Kanada nem ad menekültstátuszt egyedülálló szíriai férfiaknak

2015 november 23 7:52 de.48 hozzászólás

A CBC közszolgálati televízió információja szerint, Kanada szövetségi kormánya kizárólag szíriai nőket, gyerekeket és családapákat fogad be török, libanoni és jordán menekülttáborokból. A párizsi terrortámadás után döntött úgy Justin Trudeau miniszterelnök liberális kormánya, hogy túlságosan nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent az egyedülálló szíriai férfiak  befogadása. Eddig összesen száz szíriai menekült esett át kanadai hatósági és nemzetbiztonsági átvizsgáláson, pedig a kormány ismét aláhúzta, hogy az idei év végéig 25 ezer menekültet hoznak Kanadába.

A jelenlegi tervek szerint naponta 900 menekültet szállítanak repülővel Torontóba és Montreálba jövő héttől kezdve, innen pedig laktanyákra, illetve elhagyatott kórházakba szállítják őket, melyek át lettek alakítva családok befogadására. A kormány ugyanakkor ügyel arra, hogy ne nevezezze ezeket a helyszíneket táboroknak, mivel azok sokszor negatív csengésűek. Ráadásul hosszútávon nem lehet egy ilyen helyen tartani a menekülteket. A kanadai szabadságjogok chartája a menekültek számára is biztosítja a szabadmozgást Kanadán belül és a kormány is arra számít, hogy egy-két hónap után a menekültek nagy részénél megnövekszik a mobilitás.

Idén 877 millió dollárba kerül a 25 ezer menekült befogadása.

Szíriai menekültek Libanonban. Fotó: cskc.daleel-madani.org

Szíriai menekültek Libanonban. Fotó: cskc.daleel-madani.org

Miközben a Trudeau kormány eltökélten kiáll terve mellett, vannak olyan tartományi kormányfők, akik ellenzik a menekültek nagyszámú befogadását. Brad Wall, Saskatchewan tartomány kormányfője például az áttelepítés felfüggesztését kérte a szövetségi kormánytól, mivel tart attól, hogy „rosszindulatú személyek” is érkezhetnek.

„Tudom, hogy a menekültek túlnyomó többsége az erőszak és a verontás elől menekülnek, Ők senkire nézve nem jelentenek veszélyt. Ugyanakkor katasztrofális lehet, ha akár néhány olyan személy bekerülhet Kanadába, aki kárt akar okozni hazánknak”–mondta Brad Wall. „A párizsi támadások egy zord emlékezetőként szolgálnak arra, hogy akár pár rosszindulatú ember milyen pusztítást képes végezni egy békés ország és annak állampolgárai ellen”–tette hozzá Saskatchewan kormányfője.

48 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Ha azok a kormányok mind összefognának, akik bármi módon enyhíteni akarják/tudják a menekültek sorsát, akkor másként működne ez az egész borzalom.

    Ez egy „hadjárat” a világra, bárhogyan is nevezzük.
    A menekült tömegek csak jönnek és jönnek számolatlanul. Gyerekestől, s még ha tovább gondoljuk, mert szükséges, a letelepedés után is várhatóak újabb születések.
    A menekültek ily módon, elképesztő és egyre növekvő emberszámmal „foglalják” el mindazokat az országokat, melyek segítő kezet nyújtanak.
    Ez egy csendes,fegyvertelen – de foglalás. Nevezhetjük bárminek.
    Miért?
    A befogadó országokban élőknek kell az adójukból fizetni a menekültekre az orvosi és egyéb ellátást, az iskoláztatást.
    A befogadóknak kell lemondaniuk bizonyos juttatásokról.
    A menekültek életének pillanatnyi, sőt későbbi finanszírozását egyetlen kormány sem bírja saját állampolgárainak érdekeinek csorbítása nélkül.
    Természetesnek veszem ezért a helyben élők ellenállását.
    Még akkor is, ha bármi megelőző rendelkezés okán nem kell félniük a terror támadásoktól.

    Bárhogyan is forgatjuk, ez az egész világra nehezedő irgalmatlan teher.
    Ha ezeket az összegeket bárki összevonná, s együttesen sújtana le mindazokra, akik Szíriában „sikeresen” teremtették meg a poklot. Akkor lenne ott béke és a menekülteket vissza lehet(ne) telepíteni a saját országukba.

    No igen, ilyenkor megcsípem magam és felébredek…
    Az emberek attól emberek, hogy kevés kivétellel egymásra acsarkodnak. Nincs biztos összefogás a társadalom legkisebb sejtjében, már több családban sem. A bomlás ott elkezdődött, s ez vezethető tovább az pártokra, az országok egymásnak feszülésére.

    Nem vagyok boldog, de sejtem, hogy elkeseredésemet többen osztják.
    G.B.

  • G.B. köszönöm, az intelligens, igaz véleményt! Hasonlóan gondolkodik, minde racionális ember.
    Sajnos, az új miniszterelnök nem az.

