Tegyük helyre a múlt század borzalmait és a jövőt új környezetben építsük!

2015 november 27 7:35 de.38 hozzászólás

Emlékszem, hogy gyerekként mennyire szerettem a Budai Várban sétálni nagyszüleimmel. Megmutatták, hogy hol találkoztak először (nagymamámék az Országház és a Nádor utca sarkán laktak), a háború előtt mely fontos hivatal székhelye melyik épületben volt. Csodáltam a kilátást a Krisztinára az ágyúk mellől, és Pest felé átellenben. Minden sarkon évszázadok története, de ami leginkább megragadott: a véres huszadik század odakötődő históriája. Daróczy Laci később Rómában mesélte, hogy gyerekként többször járt a Palotában; milyen volt a berendezés, a személyzet ruhája, az emberek modora a világégés hajnalán. Rendszeresen felkerestük a Ruswurmot egy süteményért, és ott is megengedte nagypapám, hogy a feketéhez én gyújtsam meg a cigarettáját.

Amikor először jártam hivatalból a német nagykövetségen, elgondoltam, hogy egyik felmenőm, bárcziházi Bárczy István miniszterelnökségi államtitkár adta el a palotát a németeknek, és költözött egy kisebb, szintén fényűző, majdan lebombázott lakba néhány sarokkal odébb.

Ékszerdoboz a főváros ezen dombja, tragikus történelmünk mementója.

A Budai Vár éjjel.

A Budai Vár éjjel.

Fontos megőrizni, felújítani, s békés, politikamentes célokra hasznosítani. Legyenek itt továbbra is lakások, vonzzák a turistákat a kulturális helyszínek és programok.

De ahogy Berlin is részben úgy nézett szembe történelmével, hogy épített öröksége egy részének új küllemet és funkciót is adott, s a kormány legfőbb szerveit modern épületekbe telepítette, úgy tehetné ezt hazánk is. Ezzel is kifejezhetnénk, hogy lezártunk egy korszakot, amelyet persze nem feledünk, hanem vállalunk és helyre teszünk.

Igen, helyre tesszük a sok múlt századi borzalmat, s a jövőt huszonegyedik századi módon és környezetben építjük. De nem, Orbánék ragaszkodnak a régi díszletekhez, nyilvánvalóan a hozzájuk köthető értékrendbeli-politikai tartalom miatt. Nekünk, vagy tán gyerekeinknek lesz feladata, hogy szakítsanak ezzel a sehová sem vezető hagyománnyal, s úgy őrizzék-ápolják a múlt örökét, hogy abból tanulni lehessen. Ehhez új épületek kellenek, friss gondolatokból táplálkozó, letisztult formák. Ezek megteremtése még várat magára…

Kerék-Bárczy Szabolcs

38 hozzászólás

  • igen!!
    magyaroszag egy ekszeres doboz amibe a magyarok szarni jarnak!!

  • Kissé különösnek tartom a cikket!
    Egyik oldalon elismerően ír Budapest látványos emlékeiről, közben arról tesz emlitést, hogy Orbán a gazember, ragaszkodik a régiekhez.
    Hát Úram, nem látta a modern lakoházak százait, amit ugyan nem Orbán, hanem a bolsi uralomban épűlt panellházak Budapest szélén. Igen szomorú látványt nyújt, már a repűlőről is!

  • Szeptemberben jártam Budapesten kanadai születésű gyermekeimmel.
    Fiam, akit az építészet igen érdekel, el volt ragadtatva Budapest épületeitől.
    Még a lakóházak is, az Andrássy úton, igen rangos, építészeti emlékek.

  • Figyelő Igazad van, Budapest gyönyörű, lenne, ha tiszta lenne és karban lenne tartva. Vetekedne Béccsel és Prágával. De sajnos most olyan, mint az elszegényedett nemes. Barlev kicsit kemény, de sok igazság van a mondandójában.Nyáron olyan húgyszag van a belvárosban, hogy a görény kipusztulna.
    A bolsi uralom alatt épült házak nagyon rosszak, de legalább voltak. Most mennyi lakás épül? Ami épül, drága, ocsmányul drága, és vacak. Az anyagokat rendesen beletervezik, kifizettetik, és valaki más felhasználja, mert a lakásokban nincsenek beépítve.
    Mikor is volt egyébként bolsevik hatalom Magyarországon? Ez nekem még mindig nem tiszta.
    Az otthontalan százezreknek biztos szívet melengető 50 darab méregdrága lakás, amit még megnézni sincs pénze.
    .

