Két centi hó esett Budapesten – Bátorságot és kitartást kívánunk Kanadából!

2016 január 4 1:58 du.55 hozzászólás

Nem áll szándékomban nagyon gonoszkodni, de mégsem lehet teljesen szónélkül hagyni azt a hírt, hogy 2 centi hó esett Budapesten – hosszú várakozás után beköszöntött az Óhazában a kemény tél! – és ezzel megbénult az egész város. A tömegközlekedés lényegében lebénult és a budapestiek ne is próbáljanak két centi havazás után ételt rendelni éttermekből, mert ilyen kegyetlen téli viszonyok közt nem tudják azt kiszállítani.

Bízom benne, hogy bátorításként szolgálhat a télies Budapesten, hogy Montreálban december 29 és december 30 között összesen 39 centiméter hó esett le, kevesebb mint 24 óra leforgása alatt. Ez egyébként még az itteni kegyetlen téli viszonyokhoz képest is rekorddöntő hóviharnak számított. Összesen 20 millió dollárt költött Montreál önkormányzata a vihar utáni hótakarításra. Több mint 3 ezer munkással és 2.200 járművel ásták ki Kanada második legnépesebb városát (10 ezer kilométernyi utat) a hóhegy alól.

Méternyi hóból ástam ki Ford Focus-omat Montreálban december 30-án. Fotó: C.A.

Méternyi hóból ástam ki Ford Focus-omat Montreálban december 30-án. Fotó: C.A.

Én pedig Ford Focusomat áshattam ki közel egy méternyi hóból. Ahogyan a város gépei eltisztitották az útat édesanyám utcájában (ahol a legtöbb háznál nincsen driveway vagy garage, így az utcán kell parkolni), úgy lökték be és temették el a járda melletti kocsikat. Lényegében az egész utca kint volt és takarított december 30-án. Közel háróm órányi munka után, végre beülhettem a kocsimba és útnak indulhattam Ottawa felé. Legalább arra a napra bőségesen meg volt a torna.

Szóval, magyarországi honfitársaink, fel a fejjel! Good luck és bon chance az óceán fagyos túlsó partjairól!

55 hozzászólás

  • Ez nem gonoszkodás, szimplán tahóság. A 444 szerkesztője pedig nem 2 millió Pesten élő ember. A buddhásoknak meg lehet, hogy csak nem volt kedvük dolgozni. CA pedig távolról, 1-2 szellemi kihívásokkal küzdő véleménye alapján általánosít. Már csak az hiányzik, hogy ez is azorbán hibája, bezzeg Feriéknél minden ment kafán.

  • diohéjben…

    Neharagudjál, de annyi hóval, mint amennyi esett Bp-en azzal még Rio De Janeiro is simán megbirkózna. Márpedig Budapesten – főleg télen várható, hogy esik a hó. Egyáltalán nincs arról szó szerintem, hogy Orbán hibája volna a közlekedés akadozása. Az Orbán hibája annyi, hogy azt hazudja, hogy Magyarországon kánaán van és minden olajozottan működik. Márpedig nem működik…semmi sem.

  • Georgina Bojana

    Jaj és juj!
    Belegondolni sem merek, ekkora „hó-termésbe” és a hideg, canadai télbe (( 🙁 ))
    Az igaz, hogy itthon már elszoktunk a zimankótól. A csontjaimban érzem a hideget, de ez az évek múlása miatt is van. Éppen ezen agyaltam, amikor elgémberedett ujjaimat feszegettem le a hólapátról. 🙂
    Anno’ gyerekkoromban, amikor a hidegtől már vöröses lilák voltak u.ezek az ujjak, amikor a hóembert építettük a többi gyerkőccel, a cipőm is átázott. Az orrom, arcom piros volt – mint ahogyan nagyanyám mesélte, – s mégsem akartam a meleg házba bemenni.
    No igen, de akkoriban u.ezek az ujjak sokkal fiatalabbak voltak :). Ha akkor Canadában éltem volna, biztos, hogy hozzászoktam volna a cidrihez. Ma már nehezen veszem az ilyen akadályokat, bevallom.
    (( 🙁 ))
    G.B.

  • diohejban A közlekedésben dolgoztam negyven évet Pesten. A pici hó már a világ vége.
    Megint azzal véded főnöködet, hogy régen sem volt jó. Mindenre ez a válasz. Nem azért választottátok meg, hogy ő majd megoldja? Valamit, már nem kellene megoldani? Tíz év azért már nem kevés idő. Ő szerintetek a „Il Supremo”, és tíz év alatt nem oldódott meg semmi? Akkor maradhatott volna a baloldal is, legalább nekik csak szivarzsebük volt.

  • Undorító beírásod jellemző dióhéjnyi eszedre.Kiskomám te nem szimplán,duplán vagy tahó.Ha nem lennél vagabundoskodó tahó,akkor tudnád,hogy nem „kafán”hanem klafán ment minden.C.A.véleményét pedig majd akkor bírálhatod el,ha a 8.általánosról be tudod mutatni a bizonyítványodat.Az első 4 kislétszámú osztály nem érvényes!

  • Mellesleg, a hótakarítás mindig rosszul ment Budapesten.
    Képzeljétek, még Feri idejében is!
    Montrealban meg megedzőttek az évtízedek alatt a hóhoz. Volt már olyan magas, hogy nem lehetett a ház ajtót kinyitni és az iskolák is bezártak.

  • llanfair
    2016 január 4
    4:08 du.
    Nem baj, majd kiplakátolják, hogy Magyarország hósöprésben jobban teljesít, és minden jó lesz.

