Elbukott az antikommunista emlékmű? A kanadai kormány megvonta a támogatást

2015 december 5 11:10 de.52 hozzászólás

A magyarországi adófizetők 25 millió forinttal járulnak hozzá ahhoz az ottawai antikommunista emlékműhez, amelytől a kanadai liberális kormánypárt a héten megvonta az összes szövetségi támogatást. A Global News információi szerint Justin Trudeau miniszterelnök kormánya visszavonta a teljes kanadai állami szubvenciót a 6 millió dollárba kerülő Kommunizmus áldozatai nevű emlékműtől. Ludwik Klimkowski, az emlékmű-projektet proponáló Tribute to Liberty csoport vezetője nem kommentálta a kormány döntését, csak annyit mondott, hogy éppen a héten találkozott Mélanie Joly nemzeti örökségi miniszterrel. Nem árulta el, hogy Joly mit mondott a találkozón.

Az anyagi támogatás elvonása mellett, a liberálisok nem engedik, hogy Ottawa belvárosában, a Legfelsőbb Bíróság épület előtt épüljön fel az emlékmű. Azt azonban nem zárták ki, hogy esetleg máshol – például a néhány sarokkal nyugatra fekvő Tartományok és territóriumok kertjében húzzák fel az emlékhelyet, bár a jelenlegi tervekhez képest sokkal kisebb és szerényebb változatban.

Miközben a kanadai szövetségi kormány teljesen nyilvánvalóvá tette, hogy az előző konzervatív kabinethez képest nem támogatják az emlékművet, addig az éppen egy hetes kanadai körutat záró Latorcai Csaba magyarországi helyettes államtitkár azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a kanadai liberálisok is teljes mellszélességgel támogatják az emlékművet, melyhez a magyar adófizetők eddig összesen 25 millió forinttal járultak hozzá.

„A szövetségi örökségvédelmi minisztériumban szintén felmerült az 1956-tal kapcsolatos együttműködés lehetősége. A helyettes államtitkár kijelentette, hogy a magyar kormány kész 25 millió forinttal segíteni a kommunizmus áldozatai ottawai emlékművének megépítését, amelyet az új kanadai kormány is támogat”–jegyzi az MTI.

Balog Zoltán és Schmidt Mária jelenlétében adják át a kanadai félnek a 25 millió forintyi állami támogatást.  Fotó: MTI.

Balog Zoltán és Schmidt Mária jelenlétében adják át a kanadai félnek a 25 millió forintyi állami támogatást. Fotó: MTI.

A Kommunizmus áldozatai elnevezésű emlékmű tervezése a Fidesz által gyakorolt agresszív, ellenvéleményt nem ismerő és konzultáció nélküli emlékezetpolitikához hasonlított. Ottawa polgármestere, szinte az összes helyi parlamenti képviselő és a civil szféra nagy része hevesen ellenezte a Legfelsőbb Bíróság elé, a kanadai nemzeti történelem bemutatására összpontosító Konföderációs Sugárúton felépítendő, túlméretezett és brutalista emlékművet. Egy felmérés eredménye szerint a kanadai lakosság több mint kétharmada ellenzi a magyar kormány által nagylelkűen támogatott emlékművet. Ottawa polgármestere – Jim Watson – pedig elmondta,  hogy az emlékmű tervezése, az ellenvélemények elutasítása iskolapéldája annak, hogy miképpen nem szabad emlékezetpolitikát folytatni.

Kérdés, hogy mi lesz ezek után az Orbán kormány által adományozott 25 millió forintos támogatással, mivel egyre valószínűbb, hogy nem csak az erdeti helyszínen, de máshol sem épül fel az emlékmű. Pedig jövőre lesz az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója és tudjuk, hogy a Fidesz nagyszabású rendezvénysoroztatot tervez Kanadába. A forradalom emléke, a Kanada által befogadott 38 ezer ötvenhatos menekült fontos politikai kommunikációs eszköz a Fidesz fegyvertárában. A magyar kormány által szubvencionált ottawai emlékművet pedig 1956 évfordulóján a magyar nemzeti zászló színeiben világították volna ki.

De egyre valószínűbb,  hogy hiába a 25 millió forintos magyar adófizetői szubvenció, nem a Kommunizmus áldozatainak emlékműve árnyékában ünnepelnek és emlékeznek majd a magyar kormány politikusai, amikor jövőre sorozatosan Kanadába látogatnak.

Pedig az 1956-os forradalom, különösen az azt követő magyar menekülthullám, illetve a diktatórikus rendszerek elől Kanadában jogállamiságra és biztonságos otthonra lelő csaknem 8 millió ember a kanadai nemzeti narratíva szerves része. De a valódi párbeszéd elutasítására, illetve a kritikus hangok kizárására nem lehet sikeres emlékezetpolitikai projektet építeni Kanadában. Még 25 millió forintnyi magyar kormányzati pénzzel sem.

52 hozzászólás

  • Nem vagyok kanadai, de elgondolkoztam.
    .
    Ha például, a Kanadai Kormány egy kompromisszumos javaslattal élne, hogy legyen a „Kommunista” korszak ÉS a „Horthy” korszak magyarországi éldozatainak egy kozös alapokon álló, kettős tagolású/”szárnyú” (Horthy vs Rákosi-Kádár) e4mlékműve, annak lehet hogy lenne értelme.
    .
    Különösen akkor, ha az „oldalak” jeleznék az áldozatok száma közötti arányokat.
    .
    „Érdekes” emlékmű lehetne.
    .
    DE! Nem kanadaiként, magamnak mondva; Kibic Kuss!

  • Az első döfés? Végre… Érdekes lehet, hogy ez a 25m hova fog átcsoportosulni.. Gondolom nem kapják vissza a hazai adófizetők – hogy finom legyek..

  • Lehet ,hogy nincs is a ” kommunizmusnak ” áldozatai.
    Szerintük!
    Nagy Tiszteleti Üdvözlettel.

  • Egyáltalán nem biztos, hogy a 25 millió megérkezett. Gondolom, ez volt megajánlva .
    Egy kifogást már olvastam anno az űgy kezdetén, hogy Kanadában nem volt kommunizmus, tehát nem látják ennek értelmét.
    Persze Holokauszt sem volt, mégis van róla emlékmű.

  • tóth péter
    2015 december 5
    10:28 de.
    Idezsdrága jótezsvírem, tótpeti!
    Mongyámá legalább eggyetlen okot, amijér kanadába emlíművet kéne emenyi a zötvenhatos forradalom mijatt..

  • falusi, nem 56-ról volt szó az emlékműnél. A lengyelek csehek, magyarok litvánok stb. nemzetiségüek akartak egy ilyen emlékművet. Mivel, nem 6 millió áldozata volt a világ kommunizmusának, hanem 100 millió. Nézz be a wikipédiába, kedvenc infermátorodhoz.

  • Kedves falusi : ha valamelyik kisebbséghez tartozol,attól még beszélhetsz normálisan!

