Állam bejelentése szerint ők tehetnek az egészről.

Ha ezt a bejelentést nem marketingfogásnak tekintjük, akkor ehhez ténylegesen az előbb említett megoldás kellhetett: a legkülönbözőbb úton-módon kialakult háló felett kellett átvenni az irányítást. De lehet marketingfogás is. Mert ha figyelembe vesszük, hogy mindenképpen rájuk varrja a média, akkor akár be is vállalhatták. S valószínűleg nem is ártatlan szentek.

58 hozzászólás

  • A fene a rossz természetemet…ez a cikk agyonveri a Figyelő-félék menekültvádoló teóriáit…

  • István,
    „A fene a rossz természetemet”…Olyan cikket is szeretnék látni, amelyik kivezeti a kultúrnemzeteket az iszlám világuralmi terror- akciók sikeres végrehajtásából.Vagy legalább némi tanácsot tudna adni a megtámadott civileknek,intézményeknek.Mi erről nem cikkezünk. Csináljuk!

  • gyuri10: Bencsics is ad tanácsot – a maga módján. Nomeg, aggódik Kanadáért.

  • István,
    Kanadáért és az egész kultúrvilágért én is aggódom.Érdekes paradox, hogy csak a saját országomért nem aggódok.Lehet azért,mert az aggódás a tehetetlenek tisztsége vagy az is belejátszik,hogy nincs szükség az értünk aggódásra.Problémáinkat kénytelen-kelletlen Bencsicsék aggodalma nélkül oldjuk meg.

  • Ille István,

    Amióta legutóbb a FB-on egy ovónőként magát jegyző profil gazdája kioktatott, hogy neki hírszerzős infói/ismerősei vannak, és semmit sem értek, azáta már az sem lepne meg, ha Figyelő jelentene be hasonlót.
    Tálcán felszolgálva az érintettek fejét.

  • Elmondom a véleményemet a problémáról:
    Képtelenek a mai politikusok a helyén kezelni a kérdést:
    Ezeket nem mint ” más kultúra talaján álló radikálisokat ” kellene kezelni , hanem csak mint szimpla köztörvényeseket.
    Mindjárt egyszerűbb lenne minden és könnyedén le lehetne kapcsolni az embertelen eszmék szószólóit.
    (Merthogy ugyebár egy demokratikus országban nincsenek politikai foglyok.)
    Ja hogy akkor le kéne kapcsolni minden EU ország náci beltenyészetét is , továbbá nem lehetne Izraelt sorozatosan megbélyegezni ?
    Hát ez kérem pech.
    Ha ez megéri a mostani EU politikusainak a vérfürdőket és a kiszámíthatatlan jövőt , akkor lelkük rajta…

  • Már csak azért is igaza lehet Cikkírónak , mert az IS .- t az elcsapott iraki tisztek irányítják akik még az öreg bagdadi mészáros alatt tanulták meg a csíziót.
    Feltételezem hogy Szaddám elég jól kiépített titkosszolgálata intakt maradt , legalábbis külföldi vonatkozásban.
    Feltételezem hogy az alvó sejteket most életre hívják.
    Ennek ismeretében viszont már -talán- könnyebben lehet fellépni elenük. Akár Londonban vagy másutt.
    Persze mindenütt akadnak „tisztaszeműek” akik felháborodásuknak adnak hangot , amikor azt látják hogy kedvenc kebab-sütőjüket hátracsavart kézzel és zsákkal a fején , a két hóna alatt fogva vonszolják el a drabálisak , úgy hogy vonszolás közben még az egyik cipője is lemarad szegény „ártatlannak”.
    Meghogy a rohatt USA telefonokat hallgat le.

  • Ha tényleg ennyire irreális és már-már nevetséges a történteket a menekültáradattal összefüggésbe hozni, tessenek már elárulni, mégis mire gyanakodjunk, ki csinálta, kik csinálták.
    Mint ez a cikk, a weimari köztársaság is csak legyintett a kezdeti terror jelenségekre… Meg is lettek a következményei.

  • Jó cikk volt!

    De örülnék, ha a hozzászólók rólam leszállnának. Még hozzá se szóltam, máris én jöttem a klaviatúrájukra.
    Csakis a média alapján kapja az egyszerű ember információit. Amit tud (és ide hozza)az onnan származik, nem saját fantáziából. Legújabb szöveg, hogy a megőlt terroristák között volt egy szíriai utlevéllel és egy francia is.