  • egészségügyi karanténról nincs szó? mint Ebola, bubópestis, kémiai- biológiai és vegyi fegyverek becsempészése ellen?
    és milyen őrség lesz? úgy hallottam (a gonosz verebek), hogy tajcslant-pan egy jószívű (azóta már nem az) hölgy felajánlotta, hogy az adott keret terhére vesz a 21 éves „menekült”-nek egy pár új cipőt, és az (hogy hogy nem?) lekapta a 150 Eurós Nike-ot és amikor adidas-ta ajánlott neki helyette akkor földhözvágta a Nike-ot, mondván akkor neki már nem is kell, meg a másik hölgy aki élelmet osztogatott megkapta, hogy az ilyen öreg nők (jókarban lévő 40-es) otthon kell maraggyanak zárt ajtók megett…
    eszt az RCMP hogyan fogja díjazni???

  • Georgina Bojana

    Őszinte ember vagyok, gondolataimat ritkán titkolom.
    Ebből már voltak gondjaim, ennek ellenére ha nem mondom ki, akkor teszek róla, hogy véleményem akár pro, akár kontra, de látható légyen.
    Itt ugye megírtam, mivel nincs lehetőség videóra.
    G.B.

  • úgy láccikogy aszt a számolatlan sok pénzalapot ami a nemzeti (szöveccségi) Költségvetésből hiányzik!!!!!!!!!!!!! még nem tuggyák honnan faragják le??? többszázezren munkanélküliek, emberek a canadai télben az uccán hálnak, azért az új kormányt meg kellene kérdezni kitől veszi el a pénzforrást erre a felesleges pénzkidobásra? némi használt naszád meg ágyúk és egy pár zsoldos szíából (nem kell hogy mérsékelt legyen. lehet őrűlt is)megfelelő nukleáris csúzlival rendet és békét teremthetne arrafelé, lehetne Palesztina mint Szuterén állam, és újra békés Szíria, Libanon virágzó Iraq, és diktatúra nélküli Szaúdi Arábia, Egyiptom, és a kis gazdag arannyal futtatott öbölbeli orwsazágocskák néhány millddal meg katonával szállhatnának békét teremtve, és semmi mérsékelt forradalmi Fapla meg egyéb délamerikai stílusú forradalmi gyilkosok hanem a nép és senki sem pofázik bele hogy ki és mikor mit és hogyan tegyenek, és hogy legyen e asszád vagy nasszád asszádbefogod???

  • a rengeteg jól felszerelt és ideológiailag képzett kanadai muzlim szervezetek nem akarnak harci alakulatokat és menni önként tölcségre Szíb, Iraq-ba aová kell?nem hisztériázni, hogy burnuszukon kívűl hordott hitüket ne mutagassák nyílván a kóbor kutya sem kíváncsi a hitére sem meg a fekete zsákrongyokra amikben vagy a kutya vagy a kecske vagy kituggya flangál és izzad alatta a tűző trópusi Napon Torontóban ahol melgebb van mint Habanában vagy Santiago de Cuba-ban és a raookmegdtőlük és a squirrell ek is

    hát még én amikor ilyen tenorista időszakban ilyen felismerhetetlen izék jönnek szemben a sötét uccán

  • Na mi itt a probléma?
    Először is be kell fogadni a terrorista jelölt sejteket.Utána a lakosságnak kell egy kanadai menekülteket befogadó országot találni. Kár,hogy Putyinék messze vannak.Ennek ellenére az okosabb kanadaiak már kezdenek oroszul tanulni.Esetleg a kínai is jó,csak nehezebb a grammatikája.

  • Gyuri10, 11,12,13
    gonosz vagy, nem szereted a más országok által létrehozott háborús áldozatolkat egy harmadik országban amivel neked sem anyád sem apád sem ijad sem fijad nem rokon, és még el is kellene tartani de miért?

    „valakik” lebombáznak egy országot, vagy kettőt, vagy hármat … már elvesztem a számolásban annyi…és amikor a lakosság nem akar nemzeti hős lenni, és valakik üzleti vállalkozást látnak abban, hogy ha menekülnek akkor fizetnek is jó pénzt mert ugyi a zéletük…azután bárkák, úszva jövünk Afganisztánból…vagy Yemen-ből a Golf áramlat is segít, és Sirya na onnan is ez már több milliárd fejpénz de ez nem azoknak megy akik majd eltartyák a „menekülteket” hamnem akik megdumálták hogy…
    és akkor van humanitárius meg nótárius meg hexensussz és mindenféle és akkor jönnek szárnyra kelve, és hozzák a ragályt meg a nyomort amiből errefelé nincs is (indián törzseket nem kérdezünk, homeless -eket sem és a munkanélkülieket sem) és akkor lehet jópofizni

    nem kellene egy új kormány? hydraulikus vagy szervó is jó csak ne legyen hülye???
    és fékek dupla fékpofával

  • elütéseket javítok:
    „…nem akarnak harci alakulatokat szervezni, és menni önként saját kölcségre Szíriába, Iraq-ba ahová kell? nem hisztériázni, hogy a burnuszukon kívűl hordott hitüket ne mutagassák nyílvánosan, a kóbor kutya sem kíváncsi a hitére sem meg a fekete zsákrongyokra amikben flangál vagy a kutya vagy a kecske vagy kituggya ki? és izzad alatta a tűző trópusi Napon Torontóban ahol melegebb van mint Habanában vagy Santiago de Cuba-ban és a racoonok megijednek tőlük és a squirrell ek is”…

    bocs

  • Furcsa indoklás.
    Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy akár csak egy terrorista is a menekülőkkel érkezett volna. A párizsi merénylők közül egynek az esetében merült fel ez a lehetőség.
    De ha így lenne, ha feltesszük, hogy a menekülőkkel érkeznek terroristák (a feltevés jogos), akkor meg mi akadálya annak, hogy a terrorista családapának álcázza magát, és feleséget, gyerekeket hozzon magával?