    1.Az emlékmű megvalósítását nem én találtam ki Nektek.
    2.A mögötted nyilatkozó értelmes választ adott Te ”
    keresztkérdésedre”. Amit Ő leír az egy eléggé
    nyomós érv.
    3.A cikk is „az ottawai antikommunista emlékmű”-ről
    ír első mondatában.Ezt nem lehet összekeverni,ebbe
    nem lehetbelekeverni:idézet:”zötvenhatosforradalom”
    mat,csak csúsztatással.
    4.Ha Kanada a „Híres Nyugathoz” tartozik ,akkor neki
    is tevőleges köze van ahhoz,hogy ennyi áldozata
    lett e korszaknak,mert nem tettek eleget azért
    ,hogy ez ne következhessen be, ” nyugati” társaival
    együtt.
    5.Nem megbántásként : de csak nem arról van szó,hogy
    a rokonlelkek támogatják egymást ezzel az
    intézkedéssel?
    6.Nem tartozom egyik kisebbséghez sem,hogy „ilyen
    érthetően” kell írjál. Én megértem a magyar szót
    is ugyanis Magyar vagyok.!
    7.Az az érzésem a ” nyugat” emberei nem tudják,a mai
    napig nem értik mi is történt „keleten” a
    kommunizmus alatt,fel sem tudják fogni mit éltek át
    a sztálini hatalom alatt az emberek Oroszországban
    vagy Kelet egyéb országaiban-ha egyáltalán
    Nyugatról ezeket lehet ” országnak” tekinteni.
    8.Vagy a 100 millió eltörpül minden más áldozatok
    számához ami a Földön volt,esetleg más országokban
    vagy földrészen?

    Nagy Tiszteleti Üdvözlettel !

  • tóth péter
    2015 december 5
    8:04 du.

    Há’ üdvözűleg csókútatásilag esmeg.
    Minkitten a korcsmába emélásztunk azonn amit írtá.. (A tanittóur óvasta fő, mera plébánosur othunhagyta a szemüveggyit.)
    Szal. Merhogyám énvagyoka társaság sóvivőjje, mostann itten válaszulok a pontyajidra.
    (Csakmondom, hogy normálissan szokok beszínyi. Igaz, a hejesirásomma nemmindenki ölégedett, deja tanittóur aszongya, hogymá sokat felylőttem.)
    1.Téllegnemte. Mencsígedre legyen mondva, nemtudhattad, hogyitten nemvót komenyizmus.
    2. Mögöttem nemszoktak nyilatkozni, mer’ mindig a falnak hátta ülök. Ettűmég a szerinted nyomó sérv lehetne akár írtelmesis, de nemaz. Merhogyám Gencsapátiba se állítanak szoborot, mer Ófehírtón bucsukor megbicskázta kilenc embert.
    3. Aszongyaja tanittóur, hogy eccermajd csakmegírted, hogy nema zantikomenyistáva van a baj, hanem azza, hogyitten a zország nemírintett. Amugymegám valahogyann a fősorúttak nemküttek 25 millát, meg a hozzátapsolójik nem reglamátak, hogya zű nevük mérnincsen ottan.. (A hozzászólló meg csinyát illesmit..)
    4. Plébánosurszerint teitten marhaságokat beszíllő, merhogyám kanada murvasokájig az ánglusokhó tartozott, vagyisám üket kéne ekézni a nemtevísér, megasztán hogy mostannismég a királjány a zuralkodó, csakhogy ettűmég itten önállója kormány. A nagy komenyista nípirtások meg ollan heleken estík meg magukat, ahun a zittenijeknek nemvót csárda gyere be.
    5. Nemtom kitgondútá bántásilag rokonlelkeskedni, de valahogyann bisztossan összefügg. Hiszek teneked, mer okos embernek tünő, oszt mink erresíg szeressüka zilleneket.
    6. Ittenmink örülünk annakis, hogyte nemtartozó a kissebbségekhő,- bár erreség az illesmi a kutyátse írdekli. Ammeg mán igazánn hatvanötfokos, hogy megírted a magyar szót, meg magyarvagyó. Naccerű!! mer aszongyaja korcsmáros, hogy esőre aszitte tót vagy. Itta falu televan nemzettisígekke, hát nemzavarná tese. Tod, vana Cigány Pista, a Nímet Ernő, a Zoroszbalázs, rájadású a tanittóur meg Horvát.. Most mongyad!! Oszt mindeggyik tud magyarú! (A kántorunk kérdeszteti, hogy mitű magyara magyar.)
    7. A zírzísek fontossak. (énis csak megírzísre teszek cukrot a cefrébe) Csakl asztatat nemércsük, ha ecceritten nemtuggyák főfogni, azonn mennyit segítt a szobor, maj meséjjé errű, hogy nemaraggyunk kítsígek között..
    8.Százmilla még fédecibül is sok, hát dehogy törpül. Csakámtod, itten – meg a normálisabb országokba- azoknak szoktak szoborbatorzani emlékműveket, akik valamillen formába ottvótak, meg írintettek. Mer vanámitt szoborgya a Zusa-Kanada háborunak, a búr háborunak, az zeső mega második háborunak, a korejajinak, a vietnáminak, (merottanis ottvótak a zittenijek), demégám emlíkműje van a zafganisztánni, mega zirakki halott katonáknakis.
    Minkis üdvözülünk tígedet, aszt mongyaja korcsmáros, ha eccer errejársz, majd nízzé be kétdeci fédecire. Ingyér lessz, merminkitten szeressük a vendígeket, meg megtisztűjjük üket.
    Szal, azémajd írgyá máskoris, meritten kevís dolog torténikk, oszt minden marhaságon lehet morfán dírozni.
    Cheers!!

  • Fsi : Nagy Tisztelettel köszönöm értelmes válaszaidat.Előremutatóak és tanulságosak.Bár elég nehéz volt elolvasni mert valami „kevert” nyelven beszéltél-Bocsánat :írtál.De ezek után már nem lesz akadály.Kocsma mellett csak elmenni szoktam-úgy-hogy nemigen fogunk ott találkozni,de üdvözletemet add át neki , mer aki oda betér az tud : „minden marhaságon lehet morfán dírozni.”Csak egyre kell vigyázni :”kétdeci fédecire” ,mert roncsolja az agysejteket.De azért üdvözöld a korcsmárost továbbra is minden nap.
    Zárásként egy idézet :A cikk szerint az absztrakt emlékmű egymásba hajtott óriási betonlapokból fog állni, és ezen összesen 100 millió „emlékezet-kocka” lesz elhelyezve, mely az áldozatokra hivatott emlékezni. Shirley Blumberg, az emlékmű tervét kiválasztó bizottság tagja – egykori holokauszt-túlélő – elmondta, hogy ő ellenezte a végül nyertes pályázatot. Szerinte az „túlságosan brutalista”, és a higgadt, mély reflexió helyett csupán arra ösztönzi a látogatókat, hogy a „gonoszságra” fókuszáljanak. Blumberg arra is rámutatott, hogy a kanadai nemzeti múlt szempontjából ennyire központi helyre elhelyezett emlékmű „eltorzítja” és „meghamisítja” az ország történetét, hiszen ott sohasem tombolt a bolsevizmus.