  • Kerék-Bárczy Szabolcs 1993-ban Antall József mellett kezdte a politizálást, megfordult az első Orbán-kormányban, Medgyessy Péter idején megtarthatta Los Angeles-i főkonzuli posztját, majd az MDF szóvivője és elnökségi tagja lett. Az elmúlt években Bokros Lajosnak adott tanácsokat az európai parlamentben, majd pozíciót kért – sikertelenül – az MSZP-ben és a Együtt-PM szövetségben. Végül tavaly ősszel Gyurcsány Ferenc pártjában, a Demokratikus Koalícióban kötött ki, mindjárt elnökségi taggá választották és őt indította a párt a belvárosi körzetben, ahol elbukott… Láss csodát, építészként feltámadt, és orbánozik ezerrel !

  • Án nem éreztem húgyszagot!
    Viszont, a Belvárosban millióan járkáltak a kúlföldiek!
    A Váci utcán alig lehetett menni, pedig akkor már szeptemnber végén, fogyni kezdtek a túristák!

  • A bolsi hatalom 1945 től – 1990 ig tartott!

  • Tudom, sokat írok , de mindig eszembe jut valami, amit közölni szeretnék. Panasz van a lakások hiányára és árára.
    Most, mikor otthon voltam két hétig egy lakást béreltem Budán egy orvos házaspártól. Feltételezem, hogy két lakásuk van, ha az egyiket kiadják és hasznot húznak belőle..
    Az interneten találtuk, ahol erre külön vállalat van és hírdetik.
    A lakás probléma úgy látszik, csak a szegény emberekre vonatkozik, és ma már sokkal jobb, mint volt az elmúlt időkben.

  • Figyelő A bolsevizmus alapja, a kommunista párt vezető szerepe. Mikor volt kommunista párt Magyarországon? Alakult 1944 november 5.
    Feloszlatva 1948. június 12. Akkor most?

  • Figyelő Te egy igazi kommunista vagy. Két orvos aki hasznot húz a lakásából? Ingyen adják? Két ember aki házasságot köt, és van lakása, adja át az államnak az egyiket? Egy orvosnak aki megmenti az életedet, még lakása se legyen? Ezt komolyan gondolod?

  • Látom kötekedsz: a kommunista párt nagyon jól tudja mindenki nem ezen a néven szerepelt, de már 1919 óta létezik és ma is él és virul.
    Azt hiszem, ha nem tévedek Magyar Dolgozók pártja volt otthon egy ideig a neve……
    Van az USA-ban, Kanadában is, igaz, hogy igen kis létszámmal.
    Én nem sajnáloma az orvsoktól a két lakást, sőt.
    Ki mondta, hogy adja át az államnak? ez a te ideád!

  • Figyelő Nem gondolnám, hogy kötekednék. Nem tapasztaltam bolsevizmust Magyarországon, 1970-től 2010-ig.
    A szocializmus építgetése nem bolsevizmus. Szerintem.
    Két lakásuk van, az egyikből hasznot húznak. Ezt Te hogyan értelmeznéd? A lakáshiány csak a szegényeket sújtja? Kanadában nem így van?
    Ha Te nem éreztél húgyszagot Budapesten, akkor biztos nincs. De ha megromlott a szaglásod, olvasd el a statisztikát, hány liter húgy, és hány tonna kutyaszar marad az intelligens városlakók után a járdán. A „szórakozó” emberekről még nem is beszéltünk.
    Várj egy kicsi szárazságot napsütéssel, és érezni fogod.

  • llanfair
    – „Nyáron olyan húgyszag van a belvárosban, hogy a görény kipusztulna.” – Tőled ilyen rosszindulatú demagógiát nem vártam.
    Nem tudom hol tapasztaltad ezt, ha megírod elmegyek oda és megtapasztalom. Londonban több szemetes, elhanyagolt felüljáró alatti területet láttam, nem a külvárosokban. A buszokon a chipses zacskók, kólás dobozok, hasonlók nem ritkaságok. Párizsban a Sacre Coeurhoz menet, az egyik utcában a hentes hanyag eleganciával öntött ki egy vödör véres vizet az utcára. Münchenben, Nürnbergben hosszabb ideig éltem, összességében nem különbek Budapestnél, inkább csak a szomszéd kertje mindig zöldebb effektus működik!
    – „A bolsi uralom alatt épült házak nagyon rosszak, de legalább voltak.” – Gyakran járok keresztül Csepelen, de nem csak itt, a régi kifűthetetlen panellakásokat külső hőszigeteléssel látják el, nyílászárókat cserélnek, és jó ránézni a színes házakra a régi egyen szürke tömbök helyén.
    – „Az otthontalan százezreknek…” . Milyen százezrekről beszélünk? Néhány éve volt Budapesten népszámlálás, én a XI. kerületben voltam ellenőr. Talán egyetlen olyan egykori bérház sem volt amelyikben ne lett volna lakatlan lakás. A szomszédok soha nem láttak ott senkit, évek óta, vagy időnként megjelent valaki, aztán hónapokig megint senki. Abban igazad van, hogy ez a kormányok, az önkormányzatok bűne. Több ismerősöm is van, aki lenne rá pénze de nem vesz lakást mert olcsóbbnak találja az albérletet mintha saját lakást vagy házat vásárolna! Az ingatlanok ára, minden ellenkező híresztelés dacára nem igazán emelkedik, az amortizáció működik, a karbantartási költségek nőnek és különben is az a tulajdonos problémája.
    – Nem akarom védeni a Figyelőt, a két orvosi lakást Ő sem pejoratív értette! Vélhetően már a házasságkötésük előtt volt mindkettőjüknek, eladni nem érdemes, ha üresen áll csak jobban romlik, így viszont ha nem is nagy, de valamennyi hasznot hoz.
    – Ami a kommunistákat illeti, nem az a lényeg, hogy milyen nevet adnak a gyülekezetüknek. A mostani MSZP kinyilatkoztatta, hogy az MSZMP jogutódja, a vagyont tekintve, ideológiailag más! 🙂 Ezt Te sem vetted komolyan!

