Miért nem képesek a világ nagyhatalmai felszámolni az ISIS-t?

2015 december 19 4:47 du.5 hozzászólás

Nem szükségesek nagy katonai ismeretek, csupán az elmúlt század történelmét kellene áttanulmányozni. Mióta hadrendbe lettek állítva a repülőgépek, modernizálódott a hadviselés. A hagyományos szárazföldi erőknek még ma is jelentős fontosságuk van. Egyetlen nagyhatalom sem tudott még pusztán légicsapások segítségével győzelmet elérni.

Annó a náci hadvezetés szinte naponta mért légitámadást Angliára, mégsem sikerült térdre kényszeríteni. Amerika sem tudott elérni eredményt a mostani új században a Közel Keleti háborúiban. Hiába bombázta tartósan Irakot vagy Afganisztánt. A szárazföldi alakulatok bevetése nélkül képtelenség eredményt elérni bárhol is.

Miért nem vetettek eddig be ilyen erőket? Ennek több oka is van. Ha Amerika Oroszország és a szövetségeseik létrehoznának egy olyan koalíciót, mint annó a második világháborúban a náci Németország ellen, még akkor sem lehetnének biztosak a győzelemben. A jelenlegi Iszlám Állam – az ISIS – bizonyos értesülések szerint körülbelül harminc-negyvenezer fős hadsereggel rendelkezik. Egy modern, jól szervezett és modern fegyverekkel felszerelt koalíciós hadsereg minimum egy hónap alatt képes volna felszámolni.

De az ISIS egy olyan kigyó, hogy ha levágják a fejét, akkor nő azonnal egy új helyette. A politikai helyzet kuszasága teszi ezt lehetővé. Vegyük csak sorra.

Először is ha le is győznék a terrorista bandákat, utána kikre lehetne ráruházni a „rendfenntartást,” a konszolídációt? Irakban hiába „uralta” az ország nagy részét az amerikai hadsereg. Ahogy kivonultak, a terroristák vették a kezükbe az irányítást, dacára annak, hogy az amerikaik egy jólfelszerelt iraki hadsereget hagytak ott, a konszolidáció biztosítására.

Ám az ISIS alig pár hét elteltével legyőzte őket, megszerezve a modern amerikai fegyverek jó részét. A másik fontos szempont az olaj. A terrorállamnak ez az egyik legnagyobb bevételi forrása. Egyes becslések szerint évi 800 milló haszna van ebből, amit abba fektetthet be, amibe csak akarja. Természetesen főleg fegyverekre és más terrorista szervezetek támogatására fordítja. Az volna ez egyik legfőbb feladat, hogy ettől a lehetőségtől elvágják az iszlámista államot. Ha nincsen anyagi háttér jelentősen meggyengűlne az erejük.

Csakhogy a pénznek nincs szaga. Törökország mint a legfőbb „orgazda” jelentős anyagi haszonra tesz szert ebből. Formálisan nem mondhat nemet a NATO-nak, de igyekszik nem lemondani erről a hasznáról.

A másik ok a vallási és ideológiai ellentét. Az iraki siíta kormányzattal szemben szinte valamennyi szunita nagyhatalom nemtetszését nyilvánítaná ki. Az Iszlám Állam megszállása alatt élő szuniták, pont annyira utálják őket mint a terroristákat. Az Assad-rezsim priorításai közt első helyen áll az ellenzék, és nem az IS befolyásának a csökkentése. Őket csak kordában szeretnék tartani. Egy ilyen koalíció nem jöhetne létre mert sem az oroszok sem pedig az irak-iráni tengely nem fogadná el.

A török vezetés is hasonlóan gondolkozik. De ettől még nincs összhang közte és az IFSA (az ellenzék hadserege) közt. Egy olyan állam létrehozásán „bábáskodna” amely elfogadná őt szövetségesnek valamint az an Nuszrát. Ez még az IS vezetőségének is talán tetszene. Egy saria alapú államot képzelnének el Irakban és Szíriában. Viszont nem szeretné ha az észak-iraki kurdok jobban megerősödnének és a Sziriában élő kurdok ezen fellelkesülve, szintén autonómia követeléssel állnának elő.

Törökország lakosságának 16-20 százaléka kurd nemzetiségű. Amerikának az egyik legjobb szövetségese az IS ellen. Ám a törökök nem szívesen látnának egy kurd államot közvetlen szomszédságukban.