  • Kordon Blued:
    A Weimari Köztársaság rendkívül „cseppfolyós” politikai-társadalmi alapokon állt.
    A mostani helyzet szöges ellentétben van az akkorival , mégha egyes -aprócska- tagországok a különös érdekeik szempontjából megpróbálják másképpen magyarázni.
    A NATO fegyveres ereje globális és MA legyőzhetetlen.
    Franciaország és németország , de Anglia , nemkülönben Olaszország megért már ennél súlyosabb belpolitikai terror-válságot , a hazai teroristák révén.
    1: Franciaország : OAS rengeteg robbantása , míg végül De Gaulle , a nagyorrú leverte őket. Sokan meghaltak közben.
    2: Németországban a Vörös Hadsereg Frakció (Baader-Meinhof csoport) rémtettei. Túl lettek azon is.
    3: Olaszországban a maffia szabadult el a hetvenes években. A helyzet olyannyira súlyossá vált , hogy nem volt szabad szaladni az uccákon ! Aki futott , azt a carabinierik egyszerűen lelőtték !
    Anglia: Az IRA ! Amikor ott jártam , akkor pl. a vonatokon buszokon és uccákon a szemét-gyűjtő ládák (litter) helyén egy udvarias feliratot ovashattunk : ” Elnézést de terror-fenyegetettség miatt a Városvezetés begyűjtötte ” Ugyanis a tréfáskedvű IRA ezekbe helyezte el a kis csőbombáit , szögekkel megtöltve , had belezze ki az arrajárókat.
    Szóval nem hinném hogy ez sokáig probléma lenne.
    Le fogják verni az IS-t , aztán hazatérhetnek a menekülők.
    Magyarország kimarad ebből és igen rossz fényt fog vetni rá ez az egész.
    Meg merem kockáztatni hogy már csak azért sem veszik be a pakliba , mert egy csapat annyira erős mint amennyire a leggyengébb tagja.
    Afganisztánban már sikerült ” bizonyítanunk.” Gykorlatilag , az ottani más országok katonáinak körében közfelháborodás van a magyar kontingens gyávasága és felszereletlensége miatt. Még a járműveiket is az USA adta , csak úgy barátságból.

  • Mi innen a klaviatúra felől aligha tudjuk megmondani, hogy kik voltak, de hogy nem mostani menekültek az biztos.
    Az lehet, hogy a menekültek között átcsempészett ügynökök is voltak, akik végrehajthattak részfeladatokat.

    Hogy az egész összehangolt akciót kik szervezték össze, az egész más kérdés. Vannak ötletek, és vannak (mint valaki, aki itt szóvá tette, hogy már megint vele foglalkoznak), akik biztosra veszik, hogy ez vagy az a csapat tette.

    Aki a médiában előadott véleményekből kritikátlanul tájékozódik, és arra mentségül hivatkozik, az nem csak óvatlan, hanem elfogult is, mert a médiában ellenkező vélemény is megjelenik, de ő biztos érzékkel utasítja vissza az egyiket, és fogadja el a másikat.

    Plusz Geyzának: Miért csak a bagdadi mészáros titkosszolgálata? Nincs ilyesmije Iránnak, Kínának, az orosz birodalomnak? De még (vigyázat, konteo!) azt is el tudom képzelni, hogy valamelyik nyugati hatalom tudta vagy sejtette mi készül, de szüksége volt olyan közvéleményre, ami nem akadályozza tervezett nagyobb léptékű szíriai és iraki beavatkozását. Ez utóbbit az orosz fellépés indokolná.