  • Aki a lakótelepeket fújolja, az sose lakott a „gyönyörű” házak sötét udvarai mélyén, komfort nélküli lakásban. Százezrek jutottak emberi lakáshoz a panelekben, ahol minden lakás fürdőszobás, napfényes, a házak között terek, parkok vannak (mondjuk van kivétel, a Szentendrei úti telepre semmi pénzért nem költöznék). Millióknak nem lehet Gresham házakat (ma a For Seasons van benne)építeni. A belvárosi viszonyok meg éppen a külföldi turistáktól olyanok, amilyenek. Mivel olcsó, nem a kultúrára éhes csapatok jönnek, hanem legénybúcsúk szervezői, az a réteg, amelyiket az olcsó sör vonz, ennek aztán megvannak a következményei.
    Én egyébként Stockholmban(!), a Drottingholmon (ez az ottani Váci utca) találkoztam olyan utcai WC-vel, minek az ajtaján folyt ki a … Ugyanitt térdmagasságban görgette a szemetet az ott mindig fújó szél. Azóta szavam nincs a budapesti szemétről.
    A gond az, hogy a panelházak rossz minőségben, szigetelés nélkül épültek. A szocialista-szabaddemokrata kormányok idején (Figyelőnek kommunista) létezett panelprogram (onnan valók a színes házak). Ennek keretében az állam állta a teljes felújítás (ablak-ajtó csere, külső szigetelés, fűtésrendszer átépítése) felét, az önkormányzat a harmadát, a fennmaradó harmad maradt a lakóké. Magántulajdonú lakásokról van szó! Az volt a terv, hogy családi házaknál is lesz ilyen program, de beleköpött ez az ócska, rövidlátó banda, hiszen Felcsúton nincs lakótelep… Ebből az átkozott Paks 2-ből több százezer panelt fel lehetett volna így újítani – és nem is lett volna szükség a többletenergiára.

  • Ja, még egy. A lakótelepet ne a Várhoz, meg a Klotild palotákhoz tessék hasonlítani. Hanem a IX., VII. kerületi bérházakhoz, meg pl. a diplomatanegyedtől egy rövid saroknyira lévő VI., kerületi Aradi utca házaihoz…