    Másrészt

    a/ Nem csak fiatal terroristák vannak.

    b/ A párizsi terroristák többsége bevándorlók gyermeke, unokája stb. Tehát nem a friss bevándorlók a veszélyesek, hanem a bevándorlással kapcsolatos megoldatlan társadalmi feszültségek. Ez valóban meggondolásra késztetheti az illetékeseket.

    A fenti b/ ponthoz:

    A valódi menekülteknek mégis menedéket kell nyújtani, mert ha nem tesszük, akkor saját erkölcseinkkel kerülünk konfliktusba, aminek sokkal rosszabb a vége. Viszont jobban oda kell figyelni a befogadottak közül hosszabban nálunk maradók valódi befogadására és integrálására. Ha ez a befogadottak hibájából hiúsul meg tömegesen, (hangsúly a tömegesen szón), akkor vissza a babaruhát.

    A megelőzéshez tartozik annak világos rögzítése, hogy a befogadottak vallási vagy egyéb ideológiai elkötelezettségeiből és szokásaiból mit tűr is mit nem tűr el a befogadó állam.

  • endre,
    szerény véleményem szerint, 25 ezer bevándorló között nyugodtan akadhat így is terrorista hajlamú.
    Ha ma nem, 10 év múlva, ha a gyerek fiatal emberé válik.

  • Figyelő,

    Kérem, olvassa végig, mielőtt hozzászól.

  • endre,
    úgy rémlik,hogy az oldalak felborultak.
    FIGYELŐNEK nem kell semmit végigolvasni.Első nekifutásból is jobban megértette a tényeket,mint Ön.

  • Tisztelt Bojana !
    Amit leírt minden igaz!
    Egyébként ilyen reális,mértéktartó,a témára koncentráló ,nem a másik véleményét ” lefikázó”,a másikat lejárató…stb.hozzászólásokat a KMH egyéb cikkeinél még nem találtam.
    Köszönöm.!
    Egyébként valamelyik megjegyzéshez csak annyit: olvastam egy cikket,hogy Kanadában egy helyen a muzulmánok követelték a sertéshús megszüntetését az iskolákban,és erre a polgármester megválaszolt írásban : Kb.röviden : mi a befogadók vagyunk,akiket befogadtunk embereket ,azoknak alkalmazkodni kell a kanadai törvényekhez és nem fordítva.És akinek ez nem tetszik azt szívesen várja 27 muszlim ország ahol a kért dolgot betartják.Oda lehet menni!…. De Önök tudják miért épp Kanadát választották!….eddig volt a nem szó szerinti idézet.
    De vajon az a rengeteg ember aki az EU-ba akar menni és maradni vajon hajlandó lesz-e elfogadni bármilyen ottani törvényt,szokást,életmódot..stb.???
    Nagy tisztelettel köszönöm.

  • endre, elolvastam

  • Figyelő (és gyuri10),

    Arra írtam, hogy hozzám szólt, tehát arra kértem, hogy mielőtt arra válaszol, olvassa végig.
    Mert válasza az első vagy első két mondathoz szól hozzá, és ha tovább olvasta volna, kiderült volna talán még Ön számára is, hogy amit ír, azt én is írom, fölösleges felhívni rá a figyelmem, vagy vitába szállni.

  • endre Azt a babaruhát, hogy tudod visszavenni? Önként távoznak az országból? Bedobják őket a tengerbe? Börtönbe zárják?

  • llanfair,

    Ha rövid időn belül jön elő a probléma, akkor kiutasítás, és ha azt azonnal nem lehet, akkor akkor is az állampolgárságot és vele a jogokat nem kaphatják meg.

    Hosszabb idő és az állampolgárság megszerzése után egyszerűen úgy kezelendő, mint bárki más.

    Ez csak akkor működhet, ha teljesül az utolsó bekezdésem:
    A megelőzéshez tartozik annak világos rögzítése, hogy a befogadottak vallási vagy egyéb ideológiai elkötelezettségeiből és szokásaiból mit tűr is mit nem tűr el a befogadó állam.

  • Endre, nem szálltam vitába!
    Elolvastam és helyeslem amit írt.
    Csak a magam véleményét is közöltem.

  • Georgina Bojana

    Kedves Tóth Péter!
    Válaszát megköszönöm.
    Ami igaz, az igaz, bennem is van félsz.
    Miért?
    Gyermekeimnek hogyan, miként alakul az élete?
    Félelemben, ledózerolásban lesz-e részük, mintegy „köszönet képpen”, mert —valakiket— befogadnak az EU-ba.
    Békét szeretnék magunknak, a szomszédainknak és a világban mindenütt.

