Elértük célunkat Hóman-ügyben – Az Eleven Emlékmű aktivistáinak nyilatkozata

2015 december 23 7:43 de.92 hozzászólás

A mai napon, egy nappal a székesfehérvári önkormányzatnak a Hóman Bálint-szobor engedélyezését visszavonó határozata után lebontottuk a tervezett emlékmű árnyékát formázó és a holokauszt fehérvári és Fejér megyei áldozataira emlékező, emléktárgyakkal borított ellen-emlékművet. Úgy gondoljuk, hogy elértük célunkat: Székesfehérvárott, és reményeink szerint másutt sem állhat köztéren szobra egy olyan politikusnak, aki kezdeményező szerepet játszott a magyarországi zsidótörvények meghozatalában, sokszázezer magyar jogfosztásában, kiközösítésében és megalázásában, szervezett likvidálásuk előkészítésében.

Azért döntöttük az installáció elbontása mellett, mert -– szemben Cser-Palkovics András polgármester gyanúsításával -– nem célunk Székesfehérvár társadalmi békéjének megzavarása. Ugyanakkor a társadalmi párbeszéd szükségességére utaló szimbólumként a helyszínen hagytunk két, egymással szembefordított fehér széket.

A párbeszédre annál is inkább szükség van, mert az önkormányzati döntés utáni éjszaka barbár kezek feldúlták az állványt és  felgyújtottak több, ott elhelyezett fotót és dokumentumot.

A magyar miniszterelnök minapi parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy Hóman Bálintnak azért nem állhat szobra Magyarországon, mert a német megszállókkal kollaborált. Ez az indoklás megismétli a német megszállási emlékmű történelmi hazugságát. Ezért a Székesfehérváron elbontott installációnak a jövőben azt a feladatot szánjuk, hogy a budapesti Szabadság téren emlékeztessen arra, hogy a magyar kormány továbbra sem ismeri el a magyar állam felelősségét a zsidó származású magyarok üldözésében, jogfosztásában, deportálásában és halálában. Bár installációnk a Hóman-szobor ügyében eredeti helyén okafogyottá vált, a hazug emlékezetpolitikai elleni tiltakozás jegyében, az Eleven emlékmű részeként továbbra is érvényes marad.

Az Eleven Emlékmű székesfehérvári és budapesti aktivistái

E.E.

E.E.

92 hozzászólás

  • Mivel Magyar országról és történelméről van szó,talán jogos lehet az összes fasiszták és náci-vezérek szobrát felállítani.Mivel pedig egy vazallus országról van szó,akár egy hitler-göbbels-sztálin- rákosi szoborcsoportot is felállíthatnának az Országház előtt.

  • Gyuri bácsi, valahogy a szoborcsoportból a finomlelkű Kun Béla kimaradt.

  • Egy csatát megnyerni egy háborúban fontos de nem elégséges….erre tanit az Eleven Emlékmű és a körülötte működő csoport.
    Respect!!!

  • Számomra váratlan és örömteli rész siker ez, mert egy jó precedens, hogy azért van mégiscsak valami határa a diktatúrának. Most majd lesz egy kis demage control és gyorsan próbálják elfelejteni az egészet Orbánék. Érdekes lenne tudni, hogy pontosan miért táncoltak vissza most, amikor eddig nemigen tették ezt még ennél is veszélyesebb gaztetteiknél?

  • Miklos Banfi Mert ez nem olyan fontos. Addig is lehetett a háttérben csinálni ezt-azt. Majd kitalálnak megint valakit, annyi nyilas és náci volt, lehet válogatni. Feláldoztak egy parasztot, a nagy cél érdekében.

  • Ne legyen igazam, de szerintem pár hónap múlva majd sutyiban felállítják „magán pénzből”.

  • charlikám,
    nem hasonlítanám Kun Bélát ezekhez,mert talán finom lelkű nem,de a sok nem beírtnál ezerszer különb ember volt.Ha Rajk Lászlónak, Szőnyi Tibornak,Nagy Imrének,Maléter Pálnak nem állítanak szobrot,mert nem voltak méltók a fasiszta Magyarország történelméhez akkor Stromfeld Aurél,Kun Béla,Szamuely Tibor sem lehetnek egy fasizálódó,jányi féle szenthaza példaképei.

  • Ha nincs Kún Béla meg a többiek , akkor a mai Magyarország csak a Tiszáig tart.
    De ez nem számít az elvakult gyűlölködőknek.
    Bezzeg MA nyalják a Putyin komcsi hátsóját , fényesebbre mint az valaha is elképzelhető lett volna.

  • Így van Ilan barátom, teljesen igazad van. Boldog karácsonyt Neked! Terminus, Neked is és sajnos Neked is igazad lesz, de ez azért már egész más lesz. Az már egy jobbikos, fasiszta, radikális akció lesz már akkor és ez nagy különbség, ahhoz képest, mint ha a NER zászlaja alatt emelték volna a sok bolond hódoló, rasszista birkának.
    Charlie szegényt meg legalább ilyenkor ne szapuljátok az ünnepek alatt:)

  • Én is örülök a sikernek.
    A vitához: Nem az a lényeg, hogy áll-e a szobor. Ezekkel az akciókkal a fidess és környéke megerősíti fasiszta, nyilas és náci elkötelezettségét akkor is, ha az akció látszólag nem sikerül. Ezzel üzen a hozzá hasonlóknak és az ingadozóknak.

  • Korai az öröm.
    A fasiszta fidSS úgy gondolkodik, hogy
    „a .k u t y a . u g a t, a . k a r a v á n . h a l a d”,
    amit épp a Szabadság-téri Horthy és a Balatonboglári, valamint a Gödöllői Teleki Pál szobrok támasztanak alá.
    A náciknál kitartóbb bagázs nem található több széles e hazában: ők a „k e t t ő t . h á t r a . e g y e t . e l ő r e” szisztematikus politikájával egy valódi retrográd program beteljesítői. Ugyebár ezek a szobrok már mégiscsak állnak, miközben lekerültek a napirendről is… Kell e ennél több Orbanini Duce-nak és az ő bocskoros vitézeinek? Nem hiszem.

    A mi szépséges p á v á n k, most meg a markába röhögve éppen készülődik felszállani a Budai Várba, miközben mi meg Bán László se@@nyalóbiztossal vívjuk kilátástalan „ligetprojekt” csatánkat Budapest 150 éves, 100 hektáros közparkjának a védelmében, amely kormányprogramnak az egyetlenegy célja, a Vár szabaddá tétele – a „mindenféle múzeumoktól” való megtisztítása –
    csakis A . V e z é r i. rezidencia számára…

  • Miklos Banfi Bár már küldtem egy közöset, Neked külön is Boldog Karácsonyt.

    CHarlie-t nem bántjuk, Ő szándékosan jön ide, hogy szapuljuk. Meg is sértődne, ha semmibe vennénk. Nem így gondolod? 🙂
    Különben is, most tették rendbe az erdőnket, és a főkertészt Charlie-nak hívják. Most szeretem a Károlyokat, mert jó munkát végeztek.

  • Bocs Geyzám, de nem fejtetted ki bővebben ezt a Kun Béla ügyet.

    Az ANTANT támadó hadjáratát Magyarország ellen kizárólag a Magyar Tanácsköztársaság fogadta fölfegyverkezve és hadjáratot vezetve ellenük a felvidéken. A románok – a kis-Antant egyik tagjaként – először a Tisza, majd a Duna vonaláig nyomultak előre, s végül Budapestre is bevonultak, minek hatására a Tanács-kormány végleg elhagyta a székhelyét, Budapestet. Így nyílt meg, vált szabaddá az út Horthy, lényegében áruló „hadvezér” és az ő ellenforradalmi rendszere számára, amelyet az Antant nyíltan támogatott sőt, mint láthatjuk, egyezményesen ( „a Szegedi Gondolat” jegyében) készítettek elő az Ő számára. Ezek után már csak …Nagybányaira… várt a később Tranoni Békeszerződésnek nevezett imperialista békediktátum aláírása, amelyet Ő(k) egy zokszó nélkül írt(ak) alá, véletlenül sem a Kun Béla vezette Tanácsköztársaság, amely viszont az utolsó pillanatig, amíg csak tehette, harcolt e külföldi intervenció ellen.
    (Megjegyezném, hogy Horthy Szegeden, mint osztrák bir. ellentengernagy az Antant hadvezetésével, kik közül több személyes ismerőse is volt, ennek keretében román tábornokokkal is tárgyalt, illetve állapodott meg a folytatásról. Egy hajszálat, annyit nem kellett odébb tennie a maga, ill. az ellenforradalom győzelméért. A . k é s z r e . lovagolt be Budapestre Landler, az északi hadjáratot vezető tábornok elrekvirált fehér lován.)