  • lelszi. Kedves Lelszi! Sosem voltam rosszindulatú. Néha gonoszkodom, de az más. Attól, hogy más nagyvárosok is koszosak, attól még Budapest nem lesz tiszta. Semmi szomszéd kertje effektus nincs. Bécset és Prágát azért hoztam fel, mert egy bölcsőben ringtak Budapesttel, mégis sokkal jobb állapotban vannak (és sokkal tisztábbak). London és Párizs koszos, ezt nem tudom vitatni. Ez menti a Pestieket?
    A kutyaürülék és húgy sajnos ott van Budapesten, és annak szaga van. A lakótelepeken az állatbarát az utolsó pillanatban hozza le a kutyáját, aki persze rögtön az ajtó mellé hugyozik. Míg előveszed a kulcsodat, kifordul a gyomrod. Napi 40 tonna kutyaürülék Budapesten.
    Most komolyan gondolod, hogy az csak úgy eltűnik? A magyar kutyatartók minimális intelligenciával sem rendelkeznek. A kutya oda pisál ahova akar, egy dán dog annyit, mint egy ember. Legyen ez ház fala, elválasztó korlát, vagy játszótér.
    A szilárd ürüléket is csak kicsi része szedi össze. Ezt akarod megcáfolni?
    A „bolsi” házak átépítése nagyon jól is sikerülhet, én is láttam nagyon sok szépet. Kelet-Berlinben már mindet átépítették, és tényleg szépek. De attól, akkor még nem voltak jók. Jó dolog, ha tudod azt, hogy a kilencediken hasmenése van, a hetediken megint berúgott, és végre Rozi megint boldog volt két hónap után a másodikon. Bélának meg sikerült megvenni a kedvenc cd-jét, és képes napjában 50-szer is meghallgatni.
    Szigetelés a nullával volt egyenlő, a több helyről egybegyűjtött lakók pedig nem tudtak egymás mellett élni.
    A svábbogarakkal meg csodálatos lehet együtt élni. A garázsok hiánya miatt pedig mindenhol autó.
    A tanácsi lakásokat pedig valamiért tönkretették, nem vigyáztak rá a bérlők. Az pedig sajnos bizonyított tény, elég ha egy állat beszabadul egy rendes házba, lerongyolja rövid idő alatt.
    A legnagyobb baj, hogy ezen lakótelepek megszüntetése a lehetetlenségig drága. Nem hiszem, hogy valakinek az álma, egy ilyen galambdúcban lévő lakás.
    Nem tudom Te mit tartasz otthonnak? Az, hogy tető van a fej fölött, attól még nem élhető a lakás. Mentőzésem alkalmából volt szerencsém látni a lakások minőségét. Lehangoló.
    Nekem az is otthontalan, aki kényszerből lakik valakivel, szülővel, rossz házastárssal stb.
    Válasszuk szét az albérletet a lakásbérléstől, mert mostanság összemossák Magyarországon.
    Magyarországon ma nem érdemes lakást bérelni, ha ott akarsz végleg lakni. A lakás amortizálódik ez igaz, de miután leányom ingatlanos, közelről látom ezeknek a buktatóit. Most az ingatlanárak emelkedése miatt, 30-40%-kal emelkedtek a bérleti díjak. Láttam olyan elmebeteg tulajt, aki négykézláb mászkált a lakásban, keresve a hibákat. Ha valami elromlik, várhatsz a tulaj jóindulatára. Havi 100 000 alatt szinte már nincs lakás. Ezt nem tudják megfizetni, csak kevesen. Új építésű házban nem ritka már a 200 000 forintos havidíj. Nonszensz.
    Az már az én kényeskedésem, hogy nem szeretek a máséban lakni, más bútorát használni.
    Nekem Figyelő mondatszerkesztése negatívnak tűnt, de ezen (sem) veszünk össze.
    Az utolsó a legérdekesebb. Bizony a név mindegy. A Fidesz se nem fiatal se nem demokrata, a KDNP pedig nem kereszténydemokrata, és nem néppárt, hiába nevezik magukat annak. De Magyarországon nem volt kommunista 70 után, talán csak nagyon kis létszámban. Azok a köpönyegforgató léhűtők csak jellemtelen alakok voltak, akik eladták a gerincüket fillérekért, mindegy, hogy nevezték magukat.
    Nem is lehettek kommunisták, mert akkor most a kormánypárt tele lenne kommunistával. Pedig nincs. Nincs?
    Ui: Kisvárosunk megint aranyérmes lett, az ország tisztasági versenyében, az öt évvel ezelőtti megszégyenítő ezüstérem után. 🙂

  • talalom Nem vagyok mérnők, nem tudom mennyibe került volna, de ha a szigetelést rendesen megcsinálják, klasszisokkal jobb lenne az élet a panelban. A szakemberektől azt hallom, hogy a szigetelést az új építésű házakból is kispórolják, pedig szerintem az a legfontosabb, hogy otthon érezhesd magadat.

  • llanfair

    Nem akarom a szót szaporítani, ezekről a témákról órákig lehetne beszélni.
    – Ami a „kutyagumit” illeti: évekig dolgoztam a Markóban, ugyancsak figyelni kellett az embernek hová lép! A Szalay utca pláne! A szomorú, hogy sem ezen a környéken sem pl. a Várban nem a lumpen prolik laknak.
    – A 90′ években az NSZK-ban, nem keleten, szintén voltak panel lakótelepek. Ott kiürítették a házakat, kívül-belül szigetelték, modernizálták, aztán aki ragaszkodott a régi lakásához visszaköltözhetett.
    – A lakás-, házbérlésben igazad van, bár a külsőbb kerületekben is van élet, csak kevésbé drága. Bútorozatlan ház, vagy házrész is kiadó, de ezen sem érdemes vitát nyitni.
    – Ami az igazi kommunistákat illeti, egy párat én is ismertem, minden tiszteletem az Övék volt, pártállásunktól függetlenül, de már akkor sem Ők voltak az etalonok a többség szemében.
    – A kisvárosotoknak/-hoz csak gratulálni tudok! 🙂 Én akkor is boldog lennék, ha a milyénk csak a 10-11-ik lenne! 🙁

  • A kutyagumiról, már én is írtam, de úgy látszik reménytelen. Megmagyaráztam, hogy Montrealban is sokan tartanak kutyát, de itt van egy egyszerű megoldás-.
    A parkokban, vannak kutya sétáltató helyek, keritéssel bezárva. Az itteni polgárok odaviszik a kutyáikat, ahol azok elvégzik a dolgukat.
    Buadapesten is sok park van, miért nem létesitenek ilyen kutya sétáltató részeket? Gondolom, egyszer egy héten a szeméttakaritók kitisztitják azokat.