    Christopher Adam , a Kanadai Magyar Hírlap alapítója és főszerkesztője azonban vitatja ezt az érvelést. „Én ezt valamelyest megkérdőjelezném, hiszen többmillió ember menekült Kanadába kommunista rezsimek elől (többek között anyai nagyapám, aki 1956-ban szabadult egy magyarországi börtönből). Mára ez a sokszínűség és a menekültek által hozott narratívák Kanada történelmének meghatározó részei”fogalmaz.
    (http://valasz.hu/vilag/durva-vita-a-kommunizmus-aldozatainak-kapitalista)

    Maradok továbbra is Nagy Tiszteleti Üdvözlettel.

  • Tévedtem, mert eddig meggyőződésem volt hogy a saskabaré színvonaltalansága nem hagy nyomot a társadalom egyetlen tagjában sem. Falusi te vagy a kivétel, remekül ellested a technikát. Ha poénjaid is lennének, túlléphetnél a mesteren.

  • Vajon mit tudnak a kanadaiak az anno „létező” kommunizmusról/szocializmusról és ennek az álszent eszmének a jegyében (mint politikai mákonynak) a sok tizmilliós ártatatlanul meggyilkolt, megnyomoritott, tönkretett, stb. áldozatairól?

    Ps: A kérdés költői. Semmit nem tudhatnak a naiv, jóhiszemű és megvezetett kanadai emberek kommunizmusról. Ők csupán az „elfogulatlanul objektiv sajtó súgásaiból” tájékozódnak a meghamisitott európai történelemről. Ha nem igy lenne, akkor a „kommunizmus áldozatai emlékmű” felállitását minden erővel támogatnák.
    Természetesen az objektiv igazság előbb-utóbb napvilágra kerül Kanadában is bárhogyan is hamisitják azt az ellenérdekeltek.

  • Hozzávetőlegesen jegyzem meg, hogy a kanadai kormány a Kingston-i katonai bázison lakó kanadai háborús veteránokat azért kötelezi a hely elhagyására, mert kell a hely a szíriai menekültek számára. A veteránok mostantól az eddig is számukra juttatott $2000-ból kell minden költségüket kifizetni, holott eddig szállás költségük nem volt.

  • kisferi, a kanadai „elitnek” illene tudni, ahogy feljebb is emlitettem, ide 39 ezer magyar érkezett a forradalom leverése után. Azt megelőzően is. De, más nemzetek milliói (pl.kinai) is ide érkezett, menekülve a kommunizmus diktátorai elől.
    Sajnos a konzervatív párt letűnt a választáskor s most a LIberális párt van uralmon Kanadában.
    Talán, ez is egyik oka annak, hogy hirtelen, MOST ellenzik.

  • Ezt vártam eddig is egy Kanadai kormánytól.

    Hatalmas ellentmondás lenne abban, ha a volt háborús szövetséges emlékművet épít, az egykori szövetségesének állítólagos bűnei miatt…

    Ezzel az erővel a Horthy-fasizmus áldozataiért illene egy amlékművet felhúzni. Ha jól emlékszem ott Kanadában húzta meg magát többek közt a Szegedi Gettó csendőrparancsnoka Finta Imre csendőr százados is. Az ő közreműködése révén csak ebből a gettóból deportáltak mintegy 12’000 embert kf. kz. lágerekbe.
    Jellemző, hogy ennek a Fintának küldött kedves jókívánságokkal telt levelet 80. születésnapja alkalmából az Antall kormány akkori főkonzulja. Ezeket és a hasonló disznóságokat akarja a magyar jobboldal az ilyen akciókkal (ld: fotó) semlegesíteni ahelyett, hogy előbb a 600’000 magyar áldozat előtt hajtanának főt egy komoly emlékművel egy komoly, jól látható helyen.

  • Hogy van az, ha én azt mondom Horthy-korszak, ellenforradalom, zsidótörvények, holokauszt, Te rögtön kapásból azt mondod kommunizmus?
    Pedig csupán a példának okáért a halott, meggyilkolt magyar csecsemőknek* semmi köze a Gulag-hoz, de még a szovjet felszabadításhoz sem. Sajnos! Mert ők szegénykék azt már meg sem érhették. Az „éber magyar csendőr” által őrzött Magyar Államvasuti marhavagonok pontosan és gyorsan értek velük célba…
    .

    *Konrád György író említette volt egy interjúban, hogy a gettóban az utcasarkokon gyerekhullák halmai voltak, mint a máglya, magasan fölpakolva.

  • málnaszőr

    2015 december 7
    3:24 de.
    A Holokausztról van emlékmű, ne aggodjon. Most a kommunisták áldozatairól volt szó, akik viszont nem kapnak ilyet.

  • charlie
    2015 december 6
    7:01 de.
    Tod, Char Lee komám, a saskabaréhoz még nemvolt szerencsém. Valszeg más az izlésünk.
    Ámdemeghabár hadd mondjam el, hogy aljas és hazug volt aki elhitette veled, hogy szösszentéseimet a te lelked és kedélyed polirozására, esetleg simogatására írom.
    Poénról annyit, hogy akinek nincsenek gondolatai, az a másokét sem tudja megérteni..

  • tóth péter
    2015 december 6
    2:38 de.
    Há’ üdvözúlek megesmeg, jótezsvír. Minkitten hálásak vagyunk hogy esmeg megtisztűté bennünket a leveledde.
    Mághánytuk meg vetettük a dógokat, oszt arra a követkesztetísre jutottunk, hogy
    1. Nemlehet bizni a zojan emberbe, aki nemiszik.
    2. te nyugottan ihatná. Agykárosodástú tartanod nemköll.
    Majd irgyá máskoris, mer isszuk ittena szavajidat, mer tömínyebb, minda plébánosur tizéves birsalmapájinkája.
    (Kenyeresjány aszongya, hogy kárhogy nemgyüssz, mer szivessen megismerkedne veled.)

  • Egészen jól megérteni ezt a bikfa-nyelvet -javaslom továbbfejleszteni-hátha az eszperantó szintjéig lehetne fejleszteni!
    Hát igen!A nem józanok mindig megbíznak egymásban.
    Hát igen! Pedig én már nem fogok inni.Azt a jányt meg kezeid közé bízom,tégy vele amit jónak látsz!Sok szerencsét véle.

    Nagytiszteleti Üdvözlettel.

  • falusi, köszi a linkért!
    Sajnos, nem hiszek a statisztikákban, én már ilyen vagyok!
    Pl. engem és senki ismerőst sem kérdeztek meg, akarja e az emlékművet.!
    Valaki a hasára csap, aztán máris van statisztika!

  • tóth péter
    2015 december 7
    12:22 du.
    Jókomám, emmá a kiforrott változatt. Tod, itten mindenfíle nípsigek laknak, Zalábú, rábaközbű, demég Csíkszeredárúis gyüttek, oszt ittenmarattak, merminkitten szeressük világlátott embereket.
    Egyrézbű evvan, másrézbű mega kerticsap, deaszt télen ezárgyuk bentrű, mert hároméve eccer nyitvafelelytettük, oszt nemcsak a szomszédfalu eső legínye lett leszurva szilveszterkor, hanem sokaknak a Rittbergeris.
    Amint látod, ezitteneggy sportfalu. Hanincsmás, akkó versenytiszunk, de szokunk futkodódniis, amikor a kántornak eszabadul a bikájja.
    Azé ha lessz időd, majd eccer gyeree a faluba. Igenszíp a temetőkert, mega plébánosuris állandójan gondozzaja rúzsakertyit. A korcsmai sörcsap meg eccerüjen valami csoda. Akkorákat lehet ütni vele, hogy ihajj !
    Szal, jóhejez, nembánod meg ha együssz.

