Gondolatok az Orbán rezsim kicsinyes bosszúszomjáról…

2016 január 5 11:32 de.14 hozzászólás

Az Újesztendő kemény faggyal, hóeséssel köszöntött Budapestre. Meg furcsa jelenetekkel. Óriás daruskocsik ugyanis elkezdték feltépni az utak szélén álldogáló hirdetőoszlopokat, más daruskocsik meg állítgatták vissza azokat, tanácstalan rendőrök, meg méltatlankodó biztonsági emberek gyűrűjében.

Mi történt? Az történt, hogy a karácsony előtti utolsó napra összehívott fővárosi közgyűlés felbontotta a Mahír Cityposter KFT.-vel 2006-ban 25 évre kötött szerződését a hirdetőoszlopok működtetéséről. Indokként a nyilvánosságban olyasmi jelent meg, hogy a kontraktus „felveti a jó erkölcsbe ütközés gyanúját”. Hogy kilenc év múltán, mégis, hogyan romlottak meg ilyen vészesen egy cég „erkölcsei”, azt csak azok kérdezik, akik nem járatosak a honi belpolitikában. A Cityposter tulajdonosa, ugyanis nem más, mint Simicska Lajos.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán.

Hogy ki ő? A nyilvánosságban csak keveset szereplő személy egyike a 27 évvel ezelőtt még fiatal, nyomokban tán demokratáknak is, akik a mai kormánypártot alapították. Simicskát szívesen nevezték a párt szürke eminenciásának: míg az örökös elnök szóvirágokat lobogtatott különféle pulpitusokon, addig Lajos szívósan építette a szervezetet, mindenekelőtt annak gazdasági hátterét. A jelenlegi kormányfő valahai véleménye szerint a legokosabb fickó volt a Fideszben.

Ha az „okosságot” forintmilliárdokban mérjük, akár igaza is lehetett: a Mahír-t sok-sok cég követte, amelyeknek részben vagy egészben a titokzatos Simicska lett a tulajdonosuk. Így az itthoni sajtóban sokat emlegetett Közgép is, amely arról híres, hogy az európai uniós pályázatokat sorra megnyerte, de mellé még úgy ezer hektárnyi földbérletet is szerzett az állami földek bérbeadása során. (Ma uniós szervezet vizsgálja a Közgép csodálatos potenciáját, amellyel rendre egyedül látszott alkalmasnak az eurómilliók elköltésére.)

Hanem, történt valami: Simicska tőle szokatlan módon kiállt a nyilvánosság elé, és elég egyenes modorban igen csúnyákat mondott a jelenlegi kormányfőről, többek között hímivarsejtnek nevezte – csak éppen annak a közbeszédben használatos, négybetűs, g-vel kezdődő és ci-vel végződő kifejezésével. Még arra is tett homályos utalásokat, hogy az örökös miniszterelnök bizony készségesen együttműködött a valahai állambiztonságiakkal, amikor katonakorában némi előnyt remélt ettől. (Ez persze bármely magyar állampolgárra ráhúzható, ha élt már 1990 előtt: az erre vonatkozó iratokat ugyanis részben megsemmisítették, még az akkor BM munkatársai, a maradékot meg – éppen a Fidesz segédletével – mindörökre titkosították.)

A nép meg nézett ki a fejéből, hogy mi van? Egyes bennfenntesek – vagy magukat bennfentesnek láttatni akarók – szerint Simicskánál a média megregulázására tett kormányzati lépések verték ki a biztosítékot – abban az időben éppen a BEVÉTELT (nem a nyereséget) 50 %-ra adóztató rendelet, amely ráadásul egyéb feltételeiben csak egyetlen cégre, az RTL Klub tévére vonatkozott. Hogy Simicskának esetleg érdekeltségei lettek volna a tévénél, vagy csak simán a veszélyérzete lépett működésbe, nem tudható biztosan. Igaz, abban az ominózus nyilatkozatában tett olyan célzást is, hogy nem arra szerződtek annak idején, hogy egy diktatúra helyett egy másikat építsenek az örökös elnök kedvéért. Olyasmit mondott: Nem erre szerződtünk, Viktor!