  • Kun Béla és társai számtalan ártatlant akasztottak fel az ő forradalmuk alatt.
    Aki védi, az egy bolsi még ma is!

  • Hóman Bálint nem kapott szobrot Székesfehérváron, de az installációt és a rajta lévő hű, két dimenziós változatot a Szabadság térre vitték, ahogy hallom, mint pamflet.
    Könyörgöm, hogy lesz egy installációból 2 óra múlva gúnyirat.
    Ráadásul, azt mondják azért, mert a Fidesz kormánynak az a „pávatáncos ” indoka, amivel visszakozott, az hazug.
    Miért lenne hazug? Hóman Bálint nem volt a nyilas parlament tagja? De igen az volt, vagyis nem hazugság amit mondtak, azt viszont hozzá lehet tenni, hogy nem bontották ki a teljes igazságot, de nem hazudtak. Mindenkinek emlékeznie kellene, hogy a Népbíróság is „csak” a szovjetek elleni háborúba való lépésért ítélték el, ott sem mentek végig az egész bűnlajstromán.
    Ugyanakkor ki volt az a naiv ember, aki azt feltételezte, hogy annál többet, mint amit megtettek, annál többet fognak mondani?
    (Szerintem áldják Hóman lába nyomát, hogy 1944. márc. 19.-e után is a politikai életben maradt.)
    Akinek bármilyen hiú reménye volt ebben, az ezek szerint vagy nem élt itt az elmúlt 5 évben, vagy valami olyan álomvilágban ringott eddig, hogy azt üzenném neki: Ideje felkelni!
    A Hóman-Osb-installáció Szabadság téri kiállítását a Szabadságszínpad tagjai teljesen és egyértelműen elutasítják.
    Az a csoport, amelyik magát a párbeszédekre szakosodott csoportnak nevezi, nem hajlandó beszélni erről és önhatalmúlag kiteszik az eredeti Hóman szobor 2 dimenziós másolatát a téren.
    Azon a téren, ahol sok-sok ember a szeretteinek emlékére kijár, mécsest gyújt és emlékezik azokra, akiket elvesztettek, vagy akiket nem is láthattak.
    Odavinni azoknak az emlékhelye mellé annak az embernek az árnyékképét, aki mindent megtett, hogy megfossza a magyar zsidóságot mindenétől. Milyen elborult elme szerint lehet ez egy jó megoldás?
    Szeretnék még ehhez hozzátenni valamit. Mi az installáció? Na most az installáció a képzőművészet egy műfaja és helyhez nagyon kötött, vagyis a helyszínnek nagyon fontos a szerepe. Az érzékekkel játszik. Hát nem tudom, de egy stelázsi max., pláne így ünnepek táján a kajálást és a piálást érzékeltetheti, de én nem vagyok művész.
    Ez a bizonyos alkotás az egyik pillanatban még installáció, aztán eltelik pár óra és pamflet vált belőle, úgyhogy „csak” az a bizonyos nagyon fontos helyszín változott és ez egy „szakértő” szerint, teljesen normális.
    Nekem inkább Jekyll és Hyde jut az eszembe róla, természetesen az őrülettel egyetemben.

  • Bencsics
    kereken 623-at. De lehet hogy 674-et. Minden (eléggé elítélhető) rögtönítéletes kivégzéseikről PONTOS JEGYZŐKÖNYVET készítettek. Ezek mind a mai napig megtalálhatóak a hazai Hadtörténeti Levéltárakban.
    Azé nehogymá összehasonlítsad ezt a Horthysták kb. 250 ezres tömeggyilkolási hullámával , amit a huszas években végeztek !!
    (A későbbiekről meg már ne is beszéljünk.)

  • kun bela szervezoje es vegrahajtoja volt a krimi tatarok kiirtasanak! geyza a vegeredmenyt megtalalod sok sok helyen.

  • figyelo!
    a pronay kulonitmenyesek bacska-banat-i verengzeseirol miert hallgat??a magyarok altal elkovetett 1942-es ujvideki meszarlasokrol mikor szolna szot is!!ne fogja azt a nemetekre mert arra Feketehalmy-Czeydner Ferenc Magyar kiralyi Csendoralezredes kapott utasitast Horthy-tol-

  • Figyelj nő!

    Itt az ideje, hogy tényekkel, felkészülten és nem szubjektív ítéletekkel jöjjünk erre a fórumra. Attól, hogy maga itt bárkit buta fejjel lekomcsizik, attól még a történések egykori lefolyása örökre az marad ahogy azok akkor megtörténtek:

    1./ A Magyar köztársaság, illetve a Tanácsköztársaság államformájú Magyarország fegyverrel . e l l e n á l l t . a katonai intervenciónak.

    2./ Horthyék* az ezer éves hitbizományt, azaz a nemesi nagybirtokot és rendi kiváltságokat féltve – amit azért a Monarchia mégiscsak biztosított a számukra – inkább szó szerint . l e p a k t á l t a k . a külföldi betolakodóval, minek érdekében magát, a magyar hazát dobták oda koncul e hatalmak trianoni karmaiba…

    3./ Aztán, már e feneke alá tolt hatalomból, éppen
    „a . t o l v a j . k i á l t . t o l v a j t” – méghozzá teszi ezt egyfolytában, 25 éven keresztül. (…Csökött, hű csatlósai még ma is.)

    – Mondja Fgyu nő, mi van ezekben a megtörtént tényekben olyan, ami maga szerint olyan „komcsis” ?
    ˙

    .
    * Amúgy meg, az is tény, hogy éppen a Horthy és Gömbös vezette Magyar Országos Védegylet (MOVE) 1918-ban nyíltan ellenezte, tiltakozott a háborúból való kilépés ellen, ill. ragaszkodott annak folytatásához…

  • Figyelő!

    Tessékszíveslenni tényeket mondani, és ne handabandázni!
    Maga, aki magamagát folyton állítólagos forradalmárnak titulálja itt Canadában miért védi az . e l l e n f o r r a d a l m á r . fővezért a körmeszakadtáig? Hát igen, egy forradalmár hogyan szerethet ennyire egy profi ellenforradalmárt?
    Különben ez, az „ellenforradalom”, Horthy ellentengernagy önjelölt kormányzóúrőfőméltóságának a saját szavajárása volt. Bizony ám!

  • Orbán az ország házában végülis egy vesztes csatatérről úgy visszakozott, hogyasszongya:
    „nem támogatom egy olyan politikus szobrát, aki idegen hatalmak megszállása alatt hivatalában maradt”.

    Most már csak egy kérdés marad a Vezérnek címezve:
    Ugyanmár, akkor miért nem határolódik el a lényegében szinte mindvégig hivatalában maradt Horthy Miklós Szabadság-téri (ref. lépcsős) mellszobrától ?

  • Klárika,
    szerintem a bolsi megjelölés egy elég hülye demagógiát határoz meg.
    Inkább úgy fejezhető ki a mondanivalód,hogy”Aki 18 éves koráig nem
    kommunista,annak nincs szíve.Aki 18 éves koron túl is kommunista,
    annak nincs esze”.Ennek ellenére ezerszer különb,több pozitívummal rendelkezett Kun Béla és csapata,mint a”vitéz,nagybányai,gyalogsági
    lovastengerész,őfőméltósága”.Aki a sok százezer legyilkolt felelőségét nem felvállalva Sztálin kegyelméből és a Chorin család kitartottjaként élte tovább nyavalyás életét,Portugáliában.

  • Kun Béla is tömeggyilkos volt, Horthy is. Az emberiségellenes bűnök soha sem évülnek el. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy 100, 200 vagy 200000 ember vére tapad-e a kezükhöz.
    Orbán hívőktől gyakran kapja vissza az ember, hogy bezzeg Gyurcsány, többet lopott, vagy ilyen olyan nagyobb gazságokat művelt. Nincs kisebb vagy nagyobb tolvaj, kisebb vagy nagyobb gazember-politikus, csak tolvajok és gazemberek vannak, egytől egyig.

  • Terminus!

    Csakhogy Gyurcsány nem is lopott.

  • terminátor !

    V.N.Horthy M-t a sors különös kegye folytán
    Sztálin mentette ki a háborús bűnösök
    nürnbergi Nemzetközi Törvényszéke markából.

    Így történt meg az az anomália, hogy végsősoron,
    e többszörösen háborús bűnös lovastengerész, az ellenségét,
    a kommunista Kun Bélát kivégeztető J.V. Sztálinnak lett a hálás szövetségese.