  • falusi

    2015 december 7
    1:17 du.
    Egy biztos, Csíkszeredán senki sem beszél így!
    A baj az, hogy Victoriában, Kanadában akar nagyon „népies” lenni valaki, sajnos, ez nem segít a mondani valóján sem!

  • Figyelő !

    Én egy magyarországi – a . m a g y a r . m e g b á n á s t 🙁 hirdető – emlékművet hiányolok. és nem csak úgy általában egy emlékművet…

    .

  • málnaszörp, gondolom zsidó áldozatokra gondolsz s nem a kommunizmus áldozataira. Mo-on van egy pár holokauszt emlékmű, Békéscsabán is most épül egy.

    http://rabbi.zsinagoga.net/2014/07/20/151-holokauszt-emlekmu-magyarorszagon/

  • Figyelő
    2015 december 7
    2:39 du.

    Gyöngyvirágos kisangyalom..
    Te kb annyit tudhatsz Csíkszeredáról, az erdélyi dialektusokról, mint én Észak-korea atomprogramjáról..
    Attól, hogy valaki háromszor elmegy egy szinházba, még nem lesz szinikritikus.
    Tod, virágszálam, nekem anyai felmenőim onnét származnak. Anyácskám még ott született, mielőtt (21-ben) áttelepültek Magyarországra.
    tegyem még hozzá, hogy nem csak felületesen kéne olvasni, hanem értelmezni sem ártana. Ti.: egy szóval sem állítottam, hogy ez tipikusan csíkszeresai. Azt írtam, hogy : „Tod, itten mindenfíle nípsigek laknak, Zalábú, rábaközbű, demég Csíkszeredárúis gyüttek”.
    Ezx kb annyit jelent, hogy a három (jóval több) dialektus keveréke az, ahogy írok. Mint említém, anyai nagyszüleim Csíkszeredáról. Apai felmenőim a Felvidékról, jómagam pedig Zalában és a Rábaközben gyerekeskedtem, nyaranta falun. Hogy te, a bidai úrijány akarja megmagyarázni nekem, hogy milyen a csíki, vagy a gyergyói dialektus, az eccerűen gyönyörűséges.
    Tod, arraság (ez is erdélyi eredetű, de inkább a szászok lakta vidéken hozos..) romániai magyar nyelvi tájak térképén négy nagytáj különíthető el: a moldvai csángó, a székely, a mezőségi és a nyelvjárásilag szintén több nagy régióra oszló Partium, valamint a Bánság. A székely nyelvjárás keleti határát pontosan kijelöli a Keleti-Kárpátok gerince, és azok a hajdani határjelek, amelyek valamikor az ország határát mutatták. Ennél bizonytalanabb nyugati és főképpen déli határának megvonása. A nyugati azért, mert a mai Maros megyében a mezőséginek és a székelynek van egy, inkább a székely rovására mozgó átmeneti sávja, a déli pedig azért, mert a Szászföld megszűntével itt, Brassó és Maros megyében is kialakult egy szórványosodó, foszló régió, amelytől végleg elszakadtak a távolabbi nyelvjárásszigetek (Oltszakadát, Kóbor, Datk, Halmágy).
    Persze, természetes, hogy te ezt mind tudod, és büfé vagy a zalai és rábaközi nyelvjárásokban is.
    😀 😀 😀

  • falusi

    2015 december 10
    8:05 de.
    Hát, nem csak jártam kétszer több heti maradással Erdélyben, de egy könyvem is megjelent az útazásomról: Erdélyi útakon, Naplóérszlet. címen.Talán még van a torontói kőnyvesnél.
    A helyi dialektet nem figyeltem meg közelről, de amire te hívatkozol:zalai az lehet, nem ismerem.- Egy biztos, hogy Erdélyben nem beszélnek semmiféle dialekttel. Igen szép, tiszta magyar a beszédük. Ezt írtam, gyöngyvirágom!

  • Figyelő
    2015 december 10
    11:04 de.
    Remélem a könyved címe a borítón nem hosszú ú-val van.. (Te iródalmár..)
    Tod, éveket töltöttem kozép és dél-amerikában, mégsem merném állítani, hogy megtudom különböztetni a perui hegyek falvainak a dialektusát a bolíviai Chiquitanok nyelvjárásától.
    Tod, Tolsztoj is megírta a Háború és Békét, pedig ott sem volt..
    Ezt meg okosodásra, haméneccer nemvetted észre a dialektust arraság..

    http://videa.hu/videok/kreativ/szekely-nyelvjaras-csikszereda-albert-csilla-csiki-VRvDRviqkXQnVKNy

  • „Én egy magyarországi – a . m a g y a r . m e g b á n á s t 🙁 hirdető – emlékművet hiányolok. és nem csak úgy általában egy emlékművet…”
    .
    Tökéletesen igaz, jogos igény.
    .
    Bőven van mit megbánni, mindenféle „oldalon”.

  • tropauer !

    Ismétlem, hogy a . 6 0 0 – e z e r . m a g y a r [csecsemőgyermekasszonyférfiúöregasszonyöregemberember]-á l d o z a t . megbánását tanúsító központi – naponta legalább százezrek számára látható(!) – nagy méretű művészi mementó alkotás tenné hihetővé a magyar nép igaz és őszinte megbánását az abban viselt szerepéért. A kisvárosi félreeső zugokban és zsinagóga udvarokban állított és kétségtelen, többségében esztétikus alkotások éppen eme elszeparáltságuk miatt nem képesek betölteni ezt, az emlékművektől elvárható, legalább az áldozatok számával arányos elemi hivatást. Ezek maximum a helyi áldozatokra képesek emlékeztetni, amit megtesznek a sajnos hívek nélkül már 70 éve üresen tátongó, vagy jobb híján könyvtárrá alakított zsinagógák is… (Vagy pl. az Esztergomi Zsinagóga JOBBIKOS NÁCI nagygyűlésre felhasználva, mint a leggyalázatosabb kegyeletsértés, amely ellen a magyarkormány sem szóban, pláne nem eréllyel, sem lépett fel.) Jellemző. hogy Magyarországon a katona-áldozatok száma kb. azonos I. Világháború emlékműveinek a száma viszont több-százszorosan haladja meg a Holokausztban meggyilkoltak emlékműveinek a számát. Ez azt is mutatja, hogy a magyarság nem tanácstalan, ha valami áldozatot siratni kell, pláne propsaganda célzattal. Abban viszont már válogat, hogy kiket akar siratni. Hát biza, a saját áldozatait azt semmiképp, sőt arról sunyítva hallgat, így utólag nem akar róla mégcsak tudomást sem venni. Tisztelet a ritka kivételnek, amely ezt a szabályt csak tovább erősíti. Ebbe a kategóriába sorolom a Voronyezs első bekezdésében említett szelektív magyar emlékezet igen gyakori jelenségét, amit az itt feltett kérdéseddel Te is éppen gyakorolsz.