  • llanfair:
    Hát nemtom.
    20 éve sűrűn jártam Londonban, AKKOR egyáltalán nem láttam koszosnak , legalábbis Budapesthez képest. Moszkváról meg már ne is beszéljünk. ( Ott is votam vagy kétszer.)
    Azóta persze lehet hogy elkoszolódott.

  • Figyelő

    Budapesten is vannak kutyasétáltatók, futtatók. Az értelmesebbje össze is szedi a kutyagumit, semmi gond! Viszont egyesek még fel is háborodnak, ha szólnak, hogy a kutyájuk után, ha már a járda közepére piszkított, takarítsák el a nyomokat.

  • lelszi, valahogy az ilyeneket megbüntetni kéne(pénzbírság), itt az a dívat.

  • llanfair

    2015 november 28
    4:12 de.
    A fentieket most olvastam.
    Ha Te a „szcializmus épitgetéséd” látod a Kádár rendszerben, akkor miért szaladtál el Írosrszágba?
    Mellesleg, Kádár János t9bb mint 360 magyart végeztetett ki, köztük Nagy Imre volt miniszterelnőköt is.
    Ha ez az ” épitgetés” tetszett, miért élsz most idegenben?

  • Elnézést kérek a hibákért!
    „Szocilazmus”
    Kádár 1957-ben

  • Geyza Azokra a helyekre adtam igazat, ahol az a réteg lakik, aki a koszt csinálja. London nagy, több helyen lakik nem intelligens népség. Nekem Londonnal csak az a bajom, hogy túl sok benne az angol. Párizs is csak estére lesz koszos, mert éjjel kitakarítják. Az a hatalmas csatornarendszer mindent elbír. Úgy tudom, Londonnak is nagy van. Szerintem a „szigetek” mindenkinek kicsit piszkos kinézetű, a sok szürke miatt. Még a víznek is fekete a színe sokszor. Azután kisüt a nap, és minden szép lesz. A vidék Angliában is sokkal tisztább, mint általában a vidék mindenhol. Sajnos még Dublinban is vannak mocskos kis szigetek, ahova befújja a szél a mocskot, és valamiért úgy marad. Érdekesség, Budapesten ritkán mossák a buszokat, itt minden nap. Az etalon Svájc. Az valami csoda volt.
    A koszosságot nem Budapesthez mértem. Nekem Budapest nagyon koszos, de éppen most kaptam ki érte. 🙁

  • TÉNYLEG, TEGYÜK CSAK HELYRE!

    A mezőgazdaság nagyüzemivé válásával és annak következtében az egykor mezőgazdasági – paraszt – tömegek városivá válásával hatalmas kihívás volt a gyorsan felépíthető tömeges lakásépítés megkezdése. Erre hozták létre, a téglaházas lakótelepek után, ill. azok kiváltására, a 60-as években szovjet mintára és licenc szerint a magyarországi házgyárakat. (Később dán és svéd házgyárakat is rendszeresítettek.) Ezzel egy időben pl. Budapesten hatalmas városrekonstrukciós munkák is zajlottak, a korszerűtlen (95%-ban) századfordulós, milleniumi komfort nélküli és háborúban tönkrement otthonok korszerűsítésére. Ezeket történelmi viszonylatban rendkívül rövid intervallumban kellett megvalósítani, amelyet az ún. Kádár-rendszer, éppen a fentebb kárhoztatott panel programja jól koordinált megszervezésével remekül megoldott és óriási tömegek jutottak összkomfortos lakásokhoz a falusi budik, vagy a gang-végi közös klotyók világa után, mely „projekt” 40 éven keresztül, egészen a rendszerváltásig elég jól működött. (Amúgy a romokból, Várnegyed is ekkor öltött új ruhát – a mai képét…)
    Ez pedig akkor(!) igenis hatalmas minőségi előrelépés volt az életminőségünk szempontjából és semmi esetre sem szégyellni való…

    Másfelől, nekem az életemben először, a 80-as években London belvárosában „volt szerencsém” egyáltalán hajléktalant látni a Hayde park tőszomszédságában, ill. a Marble Arch aluljáróban jótékony nejlon és papírzsákok védelme alatt rejtőzködött, mely paplanból vizelet csordogált kifelé… Ez a konzervatív Thatcher kormány regnálása idején vetítette előre a mi majdani rendszerváltásunk kilátásait is… Azon az utamon még a Sohoban sokat láttam belőlük, ahol igen ötletesen gyümölcsös rekeszekből összerakott „ágyakon” aludtak az októberi éjben – a szabadban.