Rapid események követték egymást: az ugyancsak Simicska tulajdonában lévő Magyar Nemzet című napilap teljes csapata, a Hír tv jelentősebb személyiségei otthagyták a céget, követték kormányfőjüket. (A HÍR TV-nek kifejezetten előnyére vált a váltás: a korábban is profi módon működő program, elhagyva nyálas hajbókolását, egészen használható információforrássá vált.) A Közgép is rohamosan butult – már akkor sem tudott nyerni állami pályázaton, ha olcsóbban, jobb kondíciókkal ajánlotta munkáját. Helyét maradéktalanul betöltötte az új kedvenc: a zseniális felcsúti gázszerelő cége. Az M4-es autópálya, még a Közgép által építendő szakaszán leállították a munkálatokat mondván: nincs pénz erre. Az állami földek elkótyavetyélése során meg érdekes módon sose tudtak nyerni a Simicskához köthető bérlők…

A jelenlegi Cityposter ügy egyelőre az utolsónak látszik a Simicska birodalomban: pedig ez a cég kiváltképp jó szolgálatot tett a jelenlegi kormánypártnak: sem 2010-ben, sem 2014-ben nem adtak el hirdetőhelyet – pénzért sem! – szocialista vagy más politikai pártoknak. Kizárólag fideszes jelöltek virítottak városszerte, egy-egy kereszténydemokratának álcázott arc mellett.

A megadóan a teherautók platóira dőlő zömök vashengerek egyvalamit szimbolizálnak és üzennek mindenkinek: Magyarország első szolgája nem tűri az ellentmondást, és kész bármilyen áldozatot vállalni – persze a köz pénzéből -, ha arról van szó, ki a legerősebb a kocsmában? Ráadásul mindehhez az állami rendőrséget rendeli asszisztálni, merthogy „belbiztonsági kockázatot rejt” az ellenállás. A cég természetesen bírósághoz fordult a szerinte indokolatlan szerződésbontás miatt, és most már a cég tulajdonának rongálása miatt is. Rizikó semmi: a zalaptákolmányban ugyan szó nincs állampolgári jogokról, azt viszont gondosan belefogalmazták, hogyha az államot kártérítésre kötelezik, akkor ennek befizetésére rendkívüli adókat is kivethet…

Az egész ügy számomra legszomorúbb momentuma az a pitiség, amellyel még az igazságszolgáltatás döntését sem várták meg a szerződéses ügyben. Az a kicsinyes bosszúszomj, ami csak a vélt vagy valós ellenfél teljes kinyírásával oltható. Akár nevetséges is lehetne, ahogy a városban egymást követik a behemót daruskocsik, ledöntve-felállítva a hirdetőoszlopokat – ha nem lenne annyira szégyenletes és kínos valamennyiünknek, akik még táplálnak valamilyen illúziót egy társadalom vezető erejének józan eszéről, felelősségérzetéről…

Rátesi Margit

14 hozzászólás

  • Az egész ügyben a legfontosabb, hogy képviselők, akiknek semmivel sincs több joguk mint egy utcaseprőnek, vagy egy agysebésznek a szerződésbontás jogosságának elbírálására, az a bíróság kizárólagos joga, önkényesen törvényt sértenek büntetlenül.
    Durban szólva, ha valakit gyanusítanak gyilkossággal, azt a bíróságon ítélik el, ha ez bizonyítva lett, de Magyarországon a képviselők ezek szerint életfogytiglanra bezárhatják a gyanusítottat (halálbüntetés hijján) anélkül, hogy ügye bíróságra menne.
    A KŐKORSZAKBAN MAGASABBAN ÁLLT A JOGTISZTELET, A TÖRZSFŐNÖK, MINT LEGFŐBB BÍRÓ ÍTÉLKEZHETETT CSAK! Magyarország csak egy kis végtelenül primitív önkényuralommal működő, hercegséggé züllött és polgárai csak tehetetlen, nemtörődöm, lusta alattvalókké váltak.

  • Egyszer fenn, egyszer lenn. Régen a jobboldaliak támogatták és balról támadták, most meg fordítva.

    Amit nem értek az író gondolkodásában, az az, hogyha az államot kártérítésre ítélnék valamilyen ügyben, akkor szerinte miből kéne kifizetni?
    Anno GyF is azt mondta, és ebben speciel igaza volt, hogy az államnak nincs pénze, csak amit adó formájában beszed.