    Volt egy amerikai film a Beépített szépség. Ott a jelentkezők azt mondták a mikrofonba, VILÁGBÉKÉT szeretnénk, VILÁGBÉKÉT!
    (Bevallom, akkor el is mosolyodtam). Hogyan is lehetne az egész világon béke?
    A háború termeli ki a pénzt, nem az ipar.
    Ezt régen tudjuk.
    Nem vádaskodom, de a pénz-hatalmak mögött, valamiképpen a fegyver készítés, -üzlet áll. Sőt, mindazon országok leigázása, ahol bármi érték van. Tudjuk.
    A másokat mészárszékre hajtók lélektelenek.
    Ők a pénzt számolgatják.
    *
    Mi a többiek a békét, a kiszámítható jövőt szeretnénk.
    *
    Visszatérve a „menekültek” sáskahad szerű – világot elfoglaló hadjáratára. Hogyan is képzelik, ők szülnek, szülnek számolatlanul potyogtatják a gyerekeiket a más világára, terhére – s azokat, sőt őket is kötelesek vagyunk eltartani.
    Svédország is bedobta a „törölközőt”, megteltek.
    Mi, akik ésszel élünk és felmérjük hány gyermeket tudunk bevállalni, joggal visítunk.
    Ezt tesszük egyre hangosabban.
    Kár, hogy akiknek feladatuk lenne, enyhítsék ezt a nyomást.
    S, végre vegyék ki a dugót a füleikből!
    (( :O ))
    G.B.

  • endre Azt már tudjuk, hogy a második és harmadik generáció az, akit nem érdekel semmi, ha nem kapja meg amit gondol, akkor felgyújtja a várost. Ezt nem lehet kiszűrni a nagyszülők átvizsgálásával. Már évekkel az invázió előtt panaszkodtak svéd és angol barátaim és ismerőseim, hogy nem lehet velük együtt élni. Persze az emberség nevében ezt nem halljuk meg, mert intelligens embernek fontos a migránsok tömege, ezek a nyavajgók pedig simán rasszisták. De az intelligens ember miért nem hallja meg azokat, akiknek az életük ezáltal tönkre ment? Például az a 14 éves finn kislány. Nyáron kénytelen voltam London külvárosain átvezetni. Majd két órás autóút közben, alig láttam fehér embert, Párizsban szintúgy.
    Tényleg ebben látjátok Európa jövőjét?
    Tényleg úgy gondolod, hogy európai törvényekkel egyszerűen újra bootolod a fejüket? Idáig sem sikerült, most mitől sikerülne?

  • llanfair,

    Jogos. Ez az igazi gond. Csak hogy a fenébe állapítjuk meg *most*, hogy milyenek lesznek az unokák *akkor*?

    1. Hogy milyenek lesznek, az a mi felelősségünk is. Nem is tudom, hogy mennyi szerepe van a szülők, nagyszülők behozott és megőrzött szokásainak, ideológiáinak a gyerekek, unokák elvadulásában. Milyen arányban van itt jelen a gazdasági rétegződés, és annak aránytalanságában milyen szerepe van a befogadó társadalom saját problémáinak? Szerintem itt van a lényeg, ezzel kellene többet foglalkozni. Csak persze tudom hogy nincs ideális állam és ideális társadalom, tehát hiába lehetne ezt talán jól csinálni, ha mégsem csináljuk jól.

    2. Másrészt annyiban mindenképp jogos az ellenkezés, hogy ha analógiaként befogadó családban gondolkodunk, hát egy mondjuk 8 fős (ma nagynak számító) család sem tud huzamosabb ideig sok menekültet vagy árvát befogadni. Biztos vannak kivételek, akikre az jellemző, hogy nagyon stabil a család maga, az elvek és érzelmek, amik összetartják, és ott igaz a jézusi elv, hogy minél többet adsz, annál több marad. De nagy átlagban a fogadóképesség korlátozott. És csak akkor lehet sikeres, ha a befogadott alkalmazkodik. A család sem teheti meg, hogy nagyon megváltozzon, túl sokat engedjen az újonnan jöttnek.

    Viszont az az igazi veszély, hogy a befogadott alárendelt szerepbe kerül (pl. ő végzi a kevésbé kedvelt feladatokat), és akkor robban ki a konfliktus, mikor a gyerek vagy az unoka valódi családtag szeretne lenni. Ez ugyanaz a konfliktusforrás, mint amit az 1. pontban írtam. Talán eredetileg így alakultak ki az alárendelt falvak, akik a földet művelték, és adóztak a harcos kasztnak. A konfliktus erővel is megoldható, csak ezt ma már nem szeretnénk, és tudjuk, hogy csak elodázza a robbanást.