  • Hát ami azt illeti, a képek alapján van egy pár holokauszt emlékmű Magyarországon!
    Egyet sem láttam, ami a kommunizmus áldozatairól lenne!

  • falusi

    2015 december 10
    11:54 de.
    Persze, nem hinném hogy Tolsztoj oroszul a helyi dialektussal írt leveleket.
    Bocsi, de a KMH-be a népies írás, erőltetett és nevetséges.
    Valóban vessző nélkül írtam az utakat a könyvemben, csak hogy megnyugtassalak.

  • Figyelő
    2015 december 13
    1:03 du.

    Kinek a pap, kinek a paplan.
    Ha nemvetted volna észre, csak azokkal szemben használom ezt az írásmódot, akiket nem tartok vitára érdemesnek.

  • Kedves falusi barátom, köszönöm, ez egy nagyon érdekes cikk, továbbgondolni is érdekes, de veszélyes is lehet.

    Az is érdekes, ahogy megoldod a vitapartnerek szelektálását. Én nem voltam ennyire leleményes és csak ignorálással tüntetem ki a régi és új troll hadat. Kivánom ezt a velem hasonlóan gondolkodóknak is, mert valóban nemtelenné vált a hozzászólás rovat az utóbbi időben több ok miatt is. Sok frusztrációt sikerül megspórolnom ezáltal. Ez így karácsony előtt speciálisan jóljön.

  • falusi Kedves „falusi”. Végigolvastam mindkét Tolsztojt (is), igaz, sajnos fordításban. De szépen kérlek, azért mert „Figyeló” kényes ízlésének nem felelsz meg, azért engem ne fosszál meg „helyi” dialektusodtól. Sajnos ezek szerint nem érintett meg a magas művészet, és a Te írásaidat is nagyon tudom élvezni.
    Kérlek, ne bántson kritikusod hangja, gondolj arra, hogy a nép szereti hallani a plébános úr nézeteit.

  • Én is nagyon szívesen olvasok a plébános úrról és környékéről.

  • llanfair
    2015 december 15
    3:35 de.
    Higgalom, lovagom..
    Figyelővel vagy tizenöt éve nyüstöljük egymást, még az MNO-n kezdődött, aztán a 168 őrán, meg néhány másik magánfórumon folytatódott.
    Az én értékrendszeremben ő különleges helyet foglal el, mert tökéletesen képviseli azokat az ötvenhatos magyarokat, akiket évtizedeken keresztül az tartott össze, hogy ekézhették a hazai viszonyokat. Igaz, ismereteiket a helyi magyar nyelvű újságokból szerezték, ahol még nyolcvan magasságában is golyónyomoktól lerobbant Rákóczi útról, orosz katonai ellenőrzésről a reptéren, utakon, vonatokon..
    Bennük nekem különösen az tetszik, hogy valamennyien „forradalmárok” voltak..
    Tod, kenyeres, ha az a kétszázezer magyar aki ötvenhat után lelépett, csak a ballábas bakkancsát hajította volna ki az Üllői útra, az hétszentség, hogy az orosz tankok nemtudtak volna keresztülmenni rajtuk.. 😀
    Legtöbbjükből itt lett „hős”, pedig akik valóban fegyverrel harcoltak akkoriban, talán néhány ezren lehettek. Tudod, mára már annyian lettek, mint 45 után a Partizán Szövetségben… 😀
    Plébános és tanítóurakról nemkell ezután sem lemondanod, nekem is kedvenceim. 😀

  • Hadd tolmácsoljam a támogatóknak a BALFAC párt köszönetét, úgy is, mint a Párt sóvívője.. 😀

  • Tisztelt szóvivő úr!
    Már másfél éve kértem a felvételemet a BALFAC párt soraiba!Igaz, akkor túloztam. De azóta megszámoltam, és ha nem is hét, mint öt szilvafás kisüsti, származásom kapcsán indíttatást éreztem e nemes társulatba belépni. Sajnos mint értesültem, kérelmem újrahasznosításra szenderült.

    Instálom, kérdezze meg a tanító urat, háta emlékszik még a kérelmemre, mivel a kalamáris már igencsak kiürült, nem biztos hogy elegendő lesz a tenta új kérelem írásához!

  • Don Ovuz
    2015 december 15
    10:06 de.
    Üdvözüllek pájinkázásilag jótezsvír..
    Jólemlíkeztemén, hogy fővettünk mink akkor sokatokat, közöttük tígedetis. Szerencsíre a tanittóur mindent ekönyvel, mer ő a Párt jegyzőjje, aszt amikó számonkírtem, mer reglanátá, hát előszette.
    Idemásuloma fővíteli beszídemet:

    2013 október 16
    11:38 de.
    Tisztűtt írdeklődök!