  • Figyelő
    2016 január 4
    9:57 du.
    lásd: llanfair – 2016 január 4 – 4:08 du.

  • Figyelő
    2016 január 4
    9:57 du.

    Nem csak Montreálban, Magyarországon is volt olyan magas… na, de itt arról van szó, hogy olyan kicsi, kevés esett, hogy már attól is vége a világnak.

    Azért rossz megint a példája vagy az értelmezése, mert a nagy, magas hónál nem csodálkozik az ember, hogy iskolák, óvodák zárnak be és esetleg késnek vonatok, és lelassul az élet…ellenben a kicsinél…hát.

  • Huncanada, Gyurcsány voot az aki kánaánt igért minden évben. Orbán sose igért ilyet, mint felelős politikus egy biztos gazdasági fejlődést helyezett kilátásba. S nagyon úgy néz ki hogy az illiberális állam elmélete bejött neki.
    Aki meg pesti, az tudja, hogy az első leesett hó, mindig problémát jelentettek. Még a maszop idején is, s akkor se gondoltam, hogy ezárt a kormányt kellene hibáztatni. Talán a gépi eszközök nem olyan fejlettek, mint kanadában.

  • sharapova2008

    Lefutott az orbáni migráns-ügy,újabb ellenség jön,a HAVAZÁS,amit a gonosz ballibsik terjesztenek és a zemberekhez hű fityisz nem képes megbírkózni vele…-!

  • Mifelénk szinte teljesen ismeretlen a hókotrás, az úttisztítás fogalma. Mégis megoldjuk, és közlekedünk valahogy. Ahhoz pedig, hogy az ukrajnai köztévé tizenöt percenként félórákat (!) hablatyoljon a (2 centis) hóhelyzetről valamilyen világvégi hóförgetegnek kellene keletkeznie 🙂

  • Most látom, még csak a köztévé kínai nyelvű híradójában is a (2 centis) hó a vezető hír: http://www.mediaklikk.hu/video/kinai-nyelvu-hirado-2016-januar-4/#

  • A „gonoszkodás” részben jogos, nem is sértő!
    – Egy városban ” Több mint 3 ezer munkással és 2.200 járművel” vonult fel az ottani köztisztaság.
    – Ezzel kapcsolatban csak néhány kérdés: éves szinten hány centi hó esik ott és mennyi Budapesten? Mennyi ott a havas napok száma és mennyi itt? Országos szinten mondjuk 10.000 hókotróval mit csinálnánk? Ha nálunk kellene 3000 hómunkást alkalmazni, hány hét alatt sikerülne? Miért olyan sok a ralisok közt a finn versenyző?
    – Nálunk már ha elered az eső, akkor is lelassul a forgalom.

  • Azért én nem igazán értem ezt a hókérdést!
    Azt gondolom, valamilyen szinten „elvagyunk szokva tőle” – már mint a hóeséstől meg a mínuszoktól, és ha mégis esik valamennyi hó, vagy 3-4 napig (főleg éjszaka)mínuszok vannak kapkodunk fűhöz fához! Számolok vele, hogy vidéken, gyéren lakott területeken, tanyákon jóval hidegebb lehet mint itt Budán, továbbá a hajléktalanoknak is más lehet az elképzelésük akár itt pesti viszonylatban is a hidegről, és igazuk van – csak, hogy épp erre hegyeztem ki a gondolataimat.
    Az én gyermekkoromban teljesen megszokott volt a decemberi hó – karácsony és újév táján a téli szünetben havas napokra és igen hideg időjárásra emlékszem, igaz nemigen voltak hajléktalanok, mert szinte mindenki lakott, élt valahol, a munkásszállók átmeneti otthonok országszerte működtek, a kemény telet ugyan le kellett küzdeni, de nem volt napi szintű hogy egy egy ember megfagy, mert hajléktalan! Valószínű előfordult de annak sokkal inkább egyedibb okai voltak mint manapság.
    Most meg leáll a közlekedés, a hegyre már nem tudd feljönni a busz, (pedig nem is 1.80-as kaptatóról van szó) az egyórás út két-két és fél óráig is elnyúlik és az esti híradó káoszról beszélt !
    Közben pedig töröm a fejem, hogy amikor iskolába menet a hómunkások által felkotort, összelapátolt és járdaszélére felhalmozott derékmagasságú hó mellett haladtunk, egy csöppet sem lepődtünk meg. Amit nem tudtak elszállítani az gyakran megkeményedve, elszürkülve várta a februári – márciusi kikeletet és a tartósabb napsütést! Mire elolvadt, rendesen kitavaszodott. Nem volt általános a gázfűtés, jobbára kályhákba (cserépkályhákban) fűtöttek, és reggelente a kiszedett hamuval, salakkal szórták fel a házak előtti járdát! Fűtőanyagtól függően volt ami bordós színű volt a fehér havas úton és volt ami rozsdaszínű volt: egyik a kakaós tejbegríz volt a másik a fahéjas, és az iskolából jövet-menet mindig azzal szórakoztunk, hogy ki melyiket kéri!
    Senki nem beszélt katasztrófáról,ha mégis, akkor nagyon nagy hidegnek vagy napokig tartó hóesésnek kellett lennie! Viszont toborozták és foglalkoztatták az embereket hómunkásként, megszokott látvány volt a hatalmas lapáttal dolgozó emberek csoportja, egy egy utcában, vagy téren.
    A hidegre jellemzően úgynevezett szénszünetet is elrendeltek az oktatási intézményekben, ami egy-két heti plusz téli vakációt jelentett, annyival hosszabbították meg a téli szünetet! Boldog idők…..!