    Óh, ha ezt A. Hitler még megérte volna…! 😀

  • terminus!

    Pontosítsunk!
    A gróf Károlyi Mihály vezette polgári, valamint a Kun Béla vezette Tanácskormány – és a frontról hazatért katonák tízezrei – a háborúból való kilépés, tehát a fölösleges vérontás megszüntetéséért szállt síkra. Ezzel szemben Horthy és köre (MOVE) a háború folytatását akarta és hirdette.
    Az tehát, hogy a Köztársaság és a Tanácsköztársaság háború ellenes . b é k e t ö r e k v é s e i . nem sikerültek, nem Károlyinak és Kun Bélának, hanem elsősorban a külföldi intervenciónak (Vix-jegyzék), valamint az ezzel összefüggő, az egyes helységekben jelentkező ellenforradalmi zendüléseknek volt köszönhető, amelyeket a fentiek okán bekövetkezett . h a d i á l l a p o t . miatt erőszakkal le kellett verni…

  • Hol van Ille István? Nagyon hiányolom. Beteg?

    Sokat küzdöttem vele, mert tévesen sértegetett hozzászólókat (engem is), de megértettem akkor is, mint ahogy most is, hogy hozzáállására jó oka volt.

    Mi van vele?

  • Kedves voronyezs!

    Én is ismerem a Tanácsköztársaság történelmét. Tudom, hogy Horthy nagyobb gazember volt, mint Kun Béla, de ez nem menti fel az utóbbit.

    Kedves DonGolo!

    Ha Gyurcsány nem is lopott, akkor én meg se születtem…

    Üdvözlettel:
    terminus

  • Válasz mindenkinek , aki rám ugrott a fentiekben.
    Bocsi, de a 19-es forradalomról, elsőkézből Apám adta a felvilágositást, mivel akkoriban kicsit ő is forrongott.
    Röviden így történt. A vesztes, véres, kegyetlen I. Vkilágháború után a hazatérő katonákban egy bizonyos forrongás volt a háború ellen.
    Ezt, igen okosan mérte fel Kun Béla aki a Szovjetunióban szerezte ismeretei többségét (később Rákosi Mátyás is) híve volt az OTTANI eszméknek, melyek 1917-ben robbantak ki.
    A hazatérő katonák millió röpcédulát kaptak erről és némelyik mellé is állt a mozgalomnak.
    Nekem egyszer kezembe került az a halál-lista, amit Kun Béláék szerkeztettek, kivégzendő személyekről.
    Bizony elképesztő nevek és százak listája volt ez. Kiváncsian olvastam a nevek mellett a foglalkozásukat. NEM arisztrokraták voltak, se nem kapitalisták.
    Hanem falusi jegyző, pap, tanitó stb.
    Ennyit Kun Béláról és társairól.

  • Ille látom kiéli ott magát sokkal jobban, mint ezen a fórumon! Az „ellenszélben” lehet mindenfélét írni.
    Tehetséges író, csak sajnos amásik oldalt támogatja írásaival.
    Itt viszont, nem hiányzik.

  • Figyelő,
    a gyalogsági lovastengerész őfőméltósága és gyilkos csapatai,majd csendőrei és az általa generált nyilas brigantik,különösebb listák nélkül mészároltak le száz ezreket.Minden lépésüket vérözön jelezte. Lásd: Navarra legénységének megtizedelése,Izsák és Orgovány,Szabadka-Zombor-Újvidék,erdélyi bevonulás,majd a Kamenyec-Podolszkiji”lakosságrendezésben”részvétel, a vidéki zsidóság deportálásában a szorosan testhezálló részvétel,a 2.magyar hadsereg kiküldése a donkanyarba,(papír talpú bakancsokban)
    A bűnlajstrom helyszűke miatt felsorolhatatlan.Ennek a tengernagyi egyenruhában maskarázó tömeggyilkosnak a nevét,ha lehet ne írd egy oldalra Kun Béla,Szamuely Tibor,Stromfeld Aurél vagy bármely tizenkilences forradalmár nevével,akiknek köszönhető,hogy a Románok és az antant ellen védték a magyar hazát.Mert ha megteszed,azzal saját tudatlansági és szegénységi bizonyítványodat teszed közszemlére.Talán érdemes lenne a történelem könyvek átlapozása és megtanulása és nem a fasiszta szlogenek ismételgetése.Csak azért is mert szeretném ha továbbra is KEDVELHETNÉLEK.

  • S Kun Béla a zsidókat is végeztetett ki.

  • Hat fiuk lanyok, ennyi eszement baromsagot, mint amit ti itt osszehordtok, mashol nem olvashat az ember… egeszen feludultem toletek!

  • tropa!

    Nem tudom, hogy tényleg így van e, ahogy írja, hogy Kun kivégeztetett volna zsidókat… Abban azonban biztos vagyok, hogy a Tanácsköztársaságban soha nem etnikai alapon történtek az események, míg az azt követő ellenforradalom már 25 évig ezzel operált, mely politikáját az ilyen tartalmú törvényeiben rögzített és tett mellettük hitet.
    Az is bizonyos, hogy például csak Szeged zsidó lakosságából 116(!) katona adta az életét „a hazáért” az Első Világháborúban. Ennek ellenére – vagy talán hálából – e hazából, vagyis ugyanonnan 1944-ben, 3 napon belül közel hatezer emberrel megrakva száguldott 3 MÁV teher-vagon szerelvény Auschwitz célállomás felé…

    E történetben ráaásképp az a legdrámaibb, hogy (az 1928-ban kiadott Magyar Zsidó Lexikont idézve):
    „…Szeged zsidósága az ellenforradalom és a Nemzeti Hadsereg megszervezésében is tevékeny részt vett…”,
    tudniillik a „Szegedi Gondolat” felfegyverzésében, illetve annak az Antanttal való lepaktálásában. Persze a szegedi zsidóság nem tudhatta, hogy Horthyban éppenséggel önmaga gonosz démonát támasztja föl és emeli őt egy meg nem érdemelt történelmi piedesztálra. Magyarul, végsősoron a saját gyilkosát fegyverezte fel és tette meg Mo. tömeggyilkos kormányzójává…

  • ui:

    „T ö r v é n y e s . keretek között” folytatott szabad rablás, made in Hungary, rasszista alapon. Szegednél maradva, annak a 6000-nek az otthona ott maradt „üresen”, amelyet egy másik 6000 lefoglalt magának… Ha családonként csak 3 főt veszünk alapul, az legalább 2000 belakott lakás volt, mindenféle otthagyott használati cikkel és berendezési tárggyal megrakva…

  • Voronyezs, Te most a német megszállást követő időkre gondolsz? Azokra az időkre, amikor a németek Kállayt elűzték s kezdetét vette a Sztójay-kormány. Az a Sztójay, akit háborús bűnökért kivégeztek a háború után.
    Szerintem ezt senki nem akarja eltitkolni, ez sajnos a magyar történelem része. Bár ne történt volna meg.
    S mi köze van ehhez Horthynak? Bár kormányzó volt akkor is, de német megszállás alatt. Elmenekülhetett volna, de jobban féltette az országot, mint a saját életét s jővőbeli megítélését. Ha bűnös lett volna, Sztójayval együtt kötik fel, s nem szabadon hal meg Protugáliában.
    S mi köze van ehhez Orbánnak? Mert állandóan a fidesz meg Orbán neve kerül elő itt, ha ezek a múltban az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények jönnek szóba.

  • tropa,
    nem tudom,hogy a történelmi analfabetizmusod vagy a félrevezető tehetséged előtt kell-e kalapot emelni.

  • tropa!