  • endre A baj az, hogy azok az országok, ahol jelentős létszámban vannak a muszlimok, már nagyjából torkig vannak velük. Szempontunkból mindegy, hogy jogosan vagy nem. Mikor a legnagyobb empátia kellene, akkora már kifogyóban van. Ezt a terroristák csak fokozzák, és a migránsok sem igyekeznek a kép megváltoztatására.
    Mondod, hogy a nemszeretem munka jut nekik, és ez veszélyes. Nem kevésbé veszélyes, ha a régi állampolgárnak jut a nemszeretem munka, kinek már a szépapja is az országot építette, és most fölé emelik a migránst. Ő úgy érzi, hogy nagyobb jogokkal rendelkezik. Az erőltetett „egyenjogúsítás” sem egészséges. Nekem sosem jut eszembe, hogy idomuljon az ország hozzám, én jöttem ide, nekem kell idomulni.
    Bécsben a Grabenen, egy arab kamasz elszórta a szemetet. Rászóltam angolul, hogy ezt nem kellene. Eltorzult arccal közölte, ez az ő országa, ne szóljak bele. Nem ilyen finoman mondta.
    Örülök, hogy nem vagyok döntéshelyzetben, és nem irigylem Merkelt, akit nagyon tisztelek. Én pesszimista vagyok.

  • Georgina Bojana

    Kedves llanfair!
    Igazad alátámasztom. Svédországban él a barátnőm, huszonéves korában disszidált a férjével. Csodákról írt, nyitva a kapu, a lakásnak az ajtaja, függönyök félrehúzva, nyitott élet, béke, nyugalom. Nincs lopás, nincs bűnözés. A kerékpárt oda lehetett támasztani a falhoz, két nap múlva is u.ott találta meg a gazdája.
    Ma már?
    Rettegés az élete.
    Telis-tele az ország indiaival, meg a ki tudja honnan jövőkkel. Mindent több zárral – zárnak, a bűnözés az egekben, félelem, riasztók – ebből áll (most) Svédország.
    Természetes az, hogy az ott élők nehezen viselik a változást. A nyakukra telepszenek, telepítenek olyan emberek(et) nagy számban, akik még szaporodnak (is) folyamatosan.
    Kétségbeejtő az ott élők helyzete, volt egy tiszta, nett, biztonságos ország, kiszámítható törvényekkel, kiszámítható jövővel és politikával. S, most ezt az „akárkik” – ledózerolják.
    A félelmét megértem, legutóbbi skype-on történt beszélgetésünkor ezt mondtam: – Bárhová mész, mindenütt migráns és olyan országokból jöttek, akiknek más a vallásuk, életfelfogásuk, erkölcseik, életfelfogásuk. Még itthon, Magyarország az, ahol nem találkozom MOST (még) ilyen emberekkel. A jövőben mi lesz, számokban mennyi migránst nyom ránk az EU? Ez még a jövő titka.
    Pár percig nem válaszolt, majd halkan azt mondta: – Még így is, indiaiakkal, migránsokkal „terhelve” is jobb itt az életünk, mint nektek, otthon Magyarországon. Maradunk.
    *
    A válaszában minden benne volt. Még így is jobb ott lenni, pedig Döbrögi váltig állítja, hogy lendületben az ország, meg szeretlek Magyarország c. tévéműsorban is ez a mottó.
    S, lám, lám, mindezek ellenére – van olyan ország, ahol mégis jobb, mint itthon.
    Velem van a baj, hogy ezt nem tudom megérteni?!
    G.B.

  • Georgina Bojana Kedves Georgina Bojana! persze, hogy jobb. De mikor választottunk, Svédország is benne volt a pakliban. Ezért (sem) választottuk.
    Nálunk még nyitva az ajtó, az autót napokig elfelejtem bezárni.
    A házba akkor sem jönnek be, ha hívjuk őket, csak ha dolguk van. A csomaghordó lehelyezi az ajtó elé a csomagot, és az megvárja a gazdáját. A kertből semmi nem tűnt még el, pedig szén, kerti vízvezeték, bútorok és sokszor félmillió forint értékű kerozin van elhelyezve. Bolondosnak tartanak minket, mert riasztónk van.
    Miért örülnének az itt lakók, ha ez megváltozna (ők aztán senkit nem zsákmányoltak ki)? Igaz, mi nem is vagyunk migráns végcél, mert itt gyenge a szociális háló, de a kvótát elfogadták.
    Egyre többször hallom Magyarországon, hogy Európa megérdemli, mert 200-300 éve mit csináltak a hódítók. Mi közünk van hozzá?
    Nem érdemlem meg. Senkit nem bíztam meg, hogy kizsákmányolja őket.
    Magyarországnak annyiban igaza van, hogy még a cigánykérdést sem tudják megoldani, hiányzik még egy gond? A cigánykérdés sokban hasonlít a migráns ügyre, csak szerencsére ők nem muszlimok. Falusi barátom erre azt mondaná, az a pár nem számít. Ha a számig ér a víz, akkor egy liter többlet is sok lehet.
    Igen, barátaidnak igaza van, még így is százszor jobb Svédországban, de volt sokkal jobb, és lehetne sokkal jobb. A svédek sem Magyarországhoz mérik magukat. Miért mérnék?

  • llanfair,

    Igen. Ide tartozik az is, hogy az arab kultúrában a köztér a szabad vetélkedés tere. Ott a köztéren nem olyan udvariasak az emberek egymással, mint nyugaton, és még annyira sem, mint nálunk. Ott az erősebb kutya győz, légy erős (és tiszteld az erősebbet). Nálunk nem illik a köztéren kötözködni.
    De már az is feszültséget kelt, hogy más az intimitás megszokott minimális távolsága. Balkáni kollégám a falhoz szorít, mert mindig közelebb jön, én meg ösztönösen tartom a távolságot. Ő észre sem veszi, vagy nem érti, miért húzódom el tőle. Pedig kedvelem.