  • Az írás legnagyobb részével egyetértek. Hadd támogassam meg néhány dologgal.
    Az IS naponta ötvenmillió dollárt kaszál a féláron, feketepiacon árusított olajból.
    Egy ilyen pontosan kidolgozott akcióhoz nemlehet bizonytalanul érkező menekültekre alapoznbi, mert roppant fontos, hogy mindenki az adott időpontban a helyén legyen.
    Menekültek ritkán cipelnek magukkal kalasnyikovokat, vagy robbanószert. (Viszont hozzáértő egy sima élelmiszerboltban kb kétszáz dollárból össze tud állítani egy négyemeletes tömbház felrobbantásához elégséges matériát.)
    Németországban kb egy héttel a támadás előtt letartóztattak egy macedón férfit, aki kalasnyikovokat, pisztolyokat és robbanószert próbált bevinni franciaországba.
    A támadók azonosítása ott tart, hogy legalább egy francia, néhány belga, és negy-öt közel-keleti volt a támadó, ez utóbbiak közül mindössze egyet tudtak határozottan azonosítani, ő szíriából érkezett.
    Vissza a cikkhez, és az ötven millióhoz..
    Az IS nem hülyék gyülekezete, hanem profi gyilkosoké. Nem félvad beduinok, vagy magányos tuaregek ezek, hanem képzett, gyakorlott, szakmájukat alaposan ismerő katonák, akiknek a konspiráció sem okoz különösebb gondot. Az arab államok legtöbbjében a francia a második nyelv. Ezek a terroristák, már amelyik a közel-keletről jön, nem a zöldhatárokon keresztül érkezik, hanem útlevéllel, pénzzel, kapcsolatokkal. Őket jóval nehezebb megszűrni, mint a menekülteket, akik között ugyan akadhat magányos farkas, de százalékosan elenyésző számban.
    Viszont az egész francia, német elhárítás elmehet a jóbüdös francba, a belgákkal együtt.
    Ha előbb nemis, de a macedón fegyvercsempész kapcsán meg kellett volna kongatni a vészharangot. (Az ikertornyok felrobbantásánál ugyanezt a hibát követték el az amerikaiak. Akkor a németek már augusztusban jelezték, hogy egy letartóztatottnól ilyen információt kaptak, de részleteket csak az USA elhárításának hajlandó. Szóra sem méltatták..)
    Mégmásabb..
    Egy nappal a párizsi támadás előtt Bejrutban két pokolgépes merénylet este meg magát. Negyven halott, kb háromszáz sebesült. No BBC, no CNN. Sehol egy könnycsepp.
    Sokaknak még azt is neház megérteni, hogy a menekültek pontosan az ilyen állatok elől rohantak neki egyszál pendelyben, gyerekkel a karjukon a világnak..

  • Motto: Hagyjuk végre a „polkorret” dumát.

    Orbán Viktor (aki maga a patás ördög-:) igazsága az, hogy kimondta: a muszlimok nem „integrálhatók” az európai zsidó/keresztény erkölcsi normákhoz (a női csikló kimetsztése, a saria törvénykezés, a családon belüli „jogos” gyilkosságok megengedése, stb miatt). Ezt évtizedes tények bizonyitják, ezt felesleges vitatni. A török mukavállalók példája nem hasonlithtó.

    Ez fogja Merkel és az általa képviselt álszent politika bukását okozni törvényszerűen.

    A merkeli álszentség lényege: Amennyiben a német gazdaságnak (Svédországnak, Norvégiának, stb) valóba többlet munka képes emberekre van szüksége klf okok miatt akkor miért nem a Dél-európai (spanyol, portugál) hatalmas számú munka nélküliekből meritenek, továbbá miért nem a román, szlovák, bolgár, magyar, cigányokat „transzportálják” országaikba? Miért?!

  • kisferi maga meg pont ITT folyt FIDESZ pártprogandát ?
    Elmész te ezzel a …

  • kisferi

    2015 november 15
    10:36 de.
    Igaza van! Valóban, Merkelt NEM fogják újra megszavazni a németek!

  • sebestyén eszter

    @Geyza,
    IS+Szaddam: bizony ám! És milyen sokszor kihagyják, mint elemzési szempontot — itt Mo-on.

  • sebestyén eszter

    Andrew_snak: azért pont a menekültek,mert kell a külső ellenségkép, ami már világ-összeesküvés feltételezésébe van szőve. Az orbáni retorika már nem csak hazánkat fertőzi, hanem Európát.

  • KORDON BLUED,

    Vegyük a haszonelvüséget.
    Akiknek hasznos.
    – szélsőjobb,
    – Isis,
    – „szolgálatok”,
    ….

    cui protko

  • Nekem megint nincs kimondható véleményem.Ez butaságra vagy jellemtelenségre utal?Amit eddig mondtam,azt is visszavonom.Magam részéről boldogan tapicskálok a gondtalan jólétben. Hogy mindenki mit csináljon?…Még a gondolatát is elhessegetem magamtól.

  • „Orbán … igazság…”

    Hazug embernek akkor sincs igazsága, ha egy részigazság véletlenül stimmel.