  • lelszi Nem értek a hókotráshoz. Fiatalkoromban lapátoltam ugyan havat éjszaka pénzért, a „legszemetebb” munkák egyike. Nálunk szinte soha nem esik a hó, nincs is a városkánkban hókotró. De ha mégis esik a hó, megjelennek különböző teherautók és traktorok, ideiglenesen felszerelt eszközökkel. Utána leveszik, és teljesíti tovább a teherautó és traktor a „kötelességét”. Van tehát megoldás.

  • Kárpátalja Nem hiszem, hogy Ti vagytok a követendő példa. Valahogy nincs kedvem az ottani közlekedési „kultúrához”, ne haragudj.

  • tropa
    2016 január 5
    1:16 de.
    Semmi baj, majd jönnek a sógorok. Pintyőke meg küldi az SMS-t

  • tropa
    ” A leesett hó miatt a munkagépek nem tudtak kiállni ..” (c)Jóska’bá.
    Ez Tarlós Budapestje….DDD
    Szervusztok, jó napot !

  • Szerintem is röhejes, hogy 2cm hótól összeomlik úgy a közúti, mint a tömegközlekedés. De hát legalább abban van valami igazság, hogy nem minden télen esik hó. Meg abban is, hogy az átlag magyar a volán mögött több, mint tahó és megy, mint a meszes. Dehogy hogy az sem jutott el a BKK túlfizetett nagyfőnökeihez, hogy télen hideg van, az aztán igazán felháborító. Nézem a videókat arról, hogy pajszerral meg egyéb ilyen minőségű eszközzel próbálják kiszabadítani az összes összefagyott váltót a 4-es 6-os vonalán, hát nem tudtam, hogy sírjak-e vagy röhögjek. Persze a kontraszelekció gondolom ott is működik, hogy kik építik meg kik tartják karban (ha egyáltalán van karbantartás) a síneket meg váltókat. Haver, rokon, nagy bundás stb., stb. kapja a szerződést függetlenül attól, hogy van-e fogalma bármiről szakmailag vagy nincs.

  • @gyuri10: ha rájönnél, hogy kell egy linket megnyitni a négyszer első két elemiddel: http://mnytud.arts.klte.hu/szleng/egyeb/retroszleng.htm
    @Illanfar: nem a főnököm, hanem a kormányfő. És nem oldotta meg. Ezt sem. Többet vártam tőle.
    @Kárpátalja: pedig ott a pont. Nem kell rögtön sírni, mint a … Leesett a hó? Hát akkor figyelembe vesszük.

  • Na „kicsit” több esett Pesten is,de az ország több részén hóakadály,
    baleset is volt,valamint ónos eső és nagyon hideg,főleg éjszaka…!
    Holnaptól ismét ónos eső!!!
    Mindezt itthonról írom,itt a belvárosban,de a külső kerületekben
    is voltak gondok!
    Persze mindezt kintről jobban tudják……mint minden mást!!!
    Aki kintről ennek örül,annak kívánom temesse magát a hó ALÁ!

  • Ja és ugye Orbán tehet a hidegről,havazásról ónos esőről is természetesen,régen….ilyen nem volt!
    Most is takarítják az utakat,de a helyekben egy családi ház azért égett le,mert a hó és az ónos eső miatt lefagyott úton a tűzoltó
    autó megcsúszott nem tudták csak gyalog megközelíteni az épületet…
    Na lehet örülni……!

  • tropa
    2016 január 5
    1:16 de.

    Egyetértek néhány résszel. Ez tény, hogy a gépi eszközök nem olyan fejlettek, nincsenek olyan szinten mint Kanadában, hiszen a tél sem egyforma. sem csapadékmennyiségben, sem hőmérsékletben. Viszont! Tőlem lehet Gyurcsány, vagy Orbán a miniszterelnök, vagy Anonymus is akár, de ha folyton azt sulykolja az a miniszterelnök és kormánya az emberekbe, hogy hű de nagyon jó az élet, és próbálja is hazacsábítani a majd félmillió magyart, hogy hajjajaj de olajozottan megy itt minden, jobban teljesítünk (de minél, kinél?), sőt jobban teljesítünk mint az egész EU és egyéb sületlenségek (statisztikák manipulálása), akkor bizony két centi hónál, de még ötnél is azt gondolja az ember, hogy a vonatok biztosan nem fognak késni ebben a csodaországban, ha késnek is max 5-10 percet, de nem 40-80-at, vagy el sem indulnak és megáll az egész ország?!!! Ez itt a rohadt nagy baj, hogy ha valami történik máris meghal az ország, és nem kell hozzá hó. Ez a szemfényvesztés és a való világ. Egy frászt teljesítünk jobban. Az emberek tömegeinek a napi élete egy kínszenvedés és azt hiszem ez a lényeg sajnos.

  • Marcsi!
    2016.jan.5.2:19

    A lehető legkomolyabban kérdezem – te normális vagy ?
    Hát olvasd már el mit hordtál össze néhány mondatban!

  • Besancon
    Kíméljük a beteget, kérlek !
    Marcsika, én segítek : mióta Mo létezik, télen általában leesett a hó. És általában nem sikerült kifogástalanul eltakarítani, ezért tudott ebből viccet csinálni Kellér Dezső, Kazal László és minden humorista, leégetve a Fővárosi Tanácsot.
    Most a Fővárosi Önkormányzaton – és szerető atyjukon – röhögünk és élcelődünk.
    Szervusztok, jó napot !
    Life go’s on !