  • Figyelő Ne haragudj, annyiszor leírtam, hogy miért jöttem el, annyiszor leírtam, hogy nem szerettem azt a rendszert, hogy nem írom le még egyszer. De ha „becopyzod” nekem, hol írtam, hogy szerettem a szocializmust, küldök neked egy üveg whisky-t. Bushmills-t! 🙂
    Azt is leírtam, hogy sem kisdobos, sem úttörő, sem KISZ tag nem voltam. Felkértek, hogy lépjek be a pártba 1978-ban, de nemet mondtam. Ezért semmi hátrány nem ért már akkor. Ellenben cserkész voltam általános iskolás koromban, azért sem bántott senki. Puhult rendesen a rendszer.
    Mire megnőttem, már nem voltak kivégzések, csak ostoba körzeti meghízottak, akik „kiskirályoskodtak”, és párttitkárok akik uralkodtak. Pont mint most. Már dübörgött az új gazdasági mechanizmus is.
    Egyszerűen nevezzük a nevén. Nem volt bolsevizmus volt, hanem a szocializmus építése. Az nem azt jelenti, hogy jó volt, csak a zöldre nem mondom, hogy fehér. Szerintem.
    Tudomásom szerint bolsevizmus 1919-ben volt Magyarországon, de arra Te sem emlékezhetsz.
    Én 1957 májusában még két centis sem voltam. 🙂

  • A hatvanas években a budapesti lakások 68%-a komfort nélküli volt. A Várat, Parlamentet gyerekkoromban rom állapotában láttam még (a Parlament kevésbé romos volt).
    Llanfair! Egy 50 nm-es lakás teljes felújítása (ajtó-ablak csere, ház szigetelése, fűtésrendszer teljes átépítése radiátor cserével, méréssel)öt éve 1-1,2 millió forintba került. Ehhez adott az állam 600 ezret, az ök. 300 ezret. Mondom még egyszer: ezek magántulajdonú lakások! Biztos szép a Vár, de én bizony nem laknék azokban a gyakran vizes lakásokban. Ja a proli lakáshoz jutott, meg fürdőszobához. Egyébként nekem esztétikailag is jobban tetszik, amikor egy lakótelepi ház ezernyi ablakán visszaverődik a nap fénye, mint akár a Ráday utca gagyirohama (pedig ott születtem).

  • Málnaszőr!

    Azt hiszem a lényegénél ragadtad meg az itteni vitát.

    Amikor lezajlott a nyugati-téri diszkótűz, ezrek zarándokoltak oda, hogy a humanizmus gyertyáival emlékezzenek meg az ott e balesetben elhunyt 3 fiatalról. Még az Orbanini házaspár is gyetyát rakott… Ez az álhumánus tömeg, miközben gyertyákkal megvilágított könnyes szemmel ácsorgott Budapestnek e frekventált közterén, bizony ügyet sem vetett egy, a háta megett hullámpapírba csomagolt fekvő alak felé, arról sem véve tudomást, hogy él, avagy halott e az a szerencsétlen fedél nélküli hajléktalan. [ Ti.Tarlós-Fideszék épp akkor űzték ki ezeket még az aluljárókból is.]
    A rendszerváltásnak ez a vívmánya – a hajléktalanság és a hülyeség szabadsága – bizony annak előtte mégcsak fogalomként sem élt a magyarok fejében. Nem ismertük. Nyugatról meg azt hallottuk mindig, hogy az maga a fenékig Eiffel…
    Bizony, Olvtársaim a létbiztonság – szemben a lét-bizonytalansággal – a szocializmus kulcskérdése volt, még ha ez mindannyiunknak sokba is került.
    Németh Miklós mesélte Kádárról, aki még közvetlen a rendszerváltást megelőzően egyszer négyszemközt beszélgetett ővele, hogy óvatos, aggódó hangsúllyal, csak azt kérdezte meg tőle:

    „…de Németh elvtárs, azért munkanélküliség az ugye nem lesz…” 🙁

  • Jajjj! Az „fenékig Eiffel” poénba az Eiffel építette Nyugati Pályaudvart is be akartam vonni. Elfeljtettem, na mindegy, szóval a budapesti Nyugati tér ennél az Eiffel féle pályaudvarnál fekszik, ahol hajléktalan nem feküdhet, viszont nyugodtan megdögölhet… Ez a mai magyar lét biztonsága – a’lá Fid SS.

  • Dubois !

    No igen, így kerülnek helyükre már az e század borzalmai is.