    Annyi köze van Orbánnak Horthyhoz és a holokauszthoz, amennyire Horthy „szép fokozatosan” felépítette a maga ellenforradalminak nevezett rendszerét, amely 1944-ig szisztematikusan haladt a zsidóságnak a magyar társadalomból való teljes kitaszítása felé. E történelmi tény birtokában is Orbán csak ’44-ben, a német megszállásban húzta meg a cezúrát, holott ezt nem ott, hanem legalább már a Numerus Clausus törvényerőre emelésének időpontjában, azaz 1920-ban – 24 évvel korábban – kellett volna megjelölnie, persze ha komolyan gondolta volna ezt az eszmei határt. De tény, hogy nem gondolja komolyan ma sem.
    Ő Horthyt, mint példaképet akarja az új nemzedékek előtt bemutatni, pedig az a lovastengerész rendszere már akkor fajelméleti alapon állt, amikor német megszállásról mégcsak szó sem eshetett sőt, Hitler személyét sem ismerte senki.
    Eme ismert, történelmileg is jelentős horthysta negyed évszázad alatt, a vitézlő nagybirtokos kormányzói vezetése alatt a magyar társadalom szinte teljesen a magáévá tette az ő . f ő . i d e o l ó g i á j á v á . fajult eszmerendszerét a zsidógyűlölettől a ruszofóbiáig mindent, amely a háborúba lépésünkön át, Kamenyec Poldoszkkal egyetemben szervesen vezetett el a teljes Holokausztig.
    Orbán sajnos éppen ezt, történelmünk talán legsötétebb időszakát hagyja figyelmen kívül és állítaná piedesztálra, de hogy ez ne legyen annyira feltűnő, tette meg határnapul 1944.március 19-ét, a fő szövetségesünk „megszállását”, mint Magyarország akaratán kívüli tényezőt, úgy hogy közben az államfő a hivatalában maradhatott.

  • Tropa !

    Már százszor leírtuk itt többen is, hogy Horthyt csak Sztálin személyes utasítására nem ültették a nürnbergi háborús bűnösök padjára, pedig a nyugati szövetségesek ott akarták látni…

    .

  • voronyezs

    2015 december 28
    8:33 de.
    Ezt a Horthy mesét, csak ti terjesztitek!
    Mellesleg, már máshol is írtam, hogy abban a korban már javában éltem és teeni korban voltam.
    Horthy zsidó törvényei akkor létesültek, mikor már a németek megszállták Magyarországot, éppen azért, mert Hitlernek nem volt ELÉG amit Horthy a zsidó üldőzésben produkált.
    Nem védem Hothyt, soha nem kedveltem, de szeretem az igazságot.

  • Figyelő! 12,42

    Már órák óta böngészem az Internet csatornáit és Kun Béláék állítólagos . h a l á l l i s t á i b ó l . egyetlen árva betűre nem leltem. Maga hol olvasta, mert úgy . h a z u d i k, mintha könyvből olvasná.
    Ez a blöff-technológia maguknak már 56-ban is bevált propaganda módszerük volt, amikor a Köztársaság-téri kazamatákról és ott raboskodó ártatlan polgárokról regéltek, és két hétig ástak, és ástak és kutattak teljesen eredménytelenül, de a fotóik a kutatásról megjelentek a sajtójukban. Ugyanígy terjesztették a Jászai Mari-téri ÁVH-s, ún. Fehérházról. hogy ott Dunába ürítő emberdaráló gépek működnek, persze archeológiai és markológépes erőlködéseik ott is „0” eredménnyel, ámde nagy sajtó visszhanggal jártak, és e vaklármákkal éppen ez volt a céljuk, mint most ez a maga sosemvolt halállistája.
    …És ezekre emlékszik e még, asszonyom ???

  • Figyelő !

    Azt a hazugságot méltóztatik állítani, hogy „Horthy [zsidó] törvényei akkor létesültek, amikor a németek megszállták Magyarországot…”

    Meg azt is állítja, hogy úgymond
    „…ezt a Horthy mesét csak ti terjesztitek…” meg, hogy „…szereti az igazságot”…
    Hát akkor álljék itt a színtiszta igazság a zsidó lakosságnak közvetlenül húsába vágó törvényekről és rendeletekről 1920. és 1945.között (csökkentett, a valóságosnál rövidebb lista):

    1920.évi XXV. törvénycikk (továbbiakban: tc.)
    .
    .
    1938.évi XV. tc.
    1938.évi 4.350. ME. sz. rendelet (továbbikaban r.)
    1939.évi IV. tc.
    1939.évi 4.800. ME. sz.r.
    1939.évi 7.300. ME. sz.r.
    1939.évi 2.455. PM.
    1941.évi XV. tc. [a házassági jogról szóló 1894.é.XXXI.tc. fajvédelmi megváltoztatásáról]
    1942.évi VIII.tc. [az izraelita vallásfelekezet 1895-től azonos jogállásának eltörléséről]
    1942.évi XV. tc.
    1942.évi 1.160. ME sz.r.
    ______________________________________________________________
    ÉS ITT LÉP CSAK BE A NÉMET MEGSZÁLLÁS ÁLLÍTÓLAGOS KÉNYSZERE
    ______________________________________________________________

    1944.évi 1.240. ME sz.r.
    6163/1944. BM.sz.r.
    1944.évi 1270. ME sz.r.
    1944.évi 108.500. KM sz.r.
    .
    .
    .
    És így tovább, még 13 ME- azaz miniszterelnöki(!) rendelet a jog a vagyon és az élettől való megfosztás jegyében. Mindegyiket a kormányzóúrőfőméltósága láttamozta.
    .
    .
    .

    Tudni kell, hogy a kulcs törvényeket(tc.) mindet, jóval a megszállás előtt hozta a t. ház.

  • Voronyezs, nagyon hitelesnek tűnnek nekem írásaid, de Neked is javaslom, hogy vigyázz az egészségedre! Ha egyszer egy mondatot hitelesnek találsz Figyelőtól, az legyen a jel, hogy segítségre van szükséged:) Ő ráadásul nem is fizetett troll, mint egy-két vélemény görbítő itt.

  • Figyelő:
    „Ezt a Horthy mesét, csak ti terjesztitek!

    Megtudhatnám,kik azok a „ti”-k?

    Figyelő:
    „Horthy zsidó törvényei akkor létesültek, mikor már a németek megszállták Magyarországot,”

    http://www.hdke.hu/files/csatolmanyok/09_KarsaiLaszlo_AMagyarorszagi_zsidotorvenyek.pdf

    Az Ön eddigi mgnyilvánulásaiból úgy tűnik,
    hogy ez az alig 24 oldalas kis tanulmány Önnek túl hosszú, aligha olvassa majd el.

    Kiélve a soha ki nem élt elemi iskolai tanitói hajlamaimat, felvilágosítom, hogy 1920-1942 között Magyarországon 22 zsidtörvény született, ebből 21 db 1938-1942 között.
    Ezen kívül 1938.május 14-től a német megszállásig a szuverén magyar állam 147 db. zsidóellenes kormányrendelet, + 120 db. zsidóellenes miniszteri rendeletet hozott.
    Ezen idő alatt a csekély 267 rendeleten kívül számtalan, miniszteri rendeletnél szintű zsidóellenes jogszabály született.

    Ja, és felvilágosítom, hisz Ön minden valószínűség szerin nem tudja, hogy Magyarország német megszállása 1944.március 19-én történt.

    Figyelő:
    „Hitlernek nem volt ELÉG amit Horthy a zsidó üldőzésben produkált.”

    Ebben Önnek részben igaza van.
    Sőt,az sem igaz, amit némelyek állítanak, hogy a megszállást követően Horthy nem állt volna ellen németeknek. Nagyon is ellenállt, pl. amikor 1944.március 20-án Edmund Veesenmayer nagykövet és a Reich teljhatalmú magyarországi megbízottja Hitler megbízásából vitéz ómoraviczai Imrédy Béla miniszterelnöki kinevezését javasolta, Horthy felháborodottan, s -e merészen hazafias szavakkal utasította vissza: „Azt a zsidót?! Soha!”
    (Imrédy 1938 májusától 1939 februárjáig már volt miniszterelnök, ekkor azonban kiderült, hogy az egyik dédanyja zsidó volt. Horthy azonnal lemondatta.)

    Figyelő:
    „…szeretem az igazságot.”

    Hozzászólásából úgy tűnik, Önnek ez a szerelme sajnos reménytelenül egyoldalú,
    s soha nem talál viszonzásra. Kár.

  • Elnézést, az előbb ezt a mondatot értelemzavaróan elgépeltem. Helyesen:

    Ezen idő alatt a csekély 267 rendeleten kívül számtalan, miniszteri rendeletnél alacsonyabb szintű zsidóellenes jogszabály született.

  • „Már százszor leírtuk itt többen is, hogy Horthyt csak Sztálin személyes utasítására” írtátok ti, de ettől ez még nem hiteles forrás. Amúgy meg valahogy magyarázni kell elmáleteteket. Csak ez nem hihető ez a sztálini utasítás. A mai napig Izrael elszántan kutatja (helyesen) a náci bűnösöket. De Horthyt nem bántják, mert Sztálin nem szerette volna hogy ne bántsák. Nagyon hihető, főleg, hogy ti itt írjátok (megint csak nem hiteles forrás , hogy Horthy 250ezer meg 400ezer zsidót ölt meg. Biztos élhetett a háború után nyugodtan Portugáliában.

