Párhuzamos történések és bornírt hamisítók

2015 december 16 12:05 de.1 comment

A határainkon túli honlapon megjelent fotó aláírása: “Csontos Sandra (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, IKSZ) tiltakozó beszédet tart az antiszemita politikus szobra előtt, akiről általános iskolát neveztek el Magyarországon!”

Csontos Sandra az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke, mögötte – jól láthatóan – Zigmándy Ignác szobra. A szlovákiai hírportál forrásként a híradó.hu-n megjelentetett, 2014. január 20-án, hétfőn 14 óra 30 perckor kiadott MTI-közleményt jelölte meg. Az MTI-közlemény dátumozott címének (“IKSZ: távolítsák el a Zigmándy Ignác szobrot a törökbálinti általános iskola udvarából”) és leadjének fotóját is közölte. És publikálta többek között, hogy az MTI nyomán a híradó.hu Rétvári Bence két nappal korábbi nyílt levelének tartalmát is közre adta. Így:

“Szombaton Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyílt levélben fordult az általános iskola vezetéséhez és diákjaihoz a szobor eltávolítása ügyében. A kereszténydemokrata politikus az MTI-hez eljuttatott levélben felidézte, hogy az 1890-1949 között Mária Oltalma Magyar Királyi Leánynevelő Otthon, 1985-1991 1. számú Általános Iskola nevet viselő intézmény erdeti nevét elvették, majd 1991. tavaszán már Zimándy Ignác Általános Iskola néven ismert. Eközben Adolf Hitler birodalmi kancellár öngyilkos lett berlini bunkerja előtt és Szálasi Ferenc nyilas pártvezért, mint háborús bűnös kivégezték, ráadásul az Oktogon sem Hitler tér többé csak a náci múlt egy groteszk szeleteként él az emberek emlékezetében – mutatott rá. Rétvári Bence szerint Zimándy Ignác eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak. A fajgyűlölet és az osztályharcos kommunizmus totális diktatúráinak áldozatait több százmillióra becsülik, a hazánkban évtizedekig kötelező tantárgyként oktatott faji, náci ideológia, és a hungarizmus pedig a nevetség tárgyává vált.”

Az IKSZ-aktivisták törökbálinti tüntetésének, továbbá Rétvári Bence KDNP-alelnök Zimándy Ignác szobrának eltávolítása ügyében írt nyílt levelének az interneten és a magyarországi sajtóban nyoma sincs.

Az IKSZ tiltakozása.

Az IKSZ tiltakozása.

A szlovákiai publikáció itt olvasható.  Az ebben a blogban igazoló ajánlásként szerepeltetett, klikkelhető híradó.hu-ra több napon át hiába kattintgattam, mert rendre egy “karbantartás alatt” felirat jelezte a más témákban egyébként kifogástalanul működő hírportál ez ügyben használhatatlan állapotát.

Legújabban viszont ugyanitt az IKSZ-aktivisták egy (az MTI által ugyancsak 2014. január 20-án 14 óra 30 percre datált, ám utoljára valamivel később, 16 óra 12 perckor frissített) másik tüntetéséről beszámoló képes tudósítás (IKSZ: távolítsák el a Marx-szobrot a Corvinus egyetem aulájából” címmel) bukkant elő.

És eme másik tudósítás leadjének a szövege a szlovákiai publikáció címlapfotóján látható MTI-s lead szövegével szóról szóra, a nyelvtani hibájával együtt, tehát tökéletesen egyezett: “A fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.”

Ami legalábbis elgondolkodtató.

Egy olyan országban, amelyben egy középiskola oktatói szó nélkül elfogadják és tűrik, hogy intézményük a Prohászka Ottokár nevet viselje, ott egy törökbálinti általános iskola 1991-es névadójának személye – aki ráadásul a sulinet.hu szerint a település “legnagyobb jótevője”, ám egyszersmind az 1884-ben megjelent Antiszemita-Káté a magyar nép számára címet viselő műalkotás társszerzője volt és az Antiszemita Párt parlamenti képviselőjeként következetesen zsidógyűlölő gyanánt tevékenykedett – keveseknek szúr szemet. És ha a névadó egy évtized múltán, azaz 2001-ben szobrot kapott is, miért éppen 2014 januárjában jutott eszébe bárkinek tüntetni ellene?

"A fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott."

„A fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott.”

Csakhogy a fotók dokumentálják, hogy ez a tüntetés megtörtént.

Aztán. Ott, ahol a 11. osztályos történelemtankönyvben a magyar írók közül háromszor annyi terjedelmet foglalnak el Tormay Cécile munkásságára vonatkozó sorok, mint a Nyugatosokéra összesen; egy olyan országban, ahol a települések tucatjain Wass Albert írói-nemzeti nagyságát szobrok hirdetik, s amelyben Hóman Bálint történettudományi és más érdemeire – a már-már elsöprő hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére – szoborállítással emlékeztetnének, nyilván nem keltett figyelmet, hogy a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola udvara – az intézmény honlapja szerint – 2001-ben a díszbukolatot a névadó szobrával együtt kapta meg. Miért keltett volna figyelmet tizenhárom esztendő múltán éppen azokban az ifjú keresztényekben és akkor, miután az illetők Marx Károly egyetemi szobra eltávolításáért emelték fel a szavukat?

Csakhogy ott vannak a fotók, amelyek ezt igazolják!