    De ezek a dolgok idővel összecsiszolódnak. Csak hosszú idő kell hozzá, és türelem. Ez az, ami nincs, mert még az idegen kultúra nélkül is nagy feszültségek támadnak a befogadó országon belül is.

  • Georgina Bojana,

    A változás és a romlás a probléma. Ha valami jóhoz hozzászoktunk, még a jobbat is néha nehezen fogadjuk el, mert más, mint a régi. Hát még ha rosszabb!

    Ilyen változások idegenek befogadása nélkül is létre jönnek, sajnos. Ilyen volt mindig egy életmód ellehetetlenülése, pl. a hagyományos parasztok földvesztése, bérmunkássá válása.
    A magasabb gazdasági vagy kulturális szinten élő rétegek mind ilyen lecsúszásként élték meg a tömegek jogainak növekedését, kertvárosi nyugalmuk elvesztését stb. De már ilyen gond a korábban nyugalmas utcák ijesztő motorizáltsága, forgalma is. Az is, hogy a kerületbe lumpenrétegek költöznek, stb.

    Ezzel nem kisebbíteni szeretném a problémát, csak általánosabb nézőpontba helyezni.

    A bevándorlás esetében lassítani lehet a változást a bevándorlás ütemének korlátozásával. Ez egyben azt is lehetővé tenné, hogy a bevándorlók mindig elenyésző kisebbségben maradjanak, és ők alkalmazkodjanak sokkal jobban, ne a befogadók. De a folyamatot megállítani nem lehet.

  • endre Türelmem talán lenne, de időm nincs. Tudod, az emberek jók, csak nincs idejük.
    Én kezet sem szeretek fogni, itt nem is erőltetik szerencsére. Otthon nagyon sok sértődés volt miatta.
    A civilizált emberek 90%-a nem mos kezet WC után, vakarja a f…és a s…, turkál az orrában és a fülében, majd jön összefogdosni a kezemet. De jó!

  • Georgina Bojana

    Kedves llanfair!
    A TV2 műsorvezetőjének a robogóját lopták ki a saját kertjéből, zárt kapun keresztül. Úgy értem, az éjszaka leple alatt, ?hányan voltak, de tény, hogy felemelték a kerítésen keresztül! – és hopp, máris ott volt nékik a zsákmány.
    U.ezt elkövették itt, ahol én élek, mármint ezen a településen. Az udvarról ZÁRT KAPUN keresztül lopták el a kisebb motort. Sőt, lezárt autót is elloptak. Sőt olyan is volt, no ez közvetlen ismerősömmel tették. Minden autós tanuljon belőle!
    Kihajtott az autójával a kapuja elé. Az autóban hagyta a KULCSOT! 🙁 nem nézett körül, vagy ha igen, nem fedezte fel, hogy valaki/bárki ott ácsingózik a közelben.
    Nyugodtan kiszállt, behúzta a saját kapuját és be is zárta. Akkor hallotta meg, hogy valaki/bárki elindította az Ő autóját. Természetesen mondtuk, hogy lehet ilyen idiótaságot elkövetni, hogy az autóban benne hagyja az indító kulcsot? Korán reggel volt, nem számított arra, hogy bárki is beugrik és elviszi az autót. Hja még elmondom, hogy Ő be is indította, mert tél volt és hideg volt, be akarta melegíteni a motort.
    Sikerült 🙁
    De másnak.
    *
    Ilyen rémisztő történetek vannak, s nem tagadom, az elkövetők, mint az később beigazolódott, roma volt. Egy gyors mozgású, jó képességű sofőr.
    Itt van a gond.
    De, mint olyan sokszor írtam/mondtam, ilyenkor nemcsak az sérül, akit meglopnak, de a roma emberek is. Mindazok, akik becsületben élnek, dolgoznak és soha nem veszik el a másik tulajdonát.
    Ilyenkor hallani azt, hogy „persze, ismét a cigányok!” – az általánosítás veszélyes és igazságtalan.
    De!
    Megnéztem a menekültek arcát a híradókban, rémisztőek. Mint azok is azok voltak, akik csendben ücsörögtek a Nyugati pályaudvar lépcsőjén. A férfiakra mondom. Nem tehetnek róla, de úgy villogott a szemük az indulattól, a fáradtságtól, elhiszem. Dühösek a világra, hogy nekünk van otthonunk, ők pedig lejárják a lábukat, tűzön/vízen át jönnek és jönnek… S, itt, no meg amott sem fogadják őket szívesen.
    Őket is megértem, de saját magunkat is…
    Bocsánat’ de ez az igazság. Igaz, ez az én igazságom.
    🙁
    G.B.

  • Georgina Bojana Megértelek, teljes mértékben. Az emberek reménykedtek a jobb életben, és most megint rosszabb lesz.
    De még van néhány milliárd, aki szívesen jön Európába. Csak egy idő után, minek?