  • diohejban Szomorú, mikor valaki csak azért mond ellent, hogy a másikat bosszantsa. Ukrajnát mint követendő példát felhozni, nem kis bornírtság. Gondolom majd jönnek még az oroszok, kínaiak és Észak-Korea, mert az az irány a követendő.
    Biztos igazad van, ne várjuk el hogy mindenki jól csinálja a munkáját, hiszen máshol is élnek emberek, pedig sokkal rosszabb. Ez egy előremutató vaslogika, csak éppen felhatalmazod a vezetőket, hogy semmibe vegyenek. Hiszen ha neked jó így, akkor minek erőltessék magukat? Ismered, Zoránt. Ha neked jó a langyos sör, akkor jobb nem is jár.

  • Én bizony normális vagyok, tárgyilagos és MAGYAR!!!(a hibákat is látom),sokan sok sületlenséget,hazugságot hordanak össze teljesen tájékozatlanul,kizárólag uszításként és főleg a „volt” magyarok!
    Itthon élek és a barátaim,ismerőseim véleménye meg a tények számítanak a kinti
    hiteltelen,szint alatti emberek „minősítése” nem!

    Na ennyit,pá volt hazánkfiai…

  • Besancon!

    Én vállalom amit írok,az más kérdés,hogy egyesek nem „értik”..vagy
    nem akarják és mindenből szánalmasan politikát csinálnak,főleg a
    kinti,de az itthoni ellenzék is…..na ettől még maradnak a béka
    s….ge alatt,ezt kellene tudomásul venni.
    Vannak hibák,de ezek régen is voltak,egyébként humorérzékem nekem is van a hóeltakarítással kapcsolatban,csak nem tudok örülni,ha valakit
    baleset ér az időjárás miatt,mint itt sokan,akik valóban nem normálisak,embertelenek!

  • Mavtelep!

    Azért megnyugtat,hogy régen Keller,Kazal idejében (a régi „szép”időkben…)is voltak gondok,viccek is születtek….!

    na akkor rajtuk lehetett röhögni,most meg rajtatok……!

  • llanfair

    Hála Istennek diákkorom óta én sem szorultam hólapátolásra. Ami a hókotrókat illeti, gondolom azok munkába állítása, a gépkocsivezetők mozgósítása ugyan olyan nehézkes mint sok más dolog. Ezért bosszantó, irigység és politikai szándék nélkül, az illetékes vezetők szuper-menedzseri fizetése, jutalmazása, holott ami nem oldódik meg magától, azzal nem is foglalkoznak.

  • Marcsi
    2016 január 6
    8:05 de.
    http://4cdn.hu/kraken/image/upload/s–pylS8_Xi–/c_limit,w_1160/6oEMg0rnB53RKeLAs.jpeg
    Így bizony nem csoda ha 2 centiméter hó ekkora gond!
    Vannak a képen nyolcan. Kettő dolgozik, hat nézi.

  • Marcsi

    Ifjúkorunk egykori vicce jut eszembe: – Milyen a szocialista munka stílus? Egy dolgozik, kettő nézi! Ma már jobb a helyzet! 🙂

  • Magyarország, Budapest, XVIII. kerület, január 6. helyi idő 17:19 óra. Marcsi kedvéért a pontos hely és dátum, mert neki az a mániája, hogy „a kinti ellenzék”. Szóval ma reggel hat körül eleredt a hó és nem is állt el csak úgy du. három körül. Nem ónos eső, hanem szabályos – egyébként gyönyörű, szerencsére csendes (nem szeles) hózápor esett. Budapesten az a baj, hogy a tömegközlekedés romokban van, emiatt az indokoltnál – meg a régen kialakult utak teherbíró képességénél sokkal nagyobb az autóforgalom. Budapest NAPONTA 18 milliárd forintnyi adót fizet be, ennek töredékével gazdálkodhat a város, a többi megy a nagykalapba. A jelenlegi rezsim egyik mániája meg az, hogy a főváros a „vízfej”, annak nem kell fejlesztés. Ezért aztán a 4 metróvonalból jelenleg kettő van rémes állapotban, a hármas (kék) vonal 2-3 naponta kigyullad – 30 éve nem volt felújítás ezen. A buszokon nincs rendes gumi, a buszsofőrök épp ma ígérték meg, hogy ilyen gumikkal nem hajlandók
    a közlekedésbe beállni. Elhiszem, hogy egy 1500 lelkes faluban nevelkedettnek meghaladja a fantáziáját, hogy a fővárosban csak a hármas metró naponta 400 ezer utast szállít – és nemcsak fővárosiakat. A budapesti közlekedési vállalatnál (BKV) ehhez képest a fideszes vezérigazgató – akinek 2 millió körüli a havi fizetése, közölte: az idén 0 forint béremelésre számíthatnak a sofőrök, karbantartók stb. A cégnek 25 milliárd forintja hiányzik a tavalyi költségeihez – ehhez képest a kormány 70 milliárd forintot osztott ki év végén – valamilyen maradvány címen – falusi stadionok, sportcsarnokok építésére, no meg az első szolga szülőfaluja önkormányzatának, (ez nem Felcsút, hanem Alcsútdoboz) de a BKV-nak nem ad. No meg épül a kertvégi stadionjához az új kisvasút, amely négy olyan falut köt össze, ahol összesen nem laknak húszezren. Nem az a baj, hogy nem oldódik meg egyik napról a másikra minden probléma, hanem az, hogy a kivagyi tahóságra megy a közüs pénz.

  • Hajjaj, nyugdíjba ment Tél Tábornok, ozt vége a világnak.