  • Tévedsz Dióhéj: a baloldal nem támogatja Simicskát, szerintem nem is szorul rá.
    Igen, az államnak nincs pénze, mindent az adókból fizet. Csakhogy nem mindegy, hogy RENDKÍVÜLI különadókat is kivethet ilyen célra. Az sem érdektelen, hogy tudatosan elköveti a törvénytelenségeket – úgyis a köz fizeti -, vagy valamely vis mayor esemény miatt (árvíz, más természeti vagy ipari katasztrófa) kell a többletpénz…

  • Dióhéj!

    Igen, az állam csak az adófizető polgárok költségvetésbe befolyt forintjaiból gazdálkodik más forrás híján – épp ezért kellene nagyon visszafogottan és alaposan mérlegelnie, mire költi a pénzünket! Az a pénz ugyanis nem az övé/k, hanem a miénk, melyet csupán kezelésre, egy meghatározott előirányzat szerinti elköltésre adtunk át, ill. ezzel bíztuk meg őket! Ostoba kivagyiságból, felesleges izmozásból begyűjteni büntetési csekkeket melyet majd úgyis az adófizetők egyenlítenek ki – mélységesen elítélendő, jogellenes, sőt ” fideszül” pofátlan cselekedet!
    Ehhez nem kell a klasszikusokat idézve Gyurcsányhoz nyúlnod, ő ugyanis ilyeneket soha életben nem tett, és sok egyéb mellett elképzelhetetlen is lett volna részéről.
    Semmi nem menti Orbán kiskirálykodását, és mérhetetlen pénzszórását – frusztrált kisebbségi érzése ha eddig nem – 53 évén túl már biztos nem múlik, de ez legyen az ő baja.
    Őszintén remélem, és várom, hogy méltó büntetését elnyeri, és sokszorosan kapja vissza amit ezzel az országgal és annak lakóival merő hatalmi őrületből tesz/tett!

  • Hát nem „aranyos”?
    .
    A volt kollégiumi – korábban nagyon is tisztelt és megbecsült barát,- egyszer csak kijelenti hogy a „király meztelen”, konkrétan egy g€ci, és a nemzetvezető testvér azóta minden tettével igyekszik bebizonyítani hogy igen, az!
    .
    A baromságnak ezen a szintjein, be kell látnunk magyarország igenis jobban teljesít, a g€cik szintjén!

  • Georgina Bojana

    Magyar állampolgárként ellenzem a hirdető oszlopok „legyalulását”.
    Ezek az oszlopok már nagyon régen adják az infót az utcán járóknak. Ezenkívül színt adnak, olyan pesties szint, komfortot. Tudom, hogy Pesten járok.
    Itthon vagyok.

    Ezt is csak döbrögi lépheti meg (( 🙁 )).
    Londonban elképzelhetetlen lett volna, ha a kormány „ellenfele” kezelné a piros színű telefonfülkéket, akkor a jelenlegi miniszterelnökség olyan határozatot hozna, hogy meg kell szüntetni. „Gyökerestől” ki kell tépni minden telefonfülkét. Csak azért, mert a telefonfülkéket kezelő akárki – a jelenlegi kormány ellenlábasa.

    A telefonfülke és a HIRDETŐ OSZLOP is hozzá tartozik a komfort érzetünkhöz.
    Igaz, azokat a régi pesti telefonfülkéket, sárga-zöld színűeket is valakik „gond nélkül” megszüntették. Arra bezzeg nem gondoltak, hogy vannak, sőt léteznek olyan emberek, akiknek nincs és nem is vásárolnak mobil telefont.

    Igenis ellenzem ezt a mocskos tettet.
    Nemcsak mérges, de egyenesen dühös vagyok.
    Ismételten, csak úgy elvesznek tőlünk valamit, ami a miénk. Légyen az akár több hirdetőoszlop is.
    (( :O ))

    *

    Akkor még nem szóltam, de nagyon a bögyömben van az, hogy döbrögi a Széchenyi Könyvtárat is ki akarja lakoltatni a Budai Várból.
    A Könyvtárnak az a méltó helye, legfőképpen a régi kódexeknek olyan páratartalommal bíró helyisége, ahol valóban megőrződnének.
    Igaz döbrögit a kultúra nem érdekli, ő csak kapar, kapar a saját szemétdombjára. No meg a könyvtár az nem focipálya.
    Tisztelt Olvasóm, bízom, hogy van némi sejtésed amit ilyenkor érzek döbrögi irányában, amikor ilyen „tetteiről” hallok, ill. infót olvasok.
    G.B.

