Betiltották a jógát egy kanadai egyetemen – A politikai korrektség határa?

2015 november 24 9:17 de.6 hozzászólás

Az Ottawai Egyetem diákszövetsége betiltott egy 2008-ban elkezdett és azóta roppant népszerű jóga kurzust, mert szerintük a jóga nyugati „kulturális kisajátítása” sérti e keleti bölcselet eredeteit és gyökereit, továbbá a nyugati világ egykori elynomó és koloniális múltja különösen fontossá teszi a mai érzékenységet, amikor átveszünk egy hagyományt a keleti világból. Több mint 60 egyetemista vesz részt minden félévben a Jennifer Scharf által tanított kurzusokon. Amikor kiderült, hogy a jóga gyakorlata az egyetemen politikailag inkorrekt a diákszövetség szemében, Scharf hajlandó lett volna ejteni a jóga szót és egyszerűen „tudatos nyújtózkodásnak” átkeresztelni azt, amit tanít, és ami mindenki számára továbbra is jógának minősül.

A diákszövetség nem érezte, hogy a „tudatos nyújtózkodás” jobban  tiszteletben tartja az ázsiai gyökereket, így kiálltak eredeti döntésük mellett és beszüntették a jógát. De arra nem számítottak – pedig előre borítékolható volt –  hogy politikailag túlfűtött döntésük országszerte és az Egyesült Államokban is címlapokra kerül. A New York Times IT rovatvezetője, Farhad Manjoo, a Twitteren keresztül terjesztette az abszurditás határait feszegető hírt. Erre felfigyelt David Frum kanadai születési konzervatív publicista és onnantól kezdve erdőtűzként terjedt az ottawai sztori.

Közben Bill Hammond, a New York Daily News publicistája hozzátette: ha a jóga nyugati gyakorlása egyenlő az érzéketlen kulturális kisajátítással, akkor az algebrát is ejteni kéne a nyugati világban, hiszen az Babilóniából származik.

Volt olyan olvasó aki szarkasztikusan egyből jelezte, hogy a kanadai főváros nevét is meg kéne változtatni, hiszen az Ottawa szó az Algonquin őslakossági nyelvből származik (az eredeti Algonquin szó „Adawe„), ami a kereskedelmet jelenti .

Az Ottawai Egyetem diákszövetségének elnöke – Roméo Ahimakin – jelezte, hogy addig szünetel a jóga, amíg nem fejezik be „konzultációikat” a témában.

„Azt szeretnénk elérni, hogy a jógát tanuló diákok értsék, hogy honnan származnak annak spirituális és kulturális gyökerei és hogy az oktatás ezeket a gyökereket tiszteletben is tartsa”–mondta Ahimakin.

Az Ottawai Egyetem Desmarais épülete.

Az Ottawai Egyetem Desmarais épülete.

Ez egy kétségkívül tiszteletreméltó és támogatandó cél a diákszövetség részéről. De talán a betiltás mégsem volt a leghatékonyabb hozzáállás.

A CBC egyik publicistája – aki aligha jobboldaliságáról és érzéketlenségéről vált ismertté – jelezte, hogy az amit az Ottawai Egyetem diákszövetsége lépett e kérdésben, jellemző azokra a nyugati jóllétben élő fiatalokra, akik egészen jelentétkelen helyzeteket képesek katasztrófaként elkönyvelni, miközben hasonló korú egyetemisták a világ sok-sok országaiban valódi veszélyeknek és szenvedéseknek vannak kitéve.

Lehet, hogy ennek felismerése a felnőtté válás fontos része kéne, hogy legyen a relatív jólétben, biztonságban és a befogadó társadalomban élő fiatal kanadai diákok számára.

6 hozzászólás

  • Groteszk hajtásai a tavasznak, sokszor metszeni sem kell, leszárad magától.

  • a diákszöveccséget nem lenne e ildomos azonnal és végleg betiltani, mivel rasszista és diktatórikus

  • Talán a vezető személyt utála a szövetség s vele akar kitolni? Ilyen igen gyakori. Ennek eredete az egyszerű emberi irigység.

  • “Azt szeretnénk elérni, hogy a jógát tanuló diákok értsék, hogy honnan származnak annak spirituális és kulturális gyökerei és hogy az oktatás ezeket a gyökereket tiszteletben is tartsa”–mondta Ahimakin.

    ez az ahi „Maki” n azt a szerény tényt nem veszi figyelembe, hogy a jóga oktatása egyúttal annak megismertetése is, tehát komolytalan dolgokat boncolgat (rohadt sok felesleges ideje lehet, talán a jóga tanulásának rovására) csak azt nem tudom elképzelni, hogy az immáron felboncolt és lemészárolt jógával mit fog csinálni? mert ha be van tiltva a jóga akkor senki sem ismerheti meg a jógát, szegény bolond kélgyómadár megharapta a saját farkincáját és most csámcsog rajta!!! ott az egyetemen nincs „duga”, hogy az ailyen Maki-k beledőljenek?

  • Úgy néz ki az Egyetem diákszövetsége egy komplett, kifejlett mini-ACLU. (American Civil Liberties Union)
    Lehet, hogy arra pályáznak a hallgatók (csak most hangosan), hogy oda felvegyék őket dolgozni? Kezdetben ingyenes önkéntes munka, de irdatlanul jól néz ki egy ügyvédi curriculum vitae papíron. (Szerintem pedig jól néz ki egy mellékhelység falán is.)

  • Ez az Ahimakin egyszer egy nagy liberális gondolkodó lesz majd. Most is karcolgatja már azt a szintet, de biztos lesznek majd ennél nagyobb horderejű agymenései is.