  • talalom A panelnek elismerem, hogy sok előnye van. De miután életem felét sikerült panelben lakni, ezért az én tapasztalatom, hogy lakni lehet benne, élni nem. Miután az emberek nagy részét nem érdekli a másik, ezért pokollá teszik egymás életét.
    Három lakótelepen laktam, és vállalom azt a véleményemet, hogy a folyamatos zajártalom miatt, élhetetlen. Fúrás, faragás, hangoskodás, havonta több beázás, a szemétlerakó bűze nekem mind olyan körülmény, amit nem tudtam átlépni egy idő után. Aki zajártalom alatt végzi a munkáját (szinte mindenki), soha nem tudja magát kipihenni. A zajártalom, kialvatlanságot, koncentrációkiesést, ingerlékenységet és hosszabb távon pszichés zavarokat okoz. Ehhez elég egy klumpa, a fölötted lakónál. Ezek sokkal komolyabb gondok, mint az ember gondolná. Az sem apróság, mikor az alattad lakó rágyújt a wc-ben, ezzel mérgezve az egész lakóházat. Ma már a túlmelegedés is játszik, bizonyos helyeken nem lehet megmaradni.
    A légkondi pedig drága, ha valaki kevés pénzzel mégis megoldja, az a zaj a szomszédoknak az utolsó csepp a pohárban. El kell fogadnom, hogy az ország anyagi helyzete nem engedi meg még sokáig a rendes lakóhelyet. Azt is elfogadom, hogy a Ráday utca sem jó, de mégis azt mondom, hogy a panel csak szükségmegoldásnak jó. Nem véletlenül indult el egy kivándorlási hullám vidékre, csak sajnos anyagilag sokan belefulladtak. Az új káposztásmegyeri lakótelep nekem tetszett, ott jó volt élni. A Füredi elviselhető volt, az újpesti élhetetlen. A Havannáról pedig csak rosszat tudok mondani. A Vár szép, de a belvárosban nem szívesen élnék én sem, annál tényleg jobb a panel. Patthelyzet?
    Mióta megint különálló kertes házunk van (is), megjavult a hallásom, a vérnyomásom, a sok oxigén miatt jó az étvágyam és nyugodtan alszom. Egyszerűen, jól érzem magam.
    Most nem fogok válaszolni, ez nem a köztudott neveletlenségem, hanem időhiány lesz. Bocsánat. 🙂

  • Dubois

    „Ez az álhumánus tömeg, miközben gyertyákkal megvilágított könnyes szemmel ácsorgott Budapestnek e frekventált közterén, bizony ügyet sem vetett egy, a háta megett hullámpapírba csomagolt fekvő alak felé, arról sem véve tudomást, hogy él, avagy halott e az a szerencsétlen fedél nélküli hajléktalan.”
    – De micsoda szerencséje volt a hajléktalannak, Te összeszedted, eltámogattad a legközelebbi hajléktalan-szállóig, msggyőzted a portást, hogy ne vegye el szerencsétlen ember maradék fél üveg tintáját, a zsebébe nyomtál egy ezrest, és azóta is ájuldozol a saját szamaritánusságodon!
    – Abban igazad van, hogy a világ összes hajléktalanja – a’lá Fid SS.

  • LLanfair! Nekem is csak most lett időm. Három lakótelepen laktam én is. A újpestivel csak az volt a bajom, hogy nagyon messze esett addig életemtől, szüleimtől, munkahelyemtől, és még nem volt metró arra. Kőbányán jól éreztem magam, óriási, forgalomtól elzárt játszótérre (park is elfért +) nézett a lakás. Nem mondom, a térről a gyerekzsivaj eléggé felhangzott, de egyik lakásban sem hallottam soha sem a felettem, sem a mellettem lakót. Kispestre családi állapot változása miatt kellett költöznöm a fiammal – ott szerettem a legjobban lakni. Ott is óriási park +játszótér +kutyafuttató kombóra nézett a lakás, a hetedikre már a gyerekzsivaj is csak tompán hangzott föl.
    Bajom volt vele:
    1. a távfűtés, amit aranyáron mérnek és szabályozhatatlan, valamint akkor is fizetned kell, ha nem is vagy otthon.
    2. a panel, mert egyetlen kép felakasztásához is megremeg a lépcsőház.
    3. a lakóközösségtelenség, pedig nem voltak kirívóan fegyelmezetlen lakók. De 20-25% nem fizette a közös költséget – és nem a nyugdíjas pár, hanem pl. az ügyvédnő, aki nem is lakott ott, ki volt adva a lakása. Állandóan a magas közös költség miatt járt a szájuk, nem bírták fölfogni, hogy hiába szidolozzák a küszöbüket, ha a tető beázik, a ház lerobban. A házat folyamatosan karbantartották, (pl. a szemétledobó csövét hathavonta végigmosatták) de ezzel a közösséggel nem lehetett volna belevágni egy panelprogramba.
    4. A lakások szörnyű beosztása. Biztos azért, mert ötödmagammal egy 27 nm-es lakásban nőttem föl, de irtózom a szűk szobáktól. 6-7 nm az nem félszoba, hanem gardróbszekrény, csak van rajta ablak. Kispesten ki is verettem az egyik falat – előtte körbegazsuláltam a szomszédokat, de a villamosmegállóig (100-150 m) elhallatszott. Azt hittem megölnek: de nem, azóta jónéhányan követték a példát. Aztán a párommal mégis összecsikartunk egy családi kunyhóra valót: kezdhettük elölről az építkezést. Egyedül maradtam, a kertre nincs elég fizikai erőm, a lakásnak alig a felét használom – a sors fintora. Mégsem tudom kisebbre cserélni, mert nincs elég pénzem. Ez persze hülyén hangzik, de annyival drágább a kis lakás nm-re, (és a házon is lenne még befejezni való) meg annyival drágább a kislakás fenntartása, hogy meggondolandó. A közös költséget inkább lakástakarékba teszem, így 4 évenként hitel nélkül meg tudok oldani javítást, festést.