  • endre: viszont addig ismételgetik hazugságaikat, amíg az végül igazságként fog átmenni a köztudatba, lévén mást nem hallanak. Persze, ezért ehhez befogadó közeg is kell. Az pedig akad bőven Orbanisztánban.

  • Illepityu:
    Akkor pontosítok :

    ” Hazudjunk állandóan , éjjel-nappal, megállás nélkül és akkor egy idő után az válik igazsággá. Az igazság pedig hazugsággá.”

  • eszter,

    nem is annyira a retorika, mint a „kerítés”. megjelent a bajelhárítás másratolásának kicsi, de undok kristályosodási góca. ami ronda nagy kerítéskristálynak lett az alapja. (vmelyik cikkből csenve)

    A fejekben meg ott vannak ehhez a korlátok sokakban.

  • endre,

    A résziogazuségokra épített populista demagógia ezer éves hagyományokkal bír.
    ld. Antonius bucsúbeszédét a Julius Caesar-ban (na jó nincs ezer élves, de akkor is)

  • Geyza Az IRA nem passzol bele a körbe. Az IRA az emberek nyomására hagyta abba a tevékenységét, nem harcban verték le Őket. Ők az állampolgárok nyomására léptek át a politika mezejére, és érnek el nagy sikereket. Mert céljaikat elfogadják az emberek, csak az eszközökkel volt bajuk, érthetően.
    Azért ne felejtsd, azok a tréfás kedvű angolok a békés tüntetők közé lőttek Derryben. Egy olyan földön, amihez semmi közük, csak ragaszkodnak hozzá, a nagy birodalmi álmaik miatt.

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,

    _jól_ kiegészítik egymást.

  • Ilanfair,
    a gentleman angolok folklandi(Malvinas szigetek)kirándulása sem volt egy baráti felvonulás.A birodalmat(feleséget)nem csak megszerezni,megtartani is kell!Londonban pedig tüntetni Izrael ellen és az izraeli árut leszedni és megsemmisíteni a szupermarketek polcáról.A hű-de demokratikus Anglia után sorakozhat Európa többi szégyentelen hordája is.

  • Persze dumálni lehet mindenfélét!
    A valóság az, hogy a francia támadás mögött szíriaiak vannak. Hogy abból az 5 millióból adodott ez ki, akik Európában élnek, vagy tengerentúli akció volt, ezen lehet vitatkozni.

  • Az USA közölte, hogy kémadatokkal segítette a franciákat.
    Lassan ki fog derülni, hogy még a főkalifa fenekéből is egy cia-ügynök lóg ki. Viszont akkor adüódik a kérdés, hogy miért is kellett meghallnia annyi embernek? Csak nem azért, mert casus belli kellett bármi áron?

  • gyuri10 Hát igen. 1920-ban angol katonák betörtek egy gael focimeccsre, és tűzet nyitottak a fegyvertelen szurkolókra. 1968-ban Derryben a fegyvertelen tömegbe lőtt az angol katonaság.
    Most pedig felháborodnak a terrorizmuson, amit ők nagyban műveltek, állami szinten. Jövő április 4-én lesz a Húsvéti forradalom 100 éves évfordulója. Már most kiemelték, hogy az angol királyi család nincs a meghívottak között. Remélem nem lesz túl nagy balhé. Az angolok voltak az ok, az IRA az okozat.

  • endre: szegény Bencsics…erre mit fog lépni?

  • Figyelő: na, ezért az ostoba makacsságáért nem rajonganak túl sokan magáért 🙂
    Maga jobban tudja, hát persze, a franciák meg dumálnak mindenfélét össze-vissza.

  • Ille István

    2015 november 16
    1:48 du.
    Mi közöm a belgák problémájához?
    Már valahol emlitettem, hogy a véleményemet a hírekre alapozom, tehát van és volt okom erre.
    Nem várom, hogy ITT rajongjanak értem, de túlélem ezt is!

  • Figyelő: milyen belgák? Mi lenne, ha valóban híreket hallgatna, és nem szélsőséges bulvárhíreket?
    Meggyőződésem, hogy valóban túl fogja élni, már csak jusztis 😀

  • Nem tehetek róla,hogy le van maradva!

    A francia terrortákat érdekes módon, most Belgiummal kavarták össze.
    Hogy ezt még a magyar hírekben nem hallotta, arról, nem tehetek!