    Magahottságbú kifojólagossan tennap nemtuttam sóvivni a főmerűtt kírdísekre, mer egyrézbű itt nagy csata vót, másrézbű meg a kenyereslejány bujtatott, mer mindeféle iszgágák a lincsnevű főbiró elé akartak cibányi, amikor ragaszkottam ahhó a-szerintük- neméppen eredeti ötletemhő, hogya zangolpolák meccshelett, igazmagyariságbú lelkesedve nézzükinkább a zandárió meccset, ahuna magyarijak alázzák majda zamatár ellenet.
    Szal, nehíz napom vót, mercsaka zutósó huszpercet tuttam meglátnyi, de azisölégvót, merméga kutyajis ehuzódott a közelembű, meg mindhaja tikokis halkabban kotkudácsútak vóna vacsoraügybe. Asszem, csöppet morcosnakis láccódhattam, mer a korcsmáros szónékű rakott elém egy fékorső zalaji vegyesset.
    Szal. Mikó lenyugottak a zizgalmak, emontam a veszettőrségnekk, hogyitten sokann akarnának pártus támasztékok lenni. Vot vitais, mer mink haggyuka másikattis belepofáznyi a dúgokba.
    Mikorr megszűtük a döntíst, má kísóvót a ziráshó, mer eccerre annyi bilentyüt láttama zasztalonn, hogy nemtuttam edőntenyi, mellikke írgyak.
    Najakkorkéremtisztelett!
    Mink örömködünk mindefíle támassztíkoknak, oszt szivessenlátunk mindenkitt!
    Mer több alkoholista többet nyoma zanyagcserébe, aszy ígylehet megerőssönnyi.
    Mink nemakarnánk kóttcsigekbe verni a zérdeklődőkett, há megeggyesztünk, hogy havi kétdeci fédeci legyenncsak a tagdíjj, amitta korcsmárosnak köll kifizetni, de mink isszuk meg a taníttóúrra.
    A Donóvás nevü támogatót különnössen resve várgyuk, mer mink tanunánk a múttbú, asztha jobba házipájinkájja minda plébánosuré, akkómég ais megeshetimagát, hogy maj tanálunkneki valamillen titullust.
    A kirájné ajánkozásánakk meg mindenki örömujjongázsba törött ki, mer mink nemitíjjüke látottlandbaja zariszkráciját. (Gondvót ekkicsit, hogy nemtanátuk atírkípenn a Gelbergóciját, deja píz akkoris píz, ha idegenn a peták, majda bankos beváttya.) Szal, kirájnéis fővíve, mer rágyött a kántor, hogyaza nőnevü sligó, ammeg nemmás, minda szívapálinka krobóttú, há mingyá a szivünkbeis zártuk. Meritten vizetinnyi asztatat nemlehet. Mútkoreccer kétnapig a korcsmáros megpróbátaja nagymálnaárusíttást, mega tejjafőzíst, deja zelőbbijaz megfölösödött, az utóbbirú meg kiderűtt,- mer kiszógátt katonák is járnak ide,- hogy ammegcsak a lűttsebek tiztittására jó.
    Plábánossur asztüzente a pöttyösmájú kirájnénak, hogy a megódáss, hogy matematikussként köll innya. (Ez a matematikuss nemasztjelentiám, hogy ma te, honapmeg ti kussútok, demég a perzsákkasincs kapcsulatba párkusságilagg)Úgyértette, hogy a rövidet sörre köll. Mer a zeggyik a májzsugorhó, a másika májnagyobbodáshó viszen, dehamegám mértékke meg tartószkodássa fogyasszák, akkó kieggyenlítgeti etymást. (Mérték a vödör, tartószkodás a zasztalalatt.)
    A Zavinevü ajánkozótis szivessen lássuk, merbár rosszútuggya a zital nevit, majdminkitten kiokosíccsuk.
    Merhogyám a nem kóserszilva. Mer minden szivábú főzött pájinka kóser! (A zalmábú, vagy barackbú főzöttis, deitten asszem csak nemismeri fő a külföldrű imporált lefejezíst, ami annyit jent, hogy jó. Eszta tanittóurmonta, meraz tud külföldijul is. Igaz, a plébánosuristud, mer a templombais legtöbbször külfődijül mongya a magájjét, de ütet nemértik meg a turisták, ha tüle érdeklődnek, hogy huna dohánybót.)
    Namozstakkor, suba-subaru (eszt nemrígenn hallottam, aszt annyit jelent, hogy annyit kő fizetni a korcsmárosnak, amikor összeaggya a napi fogyasztásot.) mindenkit fővettüng tagságilagg.
    Esztetmost hivatallossan bejencsük, asztán akinek kifogása van, asz reglamájonn a korcsmárosná, mer ütarcsa kézné a meggyőszés kézbefokható eszközit.)
    Akkómost a zújjtagok tisztületire üriccsük a pájinkákkatőtött söröskorsókat!
    Íjjenek a Balfac.-ok, egíssig, halál a májra!
    Falusi a Balácánok Pártyának sóvivőjje.
    Kelt regge, dema nemkoránn.

  • falusi
    2015 december 15
    11:48 de.
    Tisztelt Sóvivő Úr!
    Köszönettel vettem a sóhivatal gyors reagálását, és párttagkönyvem megküldését. Majd a rendszer újabb váltásakor, ezt is elásom a kert sarkába, hátha jó lesz még valamire.

    Sajnos elfogytak a nagyot küzdő, és orbitális baromságokat összehordó marslakók, velük együtt a tisztelendő úr példabeszédei is. Maradtak a fehéregerek, de azok is inkább csak pálinkázás után. Nekem is tetszett ez a stílus, de majdcsak jön valaki, akit le lehet oltani.

  • falusi

    2015 december 15
    8:36 de.
    Nem tudni, akkoriban merre jártál, talán Györben, de Budapesten biztos nem voltál, mikor az orosz tankok megérkeztek. Ma már kevés bérházon láthatók a lővések helye, az idén láttam, sokat renováltak.
    Amirfe, halvány fogalmad sincs, arról jobb lenne, ha nem írnál!
    A forradalmároknak nem volt fegyverük, csak kaptak a m. hadseregtől. A forradalmárok többsége egyetemista diák volt, úgyan sok volt náluk fiatalabb is, de életükben soha nem volt fegyverük és fogalmuk sem volt hogyan használják.
    Aki meghalt, többszáz ilyen forradalmár az nem tud védekezni, gúnyos írásodra.Akit meg kivégeztek, az a 360 az sem.
    Aki még él valahol,az meg kis hányingert érez, ha téged olvas!

  • Figyelő
    2015 december 17
    2:29 du.
    Virágszálam..
    Mint többen és többször is javallották, ne csak a betüket olvasd, hanem próbáld meg értelmezni is azt, amit az ember ír.(Tomén, nemeccerű, meg időigényes, de néha segít, hogy ne válaszolj hülyeségeket..)
    Tájékoztatásul: Öt évet éltem Budapesten a hetvenes években. (Egyetem) Az Akácfa utca és a Dohány utca sarkán laktam, ami- ha még rémlik valami zavaros emlékezetedben,-alig pár lépésre van a Rákóczi úttól. Akkori barátosném a Köztársaság tér sarkán lakott, a Püttyös nevű vendéglátóipari egységet is magába foglaló tízemeletesben. Többnyire gyalog szoktunk leballagni a Dunapartra, végig a Rákóczi úton. Valahogy nemláttam sehol sem golyónyomokat, sem tanklövegek becsapódásainak a nyomát.
    Tod, itt senki sem állította, hogy nem voltak orosz tankok Budapesten. Ahogy azt sem, hogy nem volt feguyveres harc. Amit állítok az az, hogy az a kétszázezer magyar,- közöttük te is és a férjed is- egy jobb élet reményében hagytátok el az országot. Harcokhoz, fegyveres akciókhoz közötök nem volt. Ahogy a másik százkilencvenvalahányezernek sem. Belőletek itt lett „forradalmár”, „szabadságharcos”, meg igazmagyar. Sem te, sem akkori menekülttársaidak fogalmatok sincs, hogy a hatvanas-hetvenes években mekkora változások mentek végbe kishazánkban. Igen, azt írtam, hogy hazánkban. Igaz, nem nagybetűvel, mert én nemcsak beszélem és írom, hanem ismerem is az anyanyelvemet. Merthogyám, hiába is akarja néhány senkiházi kisajátítani magának, attól még az enyém is. Ha nem lenne az, akkor nemérdekelne, hogy mi történik ott, ahogy Nigéria, vagy Dél-korea belpolitikája sem érdekel. Viszont két csemetém, négy unokám, édesanyám, nővérem, rokonaim, barátaim élnek ott, akiknek a sorsa nem mindegy a számomra.
    Ötvenhatról te nekem ne tarts előadást. Egyrészt, mert nem lehettéál ott mindenhol, másrészt meg azért ne, mert ismereteidet, információidat olyanoktól szerezted be (hallottad) akik hozzád hasonlóan egyszerűen kaptak a lehetőségen és leléptek.
    Tod, galambocskám, nekem jóatyám leülte a rá kimért tíz évből a hatot. Hatvanháromban szabadult amnesztiával. Olyanokkal ült, akik nemcsak hallomásból ismerték a folyamatokat, vagy ismertek valakit, aki látta, amikor hallották.
    Itt már volt nemegy ötvenhatos- valóban forradalmár,- aki néhányszor kiigazította a tévedéseidet.
    Az elmúlt harmincvalahány évben volt szerencsém meglátogatni néhány Magyar Házat a Forradalom évfordulóján. Néha vártam, hogy valaki feláll és azt mondja, ne hülyéskedjünk már, ez itt egy megemlékezés, nem kabaréműsor. Olaszországban egy egykori Corvin közi „harcos” tartotta a megemlékezést Rómában. Még tíz perce sem beszélt, amikor egy zömök termetű, kissé barnább bőrű emberke félbeszakította, és megkérdezte, hogy honnét veszi ezeket a dolgokat. Az úr mondta, hogy ő ott harcolt, hát nemerje senki megkérdőjelezni azt, amit mond. Mire ez a barnácska úr fogta a kalapját, és a hatalmas csendben amíg kifelé ment, a következőt mondta a díszbeszélőnek: Tudod, énis ott voltam, de sem rád, sem semmi ilyesmire nem emlékszem. Ha egyszer találkozol valakivel, aki valóban járt ott akkoriban, kérdezzed. Ja? Engem ott Brazilként ismertek. És kiment. Mondanom sem kell, ezután lehetetlen volt a programot folytatni..
    Még annyit, nem kérdőjeleztem meg a kivégzetteket.
    Azis igaz, hogy akik valóban részt vettek a fegyveres harcokban, azok ritkán, és csak szűk baráti körben beszéltek ezekről a dolgokról.
    Az meg csak hab a tortán, hogy szerinted a Forradalom az oroszok ellen indult.. Újabb bizonyíték arra, hogy olyan keveset tudsz a Forradalomról, mint az Új-Gineai az atommag hasadásról.
    Nü, további kellemes ökölrázást.