  • Hamarosan eljön a Ludas Matyik ideje…
    De, hogy is van ez, amíg jó káder volt, addig törvényes volt, hogy mindent vitt a Közgép, mikor meg nem, már nem?
    Vukkal szólva: Nincs ebben valami hu hu huncutság?

  • Ezen a bulin is Simicskáék nyernek majd, a nemzetközi bíróság sem ismeri az egyoldalú szerződésfelbontást megfelelő indok nélkül. A kártérítést meg fizetheti az állam!

  • A centrális hatalmi szerkezetű, oligarchikus, korporatív, tehát tipikusan . f a s i s z t a . államra, hogy azt a személyt akit tegnap még aránytalan mértékű adományokkal jutalmazott, ma ugyanazt az alanyt már ugyanilyen mértékben – de szintén nem jogi eszközökkel – bünteti.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Sose felejtem 1998-ban . e z e k e n . a Cityposzter hirdetőoszlopokon és óriásplakátokon pöffeszkedő, a fid-SS hatalmas választási hirdetését, ahol „a négy fiatal demokrata” Orbán, Deutsch, Kövér és Áder a teljes hirdetőoszlopot, v. táblát betöltő, alulról fényképezett alakja a, mintha mindjárt rám tapos látványával és érzésével (a talp is fotózva volt) az ő közismerten undorító hatalmi megszállottságukkal jelezte, hogy 25 évre biztosan jövünk… 🙁

  • Simicska csak örüljön, hogy a vezér egyelőre még nem adta ki a parancsot a . h o s s z ú . k é s e k . é j k s z a k á j á r a. Pedig bizony, a Nagytestvér nem felejti azt a „ge.it”.
    A történelmi példa is azt mutatja; ami k é s-i k, az nem múlik.

  • Georgina!
    Ébredj kedvesem ! Itt nem csupán a hirdetőoszlopok, vagy istenem, hol-mi Széchenyi (nemzeti) Könyvtárak létjogosultsága forog a kockán… Ez a jéghegy csúcsa. Itt kemény hatalmi harc zajlik egy renintens oligarcha és a der Führer között.
    Másrészről pedig, a Nemzeti Galéria és a Széhenyi Könyvtár sorsát is Őfőméltósága jövendő kormányzói rezidenciája és hivatali székhelye determinálja. Ezzel szerves összefüggésben, „AZ Ő” önös érdekében költ el a fidSS „polgári” párt hatalmas milliárdokat az adófizetők pénzéből – és változtatja meg a Városliget 150 éve szeretettel kialakított – a pesti polgárok által jól belakott – struktúráját és vágja ki az ősfáit, egyfajta nemzeti érdekre hivatkozva… 🙁
    ˙

    UI.
    És ne félj, ha majd a mi Vezérünk Simicskát sikerrel kicsinálta, a hirdetőoszlopok is visszakerülnek majd a helyükre. A kijelölt új, orbanista tulajdonos, máris ott ácsingózik valahol a régiek fundamentumán, hogy helyet adjon Új-Kossuthdíjas Ákosok, Mágazolik, na meg Rózsik közpénzből „fedeztetett”, többhónapos plakát kampányainak…

  • Málnaszőr!

    Csak nem, már megint ?
    Ein Volk – ein Führer ? 🙁

  • Hogy a kör kerek legyen, a történethez hozzá tartozik, hogy tegnap a Fővárosi Törvényszék I.fokon jogtalannak minősítette a fideSS többségű Fővárosi Közgyűlés magatartását, illetve határozatát és felszólította a ledöntött 103 hirdetőoszlop azonnali helyreállítására. A munka ma meg is kezdődött.
    Még annyit erről, hogy e műszaki munkálatokat végző, szerződött cég ezért milliárdos összegű közpénzt vág zsebre…