    De ha Imrédy miniszterelnök zsidó volt, akkor az 1938-39 évben hozott zsidótörvényeket (1938.évi XV. tc., 1938.évi 4.350. ME. sz. rendelet, 1939.évi IV. tc., 1939.évi 4.800. ME. sz.r., 1939.évi 7.300. ME. sz.r., 1939.évi 2.455. PM.) egy zsidó hozta.

    Egyébként ezeket sosa hajtották végre, ezt unta meg Hitler, ezért volt a német megszállás.

    „Reich teljhatalmú magyarországi megbízottja Hitler megbízásából vitéz ómoraviczai Imrédy Béla miniszterelnöki kinevezését javasolta” Hitler egy zsidót javasol, ez is érdekes. Még pár lépés a történelemhamisítás útvesztőjében, s kiderül, hogy hitler nem más mint horthy. Horthy felvette a kis műbajuszt, félre fésülte a haját s ingázott a Sasfészek és Budapest között.

    S ha Reich magyarország teljhatalmú ura, akkor horthynak milyen utasítási joga maradt? Vagy Reich Hitler megbízottja lépett közbe s fekezte meg Horthy embertelen cselekedeteit a zsidók ellen?

    Úgyhogy vannak itt még rések és ellentmondások a történetetekben, így agyaljatok tovább ezen.

  • Tropa!

    Veesenmayer a Reich budapesti követe és teljes jogkörű magyarországi megbízottja volt; az utóbbi annyit jelenet, hogy a Wehrmacht és a Waffen-SS kivételével rndelkezési joga volt minden magyarországi megszálló erő fölött.

    Válaszából kitünik, hogy halovány fogalma sincs arról, amiről, kissé nagyképüen, vitázni próbál. Most abbahagyom Önnel az szmecserét, mert már nevetni sem lehet az üresfejű handabandázásán.

  • rendben van Belzebub, majd vissztérünk akkor, amikor a réseket betömködii, s az ellenmondásokat felszámolják. Bár a történelemhamisításhoz inkább a románok értenek, de a magyarok meg igen kreatívak.

  • Kedves Miklós!
    Köszönöm szíves aggodalmadat az egészségem miatt, de számomra és a „kezdő történészek”, vagyis a kezdő olvasók számára mint a falat kenyér, annyira fontos a történelmi igazság. Nekik dolgozom, amikor kutatok, keresek és közlök és nem Figyelő, amúgyis reménytelen lelki üdvéért harcolok… 🙂
    Különben Figyelőről sokszor az jut eszembe, hogy ez egy kitalált figura, egy műcsali, hisz néha akkora baromságokat produkál, ami csak egy nem tiszta szellemiségű „háziasszonytól”, vagy épp ellekezőleg, egy ügyesen megformált agent provocateur-től telik ki… Sokszor fordul meg a fejemben az is, hogy egy lapnak (így KMH-nak is) kimondottan szüksége van egy ilyenre és azért élvezi a vendéglátó áldásos védelmét.

  • tropa! 4:05

    Ahogy elnézegetjük ezt a kommentjét is, egy abszolúte fajelméleti alapokon álló gondolatvilág tárul elénk.

    Csak úgy mellesleg Horthy, Imrédyt ugyanazon az alapon, a saját jogrendszere és törvényei talaján nevezte zsidónak. Ő csak tudhatta, ahogy Goebbels is, amikor kijelentette;
    „hogy ki a zsidó, azt én mondom meg”. Ennyit csak a német befolyásról, a többi magától jött neki.

    Egyébként árulók és renegátok mindig is voltak és lesznek, akik valóban a maguk korábbi (nem kívánt) közösségüknek a legelszántabb és leggaládabb ellenségei, akik ráadásképp pszichésen még öngyűlölettel is kompenzálnak. Így volt ez az ókorban a kereszténnyé vált zsidókkal, mint Pállal (alias Saulussal), de a horthysta törvények értelmében, az 1/16 részben, így utólag zsidónak minősített Imrédy Béla miniszterelnökkel is, aki nagyon is megérdemelte a sorsát, viszont Horthy semmiképp nem ezt érdemelte, hogy csak úgy, vizsgálat nélkül felmentsék…

    .

  • t r o p a ! 4:05

    „Csak ez nem hihető, ez a sztálini utasítás”, mondja továbbá nekünk címezve. Aztán hozzáteszi, hogy „megintcsak n e m . h i t e l e s . f o r r á s”.

    K. Tropa! Talán hitelesnek tekinti Nagy Ferenc kisgazdapárti miniszterelnök (1946-47.) 1990-ben kiadott: Küzdelem a vasfüggöny mögött című opuszát, amelyben így emlékszik vissza az 1946-ban általa vezetett tárgyalások egyik eseményére :

    …”A vacsora utáni feketézésnél Sztálin hozzám fordult:

    – Mi van Horthy kormányzóval ?

    – Nem tudunk róla többet, mint ami beszivárog róla – feleltem.

    – Kérem, ne ítéljék el Horthyt – mondotta Sztálin a társaság megrökönyödése közepette.

    – Először is, Horthy öregember már, azután pedig nem szabad elfelejteni, hogy mégiscsak fegyverszüneti ajánlatot tett 1944. őszén.

    – A társaságban ülő néhány magyar kommunista elvörösödve hallgatta Sztálin nagylelkű kijelentését Horthyról.”…
    ˙

    .
    Megjegyzem, Sztálinnak mint hiú embernek szubjektíve nagyon jól eshetett az ominózus fegyverszüneti ajánlat behízelgő hangvétele is.

  • tropa
    2015 december 29
    3:18 de.
    Szorgalmasan végigolvasgattam a vitát, várva mi lesz belőle.
    Néhány ponton pontosítanék.
    A Nürnbergi törvényszék elé azok a háborús bűnösök kerültek, akiknek a tevékenysége érintette egész európát.
    Akié nem terjedt egész Európa területére lokális bíróságok elé utalták.

    Ezért nem Nürnberg ítélkezett Horthy ügyében, hanem leutalták az érintett országoknak, mint Magyarország, Jugoszlávia, és a Szovjetunió. Sztálin szándéka a kegyelemmel nem tisztázott. Nem tudjuk miért tette amit tett. Azért tegyük hozzá, hogy akkorra már agyilag zokni volt, ami a tanúkihallgatási jegyzőkönyvből egyértelműen kiderül. Felfogni úgysem tudta volna a büntetést, mivel akkorra már elemi dolgokat is kevert.

    Magyarország megszállása nem a zsidó kérdés miatt történt, hanem hadtáp utánpótlási szempontok miatt. Ha már itt voltak, megkérdezték mi lesz a deportálásokkal. Hát, a magyarok nagyon belehúztak…

  • Don Golo, Sose állítottam, hogy Horthy nem volt rasszista. Valószínűleg az volt, legalább is azokból ítélve, hogy olvastam néhány nyilatkozatát, amiből egyértelműen ez kimondható. De egészen más néhány nyilatkozatot tenni, s egészen más egy népet kiírtani. Ezt se tagadom, hogy Magyarországról 400ezer zsidót deportáltak haláltáborokba. De nem akkor, amikor Horthy Miklós hatalmon volt. S 41 tavaszán a német megszállással Horthy elvesztette hatalmát.

    Ami pedig a Sztálin utasítását illeti, lehet megtörtént ez a társalgás, de kizártnak tartom, hogy Izrael (akkor amikor Pl Sztójai Dömét kivégezték ugyan ilyen ország még nem létezett) aki a mai napig elszántan kutatja a náci bűnösöket, futva hagy egy tömeggyilkost, egy mészárost. S Nünbergi perben még csak vádlottként sem jelenik meg. Kizárt, hogy mindez csak a Sztálin utasítására történt így.

    Belzebub visszatérve a 7:11-kor tett hozzászólásodra, az én 4:05 kor tett kommentemben csupán téged idéztelek folyamatosan (bár tény és való, hogy az alanyban volt egy kis kesze kusza), de a kommented tartalmi logikai bukfenceit próbáltam ecsetelni, bármiféle történelmi idézet nélkül. Erre megkapom tőled – miközben csak téged idézlek – hogy mekkora tudatlan gyökér vagyok.

