Bombával fenyegették meg a Halifax-ba átirányított Turkish Airlines gépet

2015 november 22 10:38 de.5 hozzászólás

Egy New York City-ből Isztambulba repülő gép a Nova Scotia tartománybeli Halifax-ban szállt le vasárnap hajnalban, amikor bombafenyegetést kaptak a Halifax-i repülőtér toronyirányító munkatársai az éppen kelet-Kanada felett repülő török nemzeti légitársaság járatra. Landolás után a kanadai királyi lovasrendőrség (RCMP) kiürítette a 256 utast. Hajnali négy utánra sikerült rendőri kutyákkal átvizsgálni a Turkish Airlines gépét – illetve az összes utast kihallgatták – és csak ezek után adták vissza a repülőt a kanadai hatóságok a török légitársaságnak.

Öt utas nem volt hajlandó felszállni a járatra, annyira meg voltak ijedve. Ők a Halifax Stanfield Nemzetközi Repülőtéren maradtak és a török légitársaság nem biztosítja továbbutazásukat, így a jegy árát is elveszítették.

Végül reggel 7 óra előtt 10 perccel szállhatott fel Halifaxból a járat.

Turkish Airlines járat vasárnap hajnalkor a Halifax-i repülőtéren. Fotó: CTV.

Turkish Airlines járat vasárnap hajnalkor a Halifax-i repülőtéren. Fotó: CTV.

Ez a harmadik bombafenyegetés a halifaxi repülőtéren az elmúlt egy hét alatt. Szintén vasárnap reggel, egy WestJet járat indult volna Halifaxból Calgary városába  75 utassal a fedélzeten, amikor bombafenyegetés érkezett. A kifutópályáról fordította vissza a királyi lovasrendőrség a gépet.

Csütörtökön pedig egy Air France járat végzett kényszer leszállást a repülőtéren 262 utassal a fedélzeten.

A New Yorkból induló legtöbb tengerentúli európai járat Halifax felett repül el, mielőtt elhagyná Észak-Amerikát az Atlanti óceán felett.

5 hozzászólás

  • Nem a lényeghez szólok hozzá!

    Hosszú ideje tapasztalom,hogy a kiürítés szót — bizonyára a sokak számára idegen evakuálás szó használata miatt — félreértik, és nem arra a tárgyra használják, amit kiürítettek (pl. terültere, épületre), hanem arra, amit eltávolítottak vagy kimenekítettek onnan. Vagyis szerintük nem a várost ürítik ki, hanem a lakóit. (Hüm… hánytatóval vagy hashajtóval?… bár akkor sem őket, hanem a gyomrukat.)

    Az a legújabb fejlemény, és nem itt látom először, hogy ebben az értelemben a félreérthetetlen magyar kiürítés szót használják, ami viszont teljes fogalmi zűrzavar. Talán az eltávolítás, kirakodás, kivezetés, kisegítés, leszállítás (járműről), kiengedés, kiirányítás stb. szavakat lehetne használni ilyenkor. A repülőgépet természetesen kiürítették (elsősorban az utasoktól és a személyzettől, talán a csomagokat is biztonságba helyezték, de nem valószínű, hogy a berendezést is kipakolták, pl. a széksorokat).

  • Végig olvasva a cikket, az embernek az az érzése, hogy valaki viccet csinál a terrorizmusból.
    Nagyon rossz viccnek tartom.
    Pénzbe kerül, idővesztesség, izgalom, több munka stb.

  • Georgina Bojana

    A félelem lassan, de biztosan sakk-ban tartja nemcsak Európát, az egész világot. Az emberek szabad mozgását korlátozzák, ezt követi majd az, hogy a szabad gondolkodásra is kiterjesztik a hatalmukat – a terroristák.
    Ha ez így marad(na) keserves jövő vár(na) ránk.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Kedves Endre !

    Én meg a „felfüggesztettékkel” vagyok ugyanígy, mint te a kiürítéssel.
    Amikor azt mondják, vagy írják, hogy például az igazgatót felfüggesztették, hát ki tudnék rohanni a világból, mert ezzel nem azt mondják, hogy az állásából függesztették fel, hanem őt magát – esetleg egy fára, vagy egy lámpavasra(?!). Borzalmas pongyolaság.

    – Ami pedig ezt a kiürítést illeti, hát itt meg kell emlékeznünk a pesti kabaré nagy alakja, Alfonzó rá jellemző monológ részletére, ami így szólt:
    „…Ide figyeljenek emberek! Ha azonnal nem hagyják abba ezt a zajongást[értsd: röhögést], kiüríttetem a termet és magukat is…”

    😀

  • málnaszőr,

    Igen. Engem is.
    De még a szakállamtitkár is (bajuszomtitkár).