  • Georgina Bojana

    Kedves llanfair!
    Megindultak szó szerint elfoglani a világot. Félek, hogy ennek már, soha nem lesz vége 🙁 Valakik nagyon átprogramozták ezeknek a szerencsétleneknek az agyát. Bemagyarázták, hogy itt a kánaán. (No csak megjegyzem, mi sem érezzük, hogy ott volnánk 🙁 mármint a Kánaánban).
    Ezek a szerencsétlenek arra sem gondolnak, hogy itt Európában sokkal hidegebb van, mint ahonnét eljöttek. Igaz, a Vöröskereszt, a Máltai Szeretet Szolgálat és mindenféle egyéb segélyszervezet juttat számukra ruhát, élelmet.
    De mi van azután?
    A reménytelenség.
    Félek, hogy ez a menekült-sáska „hadjárat” megállíthatatlanul ellepi a világot.
    Nincs gondjuk a szaporulattal. Amíg az európai nők közül nem keveseknek, embriót ültetnek be, örökbe fogadnak, mert képtelenek a szülésre, addig ez e tömegeknek, nem okoz gondot.
    Félelmetes!
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • Georgina Bojana

    2015 november 27
    10:13 de.
    Kanadában a tél folyamán 25 ezer szíriait fogadnak be.
    Képzeld el azt A SOKKOT, AMIT EZEK AZ AFRIKAIAK KAPNAK MAJD!

  • Christopher Adam

    Sziria nem Afrikában van…

  • 😀 Az mindegy is, a lényeg a sokk, meg a 25 ezer fő, meg hogy idegenek és migránsok és, és és… 😀 🙂

  • Figyelő
    2015 november 24
    10:42 de.

    Valóban akadhat a 25 ezer fő között „terrorista hajlamú”, mint bármely 25 ezer fős mintában úgyszintén. Ellenben már a ott a környező országok menekülttáboraiban fogják átvilágítani a szerencsétleneket, akiket Kanada befogad. Québec province nagyjából 7600 menekültet fog kapni összesen, több hullámban. Ebből Montreál 6195-öt. Észre som fogja venni őket.. pláne, ha Afrikaiaknak nézi majd..

    DE fordítsuk meg a nézőpontot és szakítsuk ki a homokból a fejünket, legalább is most az önét. Ön szerint elképzelhetetlen, hogy a 25 ezer fő között mondjuk 24997 valóban menekülő és segítségre szoruló ember van, akik nagyjából minden nap olyan és még kegyetlenebb borzalmakat élnek át, mint ami például Párizsban történt. Minden egyes nap a terrorban élnek, és nem csupán annak árnyékában?? (de hogy pontosítsak egy kicsit: terror + polgárháború + ISIS versus szír menekülők)

  • Christopher Adam Sziria tényleg nem Afrikában van, de a Ti teletektől még én is sikítófrászt kapnék. 🙂

  • Kanahan valóban nem Kanadában van, és nem is Európában.
    Ott van valahol tőlük délre, egy kicsiny folyócska és a tengerpar közti vékony sávban. Eltekintve a köztes domboktól (hegyektől), furcsa mód a tengertől a folyócska felé lejt.

  • HunCanada

    2015 november 27
    12:20 du
    Kedves HunCanada!
    Valóban nem lát senki a jövőbe. Én a párizsi tettek után, nem örülök a szíriaiknak. Sajnálom!
    Ha ezt nem értik meg, arról nem tehetek… olvastam eleget a merényletről és annak végrehajtóiról.
    Valóban, rosszúl írtam, nem afrikaiak, elnézést.
    Talán, sokkal rosszabb.

  • Figyelő
    2015 november 27
    2:09 du.

    Kedves Figyelő,

    Semmi baj az afrikai kijelentése miatt, én nekem derültséget okozott.

    A párizsi tettekhez hasonlatos napi szintű galádságok miatt menekülnek a szírek, mármint a menekülő szírek akiken segíteni KELL. Pontosan úgy ahogy Kanada teszi, ott helyben a menekülttáborokból gyűjti össze a szír menekülteket, ahogy a magyar menekülteket begyűjtötte szintén ott helyben az osztrák táborokban annak idején Kanada. Miért nem bízik fogadott hazájában, aki ugyan azt teszi most, mint tette azt 59 évvel ezelőtt honfitársainkkal és ön családjával?

  • HunCanada

    2015 november 27
    3:58 du.
    Na ne, már! MI csináltunk öngyilkos bombázókat, Kanadában? Ne hasonlitsa össze a magyarokat a szíriaival!
    Csak reménykedni tudok, hogy ITT nem lesz hasonló támadás mint Párizsban.

  • Figyelő
    2015 november 28
    2:20 du.

    Kedves Figyelő, nem figyel és sajnálattal veszem észre, hogy teljes a képzavara. A szír menekültekről beszélek akiket Kanada ugyan úgy felkarol most a libanoni, jordániai, török menekülttáborokból mint a magyarokat az osztrák menekülttáborokból, akikért repülőgépeket küldött. Hiszen a 25 ezer Kanadába érkező szír menekültekről kezdtünk el beszélgetni. Hol látott szír öngyilkos bombázókat? A mai kanadai megoldás minden elemében ugyan olyan, mint ahogy azt a magyar menekültekkel tette annak idején, igaz a szírek egy kicsit pusztítóbb közegből menekülnek. Még egyszer, hogy világos legyen: Menekültekről beszélek, emberekről, akik épp olyan napi szörnyűségek elől menekülnek, mint ami Párizsban volt.