  • Llanfair:
    Nem látok bele az IRA kontra Brit Birodalom konfliktusba , én csak mint ESETET hoztam fel . Hogy voltak már nagobb balhék is a legfejlettebb nyugati országokban ennél.
    Véleményem szerint most létrehozzák a közös elhárítást akárcsak az USA anno a Belbiztonsági Minisztériumot .
    Érdekelne viszont hogy mit is kezdenének a hazai kis palota-hadseregekkel. Amelyek ugyan hatékonyan tudnak rémisztő ordítozás közepette a földbe döngölni valamely ágyából kiugrasztott szatócsokat , de mire mennek majd az alapos kiképzést kapott és mindenre elszánt iszlám-bűnözőkkel ?

  • Geyza Remélem soha nem jutunk el oda, mennyit ér a hazai „hadsereg”. Idáig csak panasz volt rájuk külföldön. A csövesekkel rettenetesen bátor rendőrségünket sem kellene kitenni komoly inzultusnak. Szerencse, hogy a miniszterelnök megvédi az országot, mert az egyenruhások félek nem fogják.
    Még egy egyszerű gázolást sem tudtak „kinyomozni”, mit várhatunk tőlük?

  • llanfair:
    NE mondd ezt a „hadsereg” szót rája vonatkoztatva a hazaire jó ?
    Mert ilyenkor mindig a „Süsü a sárkány” c. örökzöld jut eszembe Bodrogival meg Sztankayval.
    Ahol is időnként elhangzott az hogy „Akkor jöjjön a hadsereg!” ÉS olyankor bevonult három darab darabont , talpig vasban és harcsabajuszban. A negyedik a főparancsnok volt.
    És akkor nekem röhöghetnékem támad , holott inkább zokogni kéne.

  • Geyza,
    Hadsereg ügyben javaslom még a Hófehér c. örökéletű magyar rajzfilm megtekintését, különös tekintettel a lovasság bekerítő hadműveletére.

  • sebestyén eszter

    @Andy Mage,

    re 1:17 du.

    van, aki seggben, van, aki a spájzban. amúgy komolyra fordítva – és összevetve Geyza nov. 15-i, 8:41 de. kommentjével – nyilván nem lesznek olyan óvatlanok megint az amerikaiak, hogy leveszik a vezért a tábláról, s képzett munkaerőt hagynak munka nélkül. ez azért egy eléggé nem elhanyagolható szempont szerintem.

  • sebestyén eszter

    @endre,
    re 2:58 de.

    ebben a hírben az a fura, hogy elég sokára jött át Magyaro-ra…

    francia tévé, nov 13. http://www.francetvinfo.fr/faits-divers/terrorisme/attaques-du-13-novembre-a-paris/ce-que-l-on-sait-du-passeport-syrien-retrouve-pres-du-stade-de-france_1176681.html​

    per se az ember megpróbál nem paranoid lenni.

  • Geyza Bocsánat.

  • llanfair:
    Már megenn túlságosan udvarias vagy. Ez a mi bajunk: a demokrata-betegség.

  • sebestyén eszter,

    Nem a hír fura. Amúgy itt minden értelmesebb hozzászóló felvetett ezt a lehetőséget, csak a makacs elfogultak nem akarják meghallani, mint ahogy a hivatalos magyar hírközlés is az ellenkezőjét sugallja.

    Inkább az a furcsa, hogy a Klubrádió által megszólaltatott „szakértő” is arról beszélt, hogy még semmi nem világos, és ha mégis van menekültnek minősített szereplő a merénylők között, az ovit fogja erősíteni. (TEGNAP hallgattam!) A KR embere ezt szó nélkül fogadta el. Szóval ennyit az „ellenzéki” rádióról, ahol a hírek után bemondják, hogy az a Médiatanács támogatásával készült.

  • sebestyén eszter

    @endre,

    hú, nagyon pontatlan voltam. helyesen: az a fura, h Mo-ra nem jött át, ill. nagyon későn, mert a franciáknál a kezdő hírekben is már benne volt.

    erről jut eszembe, ált. isi 3. osztály: egyik nagyszünetben – amikor kötelező volt udvaron lenni -, valaki beszökött a terembe, és felírta a táblára: HÜLYE KOVÁCS PIROSKA! ÍRTA TÓTH ROZI. (neveket megváltoztattam) és 9 évesen volt annyi eszünk (mind a harmincunknak), hogy ember nem írhatta, rozi.
    amúgy sajnos volt pár betörés az életemben, és egyik gazember se hagyta ott a személyi ig-át.

    klub r.: nem lep meg, de legalább vigasztal, h nem egységes a banda ebben. ATV dettó.