Amennyiben egy “… sajtótájékoztató után a szobornál és az intézmény előtt Marx zsidósággal kapcsolatos „vállalhatatlan nézeteit” tartalmazó táblákat helyeztek el az IKSZ képviselői”, majd ezt követően egy másik “…sajtótájékoztató után a szobornál és az intézmény előtti udvaron Zimándy zsidósággal kapcsolatos „vállalhatatlan nézeteit” tartalmazó táblákat helyeztek el az IKSZ képviselői”, akkor valami nem stimmel.

Forrásként az MTI-t megjelölő mindkét hétfői közlemény mondatai – a két szobor és a két helyszín kivételével – olykor szó szerint azonosak.

Hasonlítsunk össze néhányat a párhuzamos történéseket leíró mondatok közül!

“Karl Marx szobrának eltávolítását követelte a Budapesti Corvinus Egyetem aulájából az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ).”

“Zimándy Ignác szobrának eltávolítását követelte a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskola udvaráról az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ).”

*

“Pálfalvi Milán alelnök az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet Marxnak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott. Felszólítják ezért az intézmény vezetését, hogy távolítsa el a szobrot az egyetem aulájából.”

“Pálfalvi Milán alelnök az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: fiatal kereszténydemokrataként elfogadhatatlannak tartják, hogy ma Magyarországon szobra lehet Zimándynak, annak az ideológusnak, aki nyíltan antiszemita és rasszista nézeteket vallott. Felszólítják ezért az intézmény vezetését, hogy távolítsa el a szobrot az iskola udvarából.”

*

“Csontos Sandra, az IKSZ alelnöke kijelentette: Karl Marx kommunista eszmék atyja volt, amelyek diktatórikus formában meg is valósultak. A 21. században ezek az eszmék nem vállalhatóak – szögezte le. Kitérve arra, hogy információik szerint a Hallgatói Hálózat is sajtótájékoztatót szervez a témában, hozzátette: felszólítják őket is, hogy Marx személye kapcsán tegyenek különbséget a pártpolitika és a diktatúrák megítélése között, és támogassák a szobor eltávolítását.”

“Csontos Sandra, az IKSZ alelnöke kijelentette: Zimándy Ignác náci eszmék atyja volt, amelyek diktatórikus formában meg is valósultak. A 21. században ezek az eszmék nem vállalhatóak – szögezte le. Kitérve arra, hogy információik szerint a Hallgatói Hálózat is sajtótájékoztatót szervez a témában, hozzátette: felszólítják őket is, hogy Zimándy személye kapcsán tegyenek különbséget a pártpolitika és a diktatúrák megítélése között, és támogassák a szobor eltávolítását – írja a híradó.hu.”

DE NEM ÍRJA!

Amit idéz, az a többi között a két tüntetést két nappal megelőző, az iskolai önállóságot semmibe vevő államtitkári nyílt levélnek, ugyancsak az MTI által közzé tett másik, Marxosított – és a magyar sajtóban kizárólagos – változata:

“Szombaton Rétvári Bence, a KDNP alelnöke nyílt levélben fordult az egyetem vezetéséhez és polgáraihoz a szobor eltávolítása ügyében. A kereszténydemokrata politikus az MTI-hez eljuttatott levélben felidézte, hogy az 1953-1990 között Karl Marx nevét viselő Közgazdaságtudományi Egyetem a rendszerváltás után visszakapta eredeti, 1948-1953 között használt nevét, majd2004. szeptember 1-jétől már Budapesti Corvinus Egyetem néven ismert. Ezzel párhuzamosan az egyetem főépülete mellett található térről a bolgár kommunista vezető, Georgi Dimitrov mellszobra is a megfelelő helyére, a Szoborparkba került, és a Dimitrov tér is már csak a kommunista múlt egy groteszk szeleteként él az emberek emlékezetében – mutatott rá. Rétvári Bence szerint Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete, megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak. A fajgyűlölet és az osztályharcos kommunizmus totális diktatúráinak áldozatait több százmillióra becsülik, a hazánkban évtizedekig kötelező tantárgyként oktatott osztályharcos, szocialista ideológia, a marxizmus-leninizmus pedig a nevetség tárgyává vált.“

A két változat közül az egyik hamis.

Mert az még Rétvári Bencéről se feltételezhető, hogy egyazon napon két, majdhogynem egyforma, csak éppen másra vonatkozó nyílt levelet juttasson el részint az iskolákhoz, részint az MTI-hez.

Hogy melyik változat hamis, azt nem tudom.

A hamisítókat se tudom megnevezni.

Azt viszont állítom, hogy internetes világunkban a felfedettnél bornírtabb (korlátoltabb, bárgyúbb, ostobább, együgyűbb, tyúkeszűbb) hamisítási kisérletet elképzelni se lehet.

Aczél Gábor

1 Comment

  • Ha ma élő magyar-náci lehetnék,igenis követelném a többi gyilkos, sírásó szobrának felállítását is.A legnagyobb magyaroknak: szalosján, gömbös,sztójay,horthy,jaross,baky,imrédy,kun páter,jányi gusztáv a Dontól-Hegyeshalomig-Szobi-borig keretlegénységnek és a dunába lövő nyilas suhancoknak is állítsanak szobrot,mert igaz magyarként kiérdemelték.A zsidó kultúrát és az „idegenbe szakadt hazánk fiaitól” származó Nobel-díjakat pedig el kell satírozni,mert az nem jellegzetesen szittya eredetű.