  • 18 MRD:citation needed…
    Pesten is, mindenhol, bérlettel vagy jeggyel közlekedek. Ritkaságszámba megy, hogy bárki, rajtam kívül jegyet kezelne. Mármint Pesten. Legyünk (?) jóindulatúak. Nyilván mindenkinek van bérlete…
    Biztosan azért néznek rám meghökkenve a népek, mert őrült kinézetem van, nem pedig azért, mert megfogadták bocskorboros tanácsait, hogy használják ingyen. És ha ez igaz, akkor a BKK-nak, vagy hívják ahogy akárják, sok lehet a pénze. Csak egy metróvonalról esik napi 400 ezerszer kb. 200 HUF naponta. (A kekec majmoknak: tudom, hogy a vonaljegy 350, a rágalmazóknak meg előre szólok, hogy a bankkártya-kivonatomon rajta van a vásárlás; amúgy a konzervatívok szoktak fizetni szerintem, a szarházi liberálisok meg nem, mert nekik ez is jár – ez magánvélemény). Majd 2.5 mrd havonta. Egy metróvonalon. Hogy a többi vonalon mennyi bevétel van, derítse ki, akinek van ingerenciája. Közérdekű adatokat ki lehet kérni, gondolom ez az. És akkor tessék elmenni a megfelelő fórumokra, úgy szavazni, hogy jobb legyen. És mint itt is látható, bizony a vidék-főváros ellentétet az utóbbiak szítják.
    A metró állaga, mint tudjuk, csak OV országlása alatt romlik, az MSZP alatt javul, csak OV nagyon gyors a tönkretevésben. :-D.

  • @Ilanfar:nem az volt a szándékom, amit leszűrtél, ill. amit következtettél. Hanem:
    1) Nem kell minden miatt rinyálni
    2) Ha nem jó valami, meg kell változtatni.
    3) Ha én nem tudok rajta változtatni, akkor keresni valakit, aki tud. És segíteni neki abban, ha van rá mód.
    A rinyálás semmit nem old meg.

    És végül is, ennek cikknek nem a megoldás keresése volt a célja, hanem belerúgni a Fideszbe. Ennek meg is felel. De ettől még nem lesz jobb a fővárosnak. Ez a cikk meg se született volna az MSZP kormány alatt.

  • Marcsi
    2016 január 6
    8:05 de.
    Hadd próbáljam meg elmagyarázni a különbséget..
    Mármint, hogy ki a normális, meg ki az, aki nem.
    Rejtő után szbadon: Ha egy villanyszerelő felmászik az oszlopra, a kutya sem figyel rá. Ha ugyanezt egy diplomata teszi, jönnek a mentők. És fordítva is ugyanez.
    Más példával: Ha meghalsz, te nemtudod, hogy halott vagy, csak a környezetednek nehéz.
    Namost, ugyanez a helyzet akkoris, ha hülye vagy…

  • Egy történet a kétcentis hóról..
    Valamikor a klasszikusban, még aktív koromban Olaszországban dolgoztam a nyolcvanas évek közepén.
    Ha jól emléxem 86-ban január első napjaiban Rómában hó esett. Kb két centi.
    A közlekedés szinte teljesen leállt, emberek milliói ácsorogtak az utcán és csodálták a hóesést, mert százötven éve nem történt ilyesmi.. A Nápoly-Róma express hat órát késett, a várost kürülvevő autópályán ötszázméterenként volt egy autó összetörve..
    Nekik szerencséjük volt. Másnapra már hat fok meleg volt.
    Reménykedjetek, eltársak.. Már csak hetvenvalahány nap és itt a tavasz.. 😀

  • diohejban
    A baj az, hogy a metró állaga az MSzP alatt is romlott, de Tarlós és a Fidesz nem állította le a rohadást, hanem még rátett 6 évet.
    Szervusztok, jó estét !

  • diohejban Én pedig úgy gondolom, hogy mindenért szólni és panaszkodni kell. A rinyálni és az oly divatos ajvékolást nem használnám, mert ezeket csak sértegető üzemmódban használja az ember. Ha az emberek nem szólnak és panaszkodnak, a vezetők abba a hitbe ringatják magukat, hogy a sok hülye nem is látja milyen rossz neki.
    Nincs igazad, a hó miatt Demszkyt is zaklatták, de sem ő sem Tarlós nem oldotta meg.
    Jópofa a három pontod, mikor olyan kormány van hatalmon, aki lesz@rja az embereket, csupa kisebbségi komplexussal megáldott vidéki gyerek, akik most bosszút állhat a bunkó Pestieken.
    Tudom ízléstelen, de nem szeretném látni az alsónadrágodat, miután megcsúszik alattad a 30 tonnás autóbusz, a rossz gumik, a takarítatlan út miatt. Hidd el, a zabszem próba pozitív. Agitálják az embereket a téli gumira, a BKV vezére meg nyilatkozik, a buszokon nincs téli gumi, mert drága.
    Oldják meg? Ugye nem tudod, hogy Széles Gábor azért rúgatta ki a buszvezetőt, mert szólt, hogy cseréljenek olajat a buszba? Egy volánost azért rúgtak ki, mert szóvá tette, hogy a kínai buszoknak rossz a féke? Utána kiderült, igaza volt, csaltak a kínaiak. De neki már nem volt munkája. Tudod azt, hogy a BKV buszvezetői úgy mennek be dolgozni, hogy nem tudják, végig dolgozzák-e a napot? Vadásznak rájuk, és mondvacsinált ürüggyel rúgják Őket ki. Tudod e, ha lerobban egy busz, be kell telefonálni, és az íróasztal mögül eldöntik, hogy menjen-e tovább? Ha nem kirúgják. Ha balesetet csinál a műszaki hiba miatt, Ő a hibás, miért ment tovább. Tudod azt, hogy a dupla kerék külső gumija kiszakadt, belülre rakták? Folytathatnám, de minek? És ez egy állami tulajdonban lévő vállalat, egy olyan kormány tulajdona, aki „védi” a kisembert. A három pontod vagy cinikus, vagy fogalmad nincs arról mi történik körülötted.

