Színházi fotók 59. — Virágot Algernonnak az Operettszínház – Raktárszínházban

2015 november 21 1:59 du. Színházi fotók 59. — Virágot Algernonnak az Operettszínház – Raktárszínházban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

David Rogers – Charles Strouse

 Virágot Algernonnak

 A musical irodalmi alapja, Daniel Keyes regénye, sokunk kamaszkorának meghatározó olvasmányélménye volt. 27 nyelvre fordították le és több, mint ötmillió példányban adták ki. A regényből Oscar-díjas film is készült.

A történet a szellemileg visszamaradt 32 éves Charlie Gordon kitartásáról és szeretetéhségéről szól, aki miközben egy hatéves gyerek szintjén van, mégis hatalmas elszántsággal és örömmel vesz részt egy orvos csoport kísérletében, mert normális akar lenni. És valóban, egy operációval meg tudják növelni az intelligencia-hányadosát, s a korábban 70-es IQ-val rendelkező férfi megtanul több nyelven, különböző tudományterületek szakértőjévé válik, sőt az eljárást kidolgozó orvosokat is lehagyja saját kutatási programjuk elemzésében.

Sokan mondják, hogy az ember egy „bonyolult számítógép”, melynek a winchestere az agy. A Charlie Gordonnal végzett kísérlet, az agy-komputer párhuzam kutatásának egyik állomása azonban nagyon keményen teszi fel a kérdést: mikor és meddig szabad elmenni egy emberrel végzett kísérletben? Mennyire kell egy teljes értékű embernek tekinteni egy alacsonyabb IQ-val rendelkező társunkat, és mennyire tartozunk felelősséggel mindazért, ami vele történik.

A következő évad egyik legizgalmasabb története elevenedik meg az Algernon nevű fehér egér és Charlie intelligencia vetélkedője ürügyén a Raktárszínházban. A végeredmény néhány olyan pillanat, ami talán recept a túlélésre, mese arról, hogy olyasmire is képesek vagyunk, amire nem is gondolnánk. A Somogyi Szilárd rendezésében megelevenedő előadásban az Operettszínház sztárjai mellett vendégművészként látható a sikeres fiatal színésznő Földes Eszter.

„Ez egy szívmelengető történet, amire bárki könnyen azt mondhatja, hogy szentimentális. De ha valaki körbe tekint a saját szűkebb vagy tágabb környezetében, ahol óhatatlanul is találkozhat sérült emberekkel, és egy pillanatra átérzi az ő helyzetüket és azokét, akik róluk nap mint nap gondoskodnak, már nem is tűnik mindez olyan szentimentálisnak” – véli Somogyi Szilárd.

A főszerepet Kerényi Miklós Máté játssza, Alicet, a tanárát vendégként Földes Eszter alakítja, aki először lép egy színpadra édesapjával, Földes Tamással. A további szerepekben többek között Nádasi Veronikát, Szabó P. Szilvesztert, Auksz Évát és Gömöri András Mátét láthatja a közönség.

A Virágot Algernonnak a Budapesti Operettszínházban Galambos Attila értő és érzékeny fordításában szólal meg. A díszlet Gyarmathy Ágnes munkája, aki egy labirintust épített a színpadra, melyben a kísérleti egérhez, Algernonhoz hasonlóan kell megtalálnia a kiutat Charlienak.

(forrás:színház)

Koreográfus: Szakál Attila

Rendezte: Somogyi Szilárd

 Fotók: Gergely Bea

022

057

083

251

321

362

478

Comments are closed