  • Néhány pontra rávilágitanék.
    A Numerus Clausus, megdöbbentő törvény volt, valóban!
    De, itt Montrealban megnéztem az internetet, hogy mi is az és HOl hozták törvénybe?!
    Megdöbbenve olvastam, hogy Kanadában is behozták a’20-as években. Pl. A McGill egyetemen és más egyetemeken is ez működött.
    T.i a törvény szigoruan meghatározta, hogy hány zsidó származásút vehet fel CSAK az egyetem!
    Ennyit erről.
    A másik pont, hogy a ’19-es forradalom vezetői és tömeges kivégző osztag vezetői főleg zsidó származásuak voltak s ennek tudom be, a későbbi 1944-es antiszemitizmust a magyarok részéről. 20 néhány év nem sok ahhoz, hogy megmaradjon a memoriában.
    Horthy lehet, hogy nem volt zsidó párti, de sok zsidó barátja volt és portugáliai életében ők látták el finacialisan.
    Bécsben él egy család, akivel interneten véletlenül kapcsolatba kerültem, azok is zsidó származásuak és mesélték, hogy a férfi pl. hazament a Horthy újratemetésére egy nagy koszórút is adott.

    A nagy Horthy ellenes kampányt és véleményt Magyarországon a baloldal egyik főtémája, s lehet, hogy EZÉRT van a mai napokban a kormány részéről egy ellenhangulat keltés, vagy a kornak valós,történelmi tények feltárása.

  • voronyezs

    2015 december 27
    7:35 de.
    Imrédy csak a német megszállás UTÁN lett miniszterelnök.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Imrédy 1938-ban lett miniszterelnök. Akkor hol volt még a német megszállás?

  • Figyelő
    2015 december 29
    11:27 de.
    A zsidó ellenesség sokkal mélyebben gyökerezik.
    Magyarországra úgy kerültek a zsidók, hogy Szt. István védelmet biztosított nekik, és ügyükben csak a királyi törvényszék hozhatott ítéletet. Ekkor már európa szerte vérvédak, zaklatások, és koncepciósnak nevezhető perek is voltak ellenük. Ez a védelem élt az Árpád-ház kihalásáig. Ezután a trónöröklésekkel idegen befolyás alá került a trón, amikor kizavarták a zsidókat, majd visszahívták.
    Ha az okokat keressük, ebben az időben elsősorban vallási okokra vezethető vissza, de már néhol már megjelenik a politika is, mint a kizavarásuk majd visszahívásuk. Ugyanis ekkorra annyira átszőtték a gazdaságot, hogy pénzügyi összeomlás fenyegetett.
    Az ellentétet a vallás mindvégig szította, amire a politika, és az irányítók kapzsisága a negyvenes években nagyon rátett. Gyárak, birtokok, hivatalok adta lehetőségek, vagy csak a családi ékszereik utáni sóvárgás.
    Mind az eredet, mind a végkifejlet sokkal bonyolultabb, mint egy néhány soros komment.

  • Figyelőné asszony! Már megint egy óriási blöff, hogy
    „”Imrédi csak a német megszállás után lett miniszterelnök””.

    „Vitéz Ómoraviczai Imrédy Béla” — 1938. májusától, csak 1939. márciusáig miniszterelnök. – Lemondatták.

    (’44-ben, a német megszállás évében már csupán „gazdasági csúcsminiszter”…)

  • Elnézést,elírtam!
    Természetesen a megadott korban, miniszterelnőknek, Szálasi Ferencre gondoltam, nem Imrédy Bélára !

  • Don Ovuz!

    Valóban mélyen gyökerezik a zsidógyűlölet. …És nagyjából egyetértve meghatározásoddal, egyet az okok közül annyiban pontosítanék, hogy a tényleg, már i.sz.325-ben az egyházatyák beépítették a „véglegesített” bibliá(juk)ba az erre való utalásokat, az egyházi személyek, a klérus mindent megtett eme sanda tanok eredményes kiaknázása érdekében. Ennek pedig már pedig nem „vallási” hanem nagyon is politikai okokat tulajdoníthatunk tekintettel arra, hogy egyház és világi hatalom teljes egységet alkotott. Gondoljunk csak bele abba is, hogy püspöki, érseki székeket, és más magas egyházi tisztségeket a legtöbbször főnemesi sarjak foglaltak el, mely körökben a zsidóság puszta léte is szálka a szemben…

  • T. DonOvuz!

    A „gyárak, birtokok és a hivatalok adta lehetőségek” alatt nyilván azokról a >lehetőségekről< beszélsz, melyeket "1848" és a Kiegyezés polgárjogi vívmányai hívtak elő a matracokból, a sifonérokból és más hagyományos családi rejtekhelyekből, hogy aztán a tehetség és hazaszeretet közreműködésével egy-egy szabad vállalkozás és befektetés válhassék belőlük. Csak azért, hogy aztán meg, végül a Horthy-bagázs, a nyilasok és ez a csendes, hallgatag lakosság immár "törvényesített" keretek között, e nemzedékeken át kuporgatott vagyonokat majd egyszerűen ellophassa, széthordhassa, illetve szabadon elrabolhassa tőlük…

    .

  • Jichak Perlmutter

    Tropa-Uram !
    A német megszállás 1944-ben ! következett be.

    Akkor miért is méltóztatik 1941. tavaszát ide írni ? Csak nem valami sanda szándéka van ezzel is ?

    Horthyék, 1941-ben többek közt, a magyar Holokauszt főpróbáját tartották meg, magyarosan példás precizitással. (Akkor még nem voltunk megszállva!) 20’000 embert mindössze pár hét leforgása alatt úgymond, egy „idegenrendészeti eljárás” keretében, mindvégig magyar csendőri őrizet mellett tehervasúti szerelvényekben deportáltak több-száz km-re! és adtak át a Kamenyec-podolszkíji hadműveleti terület halálbrigádjainak, az épp illetékes hóhérnak…

    .

  • voronyezs
    2015 december 30
    2:02 de.
    Köszönöm a kiegészítést. Valóban csak egyetlen mondattal intéztem el a politikai vonalat, holott az egyházi politikát nem célszerű volna besöpörnöm a vallás csoportba.

  • málnaszőr
    2015 december 30
    3:20 de.
    Nem. Nem arról beszéltem, hanem Figyelő az 1919-es eseményeknek tudta be a dolgokat, neki szóltam, hogy kicsit korábbra is tekintsen vissza. De mint voronyezs kiegészítése rámutat, én sem tekintettem eléggé eléggé hátra.

  • Az antiszemitizmushoz

    Ez a királyi Magyarországon teljesen természetes hozzáállás volt, csak a polgári fejlődés megindulásával vált rendszeridegenné, nagyjából a reformkorral kezdve. Jókai regényeiben lehet erre utalásokat találni (pl. Kiskirályok, Rab Ráby).

    A Horthy-rendszer antiszemitizmusa és tettleges tömeggyilkossága undorító, de illik ahhoz a bagázshoz, amelyik a román királyi hadsereggel együttműködve került hatalomra, első dolga a véres vidéki megtorlás, a hagyományos „familiáris viszonyok” helyreállítása volt, és a nagytőke, a nagybirtokosság és az egyház kiszolgálójaként könyörtelen és jogon kívüli eszközökkel irtotta az ellenállás minden szikráját. Ezzel együtt sem hiszem, hogy a német irtóhadjárat gondolatát egyáltalán felfogták, nem hogy helyeselték volna. (A nyilasok igen.)

    Korábban ilyen mértékű és szervezettségű népirtás nem történt, és a keresztény területek antiszemita hajlandósága magyarázható a történelmi körülményekkel (a katolikus egyház propagandája, a zsidók hagyományos helyzete, az elszegényedett rétegek kétségbeesése stb., mások már írtak ezekről). De aki a köznapi jiddis nyelv megszűnéséhez vezető népirtás után még képes aktív antiszemitaként tündökölni, az nem érdemli meg az ember minősítést.

  • voronyezs

    2015 december 30
    2:02 d
    Abba is bele kéne gondolnia egyeseknek, hogy abban a korban, MINDEN nyugati ország így gondolkodott.
    Tehát az akkori magyar sem volt különb a többinél.

  • voronyezs

    2015 december 30
    2:02 de.
    Ez az állitás, olyan rágalom , ami elképesztő.
    De persze, itt ezután senki sem néz utána, hogy igaz e?

  • voronyezs

    2015 december 30
    2:02 de
    Téved, a püspöki és főpapi címeket MINDIG a korabeli pápa adja.

  • Jichak Perlmutter még nem volt egymással szerencsénk itt, így köszönöm hogy megtisztelt hozzászólásával, s rögvest alattomos szándékot vélt felfedezni írásomban. Valóban 1944. március 19-én volt a német megszállás s nem 41-ben, melyet véletlenül elírtam. De ez nem olyan adat, melyet csak úgy meg lehetne hamisítani, meg egyébként se vagyok híve a történelem hamisításnak, ellentétben másokkal.
    Igen valóban deportáltak 41-ben 20ezer embert valamennyi némethű túlbuzgó önkéntes közreműködésével, de a kormányzat által azt rögvest le is lett állítva. S egészen 1944. március 29-ig zsidóellenes erőszakos intézkedések Magyarországon nem történtek.