  • Geyza. Az ember nem lehet „túl” udvarias. Bántanak (téged is) elegen, valakinek ellensúlyozni is kell. Ráadásul ez nálunk természetes. Véletlenül nekimentem a múltkor egy férfinak, bocsánatot kért, hogy az útban áll, én meg azért, mert bamba voltam. Jót nevettünk, és mentünk tovább. Így is lehet. 🙂

  • http://444.hu/2015/11/17/mit-szeretnek-a-terroristak-annyira-brusszelben

    Végre magyrul is megjelent a cikk, először franciául láttam.

  • llanfair: a helyzet az, hogy a honi hadsereg szerződésesekből áll, akik nem vezényelhetők csak úgy ide-oda. Ráadásul most a franciák kiszállnak a nemzetközi kötelezettségekből, lévén, hogy 115 ezer katonát vetnek be belföldön a terrorizmus ellen. Előfordulhat, hogy magyar katonákkal kell helyettesíteni őket ott, ahol eddig a francia kontingens működött.
    Erre mit lép a honvédelmi főcsicskás? Eddig is kiherélte a 8ezer katona határra vezénylésével a MH-t – erről korábban már írtam számadatokat – ha most Lichtenstein operettkatonái meg akarnák támadni az országot, csak az irodások, a konyhások és gyengélkedőn levők tudnának velük szembe szállni 🙂

  • endre: emlékszel még Für Körkörös Lajos nemzetvédelmi doktrinájára?

  • Ille István Ha a saját kiképzésemet nézem, akkor aggódhatok, mert 3 azaz három lőszert lőhettem ki.
    Rendőrökkel dolgoztam a mentőknél, ott a hős rendőr nem merte kivenni a halott zsebéből a személyit. De a csövest keményen igazoltatták, hárman egy szerencsétlen, szakadt beteg embert.
    Gondolom, majd megvédenek minket.

  • llanfair: én 2*3-at, majd szakaszvezetőként bekönyörögtem magam egy újonc-lövészetre, még 3 skulóra, de amilyen tapasztalatlan voltam, nem állítottam át a tűzváltót, és egyszerre kisuttyant a három lőszer – persze, a céltábla közelébe sem volt, mert egyes lövésre voltam felkészülve 🙂
    Amikor a Markóban őrködtem a OMSZ igazgatóságán, a vonuló mentősök a pihenőben ugyancsak érdekes dolgokat meséltek, hogy s mint történnek a dolgok pl. a pérón…

  • Ille István Hehe. Én is így jártam, de csak kettő gyűtt ki.
    A harmadik a tízesbe ment. Miután a csúcson kell abbahagyni, abba is hagytam. Bár erős a gyanúm, hogy a szomszédom talált a tízesembe.

  • llanfair: egyszer, már tizedesként, lövészeten kiküldtek az árokba, tartani a céltáblát. Mit ad isten, valamelyik seggfej ellőtte a karót, ami a táblát tartotta. A lövészetvezető meg ordibált, hogy tartsam fel, tartsam fel! Mi az anyáddal? Majd puszta kezemmel emelem a célvonal fölé! A lövészet lefújásáig kuksoltam az árok mélyén, a kiskatonának meg fingom sincs, mit írtak be, de a végén is erős kerülővel másztam ki az árokkból 😀

  • Körkörös védelem, hogyne, csak nem akartam még azt is idehozni.
    De emlékszem arra a kérdésre (királynő), hogy hány főből áll a lovasságunk, és a válasz is rémlik.
    Sajnos nálunk a király nem jószándékú hülye, és véletlenül sem akar kipukkadni (bár többen biztatnák…).

  • sebestyén eszter
    2015 november 17
    2:48 de.
    Kedves Eszter.. Aszittem, még nem gyártanak bombabiztos útleveleket..
    Mer’hogyám, ha a bomba darabokra szaggatta az öngyilkolódottat, akkor annak az útlevélnek golyóállónak, bombabiztosnak kellett lennie.
    😀

  • sebestyén eszter

    @falusi,
    😀 a másik oldalról is megvilágítva, ja…