  • falusi,
    orülök, hogy te mindent ilyen jól tudsz.
    Amit én tudok, és kortársaim az más. Soha nem állitottam, hogy forradalmár voltam. Csak éppen ott voltam: az esti tüntetésen, másnapi tüntetésen, aztán haza mentem. Már írtam, hogy én nem lőttem, bár egy barátom sebesülteket szállitott az országház elől, mikor több száz emberre lőttek a minisztérium tetejéről.
    Nem értem, mi a bajod velem? de amit láttam és átéltem, örök emlékem maradt.
    A te véleményed viszont, egyáltalán nem érdekel, és nem tudod eltörülni az akkori eseményeket.

  • falusi,még annyit, sajnálom apádat, aki megszenvedte a felfogását, én csak 1 évet kaptam a Fiatalkoruak börtönében 17 évesen, bár előzőleges kihallgatásban volt részem többszöri alkalomból az ÁVH-n.
    Sajnálom továbbá, hogy nem érted a forradalom eredeti inditását. Igenis, az eredeti 14 pontban, melyet gépelve kiszögeztek a Múzeum uti fákra okt.23-án, az első helyen az szerepelt, hogy az oroszok hagyják el Magyarországot. Rákosi mondjon le és szabad választást követeltek. Ha te erről nem tudsz, akkor ne írj semmit a témáról, mert fogalmad sincs az akkori helyzetről!

  • Az eredeti az nem 14, hanem 16 pont volt, és Szegeden állították össze.
    Már október 21-én a szegedi programgyűlésén kezdték megfogalmazni az egyetemisták 16 pontját. A Hétfői Hírlap 22-én közölte ezek tartalmát. Az első tíz pont az egyetemisták követeléseit tartalmlazza, majd hat politikai pont következett. Az első pont követeli, hogy az egyetemi ifjúság káderezését a párt augusztusban hozott értelmiségi határozatának szellemében végezzék. A második pont az egyetem lapjának, a Szegedi Egyetemnek átszervezését követeli, valamint hogy az újság valóban a hallgatók és oktatók véleményét tükrözze. A további pontokban a diákjóléti bizottság munkájáról, a nyelvoktatás fakultatívvá tételéről, a nők honvédelmi oktatásának eltörléséről, keleti és nyugati külföldi utak szervezéséről, utazási kedvezmények megteremtéséről nyilvánítják ki akaratukat. A hat politikai pont a tájékoztatás szabadságát, a fizetések rendezését, a politikai bűncselekményekben a halálbüntetés eltörlését, szabad és demokratikus választásokat tartalmlazott. Már aznap kiegészültek ezek az egyetemisták nagyobb politikai szerepének követelésével, hogy március 15. ismét nemzeti ünnep legyen, valamint az egyetemi autonómia kérdéseivel. Ezek közül október 23. estére egyedül a választási pont maradt meg, de jelentősen radikalizálva, miközben az összes többi kicserélődött.
    Több szövegváltozat is elterjedt, a pontok sorrendje is változó, valamint ismertek 10, 11, 14, 16 és 17 pontos változatok is. Ennek oka az volt, hogy a késő esti végleges formába öntés után már nem volt olyan kiadó, amelyik a másnapi megjelenést biztosítani tudta volna. Ezért diktálva, kézírással sokszorosítoták, stencilezve terjesztették.
    A 16 pont a következő volt:

    Vonják ki a szovjet csapatokat! (Ezt kiáltozták hozzá:”Ruszkik haza!”)
    Új, alulról kiinduló választások legyenek az MDP-ben (Magyar Dolgozók Pártja)! Válasszanak új KV-t (Központi Vezetőséget), hívják össze a pártkongresszust!
    Nagy Imre alakítson kormányt, a sztálinista-rákosista bűnösöket váltsák le!
    Nyilvános tárgyalást Farkas Mihály és társai ügyében! Vonják felelősségre Rákosit!
    Általános, egyenlő, titkos választásokat, több pártot, új nemzetgyűlést, sztrájkjogot!
    Vizsgálják fölül a magyar–szovjet, illetve a magyar-jugoszláv kapcsolatokat a kölcsönös be nem avatkozás jegyében!
    Szakemberek bevonásával szervezzék át a gazdasági életet, a hazai adottságok és a nép létérdekei alapján!
    Hozzák nyilvánosságra a külkereskedelmi szerződéseket (a magyar közvélemény nem tud semmiről), a jóvátétel tényleges adatait, adjanak tájékoztatást a magyar uránról! (az 1947. április 10-ei párizsi békében foglalt jóvátétel tízszeresét rabolták el!)
    Vegyék teljes revízió alá az ipari normákat, vizsgálják ki a bérköveteléseket, állapítsák meg a munkás létminimumot!
    Fektessék új alapokra a beszolgáltatás rendszerét, az egyénileg vállalkozók kapjanak a TSZCS-kkel egyenrangú támogatást!
    Független bíróság vizsgálja felül az összes politikai gazdasági pert, bocsássák szabadon az ártatlanul elítélteket, szállítsák haza a SZU-ba (Szovjetunió) hurcolt foglyokat!
    Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!
    Távolítsák el a Sztálin-szobrot! Helyére 1848–49-es emlékmű kerüljön!
    Új, nemzeti jellegű címert! A katonáknak új, a magyar hagyományoknak megfelelő egyenruhát! Március 15. legyen nemzeti ünnep, október 6. nemzeti gyászünnep és tanítási szünet!
    Szolidaritást a lengyel néppel!
    Október 27-én üljön össze egy országos diákkonferencia, ahol megvitatják a követeléseket!
    A pontok alapvetően ellentmondásosak. A gyűlés először a diákság helyzetén változtató követeléseket fogalmazott meg, majd az egyetemi autonómiát. Az idő haladtával egyre radikálisabb és egyre politikusabb pontok kerültek be, mint a beszolgáltatás rendszerének megszüntetése, MDP-kongresszus összehívása és Nagy elvtárs által alapítandó kormány. Végül a szovjet csapatok kivonása és a többpárti parlamentarizmus is belekerült. E pontok ezért teljesen alkalmatlanok programnak, feloldhatatlan belső ellentmondásokat tartalmaznak.