  • HunCanada

    2015 november 28
    3:04 du.
    Értem!
    Sajnos, én másképp gondolkodom.
    A párizsi merénylőről is kiderült, hogy az egyik francia, szíriai menekült volt.
    Tehát, leszűrve ezt a tapasztalatot, NEM örülök a kanadai bevándolóknak. 25 ezerből akadhat 1-2 ilyen is,amire Kanadának nincs szüksége.

  • Figyelő
    2015 november 30
    11:41 de.

    Értem a félelmét, de bízni kell Kanadában, hogy ki tudja szűrni a valódi terroristákat. Nem szabad szemet hunyni és vállat rándítani 1-2 potenciálisan veszélyes ember miatt több tíz és százezer szerencsétlen sorsa felett.

    Másrészt pedig a norvég tömeggyilkos Breivik, aki majdnem annyi embert mészárolt le egymaga mint a párizsiak az tősgyökeres norvég.
    A romagyilkosságok elkövetői Istentől kapott szépszemű magyarok. Az IRA vagy az ETA terrorszervezetek európai kultúrához tartozó írek és baszk emberek, a kelták és protestánsok egymás közti vérengzései sem szír beütésűek. Tehát lehet még ezen túl is hosszasan sorolni, hogy miért nem állja meg a helyét a félelme, hiszen bárhol bárki képes lehet brutális gyilkosságra, vagy terrorra, amihez nem kell szírnek lenni.

    Harmadrészt pedig jól tudjuk, hogy Kanada által megmentett magyarok között is számtalan veszélyes köztörvényes volt, mégsem mondtak le 32 ezer szerencsétlen menekült befogadásáról pár ember miatt, ahogy most azt ön szeretné a 25 ezer szír kapcsán.

  • Figyelő
    .
    .

    Akkor itt is egyetértésre jutottunk olybá tűnik. Távolról indultunk, de végül pontról-pontra közelítve meglett a közös nevező és a vitathatatlanság ebben a témában.

  • HunCanada Szinte mindenben egyetértek veled, de az ír-angol háborúval párhuzamot húzni szerintem nem lehet.
    Először is nem vallásháború, bár előszeretettel hívják katolikus-protestáns háborúnak. Nem az. Ez a 1916-os Húsvéti felkelés, az ír szabadságharc folytatása, az európai „jogokkal” illetve az ír-angol egyezménnyel szembe menve (soha nem fogadták el). Azzal az európai joggal, amelyik elnézi, hogy Anglia bitorolja az ír szigetek egy részét, illetve azzal az egyezménnyel, amit a nagy birodalom kierőszakolt a kis Írországgal. Ezt a konfliktust az angolok rendesen szították, nem egyoldalú volt a cselekmény. Kiképzett katonák a fegyvertelen emberek ellen az rendben volt, az írek védekezése nem. Az angolok felvonulása, melyben mutatják, hogy a sziget az övék(?), az is rendben van. Ez is érdekes. A belfasti vérlázító angol felvonulás semmi más, csak egy erődemonstráció, láttam néhányat.
    Mindamellett amikor az írek elfordultak az IRA tevékenységétől (pont Derryben, az egyik legnagyobb ellenállási központban), akkor az IRA szerencsére abba is hagyta a háborús tevékenységét, és áthelyezte a politikára, sikeresen. Nem hasonlítható a muszlim terroristák vérengzéseihez, nézeteim szerint, nekik a céljaik is más, és belátást sem várhatsz tőlük.
    Azt még hozzátenném, míg Magyarországon behívták a nemzetiségeket a kipusztult nemzet pótlására, addig az angolokat a kutya sem hívta, fegyverrel jöttek rabolni, gyilkolni.

  • llanfair
    2015 december 10
    3:05 de.

    Ilanfair, köszi a tartalmas írásodat. Természetesen egy az egyben nem lehet összehasonlítani a muszlim terroristákkal, igazából nem is fektettem ilyesmire a hangsúlyt. A mondanivalóm lényege inkább a szír menekültekről szólt, akik cseppet sem jelentenek nagyobb veszélyt – ráadásul nemzetbiztonságilag átvilágítva – mint bármely fehér, sárga, fekete, réz, színű hasonló számú embertömeg. Vagyis nagyon röviden, a terrorizmus, a gyilkolás, az elvetemültség nem csak és kizárólag a muszlimok sajátja, ahogy pl. Figyelő azt gondolja és zsigerből elutasít olyanokat akik a halál torkából menekülnek és ebből Kanada befogad jó pár ezer szerencsétlent a közel-keleti országok menekülttáboraiból, átvilágítva őket.

  • HunCanada Ne haragudj értettem, csak megragadtam az alkalmat az angolok szidására. 🙂

  • llanfair
    2015 december 10
    9:20 de.

    Nem haragszom, távol áll tőlem 🙂 Köszi