  • T. Lelszi!

    Tréfás megjegyzésedre, hadd ne másoljam ide „málnaszőr 3:52” utsó bekezdését a létbiztonságról, na meg a magam idézetét Németh M. és Kádár János beszélgetéséből…
    Megjegyzem, magam is rendszeresen gyakorlom a jótékonyságot. Nekem is, mint sok más honfitársamnak, a magunk keretei között megvan a magam hajléktalanja, bár tudom, hogy ez nem megoldás alapvető rendszerhibákra. Azokra mostmár csak az adott, igazságtalan rendszer . k ö z ö s . megdöntése adhat enyhet, amely rendszer egy szociális jelenség helyett az áldozat felelősségét firtatja és folytat, az egykor még egzisztenciával bíró emberek ellen propaganda hadjáratot és utcai üldözéses versenyt…
    Akik meg akkor oda zarándokoltak az egykori Marx térre, ezzel a megható gesztussal próbálták a lelküket nyugtatgatni. Az . a t o m j a i r a . hullott társadalom látványos, ámbár igen gyenge megnyilvánulása ez – de mire is? – az önmaga éberségének az e l a l t a t á s á r a.
    Itt, ezen a fórumon, pontosan az ilyen alap ellentmondásokat tűzzük tollhegyhegyre, vagy billentyűzetre, mint például ott, a Nyugati-téren megnyilvánult, ilyen álhumanizmus
    . h a z u g s á g a . az utcán heverő . k o l d u s .
    —>tőszomszédságában.

  • Dubois

    2015 december 1
    2:21 de.
    Tudom, hogy ez nem vigasz a sok otthontalan számára,akik az utcán, vagy pályaudvarokon kell laknia.
    De fel kell hívnom a magyarok figyelmét arra, hogy ez ma már világtűnet!
    Kanadában, mindenkinek lehet lakása jó és nem jó, olcsó és drága. Mégis, mindig vannak és lesznek utcán lakó emberek ezrei. Vagy nincs munkájuk és pénzük lakbérre, vagy elisszák a pénzüket és azért nincs, de van olyan is, aki így szeret élni.

  • Dubois

    Nem is próbállak meggyőzni az Általad rendszertünetnek nevezett jelenség rendszerfüggetlenségéről, de biztos hallottál már az USA, Kanada, Anglia vagy bármely ország hajléktalanjairól, szerinted mind a Fidesz bűne?
    Nem akarok anekdotázni, de kb. 16-17 éves lehettem, vártam a villamost a Nemzeti Múzeum előtt, amikor hozzám lépett egy toprongyos alak és kérte, segítsek rajta 1-2 Forinttal. Akkor egy mozijegy ára 2 Ft volt, adtam Neki egy „Bélást”! Aztán látom, hogy számolgatja a pénzét, majd bemegy a a Nemzeti Cukrászdába. Kíváncsiságból utána mentem, kért egy fél konyakot! Azóta ha valaki segítségemet kérte, mindig felajánlottam Neki, hogy a közeli közértben veszek Neki ennivalót! A legszolidabb is melegebb éghajlatot emlegetett, de volt aki a „rák egye ki a beledet” felkiáltással távozott.
    Lehet, hogy mindig rosszkor voltam rossz helyen?
    A migránsoknak ételt-italt osztogatók miért zavarták el a „csöveseket”, még azt sem engedve meg, hogy az eldobált, bontatlan élelmiszer csomagokat összeszedjék?
    Azt már nem is kérdezem meg, szerinted miért nem megy minden hajléktalan be a hajléktalan szállókra?

  • Noszticzius Judit

    Kerék-Bárczy Szabolcs nagyon jót írt és igazságosat! 🙂