Török katonák Szíria határán, Kobani városához közel. Fotó: Associated Press.

Török katonák Szíria határán, közel Kobani városához. Fotó: Associated Press.

A legjobb megoldásnak egy többnemzetiségű ENSZ rendfenntartó erő lenne. Ám ez visszavezetne oda, hogy ismételten elszabadulna a gyűlölet és az öldöklés, ami megint csak amellett szól, miért marad mindenki a levegőben.

Annó a délszláv válságnál eredményes volt egy ilyen rendfenntartó erő alkalmazása (nem egészen van így mert a volt Jugoszlávia egyes részein mai napig nincs rend, ENSZ ide vagy oda). Amerika rájött arra a második iraki háború során, hogy nem egy, hanem sok ellenséggel kell szembeszállnia ugyanazon területen.

Az IS egy olyan területre fészkelte be magát, ahol a törzsi, vallási, és más ellentétek miatt, egy állandóan forrongó hangulat van. Mivel ő elég jól el tud „lavírozni” ebben a környezetben ezért elképzelhetetlen egyelőre a végleges rendezés. Egyik nagyhatalom sem fog „fejest ugrani” egy ilyen háborúba. Tartós csapatok állomásoztatása sem lenne jó megoldás. Mint a mágnes vonzaná a környékről a terroristákat és egyre több áldozatokat követelne (Lásd Irakot ahol még ma is messze nagyobb a terrorista tevékenység az öngyilkos vagy robbantátos merénylet mint másutt.)

A döntéshozók tudják, hogy az IS legyőzésével nem fog megszűnni a szélsőséges iszlámizmus. Kiszámíthatatlan, hogy a ma még egymással szemben álló miliciák, holnap nem-e fognak szövetségre lépni egymással. A nyugati világ legmegbízhatóbb szövetségesének a kurdok látszanak.

Egy esetleges kurd állam létrehozása, még a törökök nemtetszése mellett is a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnik. A török sok milló dollár hasznot vesztenének. Legújabb értesülések szerint az Erdogan család és hozzá közelálló körök, fegyverekkel, municióval és más felszerelésekkel támogatják a terroristákat.

Az orosz védelmi miniszterhelyettes a napokban tartott sajtóértekezleten tette ezt közzé. Miután Erdogan azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy adott esetben a légtere közelében tevékenykedő orosz vadászbombázókat ugyanúgy megsemmísitené, mint ahogy azt korábban tette. Ám ha létre is jönne egy ilyen állam, a nyugat tartós segítségére lenne szüksége úgy pénzügyileg, mint gazdaságilag. Márpedig ennyiféle érdeket ami jelen pillanatban itt uralkodik lehetetlenség támogatni, mégpedig úgy, hogy az eredmények nem kiszámíthatóak.

Avi ben Giora

5 hozzászólás

  • szevasztok!

    Értem én kedves Avi ben Giora – pláne miután megnéztem ezt a videót – önnek is ajánlom:

    https://www.youtube.com/watch?v=b3OGLQvWqhc

    csak azt nem tudom melyik stációban vannak és mi magyarok azt sem – nem tudna segíteni, hogy megtudjam:

    1. DEMORALIZÁCIÓ
    2. DESTABILIZÁCIÓ
    3. KRÍZIS
    4. NORMALIZÁCIÓ
    MEGJEGYZEM A POLGÁRHÁBORÚ ÉS A MEGSZÁLLÁS MEGVOLT?