  • Don Ovuz

    2015 december 29
    12:45 du.
    Bizony, a gyárak és a nagybirtokok zsidóké válltak az idők folyamán. Az eladósodott földbirtokos adta el annak aki megvette a földjét.
    Nagyon jó barátom volt idekint egy volt zsidó gyáros és nagy hírű gyártulajdonos.Bizony, az ő kezükben volt a legtöbb magyar ipar és kereskedelem, amit Horthy támogatott.

  • Jichak Perlmutter

    2015 december 30
    4:12 de.
    Bocsi, de tudomásom szerint NEM magyar zsidók voltak az emlitttek, hanem lengyel zsidók, akik ide menekültek.

  • tropa,
    egy dátumban 2x tévedni,nem semmi.A németek nem március 29,hanem 19.-én vonultak be a szövetséges Magyarországba.19.-én délben már a kőrúton razziázó rendőr különítmények összefogdosták a zsidókat és internálták Kistarcsára.Köztük az akkor 60 éves nagyanyámat is.Apám az egyetlen télikabátja árán szabadította ki.Az ott maradottak 5 napon belül lettek útnak indítva különböző megsemmisítőlágerek felé
    A német bevonulás előtt,1848 március 15.-én ameddig Petrovits szavalta a nemzeti dalt a múzeum lépcsőin a Bródy Sándor utcában német segítség nélkül,fajtiszta,szittya pogromot hajtottak végre. Tehát gondolom,hogy akadt néhány”zsidó ellenes erőszakos intézkedés”1944 március 29.-e előtt,még a horthy fasizmus 25 évének dicsőségére is.

  • Figyelő,
    ezzel a”lengyel zsidó” megjegyzéseddel óriásit süllyedtél szememben.
    Szerinted a szíriai vagy örmény keresztények nyugodtan gyilkolható préda?Csak azért mert NEM magyar keresztények?

  • gyuri, ilyet soha nem írtam. De nem magyar zsidók voltak és a menekülő lengyel zsidókat a magyarok beengedték. Sajnos, az egy más dolog volt, hogy később Szálasi lett a kormányon.

  • Tropa:
    „Belzebub visszatérve a 7:11-kor tett hozzászólásodra, az én 4:05 kor tett kommentemben csupán téged idéztelek folyamatosan (bár tény és való, hogy az alanyban volt egy kis kesze kusza), de a kommented tartalmi logikai bukfenceit próbáltam ecsetelni, bármiféle történelmi idézet nélkül. Erre megkapom tőled – miközben csak téged idézlek – hogy mekkora tudatlan gyökér vagyok.”

    Attól, hogyna kommentem állítólagos tartalmi, logikai bukfenceit felfedje, Ön messzebb van, mint hajdan Makó vitéz volt Jeruzsálemtől. Ám az utolsó mondatában megállapított tényt megerősítem: Ön – a legjobb esetben – valóban tudatlan gyökér, ami önmagában egyébként nem is lenne baj.

    Horthy 1939 márciusában lemondatta – az egyébként akkor már egyértelműen náci-szimpatizáns – Imrédy miniszterelnököt, mert kiderült, hogy az egyik dédanyja zsidó volt. Öt évvel későbbm 1944.március 22-én Horthy „azt a zsidót?! Soha!” felháborodott felkiáltással utasította el az Imrédí miniszterelnöki kinevezésére tett német javaslatot.
    Imrédy – az 1/16-od részben zsidó származásával – természetesen sem 1939 márciusban hatályos első zsidótörvény, sem az 1944.márciusában hatályos magyar zsidótörvények, még kevésbé a magyarnál kevésbé szigorú német törvények szerint semmilyen vonatkozásban nem számított zsidónak. A nácik nem, de Horthy viszont annak tekintette.

    Nézze, ha Ön itt mondjuk pl. Kármán Tódor áramlástani megállapításait vitatná, akkor én elsősorban hallgatnék, mint a sír – abból az egyszerű okból, hogy semmit nem tudok az áramlástanról. Ha mégis megszólalnék, akkor első-, másod- és harmadsorban is felvilágosítást kérnék a dologról. Ön viszont igen nagy arccal fecseg össze-vissza olyan témában, melyről kb. annyi fogalma van, mint nekem az áramlástani kérdésekről.
    Hogy Ön – jó esetben – tudatlan, az a legkevésbé zavarna. Ám nem érzk indítatást rá, hogy egy tudatlan, de annál nagyképűbb kötözködővel vitázzak, pláne nem, ha még büszke is e kimagasló tulajdonságára.

  • Figyelő:
    „Bécsben él egy család, … azok is zsidó származásuak és mesélték, hogy a férfi pl. hazament a Horthy újratemetésére egy nagy koszórút is adott.”

    Nem vitatom. A temetésről közzétett fotón valóban láttam egy koszorút, amit a rajta lévő szalag szerint ” Horthy Miklós kormányó úrnak a hálás magyar zsidóság nevében” helyezett el valaki.
    És? Önnek is megteheti, hogy eljön Budapestre, csináltat egy szép nagy koszorút, vörös szalagon a „Rákosi Mátyás elvtársnak, a hálás egykori internáltak és kitelepítettek nevében” feirattal, kiballag a temetőbe, és elhelyezi Rákosi kolumbáriumán.
    Ám ettől még nem biztos, hogy az Ön háláját maradéktalanul osztják az egykori internáltak és kitelepítettek is.

  • A Habsburg császárok temetkezési helyén is vannak magyar zászlók és koszorúk. Az aradiak pedig forognak a sírjukban.

  • llanfair
    2016 január 12
    12:04 du.

    Osztrák sírfelirat

    Itt nyugszik
    a sas
    torzszülött fia.
    Kétfejű.
    S vele a Monarchia.

  • Kevesen hajlandóak belegondolni, hogy a Habsburgok egy olyan Magyarországot „nyertek el” 1526-ban, ami nyilvánvalóan deficites volt. A török hódoltság alatt jelentősen több pénzt öltek bele, mint amennyi bevételük származott tőle. Nemzeti büszkeségünk nem engedi, hogy reálisan lássuk őket, Úgyhogy az egyensúly kedvéért:
    Éljen a Monarchia!

  • falusi & terminus urak.
    Tökéletesen tisztában vagyok, hogy „kártyán” nyerték el Magyarországot. A Monarchiával sincs sok bajom, bár az lenne most is (igaz, hamar csődbe vinnénk a sógorokat, ha nem vigyáznak).
    De 48-ban még messze volt a Monarchia, Mária Theresa alatt pedig még elképzelni is tilos volt.
    Engem elvakít a Nemzeti büszkeség? Ezt leírnád a jobboldaliaknak is, mert ők egészen mást szoktak a fejemhez vágni. 🙂

  • Tropa:
    „Igen valóban deportáltak 41-ben 20ezer embert valamennyi némethű túlbuzgó önkéntes közreműködésével, de a kormányzat által azt rögvest le is lett állítva.”

    Tropa! Bár elég unalmas, engem különösebben nem zavar, megszoktam az Ön eszmetársaitól, de mégis: egészen véletlenül nincsen kedve egy kis időre felfüggeszteni a folyamatos hazudozását?

    Bárdossy László a külügyminisztérium vezetésével megbízott miniszterelnök:
    „Azt mondották: miért nem telepítjük ki a zsidókat? (Felkiáltások a szélsőbaloldalon: Gettóba!) Én erre most teljes őszinteséggel meg fogom adni a választ. (Halljuk! Halljuk!) Mi az ukrajnai területek elfoglalása után az odavaló, galiciai illetőségű zsidókat igen jelentékeny számban kitelepítettük. (Igaz! Úgy van!) Még többet akartunk kitelepíteni, de a velünk baráti Német birodalom figyelmeztetett bennünket, hogy ezt tovább ne tegyük. ez előtt a kívánság előtt kétségtelenül meg kellett hajolnunk.
    Képviselőházi Napló 1939-1944.XI. (223. ülés; 1941. november 21., péntek.) 536-538/536

    Vitéz Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter:
    „…ennek az intézkedésnek következtében megközelítőleg 20.000 ilyen zsidót vittek ki Galíciába. (Éljenzés jobbfelől.) ez az akció még folyamatban volt, amikor a német katonai hatóságok a katonai közigazgatást ezen a galiciai területen átvették és rögtön az első napon megüzenték, hogy több zsidót pedig nem eresztenek be. (Zaj és derültség jobbfelől.) Megkíséreltem a tárgyalás útjára lépni velük, hogy ezt az elhatározásukat megváltoztassam, de ez nem sikerült.”
    Képviselőházi Napló 1939-1944.XII. (225. ülés; 1941. november 26., szerda.) 60-62/62

  • Hohenzollern, Romanov, Habsburg. Ezek mind olyan nagy múltú közép-, kelet-európai uralkodóházak, amelyek iszonyatos emberi veszteségek árán, csúfos bukással kerültek le a történelem színpadáról. Most olvasok egy könyvet a Nagy háborúról, Max Hastings, BBC-riporter, történész tollából.