  • A budapesti közlekekedésről, akit illet.
    A budapesti közlekedés fantasztikusan jó, veri az európai nagy városokét, de még a kanadait is!
    Viszont, a BKV nem értem hogyan műkődik.
    T.i. az csal aki akar. Sehol nincs valaki aki ellenőrizze a jegyeket. Nincs is jegy, csak ha valaki benszülött és tudja, hol vegye.
    Én számtalanszor utaztam, ingyen. Ha nincs ember kalauznak, akkor a vezetőnek KELLENE ellenőrizni az utas jegyét.
    Montrealban a buszokon (villamos már nincs) a vezető mellett egy kis dobozba kell bedobni az átszállási jegyet, vagy a pénzt az utra.

  • @Ilanfar: nem cinikus. És van fogalmam. És változtatni úgy lehet. Nem csak úgy. Nem állítom, hogy másként nem. Rinyálással biztos nem. És van olyan, hogy kritikus tömeg.

  • diohejban A Fidesz fantasztikus következetességgel verte szét a szakszervezeteket, csökkentette a dolgozók fizetését, egyúttal emelte a rabszolgatartóik fizetését. A dolgozók nagy részének annyi pénze van, hogy egyik napról a másikra éljen. Egy hét sztrájkot sem bírnak ki, de minek is, a Fidesz gyakorlatilag törvényellenesnek nyilvánított minden sztrájkot. Választhat, beszél, vagy eteti a gyerekeit. Kevesen tudják azt mondani a gyereknek, hogy most koldusok vagyunk, mert apád kiállt magáért. Az emberek nem születnek hősnek. Perelni? A Fidesz azt is lehetetlenné tette. Kritikus tömeg csak elvben van. A magyar annyira gyűlöli egymást, hogy boldog ha valamelyik csoport rosszul jár. Soha még magyar nem állt ki, sztrájkoló embertársai mellett. Mi a véleményed azokról a szellemi toprongyokról, akikkel el lehet hitetni, hogy a buszvezetők tehetnek mindenről? A budapesti elhitte. A Fidesz fantasztikusan kihasználja a magyarok gyarlóságát, a butaságukat, irigységüket és az önteltségüket. Ezt játssza folyamatosan, szembe állítja az embercsoportokat, és mindenből hasznot húz. Félek, hogy még sem tudod mi folyik körülötted. Mindenhol ezt csinálják, egyre szégyentelenebbül. Igen, Hagyó és Horváth sem egy Matyó hímzés, de a Fidesz nagyságrenddel aljasabb. A baj az, hogy az egész országgal így viselkednek.
    Ui. Szeretnék megemlékezni egy pékről, aki a sztrájkoló buszvezetőknek friss péksüteményt vitt. Vele be is telt a sor.

  • Figyelő Finomítanám a képet. A budapesti közlekedés hálózata nagyon jó. A működését csak a dolgozók önfeláldozó munkája biztosítja, akik mindenféle szemétládával tudnak dolgozni.
    A járművek karbantartása gyenge, a Metró 3-as életveszélyes már évek óta, a troli-hálózat vegetál, a Hévek kritikán aluliak,
    a szentendrei kivételével szinte semmit nem fejlesztettek. Ja, de. Átnevezték őket.
    A jegyekben igazad van. De. Az automatákat tönkreteszik folyamatosan. Ez tehát kiesett. A jegyeladás olyan kis haszonnal működött, hogy visszamondták a trafikosok. Tényleg kevés helyen lehetett kapni. De! A magyarok sportot űznek a BKV meglopásával, és a törvény segíti is őket. Még becézik is, bliccelésnek hívják, a nyilvánvaló lopást. A jegyellenőrök sem állnak a helyzet magaslatán, és egyre rosszabb a helyzet.
    Igen a buszvezetőknek kellene ellenőrizni, de ez fizikai lehetetlen, ezt már többször bebizonyították. Olyan sok a hamis jegy és bérlet, amit nem lehet kiszűrni 2-3 másodperc alatt, fél méter távolságból. Ha az ország népe nem szabály és törvénykövető, akkor egy buszvezető nem reformálhatja meg. Se joga, se eszköze, se ideje nincs rá. Jogvédelme nincs, kutyát nem érdekel, ha megverik, a cég őt fogja hibáztatni, mondván rosszul kezelte a dolgot. Ügyes? Az internet népe még boldog is ilyenkor. Ezekben az esetekben látszik, hogy olyan világban élsz, ahol el sem tudod képzelni, mi történik Magyarországon. Nem csodálkozom, hogy nem akarsz nekünk hinni, ezek tényleg hihetetlen dolgok, egy normális országban. Itt is csodálkoznak, mikor mesélünk.

  • Dióhéjban!
    2016.01.06.2:31

    Itt hivatkozott beírásod után szerintem köszönd meg ha valaki szóba áll veled és bármit is magyarázni próbál.
    Nem az a gond, hogy neked ( is ) más a véleményed mint X-nek vagy Y-nak, hisz elég sokan vagyunk itt akiknek ebben abban kicsiben vagy nagyban – de eltérő az alapállásunk, ám ettől még tudunk „beszélgetni” hellyel közzel, némi zökkenővel!
    Nem igen értem, ha valaki 2-3 napi ittlét után máris úgy osztályozza a többieket, – akikkel mellesleg vitázik, azaz beszélget – mint azt te tetted itt! Nos az ilyen egyénnek mi a szándéka a KMH oldalain?
    Nyilván nem a kölcsönös eszmecsere!

