Lou Gehrig-betegséggel diagnosztizálták az egyik legismertebb kanadai parlamenti képviselőt

2015 november 30 7:20 du.5 hozzászólás

Mauril Bélanger liberális parlamenti képviselőt az ottawai magyar közösségben is jól ismerik, ma viszont szomorú hírt osztott meg a főváros lakosságával. Az október 19-ei választás óta észrevette, hogy egyre nehezebben tud beszélni és hetekig vizsgálták az orvosok, a rejtélyes betegség okait keresve. Pénteken kapta meg a hírt Pierre Bourque idegsebésztől, hogy a gyógyíthatlan Lou Gehrig-betegségben szenved. Az amiotrófiás laterálszklerózisban az izmok elgyengülnek és elsorvadnak. Később légzési, nyelési és beszéd nehézségek jelentkeznek. Mauril Bélanger esetében a beszéde volt legelőször érintve, amit a betegség bulbar formájának hívnak.

Mauril Bélanger

Mauril Bélanger

Az ALS aránylag ritka betegség – minden ezer kanadaiból egyet diagnosztizálnak a korral – de nem az első alkalom, hogy egy ismert arc szenvedett vele a kanadai parlamentben.

Justin Trudeau, Kanada kormányfője üzent először Mauril Bélanger-nek. „Légy erős, mindig ott leszünk mögötted”–jelezte a miniszterelnök.

Az ellenzéki Konzervatív Párt vezetője – Rona Ambrose – elmondta Ottawa-Vanier liberális képviselőjének, hogy „mindannyian vele tartanak az ALS-elleni küzdelemben.”

Mauril Bélanger-t nagy valószínűséggel az Alsóház új elnökévé választották volna, de a diagnózis után jelezte, hogy visszavonja jelöltségét. Ugyanakkor hozzátette: amíg csak tudja, képviselni fogja Ottawa-Vanier választókerületet a parlamentben.

A hatvanéves Mauril Bélanger-t először 1995-ben választották meg parlamenti képviselőnek. Azóta nyolc szövetségi választást nyert meg az Ottawa belvárosától közvetlenül keletre fekvő körzetében.

A Kanadai Magyar Hírlap szomorúsággal vette tudomásul a mai hírt. Mauril-t, valamint feleségét is – a Katit – gondolatainkban tartjuk.

5 hozzászólás

  • Georgina Bojana

    Csatlakozom.
    Ismeretlenül is a legjobbakat kívánom, méghozzá azt, hogy minél később, a későbbnél is később tetőződjék ez a súlyos betegség, amelyik elkerülhetetlen. Élje addig az életét boldogan és örömökben gazdagon, amíg megteheti.
    *
    Bizony mondom, olyan sokan természetesnek veszik azt, hogy ők egészségesek.
    Mennyire nincs így.
    Ha többen, körül tekintenének a közvetlen környezetükben, sőt kissé távolabb is, nincs nap, hogy hálával és köszönettel ne emelnék az Ég felé a kezeiket.
    Én? – megteszem.
    Megtanultam értékelni az Élet minden jó és rossz rezdülését. Igen, igen a rosszat is. Mert túl- és megélni feladat – szükséges. Attól erősödünk, akaratunk edződik és a lelkünk is, ha a rosszat le tudjuk gyűrni, győztesként lépünk ki egy-egy megoldatlannak hitt élethelyzetből.
    Erre pedig nagy szükségünk van saját magunknak, de a körülöttünk élőknek is.
    Nem mindegy, hogy milyen energiát közvetítünk a közvetlen és közvetett környezetünkre? A pozitívat vagy a negatívat.

    Rólam süt a pozitív energia, mert ha baj, bánat, szomorúság ér, mindig megkeresem és meg is találom azt az apróságot, amivel derűre „rugdosom” saját magamat.
    S, ennek volna itt az ideje. Önmagunk és ezáltal mások megsegítésére. Töltsünk, osszuk az energiáinkat számolatlanul, hogy fel tudjunk töltődni, s ezáltal másokat is az Életre „rugdossuk”. Szeretettel, hittel, akarattal és reménnyel.
    Úgy legyen.
    G.B.

  • G.B. Szépen irtál, én is hasonló szellemben élek.

    A fenti betegséget olvasva, azt szeretném tudni, hogy ez örökölhető e? Vagy mi okoza a betegséget?

  • Christopher Adam

    A betegek kb. 10 százalékában örökölt, de a legtöbb esetben nem tudják, hogy mi okozza. A beteg végig tisztán tud gondolkodni, de rabbá válik saját testében: nem tud megszólalni, járni és mozogni és végül nem tud gép nélkül lélegezni.

  • Borzalmas csapás lehet az illetőre!
    Isten ovjon ettől mindenkit!

  • Napjaink Einsteinje Stephen Hawkins angol elméleti fizikus is ebben szenved sajnos…