  • Figyelő:
    „…a menekülő lengyel zsidókat a magyarok beengedték.”

    „… a lengyel menekültekre vonatkozó rendelkezésekből zsidók természetesen ki vannak zárva, mert ezeket a határon kereken visszautasítjuk.”
    gr. Csáky István m.kir. külügyminiszter 1939.szeptember 17.
    (Napi jelentés Orłowski budapesti lengyel követ és Csáky külügyminiszter beszélgetéséről. In: Magyarország külpolitikája a II. világháború kitörésének időszakában 1939-1940.)

  • Belzebub

    Nagyon goromba tetszik lenni. Ha vannak információi, azt szívesen fogadjuk, de ne tessék haragudni, ha mást is meghallgatunk és magunk nem mindig tudjuk jól eldönteni, hogy mit higgyünk. Pl. miért is kapta id. Antall József Jeruzsálemben a „Világ Igaza” kitüntetést, ha Magyarországon nem voltak lengyel zsidók?

    „Antall József miniszterelnök apja.. Henryk Sławik lengyel diplomatával együttműködve 1939 és 1945 között több, mint 30 000 magyarországi lengyel menekült – köztük 5000 lengyel zsidó – életének a megmentésében működött közre, amiért a Világ Igaza kitüntetést kapta.” (Wikipédia)

  • Figyelő!

    A maga tudatlansága mármár legendás, itt e fórumon is. Ama Kamenyecpodolszkba „kitoloncoltak” legnagyobb része olyan Osztrák-Magyar-monarchiai területekről való [Lemberg és környéke: „Galicia”, amely volt még szlovák, sőt ukrán is] amelyeket a történelem vihara tett lengyellé, aztán meg szovjet területté is, s így aztán és ráadásképp, e németek elől elmenekült áldozatok jelentős része még magyar anyanyelvű is volt. Egyik kolléganőm édesapja is így lett magyar földön perszóna non grata, „az idegenrendészeti eljárás” egyik alanya, és kinyírandó „nemmagyar” betolakodó…
    Asszonyom! Ő, ez az ember mielőtt még magyar megrendelésre tömegsírba lőtték volna, többet élt már Magyarországon, mint kiskegyed összesen, mielőtt még disszidált volna, és úgy en bloc, az egész életében… 🙁

    Aztán, nem is mellesleg, Bayer Zsolt, az 5.számú fidSS tagköny büszke tulajdonosa, a jobboldali körökben oly népszerű, vérnáci újságíró [Orbán jó barátja !!] immár több, mint 10 évvel ezelőtt elhíresült aktuzalizáló kiszólása, hogy úgymond:
    „A GALICIAI JÖTTMENTEK”
    pontosan ezekre, a szerencsétlen, a Lengyelország német-náci megszállásakor, ill. az ez elöl, „Lengyelországból” elmenekültekre vonatkozott.

  • Gyuri10! 9,47

    Ez a Figyelőnének címzett örmény és szír-keresztényekre hozott kitűnő hasonlatod külön elismerést érdemel. Gratuálok hozzá! 🙂

    .

  • Amikor „nemzetünk nagyjai” odagyűlnek Romániába megemlékezni az aradi 13-ról, soha egy árva szót nem ejtenének a Habsburgok ebben viselt szerepéről. Mindig csak a románokat szapulják – konkrétan, vagy célozgatva. Mintha ők végezték volna ki a császárra eskűt tett magyar (bár magyarul nem, vagy alig tudó) tábornokokat. Pedig ezt Ausztria tette…

  • Jani:
    „Nagyon goromba tetszik lenni.”

    Épp ellenkezőleg; nagyon időszerűnek tartanám, ha legalább itt valamelyest engenék a neveltetésem során kialakult eltúlzott tapintatomból és kínos udvariasságomból. 🙂

    Jani:
    „Ha vannak információi, azt szívesen fogadjuk, de ne tessék haragudni, ha mást is meghallgatunk és magunk nem mindig tudjuk jól eldönteni, hogy mit higgyünk.”

    Megkérhetném mélyen tisztelt Jani(k) ura(ka)t, hogy sziveskedjen(ek) felvilágosítani, miért ír(nak) többes számban? Fejedelmi többes? Megjegyzem, hogy nem vagyok hittérítő, így tehát többé-kevésbé érdektelen számomra, hogy a Janik és tsai. mit hisznek. 🙂

    Jani:
    „Pl. miért is kapta id. Antall József Jeruzsálemben a “Világ Igaza” kitüntetést,”

    Rossz helyen kopogtat, nem tőlem kapta, talán inkább a Jad Vasemhez kellene fordulnia. Ám némi információt itt is olvashat (a szerintem érdekes cikk szerzője jelenleg a Jad Vasem munkatársa):

    http://nol.hu/belfold/ember-az-embertelensegben-1473687#comments_1473687

    „ha Magyarországon nem voltak lengyel zsidók?”

    Ezt nem állítottam, csupán Figyelő állítására, aki szerint „a menekülő lengyel zsidókat a magyarok beengedték”, idéztem a gr. Csáky István m.kir külügyminiszter Leo Orlowski lengyel 1939.szeptember 17-i találkozóján elhangzottakat.

    Jani:
    “Antall József miniszterelnök apja.. Henryk Sławik lengyel diplomatával együttműködve 1939 és 1945 között több, mint 30 000 magyarországi lengyel menekült – köztük 5000 lengyel zsidó – életének a megmentésében működött közre, amiért a Világ Igaza kitüntetést kapta.” (Wikipédia)

    Nem feltétlenül és kizárólag a Wikipédiáról szoktam tájékozódni. Én kb. 40.000 katonai és kb. 15.000 polgári menekültről olvastam. A katonai menekültek esetében a magyar hatóságok többé-kevésbé szemet hunytak a kis számú zsidó fölött, a civil menekültek esetében azonban – ha tudták róluk, hogy zsidók – nem.

  • Belzebub

    A többesszámú megszólítást egyik olvasótársamnak írt válaszában Ön kezdte. Akit mellesleg „tudatlan gyökérnek” nevezett. Én pedig akaratlanul is vele azonosultam, mert a témában én is „tudatlan gyökérnek” számítok. Részemről innen a többesszám használata. De szerintem kár energiát pazarolni a személyeskedésre és az azzal kapcsolatos magyarázkodásokra, mert nyilvánvaló, hogy a téma sokaknak ennyi év után is felkavaró.

    Kösz’ az ifó. melynek köszönhetően id. Antall József személyiségét és a kor körülményeit árnyaltabban láthatjuk. Elég, ha annak idején ő volt pilátusi csapdában, nem akarok én is belebonyolódni azzal, hogy állást foglalok. Legfeljebb annyi, hogy örülök, hogy nem abban a korban éltem. Az ítélkezéstől pedig – a sok ismerete ellenére – Önt is óvom.

  • Figyelő,
    visszanéztem előző beírásaidra, erre a cikkre. Jan. 11 10:17 du. beírásoddal vagy magadból vagy belőlünk csinálnál hülyét.Ha hagynám. Arany csillagom,a lengyel menekült zsidókat 1941.-ben vitték „lakosság rendezési”alapon Kamenyec podolszkba. Az eredmény 20.000 kivégzett zsidó halott volt.A te jól-informáltságod szerint ezt a szálasi kormány követte el.1941 és 1944 okt 15 között több mint 3 év telt el.
    Na már most,kettőnk közül az egyik teljesen meg van buggyanva és a jelek szerint az nem én vagyok,mert ekkor még szálasi,őfőméltósága a lovastengerész börtönében tengette későbbiekben lerövidített nyomorult életét.Örülnék,ha ennyi minimumot megtanulnál a dunamenti mongolok történelméből.Egy ekkora nagy szittyának ez biztos nem ártana,mert ha valamit nem tudsz,hát szabad hallgatni is.