    Hidd el, sem a „kekec majmokat”( kik is ők ?)sem a rágalmazókat nem érdeklik tudod- e mennyi a vonaljegy ára sem az, hogy mit tükröz a bankkártya kivonatod! Apropó! Miért is rágalmaznának? Szerintem ezt épp te tetted, amikor kapásból feltételezted, hogy a veled együtt utazó közönség soraiból egyedül neked van érvényes jegyed! Milyen alapon gondoltad/lod ezt bárkiről, hogy kivétel nélkül erkölcstelen potyázó, netán „liberális szarházi” akik úgy gondolják, hogy nekik minden jár! Csak úgy ránézésre?
    Na és mi a helyzet a konzervatívokkal, akikről egyfelől feltételezed az érvényes jegyet – másrészt viszont azt mondtad, hogy ritkaság számba megy, hogy rajtad kívül bárki jegyet kezel… – gondolom ők a konzervatívok!
    Ráadásul hökkent figyelmet érzel irányodban – itt Pesten, mivel a csúnya utazóközönség gyanakodva méreget…
    Keresed az okát, hogy miért!
    Mondd nem vagy te egy hangyányit frusztrált a „pestiekkel” szemben? Nem tudom milyen sűrűn szoktál itt megfordulni , de úgy tűnik kiterjedt számításokat végzel különböző metróvonalakat ért károkat illetően – sőt másokat is ilyesfajta elmélyült vizsgálatokra buzdítasz. Szóval osszál szorozzál, majd ha gondolod kérd ki a „közérdekű adatokat”, hátha okosabb leszel, ez végül is sosem árt.
    Úgy tűnik ez pillanatnyilag téged érdekel leginkább.
    Egyébként rohadt nagyokat tévedsz, ha a jegyvásárlási hajlandóságot is eszmei hovatartozás alapján véled felismerni!Ismerek konzervatív beállítottságú embereket, akikről konkrétan tudom, hogy akár jegy nélkül is utaznak mert, hogy nem függ össze a kettő, mint ahogy szerintem a liberalizmus sem kizáró ok az érvényes menetjegyre!
    A vidék-főváros ellentétet nem igazán a fővárosiak szítják, lehet, hogy ezt is rosszul tudod ???
    Ezen jelenség kezdete sajnos sok sok évvel ezelőttire nyúlik vissza, melyet mesterségesen kezdett szítani a jó vezér, konkrétan első kormányzása idején – sajnos tetszik nem tetszik ez garantáltan hozzáköthető.
    Talán hallottad a kifejezést a „Budapest bűnös város” -ról, aki 1998-ban sem hódolt be a Fidesznek, és Schmidt Független Pál úrnak, hanem változatlanul Demszky mellett döntött – pedig akkor épp olyan időket éltünk országszerte, hogy ha egy kutya farkára narancsot kötöttél,azt is megválasztották!
    Nem is tudta ezt megbocsátani a vezér – dúlt fúlt és a legkülönbözőbb módon büntette a budapestieket: többek között a BKV-tól vonta meg a forrásokat, tette padlóra a tömegközlekedést, és állította le a 4-es metró építését, emiatt óriási pénzektől és támogatástól estünk el, nem beszélve arról, hogy ha Orbán nem csinál belőle személyes kérdést( mint azóta mindenből ami akarata, egyéni elképzelése ellenére történik) már évek óta utazhatnánk ezen a metrón (is).
    Hasonlóképpen járt a Nemzeti Színház – melynek történetét gondolom nem kell elmesélnem….
    A helyzet az, hogy ez akkor is így volt, ha te a felét sem hiszed!
    És igen – a metró folyamatosan romlik, mindegyik, de a 3-as pl kritikus, hisz több mint 30 éve a kutya sem nyúlt hozzá! Természetesen az MSZP alatt is romlott – kár ebből hülye politikát csinálni. Ők a 2-es metrót kezdték el felújítani, mert az volt a sürgősebb, ám Orbánt Tarlóssal duettben nem menti fel semmi az alól, hogy tesz egyet a 3-as metróra, pedig konkrétan életveszélyes – ám a pökhendi keménynyakú tahóság megakadályozza a normális mérlegelésben mindkettőjüket, és amíg jóvátehetetlen tragédia nem történik addig nem is vesznek róla tudomást!
    Amit nem értek, az hogy bár Demszky már rég nincs a főváros élén, de Orbánba már annyira belerögzült a Budapest ellenesség, hogy egyszerűen nem vesz róla tudomást, hogy évek óta a saját maga alomjából előkerült „független” Tarlós a „bürgermajszter”!

  • llanfair

    Sajnos ezt Budapest szenvedi meg, mert csakis annak a finaciális helyzetén javítana.
    Sokszor kivánom, hogy a magyar politikusok, polgármesterek tanulmányutra mennének más európai vagy külföldi városokba.
    Emlékszem, mikor Demszky BP. polgármestere lett, eljött ide a montreali polgármestert kikérdezni, hogy ő hogyan is csinálja?

  • dióhéj,
    a boldogult Hofi rád is mondhatta,hogy „a jövő záloga vagy.Dögöljön meg aki kiváltana”.

  • Besancon

    Látod, ha Horváth Csaba lenne a főpolgármester, akkor ma nem lenne min vitatkozni! 🙂

  • Lelszi!
    Nem gondolnám, hogy a főpolg. neve, ill személye lenne a döntő bármilyen kérdésben – sokkal inkább az általa végzett, ill nem végzett munka!
    Az, hogy a vita most milyen vonatkozásban jutott eszedbe, nem tudom, azt meg pláne nem, hogy miért nekem címezted ezt megállapítást, hiszen napokkal ezelőtt írtam a hóhelyzettel kapcsolatosan véleményt, jobbára gyermekkori emlékeimre és élményeimre alapozva!