    tisztelettel.
    id. Kiss László

  • Kedves Kiss úr!
    Ez a felvétel valamikor 1983 tájékán készült. Tehát több mint húsz éves. Namár most,ahogy a filben szereplő volt KGB előadó is mondja, cirka ennyi idő kell az új generációnak ahhoz,hogy sikeres felforgatóvá fejlődjön az újszülött generáció. Ha tovább akarok menni akkor mindenképpen felmerül a nagy kérdés: miszerint a nagy Szovjetunió bukását egy ilyen új generáció idézte elő? Sőt! Az összes valamikori tagköztársaság és „megszált” terület is ennek az eredménye? Elgondolkoztató az eszmefuttatása de több helyen is sánít. Tegyük fel valóban létezik ez a japán harcművészeti leirás. Miért nem alkalmazta Izrael vagy az USA a közelkeleten ha ez ilyen eredményes tud lenni ahogy az előadó felvázolta. Nem lett volna rá emberanyag illetve egy arab ország sem tudta befogadni? Avagy a felforgatás csak az elmúlt húsz évben talált megfelelő talajra. Igen ám de a Szovjetunió sőt az úgynevezett szabad világ számára is balul sült ez el. Mert mi ellen küzdünk most tulajdonképpen? Pontosan egy ilyen felforgató tevékenység ellen amely felforgatta az egész Közel Keletet sőt ha úgy tetszik az egész világot. És ez nem más mint az iszlám terrorizmus. Létezhet az, hogy akik az iszlámizmus felforgatói lettek azok ezt a terminilógiát követik? Igen is meg nem is. Nem tudom elhinni,hogy azok az arab terrorvezérek egyáltalán hallottak volna olyanról, hogy stratégiai tudományok vagy egyáltalán japán harcművészet. Annál inkább a Korán terminológiája érvényesül ami nem egy leírt irásos mű már csak azért sem irásos mert Mohamed analfabéta volt és a követői úgy írták le a prédikációit ahogy az éppen nekik tetszett. Ezért is van ennyiféle irányzata az iszlámnak amiből sokáig csak kettő volt ismert a szuni és a sííta ág. Valóságban már sokkal régebben léteztek a szalafisták és a vahabísták mint amikorra datálják ezt.Szóval ez a kis videófilm nem rossz de nem helytállóak a megállapításai.

  • Meghallgattam az előadást, és elgondolkodtam, hogy Magyarország melyik fázisban van.

    Szerintem valahol a krízis környékén, de nem ott. A destabilizáció megvolt, és most a normalizálás felé halad, miközben nem volt se polgárháború, se megszállás. Mert ez a négy szakasz nem csak tisztán államközi konfliktusokra érvényes, hanem egy országon belül harcoló erőkre is. Ezek kölcsönhatására alakulnak ki az egyedi változatok.

    A magyar belpolitika részben saját belső hajtóerői hatására alakul, részben külső hatásokra. Az orosz birodalomnak jól jön a magyar zűrzavar, bizonyára elő is segítette kialakulását, (sikerrel) akadályozta a nyugati típusú rend megszilárdulását, de ehhez kellett az ideológiai zűrzavar, az átaakuló társadalom bizonytalansága, a belső és felszítható etnikai ellentétek, a hagyományos magyar dzsentriszokások, az értelmiség szétzilált állapota, az akarnok kollegisták, a zsarolható klérus, stb.

  • Kedves Endre és : Avi Ben Giora
    2015 december 20
    12:43 du.!

    Pont ez a bajom és a meg nem értésem – a polgárháborút kivédtük – olvasd a postaimre oldalt is – nem volt polgárháború de megszállás az volt és jelenleg is ez az állapot – gyarmat vagyunk! Kedves Avi Ben Giora – értem amit ír – nincs tökéletes ember – mert ha tökéletes lenne – akkor maga az Isten lenne – szóval ajánlom Villás BÉLA VIDEÓJÁT – AKI VOLT IZRAELBEN ELMONDÁSA ALAPJÁN ÉS VÁRTÁK A VILÁGVÉGÉT A MESSIÁST 1999-BEN –
    ITT HALLHATOD:
    https://www.youtube.com/watch?v=kYN3-M4aHDs

    befejezésül mert csak egy porszem vagyok e nagy világban:
    a minőségen múlik minden – és Krisztus az valóban minőség – NEM SZEMÉLY és ez rohamosan közeledik mert már itt van – tömegesen ébrednek az amnéziából az ember tömegek – ezt kel megérteni…
    bizony – bizony ez VAN -MERT A VAN AZ VAN!
    ID. kISS lÁSZLÓ

  • Nem, nincs idegen megszálló erő Magyarország területén. Magyarországon a viszonylagos rendet a magyar állam fegyveres erői tartják fenn, természetesen a lakosok nagy többségének aktív jóváhagyásával. (Ellenükre nem lehetne.)

    Gyarmat vagyunk? Kié?

    Ha akarná, Magyarország kiléphetne bármiféle szövetségből vagy együttműködésből,lezárhatná határait stb. Más kérdés, hogy viselnie kellene ennek gazdasági következményeit, és bizonyára meggyengülne biztonsági helyzete is. De megtehetné.