    A szovjet csapatok kivonásának követelése Magyarország függetlenségét célozza. Ennek teljesülése esetén a hatodik pontra nincs szükség, önmagától is teljesül, egy független állam önállóan szabja meg kapcsolatait. Az ötödik pont a többpártrendszerről és titkos szavazásokról szól. Ennek teljesülése esetén Nagy Imrének nem kell kormányt alakítania, legfeljebb ha megválasztják. Többpártrendszer esetén már nem érdekes, hogy az MDP összehív-e kongresszust vagy sem, hiszen ez az egyik parlamenti párt magánügyévé válik minden szervezeti kérdésével együtt. Ugyanakkor a sztálinista jellemzők is maguktól megszűnnek a parlamentarizmussal, vagyis nem kell külön rendelkezni a beszolgáltatásról, a szólásszabadságról és államcímerről sem, ahogy a külkereskedelemről és a magyar uránról sem.
    E 16 pontban a demokratikus szocializmustól a szociáldemokrácián át a nyugati típusú polgári demokráciáig minden benne van, egyesek redundánsak, mások éles ellentétben vannak egymással. Egyszerre szerepelnek az antisztálinista kommunista pártellenzék és a rendszert ellenzők kívánságai.

  • Ime a hívatalos pontok másolata.
    Csak azért kerestem ki, mert a viták során, Te azt állitottad, hogy NEM IGAZ, hogy a szovjet csapatok miatt történteka dolgok.IME:

    1.Vonják ki a szovjet csapatokat! (Ezt kiáltozták hozzá:”Ruszkik haza!”)
    2.Új, alulról kiinduló választások legyenek az MDP-ben (Magyar Dolgozók Pártja)! Válasszanak új KV-t (Központi Vezetőséget), hívják össze a pártkongresszust!
    3.Nagy Imre alakítson kormányt, a sztálinista-rákosista bűnösöket váltsák le!
    4.Nyilvános tárgyalást Farkas Mihály és társai ügyében! Vonják felelősségre Rákosit!
    5.Általános, egyenlő, titkos választásokat, több pártot, új nemzetgyűlést, sztrájkjogot!
    6.Vizsgálják fölül a magyar–szovjet, illetve a magyar-jugoszláv kapcsolatokat a kölcsönös be nem avatkozás jegyében!
    7.Szakemberek bevonásával szervezzék át a gazdasági életet, a hazai adottságok és a nép létérdekei alapján!
    8.Hozzák nyilvánosságra a külkereskedelmi szerződéseket (a magyar közvélemény nem tud semmiről), a jóvátétel tényleges adatait, adjanak tájékoztatást a magyar uránról! (az 1947. április 10-ei párizsi békében foglalt jóvátétel tízszeresét rabolták el!)
    9.Vegyék teljes revízió alá az ipari normákat, vizsgálják ki a bérköveteléseket, állapítsák meg a munkás létminimumot!
    10.Fektessék új alapokra a beszolgáltatás rendszerét, az egyénileg vállalkozók kapjanak a TSZCS-kkel egyenrangú támogatást!
    11.Független bíróság vizsgálja felül az összes politikai gazdasági pert, bocsássák szabadon az ártatlanul elítélteket, szállítsák haza a SZU-ba (Szovjetunió) hurcolt foglyokat!
    12.Teljes vélemény- és szólásszabadságot, szabad rádiót, MEFESZ újságot! Ismerhesse meg mindenki saját káderadatát!
    13.Távolítsák el a Sztálin-szobrot! Helyére 1848–49-es emlékmű kerüljön!
    14.Új, nemzeti jellegű címert! A katonáknak új, a magyar hagyományoknak megfelelő egyenruhát! Március 15. legyen nemzeti ünnep, október 6. nemzeti gyászünnep és tanítási szünet!
    15.Szolidaritást a lengyel néppel!
    16.Október 27-én üljön össze egy országos diákkonferencia, ahol megvitatják a követeléseket!

  • Le5I…! Dec 11. 12:00

    Pont erről szól a vita, amire Te oly sajátosan reagálsz, hogy legalább a Holokauszt előbb emberi mivoltában megalázott, majd lemészárolt magyar áldozatait ne vessétek egybe mindenféle politikai harc áldozataival, mert ez nemcsak méltatlan hozzájuk, de stílusa már megüti a hullagyalázás esetét is…
    Íme a Te notórius makacssággal relativizáló,ám . e l r e j t e t t , lapuló aknákkal megtűzdelt mondatod, miszerint:

    „Bőven van mit megbánni . m i n d e n f é l e . „oldalon”.”

    Ez így, e témába szőve, egy bődületes . h a z u g s á g , hogy annak a halálgyárba hurcolt ártatlan Hatszázezernek – köztük gyermekeknek, aggoknak, várandós asszonyoknak stb. – lenne bármiféle megbánni-valójuk, azon kívül, amiről egy ember sem tehet, hogy ő minek született illetve, hogy minek is nyilvánította őt az a „kéjes”* magyar társadalom, amikor kivetette magából.
    ˙

    .
    * kéjes: lásd Radnóti Töredék című versében, mely költeményt az egyik leghírhedtebb magyar halálmenet ihlette.

  • málnaszőr 2015.12.19.-14:41

    Természetesen, véleménnyel nem érdemes vitatkozni, én sem teszem.
    .
    Az hogy a „Barna inges”, „Fekete inges”, vagy akár a „Vörös inges” „mindenféle oldalak” elkövetőinek, lehetséges és kívánatos megbánásaitól hogyan jutott le az áldozatok megbánásáig, nem tudom.
    .
    Talán, félreérthető voltam.
    .
    Bár nem igazán vagyok nagy vers kedvelő, de annak örülök hogy ön is kedveli Radnótit, aki azon kevés költők közzé tartozik akiket én is kedvelek, szeretk, tisztelek és nagyra tartok.

  • Hát ami a „vörös ingeseket” érinti, az egy másik kategoria.
    Akkor nem csak a származást büntették (azt is ha véletlenül grófi családban születtél) hanem azt is, amit életed folyamán produkáltál. pl. katonatiszt, pap vagy az előzetes kormány tisztviselője voltál.

  • Figyelő, ha kis időd lenne rá, talán nézd meg korábbi hozzászólásomat:
    .
    Le5I1eL 2015 december 5 1:49 de.