    A BKV-val kapcs.jegyvásárlási szokásokról pedig Dióhéjban-nak írtam, miként a 3-as metróról is – ám erősen az Orbáni hozzáállásra kihegyezve a dolgokat! Tény, hogy Tarlós egy báb, de ha most H.Cs. lenne a főpolgi, semmin nem változtatna, hiszen a metró építés leállítása O.első uralkodása alatt így is úgy is megtörtént – pénzt pedig nem valószínű, hogy ő többet kapna a felújításra, (jelenleg)mint a mi kutyánk kölyke Tarlós! A bevétel X százalékát pedig így is úgy is elvonják a fővárostól akárki is a polgm-t.
    Szóval veszett fejsze nyele – de annyit azért még hozzáfűznék, hogy H.Cs.-t semmivel sem találom alkalmasabbnak a főváros élére, mint az ezernyi skrupulussal küzdő, alapjaiban tehetetlen, merev és személyiségi problémákkal birkózó Tarlóst!
    Azért az sokat elárul a fváros vezetéséről egyébként, hogy miközben a 2-3 centis hó,meg annak következménye próbára tette a a hóhelyzetért felelős vezetők, munkások, szervezők na meg a munkagépek munkabírását – addig a legfontosabb természetesen nem a lakosság és az utazó közönség kiszolgálása volt, hanem az „oszlopháború” kiszolgálása az abban való körömszakadtáig közreműködés!
    Szóval akkor ki is vezeti a fővárost -(is) ?

  • Figyelő Demszkyt sokan szidják, de igazából nem igen tehet a pénzügyekről. Volt egy nagy szigorú pénzügyes, aki nagyon fukar volt. Nem lehetett egy rossz szakember, mert a Fidesznek is dolgozik. Nem jut eszembe a neve, biztos van itt aki tudja a nevét. Akkor még élt nagypapa, aki komoly politikus volt, és akkor naprakész voltam.
    Ha a Fidesz elveszi Budapest bevételét, akkor nincs mit tenni.
    Lehet nincs igazam, de én az alpolgármesterekkel nem voltam megelégedve.
    Tarlós megválasztása pedig óriási hiba volt. Már Óbudával sem bírt, miből gondolták, hogy Budapesttel bírni fog?

  • Egyébként több helyen az országban 15-20 cm-es hó esett,(nem 2 cm!)több településről nem mehettek az óvodába,iskolába a gyerekek,de igyekeznek mindenhol
    elhárítani az akadályokat,amit nehezít,hogy azóta sok helyen ónos eső is követte a havazást,ami újabb baleseteket okozott!
    Tény,hogy nem vagyunk akkora havazáshoz szokva,mint Kanada,de a szélsőséges időjárás okozta (árvíz,szökőár,hólavina stb)más országokban történő baleseteknek,káosznak itthon a normális jó érzésű emberek nem szoktak örülni…..

  • Ilanfair!

    Lehet, hogy Atkári Jánosra gondolsz?
    Ő valóban egy megátalkodott fafejű, de jó szakemberként vált ismertté.Demszkynek sűrűn keresztbe tett, holott épp elég lett volna neki az Orbáni bosszú, azaz a pénz elvonás a fővárostól. Túl sok pénze sosem volt Budapestnek, de az igazi ellehetetlenítés az 1998-as vesztes főpolg.-i választások után kezdődtek ám ennek ellenére D. alatt jelentős tartalékot képzett a főváros, melyet Tarlós főpolg.-i tevékenysége elején megválasztása után egy darabig még el is ismert,sőt egy ideig még „korrektnek” ismutatkozott D.-vel szemben, de ahogy múltak a hónapok, felejtődött az elhatározás, a nyomás meg növekedett az övéi felől, nem tétovázott hát miként viselkedjen.
    Ha valaki, ő az abszolút alkalmatlan személy a főváros élére, hisz annak idején Óbuda is „botrányos ügyeiről” híresült el – ott épp nem a korrektségéről volt ismert, sőt nem kevés korrupciógyanús ügy tarkította a tevékenységét.
    Ám mint az köztudott, a főpolg.-i választás jelöltek(sem) annyira az alkalmasságuk okán lettek jelölve ( már akkor sem, és azóta sem!) megválasztásuk pedig pláne nem aszerint történt! Ha nincs a 2010-es Fidesz őrület, azzal a sok sok mocskos hazugsággal, és nyilvánvalóan önérdekű intézkedésekkel részükről – Tarlós eleve esélytelen a Főváros élére. De, akkoriban – mint azt már valahol megjegyeztem – ha egy kutya farkára narancsot kötöttek, a jó polgárok azt is megválasztották volna….
    Végig sem gondolták, hogy mennyire alkalmas, mi a programja, mit és hogyan tervez a fővárossal, kell e ez nekünk stb – na pláne, hogy előző tevékenységeinek eredményeit is alapul vegyék!
    Azt elvárni egy magyar választópolgártól – még akkor is ha budapesti – hogy racionálisan, valós tények alapján mérlegeljen azt gondolom ma még lehetetlen: épp milyen a széljárás, az a döntő!

  • Besancon Köszönöm szépem, rá gondoltam. Most már kiváltanám a Cavintont, de nem találom a receptet.

  • Ilanfair!

    Szerintem neked még jó darabig nem lesz rá szükséged -:)))))